|
Odoslaný - 28 marec 2006 : 23:16:26
|
Moslimovia myslím dedia náboženstvo automaticky po niektorom z rodičov. Väčšina (drvivá) kresťanov zasa k svojmu náboženstvu prišla krstom v rannom veku života. Teda v čase, keď o sebe človek nerozhoduje. Aspoň nie v takom rozmere, že je schopný zvoliť si náboženskú orientáciu.
Nechápem teda, prečo sa potom pýtate na dôvody, prečo by ste sa mali stať tým alebo oným. Stanete sa aj tak tým (vo väčšine prípadov), čo si želajú vaši rodičia a v čom vás vychovali.
|
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 28 marec 2006 : 23:25:52
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
Moslimovia myslím dedia náboženstvo automaticky po niektorom z rodičov. Väčšina (drvivá) kresťanov zasa k svojmu náboženstvu prišla krstom v rannom veku života. Teda v čase, keď o sebe človek nerozhoduje. Aspoň nie v takom rozmere, že je schopný zvoliť si náboženskú orientáciu.
Nechápem teda, prečo sa potom pýtate na dôvody, prečo by ste sa mali stať tým alebo oným. Stanete sa aj tak tým (vo väčšine prípadov), čo si želajú vaši rodičia a v čom vás vychovali.
Myslím, že sama na sobě toto vyvracíš. Zřejmě nejsi tím, co Ti mělo být dáno do vínku. Ale to také neznamená, že se křesťanem nestaneš, pokud se přesvědčíš o věrohodnosti křesťanství a budeš prosit o víru. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 28 marec 2006 : 23:40:52
|
Ja ani nechcem byť kresťanom. Nechápem, ako si na také čosi došiel.
Hovorím vo všeobecnosti. Domnievam sa, že len málo kresťanov prišlo k svojej viere inak, ako krstom v rannom veku života.
|
|
|
|
|
Odoslaný - 28 marec 2006 : 23:49:43
|
K viere sa neprichadza krstom. Keby si povedala, ze prisli k svojej viere cez vychovu rodicov, to by som bral, ale vyhlasit ze k nej prisli krstom |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 08:37:12
|
Ja ani nechcem byť kresťanom. Nechápem, ako si na také čosi došiel.
Ved prave - a o to presne ide. Ak by bola pravda co si bola byvala hovorila, ze sa jedna o indoktrinaciu rodicmi, bola by si katolicka ako repa, ako si zvykla dakedy byvat.
quote: Hovorím vo všeobecnosti. Domnievam sa, že len málo kresťanov prišlo k svojej viere inak, ako krstom v rannom veku života.
Hovoris vo vseobecnosti a hovoris zle. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 08:39:43
|
quote: Pôvodne poslal Mato
K viere sa neprichadza krstom. Keby si povedala, ze prisli k svojej viere cez vychovu rodicov, to by som bral, ale vyhlasit ze k nej prisli krstom
Toto mala zrejme Morphee na mysli, ze Monci?
Ze sa rodicia snazia indoktrinovat svoje dioeta a vnutit mu svoje predstav o jeho zivote, vratane nabozenskeho presvedcenia.
A tak ako zidia indoktrinuju deti na zidov, krestania na krestanov moslimovia na moslimov. Jedna sa nielen o geneticku replikaciu, ale i o kulturno-socialno-nabozensku.
A Moncici zrejme chcela vyjadrit postreh, ze vacsina ludi tejto indoktrinacnej snahe rodicov podlahne pod velkym socialnym, emocnym ale i ekonomickycm tlakom (zijes pod mojou strechou, budes obit, co ti poviem; z lasky a ucty k rodicom tak urobis). O zneuzivani som tu uz hovoril aj ja. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 09:13:58
|
myslim si gmk, ze to nefunguje tak vzdy. cital si takze vies. a ide o to ze to dieta sa prisposobi rodicom - vidi ze oni chodia do kostola a chodia tam druhe deti(to je tiez dost silna paka - druhi ludia) ale takisto je to i opaka nechodia rodicia nejdu deti, hoci su posielane(alebo nejdu hoci su posielane, resp. idu hoci nie su posielane). Proste dieta vidi v mnohom priklad rodica. A zazil som pripad ze dieta az do tretieho rocnika ZS ani nevedelo ze je nepokrstene a chodilo riadne do kostola a dokonca ministrovalo. Je to rodicmi - ked rodicia tak casto nechodili? Preco sa niektori krestania stavaju moslinmi, hinduistami? Napriek krstu? Teraz neberiem pripad svadby, alebo pripad inkulturacie.
