|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 14:28:04
|
Napísal som: quote: nečistý strom, resp. niečo v zmysle "strom duchov"
A všimni si, čo som dal do úvodzoviek. dal som to naschvál, pretože som sa nevedel presne vyjadriť. A Ty si sa toho chytil - tých duchov... Priznávam, dal som zlý výraz...
Ale môžem dať prameň. Žiaľ až zajtra, nakoľko dneska tu nemám adekvátne podklady. (Aby som zase nestrielal "naslepo") |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 14:31:03
|
Ja som sa toho /duchov/ nechytil.... chytil som sa tvrdenia o nečistote figovníka... na duchov sa vykaš.... vynechajme ich, ok? |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:01:11
|
Pôvodne poslal veritas Závidím Ti, že Ty si tak dokonalý...
Nepřeháněj. Není třeba být dokonalý. Stačí, když budeš velký kluk, který vyrostl z krátkých kalhot. A k tomu se váže otázka: pustí tě už maminka (tedy tvoje církev) za branku na náves?
Aký máš preklad Biblie? Lebo ja tam začiatok aký máš Ty, nevidím:
Citace jsou z ekumenického.
A o príkaze výstavby, ktorý dal Boh, aby mu urobili archu - podoby anjelov, oleje, zlato... Tak ďaleko si sa ešte nedočítal? Tak čítaj:
Ale četl... Však se ve skutcích píše, že to bylo pro malé děti, ale křesťan by měl být už ten velký kluk... |
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:10:48
|
Aha, no dobre... tak buď veľkým chlapcom... a ochudobňuj sa o detskú veselosť, bezhraničnú dôveru v Pána Boha - svojho otca, ži sám, bez spoločenstva svätých... - - - Áno, moja Matka Cirkev ma pustí vždy a kamkoľvek. Avšak ja, ako jej syn, vždy zistím, že v jej rodine - v spoločenstve ľudí, ktorí sú zjednotení pod viditeľnou hlavou - pápežom, takto všetci spolu ideme za neviditeľnou hlavou Cirkvi, za Páno Ježišom - ako za pastierom, ktorý nás privádza do nebeského kráľovstva...
Je to analógia ľudu s Mojžišom - viditeľnou hlavou, kde sú všetci zjednotení v neviditeľnom Bohu (dobrí aj zlí) a ktorý ide (putuje) v ústrety do novej krajiny - do krajiny blaha. |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:12:06
|
Ad. ekumenický preklad... Tak kde je pravda... V ekumenickom je vyslovené napísané "Bohu" a v katolíckom to nie je... Máš k dispozícii aj originálny text, aby sme to mohli pozrieť...? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:18:12
|
Neucinis si podoby nicoho co je na nebi ani na zemi... tzn ani Jezis ani Boh ani maria, ani nic ine co je v nebi a na zemi... je to tam napisane, citajte vsetko, nie len to, co sa vam hodi. |
Romans 8:14 Lebo všetci, ktorí sú vedení Duchom Božím, tí sú synmi Božími. |
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:24:57
|
Vader, odkedy citas doslovne? Uz mi nestojis za to, hladat prispevok, kde sa ohanas tym, ze verse sa nemaju citat doslovne, ale ak nie si schizofrenik, spomenies si aj sam. Cize inymi slovami si nikdy nic na zemi neodfotil, nemas doma ziaden obraz (vlastne Ty si toho schopny) |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:26:12
|
Vader, a Ty by si mal čítať v kontexte - jednak Bibliu a jednak aj toto fórum... Už som to tu jasne napísal, ako to bolo s príkazom "Nebudeš mať iných bohov okrem mňa. Neurobíš si podobu ničoho, čo je na nebi, na zemi..."
Píše snáď Boh, že nikdy neurob moju podobu, nikdy neurob oltár? Píše snáď Boh, aby sme sa mu neklaňali?
Nie. Píše a žiada pravý opak:
V Ex 25. kap. PRIKAZUJE urobiť pre NEHO archu a KÁŽE vyhotoviť podoby ANJELOV (sú v nebi, nie?)... A Boh neustále vyžaduje, aby sme sa mu kľaňali a adorovali ho a vzývali...
