Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 "Vedecka" uroven diskutujucich
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Varovanie, Achtung, Warning, Varovani... Téma Next Topic: Genesis - brat stvorenie doslovne?
Strana: z 2

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 11 september 2005 :  15:04:37  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal sergej ivanovič
Toto som nikde netvrdil, lenže mi sa nebavíme o živote s Bohom, ale o vedeckých teóriách. Ja tvrdím, ...

Toto je asi najuzasnejsie na dnesnom svete informaciia internetu. Kazdy je zrazu vedec, kazdy vsetkemu rozumie len na zaklade toho, ze si moze precitat par clankov na nete. Strasne by ma zaujimalo, kto z tych ludi co tu narabaju antropologiou, genetikou, archeologiou ci hoc aj historiou maju aj skutocne vzdelanie v tejto oblast.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  15:07:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ono totiz sa aj v odbornych casopisoch publikuje vselico a len vtedy ked mam sam dostatocne vedomosti, viem posudit co je hodnotne a co je brak, ktorym autor nahana publikacnu cinnost.
Potom sa podozvedam take veci, ze jedneho nemenovaneho prispievatela byvala frajerka studovala farmakologiu a teda aj on je takmer farmakolog, dalsi si precital dva clanky na nete a mysli si, ze rozumie genetike a vie vsetko zdovodnit.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  15:12:57  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ako laikovi vo vacsine oblasti okrem toho co som seriozne studoval (a to su v najlepsom dva ci tri odbory) mi nezostava ine, ako prijimat niecie nazory na zaklade mojich subjektivnych dojmov, ale potom nemozem vyskakovat a bud mudry v kazdej diskusii a predkladat moje vlastne nazory ako objektivne fakty a ohanat sa pritom magickym slovkom veda.
Nech sa miestni chlapci a dievcata tvarite hociako mudro, sudny clovek Vam neuveri, ze sa skutocne rozumiete DO VSETKYCH OBLASTI v ktorych tak vehementne diskutujete.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 11 september 2005 :  18:31:14  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Mato
Cit: Nech sa miestni chlapci a dievcata tvarite hociako mudro, sudny clovek Vam neuveri, ze sa skutocne rozumiete DO VSETKYCH OBLASTI v ktorych tak vehementne diskutujete.

Hm, takže ak chcem uvariť guláš, musím si danú problematiku najskôr naštudovať, potom zložiť skúšky a a ž potom uvarím ten ozaj dobrý guláš, hej?
Nemôžem sa spoľahnúť na niekoho, kto to už vyskúšal, preveril a recept zaznamenal?
Možno blbý príklad, ale je.

Na to, aby som vedel logicky zhodnotiť, či je dostatok usadenín v moriach, ktoré by odpovedali miliardám rokov, sa tam zrovna nemusím potopiť s metrom v ruke... verím tým, ktorí na to prostriedky a chuť, snahu, mali... Ak niekto tvrdí opak, očakávam, že mi uvedie kto to vyvracia... a to je začarovaný kruh... čo požaduje Sergej... odo mňa chcel seriózne vedecké dôkazy, ale sám nevie, čo by malo tým serióznym vedeckým dôkazom vlastne byť....

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  19:28:27  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Nemôžem sa spoľahnúť na niekoho, kto to už vyskúšal, preveril a recept zaznamenal?

Mozes, tak ako sa ja spolieham na Cirkev.

Tu vsak ide o to, ze ak nemas v danej oblasti seriozne vzdelanie, nedokazes zodpovedne posudit tie argumnety, ktore prijimas a naopak, nedokazes rozumne argumnetovat proti. Preto vyznieva dost smiesne, ked sa programator bavi s ekonomom o genetike a jej implikaciach pre evoluciu a podobne. Obaja argumnetuju argumentami, ktore sa im sice pacia, ale ktorym do hlbky nerozumeju.

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  19:31:48  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Samozrejeme, ze ak je nieco Tvojim konickom a venujes sa tomu seriozne a dostatocne dlho, mozes ziskat vedomosti podobne tym, ktore ziskas studiom na univerzite. Ale zasa to nie su vedomosti o vsetkom, ako sa nas snazia presvedcit niektori prispievatelia.

Zbysek

Odoslaný - 11 september 2005 :  19:54:05  Zobraziť profil  Pridať Zbysek do zoznamu priateľov
Pôvodne poslal Mato
Preto vyznieva dost smiesne, ked sa programator bavi s ekonomom o genetike a jej implikaciach pre evoluciu a podobne.

FYI - programátor nemá ke vzpomínanému až tak daleko, jak se patrně domníváš. Protože to, co je uloženo v buňce je regulérní program. Takže programátor, pokud se s problematikou dostatečně obeznámí, je schopen se k ní relevantně vyjádřit - samozřejmě z pohledu své profese.

