|
Odoslaný - 05 marec 2006 : 12:06:10
|
Podla toho, ze na rozdiel od protestantskych cirkvi je Katolicka Cirkev neustale napadana, vidime, ze je protestantizmus blizsie ludom, ako "zakonnictvo" KC
Svet sa neboji protestnatizmu, ktory bol vzdy pripraveny rozriedit krestanske povinnosti, aby mu vyhovel. Svet ale instinktivne nenavidi a zaroven sa boji Katolickej Cirkvi, ktora nerobi ziadne kompromisy a trva na plnosti krestanskej doktirny, ci to je pohodlne, alebo nie. Trva na intelektualnej podriadenosti viery; diciplinarnom podriadeni vole; nemoznosti rozvodu a znovuzosobasenia; na tom, ze kontrola porodnosti je za kazdych okolnosti zlom; nespravnosti cisto sekularneho vzdelavania. Opakovanim Kristovho "Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma" prilis silne interferuje s ludskym pohodlim. Ak by krestanstvo vyzadovalo iba prijatie niekolkych nabozenskych doktrin, ludia by neprotestovali. Ale pretoze to znamena aj moralne povinnosti, ktore su pre ludsku prirodzenost tazke, nie som prekvapeny, ze ich clovek v originalnej a strohej podobe odmieta, najma ak ma k dispozicii menej narocnu nahradu, o ktorej mu tvrdia, ze je rovnako dobra.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 marec 2006 : 14:14:32
|
Mato, hoci to zrejme mnohych neprekvapi, som nuteny vyslovit tento svoj nazor, hoc sa na mna zrejme vrhnu nenavistne pohlady mnohych, v sulade so svojim presvedcenim vyjadrim tento svoj postoj: Mato, suhlasim. Temer vo vsetkom. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 marec 2006 : 19:45:18
|
No musim priznat, ze minimalne mna si prekvapil. Ale som rad. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 marec 2006 : 22:40:05
|
quote: Pôvodne poslal Mato
No musim priznat, ze minimalne mna si prekvapil. Ale som rad.
Preco prekvapil_? Ved som tu uz niekolko razy napisal rozcarovanie nad tym, co mi povedal svojho casu dekan nasej fakulty - ze sa musime prisposobovat svetu, aby do ECAV chodili intelektuali... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 05:30:11
|
quote: Pôvodne poslal GMK
Mato, hoci to zrejme mnohych neprekvapi, som nuteny vyslovit tento svoj nazor, hoc sa na mna zrejme vrhnu nenavistne pohlady mnohych, v sulade so svojim presvedcenim vyjadrim tento svoj postoj: Mato, suhlasim. Temer vo vsetkom.
GMK, na 13,5 roka vcelku triezvy a realny postoj. A nenavistnych pohladov sa neboj, kludne rozmyslajh dalej... |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 09:04:01
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr GMK, na 13,5 roka vcelku triezvy a realny postoj. A nenavistnych pohladov sa neboj, kludne rozmyslajh dalej...
Hej, GMK vzdy bol na svoj vek vyspely. JE tiez mudry a vzdelany. Podobne disponuje aj vlastnostou prudkosti a hladkosti. Nemali by sme opomenut aj jeho bajnost.
To vsak este neznamena, ze uznavam RKC ako autoritu tak ako ju ponimate aj Vy. Tieto ciele a idealy sa daju dosiahnut aj inde, nez v RKC. A aj inymi sposobmi. Hovoril o tom uz aj Jezis. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 11:30:53
|
Svet sa neboji protestnatizmu, ktory bol vzdy pripraveny rozriedit krestanske povinnosti, aby mu vyhovel. Svet ale instinktivne nenavidi a zaroven sa boji Katolickej Cirkvi, ktora nerobi ziadne kompromisy a trva na plnosti krestanskej doktirny, ci to je pohodlne, alebo nie. Trva na intelektualnej podriadenosti viery; diciplinarnom podriadeni vole; nemoznosti rozvodu a znovuzosobasenia; na tom, ze kontrola porodnosti je za kazdych okolnosti zlom; nespravnosti cisto sekularneho vzdelavania. Opakovanim Kristovho "Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma" prilis silne interferuje s ludskym pohodlim. Ak by krestanstvo vyzadovalo iba prijatie niekolkych nabozenskych doktrin, ludia by neprotestovali. Ale pretoze to znamena aj moralne povinnosti, ktore su pre ludsku prirodzenost tazke, nie som prekvapeny, ze ich clovek v originalnej a strohej podobe odmieta, najma ak ma k dispozicii menej narocnu nahradu, o ktorej mu tvrdia, ze je rovnako dobra.
