Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 Katolícka cirkev - najalegorickejšia zo všetkých
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Mal by institut papeza poznat nutenu penziu? Téma Next Topic: zena ako farar
Strana: z 2

pavelba

Stav: offline

Odoslaný - 21 december 2004 :  23:16:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Ano, môže byť modla, a tu záleží na tom ako k nej, k výtvoru, človek pristupuje.. Ak je to iba umelecké dielo, kde ide o vierohodné stvárnenie situácie bez vedľajších dojmov a pohnútok...ok, ak si za tým človek vybavuje skutočnosti... a nedajBože to berie ako modlu...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 22 december 2004 :  05:26:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
A obraz, kde je malicky Jezis v jaslickach, nie je len "umelecke dielo"? V Tvojom ponimani? Klaniame sa tomu obrazu azda?
Raz obrazy zastavas (v konfrontacii s GMK, raz odsudzujes, nehnevaj sa, kade vietor, tade plast?)
Myslis si azda, ze niekto namaloval obraz alebo vytesal sochu, aby sa mu/jej klanali? Dokelu, to naozaj mas katolikov za nejakych zadubencov?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 22 december 2004 :  08:21:00  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Sochy a obrazy...modly či nie...
Ak idem na dovolenku a cestou v meste sa pristavím pri nejakej soche... automaticky človek hodnotí, ako zapadá do priestoru, ako je dokonale či nedokonale vyvedená, koho predstavuje a pod. navštívim múzeum a pozerám sa na diela podobne... to je stránka o ktorej som písal: hľadisko prístupu.
Ak mám záujem, môžem navštíviť aj kostol, chrám, či baziliku... i tam si idem pozrieť výtvor človeka. Pozrieť!
Ak však idem po meste, a pred sochami sa prežehnávam, pokľakávam, modlím sa.. podobne v kostoloch, chrámoch či bazilikách, opäť je to hľadisko prístupu, modlárstvo.
Takto som to myslel, prepáč za nedokonalý príspevok...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 22 december 2004 :  08:30:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ja sa pri pohľade na Božiu muku alebo kríž s ukrižovaným Ježišom, prežehnám - lebo práve tento kríž mi pripomína známe "Memento mori"...

Obrazy a sochy u mňa znamenajú, keď ich uvidím (napr. cestou autom míňam kríž), spomienku na Boha... A človek má myslieť neustále na Boha... Vtedy sa prežehnám a pozdravím (nie sochu) ale Boha!
Aj obraz napr. P. Márie, ak vidím, spomeniem si na Matku Božiu a vzám jej úctu - aj pohľadom cez obraz... No všetci inteligentní vieme, že si nectím maľbu ale tú, čo je na ňom stvárnená...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 22 december 2004 :  09:32:18  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
pavel, ty sa nemozes pomodlit otcenas(iba si ho precitat), nemozes chodit do kostola, nemozes citat nic ine len pismo... dakujem pekne za taky zivot. Vies pri ucte k obrazu alebo k soche si neuctievas dany predmet, ale to co predstavujes, ako to povedal veritas.
Pri ucte k opakovaniu modlitby? Ak sa rozhodnem pre Boha, chcem byt nim preniknuty skrz-naskrz. Chcem Ho vidiet a vsetko mi Ho pripomina. Si zenaty, nepripomina ti to nieco? Nemas v ucte i rodinu manzelky? Ked si bol zalubeny, nemal si okolo seba predmety, ktore by pripominali tvoje dievca/zenu? Nesnazil si sa ju vidiet vsade? a nie je Boh hoden ovela vacsej ucty?

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 22 december 2004 :  22:42:12  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
quote:
Si zenaty, nepripomina ti to nieco? Nemas v ucte i rodinu manzelky?

Ty sa prežehnávaš, podobne ako alesko...? Keď stretneš manželku, jej rodinu?

Je zjavné, že vôbec nechápete o čom hovorím...

veritas

Odoslaný - 23 december 2004 :  08:42:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ja neviem, Ty asi nechceš pochopiť, čo Ti tu hovoríme...? Že...?
Nič to, zopakujem z iného uhla pohľadu:

Obrázok, ako aj socha mi kedykoľvek, počas môjho hektického dňa, pripomenú, že Ježiš je stále pri mne...
Tváriš sa, ako by si celý deň, každú sekundu myslel len na Boha...
V návale povinností a tažkostí, ktoré musím denne riešiť, sa stáva, že nie vždy som mysľou pri Bohu (normálna ľudská slabosť)...

