Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Trest smrti ako tema dna
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: zrusenie ZVS a retext ludovej piesne Téma Next Topic: Pre veriacich návštevníkov
Strana: z 2

peto

Stav: offline

Odoslaný - 26 júl 2005 :  14:25:39  Zobraziť profil  Pridať peto do zoznamu priateľov
prieskum ukazal, ze vacsina Slovakov je za neho
cisla az desia
http://www.sme.sk/c/2311954/Trest-smrti--redir.html

1. mame skusenosti s justicnymi omylmi - a to ja umyselnymi (justicny omyl je terminus technikus pre nespravne rozhodnutie sudu)

2. ak by sa pripustil bol by v prvom rade na vzanov svedomia

3. nikdy sa nepreukazalo, ze ma trest smrti odstrasujuci ucinok

4. nemame dostatok katov5. podstatne lepsim riesenim je reality show zo samotiek vysielana STV

a co robit z pohladu ochany obeti

1. zaviset absolutne tresty a to hlavnme absolutne dozivotie (absolutny trest je treminus technikus pre trest na ktory sa nevztahuje pravo prezidneta udelit milost ani pravo skutok amnestovat a ani moznostpredcasneho prepustenia z vykou vazby)

2. zaviest moznost obete trestneho cinu alebo jej pozostalych vybrat si prokuratora/advokata na procese a vymenit ho ak nebu spokojny s tym ako zasatava ich zaujmy

Počet príspevkov: 106  ~  Člen od: 08 december 2003  ~  Posledná návšteva: 05 máj 2006 Upozorniť moderátora 

Milan

Odoslaný - 26 júl 2005 :  15:30:06  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
Trest smrti?....tiez by som bol za...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 26 júl 2005 :  15:40:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ja nie som proti trestu smrti ale netreba ho, lebo už žijeme v dobe, kde máme veľa možností ako sa s nenapraviteľnými a spoločnosť ohrozujúcimi zložincami môžeme vysporiadať aj bez nutnosti niekoho trestať smrťou.

Zľutovanie nad úkladnou (t.j. dokonale úmyselnou a premyslenou) vraždou by som nemal a ani nemám. Taký človek - vrah - by si to mal "zlízať" až po dno. Mal by sedieť doživotne a aj odškodniť poškodených (napr. prácou, peniazmi...)

Pokiaľ by spoločnosť možnosť na separovanie takýchto ťažkých zločincov nemala, tak môže byť aj trest smrti.

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Milan

Odoslaný - 26 júl 2005 :  17:48:57  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Zľutovanie nad úkladnou (t.j. dokonale úmyselnou a premyslenou) vraždou by som nemal a ani nemám. Taký človek - vrah - by si to mal "zlízať" až po dno. Mal by sedieť doživotne a aj odškodniť poškodených (napr. prácou, peniazmi...)

Pokiaľ by spoločnosť možnosť na separovanie takýchto ťažkých zločincov nemala, tak môže byť aj trest smrti.

...chcel som vysvetlit svoj postoj....ale je tu vysvetleny...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 26 júl 2005 :  18:17:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Najsamprv treba povedat, peto, ze prokurator nehaji zaujmy pozostalych, ani obete, le zaujmy spolocnosti. Trest ani sud nie je prostriedok pomsty ani odplaty, hoci nase pomstichtive duse by to tak casto radi videli.

Ja nie som proti trestu smrti ale netreba ho, lebo už žijeme v dobe, kde máme veľa možností ako sa s nenapraviteľnými a spoločnosť ohrozujúcimi zložincami môžeme vysporiadať aj bez nutnosti niekoho trestať smrťou.
Takze otazocka na zaciatok: Co je to trest?

Zlutovanie netreba mat a k zodpovednosti treba volat. Ale pomsta a odpolata je zasak druhy extrem.

A dalsia otazocka: ako moze vrah odskodnit poskodeneho??? Ved ten je predsa mrrtvy...

