Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Modlitba
 Iskry
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Modlitby III Téma Next Topic: Modlitby II  

pascendi-mino

Stav: offline

Odoslaný - 18 máj 2022 :  11:54:45  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Sem budem davat, take kratke sentencie co mam, ci ignacianske ci eucharisticke iskry (nebojme sa, su z roku 1910) a ine take kratke veci.
Nech nas povzbudia, ci pohnu k zamysleniu.

DEUS LO VULT

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 353  ~  Člen od: 22 apríl 2022  ~  Posledná návšteva: 11 september 2023 Upozorniť moderátora 

pascendi-mino

Odoslaný - 18 máj 2022 :  12:24:10  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Napr. dolezita vec, take svate prijimanie, nevieme kedy nam Boh zosle takuto moznost, aby sme boli pripraveni.

Uzil si vsetkej starostlivosti, predsa nepocitujes pri sv. prijimani onej vrucnej zboznosti a vrelej tuzby, ako by si si prial, tak vzbud aspon prudku ziadost po tejto zboznosti a tak sa odovzdaj do vole Bozej. Aky mily je tento sposob Panovi, neraz ukazal svojim vyvolenym. Sv. Mechtilda podla svedectva Blosia sam Kristus ucil tak prijimat: Ked prijimas Telo a Krv moju- hovoril jej- tuzobne ziadaj ku cti mojho mena vsetku vrucnost a lasku, aku kedy srdcia najohnivejsie plali a tak pristup ku mne. Ja od teba prijmem lasku nie aka v tebe je, ale tu, ktoru si prajes mat.

Aby si prijal tak vznesene tajomstvo, nepostacilo by ti ani tisic rokov k hodnej priprave. Myslim vsak, ze velmi mnoho plati spolutrpiet s Kristom a seba v prach pokorit. Preto ako len mozes, pokor sa sam pred sebou, ked mas prijmat Telo Kristovo. (Bonventura)

Preco tak mhohi, napriek pocetnym svatym prijimaniam necinia pokroku na ceste cnosti? Tym nie je na vine pokrm, ale priprava k sv. prijimaniu. Rychle zapaluje oneh drevo suche, tazko vsak vlhke, ktore menej sa hodi k horeniu. Svatci mnohi dochadzali velkeho uzitku zo sv. prijimania, pretoze starostlivo sa vzdy pripravovali.(kard. Bona)

Rozmyslajme...

DEUS LO VULT

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 353  ~  Člen od: 22 apríl 2022  ~  Posledná návšteva: 11 september 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pascendi-mino

Odoslaný - 19 máj 2022 :  13:26:53  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
To vieme, ze staci aj jedno prijimanie, aby sme stali svatymi, pozname Imeldu Lambertini(zomr. 1333), ktora raz iba prijala a zomrela(a jej neporusene telo je dodnes vidno)... keby sme boli spravne disponovani... kedze nie sme, tak treba viac krat.

Rozmyslajme:

Sv.Frantisek Salesky k dusi uzkostlivej. Bez bazne len pristup a len prijmaj svate prijimanie v pokoji so vsetkou pokorou, aby si zadostucinila laske Nebeskeho Zenicha, ktory tuzi sa s nami spojit. Preto tak plny lasky sa znizil a seba sameho znicil, dal sa nam za pokrm, ktori sme pokrmom a pastvou cervov. Kto ide ku svatemu prijimaniu podla priania tohoto Nebeskeho Zenicha, nech si praje byt zniceni pred ocami Jeho, nech vola k nemu: O nebesky ohen, spal ma, znic ma a premen ma v seba.

Pred svatym prijimanim, prychystaj si hodne mnoho prosieb a priani, aby si hodne mohol vyuzitkovat nesmiernu stedrost Baranka Bozieho v okamihu, ked jeho pravica najviac je otvorena. Ked synovia vdoviny, uz nemali prazdnych nadob, prestal tiect zazracny prud oleja. Preto priprav hodne nadob na olej milosrdenstva Bozieho.

