Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Celibát knazov
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vlk v ruchu barankovom. Téma Next Topic: Filozofia
Strana: z 9

janka

Stav: offline

Odoslaný - 11 február 2007 :  14:21:23  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

To: Janka
Cit: ale povedal to Boh?...je tam, ze su to slova Pana Jezisa alebo toto hovori Boh?

Ak o tom pochybuješ, potom neuznávaš to, že Písmo je Slovo Božie.
Podľa Teba ani toto nie je myslené vážne, však?

2 Timoteovi 3:14 Ale ty zostávaj v tom, čomu si sa naučil a o čom si sa presvedčil vediac, od koho si sa naučil
15 a že od detinstva znáš sväté písma, ktoré ťa môžu učiniť múdrym na spasenie skrze vieru v Kristu Ježišovi.
16 Každé písmo, vdýchnuté Bohom,
je aj užitočné na vynaučovanie, karhanie, naprávanie, na výchovné káznenie v spravedlivosti,
17 aby bol človek Boží dokonalý, ku každému dobrému skutku pripravený.

ja uznavam, ze Biblia je Slovo Bozie...ja sa prisposobujem len tvojmu chapaniu vykladu Pisma, preto som sa opytala tak ako som sa opytala... a stale nenachadzam odpoved
potom aj Pan Jezis sam porusoval zakon, kedze nebol zenaty, kedze sa v Pisme nariaduje podla teba, ze klerus ma zit v manzelstve a vieme, ze Pan Jezis je najvyssi velknaz
a nechapem, preco ti vadi, ze sa v KC knazi nezenia, ked sa sam nim nechces stat a este sa aj od nej distancujes...sranda, ze ti, co sa knazmi naozaj chcu stat, ich to tak netrapi ako teba
clovek dostal od Pana Boha mnoho darov, je na nasej slobodnej voli, ako ich pouzije...a ked je to na Slavu Boziu, robi zle?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 11 február 2007 :  15:36:31  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Janka
Cit: clovek dostal od Pana Boha mnoho darov, je na nasej slobodnej voli, ako ich pouzije...a ked je to na Slavu Boziu, robi zle?

Sú dary a sú služobníci. Podľa toho, čo služobník potrebuje, taký dar dostane, popr. viac ako by mohol potrebovať.
Už som tu písal, že ak je niekto "služobne" misionár, je prirodzené, že dostane takú výzbroj akú bude potrebovať.. ak je niekto vo vedení spoločenstva, má spĺňať požiadavky uvedené v Písmach.

Čo sa týka Pána Ježiša Krista. Nebol neženatý z dôvodu aby nám dal vzor ako má kňaz vyzerať. Veď on sám manželstvo odporúča hovorí o splynutí ženy a muža v jedno telo.
Vieš si predstaviť čo by ľudstvo urobilo s Jeho potomkami? Ako by z nich urobilo polobohov? Stačí ak sa len pozrieš čo urobilo z Jeho fyzickou matkou. Posadilo ju na roveň svätej trojice. A to je iba jeden dôvod, nechce sa mi tu rozvádzať ďalšie.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 11 február 2007 :  15:45:47  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
len tak medzi recou, ale preco sa odvolavas na to ako to ma vyzerat v manzelstve od cloveka ktory v manzelstve nebol?
preco akceptujes Jezisove slova o manzelstve, ked v manzelstve nebol?

- to boli tvoje poziadavky ze do manzelstva ti moze hovorit iba clovek ktory bol v manzelstve. Preco sa potom odvolavas na Pavla? ako potom Pavol mohol vediet ze co je spravne v manzelstve a co nie?

myslis si ze kazde manzelstvo je podobne inemu ako vajce vajcu? ze ak nieco funguje v jednej rodine bude to fungovat aj v druhej?

preco nemoze o mnazelstve vediet knaz tak dobre, prave kvoli spovediam, a takto nahliada do rodiny, nielen z jej vonkajsieho pohladu ale vidi z pohladu svojej autority aj do zakulisia?

preco je treba liecit ranu vo svojej podstate a nielen jej prejavy?

