|
Odoslaný - 19 august 2006 : 18:24:38
|
Pretoze niektori prispievatelia maju problem s citanim dlhsich clankov, prinasam iba jeden odstavec z prispevku, ktory v plnej dlzke najdete v teme Bez Boha nic nema zmysel
Vidite kabat vysiaci na stene. Telesnymi ocami nevidite hacik, pretoze je ukryty pod kabatom, ale duchovnym zrakom ho tam vidite. Predpokladajme ale, ze by ste ho nevideli - znamenalo by to, ze predpokladate, ze kabat vysi na stene pomocou vlastnej sily. A tym by ste sa mylili v prirodzenosti kabatu, prirodzenosti steny, zakone gravitacie. Zili by ste vo svete fantazie. A ak neschopnost vidiet taku malu vec ako hacik na stene znamena rozhodenie reality vesmiru, o kolko viac tuto realitu rozhodi, ak nevidite Boha - na ktorom vsetko zavisi, vratane toho hacika.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 august 2006 : 11:38:49
|
Toto je realita očami ateistu?
Toto je realita očami ateistu očami teistu.
Maťulíno snaha sa cení ale vieš gulové o realite očami ateistu.
|
|
|
|
Odoslaný - 23 august 2006 : 15:00:33
|
Maťo, znie to pekne, ale je to zavádzajúce.
|
andreios www.grkat.net - modlitby, katechézy, mp3, ikony, dokumenty... |
Počet príspevkov: 181 ~
Člen od: 15 jún 2006 ~
Posledná návšteva: 22 december 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 august 2006 : 15:01:59
|
Ono to totiž predpokladá, že ten človek, ktorý vidí kabát, už niekedy videl háčik a videl kabát alebo niečo pdobné na háčiku vidieť. Analógia je teda falošná.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 august 2006 : 15:27:12
|
Nepovedal by som, ze je falosna, ale ako kazda analogia ma svoje nedostatky.
Dala by sa rozvinut v tom zmysle, ze sice som hacik este nikdy nevidel a teda si myslim, ze kabat vie lietat, ale ini ludia mi hovoria, ze visi na haciku. Ja vsak tvrdim, ze som ziaden hacik nevidel a teda ziaden hacik neexistuje a kto tvrdi nieco o nejakom haciku si vymysla. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 august 2006 : 10:42:51
|
Toto rozvinutie je už priateľnejšie, lenže stále je to o tom, že máme nejakú skúsenosť s prírodnými zákonmi (gravitácia), čo ale v duchovnej oblasti neplatí.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 august 2006 : 10:51:51
|
Ale plati, velmi vela ludi ma osobnu skusenost s Bohom a hovoria "Podte a presvedce sa, aky dobry je Pan".
Je len na mne, ci sa necham presvedcit a uverim, ze tam ten hacik je a zrazu mi vela veci zacne davat zmysel a ak budem ist tymto smerom, eventualne ten hacik uvidim aj na vlastne oci, alebo ich oznacim za klamarov a budem si dalej zit vo vysnivanom svete lietajucich kabatov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 august 2006 : 11:03:50
|
lenze mato o tom sa mozes presvedcit. pre mnohych to je "psychicke naviazanie sa co splan moje psychopotreby lasky... a tlmi utrpenie..." ci tak nejak... co ak to nabozenstvo je nejaky vymysel, ktori si ludia vymysleli aby ma mohli ovladat? alebo co ak nabozenstvo je len snom ludstva o perfektnom svete? co ak nabozenstvo je nieco co ma odtrhava od reality aby som necitil bolest?
p.s. nezastavam nazory, len sa skusam zamysliet z pohladu ateistu |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 august 2006 : 11:50:09
|
Je tu jeden zásadný rozdiel - s prírodnými zákonmi má osobnú skúsenosť každý, každý vie, čo je gravitácia, ako to funguje. Teda je to moja osobná skúsenosť. Zatiaľčo skúsenosť Boha nie je moja osobná skúsenosť (z pohľadu ateistu) - ale skúsenosť iných. A tomu sa o dosť ťažšie verí.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 august 2006 : 17:36:18
|
quote: Pôvodne poslal andreios2
Je tu jeden zásadný rozdiel - s prírodnými zákonmi má osobnú skúsenosť každý, každý vie, čo je gravitácia, ako to funguje.
Ale nie vzdy to tak bolo. O tom, ze gravitacia existuje a ako funguje sa ludia dozvedeli az v 17tom storoci. Hoci s nou mali dennu osobnu skusenost, nevedeli ju uchopit. A tak to je aj s Bohom, kazdy ma dennu skusenost Bozej pritomnosti, ale nie kazdy ju vie aj vedome uchopit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 august 2006 : 18:57:59
|
tak ano ale to nemozno tvrdit ani o veriacich. navyse, hacik mozes ukazat, Boha nie, ty nemas ani priamy dokaz ze Boh je. ja ty, pavelba, ... ostatni veriaci vieme ze Boh je, ale vieme ze ten dokaz nie je total rukolapni. pre mna staci druhemu nie. keby si ma zacal presviedcat pred obratenim ze Boh je, tak by si ma nepresvedcil- tiez by som chcel dokaz. mozes Boha ukazat? mozes Ho chytit? mozes povedat ze to alebo to urobil Boh? alebo ze sa nieco udialo pod Bozimi ocami? Nie. takze mne jedine co zostava je len doverovat ze to tak je. napr. vela obrateni medzi prvymi krestanmi bolo takych ze som videl ze povedzme sv. Peter tak rozpravcal a bol schopny zomriet za to co hovoril, ze obracalo jeho svedectvo. Preto sv. Frantisek vzdy chcel aby jeho bratia najprv kazali osobnym prikladom a az potom recami...
ale ateista pochybuje- preco by som mal verit? dovody mas vyssie. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 august 2006 : 12:04:00
|
Vedecke poznanie:
Kolko ma, sakra, Slnecna sustava planet? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 august 2006 : 13:15:47
|
quote: Pôvodne poslal GMK
Vedecke poznanie:
Kolko ma, sakra, Slnecna sustava planet?
...
... ze vraj osem po novom... ale to uz vies tiez,este by mali vylucit Jupiter, ved co je to za planeta ?..... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 august 2006 : 13:28:49
|
quote: Pôvodne poslal Milan ale to uz vies tiez
Viem. A viem aj to, v akom stave zucastneni prijimali spomionane rezolucie. Takrecno insajdersky.
Tot ten vedecky pokrok! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 september 2006 : 16:07:25
|
quote: Pôvodne poslal Milan ... ze vraj osem po novom...
A co sa stalo s Plutom? Dohodli sa, ze pes nemoze byt planeta? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 september 2006 : 16:32:41
|
quote: Pôvodne poslal Mato
quote: Pôvodne poslal Milan ... ze vraj osem po novom...
A co sa stalo s Plutom? Dohodli sa, ze pes nemoze byt planeta?
No, povedali si, ze radsej budu mat o jenu planetu menej ako neustale zvacsovat pocet a prerabat ucebnice. Takze sa pekne ozrali neskutocne moc a vymysleli aspon dajake hovadiny.
Inac, pochopil som dalsiu vec, vdaka tomuto. Astrofyzika je poslednych desatrociach nie cumenie do dalekohladu, ale o skumani a vyhodnocovani statistickych cisiel a astrofyzik ani nevie ako vyzera to-ktore suhvezdie. Takyto "analytik" ide vyvodzovat dalekosiahle teorie... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|