Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Chceme aby darceky nosil Jezisko, nie Santa.
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Sebevražda Téma Next Topic: Vianoce vo Vatikáne
Strana: z 4

Laco

Stav: offline

Odoslaný - 21 december 2006 :  09:44:08  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Nedela sa zacala slavit preto lebo Jezis vstal z mrtvych prave v nedelu. A robi sa to od apostolskych čias. Mrkni napr. Sk 20,7. Nedela bola prvy den v tyzdni.

Skutky 20:6,7 A my sme sa odplavili po dňoch nekvaseného z Filíp a prišli sme za päť dní za nimi do Troady, kde sme strávili sedem dní. A v prvý deň týždňa, keď sme sa sišli lámať chlieb, Pavel hovoril s nimi, lebo mal na druhý deň odísť a pretiahol slovo až do polnoci.

Po dňoch nekvaseného - je jasné, že ide o každoročnú sedemdňovú slávnosť na pamiatku exodu, ktorá bola pre apoštolov - Židov stále jedným z troch najvýznamnejších sviatkov ustanovených Bohom (Deuteronomium 16:16). Aj pamätná posledná večera s lámaním chleba sa udiala počas tohto sviatku (pozor, Pascha sa neslávila cyklicky v rovnaký deň týždňa, výročie exodu záviselo od mesačného kalendára).
Mohli by sme predpokladať, že obrad s lámaním chleba (a pitím vína) na Kristovu pamiatku sa mal konať výlučne na Veľkonočné sviatky, ale vidíme, že asi o dva týžne sa sišli lámať chlieb, teda robili tak na pamiatku v hociktorý deň, v tomto prípade to bolo práve v prvý deň týždňa.
Nový deň začínal s prvou večernou hviezdou na oblohe, zišli sa určite za bieleho dňa, a z ďalších Pavlových slov vyplýva, že večerali po zotmení pri hojne svetiel (debatovali do polnoci, nie v kutici bez okien, ale na streche trojposchodového domu) čo už bol ďalší deň, teda už pondelok. Ak nedeľa, tak sa zišli pred zotmením - v sobotu.
Že lámanie chleba sa konalo v hociktorý deň, hovoria verše:
Skutky 2:46,47 A každodenne zotrvávajúc jednomyseľne v chráme a lámuc chlieb po domoch brali pokrm v plesaní a v prostote srdca, chválili Boha a mali milosť u všetkého ľudu. A Pán pridával cirkvi zachránených každý deň.
quote:
A krestania sa v nedelu schadzali na lamanie chleba a schadzaju sa dodnes. Mozes porovnat i Kor 16,2. V tento den mame teda sviatok.

1 Korintským 16:2 V každý prvý deň týždňa nech jeden každý z vás uloží u seba odkladajúc podľa toho, ako sa komu darí, aby sa nerobily sbierky, vtedy keď prijdem.

To je práve opačný dôkaz, a to, že nedeľa nebola dňom odpočinku. V taký deň nebolo prípustné zaoberať sa vyzbieravaním peňazí, hoci šlo o jeruzalemský chrám. Vedeli, ako rozzúrený Ježiš prevracal stoly na nádvorí chrámu peňazomencom.
quote:
A v poslednej knihe Zjavenie Jana 1, 10 sa uz nedela priamo nazyva deň Pánov.

Zjavenie 1:10 Bol som v duchu v deň Pánov a počul som za sebou veľký hlas ako hlas trúby

Kde si sa dočítal, že hovorí o prvom dni týždňa? Vieš, ktorý je Pánov deň? Aha:

Marek 2:28 takže Syn človeka je pánom i soboty.

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Anička

Odoslaný - 25 december 2006 :  18:52:22  Zobraziť profil  Pridať Anička do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

http://www.anti-santa.cz/

Santa Claus predstavuje deduška večerníčka, nie??

