|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 14:35:27
|
1 A nechcem, bratia, aby ste nevedeli o duchovných daroch. 2 Viete, že keď ste boli pohanmi, ťahalo vás to a chodili ste za nemými modlami. 3 Preto vám vyhlasujem, že nik, kto hovorí v Božom Duchu, nepovie: "Prekliaty Ježiš!", a nik nemôže povedať: "Ježiš je Pán", iba ak v Duchu Svätom. 4 Dary milosti sú rozličné, ale Duch je ten istý. 5 Aj služby sú rozličné, ale Pán je ten istý. 6 A rozličné sú aj účinky, ale Boh, ktorý pôsobí všetko vo všetkých, je ten istý. 7 Každý však dostáva prejavy Ducha na všeobecný úžitok. 8 Jeden dostáva skrze Ducha slovo múdrosti, iný podľa toho istého Ducha slovo poznania, 9 iný vieru v tom istom Duchu a iný v tom istom Duchu dar uzdravovať, 10 iný schopnosť robiť zázraky, iný prorokovať, iný rozlišovať duchov, iný dar rozličných jazykov a iný vysvetľovať jazyky. 11 Ale toto všetko pôsobí jeden a ten istý Duch, ktorý rozdeľuje každému, ako chce. 12 Lebo ako je jedno telo a má mnoho údov, ale všetky údy tela sú jedno telo, hoci ich je mnoho, tak aj Kristus. 13 Veď my všetci, či Židia alebo Gréci, či otroci alebo slobodní, boli sme v jednom Duchu pokrstení v jedno telo. A všetci sme boli napojení jedným Duchom. 14 Telo nie je jeden úd, ale mnoho údov.
a dalsie verse.... 1Kor 12,1-31
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 18:19:31
|
Ďakujem |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 11:26:35
|
Maťo, ja zas nechápem. Pre koho je toto zamyslenie? Pavel je pravdepodobne Pavelba, ale kto je to "spol." , .. dúfam, že som si to mohla prečítať aj ja, lebo sú to dobré verše... trochu výkladu by ale neuškodilo. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 11:49:54
|
aniko, mozno len tak skusmo. ide o to ze existuju rozne cirkvi, rozne denominacie a vsetky su udmi jedneho tela - Krista. kazda splna inu ulohu, inu fuknckiu a islo si len uvedomit, ze KC bez biblistov, ECAV atd. by bolo to iste ako ryba bez kysliku. Takze by bolo nacase si uvedomit, ze treba tahat za jeden povraz a nie sa tvarit ze ruka je dolezitejsia ako noha alebo naopak. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 16:05:53
|
Rôzne cirkvi nie sú údmi jednoho tela, neprekrúcaj, ak máš pre toto svoje tvrdenie podklad v Písme, sem s ním. Inak je to iba Tvoje prianie.
Kto je členom Cirkvi Kristovej podľa Teba? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 16:13:12
|
vychadzam z jedneho poznatku - vsetci krestania sa nazyvaju krestanmi pretoze nasleduju toho isteho Krista. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 16:17:37
|
Aniko, ano mohla si si precitat aj Ty. A aky vyklad by si chcela? Nie je to dost jasne aj bez vykladu?
Pre pavlaba, specialne sa zamysli nad versami 3-6. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 18:05:18
|
Samozrejme, ja to beriem... ale Ten Istý Pán hovorí:
Matúš 7:21 Nie každý, kto mi hovorí: Pane, Pane! vojde do nebeského kráľovstva, ale ten, kto činí vôľu môjho Otca, ktorý je v nebesiach.
Uvediem teraz zopár porovnaní: a= biblia, b= rkc
1.a “….a Písmo nemožno zrušiť.” Ján 10:35 1. b “Posvätná Tradícia a Sväté písmo teda navzájom úzko súvisia a sú spojené.” Katechizmus Katolíckej cirkvi (Spolok svätého Vojtecha v Trnave, 2. vydanie, 1999) #80.
