|
Odoslaný - 14 január 2017 : 21:10:11
|
Asi s odvolaním sa na nejakého starodávneho asketického svätca tu niekto pred pár rokmi vytvoril o tanci negatívnu tému a našiel si i svoju podporu. Ten text proti tancu je:
"Tance sú ako hríby - ani najlepšie nestoja za nič"
Ako súkromný názor, od tých, čo nemajú radi tanec je to v poriadku, je to ich vec. Ale podsúvať to ako by to mala byť pre katolíkov skoro až nejaká svätá pravda je už chyba. Okrem toho, že nám Boh daroval slobodu, vidíme aj to, že Boh nám v biblii dokonca tanec a radosť vrelo odporúča:
"Nech oslavujú jeho meno tancom, nech mu hrajú na bubne a na citare..." (Ž 149, 3)
Mimo to, pre tých extrémnych milovníkov orgánovej hudby, ktorí si myslia, že iba orgán patrí k oslave Boha, si tu môžeme ešte všimnúť, že Bohu sa tiež páčia aj bubny a strunové nástroje. Mne vôbec nevadí, keď na niektorých omšiach sa k oslave Boha používajú strunové nástroje, niekomu to vadí (tradicionalisti), no však vidíme, že Bohu sa to pravdepodobne páči.
Ale nazad k tancu. Okrem toho, že nám tanec odporúča Boh i k Jeho oslave, dnes už tiež vieme, že zo zdravotného hľadiska je pohyb (takže i tanec) trochu prospešný zdraviu.
Takže, kto chce, kto má chuť, nech si len zatancuje.
A ak tanec nemáte radi, nepohŕdajte ľuďmi, čo tancujú: Kto poznáte Starý Zákon, azda si spomeniete na ten prípad, keď kráľ Dávid začal tancovať a nejaká žena, čo to z okna videla, nim pohrdla. A je tam uvedené, že táto žena potom bola neplodná (naznačuje sa, že bola za to takto Bohom potrestaná).
|
Som Katolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 122 ~
Člen od: 29 november 2011 ~
Posledná návšteva: 07 máj 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2017 : 22:38:33
|
Môžeme tancovať, spievať, smiať sa, žiť radostne a pri tom nehrešiť, to asi viete, ale na tomto fóre sa dosť motajú všelijakí podivní prísni farizeji a sektári (čo sa ale niekedy vyhlasujú za jediných pravých katolíkov na svete), a čo si myslia, že treba žiť len prísne a stroho. A ako v mnohom inom, aj v tom sa len mýlia, lebo Boh a Cirkev nám dávajú veľkú slobodu, preto o tom píšem.
Ako príklad jedno malé video - pieseň a zábery zo slávneho filmu zo 60. rokov (Žandár zo Saint Tropez), v tomto videu vidíme, že mladí ľudia tam tancujú, spievajú, vozia sa na autách, na člne, opaľujú sa na pláži, kúpu sa, pripíjajú si šampanským, hrajú hry, bavia sa. – A nič z toho nie je hriech
https://www.youtube.com/watch?v=wAINRUR_vbQ
Nedajte sa balamutiť čudákmi a sektármi, katolíci si môžu takto žiť (a často aj žijú), ak sa vedia popri tom aj stíšiť k modlitbe, zájsť do kostole, prípadne spraviť i nejaký iný dobrý skutok, potom je takýto radostný život celkom v poriadku.
Komu sa však páči askéza, môže si žiť aj v askéze, komu sa páči podobný radostný život, môže si žiť týmto životom. Každý ako chce.
(K videu nenájdete dôkaz hriechu, ale aby tu náhodou nejaký vrták nenapísal, že vidí, že nepoužívajú bezpečnostné pásy v autách a že ich je tam viac než by malo: Vtedy ešte také predpisy neboli, takže ani dopravné predpisy tam neporušujú.)