Ale zasa to nie su vedomosti o vsetkom, ako sa nas snazia presvedcit niektori prispievatelia.

Nesnaž se tu vzbudit dojem, že odborník rozumí alespoň všemu ve svém oboru. Dnes jsou obory natolik široké, že často odhaduješ i to, co je jen kousek vedle tvého zájmu. Takže ani já jako programátor si netroufám autoritativně se vyjdařovat například k problematice kolem Javy, protože v ní prostě nedělám a řadu věcí prostě jen odhaduju. Živá buňka je natolik komplexní celek, že žádný lidský superodborník na ni neexistuje. K pochopení toho, co, proč a jak se tam děje, vyžaduje mezioborový pohled, který zahrnuje minimálně tyto obory: matematika, informatika, fyzika, chemie, biologie. Takže například biochemik může mít dobrý přehled o tom, jaké molekuly a jak mezi sebou interagují, ale pokud nebude mít pohled ze strany zbývajících oborů, velmi snadno vyplodí mylné závěry.

Počet príspevkov: 142  ~  Člen od: 27 január 2005  ~  Posledná návšteva: 16 január 2006 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 11 september 2005 :  20:12:21  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Samozrejeme, ze ak je nieco Tvojim konickom a venujes sa tomu seriozne a dostatocne dlho, mozes ziskat vedomosti podobne tym, ktore ziskas studiom na univerzite. Ale zasa to nie su vedomosti o vsetkom, ako sa nas snazia presvedcit niektori prispievatelia.

Presne tak.... koľko trvá štúdium na vysokej škole? Ja sa Písmu a vlastne biblistike s ohľadom na všetky odbory podporujúce, či odsudzujúce Písmo, vieru, náboženstvá, venujem takmer tak dlho... alebo možno dlhšie...

Rozdiel je v tom, že na vysokej škole máš určené zameranie a cieľ, ku ktorému Ťa vedú profesori...
V mojom prípade, si vyberám sám a riadim sa potrebou poznať... Teda, tam, kde, čomu nerozumiem, tam obraciam svoju pozornosť a hľadám a posudzujem. Iste, je to subjektívny postup, ale to je v prípade viery u každého človeka....

Rozhodne tu chcem verejne prehlásiť, že sa nechcem staviať do pozície vševeda.... preto som sa vždy snažil uviesť zdroje, z ktorých som poznatky načerpal a rozumovo po konfrontácii s inými prijal ako najdôveryhodnejšie, najpravdivejšie.....

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sergej ivanovič

Odoslaný - 11 september 2005 :  20:24:09  Zobraziť profil  Pridať sergej ivanovič do zoznamu priateľov
Mato, myslím, že si to výborne vystihol, len sa hráme na "odborníkov".

Jedno kresťanstvo,
jedna Cirkev,
jeden Boh

Krajina: Bhutan  ~  Počet príspevkov: 94  ~  Člen od: 15 august 2005  ~  Posledná návšteva: 03 jún 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  21:11:08  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Zbysek

[i]Pôvodne poslal Mato
Takže ani já jako programátor si netroufám autoritativně se vyjdařovat například k problematice kolem Javy

Trafena hus zagagala?

Myslim, ze si ma vobec nepochopil (mozno aj zamerne). Vobec sa neznazim naznacit, ze odbornik rozumie vsetkemu vo svojom odbore. Prave naopak, ani odbornik nevie vsetko a prave odbornik si je toho vedomy. Napriek tomu je urcite povolanejsi hovorit o svojom odbore ako niekto mimo neho.

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  21:17:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vsimli ste si, ze "najvacsi odbornici na vsetko" su tu 1. programatori 2. matematici? Cim to bude? Zeby ziskali dojem, ze vsetko vo svete su len programy a preto to, ze su programatori im dava patent na chapanie vsetkeho?
Ako by vyzerali diskusie, keby sa k jednotlivym otazkam vyjadrovali odbornici a laici by sa iba pytali? Lebo diskusia absolventa matfyzu s programtorom o farmakologii, ktorej nerozumie ani jeden, ale obaja sa clekom rychli pri hladani v google vyzera dobre pre ekonoma, ale pre farmakologa je na pobavenie.
Takze co takto drzat sa svojich specializacii a zmierit sa s tym, ze ani zdaleka nerozumieme vsetkemu.

pavelba

Odoslaný - 11 september 2005 :  21:54:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Takze co takto drzat sa svojich specializacii a zmierit sa s tym, ze ani zdaleka nerozumieme vsetkemu.

Ale môžeme pri tom hľadať, porovnávať, skúmať a uvádzať, a odvolávať sa na iných, však?

