|
Odoslaný - 20 január 2007 : 13:02:02
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 13:21:54
|
A ty nestastnik ho sem zasa pchas. Preco?
Necital som to cele, trochu preskakoval, no myslim ze ten knaz sa po svojom hriechu zachoval spravne, len ludia okolo neho frflu na celibat, on nie, on to respektuje a uvedomuje si svoju zodpovednost, vie ze dal slub, ktory porusil, preto dobrovolne a pokorne bez frflania opusta faru. Ale tak to uz chodi, najviac frflu na celibat ti co s tym maju najmenej spolocne. A najvac sa o to tiez zaujimaju zrovna takí, vsak Milan?
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 18:19:34
|
Myslím si, že ortodoxné jadro RKC, tlaky na zrušenie celibátu dlho neustojí.Bude to asi záležitosť niekoľko rokov a povolia.Aby si zachovali tvár, tak sa povinnosť celibátu asi zachová iba pre biskupov a vyššie. Inak v istom zmysle fandím vedeniu RKC, aby to vydržali, čo najdlhšie, lebo, keď začnú povolovať, tak začne ďalšie zmiešavanie sveta s "cirkvou" a hodiny sveta sa posunú bližšie k dvanástke. |
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 18:56:45
|
quote: Pôvodne poslal nikto
Myslím si, že ortodoxné jadro RKC, tlaky na zrušenie celibátu dlho neustojí.Bude to asi záležitosť niekoľko rokov a povolia.Aby si zachovali tvár, tak sa povinnosť celibátu asi zachová iba pre biskupov a vyššie. Inak v istom zmysle fandím vedeniu RKC, aby to vydržali, čo najdlhšie, lebo, keď začnú povolovať, tak začne ďalšie zmiešavanie sveta s "cirkvou" a hodiny sveta sa posunú bližšie k dvanástke.
Bude to blbosť, ak by sa celibát zachoval pre biskupov a vyššie, lebo za 50 rokov nebude knaza bez zeny a kto potom bude biskupom??? Bude sa m,useť rozviesť, ak sa bude chceť stať biskupom? Netipujem, dokedy to vydrží...to je hlúposť tipovať takto. A tiež je hlúpe, aby sa nič s tým nerobilo, aby sa pápež stále pasívne zachoval k tejto otázke. Oveľa otvorenejšie a prijateľnejšie by bolo, keby sa otvorila nejaká diskusia a synoda- a to nielen rímskych biskupov ale trošku širšia. |
Obiedientia et pax. Poslušnosť a pokoj. Ján XXIII. |
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 19:10:08
|
quote: Pôvodne poslal Miško Bude to blbosť, ak by sa celibát zachoval pre biskupov a vyššie, lebo za 50 rokov nebude knaza bez zeny a kto potom bude biskupom??? Bude sa m,useť rozviesť, ak sa bude chceť stať biskupom?
Tak to sa riadne mýliš.Vždy boli a vždy budú celibátnici.Celibát je dobrá vec.
quote: Pôvodne poslal Miško Netipujem, dokedy to vydrží...to je hlúposť tipovať takto.
Veď ja som ani netipoval koľko rokov.Len som naznačil, že podľa mňa to bude v neďalekej dobe vzhľadom na každoročne narastajúci tlak. |
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 19:19:43
|
Je veľmi pekné a zodpovedné, ak je tento knaz schopný rešpekotovať predpisy Cirkvi a doborvoľne sa vzdáva úradu...ako povedal:,, Predpisy som poznal, nedodržal som ich..." Je to zodpovedné... Ale toto ma z toho najviac zaujalo: ,,Bolí to, keď vidím, ako farár, ktorý chce žiť vo zväzku, všetko stratí. V cirkvi panuje dvojitá morálka. Kto nič nepovie, môže to robiť ďalej. Kto je úprimný, toho odstránia.“ Tak, tak, v Cirkvi panuje dvojitá morálka. Kým farárko poslúcha, tak je dobre, má našu podporu. Ale hneď ako zistí biskup, že čaká jeho farárko s nejakou svojou farníčkou decko...okašľal si nás, vykašeleme sa my na teba...a farárko je exkomunikovaný. teda je možno dobre, ak sám ohlási hneď svoje odstúpenie, vždy lepšie, ak by ho mal ťahať preč biskup, nech to radšej spraví sám ,,dobrovoľne nasilu". Cirkev hlása odpustenie, ale ak kňaz zhreší a ľutuje,nenachádza v Cirkvi odpustenie a podporu v ťažkých chvíľach. Napriek tomu u veriacich aj naďalej zdieľa ich sympatie...Čo už..s tým by a predsa malo niečo robiť?! |
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 19:24:40
|
quote: Pôvodne poslal Miško Bude to blbosť, ak by sa celibát zachoval pre biskupov a vyššie, lebo za 50 rokov nebude knaza bez zeny a kto potom bude biskupom??? Bude sa m,useť rozviesť, ak sa bude chceť stať biskupom?