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 11 február 2007 :  19:14:35  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Alesko

Muahahahahaha... to ako keby som čítal príručku echt rímskeho katolíka... vráť sa na zem, odpútaj sa od diabla!

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 11 február 2007 :  19:25:05  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Boh ti zehnaj

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 11 február 2007 :  19:48:09  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Vďaka, a pre Teba:

Príslovia 16:6 Milosťou a pravdou sa pokrýva neprávosť, a v bázni Hospodinovej leží múdrosť a sila odstúpiť od zlého.

<°)))))><(

Mato

Odoslaný - 11 február 2007 :  20:08:59  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Pavelba, Ty mas teda zaludok, to Ti treba nechat. Po tom co si sa jednoznacne postavil na stranu Zleho, citujes Aleskovi tento vers.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 11 február 2007 :  20:34:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Keď na jeho strane stojí...... čo by si robil Ty?

<°)))))><(

Mato

Odoslaný - 11 február 2007 :  21:09:49  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vybral by som najprv nie brvno, ale polku lesa co mas v oku.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 12 február 2007 :  06:35:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
...Vieš si predstaviť čo by ľudstvo urobilo s Jeho potomkami? Ako by z nich urobilo polobohov? Stačí ak sa len pozrieš čo urobilo z Jeho fyzickou matkou. Posadilo ju na roveň svätej trojice. A to je iba jeden dôvod, nechce sa mi tu rozvádzať ďalšie.

Ktore ludstvo?
narazas na RKC?? kedy to urobila, a kde???

opat len rypes a sekas, unika Ti pointa. reptas na zakon, a nekaceptujes, ze rozhodnutie o celibate je u drvivej vacsiny knazov slobodne, vedome a dobrovolne. to Ti uplne unika, prehliadas to..a iba zuris, ze to je podmienkou..akoby to niekto vyzadoval od Teba.
preco potom nerepces napriklad, ze milovat sa mozes iba s vlastnou zenou? Manzel ma manzelku, knaz ma cirkev, preco sem stale pleties pohlavny pud? nechapes, ze su ludia, ktori ho dokazu potlacit? To Ti tak vadi?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

quisutdeus

Odoslaný - 13 február 2007 :  10:43:06  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: quisutdeus  Pridať quisutdeus do zoznamu priateľov
Pavelba:

quote:
Sú dary a sú služobníci. Podľa toho, čo služobník potrebuje, taký dar dostane, popr. viac ako by mohol potrebovať.

Presne tak! Ak má niekto slúžiť ako kňaz, dostane aj dar celibátu.

quote:
Čo sa týka Pána Ježiša Krista. Nebol neženatý z dôvodu aby nám dal vzor ako má kňaz vyzerať.

Nebol neženatý = bol ženatý. Dúfam, že tak si to nemyslel. A správne teda vravíš, že bol neženatý, aby dal príklad

quote:
Vieš si predstaviť čo by ľudstvo urobilo s Jeho potomkami? Ako by z nich urobilo polobohov? Stačí ak sa len pozrieš čo urobilo z Jeho fyzickou matkou. Posadilo ju na roveň svätej trojice. A to je iba jeden dôvod, nechce sa mi tu rozvádzať ďalšie.

Nepodložená špekulácia. Kde o tých dôvodoch (ktoré spomínaš) hovorí Písmo (kniha, kapitola, verš)?

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!

Počet príspevkov: 342  ~  Člen od: 08 február 2004  ~  Posledná návšteva: 17 september 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arpad

Odoslaný - 13 február 2007 :  11:19:46  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal quisutdeus

Presne tak! Ak má niekto slúžiť ako kňaz, dostane aj dar celibátu.