Protirečí si Boh? Podľa vášho výkladu áno. No podľa pravého a verného učenia KC nie... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:52:01
|
Pôvodne poslal veritas Aha, no dobre... tak buď veľkým chlapcom... a ochudobňuj sa o detskú veselosť, bezhraničnú dôveru v Pána Boha
A safra... Znáš následující verše, a uvědomuješ si jejich význam?
J 15:15: Už vás nenazývám služebníky, protože služebník neví, co činí jeho pán. Nazval jsem vás přáteli, neboť jsem vám dal poznat všechno, co jsem slyšel od svého Otce.
1K 14:20: Bratří, ve svém myšlení nebuďte jako děti. Ve zlém buďte jako nemluvňata, ale v myšlení buďte dospělí.
Žd 6:1,2: 1 Proto nezůstávejme již u počátečního učení o Kristu, ale směřujme k dospělosti. Nevracejme se k základním článkům o pokání z mrtvých skutků, o víře v Boha, 2 k učení o křtu a vzkládání rukou, o vzkříšení z mrtvých a o posledním soudu.
Áno, moja Matka Cirkev ma pustí vždy a kamkoľvek.
Opravdu? Tak proč stejná církev zakazovala docela dlouhou dobu laikům číst Bibli (a povolila to až pod silným tlakem okolností)? Proč nemáte číst literaturu jiných církví?
Máš k dispozícii aj originálny text, aby sme to mohli pozrieť...?
Nevím, zda máš na mysli SZ nebo NZ. NZ je například zde: http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0155 SZ například zde: http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0.htm
Uveď tedy verš, který máš na mysli, a porovnáme. |
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 16:05:25
|
Nezhodneme sa... :( Nechápeš ma...
K tým veršom: Mám na mysli verše Ex 20,1-6. Ja mám preklad:
1 Potom Boh hovoril všetky tieto slová: 2 "Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa vyviedol z egyptskej krajiny, z domu otroctva. 3 Nebudeš mať iných bohov okrem mňa! 4 Neurobíš si modlu, ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou! 5 Nebudeš sa im klaňať, ani ich uctievať, lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, ktorý tresce neprávosti otcov na deťoch do tretieho a štvrtého pokolenia u tých, čo ma nenávidia, 6 milosrdenstvo však preukazuje až do tisíceho pokolenia tým, čo ma milujú a zachovávajú moje príkazy.
Ty si napísal: Ex 20:4,5: 4 Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. 5 Nebudeš se ničemu takovému klanět ani tomu sloužit. Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě milující. Stíhám vinu otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kteří mě nenávidí,
Tieto veci by som rád porovnal... Ď.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 16:09:36
|
Našiel som:
I am the LORD thy God, who brought thee out of the land of Egypt, out of the house of bondage. Thou shalt have no other gods before Me.
Thou shalt not make unto thee a graven image, nor any manner of likeness, of any thing that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth;
Teda je to tak, ako je to v katolíckom preklade... Žiadne " Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je na..." tam nie je...
P.S. Až na to číslovanie veršov... Och! Dlžím zdroj: http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0220.htm |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 16:11:54
|
A že kto mení Bibliu... No ekumenisti! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 16:44:00
|
quote: Pôvodne poslal Lajos SVEDCI TO O TOM, ZE SME VSETCI HRIESNI BEZ VYNIMKY, A TO PLATI (ako je napisane) PRE ZIDA PREDNE, i PRE GREKA) problem, prezri si aj toto forum - prispevky nedavno minule
Ja sa citim usvedceny. Uz davno. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 16:47:02
|
quote: Pôvodne poslal veritas
A že kto mení Bibliu... No ekumenisti!
A to jsi zapomněl ještě na svědky Jehovovy, kteří tam mají toto: 2Mo 20:4: Neuděláš si vyřezávaný obraz ani podobu něčeho, co je nahoře v nebesích nebo co je dole na zemi nebo co je ve vodách pod zemí.
a kraličtí: Ex 20:4: Neučiníš sobě rytiny, ani jakého podobenství <těch věcí>, kteréž jsou na nebi svrchu, ani <těch>, kteréž na zemi dole, ani <těch>, kteréž u vodách pod zemí.
