Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Sex a pohlad byvalych katolikov
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Odpoved (nielen) nikomu Téma Next Topic: GMKova staznost mimo temu
Strana: z 5

Laco

Stav: offline

Odoslaný - 28 december 2006 :  21:16:10  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslala samanka
Mne sa nezdá egoistické niekoho objať ale čo už...

Ani mne.
Mladého košického kňaza Vdp. Pavla Hudáka, zaoberajúceho sa pastorizáciou mládeže, som zažil na lajfke v trnavskom Dome katolíckej jednoty asi pred 7 rokmi, kde vystúpil s prednáškou na tému Láska a ľudská sexualita. Prednáška veľmi fundovaná, poučná, ale... veríte všetko doslova tomu, kto rozpráva zážitky z Afriky, o ktorých sa iba dočítal v cestopisoch od Zikmunda a Hanzelky?
Asi viem, prečo si P. Hudák myslí, že telesné objatie je egoistické. Ženská sexualita bola donedávna tabu. Naše staré mamy orgazmus asi považovali za hriech, bol ich osobným tajomstvom, s manželom sa o takýchto veciach takisto nehovorilo, ani v náznakoch. Tlmené ženské stony rozkoše mohol manžel chápať ako vzlyky bolesti, emócie bolo treba tlmiť aj z dôvodu, že okolo spala kopa detí, v chudobných rodinách aj viac generácií, dokonca aj viac rodín.
Matky nepoučovali ani svoje dcéry. Nielen o sexe, ale ani o menštruácii, kým neprišla. Stalo sa, že dievča spáchalo sebevraždu zo šoku, keď dostalo prvé krvácanie.
No a z dôvodu, že muži ani netušili, že rozkoš môžu prežívať aj ženy, vznikla hypotéza o mužskom egoizme.
Tu mi zapravdu opäť nedá nejaký chlap, ale dievčatá a ženy, ktoré okúsili horúce objatie a náruč milovanej osoby, dosvedčia, že nejde o mužský egoizmus, ale slastné emócie sú vzájomné.

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora 

Laco

Odoslaný - 28 december 2006 :  21:34:40  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal samanka
Keď som sa objímala a pocítila som, že chlapec je vzrušený, ale nič z toho nebolo, mám sa z toho spovedať? Bol to hriech?

S tým hriechom je to zaujímavé. Ak Ti niekto poradí sa vyspovedať, som zvedavý, z čoho. Že si pekná, príťažlivá, jednoducho - že si ženská? Alebo má hriech on? Čo má sľúbiť kňazovi po vyspovedaní z toho, že mu normálne všetko funguje, že nabudúce už nebude?
Zrejme sme znova pri začiatku, a jediná rada je - neobjímať sa, iba srdcom. Najlepšie by bolo si len esemeskovať.
Ľudkovia, viete koľko párov spolu chodí roky, počas SŠ i VŠ a zoberú sa ako dvaja Ing.? Za celý ten čas majú chodiť okolo horúcej kaše? Alebo opačne - až po sobáši zistia, že nielen vo svadobnú noc, ale ani na druhý ani na x-tý deň či noc nemôžu z nejakej príčiny vykonať toľko očakávanú a zakazovanú súlož?
P.S. Nie je chlapec diskriminovaný, keď on pri objímaní nepocíti, že je vzrušená žena?

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 28 december 2006 :  21:37:01  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Laco si úchvancucujúci: "zaoberajúceho sa pastorizáciou mládeže", aby z toho nebola pasterizácia - chutný preklep
ja viem, že máš na mysli "pastoráciou"
Nie, spoveď by nebola z toho, že je nádherne ženská, ani on mužský, alebo šialene zaľúbení a vzrušení, ale, že keď zistila, čo sa deje, pokračovala v tom ďalej. A on sa dal strhnúť do tej horúcej kaše. Hm, kresťanská morálka je v tomto prísnejšia.
Ak sa po sobáši, ani na neviem koľkú noc nedostaví žiadané spojenie a na dôvažok, ani jeden o tom netušil a naozaj pôjde o zdravotný problém, ktorý sa nedá nijako riešiť, je to jeden z dôvodov na anuláciu manželstva.
Nie je krajší sex, ako ten bez výčitiek svedomia a po čase následného vzájomného obviňovania.
Samozrejme, že sa to týka praktizujúcich kresťanov, tí druhí, nuž...žijú inak.
PS.: ak chlapec nepocíti, že je jeho milovaná vzrušená, tak nie preto, že je diskriminovaný, ale preto, že dostatočne v tom chvate zakázaného si nestíha všímať, čo a ako cíti ona! Aj to je dôvod na to, aby sa počkalo, až keď bude na to kľud a nik sa nebude mať právo do toho miešať a poukazovať!