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 10:00:49
|
quote: ze vacsina ludi tejto indoktrinacnej snahe rodicov podlahne pod velkym socialnym, emocnym ale i ekonomickycm tlakom (zijes pod mojou strechou, budes obit, co ti poviem; z lasky a ucty k rodicom tak urobis). O zneuzivani som tu uz hovoril aj ja.
a je mnoho pripadov, ked su deti krestania aj napriek odporu rodicov, takze sme zasa tam, kde sme boli... |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 11:33:58
|
ja som prisla k viere v 24 rokoch, aj ked som bola vychovavana ako katolicka od mala...konecne rozhodnutie, ci chcem byt veriaca alebo nie bolo na mne a nie na rodicoch, aj ked to tak vypada...rodicia mozu viest, aby sa clovek rozhodol pre boha, ale vzdy je potrebne osobne rozhodnutie sa cloveka pre neho...inak ja by som si este v ten den, ked som uverila ani sekundu pred tym nemyslela, ze bude zo mna veriaca!...dakujem panovi, ze mi napriek vsetkemu ako som zila a nenavidela dal vieru a novy zivot! vdaka ti pane!
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 12:39:21
|
quote: Pôvodne poslal GMK
Ved prave - a o to presne ide. Ak by bola pravda co si bola byvala hovorila, ze sa jedna o indoktrinaciu rodicmi, bola by si katolicka ako repa, ako si zvykla dakedy byvat.
Podľa oficiálnych análov katolíčkou som a ostanem ňou aj naďalej (napriek tomu, že absolútne v Boha a Ježiša neverím), leda žeby ma cirkev vyobcovala. To sa ale nestane. Ostatnou dobou je to nemoderné a v porovnaní so mnou sa v radoch cirkvi tolerujú onakvejší neverci.
Okrem toho, musíš priznať, že nie veľa kresťanov skončí ako ja. Väčšina z nich sa pridŕža zdedenej kultúry, kam patrí aj náboženstvo. Takže väčšina z nich sa stala kreťanom preto, lebo sa narodila v Európe, v kresťanskej krajine menom Slovensko. Ak by sa narodili inde, mali by aj iné náboženstvo, ktoré by bolo vo veľkom rozšírené v tamojších zemepisných šírkach.
PS: Boli doby, nie tak dávne - pamätá ich ešte moja mama, kedy mali kresťania-katolíci ZAKÁZANÉ počúvať iné omše (napr. evanjelické), hovoriť s inými veriacimi o viere (napr. s jehovistami) a pod. Mali to definované ako HRIECH. Moja mama na to spomína vždy, keď v nedeľu ráno v rozhlase dávajú inú, než katolícku omšu. |
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 13:29:23
|
quote: Pôvodne poslal Morphee PS: Boli doby, nie tak dávne - pamätá ich ešte moja mama, kedy mali kresťania-katolíci ZAKÁZANÉ počúvať iné omše (napr. evanjelické), hovoriť s inými veriacimi o viere (napr. s jehovistami) a pod. Mali to definované ako HRIECH. Moja mama na to spomína vždy, keď v nedeľu ráno v rozhlase dávajú inú, než katolícku omšu.
Ááano_, to mi pripominaju vzdy aj moja babka a prababka. Svoje skusenosti som tu uz tiez opisal. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 13:38:27
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Podľa oficiálnych análov katolíčkou som a ostanem ňou aj naďalej (napriek tomu, že absolútne v Boha a Ježiša neverím), leda žeby ma cirkev vyobcovala. To sa ale nestane. Ostatnou dobou je to nemoderné a v porovnaní so mnou sa v radoch cirkvi tolerujú onakvejší neverci.