Dar celibátu? To je nejaký nový duchovný dar? Prosím z Písma - knihu, kapitolu, verš.

Zaujímavé je, že starozákonní kňazi takýto "dar" neužívali. Lebo ako vieme, Písmo nikde nehovorí o povinnom celibáte v spojení s kňazskou službou, nehovoriac o tom, že kňazi boli výhradne z jedného pokolenia Izraela (Levi), ktoré by bolo zakrátko vymrelo, keby mali byť celibátnici.
Ak teda tento dar kňazom nie je od Ducha Svätého, od koho teda je?
Nie je to náhodou tak, že povinný celibát nie je darom Ducha Svätého, ale "darčekom" hlavy RKC?

Všetko môžem, ale nie všetko prospieva.

Počet príspevkov: 672  ~  Člen od: 20 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 01 apríl 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 13 február 2007 :  11:34:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
Zaujímavé je, že starozákonní kňazi takýto "dar" neužívali. Lebo ako vieme, Písmo nikde nehovorí o povinnom celibáte v spojení s kňazskou službou, nehovoriac o tom, že kňazi boli výhradne z jedného pokolenia Izraela, ktoré by bolo zakrátko vymrelo, keby mali byť celibátnici.
Ak teda tento dar nie je od Ducha Svätého, od koho teda je?
pocuvaj arpad. Na jednej strane tvrdis, ze knazstvo podla starozakonneho vzoru uz neexistuje, ze sme vsetci Jezisova knazstvo a Kristus je velknaz (s tymto plne suhlasim), na druhej strane to ides do datajlu porovnavat. Ak sa niekto rozhodne drzat celibat koli sluzbe Bohu, ma na to pravo a v pismach na to oporu najde. Kto sa zenit/vydavat nechce, ucinit tak nemusi. To ze to RKC od knazov vyzaduje sa mi tiez OK nezda, ale je treba aj dodat, ze knazska sluzba v RKC je zalezitost DOBROVOLNA, kto sa chce ozenit, knaza ist robit nemusi. Co k tomu a hlavne naco dalej hovorit. Je to jednoducho osobna volba kazdeho, kto si toto povolanie v ramci RKC vyberie. Kto chce sluzit Bohu a chce sa aj ozenit, tiez najde v RKC mnozstvo prilezistosti, takze mu branene nie je. A kedze sme vsetci Jezisove knazsrtvo, moze to vykonavat na takej istej urovni (aj ked v RKC sa to takto nechape). Takze naco to dalej pitvat. Je mnoho uhlov pohladu na tu istu vec

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 13 február 2007 :  16:14:19  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
Nebol neženatý sa v tomto kontexte po negácii oboch slov nerovná bol ženatý. Iný príklad:
PM bola krásna. Nebola krásna preto, že sa maľovala... No, tvrdím, že bola škaredá?

