|
Odoslaný - 18 december 2006 : 08:25:45
|
quote: Vatikán: Vianočný stromček, červený smrek, vysoký 27 metrov bude v piatok stáť na svätopeterskom námestí, vedľa jasličiek, ktorých stavba sa začala už pred viac ako týždňom. V tomto roku ho Jánovi Pavlovi II. darovalo severné Taliansko. Je z údolia Valle d´Aosta. Starosta mesta Introid, kde Svätý otec až 9-krát strávil v lete niekoľko dní oddychu, už v roku 1999 vyjadril želanie darovať stromček pápežovi. Stromček má 110 rokov. Ako je už zvykom od roku 1982, malé stromčeky dostali aj viaceré dôležité miesta vo Vatikáne,celkove ich do apoštolského paláca priviezli 20. Slávnostné odovzdanie stromčeka sa uskutoční v stredu, 17. decembra. Počas generálnej audiencie mu asi 300 obyvateľov z Valle d´Aosty odovzdajú symbolický stromček. Popoludní o 16.30 prebehne slávnostné odovzdanie a zapálenie svetiel, ktorými je strom vyzdobený.
http://www.oecumene.radiovaticana.org/slo/Articolo.asp?c=2028
Zdobenie vianočného stromčeka je pohanská tradícia. Odhliadnuc od toho, koľko stála táto sranda? 27 metrový vianočný "stromček" + bohatá výzdoba. Ale nechajme peniaze peniazmi, veď pred takou honosnou stavbou akou je chrám Sv. Petra nemôže stáť malý stromček. Nezdá sa vám, že to tí vaši papaláši už naozaj preháňajú s tými materiálnymi hodnotami?
|
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 09:16:08
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Zdobenie vianočného stromčeka je pohanská tradícia.
Je. A bolo tu dávno pred Kristom, Židia ho videli v Babylónii:
Jeremiáš 10:2-4 Takto hovorí Hospodin: Neučte sa ceste pohanov a nedeste sa znamení nebies, lebo pohania sa ich desia. Lebo ustanovenia národov? To je márnosť! Lebo to vytne, strom z lesa, dielo rúk remeselníka, ukresané sekerou. Okrášli to striebrom a zlatom, upevní to klincami a kladivami, aby sa to neklátilo! |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 10:03:01
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 12:07:59
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Pochádza zo starého Ríma
Rím bol v plienkach, keď o babylonskom ozdobenom stromčeku písal Hebrej Jeremiáš, ktorý žil okolo roku 600 pred n. l. V starom kozmopolitnom Ríme sa stretli všetky možné pohanské (iné okrem židovských ani neboli) zvyky a obyčaje, stromčeky, darčeky, jasličky... z Mezopotámie, Perzie, Egypta..., napr. aj vojenskými výbojmi, dovlečenými otrokmi, žoldniermi... |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 12:58:29
|
quote: Pôvodne poslal Laco
Rím bol v plienkach, keď o babylonskom ozdobenom stromčeku písal Hebrej Jeremiáš, ktorý žil okolo roku 600 pred n. l. V starom kozmopolitnom Ríme sa stretli všetky možné pohanské (iné okrem židovských ani neboli) zvyky a obyčaje, stromčeky, darčeky, jasličky... z Mezopotámie, Perzie, Egypta..., napr. aj vojenskými výbojmi, dovlečenými otrokmi, žoldniermi...
Si si istý, že ten pán, ten Jeremiáš, písal o vianočnom stromčeku? Lebo mne sa z textu javí, že píše o zhotovovaní sôch. |
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 14:17:32
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Si si istý, že ten pán, ten Jeremiáš, písal o vianočnom stromčeku? Lebo mne sa z textu javí, že píše o zhotovovaní sôch.