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 29 december 2006 :  05:52:59  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Juja a samanka
Cit: Čítaj a kupuj knihy, ktoré Ti v tejto veci najprv odporučí kňaz, ten vie, ako Ťa viesť.

Táto veta a jej záver v sebe ukrýva nebezpečenstvo... Iste, že kňaz BY MAL VEDIEŤ ako Ťa viesť, veď to študoval... otázkou je kam viesť. Ak je dobrý psychológ, najskôr zistí do akej miery sa staviaš na zadné voči puritánskym názorom RKC a pretože dokumenty, kánony týkajúce sa sexuality sú veľmi šalamúnsky formulované, aby poskytovali priestor na lavírovanie, nebola by odpoveď z jeho strany rovnaká v prípade samanky a v prípade niekoho iného. To je dôvod, prečo sa môžeš dočítať o hriešnosti prerušovanej súlože (ako spôsob antikoncepcie), o hriešnosti dotykov medzi zaľúbenými, o odsudzovaní niektorých polôh a praktík. Paradoxom ostáva, že o tom hovorí ten (kňaz), ktorý to nikdy neprežil, (teda aspoň nemal prežiť).

Juja, zaoberáš sa tu hriechom sex. vydráždenia zaľúbeného partnera. To je až smiešne!!! Ak sa mu postaví je to hriech, ak nie, netreba sa z toho spovedať. Uf, čo ste už všetci na práškoch?

Boh stvoril muža i ženu, stvoril ich ako opačné pohlavie, ktoré sa priťahuje, Boh požehnáva zaľúbeným, a vedie ich do manželstva. Sex. žiadostivosť prebieha v mozgu, je to proces, ktorý závisí od hladín istých chemických látok, elektrických spojení atd... v spojení s láskou je to skutočne neovládateľná sila. Boh to dobre vie, preto nemôžeme považovať za hriech, ak jeden z partnerov (neúmyselne) vzruší toho druhého. Hriechom by bolo, ak by sa oddali súložiť... I keď na druhej strane, človek je slabý vo svojich pokušeniach a Pán Ježíš i takýto hriech odpúšťa so Slovami:
...Jan 8 kap.Kto z vás je bez hriechu, nech prvý hodí na ňu kameň.....Ženo, kde sú tamtí tvoji žalobníci? Či ťa niktorý neodsúdil?.....A Ježiš jej povedal: Ani ja ťa neodsudzujem; iď a nehreš viacej.

Ak by bolo hriechom sex. vzrušenie pri myšlienkach na milovanú osobu, ak by bolo hriechom zažiť súlož s milovanou osobou vo sne, ak by bola hriechom polúcia... potom by muselo byť na svete spovedníkov ako maku a 24 hodín k dispozíci i tak by nestihli všetkých vyspovedať... Človek vyjde zo spovedelnice, stretne milú, ktorá sa bola vyspovedať pred chvíľou, zaľúbene na seba pozrú, v mozgu prebehne myšlienka a šup späť do radu...

Čo sa týka manželstva medzi veriacim a "neveriacim". Viem RKC má k tomu svoj postoj, ale obávam sa, že jej v prvom rade ide o rozšírenie členskej základne než o nejaký biblický princíp. Preto podmieňuje uzatváranie cirk. sobášov vstupom "neveriaceho" do svojich radov.

Písmo sa priamo k vstupu do takéhoto manželstva nevyjadruje (možno som to prehliadol, ak áno, potom ma prosím oprav), hovorí však o takomto manželstve:
1 Korintským 7:12 A ostatným hovorím ja, nie Pán: Ak má niektorý brat neveriacu ženu, a volí bývať s ním, nech jej neopúšťa.
13 A zase žena, ktorá má neveriaceho muža, a on volí bývať s ňou, nech neopúšťa muža.
14 Lebo neveriaci muž je posvätený ženou, a neveriaca žena je posvätená mužom, bratom. Ináče by vaše deti boly nečisté, ale teraz sú sväté.