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arpad

Odoslaný - 13 február 2007 :  16:17:59  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
Lajos,
od ukrižovania a zmŕtvychvstania Ježiša Krista a po tom, ako zostúpil Duch Svätý na učeníkov, je spôsob bohoslužby iný, ako bol v SZ dobe. Nie je založený na kňazskej službe obetovania, ako tomu bolo v SZ, lebo Ježišova obeť bola vyvrcholením toho obdobia. Jeho obeť bola jediná dostatočná a dokonalá (Žid. 8).
Samotný vyraz "kňaz" biblický kresťania na oslovovanie služobníkov nepoužívali. V prostredí RKC je veľa vecí deformovaných a jedna z nich je aj postavenie a úloha kňazov. Ak by chceli byť skutočnými kňazmi (podľa SZ ustanovení), museli by byť bezvýhradne z rodu Levi a slúžiť podľa bohoslužobného poriadku Áronovho.
Ak porovnávam kňazstvo SZ a kňazstvo RKC, tak len preto, aby bolo zjavné, že to novodobé skutočným kňazstvom nie je.
Jedným zo znamení ukončenia predchádzajúceho spôsobu kňazskej bohoslužby bolo, že sa počas Kristovho ukrižovania, nadprirodzene, roztrhla chrámová opona.
Význam kňazskej svätoslužby pominul!
Dnešný, dostatočný spôsob bohoslužby je určený predovšetkým v Mat.28:19-20 a v Skutkoch apoštolov.
Na celibáte by nebolo nič závadného, keby nebol v RKC prikázaným celibátom. Dobrovoľný celibát je určite prospešný. Prikázaný celibát sa stal nástrojom manipulatívnej moci.
Jeden historik raz napísal, že "Zavedenie povinného celibátu bolo najväčším výťazstvom diabla". Viac sa o neblahej histórii tejto deformácie dá dočítať v diele amerického autora Henry C. Lea, History of Sacredotal Celibacy (História posvätného celibátu - Filadelfia 1867).
Nemôžem súhlasiť s Tebou, že v RKC je možné plnohodnotne slúžiť a zároveň mať rodinu. Všetky dôležité služobnosti v RKC, okrem laikov, sú podmienené prijatím celibátu.
Napríklad, ženatý človek, ktorý sa rozhodne slúžiť v RKC je nútený voliť medzi celibátom a účasťou na cudzoložstve (Matúš 5:32), alebo ostať laikom. Má zviazané ruky prikázaním celibátu.
Apoštol v liste do Korintu ponúkol služobníkom inú - skutočnú slobodu keď napísal:

Ale to hovorím ako pripustenie a nie ako nariadenie.

Počet príspevkov: 672  ~  Člen od: 20 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 01 apríl 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 13 február 2007 :  16:59:34  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal arpad
okrem laikov, sú podmienené prijatím celibátu.

Arpad, Ty pises take nezmysly, az sa mi nechce na vsetky reagovat a tak si vyberiem len jeden.

Aki laici ked sme podla Teba vsetci knazi?

Pierre

Odoslaný - 13 február 2007 :  17:43:03  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Ach pre vsetko na svete co za koniny sa tu pisu... Nacnem len to posledne od arpada.

Samotný vyraz "kňaz" biblický kresťania na oslovovanie služobníkov nepoužívali. V prostredí RKC je veľa vecí deformovaných a jedna z nich je aj postavenie a úloha kňazov.

- A odkial mas ze v nasej cirkvi musi byt vsetko presne tak ako sme to mali v prvych rokoch? Dokonca i v tej biblii mas jesne zaznamenany vyvin.

Ak by chceli byť skutočnými kňazmi (podľa SZ ustanovení)..

- Hehe, no tak to teda nechcu, takze zbytocne si tu spominal knazov SZ vtedy i teraz .

Ak porovnávam kňazstvo SZ a kňazstvo RKC

- To ani neporovnavaj, uz som ti povedal ze je to odvecak

..roztrhla chrámová opona.

- Hmm, to sa da ale vysvetlovat vseliako, vsak?

Dnešný, dostatočný spôsob bohoslužby je určený predovšetkým v Mat.28:19-20

- A pise sa tam toto: Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.“

- No ci je to dostatocny sposob bohosluzby ty nerozhodujes a dokonca sa tvoja sekta ani podla tohto neriadi. Podla toho sa najviac riadia zasa len nenavideni katolici. Ved kolkym narodom priniesla evanielium a poznanie Krista tvoja sekta? RKC uz mnohym.

Na celibáte by nebolo nič závadného, keby nebol v RKC prikázaným celibátom.

- V RKC celibat nie je prikazany . Ja som v RKC a fakt sa mozem ozenit

Dobrovoľný celibát je určite prospešný.

- A ten je v RKC

Jeden historik raz napísal..

- Hmm, a iny zasa ze Vatikan je centrum najagresivnejsieho imperializmu

Nemôžem súhlasiť s Tebou, že v RKC je možné plnohodnotne slúžiť a zároveň mať rodinu. Všetky dôležité služobnosti v RKC, okrem laikov, sú podmienené prijatím celibátu.

