Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Napalovanie CD |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 09:20:48
|
Chcel by som sa tu zaoberat problematikou kopirovania.
Vestky firmy vyrabajuce softver a hry sa snazia aby napalovanie bolo zakazane a brane ako kradez, sice si mozeme spravit jednu kopiu uz legalne ziskaneho cedecka, no najradsej by boli keby aj to bolo zakazane. Niekedy mam z ich vyrokov dojem ze uplne nejlepsie by bolo keby za napalenie akehokolvek CD bolo rovno dozivotie.
No a terez co mam robit ked mi kamos daruje napalene CD, ktore ani on si nekupil, ale ho tiez dostal od niekoho ineho?
A vobec mam s tym trochu problem, lebo to kopirovanie az tak vo svedomi necitim ako kradez. Je to ine ako ked niekomu nieco vezmem, toto je len kopirovanie, takze jemu to zostava nadalej. Nie je to ako ked niekto ukradne bicykel, ten majitelovi bude chybat. Je to ako ked len k nemu pridem a za chvilu mam rovnaky bicykel ako on. Takze mu nic nechyba. Je to ako ked vo filme Majka z Gurunu nejakemu agentovi skopirovala kufrik, ze z neho spravila viac rovnakych kufrikov, no ja som to vobec ako kradez nevnimal. Niekto z vas azda ano?
Tie firmy si sice vypocitavaju aku obrovsku stratu im to prinasa, no zabudaju ze keby sa kopirovat nedalo, tak by tie veci mnohi ludia nemali, lebo by si ich jednoducho nemohli dovolit, takze v reale to az taka velka strata nie je, ja tiez mam plno CD, hlavne hudobnych, vo formate MP3, ktore mam len preto ze som to ziskal bezplatne, no keby som mal za to zaplatit tu realnu cenu, kaslem na to a nekupim to. Kupil by som iba par veci, viac nie, no teraz mam toho vela, lebo to bolo zadara, nieco som dostal, nieco stiahol z netu. Teda ten ich vypocet nie je spravny, neuvedomuju si, ze keby za to mali ludia platit ich plnu cenu, nekupili by to. Kupilo by to iba par jednotlivcov.
Neviem, mozno som ako Pavelba v otazke sexu. No ja problem kopirovania az tak silno ako kradez fakt necitim. Tiez sa mi zda, ze ak ja okradam producentov softu a hudby, tym ze rozmnozim ich produkt, potom asi i Jezis okradol pekarov, podla tejto logiky, ked rozmnozil chlieb z nejakeho maleho kuska. Tie tisice ludi by si inak museli ist chlieb niekde kupit, takze vlastne v reale sposobil pekarom v okoli obrovsku stratu. Bol Jezis zlodej, ked rozmnozil chlieb a dokonca siril ho dalej? Podla uvazovania softverovych firiem asi aj ano.
Takze ako? Vykecate mi to nejako? Som zlodej, ze vlasnim kopirovane CDecka? Som zlodej ze som ich dostal alebo to stiahol z netu, kde mi to niekto len tak zadarmo ponukal?
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 09:52:40
|
Je to duševné vlastníctvo. Akoby si sa cítil v koži spisovateľa, ktorému by by niekto okopíroval knihu a predával by ju alebo by ju rozdával (ľahšie sa daruje, čo nie je tvoje) bez autorovho súhlasu (čím by sa v prípade predaja nezákonne obohacoval - kradol by peniaze z predaja knihy, ktoré by mali patriť jej autorovi)? |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 10:17:34
|
A co s takou knihou spravis? Ked ti ju niekto daruje? Tiez som si v minulosti par knih pozical z kniznice a okopiroval som si par stran, co som chcel. Bola to kradez?
A co napr. pripady maliarov, co ich duchovne vlasnictvo? Ja obcas trosku malujem, len tak pre seba a tak mam k tomu blizko. Od pradavna sa robia kopie obrazov, no ich povodnemu autorovi nikto nic neplati. Samozrejme nemyslim tie co sa tvaria ako prave, to su podvody na ktorych niekto chce rychlo zbohatnut, myslim napriklad strojom rozmnozene obrazy od viac ci menej znamych autorov. Vidim ze to visi kade komu na stene, na papieri vytlacene kopie slavnych obrazov. Tlaci si to kto chce a nikto proti tomu nic nenamieta.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 10:31:33
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
A co s takou knihou spravis? Ked ti ju niekto daruje? Tiez som si v minulosti par knih pozical z kniznice a okopiroval som si par stran, co som chcel. Bola to kradez?
