|
Odoslaný - 15 november 2005 : 12:13:34
|
za poslednymi dvoma vetami si stojim. kritika nemusi byt nieco negativne, ale kolkorazy je to len kritika negativna. nad tym sa zamysli. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2005 : 14:15:07
|
To: Syseľ Cit: naslednu vnutornu reformaciu
Slovo "reformácia" radšej nespomínaj, echt katolíkom naskakuje husia koža, začínajú vidieť červene, a zrýchľuje sa im tep. Hahahahahahaha
Inak ale, ja s Tebou súhlasím. |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2005 : 16:39:14
|
vies, pavel, sv Frantisek celkom dobre reformoval RKC. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2005 : 16:43:40
|
Cit: vies, pavel, sv Frantisek celkom dobre reformoval RKC.
Aká škoda, že nežil aspoň tak dlho ako Adam.
Genesis 5:5 A bolo všetkých dní Adamových, ktoré žil, deväťsto tridsať rokov, a zomrel.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2005 : 19:07:23
|
Reforma KC ano , reformacia nie |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2005 : 19:27:17
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
Reforma KC ano , reformacia nie
Aky je rozdiel medzi reformou a reformaciou?
Jaj - reforma - zmena formy reformacia - zmena formacie? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2005 : 21:13:52
|
reforma obnovuje to , co je nespravne Reformacia nici vsetko pod plastikom kvaziobnovy |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2005 : 07:00:40
|
Krátky slovník slovenského jazyka str. 369
Reforma: zmena, úprava majúca za cieľ niečo zlepšiť
Reformácia: hnutie za reformu...
Reformátor: kto sa usiluje o reformy, kto ich robí...
Nech to beriem tak či onak, reforma, reformácia i reformátor majú spoločného menovateľa: zlepšenie, zmeny. Takže delenie "reformy a reformácie" "alá Amerika", má vážne nedostatky vyplývajúce zo zaujatosti voči snahe o reformu v 15 storočí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2005 : 09:04:48
|
Pavel, a nie je to tak trochu aj o tomto, co som napisal: reforma - zmena formy reformacia - zmena formacie?
Ze neslo len o zmeny vnutri danej organizacie (RKC) ale i o novuorganizaciu, teda zmenu formacie, nielen formy?
Tak ako povedzme ty brojis proti mnohym veciam v RKC a usilujes nielen o zmenu tohoto, ale i zmenu cirkvi? Vlastne taky maly puc? Ci si toto nahodou nemyslia v RKC. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2005 : 09:24:03
|
Lenze Pavelba nema absolutne pravo brojit proti KC lebo : 1 , nie je jej clenom 2 , nech si briji proti tomu , coho clenom je
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2005 : 11:28:12
|
s poslednym prispevkom suhlasim, ale ja tiez jazykovedecky nevidim rozdiel medzi reformou a reformaciou(procesom pri reforme) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2005 : 12:16:25
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Krátky slovník slovenského jazyka str. 369
Reforma: zmena, úprava majúca za cieľ niečo zlepšiť
Reformácia: hnutie za reformu...
Reformátor: kto sa usiluje o reformy, kto ich robí...
Nech to beriem tak či onak, reforma, reformácia i reformátor majú spoločného menovateľa: zlepšenie, zmeny. Takže delenie "reformy a reformácie" "alá Amerika", má vážne nedostatky vyplývajúce zo zaujatosti voči snahe o reformu v 15 storočí.
A ja som si myslel, ze reforma je len zmena (bez ohladu na ucel ci motivaciu). A ze reformaciou sa bezne (vo vacsine pripadov) uvazuje len specialny pripad a nie vseobecny, hnutie z cca 16. storocia. |
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2005 : 15:35:00
|
Aku reformu mas Pavelba na mysli? To nebola reforma ! To bolo nicenie vsetkeho posvatneho ! |
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2005 : 05:06:11
|
To: GMK Cit: Pavel, a nie je to tak trochu aj o tomto, co som napisal: reforma - zmena formy reformacia - zmena formacie?