- Uz Mato ti pripomenul to vseobecne knaztvo, ktorym tu zaroven argumentujes. Zrejme take mensie schizo

Napríklad, ženatý človek, ktorý sa rozhodne slúžiť v RKC je nútený voliť medzi celibátom a účasťou na cudzoložstve

- By si sa divil, ale v misiach i inde posobi vela ludi co nezlozili slub celibatu.

Apoštol v liste do Korintu ponúkol služobníkom inú - skutočnú slobodu keď napísal: Ale to hovorím ako pripustenie a nie ako nariadenie.

- Vsak to je jasne ze to nemohol dat krestanom ako nariadenie, ved by sme vymreli . Co by nam iste Arpad aj doprial , no ma smolu, vsetky sekticky a cirkvicky z pred tisic a viac rokov pozanikali, len ta nasa stale nie a nie skapat , inu nam to skratka slubil Jezis ze nas nikto nepremoze, a to aj plni, heč .

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 13 február 2007 :  18:20:29  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal arpad

L
Napríklad, ženatý človek, ktorý sa rozhodne slúžiť v RKC je nútený voliť medzi celibátom a účasťou na cudzoložstve (Matúš 5:32), alebo ostať laikom. Má zviazané ruky prikázaním celibátu.

1. zenaty clvoek moze byt trvalym diakonom - a nemusi zachvovat celibat, resp. ako diakon za urcitych podmienok sa moze ozenit. Cize tvoje tvrdenie ze kazda vaznejsia sluzzba je viazana celibatom nie je stopro presna.

2.cit.: zenaty clovek ktory sa rozhodne

kto rozhodne? Boh alebo ten clovek? ak je clvoek volany byt knazom tak urcite si zvoli celibat s radostou a neverim tomu ze by to bral ako nejaku tazku obetu. pisal som to uz pavelbovi nece sa mi uz tebe....
ale poviem ti to takto .... mam 26 rokov a 26 rokov zijem v celibate. prakticky dobrovolnom lebo aj ked som bol neveriaci som bol zastancom sexu az po svadbe. ked som sa stal krestanom, musel som to svojim sposobom "obetovat" a tiez musim zit v celibate. v manzelstve zije clvoek tiez v celibate, lebo nemoze s kym chce, vlastne okrem manzelky s nikym, ist do postele. a ten celibat si tiez vyberas dobrovolne kvoli Bohu. takze kazdy krestan by mal zit v celibate ked sa to tak vezme. a porusenim toho celibatu je hriech proti cistote. knaz a reholnici to slubuju slavnostne, my ostatni to robime pri obnove krstbych slubov. v com je teda rozdiel?
a navyse, reholnici su aj svetski - myslim tretie rady, kde rodiny alebo slobodni ziju v rodine daneho reholneho spolocenstva. a su hnutia komunity, modlitbove spolocenstva..... takze sluzia Bohu aj zenati a na dolezitych funkciach.

3. chces tvrdit ze manzelstvo nie je sluzba Bohu, ze je nieco viac alebo menej dolezite? Kazda funkcia je dolezita - kukni tunak. aj manzelstvo je vyznamna sluzba Bohu. Len proste kazdy z nas ma dar ineho povolania. nijake neni dolezitejsie... najdolezitejsie je pre mna to, na ktore ma Boh vychoval a pripravil a ktore do mna zakodoval, aby som ho vykonaval. je jedno ake, aj keby to malo byt neviem co....

arpad

Odoslaný - 13 február 2007 :  21:29:55  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
Alesko,
quote:
mam 26 rokov a 26 rokov zijem v celibate

ak je to pravda, máš môj obdiv. Len by som poznamenal, že predmanželská zdržanlivosť ešte nie je celibát. V tomto prípade si počínaš statočnejšie než mnohé historické osobnosti RKC.