Ale obraz na stene, či kríž mi pripomenú - spomeň si na Pána...
A ja si spomeniem...

Podobná analógia je s rodinou...
Ideš na ďalekú cestu - no bol by si chobot, keby si si nezobral ich fotografiu (hlavne v dobe, keď o telefónoch a internete nebolo ani slychu ani chýru...) a nepoložil na viditeľné miestov tvojom novom dočasnom pôsobisku...

A teraz mi povedz: neporozprával si sa s obrázkom svojej milovanej? A komunikoval si s obrázkom alebo mysľou so svojou najmilšou...?

Ak si dával na dobrú noc pusu, dával si ho obrázku, alebo si v srdci vedel, že to ide Tvojej milovanej osobe...

Palino, chápeš, čo chcem povedať...? Alebo zase ma zotreš, s tým, že toto si nikdy neurobil, a že je to nebiblické...?

No jasné, o služobných cestách a fotografiách manželiek tam nie je ani zmienky... Ale nepopieraj, že sa to takto nejako nerobí... A nie je na tom nič zlé!

Ak ja mám obrázok Pána Ježiša, alebo P. Márie a pri modlitbe sa pozerám na tento obraz, tak sa (A UŽ TO POCHOBTE!!!) nemodlím k obrázku ale k osobe, ktorá je vo večnosti, ale je zobrazená na tom obrázku...

Obrázok je nato, aby som koncetroval svoj pohľad a neblúdil očami po strope... Ty kam koncentruješ svoj pohľad? Na nebo? Zavrieš oči? ...

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 23 december 2004 :  20:07:07  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
quote:
Ak ja mám obrázok Pána Ježiša, alebo P. Márie a pri modlitbe sa pozerám na tento obraz, tak sa (A UŽ TO POCHOBTE!!!) nemodlím k obrázku ale k osobe, ktorá je vo večnosti, ale je zobrazená na tom obrázku...

Obrázok je nato, aby som koncetroval svoj pohľad a neblúdil očami po strope... Ty kam koncentruješ svoj pohľad? Na nebo? Zavrieš oči? ...

A toto Písmo zakazuje... Ja chábem, čo mi stále vysvetľujete... ale Písmo hovorí o niečom inom... máš sa vo viere koncentrovať na Boha a viera je o tom, čo sa nevidí... židom 11 kap.!

Ja oči zavieram, alebo aj nie... rozhodne to neruší môj vzťah k Bohu, a rozhodne by tento vzťah nebol kvalitatívne lepší, ak by som mal pred sebou ľuďmi vymyslenú podobu Boha... Ako vieš akú farbu vlasov mal Ježíš????? Prečo si ho nezobrazujete ako černocha, či somálca kríženého s vietnamcom To by už nebolo košér???? Beloch Vám sedí... ale detaily ako krátke, dlhé vlasy... modré, zelené oči to už je nepodstatné.. čo? Aj preto je zakazované zobrazovanie Boha... a všetkého čo je v nebesiach

Mato

Odoslaný - 27 december 2004 :  11:18:51  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Co to zasa trepes (pardon za vyraz)
Teraz si nie som isty, ci nepopries aj to, ze Jezis bol Zid, ale pokial by sme sa na tom zhodli, tak mam otazku, su Zidia cernosi alebo vietnamci?
Pokial by sme sa na tom nezhodli, nema zmysel dalej pokracovat v tejto teme.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 27 december 2004 :  11:35:37  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
quote:
Teraz si nie som isty, ci nepopries aj to, ze Jezis bol Zid, ale pokial by sme sa na tom zhodli, tak mam otazku, su Zidia cernosi alebo vietnamci?

Práve preto Písmo zakazuje zobrazovanie Boha... a Ježiš bol Boh, nie?

sasulnik

Odoslaný - 28 december 2004 :  07:26:44  Zobraziť profil  Pridať sasulnik do zoznamu priateľov
Jezis je Boh, ale aj 100% clovek...na to by sa nemalo zabudnut. Ved preto prisiel na svet a to vsetko z lasky k nam .