Počet príspevkov: 13  ~  Člen od: 22 december 2006  ~  Posledná návšteva: 16 január 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 28 december 2006 :  20:04:21  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Mohli by sme predpokladať, že obrad s lámaním chleba

- Ale nepredpokladame. Na zaklade aj inych znalosti proste vieme.

To je práve opačný dôkaz, a to, že nedeľa nebola dňom odpočinku. V taký deň nebolo prípustné zaoberať sa vyzbieravaním peňazí, hoci šlo o jeruzalemský chrám.

- Kdeze priatelu. Nedela je aj dnom nie len odpocinku ale aj dnom ked ked mame mysliet na "ine" veci, a toto to presne splna. V kostoloch sa i v sucasnosti zbieraju peniaze preve v nedelu.

Marek 2:28 takže Syn človeka je pánom i soboty.

Nechcem ti to vysvetlovat, ale vsimni si aspon to "i". Je panom kazdeho dna, nie len soboty.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 28 december 2006 :  20:08:40  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Anicka:
Santa Claus predstavuje deduška večerníčka, nie?

- No podobaju sa

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  11:01:24  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
- Ale nepredpokladame. Na zaklade aj inych znalosti proste vieme.

Chceš povedať, že proste viete, že obrad s lámaním chleba (a pitím vína) na Kristovu pamiatku sa má konať výlučne na Veľkonočné sviatky? Prosím o upresnenie, aj ja by som to chcel proste vedieť, doteraz som to len predpokladal.
quote:
V kostoloch sa i v sucasnosti zbieraju peniaze preve v nedelu.

Veď kedy inokedy? Neviem si celkom dobre predstaviť mestom pobehujúcich miništrantov s meštekmi a od okoloidúcich a po domoch vyberajúcich drobné do "zvončeka".
Tvoj problém je v tom, že súčasné zvyklosti považuješ za historický nemenný fakt. Skús na chvíľu zabudnúť na kostoly so zvonicami, každonedeľné omše a zbieranie almužny do mešteka. To všetko za Pavlovej éry neexistovalo. Bol len jeruzalemský chrám, pri ktorom (nie oficiálne v ňom) pôsobila Kristova cirkev pod vedením Pánovho brata Jakuba, kam apoštoli donášali zbierky zo všetkých zborov. Nependlovali medzi Malou Áziou a Jeruzalemom v týždňových intervaloch, čo síce netvrdíš, ale vyvracia to Tvoju predstavu o nedeľnom vyberní drobných. A nešlo o drobné, vyberala sa celá desatina príjmu (koľko by zostalo verných katolíkov, ak by boli povinní každú nedeľu odovzdať cca 400 Sk?). Pavel radil Korinťanom, ako predtým aj Galaťanom, aby si každú nedeľu odložili zarobenú desatinu, aby nenastal chaos, keď sa tam po čase objaví, okrem iného aj po peniaze. No a v nedeľu preto, lebo to bolo po ich sobotňajšom odpočinku, a nedeľa sa im začínala v našu sobotu po západe slnka. Zároveň to bol posledný voľný večer pred ďalším 6-dňovým pracovným týždňom.
Títo ľudia ešte dodržiavali Desatoro, vrátane soboty. Nerobili by žiadne práce, ktoré mohli robiť inokedy. Ježišove verše o sobote sa vzťahujú iba na jedlo, aby ľudia netrpeli za to, že je sobota, ale aby si jej užívali ako odmenu za 6 dní práce.
quote:
Nechcem ti to vysvetlovat, ale vsimni si aspon to "i". Je panom kazdeho dna, nie len soboty.

Tak konečne máš pravdu, tá spojka je vo všetkých prekladoch. Ale stále mi chýba, ako si dospel k poznatku, že Ján hovorí o nedeli ako o Pánovom dni. Citujem Ťa:
quote:
A v poslednej knihe Zjavenie Jana 1, 10 sa uz nedela priamo nazyva deň Pánov.

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 29 december 2006 :  13:03:50  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Chceš povedať

- Hej, akurat som to chcel povedat presne naopak

To všetko za Pavlovej éry neexistovalo.