Souhlasím s tím, že EP obsahuje dost chyb (a troufám si říct, že závažnějších než například překlad SJ). Přesto je smysl textu jasný: neuděláš si obraz ničeho co je v nebi i na zemi pro to, aby ses tomu klaněl. Puntík. Vy jste si importovali SZ desatero do své věrouky, takže byste jej měli dodržovat. |
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 08:41:05
|
Zbyšek, naozaj sa domnievam a mám t potvrdené autoritami - študovanými exegétmi a teológmi, že Pán Boh káže Izrealitom preto nič nevyrezávať, lebo Izraeliti sú stále atakovaný cudzími a nepravími Bohmi.
Izraeliti v tej dobe boli jediným národom, ktorí veril v jedného Boha - Boha Jakubovho. Všetky ostatné kultúry naokolo mali bohov viacero. Tieto národy videi bohov vo hviezdach, v Slnku, vo vetre v Mesiaci v stromoch, vo zvieratách... Jedine Inzraelčania však mali "kontakt" s Bohom - jediným.
Ale títo Izraelčania, keďže žili medzi týmito kultúrami a čo neskôr, keď putovali do zasľúbenej zeme (a putovali dlho a medzi rôznymi národmi) častokrát sa utiekali k modloslužbe - totižto "nasali" praktiky týchto kultúr a kľaňali sa a robili si podoby zvierat (zlaté teľa), hviezdam a pod... (Vieme z Písma, že Izraeliti často reptali voči Bohu a často robili rôzne modloslužby...)
A preto Boh, aby ich ochránil, dal príkaz, ktorý sa priamo a presne vzťahuje na konkrétne skutky Izraelitov: aby poslúchali jediného Boha a jedine jemu sa klaňali a nech si nerobia podobizne ničoho čo je na zemi (zvieratá), na nebi (Slnko, hviezdy), vo vode... Lebo oni to robili.
Moja osobná poznámka: ak by Všemohúci Boh chcel, aby nikto nikdy neurobil Jeho podobizeň (čo sa vlastne ani nedá, lebo Boha nikto nikdy nevidel), tak by to napísal jasne: NEUROBÍŠ SI MOJU PODOBU... Ale v prikázaní je jasne napísané: Nebudeš mať iných bohov okrem mňa! Neurobíš si modlu, ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, A keď sa hovorí o modle, preda nemôže hovoriť o sebe... P.S. Dôležitá poznámka: Izraeliti si totižto mysleli, že existuje viacero bohov, no že ten ich je najsilnejší. Implicitne predpokladali, že je plno bohov, no vedeli a učili, že Boh Jakubov je najmocnejší... Svedčia o tom aj verše z Písma, žalmy.
Už neviem, ako inak to mám napísať. Kto môže, nech pochopí. Takže prosím vás, berte na zreteľ, že samovykladanie a seriózna exegéza je "sto" a "jedna"... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 11:36:34
|
Pôvodne poslal veritas Zbyšek, naozaj sa domnievam a mám t potvrdené autoritami - študovanými exegétmi a teológmi, že Pán Boh káže Izrealitom preto nič nevyrezávať, lebo Izraeliti sú stále atakovaný cudzími a nepravími Bohmi.
A teď ruku na srdce: domníváš se, že dnes to nehrozí? Nahlédni do vaší tradice, kolika přejatými božstvy a pohanskými zvyky se to tam hemží. Odkud je převzatá Královna nebes? Odkud je převzatá madona s děťátkem? Proč se podle tradice narodil Ježíš 25. prosince a jak to souvisí s pohanskými božstvy? Odkud a proč byl převzat zvyk vyřezávat si sošky božstev? Atd. Ukázali ti študovaní exegéti i tyto souvislosti?
Jedine Inzraelčania však mali "kontakt" s Bohom - jediným.