Tak isto si tie verše vysvetľujú napr. adventisti. V roku 1990 sme sa so ženou dohodli, že nebudeme ako pohania a nebudeme mať na Vianoce stromček, nebudú sa dávať ani darčeky, tie si dávame inokedy, najmä pri vlastných výročiach, nebude zemiakový šalát a ryba, kapustnica. Dnes mi je smutno pri spomienke, že všetky deti sa po prázdninách chválili, čo všetko dostali, aké mali Vianoce. Neviem, ako to prežívali naše tri malé deti (vtedy 9, 7 a 3-ročné), ale dodnes mám zlý pocit, že sme ich vtedy o niečo okradli. Z toho roku nám chýbajú fotky pri vysvietenom stromčeku a šťastné úsmevy pri rozbaľovaní balíčkov. Šťastné detské tváre by mohli byť aj odpoveďou na Tvoju otázku v susednej téme. Nebudem sa vyjadrovať za kresťanov, ktorí veria, že Vianoce majú súvislosť s Ježišom. Tu sa dozvieš viacej. Neviem, čo je to za stránku, natrafil som na ňu v google, ale Tebe sa iste bude páčiť: http://slovakia.humanists.net/vianoce1.htm
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 14:21:33
|
quote: Pôvodne poslal Laco V roku 1990 sme sa so ženou dohodli, že nebudeme ako pohania a nebudeme mať na Vianoce stromček, nebudú sa dávať ani darčeky, tie si dávame inokedy, najmä pri vlastných výročiach, nebude zemiakový šalát a ryba, kapustnica.
Neboli ste teda ako pohania, boli ste ako jehovisti...
quote: Dnes mi je smutno pri spomienke, že všetky deti sa po prázdninách chválili, čo všetko dostali, aké mali Vianoce. Neviem, ako to prežívali naše tri malé deti (vtedy 9, 7 a 3-ročné), ale dodnes mám zlý pocit, že sme ich vtedy o niečo okradli. Z toho roku nám chýbajú fotky pri vysvietenom stromčeku a šťastné úsmevy pri rozbaľovaní balíčkov.
Vianoce nie su (len) pre deti, su to sviatky pre vsetkych. Prave ich degeneracia prinasa take stavy ako si opisal. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 14:43:24
|
quote: Pôvodne poslal Laco
Jeremiáš 10:2-4 Takto hovorí Hospodin: Neučte sa ceste pohanov a nedeste sa znamení nebies, lebo pohania sa ich desia. Lebo ustanovenia národov? To je márnosť! Lebo to vytne, strom z lesa, dielo rúk remeselníka, ukresané sekerou. Okrášli to striebrom a zlatom, upevní to klincami a kladivami, aby sa to neklátilo!
Píše sa tam o remeselníkoch a o výrobkoch, ktoré remeselníci ukresajú z dreva a ozdobia ich zlatom a striebrom. Podľa mňa je jasné, že sa jedná o sochy, resp. predmety vytvorené človekom spojené s pohanským náboženstvom. Vianočný strom neukresáva žiadny remeselník. |
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 16:43:14
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
quote: Vatikán: Vianočný stromček, červený smrek, vysoký 27 metrov bude v piatok stáť na svätopeterskom námestí, vedľa jasličiek, ktorých stavba sa začala už pred viac ako týždňom. V tomto roku ho Jánovi Pavlovi II. darovalo severné Taliansko. Je z údolia Valle d´Aosta. Starosta mesta Introid, kde Svätý otec až 9-krát strávil v lete niekoľko dní oddychu, už v roku 1999 vyjadril želanie darovať stromček pápežovi. Stromček má 110 rokov. Ako je už zvykom od roku 1982, malé stromčeky dostali aj viaceré dôležité miesta vo Vatikáne,celkove ich do apoštolského paláca priviezli 20. Slávnostné odovzdanie stromčeka sa uskutoční v stredu, 17. decembra. Počas generálnej audiencie mu asi 300 obyvateľov z Valle d´Aosty odovzdajú symbolický stromček. Popoludní o 16.30 prebehne slávnostné odovzdanie a zapálenie svetiel, ktorými je strom vyzdobený.