- Jasne vidime ze za pavlovej ery, rovnako ako dnes, bol prvy den v tyzdni zasvateny roznym Bohu milym aktivitam. Ale ty si kludne ver comu chces. Nemienim ti brat tvoju vieru.

Tak konečne máš pravdu, tá spojka je vo všetkých prekladoch. Ale stále mi chýba, ako si dospel k poznatku, že Ján hovorí o nedeli ako o Pánovom dni.

- Keby si nekontroloval spojky vo vsetkych prekladoch a ine prkotinky, ale radsej zabudol na vsetko co ti bludari nakecali i na vsetko co si kde cital o vsetkych tych blbostiach co ta ovplyvnili, ako napr. i to ze vo vatikane mame ukryty stroj casu a podobne. a potom si konecne precital bibliu znova, uz nezaujato, tak by si si to vsimol mozno aj ty. Ale ty si teraz prilis ovplyvneny bludmi a zabudnut nedokazas. Je ti zbytocne nieco vysvetlovat.

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  13:16:27  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Je ti zbytocne nieco vysvetlovat.

Mne je, ale Tebe by to mohlo len pomôcť.

Pierre

Odoslaný - 29 december 2006 :  14:41:37  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Laco

Mne je, ale Tebe by to mohlo len pomôcť.

- Hmm, jasne priznanie. K comu teda bola dobra ta pretvarka ze nieco hladas?

Mato

Odoslaný - 29 december 2006 :  14:46:27  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

Aj ja som na nu povodne naletel. Ale nic nie je tak skryte, aby nevyslo na povrch.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 29 december 2006 :  16:10:23  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Veru. No vidim ze Laco by uz chcel iba najst sektu ktora by ucila presne to comu on veri, a s tym ma akurat problem. Nuz Lacko, poradim ti, vyries to tak ako to tebe podobni riesia od pradavna - zaloz si vlastnu. Budes jej šéf a budes mat istotu ze bude ucit uz len tu Lacovsku nauku, tam si zarad i to ze Mojzis nezomrel, ze to len biblia keca ako aj v inych veciach a mas to . Prajem vela stastia novej sekte .

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  18:54:22  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
- Hej, akurat som to chcel povedat presne naopak

Tak potom sme v tom zajedno - k lámaniu chleba na Kristovu pamiatku prichádzalo v hociktorý deň, aj každý deň, vždy, keď sa stretli kresťania pri spoločnej večeri.
quote:
- Jasne vidime ze za pavlovej ery, rovnako ako dnes, bol prvy den v tyzdni zasvateny roznym Bohu milym aktivitam...

Ak myslíš nedeľu, tak správnejšie malo byť - Slnku milým aktivitám.
quote:
...ze vo vatikane mame ukryty stroj casu a podobne.

Hoci som to použil v trochu odľahčenom dialógu s GMK-om, môžeme to zobrať aj vážnejšie. Taký stroj môžu inžinieri budúcnosti zostrojiť. Len pri cestovaní do minulosti sa budú musieť veľkou oklukou vyhýbať stredovekej Európe, lebo domov pôjdu ako Jacques de Molay alebo Ján Hus. Ak aj neišli.

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  18:56:28  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

Veru, hľadám, ale nie tam, kde nič nie je.

Pierre

Odoslaný - 29 december 2006 :  19:51:59  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Ak myslíš nedeľu, tak správnejšie malo byť - Slnku milým aktivitám.

- Ano myslim nedelu - prvy den v tyzdni. A bola rec o krestanoch z Pavlovej éry - takze tym padom podla tvojich reci sv. Pavol a s nim vtedajsi krestania robili aktivity mile slnku, no super .

môžeme to zobrať aj vážnejšie. Taký stroj môžu inžinieri budúcnosti zostrojiť.