Tak to sa riadne mýliš.Vždy boli a vždy budú celibátnici.Celibát je dobrá vec.
quote: Pôvodne poslal Miško Netipujem, dokedy to vydrží...to je hlúposť tipovať takto.
Veď ja som ani netipoval koľko rokov.Len som naznačil, že podľa mňa to bude v neďalekej dobe vzhľadom na každoročne narastajúci tlak.
Budú celibátnici vždy, budú vždy ľudia, ktorí sa budú chcieť zrieknuť, aj keď veľmi málo...ale to potom budú uprednosťovaní, budú mať episkopát z protekcie, len preto, že budú slobodní, budú urpadnosťovaní do vyšších funkcií...určite. A ostatní sa budú cítiť odvrhnutí...to by zas bolo len riešenie.
tak to hej, tlak to bude vždy väčší... |
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 19:35:01
|
Misko: A tiež je hlúpe, aby sa nič s tým nerobilo, aby sa pápež stále pasívne zachoval k tejto otázke.
- A co je ti na tom hlupe?
Oveľa otvorenejšie a prijateľnejšie by bolo, keby sa otvorila nejaká diskusia a synoda- a to nielen rímskych biskupov ale trošku širšia.
- Nepleties si RKC nahodou s nejakym svetskym ludovym zhromazdenim?
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 20:00:03
|
A co sa tyka nejakych tlakov, tak cirkev uz ustála aj vacsie.
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 20:56:26
|
Myslím si, že ortodoxné jadro RKC, tlaky na zrušenie celibátu dlho neustojí.
Ako Pierre pise, Cirkev uz ustala vseliake ine tlaky. Okrem tohto tlaku, tu je este aj tlak na zmenu moralneho ucenia o antikoncepcii a potratoch, o rozvodoch, o knazstve zien a tak podobne. A Cirkev stale stoji a svoje ucenie nemeni. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 20:59:07
|
Misko, pobehaj trosku po nete a zisti si, ako to maju niektore Katolicke Cirkvi vychodnych obradov. Nebud taky presvedceny, ze kazdy knaz len na to caka, aby sa mohol ozenit... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 21:58:43
|
Cit: Ako Pierre pise, Cirkev uz ustala vseliake ine tlaky.
Ustála, iste, ustála.... nebudem ich vyťahovať, nenazval by som to však len tlaky, ale viac skôr prešlapy, maléry, škandály... Nie je to nič iné ako politika. I tam sa "ustáli" všlijaké postoje, maléry i škandály...
Tak si ustávajte i naďalej, a hlavne, nezabudnite si to odôvodňovať sami pred sebou a v druhom rade pred svetom, že to ustávate kvôli tomu, že ste ako organizácia jedineční, prví, Bohom povolaní... |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2007 : 22:07:10
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Tak si ustávajte i naďalej, a hlavne, nezabudnite si to odôvodňovať sami pred sebou a v druhom rade pred svetom, že to ustávate kvôli tomu, že ste ako organizácia jedineční, prví, Bohom povolaní...
Oj moj mily pavelba, Cirkev si nepotrebuje zdovodnovat pred svetom preco stoji pevne na moralnom uceni, ktore jej zveril Kristus. Ked na nom stoji, tak je automaticky proti svetu. Keby chcela robit nieco pre svet, urobila by to ako vasa sekta - co chcu ludia pocut, to bude hlasat... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 00:26:18
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
A ty nestastnik ho sem zasa pchas. Preco?