Mám vážnou obavu, že ti studovaní exegéti cosi zatajili. Nu 24:15,16: I pronesl svou průpověď: "Výrok Bileáma, syna Beórova, výrok muže jasnozřivého, 16 výrok toho, jenž slyší řeč Boží, jenž má poznání od Nejvyššího, jenž mívá vidění od Všemocného; když upadá do vytržení, má odkryté oči.
Takže i někteří lidé mimo Izrael měli kontakt s Nejvyšším.
A preto Boh, aby ich ochránil, dal príkaz, ktorý sa priamo a presne vzťahuje na konkrétne skutky Izraelitov: aby poslúchali jediného Boha a jedine jemu sa klaňali a nech si nerobia podobizne ničoho čo je na zemi (zvieratá), na nebi (Slnko, hviezdy), vo vode... Lebo oni to robili.
Sk 17:29: Jsme-li tedy Božími dětmi, nemůžeme si myslet, že božstvo se podobá něčemu, co bylo vyrobeno ze zlata, stříbra nebo z kamene lidskou zručností a důmyslem.
Pročpak asi toto Pavel říkal Athéňanům před sochou Neznámého boha?
Moja osobná poznámka: ak by Všemohúci Boh chcel, aby nikto nikdy neurobil Jeho podobizeň (čo sa vlastne ani nedá, lebo Boha nikto nikdy nevidel), tak by to napísal jasne: NEUROBÍŠ SI MOJU PODOBU...
Jak bys okomentoval tyto texty? Dt 4:15-19: 15 V den, kdy k vám Hospodin mluvil na Chorébu zprostředku ohně, jste neviděli žádnou podobu; velice se tedy střezte, 16 abyste se nezvrhli a neudělali si tesanou sochu, žádné sochařské zpodobení: zobrazení mužství nebo ženství, 17 zobrazení jakéhokoli zvířete, které je na zemi, zobrazení jakéhokoli okřídleného ptáka, který létá po nebi, 18 zobrazení jakéhokoli plaza, který se plazí po zemi, zobrazení jakékoli ryby, která je ve vodách pod zemí; 19 abys nepovznášel své zraky k nebesům, a když bys viděl slunce, měsíc a hvězdy, všechen nebeský zástup, nedal se svést a neklaněl se jim a nesloužil tomu, co dal Hospodin, tvůj Bůh, jako podíl všem národům pod celým nebem.
Iz 40:18-20: 18 Ke komu připodobníte Boha? Jakou podobu mu přisoudíte? 19 Řemeslník odleje modlu a zlatotepec ji potáhne zlatem, stříbrné řetízky přidělá zlatník. 20 Chudák, který na takovou oběť nemá, vybere dřevo, které netrouchniví, a vyhledá zručného řemeslníka, aby mu zhotovil modlu, jež by se neviklala. Iz 40:25: "Ke komu mě chcete připodobnit, aby mi byl roven?" praví Svatý.
A keď sa hovorí o modle, preda nemôže hovoriť o sebe...
Pochopitelně. Proto se máme obracet k Bohu přímo, bez různých prostředníků, bez různých pomůcek (sochy, obrazy, ...), které jsou modlami.
Už neviem, ako inak to mám napísať. Kto môže, nech pochopí.
Já už také nevím jak ti mám vysvětlit že to, co máte po kostelích, jsou čistokrevné modly. Kdo může, ať pochopí... |
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 11:46:27
|
No dobre. Zase slovník. Zadefinuj mi, prosím, čo je to modla, aby sme sa mohli pohnúť ďalej. Lebo inak sa nedá... Čo je to modla?
P.S. quote: A teď ruku na srdce: domníváš se, že dnes to nehrozí? Nahlédni do vaší tradice, kolika přejatými božstvy a pohanskými zvyky se to tam hemží. Odkud je převzatá Královna nebes? Odkud je převzatá madona s děťátkem? Proč se podle tradice narodil Ježíš 25. prosince a jak to souvisí s pohanskými božstvy? Odkud a proč byl převzat zvyk vyřezávat si sošky božstev? Atd. Ukázali ti študovaní exegéti i tyto souvislosti?
