|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 09:55:11
|
Raz pri jednej homílii sa náš kňaz zamýšľal nad tým, či sme ako veriaci vierou v Boha niečo stratili... Bola to homília pre birmovancov, ktorí sa preukrutne báli, že keď uveria a stanú sa kresťanmi, budú musieť všetko doterajšie zanechať, opustiť a začať odznovu... (šport, priateľov, hudbu,...)
Ako som nad tým aj ja uvažoval, skutočne som po svojom obrátení nič nestratil. Nič sa nezmenilo: ostal som bývať tam, kde som býval, školu som dochodil tú, ktorú som navštevoval, kamarátov som mal stále rovnakých, jedlá som jedol tie isté, záujmy a voľný čas som trávil rovnako, reč som nezmenil (vyprávam rovnako nespisovne aj teraz ako aj pred tým...), hudbu počúvam rovnakú, jedlá jem tie isté...
Viera mi nič nezobrala - iba ak pridala. A možno tu je tá zmena: pridávať začala tam, kde to bolo dobré. Čo nebolo správne mi nezmizlo, ale akcent sa preniesol na dobré stránky.
Ako príklad môžem povedať rozprávanie vtipov: pred obráteným som hovoril vtipy a samozrejme tie najškaredšie a neskutočne sme sa na tom rehotali. Po tom, čo som uveril v Boha, som ich nezabudol... Viem ich a dokonca ich aj v určitej spoločnosti a vo vhodnej chvíli poviem... No cítim a viem, že je to úplne (čo sa týka postoja) niečo iné ako vtedy...
Podobne s priateľmi - nestratil som kamarátov, kontakt. Poznáme sa aj naďalej, len oni si žijú svoj život a ja mám aj ďalších, iných, s ktorými si viac rozumiem aj v otázkach viery.
Teda Boh nám nič nezoberie, nič neukradne, ak v neho uveríme. Nestratíme nič zo svojho "samého seba", ale to dobré, čo je v nás oveľa viacej rozmnoží a požehná...
Aj dneska som prchý, viem byť zlý, viem sa osopiť na druhého. To mi žiaľ ostalo. Ale dostávam silu, ako tieto veci regulovať a postupne sa vo mne rozrastajú pozitívne a kladné stránky...
A na mne sa 100% splnili slová: kto má, tomu sa pridá a že dostanem stonásobne viac, ako obetujem.
Vy máte tiež nejaký takýto podobný pohľad? Teším sa na reakcie.
|
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 10:13:00
|
quote: Pôvodne poslal veritas Vy máte tiež nejaký takýto podobný pohľad?
Tak veru. Podobne pocity. Ja som napriklad ziskal slobodu. Ta je pre nas, chlpacov, najpodstatnejsia. |
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 10:20:30
|
mozno na prvy pohlad ano. ale pod pokryvkou zistujem ze nie. rozhodne a stroho: nie! |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 11:20:09
|
Alesko, zdá sa mi, že ja som aj stratila. viď Mat. 13,44-45 ...a kúsok aj z môjho "chcenia" ... No poznáš - to, čo mi bolo ziskom, položil som pre Krista za stratu Fil.3,7 Ale tá perla stojí za to. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 18:53:07
|
Iba ziskal. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 04:20:11
|
Nestratil som nic z toho, za cim by mi bolo smutno, ale ziskal som ovela viac, ako si zasluzim. Vdaka Ti, Pane.
|
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 17:46:28
|
zial nestratil... nestratil som svoj egoizmus.. ani pychu a namyslensot... ani dalsie zle vlastnosti... ale preco? |
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 19:04:44
|
quote: Pôvodne poslal Patrik
zial nestratil... nestratil som svoj egoizmus.. ani pychu a namyslensot... ani dalsie zle vlastnosti... ale preco?
Ahoj Patrik. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 20:35:18
|
To: Patrik
Cit: zial nestratil... nestratil som svoj egoizmus.. ani pychu a namyslensot... ani dalsie zle vlastnosti... ale preco?
Aby si nespyšnel, aby si si stále uvedomoval, že ako hriešny človek nedokážeš byť svätý v takej miere ako to požaduje Boh.
Ak by Ti Boh všetko zobral, bol by si horší ako poturčenec od turka....
Egoizmus, /ktorý mám i ja/ pýcha, /ktorú mám i ja/, namyslenosť, /ktorú mám i ja/ sú vlastnosti, ktoré treba predložiť pred Boží zrak, úprimne a s tým, že nedokážeme s tým nič urobiť. Boh to vie, On to dokáže zmeniť skrze Ducha Svätého.