Neviem v akej miere a za akým účelom si to robil. Pozri si to v autorskom zákone. Je to tam presne definované, čo je a čo nie je krádežou.
A co napr. pripady maliarov, co ich duchovne vlasnictvo? Ja obcas trosku malujem, len tak pre seba a tak mam k tomu blizko. Od pradavna sa robia kopie obrazov, no ich povodnemu autorovi nikto nic neplati. Samozrejme nemyslim tie co sa tvaria ako prave, to su podvody na ktorych niekto chce rychlo zbohatnut, myslim napriklad strojom rozmnozene obrazy od viac ci menej znamych autorov. Vidim ze to visi kade komu na stene, na papieri vytlacene kopie slavnych obrazov. Tlaci si to kto chce a nikto proti tomu nic nenamieta.
No asi preto, lebo pôvdní autori sú už mŕtvi. |
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 10:36:53
|
quote: Pôvodne poslal Pierre Vestky firmy vyrabajuce softver a hry sa snazia aby napalovanie bolo zakazane a brane ako kradez, sice si mozeme spravit jednu kopiu uz legalne ziskaneho cedecka, no najradsej by boli keby aj to bolo zakazane. Niekedy mam z ich vyrokov dojem ze uplne nejlepsie by bolo keby za napalenie akehokolvek CD bolo rovno dozivotie.
Tato ich mamonarska snaha je vsak koniec koncov kontraproduktivna aj pre nich samych...
quote: No a terez co mam robit ked mi kamos daruje napalene CD, ktore ani on si nekupil, ale ho tiez dostal od niekoho ineho?
Co urobit, ked ti niekto daruje kradnutu motorku?
quote: A vobec mam s tym trochu problem, lebo to kopirovanie az tak vo svedomi necitim ako kradez. Je to ine ako ked niekomu nieco vezmem, toto je len kopirovanie, takze jemu to zostava nadalej.
Omyl Pierre. Neukracujes a nekradnes softver, ci multimedia tomu, od koho si kopirujes, ale okradas vlastnika autorskych prav o zisk, ktory mu patri tym, ze si si mal kupit originalny nosic s dielom.
Nevnimanie ako kradez je sposobene niekolkymi faktormi: - psychologickym: kradez sa deje n poli nehmotneho vlastnictva, co nesplna klasicku paradigmu kradeze, ze sa zmocnis objektu niekoho druheho. Tato kradez spociva, podobne ako pri krateni dane - v nezaplateni nalezitej protihodnoty. - Trestny zakon az donedavna nedefinoval tketo konanie ako protipravne.
Tvoje svedomie je zase druha vec - tuto proste zlyhava, alebo ho zamerne otupujes. Si podobny ako ateisti, ktori si nepripustaju svoju hriesnost.
quote: Je to ako ked len k nemu pridem a za chvilu mam rovnaky bicykel ako on. Takze mu nic nechyba. Je to ako ked vo filme Majka z Gurunu nejakemu agentovi skopirovala kufrik, ze z neho spravila viac rovnakych kufrikov, no ja som to vobec ako kradez nevnimal. Niekto z vas azda ano?
Tymto uvaham neveris azda ani ty sam, ze?
quote: Teda ten ich vypocet nie je spravny, neuvedomuju si, ze keby za to mali ludia platit ich plnu cenu, nekupili by to. Kupilo by to iba par jednotlivcov.
Vo Wolkswagene bol pruser, za minuly rok kradeze za 80 mega polotovarov. Je jasne, ze keby si to mali zlodeji kupit, tak by tolko materialu nenakupili - ani vacsina servisov.
Kedze vsak platit nemuseli - tak kradli vo velkom.
Tak ako ty.
quote: Neviem, mozno som ako Pavelba v otazke sexu.