http://www.oecumene.radiovaticana.org/slo/Articolo.asp?c=2028
Zdobenie vianočného stromčeka je pohanská tradícia. Odhliadnuc od toho, koľko stála táto sranda? 27 metrový vianočný "stromček" + bohatá výzdoba. Ale nechajme peniaze peniazmi, veď pred takou honosnou stavbou akou je chrám Sv. Petra nemôže stáť malý stromček. Nezdá sa vám, že to tí vaši papaláši už naozaj preháňajú s tými materiálnymi hodnotami?
V tomto případě si myslím, že to ani nepřehánějí. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 16:52:38
|
quote: Pôvodne poslal GMK Neboli ste teda ako pohania, boli ste ako jehovisti...
Neviem, ako a či ich slávia jehovisti, ale my sme to skúsili urobiť ako adventisti, príp. milióny Arabov alebo Židov (to ako keby som Ti povedal na to, že máš rád klobásky, že si ako náš pes, a pritom ich má rád aj náš pán farárko). Bol to od nás hrubý zásah do kontinuity ľudovej (nie náboženskej) tradície. Ale bol to len jediný experiment.
quote: Vianoce nie su (len) pre deti, su to sviatky pre vsetkych. Prave ich degeneracia prinasa take stavy ako si opisal.
Pre mňa, keby som bol pustovník, by nemuseli byť. Ani moje narodeniny. Ale mám radosť z radosti iných, koniec roka je aj dobrá príležitosť obnoviť potrhané kontakty s blízkymi a priateľmi a zaželať si vzájomne všetko naj do nového roka.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 17:04:17
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Píše sa tam o remeselníkoch a o výrobkoch, ktoré remeselníci ukresajú z dreva a ozdobia ich zlatom a striebrom. Podľa mňa je jasné, že sa jedná o sochy, resp. predmety vytvorené človekom spojené s pohanským náboženstvom. Vianočný strom neukresáva žiadny remeselník.
Tak môj tatko okresával spodok stromčeka, aby vošiel do stojana, ale to by bol chabý argument. Nemám patent na výklad Biblie, vyskakovať tu môže hádam len polyglót, expert na staroveké jazyky i Písmo. A tie naše preklady sú plné archaizmov. No možno máš pravdu. Alebo aj máš pravdu. Lebo aj ten vyzdobený stromček sa dá chápať ako uctievaná modla, nie ako božstvo, ale fetiš. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 17:42:26
|
Morphee a Laco, ste mimo ako skoro vo vsetkom .
Vianočný stromček nemá pohanský, germánsky pôvod, ako sa to niekedy chybne uvádza v médiách (uz sa prestava uvadzat, ale v minulosti to bolo caste), podľa posledných výskumov sa jedná o čisto kresťanský zvyk, v ktorom sa spájajú dva náboženské symboly: svetlo a život.
V 11. storočí sa na mnohých miestach uvádzali chrámové divadelné hry s náboženskou tematikou. Zo začiatku sa hrávali v kostoloch, neskôr sa presunuli pred hlavný vchod kostola. Veľký úspech mala jedna hra, ktorá sa aj rýchlo rozšírila a hrávala sa hlavne v predvianočnom období. Predstavovala pozemský raj, stvorenie prvých ľudí, hriech Evy a Adama a ich následné vyhnanie z raja. Hra sa končila prísľubom Vykupiteľa, ktorý mal raz prísť na zem. Známy rajský strom, predstavoval v strede javiska postavený stromček ovešaný ovocím.