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 27 júl 2005 :  04:17:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
Ja nesuhlasim s trestom smrti. Nik z nas ludi nema pravo vziat inemu zivot, na to tu nie sme. A nastastie zijeme v dobe, kedy by uz malo fungovat svetske pravo a spravodlivost. Ak je niekto vrah, tak ho zavriet, aj dozivotne, ak je recidivista, ale nie vziat mu zivot. A to odskodnenie...ked nie poskodenemu (mrtvemu), tak aspon pozostalym po obeti.(predpokladam, ze toto mal veritas na mysli v odpovedi)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:18:51  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Úplne s Tebou Mirecnr súhlasím. Ešte by som dodal, že trest smrti ako taký je rozhodnutie, po ktorom výkone sa stáva nezvratným.

Sme len ľudia, ľudia omylní, takže môže prísť i k omylu v súdnej mašinérii, ako sa to už v histórii neraz stalo. Existujú možnosti ako previnilca eliminovať, zneškodniť bez toho, aby mu bol zobraný život.

Čo sa týka Písma, nikto nemá právo vziať druhému život. Odhliadnúc od SZ..
Boh dáva, Boh môže vziať. Podľa mňa je i samovražda, či eutanázia v rozpore s Božím Slovom, nieto ešte trest smrti.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:31:27  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
... Čo sa týka Písma, nikto nemá právo vziať druhému život. Odhliadnúc od SZ ...

Na margo poznamky.
Paly, ja len aby som bol v obraze. To uz ste, samozrejme vedeni Duchom Svatym, vyskrtli z kanonu i SZ ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:47:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Dneska bolo takéto čítanie:

Zaprisahávam ťa pred Bohom a Kristom Ježišom, ktorý bude súdiť živých i mŕtvych, pre jeho príchod a jeho kráľovstvo: Hlásaj slovo, naliehaj vhod i nevhod, usvedčuj, karhaj a povzbudzuj so všetkou trpezlivosťou a múdrosťou. Lebo príde čas, keď neznesú zdravé učenie, ale nazháňajú si učiteľov podľa svojich chúťok, aby im šteklili uši.
4 Odvrátia sluch od pravdy a obrátia sa k bájkam. Ty však buď vo všetkom triezvy, znášaj útrapy, konaj dielo evanjelistu, plň svoju službu.

Veľmi sa mi páči. Hlavne tým "štekliť uši"... Napr. médiá nám často šteklia všeličím uši - aj o treste smrti... Aj mnohí nám o treste smrti hovoria bájky... Ale my by sme mali byť tirezvi a znášať aj útrapy, posmech...

A aby to naozaj vyznelo tak, ako má, opakujem svoj postoj: dnes už trest smrti vôbec netreba. Avšak ťažkých zločincov treba od slušných občanov separovať. Dnes máme na to možnosti. Ak by neboli, tak nevylučujem ani trest smrti. (Veď čo s neustálym a arogantným a surovým zločincom, čo sa ani smrti, ani Boha nebojí ale len hľadá možnosť, ako sa dostať k možnosti opäť robiť zlobu...?)

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:48:01  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Vlkodlak

Vtipné.... isté praktiky zo SZ kresťania nerobia, viď neplatí už oko za oko ale miluj svojho nepriateľa....

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 27 júl 2005 :  09:00:26  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Veritas...

Cit: Veľmi sa mi páči. Hlavne tým "štekliť uši"... Napr. médiá nám často šteklia všeličím uši - aj o treste smrti...

V 2Tim 4 kap. sa hovorí o UČENÍ, ktoré sa bude líšiť od učenia Krista, apoštolov nie o učení politických strán, či učení o treste smrti....

<°)))))><(

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  09:10:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
A to odskodnenie...ked nie poskodenemu (mrtvemu), tak aspon pozostalym po obeti.(predpokladam, ze toto mal veritas na mysli v odpovedi)
Za co chces pozostalych odskodnit, ved im sice vznikla ujma v dosledku konania vraha, ale nie su poskodenymi tymto trestnym cinom.