Zřejmě jsi pokřtěná (podle učení církve máš nesmazatelné znamení na duši, a to Ti zůstane), ale nemáš víru. Nevím jestli jsi ji někdy měla, a potom ztratila, nebo jsi ji ani nikdy neměla (to byl třeba můj případ). Tvůj křest znamená, že buď Ty sama nebo Tvoji rodiče před církví vyznali víru, a v této víře jsi byla pokřtěna. Jsi živým svědectvím (jako každý pokřtěný) o církvi a o Kristu. (momentálně takovým, že Kristus a církev jsou pro Tebe nevěrohodní). Církev zřejmě i dnes vyobcovává z církve, a může se to stát i Tobě. Církev to řeší, pokud to uzná za potřebné.
O tom tolerování, jak to myslíš? Jako že církev učí něco, co dříve neučila v morální oblasti? Nebo že je jí jedno, jestli křesťané hřeší? Nebo, že pokud hříšník lituje svých hříchů a činí pokání, že církev učí o odpuštění hříchů. A že žádný hřích není tak velký, aby nemohl být odpuštěn? (ale to je jedno ze zásadních poselství křesťanství, a tak to asi nemyslíš. Kristovi to taky vyčítali, že neodsuzuje hříšníky).
Zajímalo by mě ale, proč je pro Tebe křesťanství tak nevěrohodné? Co je pro Tebe věrohodné, čemu věříš, když ne Kristovi?
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 14:31:49
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek
Zřejmě jsi pokřtěná (podle učení církve máš nesmazatelné znamení na duši, a to Ti zůstane), ale nemáš víru.
Mám všetky tri sviatosti. Ako dieťa som mala aj vieru. Deti veria všetkému.
Tvůj křest znamená, že buď Ty sama nebo Tvoji rodiče před církví vyznali víru, a v této víře jsi byla pokřtěna. Jsi živým svědectvím (jako každý pokřtěný) o církvi a o Kristu. (momentálně takovým, že Kristus a církev jsou pro Tebe nevěrohodní). Církev zřejmě i dnes vyobcovává z církve, a může se to stát i Tobě. Církev to řeší, pokud to uzná za potřebné.
Rozhodli sa tak moji rodičia. Lebo za nich sa tiež rozhodli ich rodičia a za ich rodičov zasa ich rodičia. A tak podobne. To, že ma pán farár očapkali vodou pre mňa nič neznamená. Toľko chochmesu by som očakávala aj od kresťanov-katolíkov, že by konečne pochopili, že takýto krst nemá nič spoločné s nejakým presvedčením, či nebodaj vierou dotyčného človeka. Akú vieru som už len mohla mať ja, keď som sa ani neráčila počas svojho krstu zobudiť? Nijakú. To, že moji rodičia vyznali vieru znamená, že ju vyznali oni, nie ja. Nemyslíš?
O tom tolerování, jak to myslíš? Jako že církev učí něco, co dříve neučila v morální oblasti? Nebo že je jí jedno, jestli křesťané hřeší? Nebo, že pokud hříšník lituje svých hříchů a činí pokání, že církev učí o odpuštění hříchů. A že žádný hřích není tak velký, aby nemohl být odpuštěn? (ale to je jedno ze zásadních poselství křesťanství, a tak to asi nemyslíš. Kristovi to taky vyčítali, že neodsuzuje hříšníky).
Veď sa netvár, že cirkev je svätá. Kresťania-katolíci hrešia a hrešia najťažšími hriechmi podľa ich katechizmu a nikto ich preto nevyobcoval a nevyobcuje. Všetko sa toleruje.
Zajímalo by mě ale, proč je pro Tebe křesťanství tak nevěrohodné? Co je pro Tebe věrohodné, čemu věříš, když ne Kristovi?
Ničomu. Prečo by som mala niečomu veriť. Hlavne niečomu, čo má charakter starovekých bájok. Ako vravím, človek naveky rozprávkam veriť nebude. Jedného dňa väčšina ľudí príde do veku, kedy si uvedomí niektoré veci a cesta späť je potom nemožná. |
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 16:21:23
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Nijakú. To, že moji rodičia vyznali vieru znamená, že ju vyznali oni, nie ja. Nemyslíš?
A to ze Ta dali do skoly a Ty si sa naucila citat a pisat, je samozrejme tiez ich rozhodnutie. Nic to vsak nemeni na tom, ze citat aj pisat VIES TY.
a
quote: Kresťania-katolíci hrešia a hrešia najťažšími hriechmi podľa ich katechizmu a nikto ich preto nevyobcoval a nevyobcuje. Všetko sa toleruje.
