|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 22:05:27
|
quote: Pôvodne poslal GMK Skratka nemas otvorenu mysel pre nove poznatky a nazory. To si tym chcel povedat a to si aj povedal.
Verim, ze by si bol rad keby to tak bolo a ze Ta skrie, ze niekto Tvoje tvrdenia neprijima bez vyhrad. Nuz musis sa naucit zit s vedomim, ze sa velmi hlboko mylis a teda Tvoje nazory nie je mozne brat ako pravdive. Cela tato diskusia je len prejavom mechanizmov Tvojej osobnosti a sice skotomizacie a projekcie. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 22:34:49
|
quote: Pôvodne poslal GMK
To si rad pockam. Vyjadrovt sa budem potom.
Preco sa musis ku vsetkemu vyjadrovat? Obavam sa, ze by si musel velmi zasadne zmenit svoje vzdelanie a stravit dalsie roky studiom, aby sa sa mohol relevantne vyjadrit k zaverom vedcov, ktrych uvediem. Ale uz si zacinam zvykat na ludi co vsade boli a vsetko vedia. No ale k teme, nemam teraz nanestastie cas to rozpisovat podrobne, ale iste si najdes dost materialov aj sam ked Ta nasmerujem. Hladaj diela Claude Tresmontanta, Jeana Carmignaca a Johna A. T. Robinsona. Kazdy z nich pouzil inu metodu ale prisli k podobnemu datovaniu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 08:02:26
|
quote: Pôvodne poslal Mato Preco sa musis ku vsetkemu vyjadrovat?
Nemusim - chcem.
quote: Obavam sa, ze by si musel velmi zasadne zmenit svoje vzdelanie a stravit dalsie roky studiom, aby sa sa mohol relevantne vyjadrit k zaverom vedcov, ktrych uvediem.
Zmenit vzdelanie? Co tym myslis? Ako zahodit poznatky a prijat to, co mi oni predkladaju? Tak to zrejme naozaj ano.
quote: No ale k teme, nemam teraz nanestastie cas to rozpisovat podrobne, ale iste si najdes dost materialov aj sam ked Ta nasmerujem. Hladaj diela Claude Tresmontanta, Jeana Carmignaca a Johna A. T. Robinsona. Kazdy z nich pouzil inu metodu ale prisli k podobnemu datovaniu.
Vdaka. Pozriem si to. Kiez by si mal ty aj oni pravdu. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 08:06:13
|
quote: Pôvodne poslal Mato Verim, ze by si bol rad keby to tak bolo a ze Ta skrie, ze niekto Tvoje tvrdenia neprijima bez vyhrad. Nuz musis sa naucit zit s vedomim, ze sa velmi hlboko mylis a teda Tvoje nazory nie je mozne brat ako pravdive. Cela tato diskusia je len prejavom mechanizmov Tvojej osobnosti a sice skotomizacie a projekcie.
YO!!!
Mato ides! Prislo na slova Bohove, 'kto mecom bojuje, mecom i zhynie' a 'aky pozicaj, taky vrat'. Nandal si to GMKovi jeho vlastnym sposobom a GMKovi sa to lubi. Prijima a r.e.s.p.e.k.t.u.j.e. ta za to teraz. A to tak velmi, ze ti tu nebude pisat o tom, ze to je RKC a Mato rozcarovani z toho, ze sa ich autorita a slovo bez vyhrady neprijima. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 08:10:21
|
quote: Pôvodne poslal Mato Ty si uz tak neskutocne zahladeny do seba, ze pre seba uz nevidis ani citat.
Ale vidim. Rozoznavam medzi vybratym a vyvolenym, ktore si v texte uviedol.
Avsak budem musiet trvat na svojom - ty mi tvrdis, ze Jezis si vybral RKC a ze mimo nej nie je uplnost a kontinuita a coja viem co este Kristovho ucenia. RKC je teda vyvolenou nevestou Kristovou. Ci to ides azda popierat?
Ano a GMK je skutocne zahladeny do seba, je totiz prudkhy a (za)hladky.
quote: Cirkev vsak bola ZALOZENA ako jedina. Neskorsi vznik inych subjektov nepriniesol potrebu Cirkev znova vyvolovat, jej JEDINECNOST sa tym nijako nezmenila.
