|
Odoslaný - 07 január 2020 : 08:30:04
|
Listoval som webom a hľadal správy týkajúce sa Pápeža Františka. Naďabil som na video s nejakým Jozefom, ktorý komentuje prístup súčasného pápeža v otázkach poučovania kresťanskej obce o tom"ako sa postaviť voči zlu " (video má názov: Papež František a jeho současný postoj Josefovýma očima ). Nech som sa snažil viackrát, nezistil som priezvisko TOHO Jozefa ... teraz premýšľam nad tým, či z toho nemať mindrák. Ale asi nie ;-) citácia: ...nikdo na světe nemá právo říkat tomu druhému, čo je pro něj správny ... nikdo! Ani pápež na to nemá právo, protože každá cesta člověka je jedinečná a správna ... - ...teda ani rodič dieťaťu ...teda ani lekár pacientovi ...teda ani starší a skúsenejší človek mladšiemu alebo neskúsenému, atď. ? - ... napríklad, aj cesta takého vraha je jedinečná a správna. Predpokladám, že len dovtedy, pokým sa nestanete smútiacím pozostalým po obeti.
Prečo sa nad tým pozastavujem? Pretože mi to pripomenulo nedávny osobný rozhovor s iným radostným a optimistickým človekom, ktorý sa zamiloval do "radostného a láskyplného kresťanstva". Tento môj známy vníma súčasný úpadok spoločnosti v zásade pozitívne v tom význame, že až toho bude veľa (a stane sa to neznesiteľným pre významnú časť obyvateĺstva), tak sa spoločnosť začne obracať k DOBRU ... Len ma tak napadá: nevadí, že pri takomto postupe dôjde (v medziobdobí) u tých najslabších a najzraniteľnejších (zo sociálneho spektra) k ztrátam ? Som presvedčený, že filozofický prístup pri ktorom sa "počíta so ztrátami tohoto typu", je v obecnom zmysle bezohľadným ... a v užšom zmysle (z pohľadu kresťanskej vierouky), je rozporuplným. Ako sa to môže nezriedka stávať, že v kresťanstve rastú osoby tak nemilosrdné ?
citácia: ...každej člověk je sám sobě soudcem ... a on (pápež) nemůže určovať jakým zp#363;sobem se vyrovná človek se zlem. Tu nebudem oponovať proti názoru v citáte, ale rozoberiem jeho (demagogickú) manipulatívnosť: a, nikto nie je iba sám (len on sám) sebe sudcom. Isto, vždy najpŕv každý sám posudzuje svoj budúci, súčasný alebo minulý skutok. Avšak v konečnom dôsledku naše skutky posudzujú všetky ostatné dotknuté osoby. b, z hierarchickej organizácie katolíckej cirkvi vyplýva, že minimálne rímskym katolíkom môže pápež nejaký postoj(postup)doporučovať, či ich k niečomu podobnému vyzvať .
Dokonca, hoc by aj bol "iba" obyčajným človekom, mal by právo vyzývať iných ľudí k boju proti ZLU ... dokonca aj k nejakej konkrétnej forme takéhoto boja. Treba tu pripomenúť, že slovo"určovať" má viacero konotácií - rozhodne nejde o synonymum slová "nariaďovať" !
Za mňa ešte toto: osobne považujem tento typ ľudí (toho radostné oduševnelého JOZEFA z videa) za rovnako nebezpečný, ako Hitler, Trump etc. Ozaj účel neposväcuje prostriedky ... ale naopak ... podľa použitých prostriedkov možno spoznať konajúceho (a skutočný cieľ jeho aktivity)
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 177 ~
Člen od: 25 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 07 január 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2020 : 21:07:34
|
Tak názor toho Jozefa je prípadom morálneho relativizmu a vyvracia sám seba. Na jednej strane je podľa neho každá cesta správna, ale pritom sa snaží objektívne niečo odsúdiť. Tým na tento súd sám sebe svojim tvrdením odoberá právo.
Čo sa týka toho úpadku, tak tam záleží najmä na tom, čo dotyčný za úpadok považuje. Niektoré aktuálne zmeny v postzápadnej spoločnosti ktoré sú z progresívneho hľadiska považované za úpadok ním totiž v skutočnosti nie sú. Sú len jeho následkom. |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|