Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Kútik Veritas(a) |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 11:41:48
|
Teda keď Ti niekto ukradne 100 korún, prídeš a dáš mu aj ostatných 1000, čo máš? Ak Ti podpálim dom, dáš mi podpáliť aj auto...? Ak budeš žiť nespravodlivo a zle, spočinieš v nebi...?
Ž 85, 11 Milosrdenstvo a vernosť sa stretnú navzájom, spravodlivosť a pokoj sa pobozkajú.
Ešte si nikdy nepočul o Božom treste?
Trest príde, napr. aj takto: Mt 5,22 Kto svojmu bratovi povie: "Hlupák," pôjde pred veľradu. A kto mu povie: "Ty bohapustý blázon," pôjde do pekelného ohňa.
Jn 9, 41 Ježiš im odpovedal: "Keby ste boli slepí, nemali by ste hriech. Vy však hovoríte: "Vidíme." A tak váš hriech ostáva. |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 11:46:47
|
Teda keď Ti niekto ukradne 100 korún, prídeš a dáš mu aj ostatných 1000, čo máš? Ak Ti podpálim dom, dáš mi podpáliť aj auto...? Ak budeš žiť nespravodlivo a zle, spočinieš v nebi...? Nie, to nespravim. Ale urobim to s vedomi, ze konanm proti prikazaniu Jezisa Krista.
Ešte si nikdy nepočul o Božom treste? Bozie mlyny melu pomaly ale isto?
A kto si ty, ze beries Bozi trest do svojich ruk? Jaj, katlik, ktori si vsetko Bozie uzurpuje.
Jn 9, 41 Ježiš im odpovedal: "Keby ste boli slepí, nemali by ste hriech. Vy však hovoríte: "Vidíme." A tak váš hriech ostáva. A preco si teda z uvedeneho neberies ponaucenie? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 11:46:56
|
quote: Teda odpúšťajme si (zákon lásky) ale buďme aj spravodlivý (zub za zub ALE ani o nič viac!) Co to trepes? Bud odpustim, alebo budem pozadovat spravodlivost. Odpustenie je upustenie od spravodlivej odplaty.
Lk 12, 58: Keď ideš so svojím protivníkom pred vrchnosť, usiluj sa s ním cestou vyrovnať, aby ťa nezavliekol k sudcovi, lebo sudca ťa vydá drábovi a dráb ťa vrhne do väzenia. Hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera."
A teda ešte raz a celé: Mt 5. kap.
21 Počuli ste, že otcom bolo povedané: "Nezabiješ!" Kto by teda zabil, pôjde pred súd. 22 No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: "Hlupák," pôjde pred veľradu. A kto mu povie: "Ty bohapustý blázon," pôjde do pekelného ohňa. 23 Keď teda prinášaš dar na oltár a tam si spomenieš, že tvoj brat má niečo proti tebe, 24 nechaj svoj dar tam pred oltárom a choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar. 25 Pokonaj sa včas so svojím protivníkom, kým si s ním na ceste, aby ťa protivník nevydal sudcovi a sudca strážnikovi a aby ťa neuvrhli do väzenia. 26 Veru hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera.
P.S. Niečo som zvýraznil...
|
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 11:49:35
|
Keď ideš so svojím protivníkom pred vrchnosť, usiluj sa s ním cestou vyrovnať, aby ťa nezavliekol k sudcovi, lebo sudca ťa vydá drábovi a dráb ťa vrhne do väzenia. Hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera." Presne tak. Tyka sa 'Nesud, aby si nebol sudeny'. Co len potvdzuje to, co som uz spominal.
A to cee hovori o sprisnenych kriteriach na naplnenie skutkovej podstaty hriechu - uz nielen ukoncenie fyzickej existencie, ale i urazka, je vrazdou.
P.S. Niečo som zvýraznil... Ano, zvyraznil si z kontextu vytrhnute tvrdenie. Vratme ho do suvislosti a hned mame situaciu, ako tvrdim ja. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 11:53:43
|
Potvrdzuje to aj to, že súdy existujú a aj budú, aby bola spravodlivosť, ďalej to, že keď sa nedokážeš zmieriť (prikázanie lásky), tak budeš splácať do posledného haliera (zub za zub).