V neskoršej dobe sa tieto chrámové divadlá prestali uvádzať. Rajský strom ale ostal ako symbol Vianoc, teda symbol príchodu Spasiteľa, ktorý očisťuje ľudstvo z nešťastia spôsobeného práve pri tomto rajskom strome. Rajský strom predstavoval veľmi starú symboliku, ktorá v strome videla znázornenie kozmu a života, a táto predstava sa v biblii objavuje viac krát, strom života v pozemskom raji , strom života v apokalypse a podobne.
Kresťanský pôvod má taktiež symbolika sviečok na vianočnom stromčeku. Rozžaté sviečky symbolizujú svetlo sveta - Spasiteľa -, ktoré prišlo na svet, aby zahnalo tmu zla, hriechu a pohanstva.
V domácnostiach sa vlastný vianočný stromček začal objavovať v Alsasku v 16. storočí. V 19. storočí sa výraznejšie rozšíril takmer do všetkých kresťanských štátov sveta.
Výber z Francúzskej encyklopédie |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 19:12:18
|
Ách jáj, Pierre, páči sa mi, ako so zaťatosťou mulice ťaháš ten svoj zbytočný náklad dreva hore do lesa. Tak vlastne sme sa od Teba dozvedeli, že kresťanstvo vzniklo už v Rajskej záhrade. Stromy tu boli skutočne už od Edenu. Ďalším prototypom vianočného stromčeka by mohol byť aj kríček, kde sa zaplietla parožím Abrahámova obeta namiesto Izáka. Alebo by ním mohol byť Mojžišov horiaci ker, podobnosť by mohli potvrdiť mnohí, keď ešte nebolo elektrických sviečok. Posvätných pohanských stromov boli celé Ašérine háje z čias sudcov a kráľov. Absolonove vlasy sa zachytili do koruny stromu, Judáš sa obesil na strome, dub ako kultový strom klanu sa viackrát spomína v Jakubovej epoche (Debora atď.). O tých divadlách som nepočul, viem o živom betleheme sv. Františka.
Svetlo nie je výsostným symbolom kresťanstva, ódy na Atona, vďaka ktorého lúčom sa vyliahlo kuriatko, boli vytesané pomaly pred 3 a pol tis. rokmi. Ešte aj tá sviečka-hromnička, čo ju za búrky dávala moja pobožná mama do okna, má svoj pohanský pôvod. Jaskynný pračlovek nič netušil o Ježišovi, ale oheň, slnko, teplo a svetlo miloval ako svoje božstvo, vďaka ktorému prežil. Vraj symbolika v strome videla znázornenie kozmu a života. Ako sa pozerala, keď videla geocentrickú sústavu?
Hovoríš, že vianočný stromček sa začal objavovať v Alsasku v 16. storočí. Preto z toho vyplýva, že je kresťanský? Veď vtedy sa objavovalo všeličo, protestanti, bosorky...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 20:20:40
|
Laco: To vyssie nehovorim ja, ale ta neciklopedia ako mas dole uvedene. No aj tu sa krasne potvrdzuje tvoja bieda, si ochotnejsi verit nejakemu casopisu o stroji casu a ze ho maju vo vatikane. Teda uviedol si aspon ze tuto moznost aj celkom pripustas, ale stromceku sa budes branit zubami nechtami .
A evidentne nechapes o com je krestanstvo. To krestenstvo je vo vnutri v tebe, vzdy zalezi ako danu vec ty sam vnimas. Ak stromcek vnimas ako symbol rajskeho stromu, je to potom dobra vec. To iste plati aj pri inych vciach, napr. križ, ty ho vnimas ako symbol Jezisa, ale pohan ho vo svojom nabozenstve moze vnimat uplne inak. Takze zalezi ako ho vnimas ty.
A sice ty asi ani križ neuznavas, ci hej? Vidim ze si riadne heknuty jehovistami, tak neviem.