Maťo:Svet sa neboji protestnatizmu, ktory bol vzdy pripraveny rozriedit krestanske povinnosti, aby mu vyhovel. Ukáž mi príklad.
Protestantizmus nerobi ziadne kompromisy a trva na plnosti krestanskej doktirny, ci to je pohodlne, alebo nie. Trva na intelektualnej podriadenosti viery; diciplinarnom podriadeni vole /Kristovi/; nemoznosti rozvodu a znovuzosobasenia; na tom, ze kontrola porodnosti je za kazdych okolnosti zlom; nespravnosti cisto sekularneho vzdelavania. Opakovanim Kristovho "Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma" prilis silne interferuje s ludskym pohodlim....
Takto poznám protestatizmus ja. Vidím tu silne morálnych ľudí, dodržiavajúcich Kristove Slovo, ochotných zaplatiť veľkú cenu, nesúcich kríž. Ktorú biblickú pravdu protestanti popreli vyhovením svetu????
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 11:42:15
|
quote: Pôvodne poslal Aniko Svet sa neboji protestnatizmu, ktory bol vzdy pripraveny rozriedit krestanske povinnosti, aby mu vyhovel. Ukáž mi príklad.
Ten ti, paradoxne, ukazem ja.
Svojho casu, budu tomu uz asi tak tri roky som volal nasmu dekanovi fakulty s prosbou o pomoc, respektive o radu pri jednom probleme: stvorenie vs. evolucia. Vtedy mi nas prof. Kiss odpovedal doslovne toto: ECAV bude podporovat ucenie o evolucii, lebo vzdy malo silu u inteligencie a vedcov a nechce ich stratit, naopak, chce ich ziskat cim viac.
Taktiez mi naznacil, ze ked chcem o tomto rozpravat, kludne mozem, ale hocikde len nie v ECAV.
quote: Protestantizmus nerobi ziadne kompromisy a trva na plnosti krestanskej doktirny, ci to je pohodlne, alebo nie.
Aniko, Aniko, prijala si hru na skatulkovanie katolici a protestanti? Preco?
quote: Takto poznám protestatizmus ja.
Ja naopak nic take ako "protestantizmus" nepoznam. Poznam evanjelikov, baptistov a rozne dalsie cirkvi, no kazda sa od seba navzajom lisi.
Mozno mi trosku rozsiris obzory tym, ze mi ozrejmis ten protestantizmus, ktory poznas.
quote: Vidím tu silne morálnych ľudí, dodržiavajúcich Kristove Slovo, ochotných zaplatiť veľkú cenu, nesúcich kríž.
Ale to aj u katolikov, dokonca aj zidov a ateistov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 11:57:24
|
quote: Pôvodne poslal Aniko Protestantizmus nerobi ziadne kompromisy a trva na plnosti krestanskej doktirny, ci to je pohodlne, alebo nie. Trva na intelektualnej podriadenosti viery; diciplinarnom podriadeni vole /Kristovi/; nemoznosti rozvodu a znovuzosobasenia ...
Aniko, poznam osobne jednu moju kamosku, ktora si zobrala za manzela uz raz rozvedeného evanjelickeho knaza, s ktorym ma jedno dieta, ale manzelstvo im nevyslo a neskor rozviedli. Teda v jeho pripade idu uz o minimalne druhy rozvod.