Urcite.
quote: No ja problem kopirovania az tak silno ako kradez fakt necitim. Tiez sa mi zda, ze ak ja okradam producentov softu a hudby, tym ze rozmnozim ich produkt, potom asi i Jezis okradol pekarov, podla tejto logiky, ked rozmnozil chlieb z nejakeho maleho kuska.
LOL!!!
A ty si sa PavelBAovi vysmieval a oponoval? Dobre som ta odhadol, ze si ako on, len z druhej strany mince a mozno v inych oblastiach.
Takze na Jezisa sa odvolavas pri svojich kradeziach. Zabudas vsak, ze on nekopiroval chlieb z chleba pekarov, vyrobil si vlastny. Ked si vyrobis vlasne multimedialne a softverove dielo, rob si s nim, co len chces.
Ked uz hovorime o tom Jezisovi, on povedal, sice v inej suvislosti, ale hodi sa aj sem - ci si nemoze hrnciar robit co chce so svojim? Ci si producent a distributor nemozu robit co chcu so svojim?
Nezabudaj na prikazanie: Nepoziadas nicoho, co je blizneho tvojho!
quote: Takze ako? Vykecate mi to nejako? Som zlodej, ze vlasnim kopirovane CDecka? Som zlodej ze som ich dostal alebo to stiahol z netu, kde mi to niekto len tak zadarmo ponukal?
Neni o com kecat, neni o com diskutovat. Si zlodej alebo spolupachatel zlodeja. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 10:41:55
|
Ano.
quote: A co napr. pripady maliarov, co ich duchovne vlasnictvo?
Co s nim? Myslis Warhol, Picasa, ci Daliho, ktori si uzivali slavu za svojho zivota v rozkosiach?
quote: Od pradavna sa robia kopie obrazov, no ich povodnemu autorovi nikto nic neplati.
A odpradavna sa to povazuje za defraudaciu - tak ako kopirovanie penazi...
Vlastnik prava dostava tolko, kolko je trhova hodnota obrazu. Ked bola ta cena pocas zivota mala, mal maliar hold smolu. Ak bola vysoka uz za jeho zivota, mal stastie.
Co ti na to povedat? Len tolko, ze opravnena osoba, teda vlastnik autorskeho (ci ineho) prava nemusi byt povodny autor a zvacsa ani nie je. Nie v pripade softveru a hudby.
quote: Vidim ze to visi kade komu na stene, na papieri vytlacene kopie slavnych obrazov. Tlaci si to kto chce a nikto proti tomu nic nenamieta.
Ako si povedal - vlastnik prava s tym suhlasi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 10:56:10
|
Ale existujú ľudia, Pierre, ktorým na zisku z predaja až tak nezáleží. Ba dokonca si možnosť nespoplatniť duševné vlastníctvo chránia licenciou. Takže byť tebou, tak by som sťahovala hudbu, ktorá je voľne šíriteľná a používala softvér OpenSource.
Odporúčam ti link na Rádio_FM - www.radiofm.sk. Je tam taká rubrika Klik_FM, kde sa občas debatí o hudbe na internete. A z ponuky free pesničiek sa skutočne dá vybrať.
Ak chceš počúvať hudbu zdarma, možno ťa tiež poteší nový album Jarka Nohavicu, ktorý je celý voľne dostupný na nete na stiahnutie - www.nohavica.cz.
|
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 11:10:42
|
Co urobit, ked ti niekto daruje kradnutu motorku?
- To je zasa to, ze viem ze niekto za nou smokli a place. Lenze keby niekto zostrojil len kopiu tej motorky, nuz iste, porusil by autorske a patentove prava. Ale v podstate by nikomu nechybala, nikto by nesmoklil. Preto to citim inak ako doslova ukradnutu motorku. ak je to kradez, OK, ale zda sa mi ze isto nie rovnocenna nermalnej kradezi.
Si podobny ako ateisti, ktori si nepripustaju svoju hriesnost.
- Ja si ju veru pripustam.
Majka z Gurunu nejakemu agentovi skopirovala kufrik, ze z neho spravila viac rovnakych kufrikov, no ja som to vobec ako kradez nevnimal. Niekto z vas azda ano?
Tymto uvaham neveris azda ani ty sam, ze?
