Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 Nedelne zamyslenie pre pavla a spol.
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Nastvavit druhe lice Téma Next Topic: Manželstvo
Strana: z 8

janka

Stav: offline

Odoslaný - 22 jún 2005 :  14:14:02  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
sa primiesam aj ja...ja osobne som sa este nestretla z nazorom pri kazni ci prednaske,zeby niekto tvrdil: ak nesúhlasím s RKC učením, tak som proti Kristovi, rozhadzujem...

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 22 jún 2005 :  20:00:17  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
su aj taky co beru napomenutie ako napadanie, resp. vadi im iny nazor. Tu na fore taki dufam nie su.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 22 jún 2005 :  20:18:04  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko

Alesko, ja Ti to nemám za zlé, práve by som povedala, že sa my to páčilo, kiež by som mala tvoju uprimnosť...
Je mi jedno, či ma označíš ako nepriateľa alebo hocijakým iným výrazom. Pán Ježiš rozdelil ľudí: Kto nie je so mnou je proti mne, a kto nezhromažďuje so mnou, rozhadzuje. Ide mi skôr o vyjasnenie otázky - ak nesúhlasím s RKC učením, tak som proti Kristovi, rozhadzujem?

otazka znie : Moze byt Kristovym ucenim dve rozlicne interpretacie Pravdy Napriklad ucitelsky urad kontra slobodne vysvetlovanie biblie Mozu byt obe spravne ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 23 jún 2005 :  08:31:55  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
amerika nie, ale zober si skutky apostolov o Filipovi ked stretol eunucha! Je to az udivujuce ako sa niekedy dokazu zmenit postoje ludi protiRKC na proRKC. Ale mecom to nikdy nedosiahnes - vtedy dosiahnes skor vacsi odpor voci RKC. PRavda je len jedna. a vid moj prispevok vyssie, tam to mas vysvetlene.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 23 jún 2005 :  09:34:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Moze byt Kristovym ucenim dve rozlicne interpretacie Pravdy

Nie.
Ak ste presvedčení, že práve interpretácia RKC je správna, tak sa pýtam - a z koľkého storočia - 4,15,20 Alebo si mám v dejinách pozrieť ako RKC aplikovala tie pravdy v praxi?

To Alesko: nie, nenávisť to nie je. A o tých rozdieloch sa tu už popísalo veľa.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 23 jún 2005 :  09:42:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Interpretovanie Pravdy v RKC je správne od počiatku - odvtedy, čo Ježiš odovzdával pravdu učeníkom a tí svojím nasledovníkom...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 23 jún 2005 :  10:16:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Interpretovanie Pravdy v RKC je správne od počiatku - odvtedy, čo Ježiš odovzdával pravdu učeníkom a tí svojím nasledovníkom...
... lenže tí neboli RKC...
Chápem, keď je niekto tvrdohlavý, ale keď je táááááááak tvŕŕŕŕŕŕŕrrrrrrrrrrdóooooohlavý, tak to nechápem...
Ale pre istotu si obnovím vedomosti z dejín...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 23 jún 2005 :  10:20:50  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
A čo boli...? Nechám sa poučiť od odborníčky na cirkevné dejiny...

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 23 jún 2005 :  10:23:51  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko

quote:
Pôvodne poslal amerika1

Nie.
Ak ste presvedčení, že práve interpretácia RKC je správna, tak sa pýtam - a z koľkého storočia - 4,15,20 Alebo si mám v dejinách pozrieť ako RKC aplikovala tie pravdy v praxi?

Pokojne o tych dejinach , ale pod jednou podmienkou . Ak protestanske Cirkvi reformaciou dokazali to svoje ucenie lepsie aplikovat v praxi , ak dokazeli vytvorit krestanskejsi svet .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 23 jún 2005 :  10:27:04  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko

quote:
Pôvodne poslal amerika1

Nie.

a protestanska je z kolkeho storocia ? A uz sme pri koreni veci . Pravdy kontra hriech . Kto z nas dokaze Kristove ucenie bezozvysku aplykovat v praxi ? Ty ano ?