Dokonca i Váš katechizmus to pripúšťa: KKC str 414/1637. Božie plány s jednotlivcami sú nevyspytateľné. My sme sa brali ako (v podstate) neveriaci, a teraz sme obrátení, pričom najskôr uverila manželka neskôr ja...Sk 16:31. Ak by verila už pred sobášom, nevidím žiaden dôvod prečo by si ma nemala zobrať, a naopak prečo nie ja ju.

Na záver k tomuto musím iba dodať:

Ak ktorákoľvek cirkev odmieta posvätiť manželstvo medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa úprimne milujú, ak podmieňuje uzatváranie a odobrenie takéhoto manželstva rôznymi podmienkami a farizejskými zákoníckymi prikázaniami, nie je to nič iné ako odstúpenie od viery:

1 Timoteovi 4:1 Ale Duch hovorí výslovne, že v neskorších časoch odstúpia niektorí od viery, ktorí budú počúvať bludných duchov a učenia démonov,
2 hovoriacich v pokrytstve lož, majúcich žhavo poznačené vlastné svedomie,
3 ktorí budú zbraňovať ženiť sa a prikazovať zdržovať sa pokrmov, ktoré Bôh stvoril na požívanie s ďakovaním pre veriacich a poznavších pravdu.
4 Lebo každé stvorenie Božie je dobré, a nič nie je na zahodenie, čo sa prijíma z ruky Božej s ďakovaním,
5 lebo sa posväcuje slovom Božím a modlitbou.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  07:58:04  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja

Laco si úchvancucujúci: "zaoberajúceho sa pastorizáciou mládeže", aby z toho nebola pasterizácia - chutný preklep
ja viem, že máš na mysli "pastoráciou"

Bol to preklep, ale taký podvedomý, nie že by sa mi poplietli prsty. Ani pri čítaní Tvojej reakcie som si hneď nevšimol, že nie je v poriadku, až pri správnom tvare som si všimol rozdiel. Myslel som úplne na niečo iné, preto mi to uniklo.
P.S. Ako hovoril Hobble Frank od Karla Maya - ďakujem za kontinent (že som úchvancucujúci).