Nechcem kydat na evanjelikov, len som uviedol jeden konkretny priklad, z mojho okolia. Ako je to mozne ? Je to u kazdej cirkvy diferencovane ? |
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 13:30:40
|
Pôvodne poslal GMK Svojho casu, budu tomu uz asi tak tri roky som volal nasmu dekanovi fakulty s prosbou o pomoc, respektive o radu pri jednom probleme: stvorenie vs. evolucia. Vtedy mi nas prof. Kiss odpovedal doslovne toto: ECAV bude podporovat ucenie o evolucii, lebo vzdy malo silu u inteligencie a vedcov a nechce ich stratit, naopak, chce ich ziskat cim viac. Je nejaké oficiálne stanovisko ECAV? Je nejaké oficiálne stanovisko RKC?
Taktiez mi naznacil, ze ked chcem o tomto rozpravat, kludne mozem, ale hocikde len nie v ECAV. He, takže preto si tu....
Aniko, Aniko, prijala si hru na skatulkovanie katolici a protestanti? Preco? To bude zrejme deformácia, hrám sa každý deň s deťmi. Keď nie som katolík /teda asi/, tak čo potom som? Iste, že kresťan, no z ich pohľadu protestant.
Ja naopak nic take ako "protestantizmus" nepoznam. Poznam evanjelikov, baptistov a rozne dalsie cirkvi, no kazda sa od seba navzajom lisi. Hej. Aj sa sa líšim, dokonca v niektorých názoroch aj od svojho muža, haha /a to sme v jednej cirkvi/.
Mozno mi trosku rozsiris obzory tym, ze mi ozrejmis ten protestantizmus, ktory poznas. To je to, čo myslel Maťo tým svojím prvým príspevkom, On Ti to iste vyjasní, haha.
Vidím tu silne morálnych ľudí, dodržiavajúcich Kristove Slovo, ochotných zaplatiť veľkú cenu, nesúcich kríž. Ale to aj u katolikov, dokonca aj zidov a ateistov. Iste, Kristove Slovo u posledných dvoch síce ťažko. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 13:34:53
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
Aniko, poznam osobne jednu moju kamosku, ktora si zobrala za manzela uz raz rozvedeného evanjelickeho knaza, s ktorym ma jedno dieta, ale manzelstvo im nevyslo a neskor rozviedli. Teda v jeho pripade idu uz o minimalne druhy rozvod. Nechcem kydat na evanjelikov, len som uviedol jeden konkretny priklad, z mojho okolia. Ako je to mozne ? Je to u kazdej cirkvy diferencovane ?
OK, neviem stanovisko ECAV. Bolo prvé a aj druhé uzatvorenie manželstva v ECAV? Ale učenie trebárs aj našej CB /a aj z rozhovorov z ľuďmi iných protest. denominácií mi to tak vyplynulo/, nie je možný druhý sobáš, ak bol už raz zosobášený cirkvou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 13:56:38
|
quote: Pôvodne poslal Aniko Je nejaké oficiálne stanovisko ECAV?
Ake stanovisko mas na mysli? A uz by si nemusela byt taka naivna, ze oficialne stanovisko je vsetko.
quote: He, takže preto si tu....
Nie, to je nezavisle od toho.
quote: To bude zrejme deformácia, hrám sa každý deň s deťmi. Keď nie som katolík /teda asi/, tak čo potom som? Iste, že kresťan, no z ich pohľadu protestant.
Cize si prijala stigmu skatulkovania od RKC. Jednak ako sebaidentifikujuci sa znak, jednak i vo vztahu s okolim.
Nechcel by som.
quote: - Hej. Aj sa sa líšim, dokonca v niektorých názoroch aj od svojho muža, haha /a to sme v jednej cirkvi/. - To je to, čo myslel Maťo tým svojím prvým príspevkom, On Ti to iste vyjasní, haha.
No mohla by si mi teda ozrejmit ten "protestantizmus", ktory ty udajne poznas?
quote: Iste, Kristove Slovo u posledných dvoch síce ťažko.