Vies vobec co je exkomunikacia a co to znamena?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 marec 2006 : 16:29:16
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Zřejmě jsi pokřtěná (podle učení církve máš nesmazatelné znamení na duši, a to Ti zůstane), ale nemáš víru. Mám všetky tri sviatosti. Ako dieťa som mala aj vieru. Deti veria všetkému.
Tuto dětskou víru v Krista jsem nepoznal. Nemůžu posoudit jaké to je, ani nevím, jak se taková víra mění v dospělou. Myslím, že děti nevěří všemu, ale věří tomu, co jim říkají pro ně drazí a důvěryhodní lidé, většinou rodiče. Potom je otázka, jestli rodiče dětem říkají nebo neříkají pravdu. Jako rodič se budu také snažit svým dětem předat, co je pravdivé čemu věřím, že je pravdivé, a čemu věřím, že je důležité. Je ovšem rozdíl předat a vnutit.
quote: Pôvodne poslal Morphee Tvůj křest znamená, že buď Ty sama nebo Tvoji rodiče před církví vyznali víru, a v této víře jsi byla pokřtěna. Jsi živým svědectvím (jako každý pokřtěný) o církvi a o Kristu. (momentálně takovým, že Kristus a církev jsou pro Tebe nevěrohodní). Církev zřejmě i dnes vyobcovává z církve, a může se to stát i Tobě. Církev to řeší, pokud to uzná za potřebné. Rozhodli sa tak moji rodičia. Lebo za nich sa tiež rozhodli ich rodičia a za ich rodičov zasa ich rodičia. A tak podobne. To, že ma pán farár očapkali vodou pre mňa nič neznamená. Toľko chochmesu by som očakávala aj od kresťanov-katolíkov, že by konečne pochopili, že takýto krst nemá nič spoločné s nejakým presvedčením, či nebodaj vierou dotyčného človeka. Akú vieru som už len mohla mať ja, keď som sa ani neráčila počas svojho krstu zobudiť? Nijakú. To, že moji rodičia vyznali vieru znamená, že ju vyznali oni, nie ja. Nemyslíš?
Já myslím, že tam máš někde nějakou chybu v uvažování. Tvoji rodiče když Tě nechali pokřtít, se tak rozhodli zřejmě proto, že chtěli, ne proto, že se tak rozhodli i jejich rodiče. Nebo tvrdíš, že Tvoji rodiče neměli svobodu se rozhodnout? Že Tvůj křest nemá nic společného s tvým nynějším přesvědčením, tu zřejmě chápou všichni. A zřejmě chápou i to, že jsi nikdy dospělou křesťanskou víru neměla. To ale neznamená, že nejsi pokřtěná. Ten dotyk víry tu prostě je. Tví rodiče, jak píšeš, přišli k představeným církve a žádali o křest. Byla to od nich recese nebo to mysleli vážně? Vzhledem k tomu, že píšeš, že jsi jako dítě víru měla, snažili se tě i v prostředí víry vychovávat. Tvoje dospělé rozhodnutí je proti Kristovi, proti církvi. Každý má moc a svobodu se takto rozhodnout.
quote: Pôvodne poslal Morphee O tom tolerování, jak to myslíš? Jako že církev učí něco, co dříve neučila v morální oblasti? Nebo že je jí jedno, jestli křesťané hřeší? Nebo, že pokud hříšník lituje svých hříchů a činí pokání, že církev učí o odpuštění hříchů. A že žádný hřích není tak velký, aby nemohl být odpuštěn? (ale to je jedno ze zásadních poselství křesťanství, a tak to asi nemyslíš. Kristovi to taky vyčítali, že neodsuzuje hříšníky). Veď sa netvár, že cirkev je svätá. Kresťania-katolíci hrešia a hrešia najťažšími hriechmi podľa ich katechizmu a nikto ich preto nevyobcoval a nevyobcuje. Všetko sa toleruje.
