Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Trest smrti ako tema dna |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 13:35:49
|
A netvrdím stále niečo o "všetkých dnešných možných dostupných prostriedkoch" na odvrátenie trestu smrti...?
Ale čo ak ani elektródy nezaberú...? Čo ak by najskôr zločinec napadol 12 obetí a potom by, keď si odpikal niekoľko rokov a pustili ho, zabil konkrétne tvoje dieťa?
Nebránil by si v prvom rade svoje decko? Alebo by si bol humánny a bránil oboch...?
Trest smrti (resp. tvrdé doživotie v dnešnej dobe) je v podstate obrana spoločnosti voči zlým živlom. Tak ako by si si na 100% najskôr chránil svoje dieťa pred zločincom, štát má chrániť nás... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 14:04:57
|
zasada 3x a dost:) (verim, ze to nebudu uplatnovat pri ukladnej vrazde, terorizme a podobne) |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 14:13:37
|
Veru. S tým plne súhlasím: 3x a dosť. A doživotne dosť. (Veď ten, kto 3x urobí blbosť, sa už nemôže vyhovárať na náhodu...) |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 19:21:50
|
quote: A akým právom? Takým, že surový úkladný viacnásobný vrah dávno stratil právo na život
a to ako posudis ty, alebo nejaky organ ci uz nema, alebo este ma pravo na zivot... kto povevie, ze ten alebo onen stratil pravo na zivot, kto si zaspini ruky krvou
quote: Teda trest smrti nemá nič proti Kristovmu učeniu, lebo vieme, že Boh zlých trestá a dobrých odmeňuje...
a kto ma pravo tento rozsudok v mene Boha vykonat a kto posudi ci je to v mene BOha, alebo obycajna odplata spolocnosti, kto Mas tu logicku chybu... Boh tresta aj odmenuje... tak Boh, alebo nejaka institucia... ja viem, napisses ze Boh cez instituciu, ale v inej teme prebehlo, ze institucia sa moze aj mylit, co ked niekoho popravi "omylom", kto si to zoberie na triko, pretoze v krestanstve kolektivna vina neexistuje... kto
quote: Veru. S tým plne súhlasím: 3x a dosť. A doživotne dosť. (Veď ten, kto 3x urobí blbosť, sa už nemôže vyhovárať na náhodu...)
tak sa spytaj Boha, ci si nieco neurobil trikrat ci viac... preco sudis cloveka, ktory mozno pochadzal z absolutne odlisnych pomerov... my mame pravo zabranit cloveku robit zle, ale nemame pravo mu zabranit moznost pokania (co trestom smrti urobime)
Takze je tu vela otaznikov, na co vsetko mame ci nemame pravo a ak aj mame pravo, KTO posudi take nieco, KTO zabrani aby to nebolo zneuzite... KTO TO PODLA TEBA DOKAZE |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 20:08:33
|
quote: Teda trest smrti nemá nič proti Kristovmu učeniu, lebo vieme, že Boh zlých trestá a dobrých odmeňuje... a kto ma pravo tento rozsudok v mene Boha vykonat a kto posudi ci je to v mene BOha, alebo obycajna odplata spolocnosti, kto Mas tu logicku chybu... Boh tresta aj odmenuje... tak Boh, alebo nejaka institucia... ja viem, napisses ze Boh cez instituciu, ale v inej teme prebehlo, ze institucia sa moze aj mylit, co ked niekoho popravi "omylom", kto si to zoberie na triko, pretoze v krestanstve kolektivna vina neexistuje... kto
Ved je to jednoduche: nechame to na Boha. Kandidata nechame zviazaneho na hladine jazera. Ak sa potopi a nevyplava, je nevinny, ak vyplava, je vinny a treba ho upalit. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 21:34:51
|
To: Veritas
Cit: Veru. S tým plne súhlasím: 3x a dosť. A doživotne dosť.
Takže už Ti stačí doživotie?