Počet príspevkov: 1677  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 06 marec 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 28 december 2004 :  09:57:25  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
No hej, ked bol Jezis Zid, tak urcite nemal modre oci a blond vlasy po ramena(tak ako sa zvykne v sucastnosti Jezis mnohokrat zobrazovat), bol z rodu Davidovho, takze echt Zid, a Zidia mali vlasy zarucene cierne, boli tmavy a oci tiez urcite nemali modre (to nehovorim ani o tom, ze Tora dlhe vlasy vyslovene zaznava). Preto je "nebezpecne" zobrazovat aj Jezisa. Myslim, ze uplne postaci predstava Duchovnej Bozej Osoby, pretoze obraz moze a zarucen bude klamat, nebude urcite zobrazovat 100% podobu a Boh co sa tyka Jeho "nepresnosti" rad nema

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 28 december 2004 :  12:23:40  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Lajos
Tak nejako to chápem aj ja...

mirecnr

Odoslaný - 03 január 2005 :  04:34:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
pavelba:Práve preto Písmo zakazuje zobrazovanie Boha... a Ježiš bol Boh, nie?

Mylis sa, Jezis je Boh. Hras sa tu so slovickami, odsudzujes vsetko, co nie je total echt biblicke, a unika Ti podstata, nechces proste prijat a pochopit, ze sa neklaniame obrazom,...ze filmy s Jezisom su natocene na oslavu Boha, na priblizenie Jezisovho zivota... pre clenov zborov by mali asi vyrobit verziu z "vykockovanou", rozmazanou tvarou, ci radsej celou postavou Jezisa..., lebo keby vykockovali len tvar, napadli by, ze nesedi sirka a vyska. Ach jaj...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 03 január 2005 :  06:10:21  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov

quote:
Hras sa tu so slovickami, odsudzujes vsetko, co nie je total echt biblicke, a unika Ti podstata

Ja, že odsudzujem? Biblia, Boh odsudzuje...
Deuteronomium 4:23  Vystríhajte sa, aby ste nezabudli na smluvu Hospodina, svojho Boha, ktorú učinil s vami, a učinili by ste si nejakú rytinu, podobu nejakej veci, nech už by bola jakákoľvek, čo ti zakázal Hospodin, tvoj Bôh.

Izaiáš 40:18  A tedy komuže pripodobníte silného Boha a jakú mu prirovnáte podobu?
19  Rytinu uleje remeselník a zlatník ju potiahne zlatom a uleje k nej strieborné retiazky.
20  Chudobný si vyberie za obeť pozdvihnutia drevo, ktoré nepráchniveje a vyhľadá si múdreho remeselníka, aby mu postavil rytinu, ktorá by sa nepohla.

Izaiáš 44:16  Polovicu toho spáli na ohni, pri druhej polovici jie mäso, pečie pečeňu a nasýti sa, i zohreje sa a povie: Hej, zohrial som sa, cítim vatru!
17  A z jeho ostatku spraví boha, svoju rytinu, kľaká pred ňou a klania sa a modlí sa jej a hovorí: Vytrhni ma, lebo ty si môj boh!
18  Nevedia ani nechápu, lebo zaslepil ich oči, aby nevideli, ich srdcia, aby nerozumeli.

Exodus 20:3  Nebudeš mať iných bohov predo mnou.
4  Neučiníš si rytiny ani nijakej podoby tých vecí, ktoré sú hore na nebi, ani tých, ktoré sú dole na zemi, ani tých, ktoré sú vo vodách pod zemou.
5  Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť, lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som silný Bôh žiarlivý, ktorý navštevujem neprávosť otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia,
6  a činím milosť tisícim tým, ktorí ma milujú a ostríhajú moje prikázania.

mirecnr

Odoslaný - 03 január 2005 :  06:23:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
krasne si to odcitoval v starosloviencine, ale v Biblii sa pise o obrazoch, dielach, ktorym sa nemame klanat namiesto pravemu Bohu, a nepoznam katolika, ktory by sa klanal soche, obrazu, ako ludskemu dielu. naozaj to nedokazes pochopit?