|
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 január 2017 : 15:18:59
|
Môžeme žiť radostne a užívať život, len nesmieme popritom zabúdať na Boha. |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 január 2017 : 18:54:27
|
To že niekto zakazuje tanec a sním každú zábavu nie je znakom lefebvrizmu, ale fundametalizmu. Fundamenatalista je škarohlíd čo vidí hriech aj tam kde nie je. Nerozumie že "Či teda jete, či pijete, či čokoľvek iné robíte, všetko robte na Božiu slávu." /1Kor.10/ Jednému Afgáncovi polámali talibanci prsty, lebo sa bavil hrou na bubny. Aby vedel, že jeho radosť nemá prameniť z prázdnej zábavy, ale z viery v alláha. Mňa tiež niekto presviedčal, že akákoľvek svetská hudba je pre kresťana škodlivá, podobne ako tanec, šport, pitie a fajčenie, lebo to všetko vedie k hriechu. Ktovie ako takýto kresťan vychováva svoje deti. A ktovie čo s jeho dietok vyrastie. |
http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg |
Počet príspevkov: 1460 ~
Člen od: 14 september 2013 ~
Posledná návšteva: 25 marec 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2017 : 10:49:54
|
Nemylte se, Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. Neboť kdo by chtěl zachránit svůj život, ten o něj přijde; kdo však ztratí svůj život pro mne, nalezne jej. Jaký prospěch bude mít člověk, získá-li celý svět, ale svůj život ztratí? A zač získá člověk svůj život zpět? |
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 113 ~
Člen od: 20 október 2013 ~
Posledná návšteva: 25 august 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2017 : 13:52:05
|
Nemýľte sa. Treba mať aj správne katolícke chápanie (nie sektárske). Tento text nie je v rozpore s inými Božími odporúčaniami o tancovaní a inom radovaní sa. Každý máme v živote nejaké kríže, no aj popri nich si často môžeme zatancovať a inak sa radovať, a byť stále i nasledovníci Ježiša. Sám Ježiš, čo túto vetu o kríži povedal, si tiež užíval život, rád sa zúčastňoval zábav (svadobné zábavy) a rôznych hostín. Prísni farizeji potom o ňom vraveli, že je pažravec, pijan a podobne.
Nasledovať Krista je možné v nespočetných spôsoboch a životných štýloch. |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2017 : 14:13:56
|
A preto Katolícka cirkev za blahoslavených a svätých nevyhlasuje iba asketikov utiahnutých v pustovni, ale tiež aj ľudí, čo žili normálne a radostne si užívali život. Ako napríklad blahoslavená Chiara Luce Badano:
http://chiara.euweb.cz
Vidíme normálne veselé dievča, počúvala modernú hudbu, rôzne sa zabávala, užívala si život, ale pri tom bola naplnená Ježišom, láskou, dobrom.
(Komu sa ale páči askéza, môže si žiť v askéze, je to len na ňom.) |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2017 : 16:29:43
|
A keď vravíme aj o krížoch, aj na tu blahoslavenú Chiaru raz prišiel veľmi ťažký kríž, musela zvládnuť prichádzajúcu smrť; zvládla ju výborne. |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2017 : 21:15:14
|
Riman, jsi schopný nehřešit, když během dne si různě užíváš radostí života a potom ještě aspoň večer se stišit k modlitbě, ne k takové té (hříšné) která se odříká bez myšlení jak kafemlýnek ale k modlitbě vnitřní ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2017 : 21:23:32
|
áno |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2017 : 10:57:13
|
Riman, to vám teda závidím že to dokážete(na jaké téma nejraději rozjímáte ?) Mně stačí když se jen dívám na blbou televizi tak zhřeším a potom ani nejsem schopný myslet na Boha a o vnitřní modlitbu se radši ani nepokouším, moje mysl je stále plná toho co bylo v televizi a rozjímat což je vlastně vnitřní modlitba( myslet na Boha, uvažovat nad svými hříchy, uvažovat o smrti, nebi nebo o pekle, uvažovat o evangeliu, uvažovat nad životem a hořkém utrpení a smrti našeho Pána Ježíše Krista) to je pro mně zcela nemožné. Stejně špatně na mně působí když se ponořím do zcela nevinné záliby, stejně působí i běžné starosti a o ostatních věcech škoda mluvit. Škodlivost toho všeho je pro mně zásadní, protože bez vnitřní modlitby člověk hřeší a pomalu ale jistě se ztrácí víra. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2017 : 12:28:40
|
Poutnik, dokonale napisane.. Telo,ego ktore sa stava chramom Ducha svateho je uz riadene nasou volou,ktora vychadza z nasho ducha a duse (samozrejme, boj ega a duse pokracuje a my casto sklzneme na chvilu naspat do temna). Tam kde je Duch svaty, tam zavladne duchovna radost a cit pre krasu.Vtedy nas uz NEMOZE naplnit povrchna svatska radost (de facto teda hriech)..resp. moze na chvilu, ale hned citime, ze Duch svaty nas opustil a my robime vsetko preto, aby sme pripravili podmienky, aby na nas opat spocinula Jeho lahkost. https://www.youtube.com/watch?v=dI9iLvsjYwE
Najnovsie posolstvo z Dechtic: Moje milované deti! Dnes prichádzam k vám, aby som vás radostne ponorila do lásky Ježišovho a môjho materinského srdca. Ponorené v našej láske naplňte svoje srdcia vrúcnou túžbou po Duchu svätom. V spoločnej modlitbe prosme Pána, aby vás napájal z prameňa živej vody. Každé znechutenie premeňte na silnú túžbu po Duchu svätom a pokorným súhlasom otvorte cestu mocnému pôsobeniu Ducha svätého vo vás. Svetlo Jeho lásky vám pomôže napĺňať Otcovu vôľu. Želám vám, aby ste radostne kráčali v Duchu svätom. Zostaňte v láske Ježišovho a môjho srdca.