Cit: Ale čo ak ani elektródy nezaberú...? Čo ak by najskôr zločinec napadol 12 obetí a potom by, keď si odpikal niekoľko rokov a pustili ho, zabil konkrétne tvoje dieťa?
Žil som vo svete do 38 rokov. A reagoval by som ako svet.... Vypátrať, rozsekať, rozštvrtiť, upáliť, zavrieť do pivnice, každý deň odseknúť kúsok tela, ošetriť, tak aby žil a trpel čo najdlhšie... Stačí, takáto odpoveď?
Dnes sa na to pozerám inak. Poviem Ti príbeh... možno som ho už tu prezentoval.
Bola židovská rodina a mali dvoch krásnych synov. Rodičom robili radosť, boli veriaci, proste idylka. Otec bol rabín a odcestoval do blízkeho mesta kde mal stretnutie s inými rabínmi....
Práve v tom čase prišlo k tomu, že obidvaja synovia, cca 15 rokov zahynuli násilnou smrťou. Matke ich priniesli domov, uložila bezduché telá do spálne a dlho plakala, volala po spravodlivosti.
Na druhý deň sa vrátil jej manžel. Po privítaní sa ho pýta žena: " Vieš pred pár rokmi som dostala do opatery dva veľmi vzácne poklady. Včera majiteľ týchto vecí prišiel a zobral si ich späť. Som z toho veľmi smutná.." Rabín jej odvetil:"pokiaľ boli tie poklady jeho, nemáš prečo smútiť, opatrovala si ich s najväčšou láskou a starostlivosťou, a tak iste od majiteľa obdržíš odmenu". Až potom mu žena povedala čo sa vlastne stalo.... zaplakal rabín, ale pochopil....
Toť moja odpoveď na Tvoju otázku : Čo ak by najskôr zločinec napadol 12 obetí a potom by, keď si odpikal niekoľko rokov a pustili ho, zabil konkrétne tvoje dieťa? |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 08:43:11
|
OK. Len verím, že Ti tieto Tvoje slová nikdy nebudem musieť pripomenúť... Nerobme zo seba hrdinov viery... quote: To: Veritas Cit: Veru. S tým plne súhlasím: 3x a dosť. A doživotne dosť. Takže už Ti stačí doživotie?
Veď to hovorím stále a dookola: dnes sú prostriedky (aj napr. doživotie, či liečenie a pod.), aby sme sa s ťažkými zločincami mohli vysporiadať tak, aby nebol nutný trest smrti. Ale pokiaľ tieto prostriedky nie sú, alebo totálne zyhajú, nemám nič proti tomu, aby zločinec bol popravený... (Oslobodil vari Kristus kajúceho zločinca...? Daroval život niektorému zo zločincov...? Nie. A jeden naozaj ľutoval a predsa za svoje prehrešky musel spravodlivo zomrieť...)
Trest smrti ja chápem tak, že v PRVOM RADE sa ochránime my, ľudia tu na zemi... A dotyčného zločinca bude aj tak nakoniec súdiť Boh... Ale domnievam sa, že ak je to zločinec ťažkého kalibru, aj Pán Boh usúdi podobne ako my tu na zemi... Opäť zdôrazňujem - NAJPRV CHRÁŇME NEVINNÝCH, ktorých zločinci ohrozujú a až potom hájme "práva" zločinca...
Netvrdím, že ihneď "odstreliť". Nie som chobot, aby som toto hovoril. Ale keď je niekto nebezpečný recidivista, čo neustále ohrozuje okolie a spoločnosť už vyčerpala úplne všetko, môže prísť trest výnimočný - doživotie. (Na to doživotie máme prostredky. Ale ak by sa niečo zmenilo a prostriedky by sme nemali, tak aj trest smrti.)
Ale opakujem: nežiadam a ani nepotrebujem, aby ho uzákonili. Ja len nie som úplne proti nemu. (Nie som absolútny odporca trestu smrti.) Uznávam, že niekedy je to jediná a posledná možnosť riešenia... No dnes sme vo vyspelej spoločnosti, tak tieto "hrdelné" tresty už netreba...