Nechapem, rozvi svoju myslienku, co tym myslis? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 14:50:15
|
quote: Pôvodne poslal Aniko Mozno mi trosku rozsiris obzory tym, ze mi ozrejmis ten protestantizmus, ktory poznas. To je to, čo myslel Maťo tým svojím prvým príspevkom, On Ti to iste vyjasní, haha.
Ale ano, vyjasnim, preco to haha? Prave preto, ze som ocakaval tuto namietku, otvoril som sucasne aj dalsiu temu http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=764 Ale v zasade je to tak ako pise GMK, neexistuje Protestanstka cirkev, existuju iba rozne smery protestantizmu. Vsetky maju ale spolocne jedno - neboli zalozene Kristom, ale clovekom a |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 15:01:48
|
kazda hlasa inu cast Kristovej pravdy, pripadne si nieco vymysli a z niecoho upusti, ziadnu ju ale nehlasa v plnosti tak ako KC.
quote: Pôvodne poslal Aniko Maťo:Svet sa neboji protestnatizmu, ktory bol vzdy pripraveny rozriedit krestanske povinnosti, aby mu vyhovel. Ukáž mi príklad.
Vacsina protestantskych cirkvi neuznava manzelstvo ako sviatost. Anglikanska cirkev vznkla cela preto, aby sa Henry VIII. mohol rozviest. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 15:09:07
|
quote: Pôvodne poslal GMK To vsak este neznamena, ze uznavam RKC ako autoritu tak ako ju ponimate aj Vy. Tieto ciele a idealy sa daju dosiahnut aj inde, nez v RKC. A aj inymi sposobmi. Hovoril o tom uz aj Jezis.
Kde o tom hovoril? Preco potom zalozil Cirkev? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 15:20:15
|
quote: Pôvodne poslal Mato Kde o tom hovoril?
Neviem, kde to hovoril, ale viem ti povedat, pri akej prilezitosti to hovoril. Bolo to vtedy, ked apostoly zacali rozhanat a zakazovat inym ludom, co evanjelizovali a liecili v mene Jezisovom, ze ved oni su ti apostoli. On i zahriakol, ze ich maju nechat tak, ze aj oni su povolani ludia Bozi, ved by inak nemohli konat, ak by im nebolo od Otca dane.
quote: Preco potom zalozil Cirkev?
A sme znovu pri tom - RKC nie je ta Cirkev Kristova, niektori RKC clenoviado nej isto patria, hadam ich aj bude vacsina, ale ako vidime, on to ponimal predsa len trosku inac, ako si dnesny RKC+ ludia predstavuju.
A naco ju zakladal_? Aby mali ludia spolocenstvo navzajom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 15:22:23
|
quote: Pôvodne poslal Mato Anglikanska cirkev vznkla cela preto, aby sa Henry VIII. mohol rozviest.
Anglikanska cirkev vznikla z uplne inych pohnutok, aj ked toto bol mozno priamy iniciator. Vznikla ako mocenska alternativa externym vplyvom Rima, vznikla, aby bola mocenskou organizaciou podriadenou EN kralovi, aby ju mohol vyuzivat ako dalsi svoj nastroj moci. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 15:32:59
|
Velmi dobre GMK, zaciname sa dostavat k motivom vzniku protestatnskych cirkvi. Aky bol teda podla Teba motiv Luthera? Aky bol motiv Kalvina? Aky bol motiv Johna Wesleyho? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 16:11:19
|
Pôvodne poslal Mato Ale ano, vyjasnim, preco to haha? Nebolo myslené na/pre Teba, chcela som sa striasť touto fintou vysvetľovania pre GMK, preto haha.
Prave preto, ze som ocakaval tuto namietku, otvoril som sucasne aj dalsiu temu http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=764 .. Pôjdem teda tam.