Aniko

Odoslaný - 23 jún 2005 :  11:10:34  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
a protestanska je z kolkeho storocia ? A uz sme pri koreni veci . Pravdy kontra hriech .
Lenže ja tu žiadnu cirkev neobhajujem. Vy tu tvrdíte, že práve RKC je tá pravá, neomylná .....
Kto z nas dokaze Kristove ucenie bezozvysku aplykovat v praxi ? Ty ano ?
Nie. Lenže je rozdiel medzi ľudskou nedokonalosťou aplikácie a medzi svojvoľným nebiblickým konaním.

Dejiny si musím mrknúť, potom sa ozvem s otázkami.

veritas

Odoslaný - 23 jún 2005 :  13:14:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Vy tu tvrdíte, že práve RKC je tá pravá, neomylná

Je. Avšak ľudia v nej nie...

Aniko

Odoslaný - 23 jún 2005 :  13:30:04  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov

Tak potom na čom stojí jej pravosť a neomylnosť?

veritas

Odoslaný - 23 jún 2005 :  14:12:01  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Vysvetlenie neomylnosti Cirkvi na základe slov "a brány pekelné ju nepremôzu" ide na koren veci. Lebo, kto má trošku otvorenú myseľ, musí prísť k tomuto záveru.

Cirkev sa skladá z hriešnikov a preto slová "brány pekelné ju nepremôzu" sa nemôže vzťahovať na bezhriešnost jej členov. Chorí potrebujú lekára, nie zdraví, povedal Ježiš Kristus.
"Chorí" to sú hriešnici. Nuž Cirkev je tu kvôli hriešnikom. Nato ju Ježiš ustanovil. Nuž práve to, čo je v Cirkvi pre uzdravenie hriešnikov, pre ich spásu, to pekelné brány nikdy nepremôžu. To znamená jej učenie a sviatosti.
Nuž nielen kňazi hovoria, že Cirkev sa nemôže mýliť, ale aj ja to jasne vidím zo Svätého Písma. Ak by to tak nebolo, zamenalo by to, že potom by bola márna aj naša viera a celé náboženstvo.

Akokoľvek zázračne to znie, Cirkev sa naozaj za celých dvetisíc rokov ani raz nepomýlila v otázkach viery alebo mravov. Je to vlastne skutočný zázrak, ktorý by mohol komukoľvek poslúžit na dôkaz božskosti katolíckej Cirkvi.

Mnohí by radi dokázali aspoň jeden jediný omyl katolíckej Cirkvi v jej dvetisícročnej histórii. Nikomu sa to zatiaľ nepodarilo.

Táto téma by sa dala rozviesť viacej, ale nechcem sa teraz rozpisovat.

Cirkev je neomylná ako celok a je neomylná v učení pápeža, keď hovorí "Ex Catedra", t.j. viaže všetkých veriacich v poslusnosti viery.

Ten alebo onen biskup, či kňaz sa môže mýliť, alebo dokonca stať sa bludárom, ale kto naozaj úprimne hladá pravdu, môže ĽAHKO vidiet, že sa to rozchádza so VŠEOBECNÝM učením Cirkvi. Boh neomylnosť Cirkvi zariadil TAKÝM SPÔSOBOM, že nás nepozbavil našej povinnosti hľadať pravdu, ani nás nepozbavil našej slobody rozhodnúť sa pre pravdu.

Mnohí, ako som povedal, sa pokúsali dokázať omyly v Cirkvi, ale ostalo to len pri pokusoch. To, čo učila Cirkev v prvých storočiach (a máme na to ohromne veľkú platformu dôkazov od "cirkevnych Otcov") je presne to isté, čo učí teraz v treťom tisícrocí. Ci to nie je zázrak? Ktorá iná ustanovizen alebo cirkev v celej histórii ľudstva sa môze v tomto porovnat s katolíckou Cirkvou?

A čo sa týka najvyššieho magistéria Cirkvi (21 všeobecných koncilov alebo dogmatické vyhlásenia pápezov), ani "odrobinka" sa doteraz nemusela odvolať a nikdy sa nebude musieť odvolať.