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 20:53:06
|
quote: Pôvodne poslal Laco to ako keby som Ti povedal na to, že máš rád klobásky, že si ako náš pes, a pritom ich má rád aj náš pán farárko
Pretoze klobasky nie su typicke psie zradlo, vas pes je ako ja, ci ako vas fararko (nie naopak!).
quote: Bol to od nás hrubý zásah do kontinuity ľudovej (nie náboženskej) tradície. Ale bol to len jediný experiment.
quote: Pre mňa, keby som bol pustovník, by nemuseli byť. Ani moje narodeniny. Ale mám radosť z radosti iných, koniec roka je aj dobrá príležitosť obnoviť potrhané kontakty s blízkymi a priateľmi a zaželať si vzájomne všetko naj do nového roka.
Cim sa potvrdzuje, ze Vianoce nie su (len) pre deti, ale pre vsetkych ludi. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2006 : 22:43:05
|
quote: Pôvodne poslal Pierre A evidentne nechapes o com je krestanstvo. To krestenstvo je vo vnutri v tebe, vzdy zalezi ako danu vec ty sam vnimas.
Tak, tak pierre, cistemu je vsetko ciste... |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2006 : 09:37:37
|
quote: Pôvodne poslal Mato
quote: Pôvodne poslal Pierre A evidentne nechapes o com je krestanstvo. To krestenstvo je vo vnutri v tebe, vzdy zalezi ako danu vec ty sam vnimas.
Tak, tak pierre, cistemu je vsetko ciste...
Okrem ateiumu. Opravme to radšej na: Zaslepený vierou chyby svojej viery nevidí.
Vianočný stromček je pohanská tradícia zo starého Ríma. A je naozaj smiešne, ako duchovné hodnoty vašej viery reprezentuje honosný chrám sv. Petra a pred ním 27 metrový načančaný strom.
To my je už len náboženstvo. To je modlárstvo a mamon ako podľa príručky. |
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2006 : 09:50:46
|
quote: Pôvodne poslal Morphee A je naozaj smiešne, ako duchovné hodnoty vašej viery reprezentuje honosný chrám sv. Petra a pred ním 27 metrový načančaný strom.
Co je na tom směšného? Proč by neměl duchovní hodnoty reprezentovat chrám a ozdobený strom?
quote: Pôvodne poslal Morphee To my je už len náboženstvo. To je modlárstvo a mamon ako podľa príručky.
Ateismus má už nějaké příručky o modlářství.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 20 december 2006 : 18:07:10
|
Morphee: Vidim ze nam tu predvadzas svoj ateisticky fanatizmus, raz si uverila ze stromcek je len pohansky a nech ti tu clovek predlozi aj desat enciklopedii, budes tomu verit aj nadalej. Podobne je na tom aj tvoj kolega Milan, ten ma zasa rovnaku fanaticku vieru o nedeli . |
|
|
|
Odoslaný - 20 december 2006 : 18:25:46
|
quote: Pôvodne poslal Pierre No aj tu sa krasne potvrdzuje tvoja bieda, si ochotnejsi verit nejakemu casopisu o stroji casu a ze ho maju vo vatikane.
Aj Pán Boh má rád humor, a Ty si si nevšimol, že sme s GMK-om trochu špásovali. Ale ten vehikel by tam mal byť, bol zabavený cestovateľom z budúcnosti.
quote: A sice ty asi ani križ neuznavas, ci hej? Vidim ze si riadne heknuty jehovistami, tak neviem.
Priznám sa: 1. nie som heknutý jehovistami 2. kríž mám rád asi ako gilotinu, slučku, sekeru, koleso, kôl, škripec, španielsku čižmu, elektrické kreslo, plynovú komoru... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 december 2006 : 18:28:03
|
Laco: A veris ze Jezis umrel na krízi? Alebo veris ze to bolo na kole, tak ako tvrdia jehovisti? |
|
|
|
Odoslaný - 20 december 2006 : 18:55:25
|
quote: Pôvodne poslal Pierre ...tak ako tvrdia jehovisti?