Už ma chápete...? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 14:28:01
|
quote: Pôvodne poslal GMK Ved je to jednoduche: nechame to na Boha. Kandidata nechame zviazaneho na hladine jazera. Ak sa potopi a nevyplava, je nevinny, ak vyplava, je vinny a treba ho upalit.
..... ...ťapťapťap.... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 08:14:35
|
Nahodou, tento sposob bol v historii skusany, teda je overeny a zrejme funguje |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 08:54:47
|
Domnievam sa, že príliš ste pozerali filmi o bosorkách...
Rád by som videl aj nejaký nefilmový dôkaz, že to takto bolo. (Ono ľudia neboli ešte na takej intelektuálnej úrovni ako my, no blbí tiež neboli...) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 10:27:36
|
quote: Pôvodne poslal veritas
Domnievam sa, že príliš ste pozerali filmi o bosorkách...
Rád by som videl aj nejaký nefilmový dôkaz, že to takto bolo. (Ono ľudia neboli ešte na takej intelektuálnej úrovni ako my, no blbí tiež neboli...)
Malleus Maleficarum
Roku 1487 napísali dvaja dominikánski inkvizítori Iacobus Sprenger a Heinrich Institoris z poverenia pápeža knihu Malleus Maleficarum – Kladivo na čarodejnice, návod na vyhľadávanie a vypočúvanie čarodejníc.
- ...kniha sa ďalej komplexne zaoberá spôsobmi mučenia: podrobne rozoberá božie znamenia viny a uvádza rôzne skúšky. Medzi tie najznámejšie patria vodná skúška, ihlová skúška a skúška železom. Vodná skúška - obvinenú priviazali na akúsi stoličku priviazanú o kladku . Ponárali stoličku do rieky. Ak klesla pod hladinu = umrela = nevinná, ak zostala na hladine = živá = čakala ju istá smrť.
Malleus Maleficarum (Kladivo na čarodejnice) Heinrich Kramer (Henricus Institoris) a James Sprenger, okolo 1486 (vyšlo nedávno v českom preklade), voľný preklad z angličtiny, podľa www.malleusmaleficarum.org |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 10:37:49
|
Aj sa to použilo?
...škoda, že neviem anglicky... :( Kto viete, preskúmajte sú stránku. Ktovie, s akým úmyslom bola tá sránka vytváraná... A koľko odbornosti je v nej... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 10:50:46
|
...No jasne, ked nie tak tak onak...."...aj sa to pouzilo?......, to nie su "iba filmy...!", to su fakty...lenze, mnohokrat ked sa tu predostru...tak ide o googloveho vzdelanca, pricom tu niektorym ludom nerobi problem neustale sa obracat na svoj zdroj cez net...to uz je v poriadku...smiesne...a este na okraj...i tie filmy sa natacali, natacaju i na zaklade urcitych podlozenych faktov... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 12:25:58
|
Na zaklade faktov o ich predajnosti. |
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 12:39:05
|
...No jasne, ked nie tak tak onak... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 12:52:39
|
A povedz ze nie ?
Priklad. Co(film) malo vacsi uspech(obchodny) ? Vtak v trni ci Pater Pio ? A pritom jedno je hodnotne dielo a druhe riadna ..ovina. Uz len dosadit za nezname ... |
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 13:11:48
|
...OK, OK...zle som to pochopil, zle som to precital....zle zareagoval...to je tiez pravda... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 13:59:44
|
Moje vyjadrenie k trestu smrti:
Človek je pánom svojho života, podľa môjho presvedčenia teda spoločnosť, nemôže človeku prikázať žiť (zákaz eutanázie) ani prikázať zomrieť (trest smrti). |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 16:04:24
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
Moje vyjadrenie k trestu smrti:
Človek je pánom svojho života, podľa môjho presvedčenia teda spoločnosť, nemôže človeku prikázať žiť (zákaz eutanázie) ani prikázať zomrieť (trest smrti).