Já se netvářím, že církev je svatá. Já věřím tomu, že církev je svatá, plná slávy Boží, posvěcovaná Kristem. Ale je tvořena lidmi, kteří hřeší. A někdy dost krutě. A jak je vidět, všímáš si tohoto svědectví i ty, i ostatní mimo církev. Takovou službu děláme Kristovi. Kdyby měla církev vyobcovat všechny hříšníky, nikdo by v ní nezbyl. Vyobcování je asi jakýsi krajní formální prostředek. S tím tolerováním nesouhlasím, asi církev moc neznáš. Netoleruje se žádný hřích, ani u největších představitelů. Nikdo sám sebe nevykoupí, to udělal Kristus. Otázka je, co bude s hříšníky (samozřejmě i věřícími), kteří se nekají a nechtějí napravit to, co způsobili svými hříchy? Bez toho nemohou očekávat ani odpuštění hříchů.
quote: Pôvodne poslal Morphee Zajímalo by mě ale, proč je pro Tebe křesťanství tak nevěrohodné? Co je pro Tebe věrohodné, čemu věříš, když ne Kristovi? Ničomu. Prečo by som mala niečomu veriť. Hlavne niečomu, čo má charakter starovekých bájok. Ako vravím, človek naveky rozprávkam veriť nebude. Jedného dňa väčšina ľudí príde do veku, kedy si uvedomí niektoré veci a cesta späť je potom nemožná.
Takže To si myslíš o Křesťanech? (Ti kteří věří starověkým bajkám. Tedy zřejmě prosťáčci, kteří neumí používat svůj vlastní rozum, potřebují pořád nějaké berličky a bojí se prohlédnout). Asi by bylo dobré napsat, které věci bychom si měli uvědomit. A čemu tedy věříš, nebo jaké je Tvé přesvědčení, které je rozumnější než Kristovo poselství. Říkáš, že nevěříš ničemu. Já tomu nevěřím. Myslím, že v názoru na svět každého člověka jsou věci, které se nedají ověřit, a člověku nezbývá, než jim věřit, protože mu připadají věrohodné.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 12:21:28
|
"A to ze Ta dali do skoly a Ty si sa naucila citat a pisat, je samozrejme tiez ich rozhodnutie. Nic to vsak nemeni na tom, ze citat aj pisat VIES TY."
Ale čítať a písať by som nevedela, ak by ma tomu nenaučili. Resp. naučili by ma písať latinkou, arabsky alebo azbukou... podľa kraja, kde kde by som žila. Tak je to aj s náboženstvom. Akurát s tým rozdielom, že v dnešnej dobe sa negramotný človek nevie nikde uplatniť, zato ateista také problémy nemá. Takže nevhodný príklad po tejto stránke.
"Já myslím, že tam máš někde nějakou chybu v uvažování. Tvoji rodiče když Tě nechali pokřtít, se tak rozhodli zřejmě proto, že chtěli, ne proto, že se tak rozhodli i jejich rodiče. Nebo tvrdíš, že Tvoji rodiče neměli svobodu se rozhodnout?"
Znamená to, že podobne ako moslimovia, tak kresťania svoje náboženstvo dedia a nestávajú sa (až na niekoľko výnimiek) kresťanmi na základe svojho presvedčenia. Lež presvedčenie nadobúdajú na základe určitej vštepovanej tradície.
"To ale neznamená, že nejsi pokřtěná."
Znamená to, že ma pán farár obliali vodou. NIČ VIAC TO NEZNAMENÁ. Znamená to, že od tých čias ma napriek môjmu skutočnému presvedčeniu evidujú ako kresťana-katolíka, hoci dávno nespĺňam podmienky definície. ALE neznamená to, že som pristupovala ku krstu dobrovoľne, na základe presvedčenia, poznania, potreby a úprimnej viery.
Takže krst sa tým pádom stal iba akousi tradíciou, aká sa u nás na sviatky jari praktizuje vo veľkom - oblievačka sa to volá. Krst je obrad bez významu a zmyslu, pokiaľ človek krstený nepristupuje k nemu na základe vyššie menovaných pohnútok.
"Takže To si myslíš o Křesťanech? (Ti kteří věří starověkým bajkám. Tedy zřejmě prosťáčci, kteří neumí používat svůj vlastní rozum, potřebují pořád nějaké berličky a bojí se prohlédnout)."
Dá sa to formulovať aj takto, ak ti to tak vyhovuje viac. Ja by som ale radšej ostala pri tom, čo som napísala.
"Myslím, že v názoru na svět každého člověka jsou věci, které se nedají ověřit, a člověku nezbývá, než jim věřit, protože mu připadají věrohodné."