- Ale verim. Ty si si azda vtedy uvedomil ze Majka okradla vyrobcov kufrikov? Lebo ja fakt nie.
A ty si sa PavelBAovi vysmieval a oponoval? Dobre som ta odhadol, ze si ako on, len z druhej strany mince a mozno v inych oblastiach.
- Ale ja si to aj priznam, ze zrejme nepostupujem celkom spravne, akurat sa cudujem preco nekrici moje svedomie, ktore je v inych veciach zasa zvlast citlive.
Nezabudaj na prikazanie: Nepoziadas nicoho, co je blizneho tvojho!
- No vsak ja casto ani neziadam, ini mi to davaju len tak. Na vezmi si.
Tiez som si v minulosti par knih pozical z kniznice a okopiroval som si par stran, co som chcel. Bola to kradez?
Ano.
- A ked si to z tej knihy prepisem rucne. Je to tiez kradez? Obavam sa ze toto sa robi na skolach priam povinne. Mozno aj preto mam v tomto to svedomie otupene.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 11:17:31
|
Ale existujú ľudia, Pierre, ktorým na zisku z predaja až tak nezáleží.
- ano, znameho pesnickara Nohavicu sa niekto pytal: Milujem vase piesne, no som chodobny a nemozem si legalne dovolit kupit vase cedecka, tak si ich od inych len napalujem, co Vy na to? ON: Ale jo, jen si palte lidi. A zivy koncert stejne nevypalis.
Mozem to povazovat za suhlas autora? Mozem si teda jeho cedecka napalovat? |
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 11:23:31
|
Môžeš voľne šíriť jeho posledné CD a piesne v Písničkovém blogu. Teda piesne, ktoré autor povolí voľne šíriť. Prípadne vlastné nahrávky (nahrávky tvojich známych) zo živých koncertov. |
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 11:54:41
|
Môžeš voľne šíriť jeho posledné CD
- Len posledne? Mne sa zdalo ze je to univerzalny suhlas na vsetky. I ten dotycny iste nema napalene len posledne, hovoril v mnoznom cisle.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 12:09:59
|
Na obale CD je vždy uvedené, či je dané CD chránené autorským zákonom (AZ), prípadne akou licenciou je chránené. Ak je to AZ, tak jeho kopírovaním za účelom ďalšej distribúcie bez súhlasu autora, porušuješ zákon.
Nechápem ale celkom dobre tvoj spôsob uvažovania. To, že nejaký dotyčný ma napélené všetky CD od J. Nohavicu, nelegálne napaľovanie legalizuje?
Pozri, aj umelci, či programátori sú len ľudia a väčšina z nich chce za svoju prácu dostať zaplatené. Živia sa tým. Ich príjem predstavujú práve provízie z kúpi ich albumov, alebo hrania ich piesní.
Predstav si to tak, že každým nelegálnym napálením ti niekto strhne istú sumu z tvojej výplaty. |
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 12:48:55
|
Nechápem ale celkom dobre tvoj spôsob uvažovania. To, že nejaký dotyčný ma napélené všetky CD od J. Nohavicu, nelegálne napaľovanie legalizuje?
- Nie, myslim to ze Nohavica na jeho otazku, ze si napaluje cedecka (teda nie jedno CD, ale viac roznych), reagoval: jen si palte lidi. Teda sam autor dal ludom vseobecny suhlas na napalovanie svojich CD.
Predstav si to tak, že každým nelegálnym napálením ti niekto strhne istú sumu z tvojej výplaty.
- No tu je prave ten problem. Ze ja by som si to cedecko urcite nekupil, ale ked uz mi tu kopiu niekto da zadarmo, vezmem. Takze ak by sa to nedalo kopirovat, aj tak ziaden zisk by so mna nemali. Preto nikomu nic z vyplaty ani nestrhavam. To su len predstavy tych firiem, no na nerealnom zaklade. Ine by bolo, ak by bolo iste, ze ak by som nezohnal kopiu, urcite by som potom siel do obchodu kupit orginal za plnu cenu. Lenze to ja by som pri drtivej vacsine CD nespravil, proste nekupil by som to a hotovo.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 13:05:11
|
- Nie, myslim to ze Nohavica na jeho otazku, ze si napaluje cedecka (teda nie jedno CD, ale viac roznych), reagoval: jen si palte lidi. Teda sam autor dal ludom vseobecny suhlas na napalovanie svojich CD.