Hrozí: rôzne amulety, kamene vyžarujúce energie, posvätné zvieratá, pitie kvi zvierat, horoskopy, proste všetko, čo spadá pod "škatuľku" povery... Pred týmto všetkým ma prvé prikázanie varuje. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 12:31:26
|
Pôvodne poslal veritas
No dobre. Zase slovník. Zadefinuj mi, prosím, čo je to modla, aby sme sa mohli pohnúť ďalej. Lebo inak sa nedá... Čo je to modla?
Hehe, milerád vyhovím. Slovník spisovného jazyka českého 1. socha nebo jiná podoba pohanského boha 2. předmět přepjatého, přemrštěného obdivu, zbožňování, uctívání, často nehodný; idol
Biblický slovník Adolfa Novotného Modlou je vše, co nějak souvisí s božstvem a představuje božstvo.
AN k tomu píše ještě toto. Uvádí Ráchel, která si vzala bůžky a pokračuje: "Tato vypravování ukazují také na jednu příčinu izraelského modlářství; byly to zbytky staré izraelské modloslužby, které vedly ke zvláštnímu synkretismu, t.j. slučování model s bohoslužbou Hospodinu."
Je zajímavé, že to samé udělali křesťané, a bylo to dlouhou dobu velkým sporem v církvi, a dokonce i příčinou vyvražďování. Nejprve tento zvyk přijala východní církev, a západní byla dlouho proti. Později však ikony přijala i západní církev (někdy v době Cyrila a Metoděje). A zase později byly ikony jedním z důvodů rozdělení křesťanstva. |
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 13:05:18
|
Ďakujem Ti veľmi pekne. Môžeme pokračovať.
1. Sám si napísal, ba aj slovník to potvrdzuje, že modla je socha alebo iná podoba pohanského boha. Je Boh Jakubov pohanský Boh? Nie je. Podobu Boha nikto do dnešnej doby neurobil a ani KC to nerobí - je to logický nezmysel. Lebo Boh sa nedá nijako spodobniť, keďže je to duch. Teda o spodobovaní Boha v KC sa už s nikým nemám o čom baviť: v KC ani nikde v kresťanstve NEEXISTUJE PODOBA BOHA. Robia to len pohani (v podobe vtákov, hviezd) a voči tomuto Boh v prikázaní varuje. A snažili sa to robiť aj Izraeliti - snažiť sa spodobniť Boha ako vtáka, Slnko, či iný útvar, no Boh to jasne zakázal.
2. Premrštený obdiv, zbožšovanie, nehodné úctievanie, nehodný idol. V Novom zákone, ba ani v starom zákonie nikde nie je zakázané robiť poboby ľudí. Preto nie je ani proti náuke KC, vlastne ani proti celému kresťanstvu, keď si človek urobí podobu človeka. Ak by to tak bolo, nemeli by sme maľovať portréty ani sa fotografovať.
KC, keďže je dovolené urobiť si portrét človeka, to aj využíva. Na večnú pamiatku ale hlanve na zvizualizovanie hovoreného alebo písaného slova sa tvoria ľudské (či iné) potréty alebo sochy - ako symboly tých, koho predstavujú.
Tak napr. holubica je symbolom Ducha Svätého. Holubovi ani jeho soche sa však nikto v KC neklania. Iba symbolizuje DS, ku ktorému sa modlíme.
Ďalej napr. Pána Ježiša zobrazujeme LEN ako človeka, keďže mal božskú ale aj ľudskú prirodzenosť. No neklaniame sa soche, ale Bohu - Kristovi, ktorého symbolizuje. Socha je len akoby smerovka, kam mám upriamiť svoj zrak.
Sochy svätých sú podobne symboli ľudí, ktorí žili čnostným životom už tu na pozemskej púti - opakujem: nikdy sa neklianiame ich symbolom (sochám), ba dokonca ani samotným svätým neadorujeme.
Adorácia, chvála a vzývanie patrí jedine Bohu. Ale podobu Boha proste nemáme. Máme len symbol - trojuholník s okom, ktorý symbolizuje Boha ako Vševediacu Trojicu. Aj sochy Krista sú symboly - zobrazuje sa ako Dobrý pastier, ako dieťa, ako učí ľud, na kríži s ranami a pod.