DEUS LO VULT

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 353  ~  Člen od: 22 apríl 2022  ~  Posledná návšteva: 11 september 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pascendi-mino

Odoslaný - 20 máj 2022 :  08:36:33  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
V spominanom Pisme mam aj toto: ...drahocenna Krv Spasitelova skrapala zem, kvapky Krvi Spasitelovej padali na pohanov, ktori bicovanie vykonavali. Tieto kvapky najsvatejsej Krvi boli hlasatelmi spasy dusiam pohanov. V kazdej kvapke Bozej Krvi plala iskra z Ohna Bozskej Lasky. Stovky a stovky kvapiek. Kto ich pozbiera, kto ich ulozi do zlata a do striebra ako najdrahsie poklady. Nemozu byt stratene. Nezostanu v prachu, nezostanu na retaziach bicov a metiel. Zmrtvychvstaly Spasitel dostane ich vsetky spat, premenene a oslavene, aby ich znova rozdaval. Nie katanom, ale svojim ucenikom, svojim priatelom vo svatom prijimani. Krv Pana Jezisa, ktora bola tak potupne prelievana, ma v sebe moc cinit kazdeho kto ju prijima, na veky oslavenym dietatom Bozim...
Aby sme nejako kanibalsky nechapali Panov prikaz, jest jeho Telo a pit jeho Krv...

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 21 máj 2022 :  07:32:06  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
K Ranam a Krvi Pana este mozeme mysliet a konat.
...aj ked nevieme kolko presne krvi vytieklo so Spasitelovych ran, mozeme ich uctievat, svoje modlitby s nimi spojovat, mozeme kazde slovo svojich  modlitieb namacat v Krvi Spasitelovej a tak mu dodavat nesmiernej ceny. Kazde slovo modlitby skraslene Krvou Spasitelovou preraza nebesia, posobi nevyslovnu radost Otcovi, oslavuje neskonale Boha Syna a nuti Ducha Svateho, aby vylieval najhojnejsie milosti, na vsetkych, za ktorych sa modlime- na hriesnikov, na duse v ocistci atd.

Rany sposobene bicovanim, trnim korunovanim a ukrizovanim na Tele Bozskeho Spasitela, su Rany Bozie, mozeme a mame sa im klanat.
Tak preukazujeme Spasitelovi, svoju najvdacnejsiu uctu a davame mu nahradu za vsetky bolesti a za vsetko zneuctievanie, ktore sa Mu dostalo vtedy a aj dnes sa deje...

Ja sa snazim takto robit a posledne ma napadlo, ze pri modlitbe si budem predstavovat ako som pod Krizom, klacici, skor leziaci a na hlavu mi kvapka Bozska Krv... samozrejme nie tak naturalisticky, ale ako bolo spominane, ci ako videla Marta Maria Chambon- ako Spasitel vlieva do dusi svoju Krv...

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 22 máj 2022 :  06:32:46  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Zaujimava iskra:

Pan prisiel ako Vykupitel na svet. Vykupit ludstvo bola jeho uloha. Preto kto je pravym udom Jeho tela a kto ma v sebe Jeho ducha, rovnako sa musi oddat dielu vykupitelskemu a byt vykupitelom v obore a pomeroch jemu urcenych...casto hovorim o knazoch a to z dvoch dovodov, aby sme porovnali svojich "knazov"... a vlastne zijeme v dobe Katolickej akcie, tak vieme, aka je uloha nas laikov, presne to co hovori iskra- "byt vykupitelom v svojom obore"... Nezanedbavajme to!!!

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 23 máj 2022 :  07:02:41  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Kedysi na post som si urobil take spytovanie svedomie apostolskeho pracovnika ...

Prisiel cas kajania, a to aj skor ako zacina post,(uz od zlikvidovaneho predpostu), ale vzdy treba citat vsetko co sa deje cez optiku Bozej vole, a pre apostolske duse, je to vzdy cas dokladneho spytovania svedomia a odpoctu zo svojej apostolskej cinnosti. A preto ich specialne spytovanie svedomia sa bude tykat prave tejto oblasti.