To je pre mňa nóvum, a ani tomu nemôžem uveriť, lebo toľko som zas o nich počul, že starostlivo čítajú Bibliu (i keď po svojom). Z toho, že neuctievam drevený stĺp, ktorý na Golgote osadili rímski popravčí, a kladu, ktorú Ježiš niesol z Jeruzalema, ešte nevyplýva, že nemilujem Krista, neviem za čo a ako ho popravili, veď to vedeli už proroci, že mu nebudú zlomené kosti (ako bolo zvykom na konci takéhoto krvavého divadla), i autor 22. žalmu (prebodli moje ruky i moje nohy...).
quote: To iste plati aj pri inych vciach, napr. križ, ty ho vnimas ako symbol Jezisa, ale pohan ho vo svojom nabozenstve moze vnimat uplne inak. Takze zalezi ako ho vnimas ty.
Je to presne opačne. Kríž - písmeno tau - bolo symbolom potomka staviteľa babylonskej veže - Tamúza. Nepotrebujem Ježiša nahradzovať symbolmi, veď Boh je živý. Prenasledovaní kresťania v Ríme si museli Jeho meno nahrádzať symbol ICHTYS - rybou, aby oklamali špicľov. Babylonský kult kríža znovuzaviedla cisárovná-matka Helena zač. 4. stor., po tom, čo niekto, čo dokáže robiť znamenia aj na nebi, takto urobil na jeruzalemskej oblohe. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 december 2006 : 12:29:06
|
To je pre mňa nóvum, a ani tomu nemôžem uveriť, lebo toľko som zas o nich počul, že starostlivo čítajú Bibliu (i keď po svojom).
- Tak to si sa zrejme s jehovistami nedostal daleko. V minulosti to kladli na poredne miesto svojho ucenia, ale postupne ako prichadzali dalsie argumenty ze to predsa len bol kriz, uz to tak vehementne nahlasaju, daju ti to az ked budes v ich nauke pokrocilejsi .
Je to presne opačne. Kríž - písmeno tau - bolo symbolom potomka staviteľa babylonskej veže - Tamúza.
- Co je presne naopak? O com tocis? Nechapes co ti pisem, ci co? Mna nemusi zaujimat co za tym symbolom vnima pohan, my za tym vnimame nieco uplne ine, a to je to podstatne. Rozumies? My pozname tajomsto kriza Kristovho. A nejake pohanske bludy, ze ake somariny za tym oni vnimaju, su pre nas absolutne ničim. Vari aj toto je take tazke pochopit, alebo skor nechces?
Nepotrebujem Ježiša nahradzovať symbolmi, veď Boh je živý.
- Hehe, ty si teda ale fest domotany. Nikto ho nenahradzuje symbolom, samotny symbol nie je nahrada za Jezisa . Uvediem priklad, davaj pozor aby si pochopil a zapamataj si to . Ked mam nejaky ten "upomienkovy predmet" (fotku ci nieco ine) co mi ma pripominat moju frajerku, tak tym predmetom ju rozhodne nenahradzujem. A aj frajerka je ziva . Chapes? Asi chapes, iste to ani nepocujes prvy raz, ale tvoja viera ze my nieco nahradzujeme je zrejme silnejsia.
Babylonský kult kríža znovuzaviedla cisárovná-matka Helena zač. 4. stor.
- Hmm, jasne, takze to nakoniec mame od Helenky . Asi ti je zbytocne pisat ze kriz mali uz v katakombach, alebo o inych veciach kde jasne vidime ako si prvi krestania kriz ctili. No ver si comu chces. Dramo, krestania priali od Helenky pohansky kult, hoci inak casto aj zivot boli ochotni polozit, nez by mali vyznavat pohanske kulty . Nuz vychadza to tak, ze museli byt ale riadni blbci . No co uz, ked tomu chces verit, tak tomu ver. To vies, co krestan, to blbec, az teraz poslendnych rokoch prisli ti mudri a ty si evidentne jeden z nich .
|
|
|
|
Odoslaný - 29 december 2006 : 13:12:57
|
quote: Pôvodne poslal Pierre Tak to si sa zrejme s jehovistami nedostal daleko (...) daju ti to az ked budes v ich nauke pokrocilejsi .