Ja by som sa radšej orientovala podľa obalu.
[quote: Pôvodne poslal Pierre
- No tu je prave ten problem. Ze ja by som si to cedecko urcite nekupil, ale ked uz mi tu kopiu niekto da zadarmo, vezmem. Takze ak by sa to nedalo kopirovat, aj tak ziaden zisk by so mna nemali. Preto nikomu nic z vyplaty ani nestrhavam. To su len predstavy tych firiem, no na nerealnom zaklade. Ine by bolo, ak by bolo iste, ze ak by som nezohnal kopiu, urcite by som potom siel do obchodu kupit orginal za plnu cenu. Lenze to ja by som pri drtivej vacsine CD nespravil, proste nekupil by som to a hotovo.
Dobre, ty by si si oroginál CD nekúpil. OK. Nechápem ale, čo tu potom riešiš? Stále to bude z tvojej strany porušovanie zákona. |
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 13:41:26
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Dobre, ty by si si oroginál CD nekúpil. OK. Nechápem ale, čo tu potom riešiš? Stále to bude z tvojej strany porušovanie zákona.
Možná se pokouší uvažovat nad autorským zákonem z pohledu dobra a zla. Jestli tento zákon je dobrý, nebo do jaké míry je dobrý... |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 14:03:05
|
quote: Pôvodne poslal Pierre - To je zasa to, ze viem ze niekto za nou smokli a place.
Vari nepocujes ten narek a plac producentov a distributorov za peniazkami, ktore si im ukradol? Kolko je to v tvojom pripade?
quote: Lenze keby niekto zostrojil len kopiu tej motorky, nuz iste, porusil by autorske a patentove prava. Ale v podstate by nikomu nechybala, nikto by nesmoklil. Preto to citim inak ako doslova ukradnutu motorku.
Pochop uz, ze nikto nesmokli za tymi pesnickami a softverom, ale za peniazkami, o ktore si ich ozobracil - za ktore si mohli kupit sampanske na svoje jachty.
quote: - Ja si ju veru pripustam.
Hej. PavelBA style.
quote: - Ale verim. Ty si si azda vtedy uvedomil ze Majka okradla vyrobcov kufrikov? Lebo ja fakt nie.
A nielen ich. Okradla aj vlastnikov tych kufrikov o informacie, ktore boli v tom kufriku a o mnozstvo dalsich veci.
Nuz, mas este dlhu cestu pred sebou, aby si sa zbavil hriechu v kazdodennom zivote aj v takychto prkotinach... Ktohovie, ci naozaj chces?
quote: - Ale ja si to aj priznam, ze zrejme nepostupujem celkom spravne, akurat sa cudujem preco nekrici moje svedomie, ktore je v inych veciach zasa zvlast citlive.
Zas take citlive asi nebude... MAs vsak aj rozum - rob aj podla neho.
quote: - No vsak ja casto ani neziadam, ini mi to davaju len tak. Na vezmi si.
Tak si vezmes kradnute veci a stavas sa spolupachatelom.
quote: - A ked si to z tej knihy prepisem rucne. Je to tiez kradez? Obavam sa ze toto sa robi na skolach priam povinne. Mozno aj preto mam v tomto to svedomie otupene.
Samozrejme - kradezou ie je ani tak ukradnutie nosica - teda papiera s olovenymi literami, ako skor to dielo, ktore je v nom obsiahnute.
Studijna literatura je, samozrejme, nieco ine. Jej ucelom je, okrem ineho, prave informacny zdroj pre studentov a preto jej pouzivanie je priam ziaduce. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 14:09:09
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
Môžeš voľne šíriť jeho posledné CD a piesne v Písničkovém blogu. Teda piesne, ktoré autor povolí voľne šíriť. Prípadne vlastné nahrávky (nahrávky tvojich známych) zo živých koncertov.