Vacsina protestantskych cirkvi neuznava manzelstvo ako sviatost. Ako sviatosť nie, ale ako „jedno telo“, ktoré Boh spojil a človek nemá rozlučovať – áno.
Anglikanska cirkev vznkla cela preto, aby sa Henry VIII. mohol rozviest. Vidíš len reformáciu zavádzanú „zhora“-svetským spôsobom. Ale reformácia vnútorná bola trebárs v Anglickú skôr /lollardi/ a bola by aj bez Henricha. Ale zneužil ju, to áno. Tak ako ďalšia nástupnička a horlivkyňa Ríma – Krvavá Mária, ktorá kruto prenasledovala protestantov. To už nevadí? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 18:10:14
|
Nerozumiem poznamke o Krvavej Mary. Ako suvisi to, ze prenasledovala protestantov s tym, ze Henry VIII. z takeho ci onakeho dovodu zalozil novu cirkev?
Nema sa rozlucovat... A co teda s cirkvami, ktore ucia, ze rozvod je mozny? Kam ich zaradit? Katolici to nebudu, podla toho co mi tvrdis, nepatria ani do ziadneho protestantskeho smeru. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2006 : 20:38:36
|
Velmi dobre GMK, zaciname sa dostavat k motivom vzniku protestatnskych cirkvi. Aky bol teda podla Teba motiv Luthera? Aky bol motiv Kalvina? Aky bol motiv Johna Wesleyho?
Zrejme bolo tym motivom: Nespokojnost s tym, co nasiel v RKC. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 01:46:46
|
Motivom ktoreho z nich? Pytal som sa na troch. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 06:59:00
|
Motivom ktoreho z nich? Pytal som sa na troch.
Luthera. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 09:12:09
|
Velmi dobre GMK, zaciname sa dostavat k motivom vzniku protestatnskych cirkvi. Aky bol teda podla Teba motiv Luthera? Aky bol motiv Kalvina? Aky bol motiv Johna Wesleyho?
Mne sa zda, ze i Martinovi sa zapalilo zenidlo. Ale pripustam, ze to nemusel byt ten najhlavnejsi dovod. |
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 09:18:25
|
Ja si nemozem pomoct, ale pri podobnych debatach neustale uvadzam priklad Frantiska z Assisi. Podobne ako ten vas, trebars Martin, vadili mu pomery, ci sposoby a chcel ich napravit. A mozme porovnavat zivot tychto dvoch muzov. A najdeme rozdiel medzi reformou a reformaciou. Asi sa na tom nezhodneme, je to pre kazdeho citliva otazka - je to normalne, ale pre mna je reformacia od pociatku neobhajitelna. Jednoducho tym muzom pre ich konanie chybal mandat. Vidno to i z ich naslednych krokov, pri uprave vierouky. Napr. taky Luther. Bolo jasne, ze vedel ze kto ma kompetenciu(a od koho) vysvacovat knazov, kto ma kompetenciu(a od koho) vysluhovat sviatosti. Ked videl, ze poverenie chyba - vybral sa cestou spochybnovania sviatosti a bolo po probleme. |
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 09:33:48
|
vlcko zastanem sa ta (nielen kvoli Frantiskovi) - bolo v cirkvi vela koncilov, zaoberajucich sa disciplinou a moralkou v cirkvi. takze chyba v biskupoch a papezovi byt nemohla. a kolkorazy to boli ludia ktori pokusali knazov? Kolkorazy to boli politici(a slachta) ktora stavala cirkev do situacii, ktore by ani nemuseli byt? Je to chybou knazov? Bolo viacero snah o reformaciu cirkvi, nielen skrze zobrave rady, a ide tu kolkoraz len o dodrzanie poslusnosti. Co ak pricinou bola strata nadeje a tym nasledne zosvetcenie knazov, co ak pricinou boli ludia ktori knazom odmietali pomoct ako cloveku? To vas nenapadlo ze knaz je tiez clovek a nie je robot ktory dokaze iba rozdavat? Kto ma pravo kritizovat knazov? Nikto. To moze len Boh. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|