<°)))))><(

Zbysek

Odoslaný - 11 september 2005 :  22:05:39  Zobraziť profil  Pridať Zbysek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Ale môžeme pri tom hľadať, porovnávať, skúmať a uvádzať, a odvolávať sa na iných, však?

Na vlastní pěst? No to právě nemůžeme. Stejně tak se nemůžeme vyjadřovat ke křesťanství, protože jsou jiní odborníci, kteří to vědí lépe než my. My se můžeme akorát ptát a spoléhat se na ty, kteří na danou věc mají cetl. A sklonit hlavu před učitelským úřadem RKC. He.

Počet príspevkov: 142  ~  Člen od: 27 január 2005  ~  Posledná návšteva: 16 január 2006 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 11 september 2005 :  22:19:29  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Zbysek
Cit: A sklonit hlavu před učitelským úřadem RKC.

A to právě Ne!!! Sklonit hlavu před Bohem, Jeho Pravdou, to jo!

Učiteľský úrad RKC má veľa chýb, ktoré si nechce priznať... astrológia, spájanie náboženstiev /to iba na ukážku!/ nemôžem súhlasiť s niekým, kto sa odvracia od Božieho slova! Nech to už skryje pod akúkoľvek rúšku.

PS. Pre Mata: toto je môj názor, nie vieroučné učenie, ani prezentovanie názoru kresťanských zborov...

<°)))))><(

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  22:53:03  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Zbysek
My se můžeme akorát ptát a spoléhat se na ty, kteří na danou věc mají cetl. A sklonit hlavu před učitelským úřadem RKC. He.

Chaby pokus, skus nieco lepsie.

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  22:58:32  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Pre pavla: nepochybujem o tom, ze mas rozsiahle vedomosti v oblasti o ktorej pises, aj ked su to vedomosti tendencne a zamerne manipulovane tak aby vyhovovali predpokladu, ktory si si stanovil. Je to Tvoja cesta, ktoru si si zvolil ale o tom to som sa nechcel bavit.

Cela tato moja sprska prispevkov bola len a len o tom, aby sa k tolko zbozstovanej vede vyjadrovali iba ludia, ktori maju aj patricne vzdelanie, ci uz vysokoskolske, alebo ziskane dlhorocnym zaujmom o danu problematiku. Inak to tu vyzera ako v materskej skolke, len pouzivane pojmy zneju honosnejsie.

pavelba

Odoslaný - 11 september 2005 :  23:09:57  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: aby sa k tolko zbozstovanej vede vyjadrovali iba ludia, ktori maju aj patricne vzdelanie, ci uz vysokoskolske, alebo ziskane dlhorocnym zaujmom o danu problematiku.

I ja by som bol rád, keby sem prispievali skutoční vedci, ktorí sú viac "in" ako ja. Keďže som sa dočkal iba odsúdenia /nie od Teba/ od oponentov, začal som poctivo svoje zdroje menovať.

Avšak právo na úvahy, zmýšľanie, dedukcie a závery má každý... , inak by sme sa mohli ozaj baviť iba o tom, ako sa robí piesková bábovička, či ju treba posypať drvenými listami pampelišky, alebo stačí jitrocel.....

Nuž, som zvedavý, ako sa bude debata rozvíjať ďalej. Vopred hovorím, že v oblasti do ktorej nevidím a o ktorej nemám prehľad nebudem reagovať, alebo budem zasahovať čo najmenej.... Tak ako som to robil v prípade fundovaných rozhovorov GMK o genetike, informatike, etike, a matematike či fyzike.....Hahahahaha.....

<°)))))><(

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  23:25:51  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
To Ti sluzi pavel ku cti, ze sa vyjadrujes iba k temam o ktorych mas dostatok informacii a venujes sa im dlhsiu dobu. Druha vec je, ze niekedy su to tendencne a niekedy priamo chybne informacie, aj ked podlozene starostlivo zvolenymi zdrojmi... To tiez ukazuje, ze ani studium, pokial si (ako si sam napisal) vyberam zdroje a smerovanie sam, nemusi viest k objektivnosti.

Mato

Odoslaný - 11 september 2005 :  23:29:28  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Filozofovat mozeme samozrejme o comkolvek, kazdy moze prist so svojim pohladom na vec a argumentami, ktore jeho nazor podporuju. Problem nastava vtedy, ked sa tvarime ako "vedci" v oblasti, ktore ja na mile vzdialena skutocnemu vzdelaniu a tvrdime, ze nase argumenty su tie prave a vedecke.

Zbysek

Odoslaný - 12 september 2005 :  07:41:03  Zobraziť profil  Pridať Zbysek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

quote:
Pôvodne poslal Zbysek
My se můžeme akorát ptát a spoléhat se na ty, kteří na danou věc mají cetl. A sklonit hlavu před učitelským úřadem RKC. He.

Jen tak pro osvěžení paměti.