Ak by však k tomu prišlo iba na základe viery bol by to precedens, doteraz sa také nič nestalo, dokonca samotný Pavel píše:
2 Korintským 12:7 A aby som sa prevelikosťou zjavení príliš nepovyšoval, daný mi je osteň do tela, anjel satanáš, aby ma pohlavkoval, aby som sa príliš nepovyšoval. |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 júl 2005 : 08:34:54
|
Egoizmus, /ktorý mám i ja/ pýcha, /ktorú mám i ja/, namyslenosť, /ktorú mám i ja/ sú vlastnosti, ktoré treba predložiť pred Boží zrak, úprimne a s tým, že nedokážeme s tým nič urobiť. Boh to vie, On to dokáže zmeniť skrze Ducha Svätého. A narozdiel od Patrika, ktory s tym bojuje ty si tieto vlastnosti zveladujes, pestujes a polievbas, aby rozkvitli do bohatej kytice bodliacia. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 10:52:38
|
quote: Pôvodne poslal GMK
Egoizmus, /ktorý mám i ja/ pýcha, /ktorú mám i ja/, namyslenosť, /ktorú mám i ja/ sú vlastnosti, ktoré treba predložiť pred Boží zrak, úprimne a s tým, že nedokážeme s tým nič urobiť. Boh to vie, On to dokáže zmeniť skrze Ducha Svätého. A narozdiel od Patrika, ktory s tym bojuje ty si tieto vlastnosti zveladujes, pestujes a polievbas, aby rozkvitli do bohatej kytice bodliacia.
RACHACHACHACHA! Keď to hovorí taký narcis, egoista a duševne labilný jedinec ako ty, musím sa enem zasmiať. Nože Marcelko, nalistuj si ten príbeh o farizejovi v chráme, alebo ten o tom brvne v oku. Načo ti je Biblia, keď ju nečítaš? Či ty si jeden z tých, o ktorých písal v inej téme Veritas a potrebuješ mať všetko ilustrované? |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 14:17:38
|
Morphee, Ty si nieco stratila vierou v Boha? Veris v Boha? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 14:37:01
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr
Morphee, Ty si nieco stratila vierou v Boha? Veris v Boha?
Nie, ale "nevierou" som získala oveľa viac.
Mohla by som napísať, že som stratila roky života, ale to by bolo veľmi jednostranné. A nakoniec, ak by som nebola predtým oddane a úprimne veriaca, dnes by som sa tu tak nemiestne nezabávala na týchto dišputách, takže... zhrniem to, podľa ľudovej múdrosti: Čo ťa nezabije, to ťa posilní. |
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 14:42:04
|
otazka je, pre aky zivot Ta to zabilo, a pre aky, docasny Ta to "posilnilo"? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 14:57:12
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr
otazka je, pre aky zivot Ta to zabilo, a pre aky, docasny Ta to "posilnilo"?
Takúto otázku pokladáš si sám. A sám si na ňu aj odpovedáš. Prečo ťa teda obťažovať. |
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 15:28:01
|
mna neobtazujes. Maj pekny den. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 22:20:28
|
To:Morphee Cit: Nie, ale "nevierou" som získala oveľa viac.
Dočasne, priateľka.....
A to sa týka jak materiálnych, tak duchovných vecí. Viera nie je niečo, čo by Ťa zväzovalo, viera prináša slobodu!
Ján 8:34 Ježiš im odpovedal: Ameň, ameň vám hovorím, že každý, kto činí hriech, je sluhom hriechu. 35 A sluha nezostáva v dome na veky; syn zostáva na veky. 36 Tedy keď vás Syn vyslobodí, budete skutočne slobodní.
Galatským 5:13 Lebo vy ste nato povolaní, bratia, aby ste boli slobodní, len nedávať tej slobody za príčinu telu, ale skrze lásku slúžte navzájom jedni druhým.
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 09:08:45
|
Naozaj zvláštne... ak zabíjajú, utláčajú, smilnia, drancujú, ponižujú a zakazujú slobodne vyznávať ostatným svoje náboženstvo Mojžišovi "vyvolení" je všetko v poriadku, ba priam dobreže to neoznačíte za svätú vec. Ak to isté robí niekto iný, je to zločinec...