V poriadku. Mne teda pripadá kresťanstvo ako nevieryhodné učenie. |
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 12:27:11
|
"A to ze Ta dali do skoly a Ty si sa naucila citat a pisat, je samozrejme tiez ich rozhodnutie. Nic to vsak nemeni na tom, ze citat aj pisat VIES TY."
Ale čítať a písať by som nevedela, ak by ma tomu nenaučili. Resp. naučili by ma písať latinkou, arabsky alebo azbukou... podľa kraja, kde kde by som žila. Tak je to aj s náboženstvom. Akurát s tým rozdielom, že v dnešnej dobe sa negramotný človek nevie nikde uplatniť, zato ateista také problémy nemá. Takže nevhodný príklad po tejto stránke.
Priklad to bol vhodny, len si nepochopila jeho ustrednu myslienku. Nejde o to, ako Ta naucili pisat, ale o to, ZE TA VOBEC naucili pisat a ze to, ze pojdes do skoly bolo ich rozhodnutie. Ty same ale teraz z ich rozhodnutia cerpas urcite vyhody. Ak Ta teda pokrstili z ich rozhodnutia, otvorili TEBE cestu k spase a ta ostava otovrena, kym si ju Ty sama neizavries. Inymi slovami pozivas istu vyhodu, ktora vyplynula z ich rozhodnutia a je len Tvoja pycha (ci hlupost), ze tuto vyhodu nevyuzivas. Podobne, ako by si odmietala pisat a citat, len preto, ze to bolo rozhodnutie rodicov, ze sa to mas naucit a predstierala by si zatato, ze si negramotna. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 13:07:45
|
quote: Pôvodne poslal Mato Priklad to bol vhodny, len si nepochopila jeho ustrednu myslienku. Nejde o to, ako Ta naucili pisat, ale o to, ZE TA VOBEC naucili pisat a ze to, ze pojdes do skoly bolo ich rozhodnutie.
A zase chyba. Rozhodnutie to nebolo anitak rodicov, ako skor statu, pochadzajuce este z cias Marie Terezie. Od tychcias plati zakonna norma vyzadajuca povinnu dochadzku deti do skoly. Nejde teda ani tak o rozhodnutie rodicov, im bolo tiez touto zakonnou normou vnutene. Touto normou bola taktiez vnutena nova hodnota: vzdelanost a zaroven 'jednickarskost'. Nevidim dovod pre takuto hodnotu - nevidim uzitok z jej uplatnovania.
S tym ale taktiez suvisi dalsia vec: klasifikacia ludi na deti, dospelych a starobu s prislusnym socialnym, ekonomicko-pravnym ikulturnym statusom. To vsetko preto, aby bola spolocnost dobrejsejsie ovladana.
Podla mojho nazoru ide o neprirodzene riesenie potlacajuce prirodzeny osobnostny i biologicky vyvin cloveka.
Ide taktiez o formu zotrocenia cloveka a zasadneho obmedzenia jeho slobody.
quote: Ty same ale teraz z ich rozhodnutia cerpas urcite vyhody.
Samozrejme, tak to bolo povodzom zakonnej normy nastavene: chodis do skoly, budes mat vyhody vo forme penazi a socialneho statusu.
quote: Ak Ta teda pokrstili z ich rozhodnutia, otvorili TEBE cestu k spase a ta ostava otovrena, kym si ju Ty sama neizavries.
ALE: Co ak ti tymto skutkom naopak cestu k spase zavreli, napr. vzhladom na islamske nabozenstvo?
quote: Inymi slovami pozivas istu vyhodu, ktora vyplynula z ich rozhodnutia a je len Tvoja pycha (ci hlupost), ze tuto vyhodu nevyuzivas.
Ale ale - emocionalny natlak cestou ukazovania vyhod, ktorych sa vzdavas a posmechom, ze aka je hlupa.
quote: Podobne, ako by si odmietala pisat a citat, len preto, ze to bolo rozhodnutie rodicov, ze sa to mas naucit a predstierala by si zatato, ze si negramotna.
Ale ved to je korektny postup. Ked som s frajerkou a pozivam z tohoto vztahu iste vyhody, tak je korektne a slusne ich pozivanie ukoncit, po rozpade vztahu. Ci nie?