Chvála Ti Pane, že nás neustále vyučuješ a vedieš k stále bohatšiemu poznaniu! Ďakujem Ti Bože, že si mojím spoločníkom! Prosím ťa, premilý Bože, pomáhaj nám lepšiemu pochopeniu Tvojich slov a tiež nám daj dar spolunažívania a jednoty medzi našimi blížnymi! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 11:57:38
|
Potvrdzuje to aj to, že súdy existujú a aj budú, aby bola spravodlivosť, ďalej to, že keď sa nedokážeš zmieriť (prikázanie lásky), tak budeš splácať do posledného haliera (zub za zub). Existuju, ale len preto, ze sa neposlucha prikazanie Kristovo. Ale rdsej sa nechava priechod nasej pomstichtivosti, vydavanej za spravodlivost.
Ale vlastne OK, ja som sa pokusil zmierit sa s tymi, co mi sposobili utrpenie. Nechceli to. Tak teraz necham priechod svojej pomstichtivosti a nadelim im spravodlivej odplaty. Vdaka, veritas, ze si ma poucil, z je to tak nielen v sulade s Kristom, ale ze to Boh odomna vlastne ziada.
Vdaka. Vdaka, veritas, tisicera vdaka. Otvoril si mi oci, moje zaslepenej zadubenosti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 12:03:54
|
Ale keďže si kresťan, tak musíš sa riadiť podľa Biblie, ktorá jasne hovorí, že pred spravodlivým súdom - t.j. nie na vlastnú päsť...
Teda ako kresťan sa riaď jedine Písmom: Mt 18. kap. 15 Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa počúvne, získal si svojho brata. 16 Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. 17 Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik.
Dokážeš to alebo nespĺňaš niektoré vlastnosti viery, ktoré som inde popisoval...
Boh nech Ťa žehná v Tvojom milom predsavzatí, že sa chceš pomeriť s tými, čo Ti ubližili. Som skutočne rád, že som, s pomocou Božou, tomu dopomohol - že som Ti otvoril oči. Maťo, vďaka za toto fórum. Pomohlo človeku! Chvála Pánovi!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 12:13:31
|
Ale keďže si kresťan, tak musíš sa riadiť podľa Biblie, ktorá jasne hovorí, že pred spravodlivým súdom - t.j. nie na vlastnú päsť... Muahahahaha!
Ked mi nerobi problem vzdat sa krestanskeho dalsieho lica, toto mi nerobi tiez ziaden problem.
Teda ako kresťan sa riaď jedine Písmom: Potom: • nastavuj druhe lico, • nesud, • vobec neprisahaj.
Dokážeš to alebo nespĺňaš niektoré vlastnosti viery, ktoré som inde popisoval... Nesplnam to, ktore nesplnas aj ty - vyberame si len to, co sa nam hodi.
Boh nech Ťa žehná v Tvojom milom predsavzatí, že sa chceš pomeriť s tými, čo Ti ubližili. Som skutočne rád, že som, s pomocou Božou, tomu dopomohol - že som Ti otvoril oči. Ak si tomu uveril a nerozoznal cynicky uskrn poradim ti, co ty mne pred chvilou: Citaj pozornejsie.
Boh ma nezehnal v inych, dolezitejsich chvilach, nerobi tak ani teraz.
Su dve moznosti: • Bola to vola panova, • Bola to vola ludi.
Mne sa len javi ze je platna ta druha veta.
A zaverom len zopakujem: Najsamprv si vyber z oka brvno a az potom chod inemu smietku vyberat.
veritas, stale robis z Krista luhara. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 12:32:17
|
GMK, skúsime si urobiť rozbor, dobre...?
Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe - keď Ti niekto ukrivdí, niečo Ti ukradne...
choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. - pokús sa aplikovať zákon lásky. Pokor sa, choď za ním (za zlodejom), riskuj a nastav aj druhé líce v podobe takej, že Ťa vysmeje, poníži. Urob Ty prvý krok - - toto je príkaz lásky. Choď s "kožou na trh" a riskuj, že ťa okradne znovu...