Necital som to cele, trochu preskakoval, no myslim ze ten knaz sa po svojom hriechu zachoval spravne, len ludia okolo neho frflu na celibat, on nie, on to respektuje a uvedomuje si svoju zodpovednost, vie ze dal slub, ktory porusil, preto dobrovolne a pokorne bez frflania opusta faru. Ale tak to uz chodi, najviac frflu na celibat ti co s tym maju najmenej spolocne. A najvac sa o to tiez zaujimaju zrovna takí, vsak Milan?
- preco to tu davam ? .... aby si bol v obraze ...
- nevieme preco sa zachoval spravne, mozno keby s tym nevystupil sam, vykricala by to svetu ona, ktovie ? ...
- pobavil si ma, on nefrfle na celibat, on ho respektuje. .. len povie svojim oveckam, ze bude otcom ....
- dobrovolne a pokorne opusta faru ... ... a co ine mu asi ostavalo ?
... ze najviac frflu ti, co s nim maju najmenej spolocne ? ... ale v mnohich pripadoch mily Pierre sa ich to napriklad dotyka.... sem tam decko.... sem tam pohlavne zneuzitie mladistvych ...
- sam neraz poukazujes na moralku neveriacich, ateistov a neviem este koho, uz som ti raz napisal, ak chces moralizovat druhych, nemaj nasrate pred vlastnym prahom ...
- a myslim si sam, ze otazka celibatu by sa mala ozaj riesit v "urcitej" cirkvi, ved k comu to ? ... co hodnoverne mi moze rozpravat knaz o rodine a zivote v manzelstve ...
- to taky rozhovor ako som mal nedavno s evanjelickou fararkou o problemoch sucasnej rodiny, kedze sama ma rodinu, to je nieco celkom ine ...
- a so zaujmom som si precital nazory tu prezentovane :Misko a Nikto
|
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 01:15:08
|
"- sam neraz poukazujes na moralku neveriacich, ateistov a neviem este koho, uz som ti raz napisal, ak chces moralizovat druhych, nemaj nasrate pred vlastnym prahom ..." - Milan, toto rigorózne platí obojstranne, čiže, je to dvojsečná zbraň. "a myslim si sam, ze otazka celibatu by sa mala ozaj riesit v "urcitej" cirkvi, ved k comu to ? ... co hodnoverne mi moze rozpravat knaz o rodine a zivote v manzelstve ..." - a prečo sa neopýtaš svojho syna, ktorý študuje na Teologickej fakulte v seminári RKC, správne som to pochopila, hej? Nakoniec aj kňaz väčšinou vyrastal v rodine a počuje a vidí, ako vytvárajú iní svoje rodiny a s čím všetkým sa mu prídu požalovať, ešte fungujú aj psychológovia a i., a medzi nimi sú tiež neženatí a nevydaté, to by potom mnohí nemohli v tomto ani len ceknúť a nie len v tom! Koniec-koncov dnes žije veľa ľudí ako "singel", je to doslova "populárne" . Oni nežili v rodinách? Veď predsa "videli a chápali" ako žili ich rodičia a oni sami v spolunažívaní s rodičmi a súrodencami. A čo hodnoverné nám môže porozprávať ten, kto nežije podľa Božích princípov, ale "furt" do nich rýpe, v snahe vlastne o čo? ".. ze najviac frflu ti, co s nim maju najmenej spolocne ? ... ale v mnohich pripadoch mily Pierre sa ich to napriklad dotyka.... sem tam decko.... sem tam pohlavne zneuzitie mladistvych ..." - hej, hej, máš pravdu a sem tam aj krivé obvinenie a sem tam úplná nepravda a oveľa viac tam čestní a poctiví, do ktorých sa nenavážate, ale ani sa o nich nezmieňujete úctivo, alebo málokedy (aby som nekrivdila), lebo žijú poctivo a teda nie je na čo poukázať, pretože sa nie je v čom hrabať a o to pozitívne radšej nestojíte... "- to taky rozhovor ako som mal nedavno s evanjelickou fararkou o problemoch sucasnej rodiny, kedze sama ma rodinu, to je nieco celkom ine ..." - iste, poznáme aj také rozhovory, tie určite dobre padnú, pretože upravené vychádzajú viac v ústrety "potrebám" človeka, ako Božím zámerom a príkazom, teda vo vzťahu k veriacim, konkrétne katolíkom a o nich tu väčšinou hovoríme. Neveriaci, nuž...
|
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 01:53:58
|
Milan: preco to tu davam ? .... aby si bol v obraze ...