- Hmm, jasne . Tu je zasa skoda reci, by som ti azda akurat odporucal pohladat nejake forum, na ktore chodia fyzici. Alebo aj kasli na to a ver si tomu dalej ako v ine veci, vsak co, jeden nezmysel hore - dole .

Veru, hľadám, ale nie tam, kde nič nie je.

- No ved prave, ak myslis, ze u katolikov nic nie je, co tu potom hladas? Tvoj oblubeny Pavelba ma svoje forum inde.

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  20:24:52  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
...tam si zarad i to ze Mojzis nezomrel...

Evanjelisti spomínali Mojžiša a Eliáša, ako sa zhovárali s Ježišom. A pre mňa je vždy prijateľnejšia teória, že Mojžiš bol vzatý do neba podobne ako Elijáš a Henoch, tým pádom zostúpiť na Zem ako aj anjeli, ako prijať pohanský názor na reinkarnáciu a iné putovanie dušičiek, zjavovanie sa duchov alebo výskyt divov, dobrých paničiek, pred ktorými vystríhal Ježiš, že sú dielom diabla.
Knihy Biblie boli napísané pôsobením Sv. Ducha, ale obsahuje aj udalosti, ako ich videl kronikár, napr. Jozue. O Mojžišovom konci vieme z Deuteronomia, že šiel sám na vrch Nebó a pochoval ho sám Hospodin. Hoci ho oplakávali 30 dní, nie pri jeho hrobe, lebo o tom sa nik nedozvedel, kde je, až do dnešných dní. Nik nevidel Boha ako pochováva Mojžiša, boli by zahynuli, ako verili. Videl Ho iba Mojžiš a odvtedy nosil závoj, lebo mu oslnivo žiarila tvár. Len teraz mi napadlo, takže to tiež nemám od bludárov, že Mojžiš mohol byť premenený ako anjel už pri obdržaní Desatora, a žiaril celý, a keďže sa neopaľoval, aby si to niekto všimol, mysleli si, že mu žiari len zakrytá tvár.
Kronikár píše, že Mojžiš odišiel v plnej sile, s bystrým zrakom. Nebolo mu súdené vstúpiť do Zasľúbenej zeme, to mali Židia čakať na prebrodenie Jordánu ešte ďalších 40 rokov? Alebo mali Mojžiša doraziť? A keďže ho viac nebolo, usúdili, že je mŕtvy a keďže nenašli jeho mŕtvolu, domysleli sa, že ho pochoval Boh.
To, čo som tu popísal, je len moja teória na vysvetlenie toho, že traja apoštoli videli s Eliášom aj Mojžiša, ktorá Bibliu neprevráti naruby (ako sa to podarilo iným v inom). Pre nikoho nie je podstatné, či je Mojžiš živý a zdravý v nebi alebo nie, klaňať sa mu pre jeho svätožiaru nebudem, hoci v autobuse by som mu z úcty prepustil miesto na sedenie. Vôbec netvrdím, že to bolo takto, ale mohlo byť.

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  20:44:58  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
- Ano myslim nedelu - prvy den v tyzdni. A bola rec o krestanoch z Pavlovej éry - takze tym padom podla tvojich reci sv. Pavol a s nim vtedajsi krestania robili aktivity mile slnku, no super .

Za Pavla sa ešte nemaľovali obrazy ľudí, a so slnečným kotúčom za hlavou, aký malo aj zlaté teľa v exodu.
quote:
- Hmm, jasne . Tu je zasa skoda reci, by som ti azda akurat odporucal pohladat nejake forum, na ktore chodia fyzici...

Veď tu máme GMK so znalosťami akademika.
quote:
- No ved prave, ak myslis, ze u katolikov nic nie je, co tu potom hladas? Tvoj oblubeny Pavelba ma svoje forum inde.

Ježiš vyhľadával spoločnosť colníkov a hriešnikov. Tam je moja odpoveď na obidve otázky.

Mato

Odoslaný - 29 december 2006 :  21:21:58  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Laco
Ježiš vyhľadával spoločnosť colníkov a hriešnikov. Tam je moja odpoveď na obidve otázky.