Stale nevidim dovod, preco by sa mali rodicia za mna rozhodovat aj ked mi to prinasa podla teba uzitok, aj ked mozno aj objektivny uzitok? Co ked ja tomu neprisudzujem vyznam?
Prave takou recou, aku si teraz predviedol vyvijas na dieta silny emocny natlak (a ty to dobre vies) prav preto, aby si si tuto indoktrinaciu poistil a upevnil. A presne o tom aj Morphee hovorila. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 13:56:22
|
OK, ide piesen dokola, nemam co viac dodat. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 14:58:37
|
quote: Pôvodne poslal Morphee "Já myslím, že tam máš někde nějakou chybu v uvažování. Tvoji rodiče když Tě nechali pokřtít, se tak rozhodli zřejmě proto, že chtěli, ne proto, že se tak rozhodli i jejich rodiče. Nebo tvrdíš, že Tvoji rodiče neměli svobodu se rozhodnout?" Znamená to, že podobne ako moslimovia, tak kresťania svoje náboženstvo dedia a nestávajú sa (až na niekoľko výnimiek) kresťanmi na základe svojho presvedčenia. Lež presvedčenie nadobúdajú na základe určitej vštepovanej tradície.
Já tedy nevím jak se to jeví Tobě, ale já si myslím, že to neplatí pro křesťany nebo muslimy, ale obecně pro všechny lidi. Pokud vychovávám své dítě, snažím se mu předat to, co si myslím, že je pravdivé a dobré. Jak už jsem napsal, myslím, že je ale rozdíl a umění výchovy nezaměňovat si předat a vnutit. Nejeví se mi to jako něco špatného, spíš jako skutečnost, která tu je a je potřeba se s ní smířit. Jak jinak chceš vychovávat své děti? Chceš jim předat něco, co si myslíš, že není pravdivé nebo dobré?
quote: Pôvodne poslal Morphee "To ale neznamená, že nejsi pokřtěná." Znamená to, že ma pán farár obliali vodou. NIČ VIAC TO NEZNAMENÁ. Znamená to, že od tých čias ma napriek môjmu skutočnému presvedčeniu evidujú ako kresťana-katolíka, hoci dávno nespĺňam podmienky definície. ALE neznamená to, že som pristupovala ku krstu dobrovoľne, na základe presvedčenia, poznania, potreby a úprimnej viery. Takže krst sa tým pádom stal iba akousi tradíciou, aká sa u nás na sviatky jari praktizuje vo veľkom - oblievačka sa to volá. Krst je obrad bez významu a zmyslu, pokiaľ človek krstený nepristupuje k nemu na základe vyššie menovaných pohnútok.
Moje víra je taková, že křest není nikdy bez významu a smyslu, jen z něho člověk někdy nečerpá. Ale myslím, že na vlastní kůži zakoušíš, že tvůj křest tě nijak neomezuje ve Tvé svobodě se rozhodovat. A proč si myslíš, že křest je něco jiného pokud jeho držitel ho přijme na základě vlastního přesvědčení, poznání, potřeby a upřímné víry? Už to podle tebe není jen „oblievačka“?
quote: Pôvodne poslal Morphee "Myslím, že v názoru na svět každého člověka jsou věci, které se nedají ověřit, a člověku nezbývá, než jim věřit, protože mu připadají věrohodné." V poriadku. Mne teda pripadá kresťanstvo ako nevieryhodné učenie.
V pořádku. A můžeš nám tedy říct, co je pro tebe věrohodnější a proč? Pokud nechceš, samozřejmě nemusíš, ale zajímá mě to.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 15:40:52
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek Nejeví se mi to jako něco špatného, spíš jako skutečnost, která tu je a je potřeba se s ní smířit. Jak jinak chceš vychovávat své děti? Chceš jim předat něco, co si myslíš, že není pravdivé nebo dobré?
Ako som povedal: skutocnost, s ktorou sa treba zmierit je nielen geneticka ale i nasledna behavioralna, hodnotova a socio-ekonomicka replikacia rodicovskych jednotiek na detske.
Ci je to dobre alebo zle nechavam na hodnoteni kazdeho jednotlivca zvlast.
quote: Moje víra je taková, že křest není nikdy bez významu a smyslu, jen z něho člověk někdy nečerpá.