Ci nezabudali, ze najprv treba "konat" na kolenach a az potom vychadzat na kolbiste sveta. 
Ci naozaj ich cinnost bola vyronom vnutorneho zivota.
Ci naozaj ich kontemplacia bola cinna a cinnost kontemplativna. 
Ci naozaj boli preplnenym kalichom, z ktoreho pretekalo vsetko to, co chceli a mali dat. (ci naozaj boli "Nadobou, nie potrubim." sv. Bernard)
Ci nezabudli, ze ak chcu rozdavat musia najprv prijat, podla zasady: Nikto neda co nema!
Ci nezanedbavali vnutorny zivot- alfu a omegu akejkolvek cinnosti. 
Ci neprepadli "kultu" vonkajsej cinnosti, a neprahli po uspechu. 
Ci naozaj by dokazali so sv. Ignacom povedat:  Keby sa Tovarysstvo Jezisovo bez mojej viny zrusilo, stacila by mi stvrthodinka modlitby, aby som opat nadobudol pokoj. 
Ci vsetko, zdar aj nezdar ich vzdy posilnil v dovere a detinskej oddanosti do vole Bozej.
Ci nezabudali, ze zasluhy nezalezia v tom, ako je skutok obtiazny a velky, ale jedine na sile a cistote lasky s ktorou bol konany. 
Ci nezabudali, ze vysledok ich cinnosti vobec nezavisi predovsetkym na duchaplnej organizacii.
Ci nezabudali, ze rohaty nevaha podporovat ako len moze vsetky povrchne vysledky(nech su akokolvek velkolepe..nikdy nie trvale) a aby znicil jeden diamant, rad pripusti niekolko zafirov. 
Ci nezabudali, ze blizneho treba milovat ako seba sameho. (nie viac ako seba sameho- najprv Bohu daruvame svoju dusu...najprv uplne sebe, a potom uplne inym.. sv. Bernard)
Ci nezabudali, ze ludia maju pravo vyzadovat cnost u toho, kto ich chce polepsovat. 
Ci boli naozaj vierohodni, a nekazali vodu a vino pili. 

Ci brali do uvahy mimoriadnost dnesnej doby, ked dezorientacia kulminuje (a bude kulminovat), ked pojmy ako ucta, laska, milost atd atd su uz pojmy s uplne inym obsahom.
Ci brali mimoriadnost dnesnej doby, ked v drvivej vacsine maju pred sebou takych, ktorych "rozum je pusty a srdce skazene". 
Ci nestracali cas s takymi, ktori neovladaju ani najzakladnejsie zaklady. 
Ci naozaj prisne vyberali: s kym, o com, kedy, odkial- pokial, makko- doraznejsie atd.

A za tym vsetkym pokorna prosba ku Bozskemu Srdcu, aby racilo doplnit vsetky chyby, nepoboznost, nelasku...tam kde apostolska dusa z krehkosti ci umyselne sa toho dopustil.
Dnes uz post takmer neexistuje, zlikvidovany, zriedeny, dispenzovany... nakoniec ked treba zrutit niekomu duchovny zivot, netreba mu predsa hned hlasat bludy, treba podpilit konar inde...a ked sa podpili, potom sa uz aj bludy spapkaju jedna radost... hlavne ze chcu vsetci zachranovat dobreze nie svet. 

Aj dnes mozem pouzit a dokladne sa vyspytovat.

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 26 máj 2022 :  06:52:46  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Serafinsky ucitel sv. Bonaventura vypocitava pat znamok sily Kristovej v nas:

1, podnikat tazke veci a odhodlane prekonavat prekazky: "Vzmuzte sa a nech vase srdce zosilnie" (Z 30,25)

2, pohrdat pozemskymi vecami. " Ano vsetko pokladam za stratu , v porovnani s nesmierne vzacnym poznanim o Jezisovi Kristovi" (Flp 3,8)

3, zachovavat trpezlivost v protivenstvach.

4, odporovat pokuseniu "Ako ruciaci lev hlada... jemu odporujte, silni vo viere"(1 Pt 5,8n)

5, trpiet vnutorne mucenictvo- ktore sice nie je svedectvom krvi, ale svedectvom zivota, ktory chce byt cely Jezisov.

Zalezi v tom, ze dusa premaha ziadostivost, vitazi nad chybami a energicky pracuje na ctnosti."dobry boj som bojoval" Toto caka kazdeho skutocneho Katolika, ak neratam aj kadejake ohovaranie, odstrkovanie, sikanovanie atd.(vsak vieme, kto je Kralovnou mucenikov, aj bez krvi)
Milost krvaveho mucenictva nam Pan nemusi dat, o to viac toto mucenictvo je rozsirene dnes.