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 29 december 2006 :  08:18:31  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Pali, zase preháňaš! Z celého Tvojho príspevku sú hádam najdôležitejšie dve slová : "kam viesť" - to si trefne vystihol. Odpoveď bude vždy rovnaká: k Bohu, do lona RKC - keď je teda katolíčkou a ňou aj chce zostať! RKC - vôbec nie je puritánska, hojojoj -vôbec nie, sexovať sa smie, či môže, alebo dá o dušu, koľko sa len komu ráči, či vládze - ale kam viesť tú plodivú silu, tak podobnú Stvoriteľovej! Presne v plodení detí, v tomto tajomstve vzniku života, sa človek približuje Bohu a keď mu to potom " v makovičke buchne vedľa", tak človek počne s touto silou experimentovať (klonovanie, výskum kneňových buniek zo zárodku), zneužívať (umelé oplodňovanie,alebo naopak umelé bránenie počatiu, až ničenie vzniknutého života)! - prosto naťahuje sa za zakázanými plodmi stromu života a zase z toho istého hriechu pýchy, snahy byť lepším a múdrejším, ako Boh!
RKC vôbec nie je proti sexu, proti zaľúbeniu, nekritizuje, že sa niekomu so vzrušenia postaví - ako mi píšeš a naznačuješ, čoho som sa "dopustila ja". Len dáva na javo, že túžbu človeka najmä v tejto záležitosti, treba viesť a smerovať!
Nezaoberám sa hriechom vydráždeného zaľúbeného partnera, zaoberám sa hriechom jeho smerovania a event. zneužitia - čo môže poviesť k predmanželskému styku, ktoré môže poviesť k nemanželskému dieťaťu, čo môže poviesť k neskorším problémom s možným iným už manželským partnerom - teda tým "kam ho viesť"! myslím, ten sexuálny pud.
A keďže som katolíčka a pýta sa ma to katolíčka, tak aj tak odpovedám a vediem jej pohľad smerom, že to vôbec nie je také beznádejné s tým sexom, len treba vedieť zase "kam ho viesť" - pretože v tejto veci má vlastne RKC jasno. Že sa Tebe, Pali zdá, že by mala pre každého inú odpoveď - no to preto, že má individuálny prístup ku každému svojmu veriacemu, ktorý vedie individuálny život, má individuálne skúsenosti, individuálne predsudky, zlé informácie a pod. - prosto je to človek so svojimi, túžbami, strachom, problémami a pod. Ale v učení je neochvejná, nekompromisne sa pridržiava Božích zákonov a tu má jednoznačne jednu odpoveď - Desatoro! a z neho vyplývajúce ďalšie náležitosti.
Sex - to si pekne popísal - pochádza z hlbín človečieho bytia - je to jeden z najzákladnejších a najsilnejších pudov, ukotvený v tých prvopočiatočných častiach CNS, akými len človek disponuje. Ale človek dostal aj vôľu, inteligenciu (v novšej časti mozgu - v šedej kôre) - na to, aby sa vedel vedome kontrolovať, viesť a nakoniec ovládať. Človek nemá byť len pudový a zostávať v tejto rovine, ale má byť múdry, vedomí si svojej sily, svojich možností, ich pozitív i negatív - nekontrolovaný človek, ktorý je nemúdro vedený svojou pudovou žiadostivosťou (nie len sexuálnou), môže byť i nebezpečný - svojim spôsobom, mám na mysli teraz nezodpovedný prístup k svojmu spôsobu života, morálnym hodnotám a nie nejaké psychopatické prejavy.
Hriechom vrušenie v myšlienkach a pod - to označiť takto ani Cirkev neoznačuje - ale hovorí, že i v myšlienkach môže človek zhrešiť, keď si napr. človek premyslí, ako hriešne úspešne bude postupovať proti druhému, aby ho dostal tam, kde ho chce mať. Myšlienka, ako taká sa neodsudzuje, ale cieľ myšlienky/myslenia sa už odsudzuje v prípade, že je hriešny! V tomto sú tie jemné nuancy a korene predsudkov voči RKC! Opäť ide o "kam viesť" myšlienky, celé bytie a fungovanie človeka a spločnosti - v konečnom dôsledku.
Čo sa týka zmiešaných manželstiev, ide o biblický postoj, zakotvený už v SZ! V ňom v tých časoch pravoverný Žid/Židovka, dokonca nesmel si vziať inú/-ného ako zase len pravoverného/-nú. Takže tu je to menej prísne, ale zas musí podliehať určitému poriadku. Nejde tu o žiadnu členskú základňu, ale keby aj - vari nemá RKC právo viesť svojich tak, aby sa ich deti vychovávali v intenciách kat. vierouky?? brány pekelné ju nepremôžu, to je fakt. Ale to ešte neznamená, že sa o svoje ovečky Cirkev nemá postarať, t.j. - nezakazuje im sobáš, presne, ako tam píšeš, nekáže sa opúšťať, ale, ako píšeš, tým veriacim členom celú rodinu posväcovať - to sedí a to znamená patriť do cirkevného spoločenstva a žiť posväcujúcim životom! Takže i v tomto bode je Cirkev si vedomá svojho učiteľského úradu a svojich povinností i záväzkov voči Bohu, a vedie snúbencov, ako i manželov správnym smerom. Boh i Cirkev majú v tomto smere podmienky, aby zabezpečili to "kam viesť" - teda smerovanie budúcej rodiny! Nezakazuje sobáš s inoveriacim, či neveriacim, ale ho usmerňuje.
Takisto nezakazuje nejaké jedlo, ako nečisté. Pôst je o inom - to je časovo limitované odriekanie si jedla - robil to aj Ježiš, napr. počas svojho 40-dňového pobytu v púšti a má to svoj duchovný rozmer.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 29 december 2006 :  08:27:46  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Laco si "uchvancucujúci" - tu je môj zámer, taký milý - jeden náš "malý" známy, keď ešte sa mu jazýček plietol, mal takéto chutné výrazy, ako napr. "trúúúpezlivý"

Judith

pavelba

Odoslaný - 29 december 2006 :  08:31:38  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Juja
Cit: ide o biblický postoj, zakotvený už v SZ! V ňom v tých časoch pravoverný Žid, dokonca nesmel si vziať inú/-ného ako zase len pravovejrného/-nú.

Ale prosím Ťa, to je zavádzanie... to by som mohol ja tvrdiť, že je úplne normálne ak by som mal tri, či štyri ženy... veď i to je tam a bolo to úplne normálne...