Ales

Odoslaný - 03 január 2005 :  11:13:58  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Pave, pavel. Vies co povedal pan Jezis Marte? To by sa hodilo aj tebe. Suhlasim s tebou, viem ze je nebezpecne mat zobrazeneho Jezisa a navyknut si na jednu podobu. Ale tu nejde o povrch tu ide o hlbku. Vies, japonci, cinania, cernosi a mnoho inych narodov ma sxvoju vlastnu podobu Pana Jezisa. Cernosi ako cernocha, cinannia ako cinana apod. u ostatnych. Samozrejme aj na Slovensku sa tieto podoby davali podla modneho trendu.
Co sa tyka dlhych vlasov, co povazujes za dlhe a kratke vlasy a aku hranicu mali Zidia? To je tiez dobra otazka. Vies zivoty svatych nam mozu svietit na ceste. Napr. ked vidim znak Tau, spomeniem si na sv. Frantiska a na jeho lasku k prirode. A podobne je to pri zobrazeni inych sv. alebo pri zobrazeni Panny Marie. Napriklad pri Panne Marii si spomeniem na Pana Jezisa, na jej lasku k Panu Jezisovi a to ze vlastne Pan Jezis povedal ze kto zachovava Jeho slovo, je tiez Jeho matkou. a pod.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 03 január 2005 :  12:27:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ahoj Palino, všetko dobré do nového roku Ti prajem!

Napísl si:
quote:
Exodus 20:3 Nebudeš mať iných bohov predo mnou.
4 Neučiníš si rytiny ani nijakej podoby tých vecí, ktoré sú hore na nebi, ani tých, ktoré sú dole na zemi, ani tých, ktoré sú vo vodách pod zemou.
5 Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť, lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som silný Bôh žiarlivý, ktorý navštevujem neprávosť otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia,
6 a činím milosť tisícim tým, ktorí ma milujú a ostríhajú moje prikázania.

A o pár kapitol ďalej, konkrétne v Ex 25 je napísané, že Boh si želá opak: sám káže dávať mu dary a vytvoriť sochy tých, ktorí sú hore na nebi...
Aha, prvý príklad: Prinášať dary (obety) Bohu:

1 Tu Pán hovoril Mojžišovi:
2 "Povedz Izraelitom, aby vyberali pre mňa dary. Od každého, kto dá dobrovoľne vyberte dar pre mňa!
3 Takéto dary máte od nich prijať: Zlato, striebro a meď,
4 belasý a červený purpur, karmazín, jemné plátno a kozie súkno,
5 baranie kože, tachášové kože, akáciové drevo,
6 olej do lampy, voňavky do oleja na pomazanie a do voňavého kadidla,
7 ónyxové kamene a iné drahokamy na vyloženie efódu a náprsníka.

Teraz príbytok pre Boha Ex 28,8:

8 Postavia mi svätyňu a budem bývať uprostred nich.
9 Celkom podľa toho, čo ti teraz ukážem, podľa vzoru príbytku a podľa vzoru všetkého jeho náradia to vyhotovíte! -

A teraz presný návod, ako a z čoho stavať Ex 28:

10 Z akáciového dreva mi urobia archu dva a pol lakťa dlhú, poldruha lakťa širokú a poldruha lakťa vysokú.
11 Obiješ ju rýdzim zlatom; zvnútra i zvonku ju obiješ a navrchu dookola urobíš zlatý veniec.
12 Uleješ pre ňu štyri zlaté krúžky a pripevníš ich na jej štyri nohy, čiže dva krúžky na jednu stranu a dva krúžky na druhú stranu.
13 Potom vyhotovíš dve tyče z akáciového dreva a obiješ ich zlatom.
14 Tieto tyče zastrčíš do krúžkov, čo sú na bokoch archy, aby sa na nich archa nosila.
15 Tyče zostanú v krúžkoch archy, nesmú sa z nich vytiahnuť.
16 Do archy uložíš zákon, ktorý ti dám.
17 Urobíš aj vrchnák (zľutovnicu) z rýdzeho zlata, dva a pol lakťa dlhý a poldruha lakťa široký.

A tu sa zhotovujú dvaja cheruby, tvory z nebies:

18 Aj dvoch cherubov, kovaných zo zlata, spravíš hore na oboch koncoch zľutovnice;
19 jedného cheruba pripojíte na jednom konci, druhého na druhom konci. Na zľutovnici hore na oboch koncoch urobíš cherubov.
20 Cherubi nech majú rozpäté krídla a nech svojimi krídlami zakrývajú zľutovnicu, kým ich tváre budú obrátené oproti sebe. Cherubi nech upierajú svoj zrak na zľutovnicu.