No ved nie znovu: Jezis si ju vyvolil podla teba hned na zaciatku. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 10:08:35
|
Pôvodne poslal Mato Aniko, myslel som si, ze si trosku otvorenejsia hladaniu pravdy. Ze nebudes tale opakovat argumenty, ktore Ti uz boli objasnene. No zrejme neboli /hádam nie som ja taká nechápavá! – hahaha/. A potom, pre Teba je hľadanie pravdy totožné s prijatím RKC, u mňa však nie.
Ale ked inak nedas, musim sa aj ja opakovat. Cirkev je tvorena hriesnymi ludmi a ti robia chyby. Kajat sa musia zo svojich hriechov. Ale Cirkev ma jednu nezastupitelnu ulohu a sice zachovavat a odovzdavat CELE ucenie Krista, tak ako jej ho odovzdal a v tomto sa nema z coho kajat aj preto, ze je to sam Kristus, ktory jej zarucuje, ze bude s nou az do konca. Lenže stále nerozumiem tomu rozdeľovaniu písaného od konaného. Ja teda, keď budem učiť moje deti, že nemajú kradnúť a pritom to budem prevádzať, tak som nezlyhala? Toto iste poznáš: http://www.svatepismo.sk/suradnice.php?suradnice=Mt+7%2C26-27
Som rad, ze si aj Ty spomenula kontinuitu Kristovho ucenia. Tzv. reformaciu ju totiz narusila a nahradila ludskymi vymyslami a nahrazkami. Napríklad? Fakt si prosím, čo nebiblické reformácia tvrdila.
Pytas sa co ked... Ja Ti mozem historicky dokazat, ze to uci Cirkev dnes, ucila aj pred 500 rokmi aj pred 1000 a dokonca aj pred 2000. Mozes mi Ty to iste ukazat u vaseho zboru? Iste, pozri si Písmo a uvidíš, že máme 2000-ročnú tradíciu, hahaha. Dokáž mi Písmom a historicky nanebovstúpenie Máriino.
Ukaz mi lubovolnu protestantsku denominaciu a ja Ti poviem KTO a KEDY ju zalozil. A mozes si byt ista, ze to nebol Kristus. No skús tu našu – CB, haha, nech sa niečo nové dozviem.
Hovoris, ze protestanti zavrhli cosi a vratili sa k povodnemu. Mozes to dokazat? Hneď, keď budem mať viac času sa na to vrhnem. Zatiaľ čakám na učenie cirkevných otcov o pápežovi.
Ja tvrdim, ze zavrhli povodne a nahradili to ludskym a mam k tomu historicke pramene Zas, čo tam ľudské a hlavne PROTI KRISTOVI vidíš? Konkrétne mi skús rozviesť Tebou v téme "Bližšie k ľuďom" spomínaných reformátorov. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 10:13:58
|
quote: Pôvodne poslal janka
skutocnym reformatorom, teraz dufam, ze si nepletiem meno, bol okrem inych aj frantisek z asisi...ostal v katolickej cirkvi, ale svojim zivotom ukazal, ze je potrebna zmena a to prinieslo skutocne ovocie v tej dobe...a cirkev potrebuje prave takych ludi...ktori svojim zivotom prave tam, kde je to potrebne nasmeruju ludi, prinesu novu jar a nie ze zutekaju inde, kde si myslia, ze su ludia lepsi...lebo chori potrebuju lekara a nie zdravi...a este tak:kde tu na zemi clovek moze ujst k dobrym, zdravim ludom?
Jani, vieš, že františkáni boli spočiatku tvrdo prenasledovaní práve RKC? Prečo? Prečo sa to potom zmenilo? Zrejme musel príjsť nový pápež a aj samotný rád možno v niečom ustúpil. Povedz je správne, že práve Františkom preferovaná chudoba bola nahradená dogmou o bohatstve? Mysliš, že to Kristus tak chcel? Áno, chorí, preto som aj ja prišla k Kristovi. Ale byť pri tých, ktorí chcú byť stále chorí a nechcú vyliečenie...? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 10:18:05
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
Aniko a mohli povedat trebars krestania v Korinte po nejakom Pavlovom liste ze trepe bludy ? Zaujima iba ciste technicky, ci mali na to mandat. A mohli trebars veriaci na apostolskom sneme v Jeruzaleme povedat Petrovi nech sa nerozdrapuje ale nech radsje pocuva co ostatni hovoria ?