...Ukájal sa nad rozštvrtenými telami: O pastierovi oviec Štefanovi Svitekovi sa v Brezne vedelo, že je riadny „úchylák“. Vraj ho sexuálne vzrušuje, keď si to „rozdáva“ s kravami a odrezáva býkom pohlavné orgány. Udalosti z 30. októbra 1987 však vydesili a šokovali celé Slovensko. Dvadsaťsedemročný recidivista Svitek prišiel v ten večer domov ako zvyčajne opitý. Manželka mu cez dvere zakričala, nech odíde. To nemala robiť. Svitek dostal amok. Sekerou vylomil dvere. Rozzúrený rozsekal manželke hlavu a krk. Potom rozsekal aj hlavičky spiacich dcér. Mali štyri a šesť rokov. Vzápätí všetky tri telá rozštvrtil a niekoľkokrát nad nimi onanoval. Mŕtve dcérky ešte pohlavne zneužil, manželke odrezal oba prsníky a jej vnútornosti rozhádzal okolo seba. Vypitval dokonca aj plod manželky, ktorá bola vo vysokom štádiu tehotenstva. Štefana Sviteka zakrátko chytili. Niekoľko hodín sa skrýval na povale rodičovského domu. Dokonca ho raz videli schádzať po schodoch. Potom sa utiahol do senníka nad mestom. Pri rekonštrukcii sa údajne na chvíľu usadil do hojdacej stoličky svojich detí. Svitek sa za tieto činy zapísal do análov ako posledný popravený zločinec v Československu. Popravili ho 8. júna 1989 v Bratislave.
...co uz s takouto bestiou...?
http://www.plus7dni.sk/index.cfm?Page=ShowArticle&ArticleID=14319 |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 16:27:17
|
...co uz s takouto bestiou...? Dozivotie na samotke - to je vacsi trest.
Smrt pre takeho debilka moze byt vykupenie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 17:02:11
|
To: Milan
Cit: ...co uz s takouto bestiou...?
Zavrieť a nech pracuje a rozmýšľa. Popravou čo vyriešiš?
Vieš ako bolia výčitky svedomia? A ver tomu, že by ich po čase začal mať, hlavne keby na neho doľahla staroba a choroby....
A čo Ty vieš, či by napokon svoje hriechy nevyznal a neobrátil sa... popravou mu túto možnosť definitívne zoberieš.
Okrem toho, existujú lekárske zákroky, ktoré dokážu zmeniť zvrátenosť človeka, i keď sa z neho tým stane neplnohodnotný človek... ale možnosti sú vždy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 19:06:43
|
Okrem toho, existujú lekárske zákroky, ktoré dokážu zmeniť zvrátenosť človeka, i keď sa z neho tým stane neplnohodnotný človek... ale možnosti sú vždy. PavelBA, a tebe dame urobit frontalnu lobotomiu, snad sa zbavis obsedantnej maniackosti. Mato, vrtacku mas, alebo pouzijeme nasu staru dobru Hiltku? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 19:17:15
|
...no, pripustam...ta samotka a tie bolave výčitky svedomia po čase ktore by začal mať, hlavne keby na neho doľahla staroba a choroby...na tom ozaj nieco bude...rychla smrt je ozaj niekedy vykupenim... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 21:54:06
|
Presne tak Milan, od Boha dostal človek život a On jediný ho aj končí... na to nemá právo nik ani samotný jednotlivec.
Ako si zverený čas využil, bude posudzované, podľa poznania, ktoré si dostal a postoji, ktorý si zaujal.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 22:22:29
|
quote: Pôvodne poslal GMK PavelBA, a tebe dame urobit frontalnu lobotomiu, snad sa zbavis obsedantnej maniackosti. Mato, vrtacku mas, alebo pouzijeme nasu staru dobru Hiltku?
Hiltka bude stacit, ale jedine s priklepom |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|