Ak ťa počúvne, získal si svojho brata. - ak sa pomeríte a nevrazí Ti druhý úder po líci (ktoré si nastavil v podobe takej, že si TY pokorne prišiel za účelom uzmierania - i keď mal asi prísť prvý on...) je všetko OK a máš priateľa!
Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. - skús to znovu (77 krát odpusti), nevzdávaj sa a opäť ponúkni niečo svoje - ponúkni zmierenie! Skúšaj rôznymi spôsobmi - aj dohováraním od iných osôb...
Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. - informuj autoritu, toho, kto má moc niečo spravodlivo a podľa zákonov urobiť... Táto autorita ti vráti aspoň ukradnutú vec alebo Ťa očistí od nepravdivého svedectva... (zub za zub)
A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik. - ak sa daný človek nepolepší, je lepšie si ho nevšímať. Radšej sa mu vyhýbať, no v modlitbách zaňho prosiť, aby našiel cestu k Ježišovi... (oko za oko - t.j. dať mu pokoj PLUS modlitba za nepriateľa - t.j. zákon lásky)...
quote: Boh nech Ťa žehná v Tvojom milom predsavzatí, že sa chceš pomeriť s tými, čo Ti ubližili. Som skutočne rád, že som, s pomocou Božou, tomu dopomohol - že som Ti otvoril oči. Ak si tomu uveril a nerozoznal cynicky uskrn poradim ti, co ty mne pred chvilou: Citaj pozornejsie.
GMK, snažil som sa aj v Tvojom prípade uprednostňovať systém "dobrý úmysel", t.j. vždy som implicitne u teba preferoval dobrý úmysel tvojho konania. Avšak teraz si si sám vykoledoval, že odteraz (aj po poučení z nedávneho sporu "armády" a "inštitúcie") budem implicitne u teba predpokladať postoj cynizmu, vyrývačstva a podchytávania. Až neskôr budem hľadať hlbší zmysel - t.j. BONA FIDE ("v dobrej viere", "v dobrom úmysle") v Tvojich príspevkoch.
A preto, aby som nepohoršoval, ukončujem s Tebou akúkoľvek ďalšiu diskusiu.
Nech Ťa žehná Pán! Ahoj.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 12:51:04
|
GMK, skúsime si urobiť rozbor, dobre...?
A kde sa podela preferencia celkovej myslienky a kontextu pred prazdnym filozofovanim a rozoberanim vety po vete???
Ale dobre. Kontext je jasny - vobec neprisahat. Co viac je, od Zleho je.
Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe - keď Ti niekto ukrivdí, niečo Ti ukradne... Alebo spravi cokolvek, co sa ti nepaci.
Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. - skús to znovu (77 krát odpusti), nevzdávaj sa a opäť ponúkni niečo svoje - ponúkni zmierenie! Skúšaj rôznymi spôsobmi - aj dohováraním od iných osôb... Skratka snaz sa dosiahnut zmierenie a nastavuj lice.
Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. - informuj autoritu, toho, kto má moc niečo spravodlivo a podľa zákonov urobiť... Táto autorita ti vráti aspoň ukradnutú vec alebo Ťa očistí od nepravdivého svedectva... (zub za zub) Neviem, ako si z tohoto vyextrahoval zub za zub. Stale sa jedna o snahu o zmierenie.
A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik. - ak sa daný človek nepolepší, je lepšie si ho nevšímať. Radšej sa mu vyhýbať, no v modlitbách zaňho prosiť, aby našiel cestu k Ježišovi... (oko za oko - t.j. dať mu pokoj PLUS modlitba za nepriateľa - t.j. zákon lásky)... Nikde tam nevidim, ze je to cee o tom, aby si ty dosiahol svoje, ako sa nam to snazis sugstivne vnutit. Ide o zmierenie.
GMK, snažil som sa aj v Tvojom prípade uprednostňovať systém "dobrý úmysel", t.j. vždy som implicitne u teba preferoval dobrý úmysel tvojho konania. Dalsie klamstvo. Priklad s armadou ta usvedcuje.