Mohli v tomto prípade: http://www.svatepismo.sk/suradnice.php?suradnice=Rim+2%2C21-24 Je toto mandát či nie?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 12:48:08
|
quote: Pôvodne poslal Aniko Jani, vieš, že františkáni boli spočiatku tvrdo prenasledovaní práve RKC? Prečo? Prečo sa to potom zmenilo? Zrejme musel príjsť nový pápež a aj samotný rád možno v niečom ustúpil. Povedz je správne, že práve Františkom preferovaná chudoba bola nahradená dogmou o bohatstve?
O akej zmene a akej dogme o bohatstve to vravis? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 marec 2006 : 15:50:51
|
O akej zmene a akej dogme o bohatstve to vravis?
Zle som si pamätala. Prenasledovaná bola neskôr iba časť rádu, tí ktorí trvali na chudobe /tuším aj W.Occam bol exkomunikovaný/. Ján XXII vydal nejaké buly /Cum inter nonnullos, Quia quorundam/ ohľadom bohatstva..., ale keď sa na to pýtam, tak mi nikto neodpovedá. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2006 : 10:39:26
|
pre aniko: Jani, vieš, že františkáni boli spočiatku tvrdo prenasledovaní práve RKC? Prečo? Prečo sa to potom zmenilo? Zrejme musel príjsť nový pápež a aj samotný rád možno v niečom ustúpil. Povedz je správne, že práve Františkom preferovaná chudoba bola nahradená dogmou o bohatstve? Mysliš, že to Kristus tak chcel?
nepoznam tuto dobu prilis zblizka...frantisek bol v rkc,pretoze veril, ze ju zalozil kristus...a on nasledoval pana jezisa a videl, co nie je spravne...ze ludia trpia chudobou a vo vatikane ziju v blahobyte...a on svojim zivotom,nie protestami, recami priniesol obnovu v katolickej cirkvi...a co ked boli prenasledovany rkc?...to je podla mna "normalne"aj ked to vlastne normalne nie je, ked niekto nasleduje krista a nie svet...aj teraz su ludia casto proti veriacim,ktori sa snazia nasledovat krista...povazuju ich za staromodnych atd....a v tomto nam je za vzor pan jezis...jeho vlastny ho prenasledovali a zabili len preto, ze im ukazoval ako zit a aj ked rkc robi chyby a ako vidiet aj na priklade sv. frantiska, ze boh sa o svoju cirkev stara a pomaha jej prostrednictvom ludi obdarenymi zvlastnymi milostami...ale vlastne on jej stale pomaha v kazdom cloveku, ktory je ochotny mu hovorit kazdy den svoje ano inak este k tomu, ze frantiskani urobili nejake ustupky....pravda ustupky nerobi, lebo by poprela samu seba...a ked by to spravila uz by to nebolo bozie dielo prinasajuce ovocie...ale obycajne ludske dielo prinasajuce mozno kratkodobe "dobro" jednemu cloveku
a to, co si spomenula,tu dogmu napis mi prosim odkaz na nejaku stranku, kde si ju precitam
Áno, chorí, preto som aj ja prišla k Kristovi. Ale byť pri tých, ktorí chcú byť stále chorí a nechcú vyliečenie...?[/ ano aj pan jezis povedal, ze si mame otriast prach z noh z miesta,kde ho odmietaju...spravne...ale je odmietanie krista to, ked niekto zanecha svoj hriesny zivot, spozna krista a snazi sa ho nasledovat?..alebo je odmietanie krista to, ze niekto nieje podla mojich predstav?... vies aniko, to by som mohla povedat aj ja, ze preco by som mala byt pri chorych(protestantoch), ked verim, ze prava cirkev, ktoru zalozil kristus je katolicka?ja to nehovorim,lebo viem, ze viera je bozi dar a ten, kto dobroreci panovi, zmenil svoj stary zivot je jeho...preto ine denominacie nepovazujem za chorych, len preto ze nie su v RKC...vase spolocenstvo aniko trva asi len par rokov, preto vidis,ze su v nom zapeleny ludia...rkc je tu 2000 rokov, preto je ludske, ked su v nej aj "mrtvy" clenovia...urcite by to aj vas postihlo po takom case...vsak aj evanielici boli zo zaciatku zapaleni a teraz tam najdes aj "mrtvych" ako u RKC...esteze boh ludi ozivuje skrze ducha...ale myslim si koniec koncov, ze vo vasom spolocenstve ani nedojde k "mrtvosti" pretoze vidim aj v nasej cirkvi, ze do kostola prestavaju chodit "mrtvoly" a ostavaju len ti, co ziju...pretoze tato doba je tazka a ten, kto nema ducha bozieho nema sancu zit podla krista...a v tomto vidim aj pozitivum tejto tazkej doby pre krestanov, ze prestavaju byt ludia co maju svoju vieru tradicnu a stavaju sa bud horucimi alebo studenymi
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2006 : 11:01:18
|
Jani, snazis sa teda povedat, ze RKC je uz starym a chorym organizmom s kopou mrtveho tkaniva_?