2.a “A tak zbavujete slovo Božie moci svojím podaním, ktoré ste podali…” Mk. 7:13
“Nepridaj k jeho slovám, aby ťa neskáral, a bol by si postihnutý v lži.” Pr. 30:6
2.b “Sväté Písmo je Božie slovo, nakoľko je písomne zaznačené z vnuknutia Ducha Svätého.“ “Posvätná Tradícia však Božie slovo, ktoré zveril Kristus Pán a Duch Svätý apoštolom...” KKC # 81
3.a " Každé písmo, vdýchnuté Bohom, je aj užitočné na vynaučovanie, karhanie, naprávanie, na výchovné káznenie v spravedlivosti, aby bol človek Boží dokonalý, ku každému dobrému skutku pripravený.” 2 Tim 3:16-17
3.b “Z toho vyplýva, že (rímskokatolícka) Cirkev... „nečerpá svoju istotu o všetkom, čo bolo zjavené, iba zo Svätého písma. Preto treba obidve [Písma aj Tradíciu] prijímať a vážiť si ich s rovnakou láskou a úctou.” CCC #82
Z toho vyplýva, že síce sa asi obraciame všetci na toho istého Pána, ale ten istý Pán bude všetkých posudzovať jednotlivo, osobitne a nie každý, kto ho považuje za svojho Pána bude poctený tým, že bude jeho skutočný Pán. Ďalej mi z toho vyplýva, že nie príslušnosť k cirkvi, ale osobný vzťah je cestou.... Ďalej mi z toho vyplýva, že ktorákoľvek osoba, či spoločenstvo ktorá sa nebude držať prikázaní,Písiem, logicky nejde ruka v ruke s učením Krista, nášho Pána. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 19:15:24
|
Co Ti mam na toto povedat? Ucelove vytrhavanie z kontextu a manipulacia vyznamu. Az sa mi nechce reagovat, take je to trapne, ale tentokrat budem.
K bodu 1 - pismo nikto nerusi. Toto tvrdenie je tvoja demagogia. Dokaz: KKC 101 a dalej, kratky vyber citacii: 103 Z tohto dôvodu Cirkev mala vždy v úcte Božie písma, ako si uctieva aj Pánovo telo. Neprestáva podávať veriacim Chlieb života, vzatý zo stola tak Božieho slova, ako aj Kristovho tela. ... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 19:16:50
|
105 Autorom Svätého písma je Boh. „Čo Boh zjavil a písomne sa nachádza a predkladá vo Svätom písme, bolo zaznačené z vnuknutia Ducha Svätého.“ ... “Svätá matka Cirkev na základe apoštolskej viery pokladá všetky knihy Starého a Nového zákona i všetky ich časti za posvätné a kánonické, pretože, napísané z vnuknutia Ducha Svätého, majú za pôvodcu Boha a ako také boli odovzdané Cirkvi.“ ... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 19:17:16
|
137 Výklad inšpirovaných Písem má predovšetkým venovať pozornosť tomu, čo chcel Boh prostredníctvom posvätných autorov zjaviť pre našu spásu. Čo pochádza od Ducha, možno plne pochopiť iba pôsobením Ducha.
A teraz mi prosim povedz, kde KC rusi pismo? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 19:22:28
|
K demagogii a zavadzaniu v bode dva skusim len vysvetlit co to je tradicia, lebo sa zda, ze pre Teba to je len skupina pismeniek, ktorej vyznam nedokazes za ziadnych okolnosti pochopit. Teda
83 Tradícia, o ktorej tu hovoríme, pochádza od apoštolov a odovzdáva to, čo oni prijali z Ježišovho učenia a príkladu a čo ich naučil Duch Svätý. Veď prvá generácia kresťanov ešte nemala napísaný Nový zákon a Nový zákon sám svedčí o procese živej Tradície. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 19:22:40
|
Od nej treba odlišovať „tradície“ teologické, disciplinárne, liturgické alebo týkajúce sa nábožnosti, ktoré sa postupom času zrodili v miestnych cirkvách. Sú to osobitné formy prispôsobené rôznym miestam a obdobiam, ktorými sa prejavuje veľká Tradícia. V jej svetle sa tieto „tradície“ môžu pod vedením Učiteľského úradu Cirkvi zachovať, zmeniť alebo aj zanechať.
Ani sa Ta nejdem pytat, ci Ti to je teraz jasnejsie, lebo zo zasady nie je, ale mozno ini pochopia a to je aj dovodom, preco sa namaham odpisovat. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 19:28:11
|
Bod 3 je len inak prerozpravany bod 2, takze nevyzaduje zvlastnu odpoved. Koho zaujimaju detaily odporucam KKC 80 a dalej, ale citat v celkovom kontexte, nie iba vytrhnute vety.
Ostavam so sudruzskym pozdravom "demagogovia vsetkych cirkvi spojte sa"
Ospravedlnujem sa za rozsekanie prispevkov, obvykly problem ked pisem z prace. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 20:58:56
|
Mato a to co si chcel tymito versami povedat ? To teda nechapem ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 22:23:20
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
Mato a to co si chcel tymito versami povedat ? To teda nechapem ?