Avšak teraz si si sám vykoledoval, že odteraz (aj po poučení z nedávneho sporu "armády" a "inštitúcie") budem implicitne u teba predpokladať postoj cynizmu, vyrývačstva a podchytávania. Kludne to rob, ale nezvaluj to na mna. Robis tak ciste zo svojho slobodneho rozhodnutia.
Až neskôr budem hľadať hlbší zmysel - t.j. BONA FIDE ("v dobrej viere", "v dobrom úmysle") v Tvojich príspevkoch. Hlbsi zmysel a dobry umysel su dve rozne veci. Hlbsi zmysel a aj pravdu moze mat moj prispevok aj vtedy, ked je moj umysel zly. Ja ani neziadam, aby si nejakym sposobom hodnotil moj umysel (v dobrom, ci zlom) ale aby si sa vyjadroval k obsahu mojich prispevkov.
A preto, aby som nepohoršoval, ukončujem s Tebou akúkoľvek ďalšiu diskusiu. Alebo by si mohol skusiot nieco tazsie: Vyjadrovat sa k veci. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 13:31:33
|
Uff... Dneska, to tu bolo to drsné, som rád, že už je aspoň na chvíľku pokoj... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:06:55
|
quote: Pôvodne poslal veritas
Uff... Dneska, to tu bolo to drsné, som rád, že už je aspoň na chvíľku pokoj...
Otazka: To som naozaj jediny, komu vadi veritasovo robenie luhara z Krista?
Je paradoxne, ze to musel spravit pochgybujuci GMK. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 15:44:11
|
Nie si jediny, ktory si mysli ze sa rozumie vsetkemu a ktory napriek tomu, ze vlastne ani Jezisovi neveri, obhajuje nejaku jednu vetu z Biblie, len aby mal zasa dalsi dovod byt v opozicii. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 15:47:36
|
Nie si jediny, ktory si mysli ze sa rozumie vsetkemu a ktory napriek tomu, ze vlastne ani Jezisovi neveri, obhajuje nejaku jednu vetu z Biblie, len aby mal zasa dalsi dovod byt v opozicii. Nie som ani prvy ani posledny. Ale vztah s Bohom mam taky, aky spoluvytvaram.
Podobne viem rozoznat kedy niekto klame a kedy nie, ak mam dany referencny prispevok, pokladany za pravdivy.
Lenze ty sa akosi nevies zbavit tych osobnych zalezitosti, miesto vyjadrovania sa k veci. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 16:45:56
|
Zabudol si asi pri toľkých reakciách GMK odpovedať na môj príspevok. Tak ho teda zopakujem:
A čo by si urobil v prípade, ak podľa svojho svedomia povieš:"Prisahám, že nebudem.... a dodržím...", a nebolo by to v súlade s Božou vôlou? Prísahu by si porušil! A to je zas podľa Teba SMRTEĽNÝ HRIECH, či nie? Zaviazal by si sa k niečomu pred ľuďmi, a hlavne pred Bohom a ako vieš, že tú prísahu si schopný dodržať? Čo keď bude TVOJA prísaha v rozpore s Božou vôlou? Hlavne o toto išlo Pánovi, keď povedal: "Neprisahajte"....
Tak načo to robiť? Je prísaha vôbec na niečo dobrá???????? |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 16:47:51
|
Hlavne o toto išlo Pánovi, keď povedal: "Neprisahajte"... Dlsi zarucene pravy interpret Bozich slov. Ako vies, o co islo Kristovi?
Tak načo to robiť? Je prísaha vôbec na niečo dobrá???????? Vo vztahu k Bohu - nie. Vo vztahu k ludom - ano. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 16:55:40
|
Doplnenie: podla mna islo Bohu najme o uprimnost vo vztahoch, ako medzi clovekom a Bohom, tak i medzi ludmi navzajom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 17:52:54
|
Ano, i takto to chápem.... máš pravdu GMK...
Aby som doplnil:
Čo sa týka ľudského prisahania /a o tom sa tu vlastne bavíme/, Ježiš hovorí, že účastníci Božieho kráľovstva /teda i my veriaci, ktorí sme si istí spásou a prešli sme zo smrti do života/, my veriaci, ktorí sme naplnení jeho myšlienkami a jeho silou, Duchom Svätým, my nepotrebujeme svoje slová potvrdzovať prísahou, pretože máme byť natoľko pravdiví, aby naše slovo plne postačovalo.