Ludia radi vyuzivaju situaciu pre seba a to dokonca aj takymto sposobom.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  09:25:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Za co chces pozostalych odskodnit, ved im sice vznikla ujma v dosledku konania vraha, ale nie su poskodenymi tymto trestnym cinom.

Ludia radi vyuzivaju situaciu pre seba a to dokonca aj takymto sposobom.

Čo ak niekto zavraždí otca rodiny - živiteľa? Matka s deťmi ostane sama... peňazí niet navyše...
Čo ak niekto zavraždením riaditeľa nejakej firmy spôsobí prepustenie a stratu práce ďalším ľuďom...?
Čo ak vrah zabije človeka, čo ide pomôcť chudobným...?

Domnievam sa, že je čo nahrádzať. Ale, GMK, máš pravdu, že je hyienistické, ak sa to zneužíva...

Lajos

Odoslaný - 27 júl 2005 :  09:32:58  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
suhlaim s mircom, su aj ine cesty ako izolovat nebezpecnych ludi. Ak niekoho popravis, akurat mu zabranis olutovat svoj cin a to uz ani nehovorim o justicnych omyloch a o zneuzivani trestu smrti vsetkymi moznymi vladnymi aj nevladnymi skupinami. Myslim, ze pozname aj lepsie sposoby ako sa ochranit takych ludi. Ak uz nieco dotycny spachal tak dozivotie, a ak niekto naozaj prahne po tom aby bol popraveny, treba sa zamysliet ci nejde o pomstu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 27 júl 2005 :  09:37:22  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
Zľutovanie nad úkladnou (t.j. dokonale úmyselnou a premyslenou) vraždou by som nemal a ani nemám. Taký človek - vrah - by si to mal "zlízať" až po dno.
tak az po dno veritas, ze? Tak tomu hovorim krestanstvo v praxi. Netvrdim ze si mame nechat sr.. na hlavu, ale odpustenie je ulava ako pre jednu tak i druhu stranu. Ak niekto spravi cin, bude za to potrestany, ale to neznamena, ze mu nemoze dotycny odpustit (a nemam na mysli trest). Predstav si ze by Boh reagoval takto na nase previnenia... nech si to pekne vylizu - az po dno... to by sme ani nevylizali, vsetci dokopy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  09:38:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Čo ak niekto zavraždí otca rodiny - živiteľa? Matka s deťmi ostane sama... peňazí niet navyše...
Samozrejme je to smutne a blbe, ani tak nie pre tie peniaze, ako skor o emocionalnu stratu a psychicku traumu, ale je to situacia, s ktorou treba ratat a uvalit teraz na vraha zodpovednost za rodinu je nemiestne a dla mna nespravne. Ved ten, kto sposobi nehodu, v ktorej by otec zomrel, tiez by neplatil. Pre taketo pripady je treba mat uzavretu ivotnu poistku.

Vrah ma pykat za to co spravil: za vrazdu, hoci to ma mnozstvo dalsich dosledkov.

Čo ak niekto zavraždením riaditeľa nejakej firmy spôsobí prepustenie a stratu práce ďalším ľuďom...?
Tak ho prepustime a spravime riaditela z neho???

Čo ak vrah zabije človeka, čo ide pomôcť chudobným...?
A co ked zabije niekoho, kto chcel zabit 217 ludi nastraznym systemom lebo patri k extremistickej teroristickej organizacii?

Domnievam sa, že je čo nahrádzať.
Poopravim: Strata je a je velka.

Ale, GMK, máš pravdu, že je hyienistické, ak sa to zneužíva...
Presne o to sa vsak jedna, ked pozostali ziadaju nahradu. O pomstu a zneuzitie.

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  10:45:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Ale, GMK, máš pravdu, že je hyienistické, ak sa to zneužíva...
Presne o to sa vsak jedna, ked pozostali ziadaju nahradu. O pomstu a zneuzitie.