- Hmm, aha... Nuz OK, ak si myslis, ze byt v obraze, znamena citat bulvarne casopisy, tak to o tebe vysvetluje vela .
nevieme preco sa zachoval spravne, mozno keby s tym nevystupil sam, vykricala by to svetu ona, ktovie ?
- Jasne, zasa si presvedceny, ze vsetci su len taki ako ty, ze?
ze najviac frflu ti, co s nim maju najmenej spolocne ? ... ale v mnohich pripadoch mily Pierre sa ich to napriklad dotyka.... sem tam decko.... sem tam pohlavne zneuzitie mladistvych ...
- A co keby si prestal tarat ale radsej si ozaj vsimol kto proti celibatu frfle v tom clanku, ked uz je o nom rec, v tomto pripade je to kazdy, len nie ten knaz .
on nefrfle na celibat, on ho respektuje. .. len povie svojim oveckam, ze bude otcom ....
- Respektovat v tomto pripade znamena uznavat. Hoci zo svojej slabosti aj porusis nejaky zakon, no uznas, ze si spravil chybu, uznavas ze ten zakon sa nema porusovat.
dobrovolne a pokorne opusta faru ... ... a co ine mu asi ostavalo ?
- Hehe, hadam vies ze mohol aj vzdorovat, burcovat... Aj take pripady uz boli. A zda sa ze tento knaz mal dokonca podporu u mnohych ludi. Hmm, mozno by i vlastnu sektu mohol zalozit, nazbieral by privrzencov a bol by bohaty...
sam neraz poukazujes na moralku neveriacich, ateistov a neviem este koho, uz som ti raz napisal, ak chces moralizovat druhych, nemaj nasrate pred vlastnym prahom ...
- Jaj ale tu je zasadny rozdiel, lebo my si svoje chyby uvedomujeme a lutujeme. U ateistov je to ale casto inak. Ak ateista nieco ukradne, vacsinou nelutuje ze kradol, ale ze sa nechal chytit .
a myslim si sam, ze otazka celibatu by sa mala ozaj riesit v "urcitej" cirkvi, ved k comu to ?
- Hmm, ako krasne potvrdzujes moje slova ze najviac sa do toho staraju ti co s tym maju najmenej spolocne .
co hodnoverne mi moze rozpravat knaz o rodine a zivote v manzelstve .
- Nevies, ze lekar nemusi byt chory na to aby vedel liecit choroby? No ale asi nevies |
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 15:14:41
|
quote: Pôvodne poslal Pierre preco to tu davam ? .... aby si bol v obraze ...
- Hmm, aha... Nuz OK, ak si myslis, ze byt v obraze, znamena citat bulvarne casopisy, tak to o tebe vysvetluje vela .
To ja som pochopil uz davno, ze doveryhodnost Milana zacina a konci pri informaciach, ktorymi ho krmi bulvar. On to priam zboznuje a vdaka ludom ako on bulvar prekvita....
quote:
co hodnoverne mi moze rozpravat knaz o rodine a zivote v manzelstve .
- Nevies, ze lekar nemusi byt chory na to aby vedel liecit choroby? No ale asi nevies
Jasne, poradkyna na pomoc znasilnenym, musi byt sama najprv znasilnena, aby vedela podat hodnoverne informacie, onkolog musi byt sam chory na rakovinu, aby vedel podat hodnoverne informacie a psycholog profilujuci masovych vrahov, musi byt sama najprv masovy vrah, aby jeho informacie boli hodnoverne... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 16:59:06
|
quote: Pôvodne poslal Pierre co hodnoverne mi moze rozpravat knaz o rodine a zivote v manzelstve - Nevies, ze lekar nemusi byt chory na to aby vedel liecit choroby?