Lajos

Odoslaný - 13 február 2007 :  21:46:23  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
mam 26 rokov a 26 rokov zijem v celibate. prakticky dobrovolnom lebo aj ked som bol neveriaci som bol zastancom sexu az po svadbe. ked som sa stal krestanom, musel som to svojim sposobom "obetovat" a tiez musim zit v celibate. v manzelstve zije clvoek tiez v celibate, lebo nemoze s kym chce, vlastne okrem manzelky s nikym, ist do postele.
alesko, mam taky pocit, ze nemat sex, pretoze nemas prilezitost, pripadne milovanie so stalym partnerom (v manzelstve) za celibat nemozno povazovat.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 13 február 2007 :  22:30:15  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
lajos
1. kebyze chcem tu prilezitost mam ide o to cii ju chcem vyuzit, resp. ci sa cchem vedome vystavit pokuseniu. v com je moj postoj rozdielny s knazovym? ja aj knaz sa zdrziavame z lasky k Panu Bohu a preto ze sme dali slub pri krste(knaz ho dal slavnostne a verejne znova), ze sa budeme zdrziavat nevernosti Bohu. alebo vravis ze ako krestan si mozem s kym cchem aa ako chcem sexovat a nie ej to porusenie Bozej vernsoti?

2. ano ale vravel som o manzelstve ako o specialnom druhu celibatu. mna ucili ze manzelstvo je predobrazom nasho vztahu k Bohu. cize povedzme nemas ten celibat pred Bohom ale pre manzelkou(zeny pred manzelom). tu sa mi to tazko vysvetluje, dochadza slovna zasoba a obrazy sa tazko hladaju a nechcem aby ma zas niekto obvinoval z toho ze davam partnera v manzelstve na roven Boha.... ak vies co myslim tak to pochopis kam mierim.

pavelba

Odoslaný - 15 február 2007 :  08:14:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: z lasky k Panu Bohu a preto ze sme dali slub pri krste

Aký sľub si dal ako nemluvňa?

Cit: alebo vravis ze ako krestan si mozem s kym cchem aa ako chcem sexovat a nie ej to porusenie Bozej vernsoti?

Najskôr sa ožeň a potom môžeš sexovať s partnerkou ako len chceš/koľko len chceš a nebude to porušenie Božej vernosti!

<°)))))><(

Ales

Odoslaný - 15 február 2007 :  09:34:53  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
pali, ja som bol krsteny v 24....

a druhej vete dakujem ze si si precital co som pisal lajosovi.... mozno som len teoretik ale ani v manzelstve nemozem kedy chcem a ako chem.... pocul som i o znasilneniach manzelky manzelom....

pavelba

Odoslaný - 15 február 2007 :  12:10:31  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: pali, ja som bol krsteny v 24....

A čo si sľuboval v 24-ke?

Cit: mozno som len teoretik ale ani v manzelstve nemozem kedy chcem a ako chem.... pocul som i o znasilneniach manzelky manzelom....

Bavíme sa tu o kresťanskom manželstve. Takže som predpokladal, že aké také vedomosti máš. Keď som napísal, môžeš kedykoľvek a akokoľvek, myslel som to s tým, že budete na to dvaja a obidvaja musia chcieť resp. súhlasiť jak s časom tak s praktikou... Ani vo sne by ma nenapadlo, že by to mohol niekto pochopiť tak, že hovorím iba o jednej stránke partnerov.... Ak to tak vyznelo, sorry, ospravedlňujem sa.

<°)))))><(

Ales

Odoslaný - 15 február 2007 :  13:03:25  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
1. no ze ako krestan sa budem podla toho aj spravat.

2. vyznelo to tak... ak obidvaja tak potom nemam namietok....

Strana: z 9 Previous Topic: Vlk v ruchu barankovom. Téma Next Topic: Filozofia  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06