Poopravim - potrebujes suhlas nie autora, ale vlastnika autorskych prav. V pripade hudobnikov to su temer vzdy vydavatelia. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 14:16:34
|
quote: Pôvodne poslal Pierre - Nie, myslim to ze Nohavica na jeho otazku, ze si napaluje cedecka (teda nie jedno CD, ale viac roznych), reagoval: jen si palte lidi. Teda sam autor dal ludom vseobecny suhlas na napalovanie svojich CD.
Otazka ale je, ako om uz naznacil, ci je vlastnikom autorskych prav?
quote: - No tu je prave ten problem. Ze ja by som si to cedecko urcite nekupil, ale ked uz mi tu kopiu niekto da zadarmo, vezmem.
Prijimas kradnutu vec so vsetkymi moralnymi a trestno-pravnymi ale i krestanskymi dosledkami.
quote: Takze ak by sa to nedalo kopirovat, aj tak ziaden zisk by so mna nemali. Preto nikomu nic z vyplaty ani nestrhavam. To su len predstavy tych firiem, no na nerealnom zaklade. Ine by bolo, ak by bolo iste, ze ak by som nezohnal kopiu, urcite by som potom siel do obchodu kupit orginal za plnu cenu. Lenze to ja by som pri drtivej vacsine CD nespravil, proste nekupil by som to a hotovo.
Prosim ta, prestan traposit. Co je to za trapnu argumenaciu: Keby - boli by sme v nebi.
Pozrime sa na fakty: - je nejake dielo, ktore je chranene autorskym zakonom a vlastnik tychto prav ich naplnenie vyzaduje. - ty ich, kopirovanim a pripadne sirenim a reprodukciou, porusujes a okradas vlastnika prav o patricny prijem. - ty kceptaciou diela pochadzajuceho z trestnej cinnosti sa stavas spolupachatelom a prijimas celu zodpovednost na seba.
Poznamka na zaver: To, ze by si si pri vyssej cene tovar nezaopatril ale pri nizsej ano je zrejmy a davno znamy fakt klesajucej krivky dopytu. Niekto sa tohto tovaru zmocnil (ty) a teda, hoci sa pri danej trhovej situacii nestavas kupcom, sposobil si kradez i skodu predajcovi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 14:24:36
|
GMK: Reci ako nechaj tak to keby keby, to ma len zahriakujes aby som nepouzival tento argument. A co sa dalej snazis vysvetlit, ze som sposobil skodu, no nie. Nic som nemohol sposobit, lebo urcite by som si to nekupil, tak kde aka skoda? Mam to CD len preto ze som mal moznost si to skopirovat zadara, keby som nemal, nekupil by som to. A nikomu to nechýba, lebo nema co chybat. Skoda by bola iba v tedy ak by bolo jasne, ze nebyt kopie, kupil by som to CD normalne v obchode, no to by som nespravil, nekupil by som to. Ziadna strata teda neexistuje.
Asi tak ako to odahadol Rad.ek. Tvrdenie, ze spravit si kopiu CD, je na urovni kradeze je podla mna znacne prehnane. No tvrdenie, ze je to absolutne dobre a spravne tiez nie je na mieste. To by skutocne autori umreli od hladu. Akurat sa mi zda, ze sa hadzeme z jedneho extremu do druheho. Ja mam pocit ze pravda bude, ako to costo byva, niekde v strede.
Ale nie je mi to jasne kde asi ten spravny vyvazeny stred by mal byt, kde je to optimum z hladiska moralky. Moje svedomie vobec nekrici, mozno je to ozaj tym, ze bol som odchovany na filmoch ako Majka z Gurunu, kde si ona kopirovala co chcela. Mozno by tento film mali davat iba neskoro vecer , bol vsak urceny pre deti a mladez, a vobec sa v nom a ani nikde nenaznacovalo zeby na tom jej kopirovani bolo nieco zle, skor naopak. Tiez v skolach nas k tomu viedli, odpisovat nieco z knih a pod. Tejto moralke ma teda v podstate asi ucili, a tak moje svedomie mlci, neviem isto ci je to ozaj tym, no pripustam tuto moznost.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 14:54:18
|
quote: Pôvodne poslal Pierre Tvrdenie, ze spravit si kopiu CD, je na urovni kradeze je podla mna znacne prehnane.