Ja som bola rovnako zaslepená ako vy. Našťastie "nevierou" som získala to, čo vám chýba - nadhľad a schopnosť vidieť veci náboženské objektívne, bez emócii. Lebo - ako hovorí klasik - láska vytvára nielen dúhu snov na sivej oblohe skutočnosti, ale hádže romantické svetlo aj na kopu hnoja.
http://blumental.sk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=500&whichpage=2 |
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 09:54:47
|
Tak preco mas taku neuhasitelnu potrebu stale sa k nam vracat a diskutovat s nami . Ty si vo svojej neviere nasla ovela viac ako vo viere . Dobre , budem kacir a pripustim , ze mas pravdu . Ale preco mas stale potrebu nam dokazovat , ze mas pravdu ? Popieras dedicny hriech , vyhlasujes ho za justicny omyl , ale nevies zodpovedat otazku , preco clovek , ktory poprel Boha , dokazal vytvorit len hektakomby mrtvol . Popieras Boha , ale stale mas potrebu sa pred nim skryvat . Ako prarodicia . Skryli sme sa , lebo sme nahi . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 09:59:29
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 10:03:53
|
My tu mame aj uzavretu sekciu katolickeho fora . A mozem ti povedat , ze mame o com hovorit aj bez tychto debat . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 10:08:37
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
Tak preco mas taku neuhasitelnu potrebu stale sa k nam vracat a diskutovat s nami . Ty si vo svojej neviere nasla ovela viac ako vo viere . Dobre , budem kacir a pripustim , ze mas pravdu . Ale preco mas stale potrebu nam dokazovat , ze mas pravdu ? Popieras dedicny hriech , vyhlasujes ho za justicny omyl , ale nevies zodpovedat otazku , preco clovek , ktory poprel Boha , dokazal vytvorit len hektakomby mrtvol . Popieras Boha , ale stale mas potrebu sa pred nim skryvat . Ako prarodicia . Skryli sme sa , lebo sme nahi .
Nemusím si dokazovať nič. Ja viem, že nepoznám pravdu, ale som s tým vyrovnaná a nemusím sa utiekať k niečomu, čo pokladám za pravdu, bez ohľadu na to, čo to je alebo nie je pravda. A na tieto dišputy sem chodím, bo ma to baví. Občas tu naďabím na zaujímavý postreh, občas ma inšpirujete k pátraniu po niečom a tak podobne si neustále rozširujem obzori. |
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 10:13:00
|
...tak naco ta otazka?..ako som uz raz spomenul, zavrite to pre seba, debatujte o svojich temach, nebudete pohorseny ...
...nech sa nikto nehneva, chcem len vyjadrit svoj nazor. Niekedy mam dojem, ze byt veriacim je casto urcita forma nadutosti. Viera v to, co som bol vychovany ma ubezpecuje, ze som lepsi ako ty ostatni ludia, ja som "spaseny", oni su "zatrateny", my zijeme v "boziej milosti", oni su "neznabohovia"....tiez sa mi nepaci, ked si tu niekto mysli, ze pozna odpovede na "klucove otazky vesmiru" a toto mu dava pravo pozerat na nas ostatnych ako na uboziakov... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 10:13:50
|
Tak Amigo, a debaty su tam casto ostrejsie, po stole sa trieska, na heretikov sa prstom ukazuje a co je najneuveritelnejsie, protestanti sa v drvivej vacsine v dobrom spominaju.
Kto by tomu veril ... |
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 10:14:50
|
Veru, je to tak, ako Vlkodlak hovorí... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 10:28:10
|
Milan, prave naopak ...
Kus zaglobalizujem, zvelicim i prezeniem ... vsak by to bola krivda, keby len vy ste mali pravo tresnut sem tam somarinu ...
Ja sa na vas dost casto(pozor - nehovorim, ze vzdy !!!) zabavim, pretoze situacia je ako zo sablony. Neveriaci, povacsine prosteho ducha, si pod pojmom veriaci predstavuje nejake babky ci nebodaj nejakych tutmakov. Neviem ci ide liecit komplexy, ci nebodaj pocituje deficit vhodneho miesta na exhibiciovanie - narazi na krestansku stranku - forum. Hned napne svaly a povacsine zvysoka ukazuje svaly. Netusi vsak, ye sa ocitol v situacii, ked sa ide kupat do nevinne vyzerajucej rieky - lez plnej krokodilov(alebo lesa plneho vlkov). Oni, veriaci, totizto povacsine niesu ani tutmaci, uchylaci, ba ani zadubenci. Aj selekcia ucastnikov debaty(internetom) predpoklada, ze tu debatuje povacsine "pracujuca inteligencia, ci studenti. Rad sa zabavam, ked padne kosa na kamen. Povacsine, ak je prilezitost, este situacii trocha pomozem(vsak sme stari ostrielani internetovi vlci) a potom sa uz len bavim, ako sa dotycny oponent pokusa vymotat z neprijemnej situacie ... Ako napriklad naposledy s temnym stredoveom ... (Rexo prepac) Inac Milan, aj ty si vcera kracal po tenkom lade, ked si zacal ironizovat o otrokoch - lez Vlkodlakovi bolo po obede horuco, nechcelo sa mu pokusat Milana ...
Takze, nemaj iluziu o nejakej vynimocnosti vas co by oponentov presne tak, ako ja nemam iluziu o sebe. Ver mi, v podstate sme na jednej baze ... |
|
|
|
|
|
|