|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 23:15:37
|
Luteráni a anglikáni veria v reálnu prítomnosť rovnakým spôsobom ako katolíci. Oni to len inak vysvetľujú. To nie je pravda. Niektorí protestanti, hlavne luteráni a anglikáni veria v konsubstanciáciu, teda v to, že po premenení je v Eucharistii prítomná substancia tela a krvi Krista spoločne so substanciou chleba a vína. Telo a krv sú spolu "so substanciou" (con-substantia) chleba a vína, mohli by sme obrazne povedať, že sedia jedna vedľa druhej. Transubstanciácia je ale niečo celkom iné. Je to viera, že celá substancia chleba a vína je doslovne premenená na substanciu tela a krvi Krista a ostáva iba vzhľad (ako teológovia hovoria akcident), inými slovami zmyslová kvalita pôvodného. Konsubstanciácia znamená, že sa Eucharistia skladá z tela a krvi Krista plus z chleba a vína. Transubstanciácia znamená, že je prítomné iba telo a krv, hoci ostáva vzhľad chleba a vína ako sviatostný symbol pozemského pokrmu. Pojem transubstanciácia bol na štvrtom ekumenickom koncile v Lateráne (1215) označený ako jediný pojem, ktorý úplne a správne popisuje tajomstvo reálnej prítomnosti. Ostatné pojmy sú buď neúplné, alebo jednoducho chybné. Hoci konsubstanciácia potvrdzuje skutočnú prítomnosť Ježiša, jedine transubstanciácia napĺňa biblické učenie o Kristovej prítomnosti ako aj tradíciu a prax prvotnej Cirkvi ohľadom Eucharistie. Toto učenie pochádza z Biblie (Mt 26,26-28; Mk 14,22-24; Lk 22,19-20; Jn 6,32-71; 1Kor 10,16-17; 1Kor 11,23-29) a z prác prvých kresťanských autorov. Cyril z Jeruzalema vo svojich Katechetických hovoroch, ktoré napísal okolo roku 350 n.l. hovorí, že prijímajúci by mal byť "plne presvedčený, že zdanlivý chlieb, nie je chlebom, hoci ho tak chuťou vníma, ale že to je telo Krista a že zdanlivé víno, nie je vínom, hoci sa tak zmyslom javí." Nemohol by tomu takto veriť, keby po premenení ostával nejaký chlieb či víno.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2006 : 00:31:39
|
Ajajajajaj, Mato.
Jezis nehovoril, tento chliewb sa premiena na moje telo a z chleba nic nie je. Ved to odporuje nielen jeho slovam, zdravemu rozumu, vyrokovej logike, ale i priamemu pozorvaniu s dalsimi neprijemnymi dosledkami.
Ak je oblatka po zjedeni len Kristovo telo, potom cast zmetabolizuje a cast je vykakana. Nuz cudny to proces, co sa odohrava s Kristovym telom.
Jezisovo slov spolu s vyrokovou logikou hovoria: Vezmite a jedzte (tento chlieb), toto je moje telo... Z coho vyplyva, tento chlieb obsahuje Jezisa Krista. Nikde ale z textu nevyplyva ze to neni nic ine.
Podobne, aplikujuc naznaky, co PavelBA naznacoval inde, chlieb a vino sa stavaju telom a krvou, materialny substrat akosi ostyava nezmeneny. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2006 : 10:21:10
|
Ajajajaja GMK, zasa si necital pozorne. No ale aspon mas temu, kde zasa mozes prispiet vlastnymi nazormi. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2006 : 10:42:54
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Ajajajaja GMK, zasa si necital pozorne. No ale aspon mas temu, kde zasa mozes prispiet vlastnymi nazormi.
Mato, nielenze opakujes po mne, ty si na tom uz tak zle, ze musis opakovat sam seba...
Cital som pozorne, no tebou uvadzane koncepty su nekonzistentne a problematicke. Vyhrady som uz uviedol.
POZNAMKA: Aspon ze mam vlastne nazory a nemusi mi ich dakto implantovat... |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|