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 29 máj 2022 :  06:51:04  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Krestansky stredovek zije akoby na upati Kalvarie. Ano, zda sa, ak sa zamyslime nad myslienkovu naplnou a nabozenskym duchom stredoveku, akoby uprostred Europy stal vysoko sa cnejuci Kriz a na nom krvacal s hlbokych ran Spasitel sveta. Lud sa zo vsetkych stran zbieha k tomuto Krizu, poklaka v nemej bolesti a hltavo zbiera kazdu kvapku stekajucej krvi...(akurat som pisal skolu kriza... tak to vo mne rezonuje)

Krasna doba... banujem za nou. Vieme ze s.s to rozlozila... vsetky tie krasne veci a ustanovizne (napr aj cechy...) a my musime zit na pusti dnesnej satanskej doby "pokrokovej", "vedecko- technickej" "demokratickej", "ludskopravovej" atd. No co, tu sme urceni, aby sme si vydobyli spasu...
Ja mam to posledne stadium s.s (na iluminatskej pecati) podlozene pod obrazkom Krista Krala, lebo viem za On bude tiumfovat!

Katolici su srdcom prec z nej a aj vsetkych casti!, kedze take miesto uz neexistuje, kde by neboli jej pazury!(zachytava vsetko cez svoje chapadala). Vieme ako vystupit- ozajstne uverit!!! (po Katolicky samozrejme) a tym okamzite vypadavame spod jej vplyvu a jej pak!!! (telo v nej ostane, vsak nie je kde odist...)

Vzdy pookrejem pri myslienke na uzastny stredovek, na ktory samozrejme s.s len prska siru a leje spinu...

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 30 máj 2022 :  07:00:59  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Dnes sa hodi- Skrze Rany Syna su mi otvorene utroby Otcove, je mi otvorene velke tajomstvo lasky. (sv.Augustin)

"Zver divoka zozrala syna mojho!" Totiz ked hriesnik prijima Krista, ale nech sa striehne, aby sa mu nestalo ako Ozovi, ktory bol zabity, lebo sa neuctive dotkol archy Panovej. (sv. Bonaventura)
Aby sa im nestalo toto, lebo ak dostanu moznost, tak nenabehnem na modernisticke maniere a hltam hlava nehlava. Ja som vlastne neskorsie ocenil, ze som mal moznost iba nie casto prijimat, o priprave sme nieco hovorili... aj ti co tam chodili takmer denne... no neviem ci nesklzli tam... ja som sa, ako obvykle nestaral do inych, snazil som sa o usobranost a dlho som rozjimal aj cestou domou. Pred samozrejme som mal cely ruzenec - u nas este v meste radostny, tam na mieste bolestny, a priamo tam sa obvykle spolocne modlil slavnostny...

Niektori dostanu milost aj prijimat, tak nech myslia: Vezmi nadobu plnu tekutiny, zapchaj ju dobre a uchovas si tekutinu, dokial budes chciet. A zrovna tak je tomu, ked prijmuc Bozskeho Spasitela, zachovame sobranost mysli. Dlho citime szierajuci ohen, ktory naplnuje nase srdcia laskou ku cnosti a nenavistou k hriechu. (farar Arsky)

Rozmyslajme...

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 31 máj 2022 :  07:09:17  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Dnes este su sviatky Panny Marie- Kralovnej Vsetkych svatych a Matky krasneho milovanie a aj Prostrednicky vsetkych milosti, tak kto chce moze si pripomenut dnes v posledny majovy den.

V jednej starej knihe som si precital... tronom Antikristovym je vsak miesto na zemi, bud hlavne mesto jeho velerise, ktore urcuje subor vsetkycj zriadenik vlade zla na tomto svete. Kedze svetu nie je mozne vladnut bez povolovaniu jeho ziadostiam- totiz ziadost tela, ziadost oci, pycha zivota a rozduchavani tychto ziadosti je najistejsim prostriedkom k rozmnozovaniu hriechu vo svete a privadzani ludi do pekla. Mame za to, ze prava oblast posobenia tohoto lzimesiasa, jeho skutocny tron a stolica, na ktorej moze najbezpecnejsie sediet na ludoch a vladnut im bez prekazky, je sama najvysiia a ustredna organizacia pre roznecovanie trojej ziadosti... tak nemozno najst lepsi tron pre svoje posobenie, nez ustredie vsetkych zriadeni, ktore tuto troju ziadost rozbujnuju...