Áno. Ale kvôli Amerike som volil spôsob vysvetlenia ako pri deťoch školou povinných.
To: Amerika Cit: Aku reformu mas Pavelba na mysli? To nebola reforma ! To bolo nicenie vsetkeho posvatneho !
Čítal si o čom je Augsburské vyznanie viery, predložené na sneme v Augsburgu 1530? Odporúčam. Vyšlo v Tranoscius, cirkevné nakladateľstvo Lipt. Mikuláš 1982. Úvod písal Prof. ThDr. Ján Michalko, generálny biskup. Obsah je prepisom originálu tohoto vyznania, za použitia jazyku tej doby.
Spory, ktoré sú v tomto vyznaní uvedené: O obidvoch podobách sviatosti. str.25 O manželstve kňazov. str 26 O omši. str. 29 O spovedi. str 31 O rozlišovaní pokrmov. str.32 O kláštorných sľuboch. str 35 O právomoci biskupov. str 41
/Všetko sú to konštruktívne teologické návrhy odvolávajúce sa na Písmo, v duchu Písma. Takýto spôsob "reformácie" mi je blízky a i keď s niektorými formuláciámi doslova nesúhlasím, pričítam ich iba chápaniu tej doby za použitia jazyku a slovných zvratov 16 storočia. V podstate je toto vyznanie zhrnutím požiadaviek reformácie. Ak si to prečítaš, zistíš, že nejde o žiadne "ničenie všetkého posvätného/".
Tak aby sme vedeli o čom sa bavíme, keď hovoríme "reformácia"!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2005 : 07:44:33
|
Pavel, a nie je to tak trochu aj o tomto, co som napisal: reforma - zmena formy reformacia - zmena formacie?
Áno. Ale kvôli Amerike som volil spôsob vysvetlenia ako pri deťoch školou povinných. Nuz, ale potom naozaj nechapem celkom dovody pre odlucenie a zmenu formacie, teda organizacie.
Mam tu hned niekolo poznamok a otazok: • Ze som povodom z RKC (ako i ty) je nepopieratelne. Odtial pochadzame ale sme zavrhli tento povod a nadavame nan. Pripodobnime si to k situacii, ze dieta zavrhne rodicov - nadava na nich vsetko im vyhadzuje na oci, kade chodi a pri kazdej prilezitosti dava okoliunajavo, ze su pablbi. Ved predsa auonomiu a samostatnost ako i presadenie a aplkaciu vlastnych nazorov a predstav o zivote mozem uplatnit aj bez tohoto. • Paradoxne tak kritizujeme nieco, co sami robime, len od gruntu a inak. am na mysli organizaciu RKC. Aj ECAV, ako i Zbory a vsetky cirkvi robia svoje formacie - ale inak a po svojom.
Ale najme mi je podivne toto: DOraz na formaciu miesto dorazu na obsah a podstatu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2005 : 19:41:30
|
To: GMK Cit: • Ze som povodom z RKC (ako i ty) je nepopieratelne. Odtial pochadzame ale sme zavrhli tento povod a nadavame nan. Pripodobnime si to k situacii, ze dieta zavrhne rodicov - nadava na nich vsetko im vyhadzuje na oci, kade chodi a pri kazdej prilezitosti dava okoliunajavo, ze su pablbi. Ved predsa auonomiu a samostatnost ako i presadenie a aplkaciu vlastnych nazorov a predstav o zivote mozem uplatnit aj bez tohoto.