To mas mozno pravdu: Spravit si nelegalnu kopiu CD je totizto kradezou!
A ze si tuto skutocnost nechces pripustit a uvedomit je len a len tvojim problemom.
Aj ked - podobne ako PavelBA v inych oblastiach - snazis sa ospravedlnit sam pred sebou, aby si prave prebudzajuce sa svedomie umlcal.
quote: To by skutocne autori umreli od hladu.
Kradez je kradez a je rovnako zla, ci ukradnes 5 Sk milionarovi alebo 1000 slobodnej matke na podpore.
quote: Ale nie je mi to jasne kde asi ten spravny vyvazeny stred by mal byt, kde je to optimum z hladiska moralky. Moje svedomie vobec nekrici, mozno je to ozaj tym, ze bol som odchovany na filmoch ako Majka z Gurunu, kde si ona kopirovala co chcela. Mozno by tento film mali davat iba neskoro vecer , bol vsak urceny pre deti a mladez, a vobec sa v nom a ani nikde nenaznacovalo zeby na tom jej kopirovani bolo nieco zle, skor naopak.
Sak ho aj vyprodukovali komunisti, ktori sami robili tych kradezi az-az, takze sa vlastne ani niet co cudovat, ze?
quote: Tiez v skolach nas k tomu viedli, odpisovat nieco z knih a pod. Tejto moralke ma teda v podstate asi ucili, a tak moje svedomie mlci, neviem isto ci je to ozaj tym, no pripustam tuto moznost.
Si naozaj taky hlupy, ze ekvivalizujes pisanie reserse, ci studijnych poznamok s kradnutim autorsky chranenenh diela? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 15:06:07
|
A co sa tyka prepisu casti knih. No a co myslis ze v inych pripadoch som na tom siel azda hned zarabat, ked som si skopiroval z pozicanych knih par stran? Bolo to podobne ziskavanie urcitych vedomosti ako v skole. Bolo to pre osobne studium. Teda pre vzdelavanie. Vzdelavanie skutocne nemu si byt len z ucebnic, moze to byt i roman, zalezi co studujem. Vytiahnem si z toho to podstatne, to "duchovne bohatstvo" rovnako, ci mi to kaze profesor, alebo je to sukromne studium.
Kradez je kradez a je rovnako zla, ci ukradnes 5 Sk milionarovi alebo 1000 slobodnej matke na podpore.
To uznavam. Ale ja som ukradol nulu. Nikto by zo mna nemal ani 5 Sk, ani 1000, mal by nulu tak ci tak, ci kopirujem ci nie. Ako uz stale opakujem, ak by sa nedalo kopirovat, nekupil by som to. Takze kto by mal co? Nikto nic.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 15:31:04
|
quote: Pôvodne poslal Pierre Vytiahnem si z toho to podstatne, to "duchovne bohatstvo" rovnako, ci mi to kaze profesor, alebo je to sukromne studium.
Ano - preto chodis do kniznic.
quote: To uznavam. Ale ja som ukradol nulu.
Ty si ukradol cenu nakradnuteho softveru a multimedialneho obsahu, ktorym nelegalne disponujes.
quote: Nikto by zo mna nemal ani 5 Sk, ani 1000, mal by nulu tak ci tak, ci kopirujem ci nie.
Spravne - kedze nechces platit, tak nemas o dany produkt zaujem a teda si ho nekopiruj. Ak si ho kopirujes, tak on zaujem mas, potom zan aj zaplat.
Pierre: Kedy skoncujes s tym zlodejstvom? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 15:34:25
|
Nemam o dany produkt zaujem, nuz ale ked mi ho nukaju zadarmo, tak uz neodmietnem, vezmem. Keby za to pytali penieze, nevezmem. Ako s darcekmi pri roznych reklamnych akciach. Ked davaju ozaj zadara, vezmem, ale ak zacnu za to pytat korunu, necham tak, nemam zaujem.
A kedy s tym prestanem, neviem. vstko zalezi od svedomia. Mam mozno blbe svedomie, ved vies ze som bol odkojeny na Majke z Gurunu
No a ide mi o to svedomie. Necitim to kopirovanie ako kradez, ale zaroven citim ze to tiez nie je asi celkom spravne.