Skvele, este z doby ked bol sensus catholicus bezny u knazov a veriacich ...skoda hovorit dnes, ked Antikrist moze sediet na ociach a nezbada sa pre oci - ake asi? (vsak vieme, to je aj sucast trestu).
Dobra odrazova plocha pre dalsie preciziovanie... vsak to vidime naokolo, vsetko sa utriasa, kadejaki svedkovia konspiratorovi hadaju kto to je a stale mutia a zatemnuju ... organizaciu a strukturu vieme, v takom tom povodnom stave, dnes su nepriatelia Bozi a Cirkvi dalej... pamatame si zasvatenca frantiska a jeho "skrytu ruku"... My co mame onen senzus(to hadam vsetci Katolici) - spajame si, fitrujeme, triedime, prekopavame...
Ale vsetci bedlime a modlime sa, lebo to je dolezitejsie, ako vediet kto, kedy, ako....

Rozmyslajme...

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 01 jún 2022 :  07:05:03  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Dnes zacina jun- mesiac Bozskeho Srdca:

Najblazenejsi raj je mi v onej svatej rane Jeho boku. Tu nachadzam ohnivu pec, v ktorej zahrievam svoje vychladnute srdce, tu je to laskyplne Srdce, v ktorom svoje srdce ukryvam, tu nachadzam nesmierne more do ktoreho sa vrhnut, ponorit a pohruzit mozem. Aka to radost iba Jemu zit i najmensie dobre skutky konat pre Neho. Nikym nebyt videny, od nikoho dik necakat! Co je mi po svete? Co po veciach pozemskych? Jezis je moje vsetko! Jeho milost ma k nemu druzi. Z Jeho rany v boku, ako z milostnych ust, pocujem slova: Pod, o pod, ja som brana. Vstup a dobre ti bude.

Ci aj k rozjimaniu o jednej stanici krizovej cesty:

Jezisu dobry, daj mne ubohemu sluzobnikovi svojmu drahocenne masti - potrebne cnosti, aby som Ta dostojne mohol pochovat v svojom srdci. Obiel ma a ocist srdce moje od skvr hriechu, aby som do cisteho svedomia, ako do cisteho platna mohol som Ta prijat. Ty ktory si chcel byt pochovny v novom hrobe. Daj mi srdce nove a ducha noveho, aby som denne novym plamenom zboznosti Ti mohol sluzit.

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 03 jún 2022 :  08:05:28  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Hovori sa: svaty knaz mava horive ovecky, horlivy zbozne, zbozny slusne, slusny bezbozne.

Tak rozmyslajme, vsak vieme ze sme nachylni hodnotit podla veci, ako ludia trebars diakona Frantiska ci dnes kuffu.
V prvom rade musi to byt knaz - co je objektivna vec a potom hodnotim tie akcidenty.
Ja si pamatam z detstva po knazovi prisiel taky dobrak, na chleba by sa dal natriet ako sa hovori... co z toho, ked tam je vysoka pochybnost, ci jalovina... co potom bude? Po ovoci sa veci poznavaju... a dnes? Skoda reci.

Ja co poznam tych styroch tak bez problemov sa dali preklepat z Katechizmu, zivot vzorovy, dary nehodnotim, ved nie kazdy moze byt napr. dobry recnik... ale ak som mal nieco navyse daval som im(tzv statnu podporu nemaju), ziju skromne az chudobne... tak preco nie...

DEUS LO VULT

pascendi-mino

Odoslaný - 04 jún 2022 :  09:05:58  Zobraziť profil  Pridať pascendi-mino do zoznamu priateľov
Velky sv.Pius X povedal: Nemodlite sa na omsi, ale modlite sa omsu. Takze nemodlime sa tie bezne modlitby co su v modlitebnych knizkach ako, na offertorium, na pozdvihovanie atd. Ale modlime sa omsu... a co to je? Tam je zhrnute vsetko... zda sa ze sv.Leonard sa modlil spravne, jednou strelnou zahrnul vsetko... to potrebuje neustaly cvik... snazme sa aj my, aspon priblizit k tomuto idealu... on to konal tisice krat denne. Aj pater Pio sa musel pomodlit svojich tisicdvesto ci kolko ruzencov... my co sme niekde na zaciatku, tak iba obdivujeme a snazime sa co nepresahuje nase dispozicie a dary a sily.

DEUS LO VULT

Previous Topic: Modlitby III Téma Next Topic: Modlitby II  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06