Napr. Panna Mária sa zobrazuje ako Matka Kristova - s dieťatkom na rukách alebo ako tá, čo šliape hadovi (diablovi) po hlave. Opakujem: sú to všetko symboly (A NIE MODLY!!!), ktoré nám majú pripomínať a zvizualizovať diela spásy. Sochám sa neklaniame ani neadorujeme. Svätých máme v úcte - t.j. sme radi, že sú v nebi a že sa môžu modliť za nás u Boha a o to ich aj prosíme.
A nakoniec a naposledy: Adorujeme a chválime jedine Boha, žiadnej soche, obrazu sa neklaniame ale sú to len symboly tých, ktorých zobrazujú.
Jediné pred čím hmotným si kľaká katolík je Najsvätejšia Sviatosť Oltárna - tu veríme, že je to opravdické Kristovo telo a krv. A ešte si pokľakáme jediný krát v roku - pri obradoch umučenia Pána - pred svätým krížom... Ale o tom sa nebudem rozpisovať...
A prečo potrebujeme symboly? Lebo sme ľudia. Načo máš ikonky na ploche? Aby si nemusel v príkazovom riadku písať celú cestu k programu, ktorý chceš spustiť. Načo exituje DNS? Aby si namiesto IP adresy napr. 145.145.145.117 napísal symbolickú adresu www.blumental.sk
Sme ľudia, sme tak svtorený, že potrebujeme symboly, aby sme sa ohli lepšie sústrediť, aby sme mohli ľahšie niečo robiť...
Napr. mne sa miliónkrát ľahšie medituje nad umučemím Pána Ježiša, keď vidím jeho doráňané telo... Viem si ľahšie predstaviť ako trpel sv. Šebastián, keď vidím jeho sochu prepichnutú šípmi... Viem si ľahšie predstaviť prozreteľnosť a vševedúcnosť Boha, keď si predstavím oko, ktoré nado mnou bdie...
Ľudia potrebujú symboly.
Iné je, keď sa symbolom pripusuje to, čo nie sú. A kto to robí? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 13:39:44
|
Pôvodne poslal veritas 1. Sám si napísal, ba aj slovník to potvrdzuje, že modla je socha alebo iná podoba pohanského boha.
Hned na začátku mi bylo jasné, že to zvýrazníš. Je však třeba se dočíst až k Adolfu Novotnému.
Teda o spodobovaní Boha v KC sa už s nikým nemám o čom baviť: v KC ani nikde v kresťanstve NEEXISTUJE PODOBA BOHA.
A Ježíš na kříži je co?
2. Premrštený obdiv, zbožšovanie, nehodné úctievanie, nehodný idol. V Novom zákone, ba ani v starom zákonie nikde nie je zakázané robiť poboby ľudí.
Samozřejmě že ne, s výjimkou, že by ses před takovým obrazem klaněl nebo modlil. To už zakázané je.
Tak napr. holubica je symbolom Ducha Svätého. Holubovi ani jeho soche sa však nikto v KC neklania. Iba symbolizuje DS, ku ktorému sa modlíme.
Je to v pořádku, pokud si před tou holubicí neklekáš s představou, že za ní je Duch svatý. Ta holubice nemá moc se na Ducha přeměnit, proto nemá smysl před ní klekat. Pokud to udělám, je rázem z holubice modla.
Ďalej napr. Pána Ježiša zobrazujeme LEN ako človeka, keďže mal božskú ale aj ľudskú prirodzenosť. No neklaniame sa soche, ale Bohu - Kristovi, ktorého symbolizuje. Socha je len akoby smerovka, kam mám upriamiť svoj zrak.
Pokud tak děláš před sochou, činíš z ní modlu. Svůj zrak (duchovní!!!!) upřimuju na Boha, a ne na nějakou sochu nebo obraz. Takže například namalované výjevy z Bible jsou zcela v pořádku, pokud před nimi neklečím a nemodlím se (s přímou souvztažností k tomu obrazu).