A rúcho pre kňaza Ex 28,2:

2 A pre svojho brata Árona zhotovíš posvätné rúcho na česť a ozdobu!

Nápis na tabuľke - rytina - Ex 28,36:

36 Potom vyhotovíš z rýdzeho zlata tabuľku a vyryješ na ňu rytcovou prácou Svätý Pánov.

Pomazanie kňaza a uvedenie kňaza do služby Bohu Ex 28,41:

41 A oblečieš do toho svojho brata Árona a s ním aj jeho synov a pomažeš ich; uvedieš ich do úradu a posvätíš ich, aby mi slúžili ako kňazi.

A schválne, prečítaj si, Ex kap. 20 až 29(30), či tam niekde nenájdeš, niečo aj o klananí sa...
Alebo o o tom, ako sa má Bohu slúžiť, aké obety si praje a čo všetko by malo byť dodržiavané...

A ešte k Izaiáš 44:16
quote:
17 A z jeho ostatku spraví boha, svoju rytinu, kľaká pred ňou a klania sa a modlí sa jej a hovorí: Vytrhni ma, lebo ty si môj boh!

Všimni si veľkosť písmen - Boh / boh... to hovorí za všetko, čo si ten dotyčný vyryl... - vyryl si vlastného súkromného bôžika, a nie Pána Boha...
A sleduj často a dôkladne, či sa v texte Biblie hovorí o bohu alebo Bohu... Či sa hovorí o podobe Boha alebo boha... To je veľmi dôležité!

A ku
quote:
Deuteronomium 4:23 Vystríhajte sa, aby ste nezabudli na smluvu Hospodina, svojho Boha, ktorú učinil s vami, a učinili by ste si nejakú rytinu, podobu nejakej veci, nech už by bola jakákoľvek, čo ti zakázal Hospodin, tvoj Bôh.

Je tam napísné "k veci" - a myslené je to tak, že človek sa nesmie kľanať napr. ku stromom, k telatám alebo k hocičomu, čo si myslí, že by ho ochránilo (amulety, prívesky)... Má sa kľanať jedine Bohu!
Teda nie vytvárať si vlastných bohov a tých si zviditeľnovať a klaňať sa im... Boh zakazuje klananie veciam, či javom alebo osobám... Toto je zakázané! Ale nikde nehovorí, aby sme sa neklanali jemu... A ani nehovorí, nič v zmysle, "nezhotov si moju podobu"... Či áno...

PD!

pavelba

Odoslaný - 03 január 2005 :  13:37:46  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Izrael mal zakázané akékoľvek zobrazovanie si Boha, viď Ex 20:4,13; Lev 26:1; Deut 27:15.
Súviselo to za prvé s vierou v duchovnosť Božiu, ktorej sa nedá zmocniť ani myšlienkami, ani obrazom, ako nám naznačujú miesta, ktoré hovoria o videní Boha viď Ex 24:9nn; Iz 6:1nn, alebo o Jeho počutí Deut 4:15nn. Postava Boha tu nie je vôbec popisovaná.
Za druhé to súvisí s vierou, že Boh je Stvoriteľom všetkého viditeľného, takže ani prírodné živly Ho nemôžu sprítomniť 1Kral 19:11nn; Iz 40:12-18. Boh sám sa rozhodol prebývať v „mrákave“. 1Kral 8:12 a je teda nezobraziteľný. Zobrazovanie Boha je výrazom neposlušnosti Oz 8:4nn; 11:1nn; Am 5:26.

Ako vidieť z Písma, Izrael nedokázal zostať vždy v medziach bezobrazového kultu, i keď nezobrazoval Hospodina, Boha, neubránil sa poskytovať pohostinstvo kultu cudzích božstiev Oz 13:2, dokonca i v chráme jeruzalémskom 2Pa 33:15; Jer 8:19. Oficiálny kult Boha zostal však vždy bezobrazový.

Aj prvotná cirkev dôsledne zachovávala zákaz z Ex 20. Až v 2 a 3 storočí prichádzalo ku kresleniu kresťanských symbolov a symbolických postav, ako je napr. dobrý pastier. Až potom bola na synodách postavená otázka, či je zobrazovanie vôbec prípustné. Už vtedy cítili zástanci nezobrazovania hrozbu, ktorá z obrazov vyplýva. Pre antického človeka, zvlášť gréka, podobne ako pre dnešného človeka nebol obraz iba podarenou alebo nepodarenou napodobeninou veci, osoby, ale naopak skôr jej jadrom, podstatou, na ktorej má vec, osoba bytostný podiel.
Už v skutkoch Pavel pred tým varuje.