Cit: Boh i Cirkev majú v tomto smere podmienky, aby zabezpečili to "kam viesť" - teda smerovanie budúcej rodiny! Nezakazuje sobáš s inoveriacim, či neveriacim, ale ho usmerňuje.

Poprosím Ťa o uvedenie tých Božích podmienok pri vstupe do manželstva veriaceho a neveriaceho.... a poprosím Ťa o uvedenie toho, ako cirkev usmerňuje.

Díky.

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 29 december 2006 :  09:02:09  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
nuž i tie počty manželiek - ako i ich prepúšťanie, boli pre "tvrdosť vášho srdca" - ale v dnešných časoch je jasné, že ak si chce muž/žena vytvoriť plnohodnotný manželský vzťah, je to najlepšie vždy iba s jedným partnerom, ta ne?
Tou podmienkou je, aby obaja boli aspoň kresťanskými veriacimi, nie je to veľmi výhodné, pre budúce vyhnutie sa možným nezhodám práve vo výchove a fungovaní rodiny, aby sa neujasnilo dopredu, ktorým smerom sa pôjde.
Preto Cirkev má určité podmienky pre uzatváranie cirkevného manželstva, ktoré som okopčila už v téme http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=1165&whichpage=2, pod názvom "Manželstvo" a pre zmiešané manželstvá a aj funkcie manželstva a rodiny, si treba vyhľadať na http://www.kňazi.sk - kliknúť na "knižnica" a tam na sviatostnú pastorálku - teda sviatostnú pastorálnu teológiu - je to jej posledná tretina. Bolo by toho asi veľa, keby som to sem prekopčila. Neviem, či funguje toto: http://www.knazi.sk/knižnica/pt_sv.html - toto asi nefunguje, takže sa bude treba preklikať.

Judith

pavelba

Odoslaný - 29 december 2006 :  09:22:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov

Si ma nepochopila. Pýtal som sa:

Poprosím Ťa o uvedenie tých Božích podmienok pri vstupe do manželstva veriaceho a neveriaceho.

<°)))))><(

juja

Odoslaný - 29 december 2006 :  09:35:09  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Pali, ja viem, na čo narážaš, na "pravosť" RKC - pre nás kresťanov - katolíkov, je tou, ktorá sa opiera i o Božie prikázania, tými najzákladnejšími sú Desatoro (6. a 9. prikázanie - povedzme na túto tému http://www.zutom.sk/trojica/desatoro/des6.html) a Nový Zákon - ale to už je o inej téme, na ktorú sa tu, na tomto fóre už veľa popísalo.

Judith

Pierre

Odoslaný - 29 december 2006 :  10:50:05  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
No ked vidim posledne prispevky, zda sa ze Samanka uz zacina trochu chapat, ale zasa nerozumeju a nechapu hlavne Jujine prispevky nasi bludari Laco a Palino, ale u nich je to asi normalka .

Juja: Ale sa navysvetlujes, co? Cim to asi je, ze oni vzdy chapu vsetko uplne inak nez je myslene?

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  11:21:01  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Juja: Ale sa navysvetlujes, co? Cim to asi je, ze oni vzdy chapu vsetko uplne inak nez je myslene?

Ja viem, prečo. Pretože na žiadnu otázku nemáte jednu jednoznačnú odpoveď, ale aspoň dve, a to protirečivé. Napr.:
Môže sa zosobášiť katolíčka s ateistom?
1. Nemôže! Musí byť pokrstený atď.
2. Pravdaže, môže! Cirkev to nezakazuje!

Lichotí mi, keď ma strkáš do jedného vreca s PavelBAom. S jeho názormi väčšinou súhlasim, možno len tá forma je trochu ohnivá, akoby od Jána Krstiteľa. Ale pokojne by som si sadol k jednému stolu aj s Tebou, podľa vzoru Ježiša.

Mato

Odoslaný - 29 december 2006 :  11:37:58  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Laco
Ja viem, prečo. Pretože na žiadnu otázku nemáte jednu jednoznačnú odpoveď, ale aspoň dve, a to protirečivé. Napr.:

Lenze to nie je chyba Katolickej Cirkvi ale ludi. Cirkev uci jednoznacne a rovnako uz 2000 rokov.