Aby autor mal zisk, asi by bolo spravne, keby si dielo kupil kazdy co ho chce mat, teda uplne kazdy co by si ho kupil aj keby kopirovanie neexistovalo. Potom by kazdy autor a kazda firma mala presne ten spravny zisk, ani o korunu menej, ani viac, ako keby naozaj to kopirovanie neexistovalo. |
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 15:49:32
|
Ano - preto chodis do kniznic.
- Tkaze chodime do kniznic kradnut? Cerpame odtial duchovne bohatstvo a autorovi za to vobec neplatime... |
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 18:38:19
|
Nemam o dany produkt zaujem, nuz ale ked mi ho nukaju zadarmo, tak uz neodmietnem, vezmem.
Fuuha - aj tak sa mi nechce vewrit, ze ti tolko ludia nukaju CD, aby si len bral a bral (ved aj tie prazdne nieco stoja). Pockaj, ty si ich skopcis do PC, teda aktivne dokonca kradnes, ze?
Nuz co, zlodejicku. Nelisis sa nicim od tyuch gaunwerov, ktorych davaju z casu na cas v televizore s vyzvou o pomoc pri celostatnom patrani. Veru v nicom.
quote: Keby za to pytali penieze, nevezmem. Ako s darcekmi pri roznych reklamnych akciach. Ked davaju ozaj zadara, vezmem, ale ak zacnu za to pytat korunu, necham tak, nemam zaujem.
Ma to vsak jeden podstatny rozdiel - pri reklamnych akciach ti davaju zadara zo svojho, ze?
quote: A kedy s tym prestanem, neviem. vstko zalezi od svedomia. Mam mozno blbe svedomie, ved vies ze som bol odkojeny na Majke z Gurunu.
Nie - tvoje sebectvo a tuzba hresit (kradnut) a tak si uspokojit svoje potreby a tuzby su proste natolko silne, ze si ju sam pred sebou dajako ospravedlnis, len aby si v tom pokracoval.
quote: No a ide mi o to svedomie. Necitim to kopirovanie ako kradez, ale zaroven citim ze to tiez nie je asi celkom spravne.
Vsetci sociopati, psychicky chori ludia nepocituju svoje konanie ako problemove, ci nespravne. Preto o nich hovorime ako o sociopatoch, ci psychickyc chorych ludoch - lebo im zlyhava tento zmysel.
Neboj, neni si jediny.
quote: Aby autor mal zisk, asi by bolo spravne, keby si dielo kupil kazdy co ho chce mat, teda uplne kazdy co by si ho kupil aj keby kopirovanie neexistovalo. Potom by kazdy autor a kazda firma mala presne ten spravny zisk, ani o korunu menej, ani viac, ako keby naozaj to kopirovanie neexistovalo.
LOL - ale to uz davno je zname, ze tam kde sa stretne dopyt s ponukou sa urci rovnovaha na trhu a prislusny zisk, ktory podnik dostane.
Ty vsak podnik (producenta, disributora, autora) okradas - o tento zisk, ktory im prinalezi.
quote: - Tkaze chodime do kniznic kradnut? Cerpame odtial duchovne bohatstvo a autorovi za to vobec neplatime...
Ale ano - platime: kniznice si totiz museli tieto knizky zakupit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 júl 2006 : 18:59:07
|
GMK:
Nuz co, zlodejicku. Nelisis sa nicim od tyuch gaunwerov, ktorych davaju z casu na cas v televizore s vyzvou o pomoc pri celostatnom patrani. Veru v nicom.
- Ty vole, ja som ale gangster... Skoda ze moj Mercedes nie je cierny, ale iba strieborny - Nie - tvoje sebectvo a tuzba hresit (kradnut) a tak si uspokojit svoje potreby a tuzby su proste natolko silne, ze si ju sam pred sebou dajako ospravedlnis, len aby si v tom pokracoval.
- Clovece ked ja ti neviem ci mas pravdu, mozno aj hej, no ale zasa ukradnutu motorku by som neprijal, no skopirovanu ano. Ak vsak je to uplne rovnake, preco ja v tom citim taky rozdiel...
Neboj, neni si jediny.
- no aspon ze tak
|
|
|
|
|
|
|