Skutky 17:29 Tedy keď sme rodinou Božou, nemáme sa domnievať, že by Božstvo bolo podobné zlatu alebo striebru alebo kameňu, rytine, ktorú vytvorilo remeslo a ľudský výmysel.

Tu sa dokonca píše iba o podobe a ani nie o vernom vyobrazení.

Ales

Odoslaný - 03 január 2005 :  14:23:57  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Pavel, dokazem s tebou suhlasit v jednej veci. stary zakon nepoznal Pana Jezisa a aj dnes nikto nepozna pravu Boziu tvar. To az po smrti. To je pravda ze sa tam nema nic zobrazovat. Ale ide o to ze ked napises slovo BOH tak si urcite nepredstavis knihu! Ked si cital katechizmus, tak vies, ze pre DS je hned niekolko symbolov. A klanias sa vetru? Holubici? Oblaku? Urcite nie. Ale Ked vidis holubicu moze ti to pripomenut DS? Moze. Samozrejme bol by to uz fanatizmus, keby som sa silou mocou snazil vtlacit do kazdeho symbolu nieco Bozie, ale o to sa ani RKC nesnazi. Veci by mali byt pripomienkou Bozej dobroty, to urcite, ale v spravnej miere. O to aj islo v SZ. Aby ludia neprehanali a uctu k Bohu nevideli v klanani sa k nejakej soske! o to ide aj teraz. Nikto po tebe ani po nikom nechce aby si si uctieval len obraz, sosku al. nieco ine. Mozem mat cely byt vytapetovany sv. obrazkami, ked sa v zivote nespravam ako krestan. S tym suhlasim. Ti co stretli ziveho Boha, ani na to nepomyslia uctievat obraz, ale ked uvidia obraz, pripomenu si svoje stretnutie s Bohom a povedia si aka je vlastne skutocnost. A o to ide. Aka je Bozia skutocnost a nie ludska nedokonalost. su vsak ludia slabi, ktori este nemuseli zazit Bozie stretnutie a pre tych je to pripomienka, ze maju pamatat aj na Boziu pritomnost.

veritas

Odoslaný - 03 január 2005 :  14:50:22  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Tak znovu a ešte raz a tak, ako som to myslel. Vysvetlím to znovu...

Dobre si povedal, že mentalita ľudí je taká a aj v dobe Izraeleského národa bola ešte mocnejšia, že človek má tendenciu si zhmotňovať to, čo nevidí...
Samozrejme, v dobe Mojžiša ľudia poznačený krutým pohanstvom a klaňaním sa všetkému možnému (teľatám, kameňom, búrke...) mal sklony robiť podobne ako pohania.

No ak si rozanalyzujeme daný text, tak k niečomu dospejeme, k čomu dospeli už aj múdrejší odo mňa, no nedospeli k tomu tí, ktorí sú viac-menej zaslepený určitými predsudkami...
Čítajme spolu:

Ex 20,1 Potom Boh hovoril všetky tieto slová:
- teda hovorí to sám Boh, Stvoriteľ, Potešiteľ, Vykupiteľ... a nie nejaký človek...

Ex 20,2 "Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa vyviedol z egyptskej krajiny, z domu otroctva.
- hovorí, že On je ten Boh, Jediný a Pravý, ktorý má moc konať zázraky, ktorému nič nie je nemožné...

Ex 20,3 Nebudeš mať iných bohov okrem mňa!
- Prikazuje, že navzdory tomu, že Izraeliti v Egypte videli mnoho bohov (čo situácia, to boh) musia uveriť, že v skutočnosti je len jeden jediný Boh.
- Izraeliti žili v spoločnosti, kde bolo bežné si kedykoľvek vyrobiť akéhokoľvek boha, ktorámu keď sa prinášali obety a klaňalo sa mu, dalo sa ho uzmierniť a mohol byť tento boh v takom stave, že bol "uchlácholený" a nerobil ľuďom zle...
- Ľudia si často robili bohov zo zlata, kameňa a im sa klaňali... Je dosť možné, že niekto urobil podobizeň aj Boha, no keďže nik nevedel ako vyzerá, urobil ho trebárs v podobe nejakého vtáka... A tomu sa klaňal, pričom nemôžeme povedať, že bol pohanom.
- Skrátim to... V tej dobe bolo úplne bežné a "normálne" robiť a vidieť rôzneho boha v čomkoľvek. Ak nerodili stromy, urobili si boha stromov a tomu dávali obetné dary a klaňali sa. Ak prišli nenažrané vtáky a vydzobali úrodu, okamžite sa vyrobil boh vtákov a tomu dávali obety...