Napsal Mato:

Hrubá chyba. Na Boha se spoléhej, ne na lidi. Teď aspoň víš, na co jsem narážel.

amerika1

Odoslaný - 12 september 2005 :  08:49:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Pre pavla: nepochybujem o tom, ze mas rozsiahle vedomosti v oblasti o ktorej pises, aj ked su to vedomosti tendencne a zamerne manipulovane tak aby vyhovovali predpokladu, ktory si si stanovil. Je to Tvoja cesta, ktoru si si zvolil ale o tom to som sa nechcel bavit.

Cela tato moja sprska prispevkov bola len a len o tom, aby sa k tolko zbozstovanej vede vyjadrovali iba ludia, ktori maju aj patricne vzdelanie, ci uz vysokoskolske, alebo ziskane dlhorocnym zaujmom o danu problematiku. Inak to tu vyzera ako v materskej skolke, len pouzivane pojmy zneju honosnejsie.

Mato teraz si myslim , ze si nespravodlivy . Pozri nase deti sa v skole ucia evolucnu teoriu ako neodskriepitelny fakt , ako nieco , co je tak vedecky dokazane , ze je to nevyvratitelne .
Preco ironizujes , ked sa teda tym nespochybnitelnym tvrdeniam pozrieme trochu na zubky ako to vlastne je . A mozem ta ubezpecit , ze medzi vedcami je pozehnany pocet kreacionistov , ktori evolucnu metodu povazuju za beznadejne zastaralu .
Pozri osvietenci tvrdili , ze mozog vylucuje myslienky ako pecen zlc . To bol vedecky zaver
Potom prisiel evoluionizmus po nom marxizmus a vsetci svoje zavery vyhlasovali za vedecky svetonazor .
Vezmi si priklad : Roky sme pocuvali o zakladnom stavebnom kameni evolucionizmu a tym je NAHODA ( porovnaj Jan CH. kard. Korec : Nahoda , ci zamer ?) Myslis si , ze ani kard . Korec nema pravo o tychto veciach hovorit . Ved nie je vedec ale knaz .
Ale po objaveni struktury DNK ( a teraz by som prebnechal tebe parketu , lebo v medicine nie som ani laik ) Ale chcem len povedat , po objaveni struktury DNK sa zrazu ukazalo , ze vnutri cloveka je skryta inteligencia . Tento vedecky poznatok otriasol evolucionizmom . Tak sa radsej o tom mlci . Mlci sa o tom , ze DNK je tak zlozita struktura , ze je vylucena nahoda . Padol zakladny kamen na ktorom bola evolucionizmus postaveny . A co , stalo sa nieco ? Nic ! Zase sa evolucionizmus donekonecna opakuje . Toto je podla teba vedecke ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 12 september 2005 :  08:53:13  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Zbysek

quote:
Pôvodne poslal Mato

quote:
Pôvodne poslal Zbysek

Jen tak pro osvěžení paměti.

Napsal Mato:

Hrubá chyba. Na Boha se spoléhej, ne na lidi. Teď aspoň víš, na co jsem narážel.

Pozor! Cirkev=Kristus! Cirkev vedie Boh skrze Ducha svateho! Ne na lidi, ale na dobreho Pana Boha.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 12 september 2005 :  12:36:50  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Zbysek
Napsal Mato:

K tomuto argumentu hrubej chyby som sa uz vyjadroval v teme http://www.blumental.sk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=376&whichpage=3 v prispevku zaslanom 16.5.2005 o 14:45:48.

Vlkodlak

Odoslaný - 12 september 2005 :  13:43:37  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Amigo, mas na mysli to, ze sa nam(lickej verejnosti), nieco umyselne zatajuje ?
Zeby situacia podobna tej z Aktov X ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 12 september 2005 :  14:01:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Coby sa zatajovalo . Struktura DNK je znama , i ked pre mna prilis zlozita . Nikdy som nemal vztah k medicine a vsetko , co s nou suvisi . Na tomto poli by Mato vyhral . Hodil by som rucnik do ringu . Akurat poukazujem na to , ze vedecky poznatok z rozlustenia kodu DNK nenasiel odozvu v evolucnej teorii . Zaryto sa mlci o tom , ze padol mytus NAHODY .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zbysek

Odoslaný - 12 september 2005 :  18:46:09  Zobraziť profil  Pridať Zbysek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko
Pozor! Cirkev=Kristus! Cirkev vedie Boh skrze Ducha svateho! Ne na lidi, ale na dobreho Pana Boha.

Další hrubá chyba. Církev není! Kristus. Četl jsi vůbec Bibli?

Strana: z 2 Previous Topic: Varovanie, Achtung, Warning, Varovani... Téma Next Topic: Genesis - brat stvorenie doslovne?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06