Zamyslenie pátra Milana Bubáka: Dar Ducha Svätého: Bez Ducha Svätého Boh je vzdialený.. Bez Ducha i s Duchom môžeme robiť to isté, no predsa nie je to to isté...Duch Svätý nie je obmedzený len na niekoľko výnimočných predstavených v rámci kresťanských spoločenstiev, ale že je „vyliaty“ na všetkých ( my ale musime vo svojom vnutry pripravit podmienky, aby sa "Holubica"v nas zahniezdila,odputat sa teda od materialneho, "skrotit" svoje ego a rozmyslat cistou dusou) http://sk.radiovaticana.va/news/2016/05/14/zamyslenie_p%C3%A1tra_milana_bub%C3%A1ka_dar_ducha_sv%C3%A4t%C3%A9ho/1229846 |
Počet príspevkov: 148 ~
Člen od: 26 jún 2015 ~
Posledná návšteva: 08 december 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2017 : 18:33:33
|
Poutnik, ja to mám pri filmoch asi tak, že po pol hodine už ani často neviem, o čom ten film bol :) Do mňa to nevniká moc hlboko. Len málokedy sa mi stane, že by ma film hlbšie zaujal. Len neviem čo to stále hovoríte o hriechu? Veď pre nás katolíckych laikov nie sú žiadne záväzné predpisy kedy sa máme modliť a ako (čítanie, rozjímanie...). To klerici majú takéto predpisy a pod hriechom.
Pre nás laikov sú to len odporúčania, ako pomodliť sa večer a pod., nie sú žiadne záväzné nariadenia. Preto ak by nejaký laik aj prišiel večer z nejakej práce alebo aj zábavy tak unavený, že by hneď ľahol a zaspal bez modlitby, a napríklad vynahradil si to modlením až niekedy inokedy, napr. na druhý deň; žiaden hriech tu u neho nevidím. My laici sa môžeme modliť kedy chceme.
Ja som v minulosti tiež robil fyzicky značne namáhavú prácu, že som sa z nej niekedy domov dolámaný dotiahol a len sa zvalil, a hneď zaspal, som už vôbec nič nevládal.
|
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2017 : 16:47:31
|
citácia: Sám Ježiš, čo túto vetu o kríži povedal, si tiež užíval život, rád sa zúčastňoval zábav (svadobné zábavy) a rôznych hostín. Prísni farizeji potom o ňom vraveli, že je pažravec, pijan a podobne.
Drahy Riman, mozno prave v tychto Tvojich vetach je skryta Tvoja tuzba nasledovat Krista (aj) pomocou svetskej radosti,kttoru nas vraj ucil aj On. Mozno taketo pochopenie zivota Krista,ako nasho ucitela sa zahniezdilo kdesi vo Tvojej vnutornej pamati a obcas sa tam zaviri..
Z Evanjelia vieme, ze Jezis pocas svojho verejneho zivota,ked opusti svoj prechodny domov neustale liecil tela a duse,kazal, karhal, modlil sa a rozjimal. Od skoreho rana (casto pred vychodom slnka) az do neskoreho vecera a casto sa modlil aj celu noc...a skoro rano pokracoval dalej, neustale sa presuval, spal casto v prirode a na lodke pocas plavby.Postil sa po krste 40 dni na pusti (aj ked bol Bozi Syn), casto mal s ucenikmi hlad a male zasoby jedla.Ked ich pozvali do domu, neodmietol a s vdakou prijal skutok milosrdenstva.Pokial si pamatam, na svadbe bol iba raz a vykonal tam prvy zazrak,ked este byval v rodicovskom dome (podla znamych faktov).Farizeji o nom vraveli tak, lebo poukazovali na sv. Jana a jeho ucenikov (sv Jan sa postil od detstva a nejedol ani chleba) a zaroven poukazovali na starozakonictvo. Jezis, sam Bozi Syn sa teda postil a stradal bez strechy nad hlavou viac ako dost. Prisiel zmenit zakon,menil teda aj zvyklosti starozakonictva, ustanovoval nove zakony (jedlo a pod),dovolil obcas ucenikom aj chvile oddychu pri vine, ale jasne povedal, ze je to na Jeho oslavu..a ked odide, budu sa postit aj oni. A oni stradali a postili sa az do svojho umucenia,niesli svoj kriz. Okrem toho sa hovori (na zaklade neovereneho listu), ze Jezis casto plakal (nad hriechom inych),ale nikto ho nevidel smiat sa.