Napr. Panna Mária sa zobrazuje ako Matka Kristova - s dieťatkom na rukách alebo ako tá, čo šliape hadovi (diablovi) po hlave. Opakujem: sú to všetko symboly (A NIE MODLY!!!), ktoré nám majú pripomínať a zvizualizovať diela spásy.
Podle bodu 2 slovníku je mariánský kult naprosto jasným modlářstvím.
A prečo potrebujeme symboly? Lebo sme ľudia. Načo máš ikonky na ploche?
Kvůli práci. Ale ani ve snu by mě nenapadlo skrze ikony na ploše uctívat ó velkého Billa. |
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 13:46:56
|
1. Sám si napísal, ba aj slovník to potvrdzuje, že modla je socha alebo iná podoba pohanského boha. Je Boh Jakubov pohanský Boh? Nie je. No ty koky! A ako vies, ze podoba dlhovlaseho muza je podoba Jezisa? Ako vies, ze madona je podoba Marie? Ci si necital Zbyskove citaty dostatocne pozorne?
Teda o spodobovaní Boha v KC sa už s nikým nemám o čom baviť: v KC ani nikde v kresťanstve NEEXISTUJE PODOBA BOHA. Robia to len pohani (v podobe vtákov, hviezd) a voči tomuto Boh v prikázaní varuje. A snažili sa to robiť aj Izraeliti - snažiť sa spodobniť Boha ako vtáka, Slnko, či iný útvar, no Boh to jasne zakázal. A co je teda madona s dietatom? Ci soska muza s dlhymi vlasmi a trnbovou korunou?
V Novom zákone, ba ani v starom zákonie nikde nie je zakázané robiť poboby ľudí. Preto nie je ani proti náuke KC, vlastne ani proti celému kresťanstvu, keď si človek urobí podobu človeka. Ak by to tak bolo, nemeli by sme maľovať portréty ani sa fotografovať. Potial v poriadku.
KC, keďže je dovolené urobiť si portrét človeka, to aj využíva. Na večnú pamiatku ale hlanve na zvizualizovanie hovoreného alebo písaného slova sa tvoria ľudské (či iné) potréty alebo sochy - ako symboly tých, koho predstavujú. A zase zle: Podoba toho, koho zobrazuju - cize Boha.
Tak napr. holubica je symbolom Ducha Svätého. Holubovi ani jeho soche sa však nikto v KC neklania. Iba symbolizuje DS, ku ktorému sa modlíme. A zase zle: Podoba toho, koho zobrazuju - cize Boha.
Ďalej napr. Pána Ježiša zobrazujeme LEN ako človeka, keďže mal božskú ale aj ľudskú prirodzenosť. No neklaniame sa soche, ale Bohu - Kristovi, ktorého symbolizuje. Socha je len akoby smerovka, kam mám upriamiť svoj zrak. Znovu poviem svoj vyrok spred casu: Ak ukazeme cloveku na mesiac, vsetko, co ten hlupak vidi je prst.
Iste, nie je to nasa chyba, ale ked to vieme, mame sa prisposobit, najme ak pred tymn Biblia varuje.
Svätých máme v úcte - t.j. sme radi, že sú v nebi a že sa môžu modliť za nás u Boha a o to ich aj prosíme. Odkial mas, ze su v NK? Ako vies, ze mozu prosit?
A prečo potrebujeme symboly? Lebo sme ľudia. Načo máš ikonky na ploche? Aby si nemusel v príkazovom riadku písať celú cestu k programu, ktorý chceš spustiť. Presne na tomto boo zalozene nacisticke hnutie so svojou propagandou a na tomto je zalozene uctievanie statnej moci. Presne na tomto je zalozena firemna identita so svojim korporatnym dizajnom. Vsetko jedna vbelka propaganda a klamstvo. Zotrocovanie.
Načo exituje DNS? Aby si namiesto IP adresy napr. 145.145.145.117 napísal symbolickú adresu www.blumental.sk Nie celkom. DNS a IP su rozne veci. IP je jednoznacna adresa PCdla a DNS je ukazovatel na smer, kam sa chceme dostat. iNYM SLOVOM, KED NAPISEM ip, DOSTANEM SA FYZICKY NA KOMP S DANYM IP. Ked napsem DNS dam prikaz, aby nasiel cestu (cez proxy ci bez neho) k danemu dokumentu. To je rozdiel.