A tak uz si sa nam pasoval aj za spasitela.. Takze je najvyssi cas, aby si zalozil tu novu sektu, ako Ti na inom mieste odporucal pierre.

Co sa tyka zvysku Tvojho posobenia, skutocne by si u rovnakych bludarov u Milosa zozal omnoho vacsi uspech. Uz totiz zacinam byt znacne unaveny (a nie len ja) z tej absolutnej ignoracie faktov a neustaleho nicim nepodlozeneho konstruovania obvineni, bez najmensej snahy poznat pravdu.

Chapem, ze na tom stoji Tvoja viera, ale ja za to nemozem, tak preco to musim neustale znasat?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 29 december 2006 :  21:41:32  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato
A tak uz si sa nam pasoval aj za spasitela...

Vidíš, čo chceš vidieť, a nevidíš, čo nechceš vidieť. Spasiteľ je len jeden a požiadal nás, aby ten, kto chce, Ho nasledoval. Snažím sa Ho nasledovať, to znamená, aj brať si z Neho príklad.

pavelba

Odoslaný - 29 december 2006 :  21:48:01  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Skôr by som povedal, že vidia za cirkvou stojaceho Krista, kým my vidíme Krista a Cirkev ktorá je jeho telom, ergo sme jeho telom...

A tu sú priority.... u nás Kristus priamo, tak ako to hovorí...Mat 18:20, u nich Kristus ale nie inak ako cez vedenie duchovnými vodcami, cez cirkev....

Takže zdanlivo je Kristus síce number one, no v skutočnosti je number one ľudská cirkev...

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 29 december 2006 :  22:08:39  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Laco:
A pre mňa je vždy prijateľnejšia teória, že...

- Vidis. A pre mna je zasa prijatelnejsia teoria ze ak si tvoj konstrukt protireci s bibliou, chyba bude v tvojom konstrukte, a nie v biblii. A tymto sposobom by si nemohol postupovat? Ale asi nie, vidime ze Ty vzdy radsej obvinis bibliu z omylu, nez seba .

Za Pavla sa ešte nemaľovali obrazy ľudí, a so slnečným kotúčom za hlavou, aký malo aj zlaté teľa v exodu.

- No vsak prave o tej pavlovej ére bola rec, a ty si do toho krasne vyhlasil ze oni robili aktivity mile slnku, tak sa trochu zorientuj a vnimaj suvislosti, clovece .

Veď tu máme GMK so znalosťami akademika.

- Mas smolu, on nie je fyzik.

- Dalsie priznanie. Jasne, takze preto si sem prisiel aby si nas previedol na svoju vieru ako Jezis chcel tych hriesnikov. Ale Jezis tym hriesnikom nerobil take zakernosti aby sa pretvaroval ze je len ubohy hladajuci (ako si to spravil ty), On hovoril priamo. Ty si sem prisiel v pretvarke ako neviniatko v ovcom ruchu, az ked baranky ta zacali trosku otukavat, rucho zacalo padat a odhaloval sa len hlupy vyplznuty tulavy vlk .

Vidime teda ze ako u vacsiny bludarov aj tvoje metody su pretvarka, lož a faloš. A vraj nasledujes Krista, hmm

Pierre

Odoslaný - 30 december 2006 :  01:15:16  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
pavelba:
kým my vidíme Krista a Cirkev ktorá je jeho telom, ergo sme jeho telom

- Tak to prave vidime my, a nie vy. U vas bludarov je to tak ze skoro kazdy z vas je chodiaca sekta sama o sebe a navzajom si v mnohom a v zasadnych veciach protirecite, vidime v co veris ty a v co Laco. Tak ake ste uz len telo ked si udy protirecia? Nie ste nic, iba ak rozpadnute hnijuce maso.

Strana: z 4 Previous Topic: Sebevražda Téma Next Topic: Vianoce vo Vatikáne  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06