Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Pápež udelí v Kolíne mládeži odpustky
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Váš vzťah k médiám. Téma Next Topic: Vatikán připravuje rozsáhlé opravy v Bibli  

Rex

Stav: offline

Odoslaný - 09 august 2005 :  09:20:49  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Velmi pekne. Myslel som si, ze odpustky uz su davno passe, ale zda sa, ze nie...

Na Svetovom dni mládeže v nemeckom meste Kolín, ktorý sa bude konať 16. až 21. augusta, budú môcť veriaci, ktorí preukážu patričnú zbožnosť, získať úplné odpustky. Rozhodol o tom pápež Benedikt XVI. a Vatikán o tom vydal dekrét.

Odpustky dostanú tí veriaci, ktorí Boha o odpustenie trestov požiadajú "vrúcnou modlitbou, ktorá posilní ich vieru a ich rešpekt voči ich rodičom a ich rozhodnutie žiť so svätými normami cirkvi", píše sa v dekréte.

Odpustky v rímskokatolíckej cirkvi znamenajú odpustenie trestov za hriech. Praktizovanie odpustkov odsúdil pre ich zneužívanie na začiatku 16. storočia reformátor cirkvi Martin Luther.

Zdroj: SME (http://spravy.pravda.sk/sk_zaujima.asp?r=sk_zaujima&c=A050808_164137_sk_zaujima_p03)

Počet príspevkov: 190  ~  Člen od: 17 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 29 september 2005 Upozorniť moderátora 

Vlkodlak

Odoslaný - 09 august 2005 :  09:51:13  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex

Velmi pekne. Myslel som si, ze odpustky uz su davno passe, ale zda sa, ze nie...

Rexo, naco si si pytal odomna katechizmus ?

Tip: Otvor katechizmus, potom "Find", daj text "Odpustky" a az potom prispievaj na forum ...

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 09 august 2005 :  10:20:42  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Rexo, naco si si pytal odomna katechizmus ?

Tip: Otvor katechizmus, potom "Find", daj text "Odpustky" a az potom prispievaj na forum ...

Bratu Vlkodlaku, urobil som ako si povedal ale tom len viedlo k tomu, ze Luther mal asi pravdu a radsej som nic citat nemal. Hned uvod je zaujimavy:

quote:
"Čo sú odpustky?
Odpustky sú odpustením časného trestu za hriechy pred Bohom, ktorých vina už bola odpustená."

Ked uz je odpustena vina, co potom s tym (trestom)? Dalej sa tam pise o tom, ze nie Boh, ale cirkev dava odpustky (odpusta trest). Na zaklade akeho principu moze cirkev udelit "uplne" odpustky? Co ak sa cirkev pomyli a Boh mi to vsetko neodpustil a ja si spokojne zijem v tom, ze som "cisty"?

Počet príspevkov: 190  ~  Člen od: 17 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 29 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 09 august 2005 :  10:28:19  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Milan, pre Teba ale pre všetkých, ktorí ešte stále nevedia, čo sú odpustky:

http://www.fararaca.sk/databaza/formacia/odpustky.doc

Dobre prečítať a snažiť sa aj pochopiť. Je to písané pre mládež, takže dospelí by problém nemali mať... :)

P.S.
A samozrejme ak je vôľa, očakávam aj zmysluplné otázky a diskusiu...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 09 august 2005 :  10:30:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
Rex, ked uz nic ine, Luther vystupil proti predavaniu odpustkov. Mozes si ich azda dnes niekde kupit?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Milan

Odoslaný - 09 august 2005 :  10:31:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
Mna tu zaraza tak trochu nieco ine. Ozaj v biblii sa hovori nieco o moznosti, nejakom tom prave odpustat nejake hriechy? Asi sa mylim, chcel by som na toto poznat odpoved, vysvetlenie. Nebolo to skor tak, ze kedysi si toto pravo udelila cirkev sama aby na tom zarabala? a zostalo to tak doteraz, hoci uz za to neberie peniaze...(neberie?)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Milan

Odoslaný - 09 august 2005 :  10:33:01  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Milan, pre Teba ale pre všetkých, ktorí ešte stále nevedia, čo sú odpustky:

...
...clovece ty si jasnovidec!!!! Este som nepolozil ani otazku a uz ma oslovujes!? Neplet si ma z REXOM!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 09 august 2005 :  10:43:17  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Veritas

Cit: Milan, pre Teba ale pre všetkých, ktorí ešte stále nevedia, čo sú odpustky

Pekne napísané, pekne zdôvodnené, pre každého kto nepozná Písmo, je to iste dôveryhodné učenie.
Viem, už sme sa o tom bavili, a teraz už viem, z akej stránky si mi odpovedal.
Zaujala ma zvlášť ta časť, kde pán Eirene, uvádza verše o Dávidovi a podkladá si tým učenie o odpúšťaní po smrti, resp. tresty za hriehy po smrti. Ak však lepšie prečítaš spomenuté verše, Dávid bol trestaný počas svojho života, nie po ňom!
A tak je to s každým z tej doby. Potom však, ako prišiel Kristus, zaplatil, vykúpil a ospravedlnil, spasil, /samozrejme iba tých čo uveria a vyznajú, priznajú/, človek nepotrebuje nielen od Boha žiadať trest, ale Milosť, nepotrebuje obetovať, ale vyznať... a tu je jó rozdiel.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 09 august 2005 :  11:03:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Milan

Mna tu zaraza tak trochu nieco ine. Ozaj v biblii sa hovori nieco o moznosti, nejakom tom prave odpustat nejake hriechy? Asi sa mylim, chcel by som na toto poznat odpoved, vysvetlenie. Nebolo to skor tak, ze kedysi si toto pravo udelila cirkev sama aby na tom zarabala? a zostalo to tak doteraz, hoci uz za to neberie peniaze...(neberie?)

Ano je. Co rozviazete na zemi, bude rozviazane a co zviazete, bude zviazane.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 09 august 2005 :  11:05:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
človek nepotrebuje nielen od Boha žiadať trest, ale Milosť, nepotrebuje obetovať, ale vyznať... a tu je jó rozdiel.

A ja prave som pochopil, ze odpustky su pre katolikov sucastou tohoto vyznania a prijatia dosledkov z neho.

Nie celkom s tym suhlasim, ale chapem to.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 09 august 2005 :  11:14:19  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Milan prepáč... Aj Rexovi sa ospravedlňujem, že som pomenil mená... Odpovedám v obrovskom návale práce... Vyvarujem sa podobných zámen...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Váš vzťah k médiám. Téma Next Topic: Vatikán připravuje rozsáhlé opravy v Bibli  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06