Vzdy to malo zmysel pre rodicov, ktory si prostrednictvom dietata uspokojovali svoje emocne potreby.
quote: Ale myslím, že na vlastní kůži zakoušíš, že tvůj křest tě nijak neomezuje ve Tvé svobodě se rozhodovat.
Myslim si, ze sa tu vytvara falosna predstava, ze krst je nejake priradenie stavu jedincovi, s ktorym sa musi vysporaduvat. Nie - priradenie stavu nadchadza az krstom DS, teda je vylucne na dotycnom jedincovi.
Aj preto je indoktrinacia nebezpecna - snazi sa obmedzit slobodu cloveka.
quote: A proč si myslíš, že křest je něco jiného pokud jeho držitel ho přijme na základě vlastního přesvědčení, poznání, potřeby a upřímné víry? Už to podle tebe není jen „oblievačka“?
Samozrejme, ze nie. Paralela: Vojenska prisaha.
Pre zaryteho pacifistu, ktory narukoval z donutenia je prisaha len obycajna fraska, ktoru nemysli vazne a keby mal naozaj nasadit svoj zivot tak sa tomu vyhne ako sa len da.
Pre zelenu gumu je to slavnostna udalost slubu vernosti a deklaracie vlastnych hodnot, ktorym chce dostat aj s nasadenim vlastneho zivota. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 19:35:19
|
Pre zaryteho pacifistu, ktory narukoval z donutenia je prisaha len obycajna fraska, ktoru nemysli vazne a keby mal naozaj nasadit svoj zivot tak sa tomu vyhne ako sa len da.
Pre zelenu gumu je to slavnostna udalost slubu vernosti a deklaracie vlastnych hodnot, ktorym chce dostat aj s nasadenim vlastneho zivota.
Áno, presne tak som to myslela aj ja. |
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 19:37:59
|
V pořádku. A můžeš nám tedy říct, co je pro tebe věrohodnější a proč? Pokud nechceš, samozřejmě nemusíš, ale zajímá mě to.
Už jsem řekla. To o tých bájkach bolo tomu venované. |
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 23:01:43
|
Pre zelenu gumu je to slavnostna udalost slubu vernosti a deklaracie vlastnych hodnot, ktorym chce dostat aj s nasadenim vlastneho zivota.
Áno, presne tak som to myslela aj ja.
Takže co podle Tebe znamená křest, který jeho držitel přijme na základě vlastního přesvědčení, poznání, potřeby a upřímné víry? |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 23:06:23
|
Už jsem řekla. To o tých bájkach bolo tomu venované.
Pokud jsi pamatuji, tak tam jsi to říkala nejednoznačně. Nejdřív že ničemu, a potom že určitě ne starověkým bajkám, nebo tak nějak. A Maťovi potom něco o ateismu. Určitě to ale nebylo jednoznačné, možná jsem to nepochopil. Možná jazyková bariéra. Možná se tu nechceš svěřovat. Je to na Tobě, nechci tě nutit, jak chceš Ty. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2006 : 12:10:56
|
Takže co podle Tebe znamená křest, který jeho držitel přijme na základě vlastního přesvědčení, poznání, potřeby a upřímné víry?
No predsa to, čomu krstený verí, že krst znamená, a preto sa ide dať pokrstiť.
Možná jazyková bariéra.
Já teda budu psát česky, abys líp rozuměl.
Já nejsem křesťanem proto, že to, co křesťanství věří, není prokázáno a nespoléhá na pravdu a zdravej rozum - teda na dokazování zda je tvrzení zhodné se skutočností - ale na pouhou víru bez důkazů. Viď epizodka s apoštolem Tomášem, ze kterýho udělal Kristus přede všema debila jenom proto, že myslel zdravým rozumem a požadoval důkaz.
A to je vše, přátelé. Raději budu nevěřícím člověkem. Takhe mám alespoň jistotu, že neuvěřím bláznům. A raději se každýho údajně vzmrtvychvstalýho Spasitele předem zeptám, zda si můžu jeho rany osahat, než abychom věřila tomu, co je napsáno v nějaký pohádkové knížce staré nekolik tisíc let, kdy lidi za bohy považovali vše, čemu nedokázali porozumět.
Bylo to dostatečne zrozumitený? |
|
|
|
|
|
|
|