Je smutne, ze ludia pisu z fleku myty, ktore kdesi zapoculi a nehanbia sa ich vydavat za ucenie Cirkvi, bez toho aby sa namahali cosi sa onom skutocne dozvediet. Aj preto vznikli moderovane sekcie, kde je prezentovane iba overene skutocne ucenie Cirkvi.

A je este smutnejsie, ze ludia ako Ty, ktori sice oficialne deklaruju hladanie pravdy, taketo myty s radostou prijimaju, lebo im presne sedia do dalsieho mytu, ktory si vytovorili o KC a tiez sa nenamahlai zistit si skutocnost.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  12:32:21  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato
A je este smutnejsie, ze ludia ako Ty, ktori sice oficialne deklaruju hladanie pravdy, taketo myty s radostou prijimaju, lebo im presne sedia do dalsieho mytu, ktory si vytovorili o KC a tiez sa nenamahlai zistit si skutocnost.

No normálne som zosmutnel. Ak vychádzaš z mojej poslednej poznámky, bola to len odpoveď na Pierrov ničím nepodložený útok, a dokonca (namiesto za seba) myslí aj za druhého - všimol si, neviem kde, že Šamanka už začína chápať, resp. sa orientovať v tom pralese odkazov, maminých rád, rád kamarátok... Nemám pocit, že by som na tému sex zostudzoval RKC, hlavne som sa snažil vyjadriť svoj názor. Teda ale radosť s cudzích omylov naozaj nemám. Možno sa v prvej chvíli zarehocem, keď sa si niekto sadne mimo stoličky, ale ak si narazí kostrč, je mi ho úprimne ľúto.

Mato

Odoslaný - 29 december 2006 :  13:25:20  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vychadzal som s Tvojej poznamky, ze sa tesis, ze Ta strkaju do jedneho vreca s pavlomba, s ktoreho nazormi vacsinou suhlasis.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  13:56:21  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Vychadzal som s Tvojej poznamky, ze sa tesis, ze Ta strkaju do jedneho vreca s pavlomba, s ktoreho nazormi vacsinou suhlasis.

No spomedzi bludárov sú mi jeho názory najbližšie (asi čítame rovnakú Bibliu ). Ale rád sa poučím aj od ostatných, resp. ako som raz určite spomenul, je dobré počúvať aj iných a uistiť sa, že tadiaľ cesta nevedie.

arpad

Odoslaný - 29 december 2006 :  14:36:56  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Laco

Pretože na žiadnu otázku nemáte jednu jednoznačnú odpoveď, ale aspoň dve, a to protirečivé. Napr.:
Môže sa zosobášiť katolíčka s ateistom?

1. Nemôže! Musí byť pokrstený atď.
2. Pravdaže, môže! Cirkev to nezakazuje!

Laco,
zásah do čierneho!!!

Všetko môžem, ale nie všetko prospieva.

Počet príspevkov: 672  ~  Člen od: 20 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 01 apríl 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 december 2006 :  14:39:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vidis, laco, dalsi priklad toho, com som pisal sice Tebe, ale ako vidime, hodi sa aj na dalsich. A nakoniec aj Ty to opatovne potvrdzujes v diskusii s Pierrom v teme o Vianociach vo Vatikane.

juja

Odoslaný - 29 december 2006 :  15:30:51  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Už len málo k tomu napíšem - nemyslím, že tu ide o protichodné výpovede z mojej strany - Pretože Cirkev nezakazuje existenciu takéhoto miešaného manželstva, ale "zakazuje jeho uzavretie bez výslovného dovolenia miestneho ordinára. Z oprávneného a rozumného dôvodu môže udeliť dovolenie, ak sú splnené podmienky. (kán. 1125 1126) Čo sa týka formy pri miešaných manželstvách, treba zachovať kán. 1108 a platné predpisy.(kán. 1127) Predpisy kán.1127 a 1128 treba uplatňovať aj pri manželstvách s prekážkou rozdielneho náboženstva.(kán. 1129) Z vážneho a naliehavého dôvodu môže ordinár dovoliť, aby sa manželstvo slávilo tajne, pričom sa treba riadiť kán.1130 - 1133." citované zo Sviatostnej pastorálnej teológie. Kde je teda vyslovený výslovný zákaz miešaných manželstiev?!?!? Keby jestvoval skutočný takýto zákaz (tak, ako ste ho chápali vy), alebo by toto bolo myslené, ako zákaz, tak by nemohli vôbec byť vysluhované obradom a teda by neexistovali!! Ja sa v praxi stretávam práve s tým názorom, že RKC je spiatočnícka, lebo zakazuje zmiešané manželstvá. Ona ich nezakazuje, ale zakazuje ich nedovolené uzavretie z patričných dôvodov, teda zakazuje niečo iné, než ich samotnú existenciu. Preto podľa mňa zovšeobecňujúci výrok, že RKC zakazuje miešané manželstvá nie je pravdivý - teda podľa mňa, práve na základe toho, čo som v danej pastorálke čítala. Aj tak som to podala. Tak som sa vážne mýlila?