Nie vždy to tak je... Niekedy naozaj trpia nevinní...

quote:
tak az po dno veritas, ze? Tak tomu hovorim krestanstvo v praxi. Netvrdim ze si mame nechat sr.. na hlavu, ale odpustenie je ulava ako pre jednu tak i druhu stranu. Ak niekto spravi cin, bude za to potrestany, ale to neznamena, ze mu nemoze dotycny odpustit (a nemam na mysli trest). Predstav si ze by Boh reagoval takto na nase previnenia... nech si to pekne vylizu - az po dno... to by sme ani nevylizali, vsetci dokopy.

Lajos, aby sme sa rozumeli, hovorím o nenapraviteľných zločincoch, ktorí majú úplne v paži život, neboja sa ani smrti, ani Boha ani nikoho a neustále hľadajú možnosť, ako sa dostať k možnosti zabíjať... Hovorím o vrahoch - o ľuďoch nebezpečných pre spoločnosť a o nenapraviteľných recidivistoch... Sú takí.

Ty si, pravdepodbne, mal viac na mysli zabitie, neúkladného vraha, alebo (zjednoduším to), človeka, čo raz zabil...
Jasné, že tu, v tomto prípade, dávam priestor na oľutovanie, ba s radosťou mu odpustím, ak prejaví trošku ľútosti... Kresťanstvo naozaj dáva veľké možnosti. Som ochotný odpustiť aj 77 krát, ak dotyčný prejaví aspoň minimum súcitu...

Ale ani Pán Boh, a ani ja a verím, že ani žiadny kresťan, nemôže odpustiť (trest) tomu, kto bezočivo, nenapraviteľne, surovo a chladnokrvne brojí proti životu, nemá v úcte spoluobčanov a je pre spoločnosť nebezpečný...
Tu treba tvrdo izolovať (možno aj liečiť, vychovávať) - na to dneska máme prostriedky a možnosti. Ale ak by tieto možnosti neboli a vrah by napr. opakovane utekal z väzenia a bol by nebezpečenstvom, v tomto prípade sa neštítim použiť aj právo absolútneho trestu.

A akým právom? Takým, že surový úkladný viacnásobný vrah dávno stratil právo na život, ak ho druhým opakovane berie. Ale právo na život majú mať slušní ľudia, ktorých on ohrozuje. Vtedy sa trest smrti neprieči ani kresťanským zásadám...
(Ako robil tak sa mal, čertu slúžil, čert ho vzal)

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  12:14:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Nie vždy to tak je... Niekedy naozaj trpia nevinní...
Ukaz konkretny pripad, kedy je vrah priamo zodpovedny za rodinu a jej situacu?

Lajos, aby sme sa rozumeli, hovorím o nenapraviteľných zločincoch, ktorí majú úplne v paži život, neboja sa ani smrti, ani Boha ani nikoho a neustále hľadajú možnosť, ako sa dostať k možnosti zabíjať... Hovorím o vrahoch - o ľuďoch nebezpečných pre spoločnosť a o nenapraviteľných recidivistoch... Sú takí.
OK, a ako ich spoznas, identifikujes a vsetko to ostatne? Ako prevedies uto kompletnu osobnostnu analyzu?

Ale ani Pán Boh, a ani ja a verím, že ani žiadny kresťan, nemôže odpustiť (trest) tomu, kto bezočivo, nenapraviteľne, surovo a chladnokrvne brojí proti životu, nemá v úcte spoluobčanov a je pre spoločnosť nebezpečný...
Asi si mylime terminy" odpustit mu mozno, ale nemozno mu odpustit vyhnut sa zodovednosti.

Tu treba tvrdo izolovať (možno aj liečiť, vychovávať) - na to dneska máme prostriedky a možnosti. Ale ak by tieto možnosti neboli a vrah by napr. opakovane utekal z väzenia a bol by nebezpečenstvom, v tomto prípade sa neštítim použiť aj právo absolútneho trestu.
Nestiti by som sa nestitil asi ani ja. Pytame sa vsak, je to v sulade s Kristom?