Sme ľudia, sme tak svtorený, že potrebujeme symboly, aby sme sa ohli lepšie sústrediť, aby sme mohli ľahšie niečo robiť... Hlupost: Je to len sposob zotrocovania a ovladania ludi, ktory niektori pomocou roznych nastrojov (marketing, propaganda) vyuzivaju na zotrocenie a ovladanie.
Napr. mne sa miliónkrát ľahšie medituje nad umučemím Pána Ježiša, keď vidím jeho doráňané telo... Karate ma naucilo jednemu: nie lahka cesta, ale spravna. Vlastne, nebolo to krestanstvo: Uzka cesta vedie do NK?
Ľudia potrebujú symboly. Ako ktory.
Iné je, keď sa symbolom pripusuje to, čo nie sú. A kto to robí? Vselibarskto. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 13:54:27
|
Zbyšek, obrátil si si to posvojom... :/
Ja len ešte niečo napíšem: Zbyšku, ja Ťa v žiadno prípade nechcem preorientovať ani Ti vnútiť úctievanie svätých. To v žiadnom prípade nie. Chcem Ti len objasniť, ako je to v KC. Že v KC sa nepraktizuje žiadna modloslužba...
Sám si napísal: Samozřejmě že ne, s výjimkou, že by ses před takovým obrazem klaněl nebo modlil. A opakujem: nikdy sa pred obrazom svätého ani pred sochou svätého neklaniam a ani neadorujem ani nechválim... Ani pred sochou, či obrazom Márie sa NIKDY nekľaká - nie je to ani v liturgike ani nikde... Tam má miesto len úcta a nie adorovanie a kľananie.
Klaňanie a adorovanie robím jedine pred Bohom! Jedine pred Bohom pokľakýňam na kolená!
P.S. Ešte je dôležité poznamenať, čo je modlitba. Modlitba je rozhovor. Teda aj toto slovo treba tak chápať. Ora - modliť sa, prihovárať sa... Teda môžem sa modliť k Bohu aj ku svätým - v zmysle rozprávať sa... Adorovať - chváliť, vzývať, prosiť o milosrdenstvo a zmilovanie - jedine Boha (Otca, Syna, Ducha Svätého)
Čo je ešte nejasné? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 13:58:28
|
Jediné, čo poviem ku GMKovmu príspevku: je trapný. quote: VERITAS: Tak napr. holubica je symbolom Ducha Svätého. Holubovi ani jeho soche sa však nikto v KC neklania. Iba symbolizuje DS, ku ktorému sa modlíme. GMK: A zase zle: Podoba toho, koho zobrazuju - cize Boha.
Ja o voze on o koze... Súdny čitateľ si určite urobí o tom príspevku názor...
Ako môže niekto motať symbol s podobou? Učí KC že DS je duch? Alebo že je holub? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 14:17:09
|
[quote]Pôvodne poslal veritas [ Ani pred sochou, či obrazom Márie sa NIKDY nekľaká - nie je to ani v liturgike ani nikde... Tam má miesto len úcta a nie adorovanie a kľananie.
to ja som bol raz na velkej katolickej charizmatickej konferencii(oficialnej cirkvou poriadanej)v sportovej hale a tam pod javiskom na ktorom kazal knaz boli po dvoch stranach sochy vyzerali zensky ale kludne mohol byt akoze jeden jezis a druha maria vsak je to aj tak jedno prislo mi nevolno musel som odist -pred nimi zinienky a hrba ludi klaciaca pred tymito modlami , neviem co viac by este mali robit- dat si cedulku : nemylte sa teraz adorujeme ci aky to pojem pouzivate?
a inac podobnu argumentaciu maju aj pohania oni tiez nie su taky primitivi ze si mislia ze boh je hlinena postavicka -oni tiez myslia na "original" s ktorym su cez modlu spojeni
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 14:19:56
|
pardon za gramatiku a neber to prosim ako utok na tvoju cirkev ci teba sameho |
|
|
|
|
|