1.Pôvodom som z RKC, teda ak beriem do úvahy fakt, že som si nemohol vybrať.... 2. Na RKC nenadávam, poukazujem na to v čom sa odkláňajú, ergo mýlia, na to čo potvrdzujú dejiny a samotné ich učenie v kontraste s Písmom a inými kresťanskými vierami.Nezavrhujem ich, a som ochotný sa do takéhoto spoločenstva i vrátiť, pokiaľ bude ich učenie v súlade s Písmom. (To by ovšem predpokladalo, napr. zmenu Pamiatky Pánovej večere, teda aby každý mohol príjímať chlieb i víno, a to si neviem predstaviť ) 3. Rozhodne som proti tomu, aby si mi podsúval úmysel považovať RKC za pablbov, hovor za seba! 4.Samostatnosť i autonómiu si presadzujem tak, ako si ju presadzujem. Čo sa týka viery, Boha, a všetkého čo s tým súvisí, uplatňujem to tak ako to cítim. Ukáž mi v Písme, že to, (čo Tebe vadí) nemám robiť, že to čo robíš Ty je v duchu Písma a učenia Krista. O tom môžeme polemizovať, napr. na ďalšom strenutí osobne.
Cit: • Paradoxne tak kritizujeme nieco, co sami robime, len od gruntu a inak. am na mysli organizaciu RKC. Aj ECAV, ako i Zbory a vsetky cirkvi robia svoje formacie - ale inak a po svojom.
Hm, po svojom... ale čo tak po Božom????? To je otázka!!! Ako to zistiť? Hádam najistejší spôsob je podľa Písma, nie?, keď tradícia už toľkokrát sklamala.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2005 : 19:48:53
|
Amerika, Ty sa nevyjadríš k Augsburskému vyznaniu viery, predloženému na sneme v Augsburgu 1530?
Ani k jednotlivým bodom?
Ak náhodou nemáš tento dokument, nájdeš ho tuším na ECAV stránke. Neviem, či bude presne taký ako ten môj (čierne na bielom), ale v podstate bude asi rovnaký. To by si nikto predsa nedovolil meniť, hádám dnes už možno ani KC. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 01:38:01
|
quote: Pôvodne poslal pavelba 3. Rozhodne som proti tomu, aby si mi podsúval úmysel považovať RKC za pablbov, hovor za seba!
To je pravda, Ty nas povazujes za slepych dogmosledov |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 07:48:40
|
1.Pôvodom som z RKC, teda ak beriem do úvahy fakt, že som si nemohol vybrať... Mohol som si ja vybrat, ktoj rodine sa narodim? Mohol som si vybrat svojho Nebeskeho otca? Mohol som si vybrat pozemskych rodicov rodinu? Mozem si vybrat planetu, na ktorej by som zil? Mozem si vybrat stat, v ktorom budem zit?
2. Na RKC nenadávam, poukazujem na to v čom sa odkláňajú, ergo mýlia Odklanaju od coho? Od tvojej predstavy? A ci je to tak, ze si to ty, co s odklana? A preco si to zas zosobnil na seba?
na to čo potvrdzujú dejiny a samotné ich učenie v kontraste s Písmom a inými kresťanskými vierami. Co to je?
4.Samostatnosť i autonómiu si presadzujem tak, ako si ju presadzujem. Lenze to je tvoja predstava. A co predstavy inych? Co predstavy tych, voci ktorym si ty uplatnujes moc presadzovat ju? Co ked sa jej vzopru? Ako to maju urobit?
Ked tak rad prirovnavas k rodicovsko-detskemu modelu. Ako si ty predstavujesm, ze by mali deti presadzovat svoju autonomiu, samostatnost a predstavy? Preco?
Čo sa týka viery, Boha, a všetkého čo s tým súvisí, uplatňujem to tak ako to cítim. Lenze city mozu klamat.
Ukáž mi v Písme, že to, (čo Tebe vadí) nemám robiť, že to čo robíš Ty je v duchu Písma a učenia Krista. O tom môžeme polemizovať, napr. na ďalšom strenutí osobne. Ja nevidim dovod, preco by sme mali rozoberat teba alebo mna. Ostatn si to ty, co neustale vystupujes proti analytickemu rozboru...