A akým právom? Takým, že surový úkladný viacnásobný vrah dávno stratil právo na život, ak ho druhým opakovane berie.
A na tuto perlu si skade dosiel?

Ale právo na život majú mať slušní ľudia, ktorých on ohrozuje. Vtedy sa trest smrti neprieči ani kresťanským zásadám...
Bahahahaha!!!

Ze boli porusene tvoje prava, este neznamena, ze ty mozes porusit jeho. Takato zasada plati aj v legislative.

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  12:30:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
2267 Za predpokladu, že sa plne zistila totožnosť a zodpovednosť vinníka, tradičné učenie Cirkvi nevylučuje použitie trestu smrti, ak by bol jedinou možnou cestou na účinnú obranu ľudských životov pred nespravodlivým útočníkom.
Ak však na obranu a na ochranu bezpečnosti osôb pred útočníkom stačia nekrvavé prostriedky, verejná moc má použiť iba tie, lebo lepšie zodpovedajú konkrétnym podmienkam spoločného dobra a väčšmi sa zhodujú s dôstojnosťou ľudskej osoby.
A skutočne dnes, keď už štát má k dispozícii možnosti účinne potlačiť zločin tak, že zneškodní páchateľa a pritom mu definitívne neodníme možnosť vykúpiť sa, prípady, v ktorých je absolútne nevyhnutné usmrtiť vinníka, „sú už veľmi zriedkavé, ak sa ešte vôbec skutočne vyskytujú“. 43Ján Pavol II.‚ encykl. Evangelium vitae‚ 56: AAS 87 (1995) 464.

Teda trest smrti nemá nič proti Kristovmu učeniu, lebo vieme, že Boh zlých trestá a dobrých odmeňuje... Boh je spravodlivý. A dal nám moc, aby sme už aj tu na zemi čo-to posúdili (čo rozviažeš na zemi...bude rozviazané v nebi...)

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  12:44:32  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

2267 Za predpokladu, že sa plne zistila totožnosť a zodpovednosť vinníka, tradičné učenie Cirkvi nevylučuje použitie trestu smrti, ak by bol jedinou možnou cestou na účinnú obranu ľudských životov pred nespravodlivým útočníkom.
Ak však na obranu a na ochranu bezpečnosti osôb pred útočníkom stačia nekrvavé prostriedky, verejná moc má použiť iba tie, lebo lepšie zodpovedajú konkrétnym podmienkam spoločného dobra a väčšmi sa zhodujú s dôstojnosťou ľudskej osoby.
A skutočne dnes, keď už štát má k dispozícii možnosti účinne potlačiť zločin tak, že zneškodní páchateľa a pritom mu definitívne neodníme možnosť vykúpiť sa, prípady, v ktorých je absolútne nevyhnutné usmrtiť vinníka, „sú už veľmi zriedkavé, ak sa ešte vôbec skutočne vyskytujú“. 43Ján Pavol II.‚ encykl. Evangelium vitae‚ 56: AAS 87 (1995) 464.

Teda trest smrti nemá nič proti Kristovmu učeniu, lebo vieme, že Boh zlých trestá a dobrých odmeňuje... Boh je spravodlivý. A dal nám moc, aby sme už aj tu na zemi čo-to posúdili (čo rozviažeš na zemi...bude rozviazané v nebi...)

Blablablablabla.

Ani jeden citat z Biblie. To ako si chcel co dokazat tymto citatom? Ze organizacia, ktora si narokuje moc bude mat taketo pravo ukotvene vo svojom kanone? Alebo co?

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  12:51:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Ani jeden citat z Biblie. To ako si chcel co dokazat tymto citatom? Ze organizacia, ktora si narokuje moc bude mat taketo pravo ukotvene vo svojom kanone? Alebo co?