Ešte jednu vec chcem pridať, že Boh nás stvoril slobodných a dal nám schopnosť rozmýšľať. Keď nám tieto schopnosti dal, chce, aby sme ich užívali. Keby Boh dal neomylnosť kazdému biskupovi a kňazovi vo všetkých duchovných záležitostiach, ľudia by potom nemohli užívať svoj vlastný rozum, lebo by prijímali riešenia životných situácii priamo od Ducha Svätého cez "kňazský telegram".

Ježiš hovorí: Kto hľadá nájde. Kto naozaj úprimne hľadá pravdu, ten ju nájde.

Božské je aj to, akým spôsobom Boh dal a zabezpečuje svoju pravdu v Cirkvi.

veritas

Odoslaný - 23 jún 2005 :  14:13:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
A je pravosť stojí na tom, že ju založil sám Ježiš Kristus. Všetky ostatné cirkvi boli založené ne-Bohom, čiže človekom...

veritas

Odoslaný - 23 jún 2005 :  14:16:48  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Neomylnosť cirkvi vysvetlená od odborníka:

http://www.globalserve.net/~mbc24/151-200-Q/172_papez_antipapez.htm

amerika1

Odoslaný - 23 jún 2005 :  14:59:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko

a protestanska je z kolkeho storocia ? A uz sme pri koreni veci . Pravdy kontra hriech .
Lenže ja tu žiadnu cirkev neobhajujem. Vy tu tvrdíte, že práve RKC je tá pravá, neomylná .....
Kto z nas dokaze Kristove ucenie bezozvysku aplykovat v praxi ? Ty ano ?
Nie. Lenže je rozdiel medzi ľudskou nedokonalosťou aplikácie a medzi svojvoľným nebiblickým konaním.

Dejiny si musím mrknúť, potom sa ozvem s otázkami.

Pokojne ja ti na otazky odpoviem .
Ano RKC je ta prava a ked chces poviem ti aj preco
Ake nebiblicke konanie ?

amerika1

Odoslaný - 23 jún 2005 :  15:01:46  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko

Tak potom na čom stojí jej pravosť a neomylnosť?

Neomylnost je v uceni Cirkvi v Pisme a v Tradicii , co protestanske Cirkvi nemaju . V apostolskej postupnosti a vo sviatostiach

amerika1

Odoslaný - 23 jún 2005 :  15:03:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Veritas z tych koncilov len dogmaticke casti, pripadne vysvetlenie niekde v Katolickej casti

Ales

Odoslaný - 23 jún 2005 :  15:39:15  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
aniko, to je dobry napad, ist sa pozriet na dejiny a potom o nich rozpravat. kiez by mnohi nasledovali tvoj priklad. vratane mna.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 23 jún 2005 :  19:04:18  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Veritas, pekny a suvisly prispevok, dakujem. Ale uz teraz viem ake pridu argumenty a kam to povedie

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 23 jún 2005 :  19:53:43  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: pekny a suvisly prispevok, dakujem.

Myslím, že tých pekných a súvislých tu už bolo viac, skôr si chcel asi poďakovať za obhajobu toho čomu veríš, nie?

Tot Veritas:
Cit: Mnohí by radi dokázali aspoň jeden jediný omyl katolíckej Cirkvi v jej dvetisícročnej histórii. Nikomu sa to zatiaľ nepodarilo.
Toto myslíš vážne priateľu?

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 23 jún 2005 :  19:55:40  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Nie nemysli, to bola len taka humorna vlozka. Ved kazdemu je jasne, ze minimalne Tebe sa to podarilo asi 8 krat a ked teraz nad tym rozmyslam, mozno aj devat.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 23 jún 2005 :  19:56:58  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 23 jún 2005 :  22:16:19  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Nie nemysli, to bola len taka humorna vlozka. Ved kazdemu je jasne, ze minimalne Tebe sa to podarilo asi 8 krat a ked teraz nad tym rozmyslam, mozno aj devat.

11, ak ratame aj zmazane prispevky.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 8 Previous Topic: Nastvavit druhe lice Téma Next Topic: Manželstvo  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06