Odkazujem Ta na moj prispevok Zaslaný - 20 Jun 2005 : 19:15:24 a na bezprostredne predchadzajuci pavlov prispevok. Citaj pozorne a pochopis. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 07:23:54
|
Pre Pavla i pre Ameriku: Mt 12,46-50 Mk 3,31-35 Lk 8,19-21
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 12:14:30
|
A pre teba Lk 10 , 16 |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 14:14:49
|
viem amerika, mas pravdu, ale jedno si zober - su to tiez krestania. a nehovori sa, ze mame milovat aj svojich nepriatelov? Nesuhlasim s ich naukou a vonkoncom nie s ich postojom ku katolickej cirkvi. ale su to ludia ktori hladaju tiez Pana Jezisa. A ja nevidim do ich vnutra, nevidim ich dovody, preco sa tak spravaju. Co ak nemali moznost spoznat KC tak ako ja alebo ty? Potom by som ich nepravom posudzoval a odsudzoval. Su to tiez moji bratia a moje sestry. su stvoreni na Bozi obraz a pohrdanim ich, by som pohrdal Panom Jezisom. Verim... sedi po pravici Boha Otca, odtial pride sudit zivych i mrtvych. Mne nepatri sud. Jezis prisiel spasit vsetkych. Ale len laskou, dobrom a trpezlivostou sa da ucinne bojovat proti zlu. Inakadial cesta nevedie. A navyse nemozem niekomu hovorit o laske a tolerancii, dokial nie som v takom stave aj ja. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 15:49:02
|
... su to tiez krestania. a nehovori sa, ze mame milovat aj svojich nepriatelov? ... Ale len laskou, dobrom a trpezlivostou sa da ucinne bojovat proti zlu...
...čistá uprimnosť |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 16:30:46
|
To: Alesko Cit: Pre Pavla i pre Ameriku: Mt 12,46-50 Mk 3,31-35 Lk 8,19-21
Unikol mi kontext, ale keďže sa hovorí o bratoch Ježiša atd....
V SZ sa označenie "brat" vzťahovalo aj na mužov toho istého pokolenia, toho istého národa, na spojenca, priateľa, osobu toho istého úradu, suseda a človeka vôbec. Aj v dobe Ježišovho pôsobenia sa slovom "brat" označuje jednak pokrvný príbuzný a jednako duchovná spriaznenosť. V prenesenom slova zmysle znamená "brat" spolukresťana, ktorého prvorodený brat je Ježiš. Rim 8:29; Žd 2:11 a nasl..
Medzi Ježišovými učeníkmi bolo niekoľko bratov, napr. Šimon a Ondrej, Jakub a Jan. Podľa Mar 6:3 mal Ježiš "bratov", pokrvných bratov, Jakuba, Jozesa, Judu a Šimona. Doprevádzali jeho matku do Káni Galilejskej a odtiaľ do Kafarnaum Jan 2:12. Ďalej sa hovorí, že ani "Jeho bratia" /pokrvní/ mu neverili Jan 7:5. Po zmŕtvychvstaní sa s nimi stretávame medzi učeníkmi. Sk 1:14. Tam sa píše o "Všetkých" so ženami a Márii a o "Jeho bratoch" /pokrvných/. V Gal 1:19 sa znova píše o Jakobovi ako o "bratovi Pána" /pokrvnom/.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 19:27:30
|
takze sme tiez krestania a zarovan nas - nepriatelov, treba tiez milovat. Toto asi fakt uz nie ze nepotrebuje, ale na to ani neni komentar. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2005 : 21:25:40
|
ten pojem nepriatel je nestastny a nespravny Mozno za tridsatrocnej vojny ... |
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 10:55:49
|
dobre, pouzil som zly pojem. beriem spet(aj ked sa to neda), chcel som len povedat a takto oznacit ludi, ktory nejdu so mnou, a ktori obcas broja proti mne. ale nechcem ostatnych oznacovat za nepriatelov aj tak. ked o niekom tvrdim, ze je brat nemoze byt mojim nepriatelom |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 13:20:21
|
Alesko, ja Ti to nemám za zlé, práve by som povedala, že sa my to páčilo, kiež by som mala tvoju uprimnosť... Je mi jedno, či ma označíš ako nepriateľa alebo hocijakým iným výrazom. Pán Ježiš rozdelil ľudí: Kto nie je so mnou je proti mne, a kto nezhromažďuje so mnou, rozhadzuje. Ide mi skôr o vyjasnenie otázky - ak nesúhlasím s RKC učením, tak som proti Kristovi, rozhadzujem?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 14:03:25
|
mnohi ma ukrizuju, ale na tvoju otazku neexistuje jednoznacna odpoved. Ono je dolezita jedna vec: laska k Jezisovi. A to ci sa stavas proti RKC je tiez zavisle od dovodu: ci je to z nevedomosti, neskusenosti alebo ci je to vedomy postoj(cize z nenavisti - ale tam je odpoved jasna, lebo nenavist je priamo proti Bozim prikazaniam). musela by si skor uviest v com konkretne mas problem suhlasit. aspon za seba mozem povedat, ze tiez som v mnohom nesuhlasil, ale postupne objavujem, ze tie postoje proti RKC su zbytocne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|