Akym sposobom dosiahnut ozivenie tohto organizmu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2006 : 11:23:49
|
snazim sa povedat,ze kde su ludia, je aj hriech...je tam mrtvo....kde je boh, je zivo rkc je tu 2000 rokov...ako vidiet aj v skutkoch apostolov zo zaciatku boli vsetci zapaleni...tak ako je to v tych dnesnych novych cirkvach netvrdim, ze rkc je az tak stary organizmus atd. keby bol, uz by pod tarchou tych chorob bol aj mrtvy...ale je tu boh a to je liek na vecnu mladost...vzdy boli v cirkvi ludia vecne mlady(bozi), ktori udrzovali zdravie a mladost cirkvi(obrazne)...vidim, ze prave generalnou omladovacou kurou rkc prechadza...a bude cas, ked aj v rkc a aj v evanielickej cirkvi budu vsetci mladymi, zdravimi a ten sposob na mladost ako som povedala,je boh...obracanie sa k nemu, neustale |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2006 : 12:41:06
|
Janka Myslím, že ktokoľvek prežije skutočné obrátenie k Kristovi je to nádherné /bez ohľadu na cirkevnú príslušnosť/. Pre mňa je krásny Františkov blízky vzťah k Kristovi, odražajúci sa v láske ku každému človekovi /i prírode, ktorú mám tak rada/, jeho jednoduchosť prímania i dávania. Isto vieš, že bol celý čas i pred smrťou radostný a pokojný, čo je iste ovocie Ducha. Vždy som bola vďačná za takýchto ľudí, práve oni sú nám posilou, že sa to naozaj tak dá.... Ale trošku si aj myslím, že tým, že to bol mníšsky rád, boli svojím spôsobom oddelení od Cirkvi, aj keď možno oficiálne do nej patrili. Prečo vlastne vznikali rády? Nie je to odpoveď na niečo? Nehovorím, že Boh nepôsobí aj v RKC, myslím, že áno, ale nie tak /a iba v nej/ ako si to mnohí RKC predstavujú.
pravda ustupky nerobi, lebo by poprela samu seba...a ked by to spravila uz by to nebolo bozie dielo prinasajuce ovocie...ale obycajne ludske dielo prinasajuce mozno kratkodobe "dobro" jednemu cloveku Tiež si myslím.
a to, co si spomenula,tu dogmu napis mi prosim odkaz na nejaku stranku, kde si ju precitam Jani, neviem. V dejinách /ktoré mám/ je to len okrajovo spomenuté, skôr by vedeli vaši, tiež by ma to zaujímalo.
ano aj pan jezis povedal, ze si mame otriast prach z noh z miesta,kde ho odmietaju...spravne...ale je odmietanie krista to, ked niekto zanecha svoj hriesny zivot, spozna krista a snazi sa ho nasledovat?..alebo je odmietanie krista to, ze niekto nieje podla mojich predstav?... A môžem sa Ťa ja na to opýtať tiež, ale smerom k protestantom? Ale vlastne si ďalej dala odpoveď, len tento pohľad zdieľa málo katolíkov.