Hm, po svojom... ale čo tak po Božom????? To je otázka!!! Ako to zistiť? Hádam najistejší spôsob je podľa Písma, nie?, keď tradícia už toľkokrát sklamala... Preco po Bozom? Ako spravne interpretovat Pismo? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 10:06:26
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
To: GMK Cit: Pavel, a nie je to tak trochu aj o tomto, co som napisal: reforma - zmena formy reformacia - zmena formacie?
Áno. Ale kvôli Amerike som volil spôsob vysvetlenia ako pri deťoch školou povinných.
To: Amerika Cit: Aku reformu mas Pavelba na mysli? To nebola reforma ! To bolo nicenie vsetkeho posvatneho !
Čítal si o čom je Augsburské vyznanie viery, predložené na sneme v Augsburgu 1530? Odporúčam. Vyšlo v Tranoscius, cirkevné nakladateľstvo Lipt. Mikuláš 1982. Úvod písal Prof. ThDr. Ján Michalko, generálny biskup. Obsah je prepisom originálu tohoto vyznania, za použitia jazyku tej doby.
Spory, ktoré sú v tomto vyznaní uvedené: O obidvoch podobách sviatosti. str.25 O manželstve kňazov. str 26 O omši. str. 29 O spovedi. str 31 O rozlišovaní pokrmov. str.32 O kláštorných sľuboch. str 35 O právomoci biskupov. str 41
/Všetko sú to konštruktívne teologické návrhy odvolávajúce sa na Písmo, v duchu Písma. Takýto spôsob "reformácie" mi je blízky a i keď s niektorými formuláciámi doslova nesúhlasím, pričítam ich iba chápaniu tej doby za použitia jazyku a slovných zvratov 16 storočia. V podstate je toto vyznanie zhrnutím požiadaviek reformácie. Ak si to prečítaš, zistíš, že nejde o žiadne "ničenie všetkého posvätného/".
Tak aby sme vedeli o čom sa bavíme, keď hovoríme "reformácia"!
Ako ze neslo o nicenie vsetkeho posvatneho ? Ved ste znegovali aj Kristove slova pri poslednej veceri , kde ste popreli realnu pritomnost Kristovho Tela a Krvi A este sa pri tom odvolavate na Pismo |
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 11:31:27
|
Ako ze neslo o nicenie vsetkeho posvatneho ? Ved ste znegovali aj Kristove slova pri poslednej veceri , kde ste popreli realnu pritomnost Kristovho Tela a Krvi A este sa pri tom odvolavate na Pismo
Pokiaľ viem, Luther toto nepoprel.. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 11:57:52
|
Akoze nepopieral ? Realnu pritomnost poprel , rovnako tak vyhlasil obetny charakter omse za modlosluzbu Realnu pritomnost nahradil pritomnostou z viery , ze veriaci veri , ze prijma Telo a Krv , ale realne to Telo a Krv nie je |
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 12:56:14
|
to je sprostost bud verim ze to je alebo nie je. nemozem tvrdit verim ze je to, a pritom viem ye to nie je. vies, v niektorzch veciach Luther nebol sam, mal spolupracovnikov, ktori niektore veci vzbehli do extremu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 13:26:07
|
Akoze nepopieral ? Realnu pritomnost poprel , rovnako tak vyhlasil obetny charakter omse za modlosluzbu Realnu pritomnost nahradil pritomnostou z viery , ze veriaci veri , ze prijma Telo a Krv , ale realne to Telo a Krv nie je
Nie. Učil, že v chlebe a víne je reálna prítomnosť osláveného tela Kristovho /"toto je moje telo" - bral doslovne, preto sa aj nezhodol s Zwinglim/. Lutherov rozdiel oproti RKC bol v tvrdení, že táto reálna prítomnosť sa deje vierou a slovami ustanovenia a nie kňazovým uskutočnením zázraku premeny. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 14:11:21
|
lenze aniko, Kristus kona skrze ruky knazove. to uz tu raz amerika vysvetloval |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|