V živote som nebol u nijakých jehovistoch, ani neštudoval ich náuku (okrem Biblie, ktorú určite majú). Hádam si ich nemýliš s adventistami? Tí majú iba Bibliu, žiadne Bibliu prekrúcajúce traktáty.
quote: Vari aj toto je take tazke pochopit, alebo skor nechces?
Ja nedokážem pochopiť iba Tvoju zatvrdnutosť, dajme tomu, že srdca.
quote: - Hehe, ty si teda ale fest domotany. Nikto ho nenahradzuje symbolom, samotny symbol nie je nahrada za Jezisa . Uvediem priklad, davaj pozor aby si pochopil a zapamataj si to . Ked mam nejaky ten "upomienkovy predmet" (fotku ci nieco ine) co mi ma pripominat moju frajerku, tak tym predmetom ju rozhodne nenahradzujem. A aj frajerka je ziva . Chapes? Asi chapes, iste to ani nepocujes prvy raz, ale tvoja viera ze my nieco nahradzujeme je zrejme silnejsia.
Na zdôvodnenie svojho modlárstva si budeš musieť nájsť iný príklad. Rozdiel medzi frajerkou a Ježišom je ten, že frajerku môžeš mať na internáte alebo u babky na prázdninách, ale Ježiš je všade tu, tam, kde sa aspoň dvaja-traja stretnú v Jeho mene.
quote: ...az teraz poslendnych rokoch prisli ti mudri a ty si evidentne jeden z nich
Asi to tak má byť, asi je čas už naozaj blízko. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 december 2006 : 14:02:48
|
V živote som nebol u nijakých jehovistoch, ani neštudoval ich náuku
- No super, ale pises ze neveris tomu zeby oni nieco take ucili. Hmm, tak to uz hej, mas peknu vieru
Ja nedokážem pochopiť iba Tvoju zatvrdnutosť, dajme tomu, že srdca.
- Nápodobne priatelu, len v tvojom pripade sa to tyka nie len srdca ale este aj rozumu.
Na zdôvodnenie svojho modlárstva si budeš musieť nájsť iný príklad. Rozdiel medzi frajerkou a Ježišom je ten, že frajerku môžeš mať na internáte alebo u babky na prázdninách, ale Ježiš je všade tu, tam, kde sa aspoň dvaja-traja stretnú v Jeho mene.
- Bol si katolikom, tak asi vies ako to u nas je a ako to vnimame, vies ze to uz mali i prvi krestania v katakombach, napriek tomu si to nazval modlarstvom, no ako chces. Si zaujaty, nestojis o vysvetlenia, ty tiez nic nehladas, len si to nahovaras. Naco ti davat iny priklad? Azda by si to potom uznal? Uz vopred vies ze nie, bude to len dalsie moje zdôvodnenie, ktore ty vsak aj tak neuznas. Tak co tu potom chces? Prezentovat svoju vieru? Ano videli sme, je fakt super.
Asi to tak má byť, asi je čas už naozaj blízko.
- Hej, hej, presne tak, staroveki krestania boli blbci, az teraz s tebou prisli ti mudri - to si daj ako dalsi clanok svojho famozneho presvedcenia. Vsak v podstate tomu aj davno veris, len si si to mozno tak jasne neuvedomoval.
|
|
|
|
Odoslaný - 29 december 2006 : 14:44:55
|
Pierre, musim povedat, ze ma Laco dost sklamal. Preco, to som napisal v inej teme, tato tema je toho modelovym prikladom. Presne to iste, schematicke, predeterminovane, neodklonitelne myslenie ako pavelba, ci arpad. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|