Teda pre veriaceho je prísaha zbytočnosťou.
Ak voláš za svedka svojho sľubu Boha... mal by si si byť istý, /a to nikdy nebudeš/, že túto prísahu dodržíš. Je tu ďalšia hrozba...ak sa svojou prísahou odvolávaš na Boha a dokonca Ho vyzývaš, aby Ti pomohol prísahu dodržať! Aká to trúfalosť! Takáto prísaha, volanie, ale nemusí byť v súlade s Jeho plánom.
Ak Boha ako Stvoriteľa, Pána a toho, kto má všetko pod kontrolou pri prísahe neoslovuješ, potom je prísaha prázdnym slovom, opierajúcim sa o svedomie konkrétneho jednotlivca a ako je všeobecne známe, každý jednotlivec je tvor nespoľahlivý.... Takže vidieť, že slová Ježiša "NEPRISAHAJTE", majú hlboké a logické opodstatnenie... veriaci človek Božiemu Slovu si to plne uvedomuje.. iba tí, ktorí chcú prísahu využívať na vlastné cieľe, sa tak sami prezrádzajú... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 18:00:36
|
Teraz som si uvedomil, že odpovede od Veritasa sa dočkám najskôr v pondelok.... podobne ako aj od ostatných, ktorí majú PC iba v robote... tak sa GMKáčko mierni, nech to nemusím zasa kopírovať. /tie moje otázky/. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 18:55:30
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Teraz som si uvedomil, že odpovede od Veritasa sa dočkám najskôr v pondelok.... podobne ako aj od ostatných, ktorí majú PC iba v robote... tak sa GMKáčko mierni, nech to nemusím zasa kopírovať. /tie moje otázky/.
To nezalezi na mne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 09:45:06
|
Ja to skúsim ešte raz...
Prísaha je branie Boha za svedka! Prísaha nie je sľub!
Nemôžeme povedať, že "prisahám, že urobím to...", že "prisahám, že nikdy..." Prísaha nie je sľubovanie!!! Sľub je niečo iné ako prísaha!
Prísaha je branie Boha za svedka. Ani pri sobáši si neprisaháme vernosť (to sa len tak hovorí). Tam sa vernosť sľubuje - dokonca slávnostne! Ale pri sobáši sa prisahá, t.j. prosíme Boha, aby bol svedkom nášho sľubu. Pri prísahe prosím Boha, aby mi bol svedkom! To je prísaha!
Ja už proste neviem, ako inak to napísať... Nikto nikde (ani v Biblii) nezakázal branie Boha za svedka... Ale dbajme, aby sme ho nevolali svedčiť k malichernostiam...
Ale ešte raz a naposledy: Ak si ešte niekto bude neustále mýliť prísahu so sľubom, tak nemá zmysel pokračovať v akejkoľvek diskusii na túto tému...
Prísaha nie je o niečom, že čo mám dodržať! Prísaha je "len" o tom, že to, čo idem tvrdiť a hovoriť je čistá pravda, robím to s najlepším úmyslom aký mám a robím to z lásky k Bohu, ktorého prosím, aby pri mne stál, keď toto tvrdím...
Prísahou nič nesľubujem, ničím sa nezaväzujem - "len" Boh mi dosvedčuje, že hovorím, pravdu...
Ak klamem pod prísahou, vysmievam sa Bohu a potupujem ho a Boží trest ma neminie... Krivej prísahe možno ľudia uveria, no Boh moje tvrdenie nepožehná, lež (keďže som zhrešil a odvrátil som sa od Boha a potupil som ho) prichádza do popredia diabol, ktorý už dokoná dielo mojej záhuby...
Teda znovu a naposledy - prísaha je niečo iné ako sľub! Prísahou nič nesľubujem, ničím sa nezaväzujem, "iba" prosím Boha, aby mi bol svedkom v tom, čo idem práve konať (tvrdiť)...