V prípade poradenstva nejde len o poskytnutie správnej rady ale aj o otvorenie a prístup pacienta k poradcovi.A to je veľký rozdiel.Väčšie pochopenie nájdem vždy u toho, kto vie na vlastnej koži to, čo prežívam.Veď sa nie nadarmo hovorí: -Vrana k vrane sadá -Sýty hladnému neverí -... |
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 17:24:25
|
Hmm, takze si myslis, ze psycholog ci psychiater, ktory nema rovnake postihnutie ako jeho pacient, uz nevie mat k nemu otvoreny pristup. Ze u toho uz nenajde take velke pochopenie... No este stastie, ze vieme, ze v reale to tak nie je .
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 18:05:26
|
Hmm, takze si myslis, ze psycholog ci psychiater, ktory nema rovnake postihnutie ako jeho pacient, uz nevie mat k nemu otvoreny pristup. Ze u toho uz nenajde take velke pochopenie... No este stastie, ze vieme, ze v reale to tak nie je .
Neviem, či má zmysel s tebou diskutovať, keď nevieš ani prečítať dvojvetový príspevok. Hovorím o otvorenosti pacienta k poradcovi a nie poradcu k pacientovi. A navyše tvoje prirovnávanie manželských problémov k psychickému postihnutiu je úplne zcestné. |
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 18:08:39
|
Misko: A tiež je hlúpe, aby sa nič s tým nerobilo, aby sa pápež stále pasívne zachoval k tejto otázke.
- A co je ti na tom hlupe?
Oveľa otvorenejšie a prijateľnejšie by bolo, keby sa otvorila nejaká diskusia a synoda- a to nielen rímskych biskupov ale trošku širšia.
- Nepleties si RKC nahodou s nejakym svetskym ludovym zhromazdenim?
A co je ti na tom hlupe? -To, čo som povedal.
Nepleties si RKC nahodou s nejakym svetskym ludovym zhromazdenim?
- Nevedel som Pierre, že koncil, synody a rekolekcie považuješ za ľudové zhormaždenia...
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 18:10:02
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Misko, pobehaj trosku po nete a zisti si, ako to maju niektore Katolicke Cirkvi vychodnych obradov. Nebud taky presvedceny, ze kazdy knaz len na to caka, aby sa mohol ozenit...
Ale zatiaľ nie sme nijaká východná cirkev... |
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 19:24:31
|
quote: Pôvodne poslal Mato ...stoji pevne na moralnom uceni, ktore jej zveril Kristus...
Mato asi niekoho chcel presvedčiť, že čierne je biele a evidentné smilstvo v RKC nie je... |
Všetko môžem, ale nie všetko prospieva. |
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 19:49:55
|
kde hlasa rkc ze smilstvo nie je hriech? Dokumenty alebo dokazy ze to tak je.
a cierne na bielom! |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 20:21:03
|
quote: Pôvodne poslal Miško Ale zatiaľ nie sme nijaká východná cirkev...
a
Bude to blbosť, ak by sa celibát zachoval pre biskupov a vyššie, lebo za 50 rokov nebude knaza bez zeny a kto potom bude biskupom???
Nie sme. Ale na ich priklade vidime, ze sa Tvoje tvrdenie o tom, ze by za 50 rokov nemal kto byt biskupom nezaklada na poznani reality. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2007 : 23:16:21
|
1. Dotycny farar mozno ani ziaden hriech nespachal, proste sa tak vyvijali cesty Bozie, ze mal byt tym, kym je.
2. Uvedomuje si pravidla a zodpovedne sa zachoval a ucinil vsetko preto, aby bolo vsecko OK.
3. Dedincania, hoci je ich laska k fararovi isto uctihodna, mozno pripomina lasku ucennikov, ktori chceli s mecom v ruke ho branit v Getsemanskej zahrade.
4. Dalej sa tu rozputala zase taka flamewar medzi Milanom a RKC obecenstvom... |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|