...urcite by to aj vas postihlo po takom case...vsak aj evanielici boli zo zaciatku zapaleni a teraz tam najdes aj "mrtvych" ako u RKC...esteze boh ludi ozivuje skrze ducha...ale myslim si koniec koncov, ze vo vasom spolocenstve ani nedojde k "mrtvosti" pretoze vidim aj v nasej cirkvi, ze do kostola prestavaju chodit "mrtvoly" a ostavaju len ti, co ziju...pretoze tato doba je tazka a ten, kto nema ducha bozieho nema sancu zit podla krista...a v tomto vidim aj pozitivum tejto tazkej doby pre krestanov, ze prestavaju byt ludia co maju svoju vieru tradicnu a stavaju sa bud horucimi alebo studenymi Ano, tak to zrejme má byť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2006 : 15:05:06
|
pre aniko: Ale trošku si aj myslím, že tým, že to bol mníšsky rád, boli svojím spôsobom oddelení od Cirkvi, aj keď možno oficiálne do nej patrili. Prečo vlastne vznikali rády? Nie je to odpoveď na niečo? Nehovorím, že Boh nepôsobí aj v RKC, myslím, že áno, ale nie tak /a iba v nej/ ako si to mnohí RKC predstavujú. rady podla mna vznikli preto, lebo je nas mnoho udov a kazdy ma nejaku funkciu a spolu sa doplnaju a tvoria telo...a nemyslim, ze su akokolvek oddelene...aj ked niektore rady su take, ze sa nestykaju s okolitym svetom a ziju v samote...oni su spojeni s nami duchovne...vlastne oni vela rozimaju, modlia sa a tym robia "pracu" za nas, co zijeme normalne vo svete...ved kto by mal cas ked sa musi starat o rodinu a pod. neustale rozimat o bohu?...v jedno telo v kristovi nas spaja bozi duch, nech by sme boli akokolvek fyzicky vzdialeni mas pravdu v tom, ze vznik radov je odpoved na nieco...trebars taky rad , co zalozila sestra tereza...pomoc chudobnym prave tam, kde to potrebuju...vsak boh nas povolava a kazdemu dava povolanie...jeden je dobry rodic, iny dobry ucitel...
o tom ako boh posobi v rkc...ked si vezmes zidov...to je velke bozie tajomstvo, preco mnoho zidov neuverilo v jezisa a stalo sa tak len preto, aby mi pohania(nie zidia) sme mohli tiez byt vyvolenymi...takze z nevery vyvoleneho naroda , mame my vieru...to pise svaty pavol tusim v liste rimanom...mne pripada tiez ako bozi plan, ze vznikli ine denominacie, ze dal bozieho ducha aj vam...ale popri vas, bozieho ducha dava aj nam...lebo tolko obratenych katolikov v mojom okoli v poslednej dobe som este nezazila
k tej dogme: to by snad vedel veritas,amerika ci mozno niekto iny |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2006 : 23:50:51
|
Vyskytlo sa tu viacero zaujimavych otazok, momentalne som nanestastie vo finalnej faze studia, ale koncom marca sa tomu zacnem venovat. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 marec 2006 : 00:20:17
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Vyskytlo sa tu viacero zaujimavych otazok, momentalne som nanestastie vo finalnej faze studia, ale koncom marca sa tomu zacnem venovat.
Ty si este len nedokonceny medik_? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 marec 2006 : 00:38:52
|
Kiez by, to bol zivot... To je taka specialita mediciny, nestaci skoncit skolu ale potrebujes prvu atestaciu, potom druhu atestaciu, potom zberat body kontinualneho medicinskeho vzdelavania az do penzie atd. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 marec 2006 : 08:14:12
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Kiez by, to bol zivot... To je taka specialita mediciny, nestaci skoncit skolu ale potrebujes prvu atestaciu, potom druhu atestaciu, potom zberat body kontinualneho medicinskeho vzdelavania az do penzie atd.
To aj v Anglii maju atestacie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 marec 2006 : 15:33:26
|
Aj v USA, Nemecku a aj inde... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2006 : 08:19:55
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
O akej zmene a akej dogme o bohatstve to vravis?
Zle som si pamätala. Prenasledovaná bola neskôr iba časť rádu, tí ktorí trvali na chudobe /tuším aj W.Occam bol exkomunikovaný/. Ján XXII vydal nejaké buly /Cum inter nonnullos, Quia quorundam/ ohľadom bohatstva..., ale keď sa na to pýtam, tak mi nikto neodpovedá.
ak by bolo treba zbehni na www.ofm.sk tam ti povedia o frantiskanoch viac. je to uzasna stranka uz len po grafickej strane. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|