Kristus nás vyzýva, aby sme neprisahali vôbec. Čo to znamená? Že keby sme všetci hovorili pravdu (áno/nie) tak by nám všetci dôverovali a verili. Nebolo by treba Boha ako svedka v našich tvrdeniach. To je túžba Krista...
Ale keďže naša vôľa je naklonená k hriechu, klameme a preto nám častokrát ľudia neveria... A tak prosíme Boha, aby potvrdil naše tvrdenie - prisahaním...
Chápenzy? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 09:58:13
|
quote: Veritas : Pod prísahou by som ja osobne NIKDY neklamal - tu by som si (ako veriaci) nedovolil urážať všemohúceho Boha... Kto tak urobil, je krivoprísažník a to je ťažký hriech.
A bez přísahy bys byl schopen lhát? Lhaní bez přísahy tvého Boha neuráží?
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 10:09:25
|
Ja to skúsim ešte raz... Tvoja vytrvalost je chvalihodna, mala by vsak byt pouzita tam, kde ma zmysel a spravne ouzitie. Toto nie je ten pripad.
Prísaha je branie Boha za svedka! Prísaha nie je sľub! To je jedno, co to je. Nemas to robit vobec. Tvoja rec ma byt ano-ano, nie-nie.
Prísaha je branie Boha za svedka. Ani pri sobáši si neprisaháme vernosť (to sa len tak hovorí). Tam sa vernosť sľubuje - dokonca slávnostne! Churchspeak v praxi. Prisaha nie je prisaha, spravodlivost nie je spravodlivost. Som ja este ja? A je Boh este stale Boh? A kto napisal tento prispevok?
Ale pri sobáši sa prisahá, t.j. prosíme Boha, aby bol svedkom nášho sľubu. Pri prísahe prosím Boha, aby mi bol svedkom! To je prísaha! Boh je predsa vsadepritomny, tak ake mas starosti?
Ja už proste neviem, ako inak to napísať... Nikto nikde (ani v Biblii) nezakázal branie Boha za svedka... Prisahu vsak zakazal sam Jezis. Ak prisahas (beies za svedka) porusujes toto Jezisove prikazanie neprisahat.
Ak si ešte niekto bude neustále mýliť prísahu so sľubom, tak nemá zmysel pokračovať v akejkoľvek diskusii na túto tému... To ani nikdy nemalo. Ty si proste budes hud to svoje a urobis vsetko preto, aby si si to obhajil, bez ohladu na skutocnost.
Prísaha nie je o niečom, že čo mám dodržať! Prísaha je "len" o tom, že to, čo idem tvrdiť a hovoriť je čistá pravda, robím to s najlepším úmyslom aký mám a robím to z lásky k Bohu, ktorého prosím, aby pri mne stál, keď toto tvrdím... A presne o tomto vravel Jezis: Neprisahajte vobec! Nech je vasa rec ano-ano, nie-nie. A co je naviac, je od Zleho. Ani za svedka nemas Boha volat, ale stale pravdu vraviet. A ostatne, Boh je predsa vsadepritomny, tak tvoja vyzva je aj tak zbytocna, pochyna a podozriva. V rozpore s Jezisovym zakazom.
Prísahou nič nesľubujem, ničím sa nezaväzujem - "len" Boh mi dosvedčuje, že hovorím, pravdu... Ale kdeze, ty vyzyvas Boha, aby ti ju dosvedcil. A aj kvoli omuto Jezis vravel: Neprisahajte vobec. Nech je vasa rec ano-ano, nie-nie. Co je viac, je od Zleho.
Ak klamem pod prísahou, vysmievam sa Bohu a potupujem ho a Boží trest ma neminie... Krivej prísahe možno ľudia uveria, no Boh moje tvrdenie nepožehná, lež (keďže som zhrešil a odvrátil som sa od Boha a potupil som ho) prichádza do popredia diabol, ktorý už dokoná dielo mojej záhuby... A kedze Boh je pasivna figurka, neprotestoval ani pri podvodnom pomazani Jakobovom, ani pri holokauste, iste nebude mat nic ani proti tejto mojej lzi.