Judith

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  18:27:32  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslala juja
Už len málo k tomu napíšem - nemyslím, že tu ide o protichodné výpovede z mojej strany... (...) Tak som sa vážne mýlila?

Absolútne som nekritizoval Tvoje vyjadrenia, iba tú tému som mal práve na očiach, a použil som ju ako príklad v odpovedi Pierrovi na jeho poznámku, ktorú citujem:
quote:
No ked vidim posledne prispevky, zda sa ze Samanka uz zacina trochu chapat, ale zasa nerozumeju a nechapu hlavne Jujine prispevky nasi bludari Laco a Palino, ale u nich je to asi normalka .

juja

Odoslaný - 29 december 2006 :  18:42:58  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
aha, lebo som sa fakt zľakla, že som si dovolila také poblúdenie, že som v jednom mojom príspevku tvrdila jedno a v druhom, nedajboh niečo úplne protichodné. Takže ďakujem. Upokojilo ma to. A teraz je to teda jasné s tými miešanými manželstvami, hej?

Judith

pavelba

Odoslaný - 29 december 2006 :  19:55:16  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov

Cit: Pali, ja viem, na čo narážaš, na "pravosť" RKC

Je moja otázka nezrozumiteľná? Pýtam sa:

Poprosím Ťa o uvedenie tých Božích podmienok pri vstupe do manželstva veriaceho a neveriaceho.

Ja nenarážam na pravosť či nepravosť RKC... ja otvorene hovorím, že zbraňujete ženiť sa a sami máte žhavé svedomie!!!!1 Timoteovi 4:1-5!!!
Otvorene sa pýtam a žiadam Ťa, aby si mi ukázala podmienky na uzavretie manželstva zo strany Boha v čase Nového Zákona!

Ty mi neustále hovoríš o tom ako cirkev nič nezakazuje... iba si kladie podmienky ktoré vylučujú uzavretie takéhoto manželstva ale tým ho defacto zakazuje! A môžeš to zaobaliť i do pozlátenej škatulky!

Ste jednoducho zákonníci a ako s takými (viď NZ) bude k Vám i Pán Ježiš pristupovať.

Žial...

<°)))))><(

Pierre

Odoslaný - 29 december 2006 :  20:16:55  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
ale tým ho defacto zakazuje!

- Ach palino, ta tvoja logika zasa tróni . Sam poznam take manzelstvo (veriaci/neveriaca) cirkevne uznane a uzatvorene, ak by teda bolo defakto zakazane, tak by take logicky nemohlo byt. Panimaješ?

a ako s takými (viď NZ) bude k Vám i Pán Ježiš pristupovať.

- A ty sa uz pripravujes na to ze k tebe bude pristupovat ako k hlasatelovi falosneho ucenia?

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  20:53:42  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja
A teraz je to teda jasné s tými miešanými manželstvami, hej?

Priznám sa, že ja som to už tak dopodrobna neštudoval, momentálne sa ma to netýka. Keď sa priznám aj k tomu, že som už druhý raz ženatý, tak ma tu udusíte. Radšej sa teda nepriznám.

Mato

Odoslaný - 29 december 2006 :  21:14:32  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Neudusime.
Len Ti jemne naznacime, ze ak si pred tym prijal sviatost manzelstva, opustil si pravoplatnu manzelku a zijes s inou, zatial co ta povodna stale zije, cudzolozis. A este Ti tak isto jemne naznacime, ze cudzolozstvo je smrtelnym hriechom.

Ake nasledky ma smrtelny hriech uz asi netreba rozoberat, nasa "udusenie" je v porovnani s tym prijemne.

Strana: z 5 Previous Topic: Odpoved (nielen) nikomu Téma Next Topic: GMKova staznost mimo temu  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06