Preto Boh povedal:
Ex 20:
4 Neurobíš si modlu, ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou!
5 Nebudeš sa im klaňať, ani ich uctievať, lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, ktorý tresce neprávosti otcov na deťoch do tretieho a štvrtého pokolenia u tých, čo ma nenávidia,

- neurobíš si nijakú modlu - teda čokoľvek, čo nie som Ja (teda pravý Boh). Teda nebudeš robiť bohov vtákov (čo je na nebi), bohov morí, bohov búrok, bohov stromov, bohov lesov...
- nebudeš sa týmto modliam klaňať a ani ich úctievať! Boh vyslovene zakáza modloslužobníctvo pri nepravých a vymyslených bohoch a bôžikoch, ktorí vôbec neexistujú!

Boh zakázal vytváranie modliel a aj v Písme, ba aj zo všetkých Tvojich citátov z Písma cítiť presne to, o čom tu teraz píšem - že Boh si neželá a zakazuje robenie sošiek bohov a klaňanie sa im...

A máš pravdu v jednom - Boha nikto nikdy nevidel. A preto aj symbol Boha je taký, aký je:
Je to trojuholník, v ktrorom je oko. Trojuholník symbolizuje trojjedinosť Boha a oko jeho prozreteľnosť.

/\
/()\
/____\

Všetko sú to symboli a žiadny uvedomelý veriaci si nemôže myslieť (a ani si nemyslí), že Boh vyzerá ako oko...
O niečo jednoduchšie je to s Božím Synom, ktorý bol človekom a preto jeho zobrazenie môžeme ľahšie urobiť - môžeme nakresliť Ježiša akokoľvek (je milión rôznych podobizní Krista) a nikto netvrdí, že vyzerá presne takto...
To, že si ho zobrazujeme má úplné iné súvislosti a ciele... Úplne iné! Vôbec nie modloslužobnícky cieľ alebo pohanský...
Ak nechápeš, aký cieľ má zobrazenie Boha v ľudskom živote, tak asi chápeš veľmi málo...

Duch Sv. sa zobrazuje ako holubica - je to zobrazenie Boha (lebo je Trojjediný). Je to najjednoduchšie zobrazenie Boha, lebo biela holubica je proste biela holubica a hotovo...
No žiadny katolík Ti nebude tvrdiť, že Boh je holubica a nikto sa nebude klaňať nejakej holubici... Je to symbol...
Obrazy sú nutnosťou, aby človek mohol krásne prežívať nádherný vzťah s Bohom...

Ten, čo sa klania bohu - nie je kresťanom...
Ten, čo sa klania Bohu, kresťanom je...

Palino, chápeš aspoň trošku, čo Ti chcem povedať...?

PD!

Ales

Odoslaný - 17 január 2005 :  11:42:29  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
neviem preco ale pri citani 1Tim 4 kapitola, ale hlavne 4, a 5, vers som myslel na tuto temu.
1 Duch výslovne hovorí, že v posledných časoch niektorí odpadnú od viery a budú sa pridržiavať zvodných duchov a učenia démonov, 2 zvedení pokrytectvom luhárov, ktorí majú na svedomí vypálené znamenie; 3 zabraňujú ženiť sa a jesť pokrmy, ktoré Boh stvoril, aby ich so vzdávaním vďaky požívali veriaci a tí, čo spoznali pravdu. 4 Veď všetko, čo Boh stvoril, je dobré a nemá sa zavrhovať nič, čo sa prijíma so vzdávaním vďaky, s lebo sa to posväcuje Božím slovom a modlitbou.

Strana: z 2 Previous Topic: Mal by institut papeza poznat nutenu penziu? Téma Next Topic: zena ako farar  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06