Priateľu, GMK, čítaš Ty aj poriadne, alebo si na mňa tak alergický, že už napíšeš čokoľvek, ale len, aby si napísal...?
Bol tam citát zo sv. Písma: "čo rozviažeš na zemi...bude rozviazané v nebi..."
Ale ak máš na mysli Evangelium vitae, tak si ho prečítaj a najdeš plno citátov. To, čo som uviedol bol len úryvok...

A, priateľu GMK, viem, že Biblu poznáš, preto verím, že si nájdeš aj pasáže o tom, že Boh vie aj súdiť, ak niekto cielene a vedome a dobrovoľne koná proti božím prikázaniam a neľutuje svoje prečiny...

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  12:53:22  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Bol tam citát zo sv. Písma: "čo rozviažeš na zemi...bude rozviazané v nebi..."
Hej, bol tam uvedny v zatvorke. Ale ako referencny bo tam bola pasaz z KKC, tak sa nevykrucaj.

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  12:54:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Hm. Ďalšia Tvoja chyba: žiadny KKC. Pozri, čo to je lepšie... (že by encyklika - okružný list?) A čítaj lepšie, i keď to píšem ja, veritas...

(Prepáč, že sa "vykrúcam", no musím, keď chcem hovoriť veci tak, ako sú...)

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  12:59:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ďalšia Tvoja chyba: žiadny KKC. Pozri, čo to je lepšie... (že by encyklika - okružný list?) A čítaj lepšie, i keď to píšem ja, veritas...
OK, omylom som tu encykliku pokladal za sucast KKC.

Prepáč, že sa "vykrúcam", no musím, keď chcem hovoriť veci tak, ako sú...
Veci nie su take ako hovoris.

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  13:02:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Veď ja som iba omylný človek... Ale, tak, ako aj iní, snažím sa povedať svoj názor...

Ak sa ukáže, že ho mám zlý, tak si ho poopravím k lepšiemu...
Tak ako sa, teda, veci majú? Rád by som počul aj Tvoj postoj k tomuto. Príliš sa mi nepáči, keď ma hneď "odpinkneš", že môj názor je zlý... Rdšej by som bol, keby si mi povedal v čom konkrétne mám medzery...

pavelba

Odoslaný - 27 júl 2005 :  13:24:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Marek 10:19  A prikázania vieš: Nezcudzoložíš, nezabiješ, neukradneš, nepovieš falošného svedoctva...

Rímskym 12:18  Ak je to možné, nakoľko to závisí od vás, majte pokoj so všetkými ľuďmi.
19  Nie sami sa pomstiac, milovaní, ale dajte miesto hnevu, lebo je napísané: Mne pomsta; ja odplatím, hovorí Pán.

I keď kresťan samotný nevykoná rozsudok, ale súhlasí s ním, porušuje Božie prikázania...

Izolácia, lekárske zákroky na nenapraviteľných zločincoch dokážu zmeniť ich správanie.

Za ťažkého komunizmu, keď som pracoval v zdravotníctve sa stal takýto prípad.
Istý, povedzme Jano K. opakovane spáchal trestný čin vraždy. Komunisti sa nijako moc nerozpakovali použiť trest smrti. Na šťastie pre tohoto delikventa mal otca psychiatra na dosť vysokom mieste v zdravotníctve. Ten vybavil, aby jemu synovi vykonali zákrok, kedy mu elektrodami zavedenými do mozgu odpálili nejaké centrum, ktoré malo vraj na svedomí jeho konanie. Zákrok sa podaril, pacient ostal pár rokov v liečebni v Pezinku a teraz veselo žije ďalej... Nebyť jeho otca, na 99% by odvisol. Ako by si sa zachoval Ty Veritas, keby práve Tvoje dieťa malo byť popravené, na základe oprávnenej žaloby a jasných dôkazov????

<°)))))><(

Strana: z 2 Previous Topic: zrusenie ZVS a retext ludovej piesne Téma Next Topic: Pre veriacich návštevníkov  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06