Teda znovu a naposledy - prísaha je niečo iné ako sľub! Prísahou nič nesľubujem, ničím sa nezaväzujem, "iba" prosím Boha, aby mi bol svedkom v tom, čo idem práve konať (tvrdiť)... Divne mas chapanie terminov, ktore pouzivas. Tvoje 'naposledy' znaci 'znovu'.
A tak ja ti znovu pripomeniem, co povedal Jezis: Neprisahajte vobec. Nech je vasa rec ano-ano, nie-nie. Co je viac je od Zleho.
Kristus nás vyzýva, aby sme neprisahali vôbec. Čo to znamená? Že keby sme všetci hovorili pravdu (áno/nie) tak by nám všetci dôverovali a verili. Nebolo by treba Boha ako svedka v našich tvrdeniach. To je túžba Krista... Ohohohohoo! Muahahahahaha!
To nie je len tuzba Krista, to je jasny zakaz. Zakaz prisahat. Ci uz ako slub, ci uz ako ziadost o svedectvo.
Ale keďže naša vôľa je naklonená k hriechu, klameme a preto nám častokrát ľudia neveria... A tak prosíme Boha, aby potvrdil naše tvrdenie - prisahaním... Preto nam Kristus hovori, aby sme neklamali, ale vzdy hovorili ano-ano, nie-nie. Ci hovorime o buducnosti, ci o minulosti. A nemame zneuzivat na nase podvodne reci Boha. A volat ho za svedka. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 11:13:53
|
Poprosím niekoho iného o reakciu a túto tému, ak je ešte potrebná a žiadaná, keďže diskusia typu: quote: veritas: Prísaha je branie Boha za svedka! Prísaha nie je sľub! GMK: To je jedno, co to je.
nemá ani úroveň ani zmysel.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 11:36:16
|
quote: A bez přísahy bys byl schopen lhát? Lhaní bez přísahy tvého Boha neuráží?
Veľmi ma trápi, ak niekoho oklamem. Je to smutné a je tomoja slabosť. Oklamem čisto z ľudskej slabosti: strach, hnev, pomsta, "bezvýchodisko", mamona... Všetko negatívne ale ľudské vlastnosti. Každé klamstvo je niečo nepekné a škaredé, uráža to človeka a aj Pána Boha.
No prísaha je niečo, k čomu ma niekto vyzve. Ak som skutočne veriaci kresťan a nie pokrytec, pod prísahom proste klamať nemôžem NIKDY, lebo by som pošliapal nielen svoju osobnú vieru, no aj vieru kresťanov ale hlavne by som potupil Pána Boha.
Prísaha by nemala vychádzať hlavne odo mňa - t.j. nemal by som ja sám začať prisahať a "len tak" dovzduchu... K prísahe by ma mal niekto vyzvať, aby som aj pod vedomím Božej prozreteľnosti naozaj spečatil a jasne sformuloval to, čo tvrdím...
Prísaha nikdy nesmie byť dvojzmyselná alebo "polovičatá"... Musí byť vždy jasná a jasné musí byť a okoliu, v ktorej konkrétnej veci prosím Boha o potvrdenie mojich tvrdení...
Veď ja varím v Božiu spravodlivosť! Ja verím v osobného Pána Boha. Verím, že ma počuje a že ma vyslyší, keď ho budem prosiť. Pri prísahe ho úprimne a ako poslednú možnú (najväčšiu) autoritu prosím o potvrdenie môjho tvrdenia... Keď verím, že s Pánom Bohom je možná komunikácia a že nie je "Bohom spiacim", tak viem, že moje správne tvrdenie potvrdí a že presvedčiť aj tam, kde ľudské dôkazy nepostačujú...
keď verím, že Boh počuje a vie aj odpovedať, tak verím, že ho môžem volať aj za svedka vo vážnych prípadoch - t.j. môžem prisahať.
Ostatné typy "prísah" - ako napr. na štát, na Ústavu to je iná parketa a tu je môj názor taký, že prisahať sa má jedina na Pána Boha...
(Na sv. Písmo, na kríž sa môže, lebo Biblia je Slovom Božím a sv. kríž je znakom nášho vykúpenia - kríž je pre pohanov potupením, pre kresťanov znakom spásy - Krista - Boha...)
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|