Takze skus sa pozriet na fakty aj z tohto pohladu.. Netvrdim samozrejme, ze mame vsetci zit azketskym zivotom,nikdy sa neusmiat...Kazdy mame inu povahu, tuzby, niekto mozno viac zhresil a jednoducho citi, ze musi ist uz az na maximum, niekoho tak vedie Duch Svaty, niekto musi taketo vedomie este iba ziskat. Pokoj s Tebou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2017 : 18:45:19
|
Nemajte starosť PeterM. Čítal som evanjeliá i katolícke výklady k nim. S výnimkou dobrovoľného pôstu si nespomínam žeby hladovali; keď mali hlad, tak sa najedli. Tiež tu spomínate len Jeho namáhavú apoštolskú činnosť, ktorá ale trvala akurát 2 – 3 roky. A že sa tam nikde nepíše, napríklad, o jeho úsmeve, smiechu, tiež ešte neznamená, žeby to nikdy nerobil, iba to nie je zapísané, to asi viete. Podobne ako nie je zapísané ani to, že chodil na záchod a pod. Že sa zúčastňoval aj hostín, to v Evanjeliách vidíme.
A o tej svadbe si ja akurát nemyslím, žeby to bola jeho jediná v živote. Zúčastňovať sa svadieb svojich príbuzných a susedov patrilo v tej dobe k bežnej súčasti života, preto mám domnienku, že to asi nebola jeho jediná. Považujem za pravdepodobné, že na rôzne svadobné zábavy príbuzných a susedov chodieval s Pannou Máriou aj prv.
Ježiš mal asi vyvážený život, niekedy sa postil, niekedy hodoval. A my katolíci tiež vlastne máme niektoré obdobia pôstu, kedy nemáme robiť hlučné zábavy (ako pôstne obdobie pred veľkou nocou), rovnako i obdobia, kedy rôzne zábavy robiť môžeme (väčšina roka).
|
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2017 : 21:04:22
|
O víru se člověk musí starat aby neskončil jak ten z podobenství o rozsévači: A u iných je zasiate do bodľačia. Oni slovo síce počúvajú,ale svetské starosti, vábenie bohatstva a žiadostivosť po ostatných veciach prenikajú dovnútra a slovo udusia, takže zostáva bez úžitku. Pouze ústní modlitba jednou deně víru neuživí, za pár let bude pryč. Každý den číst a rozjímat, během dne nikdy nezapomenout na Boha to je nutné pro růst víry. Dnes to asi skoro nikdo neví ale při rozjímání nám Bůh dává své milosti které posilují lidské srdce a jsou sladší než plástev medu.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2017 : 00:00:19
|
Poutník, trošku viac skromnosti a pokory - nie ste Boh, aby ste presne vedel čo koho uživí a neuživí. Každý človek je iný. Preto skúste prestať s tými bohorovnými generalizujúcimi tvrdeniami, že treba každý deň čítať a podobne. U veľa ľudí máte isteže pravdu, ale nie je to univerzálna pravda. Bolo nespočet veriacich, čo čítať nevedeli, niektorí z nich museli dokonca drieť ako otroci, od rána do večera, a predsa aj medzi nimi by sme našli takých, čo mali po celý život hlbokú vieru a boli pred Bohom svätí. Cesty božie sú nevyspytateľné a každý môže mať k Bohu svoju zvláštnu a jedinečnú cestičku, niekto cez čítanie, niekto inak. Čiastočne s vami súhlasím, ale nie je to univerzálne. |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2017 : 15:44:50
|
Riman, urcite nechcem dosiahnut to, ze ked s Vami v niecom nesuhlasim,a s poutnikom spravidla vo vsetkom...ze to znamenat, ze vy ste mi menej blizky. Naopak, ste clenom cirkvi (teda moj brat), nemate radikalne nazory. Takze diskusia v tychto mantineloch bez radikalizmu je velmi cenna a ukazuje na rozne stadia vyvoja viery v kazdom cloveku.
Poutnik presne opisal podobenstvo o zrne, ktore prerastie bodliac. Zrno je Slovo Bozie, pôda je nase srdce (vola, mysel, cit, svedomie, teda sucasti nasej duse a ducha, nie vonkajsej mysle). Pripad , ze zrno rastie slabo medzi bodliacim je tretim v poradi z moznych styroch typov urôd (prejavov) viery v nas. Naucil nas to sam nas Pan.Je to teda lepsie, ako ked Jeho Slovo z nas vytrhne hned zlo,alebo ho pustime plytko a rychlo v nas zahynie.V tomto pripade ma korene hlbsie, bojuje o rast v tvoni bodliaca (svatske starosti,radosti, materialuzmus..),ale vzdy je to len nedokonala viera v polotme..
Stvrty pripad je, ked zrno rastie v idealnych podmienkach ,vo svetle a vlahe uslachtilych citov (napr. sucit) a starame sa o vyzivnost pody (askeza, rozjimanie, vzdelavanie sa a hladanie suzvuku viery a racionalneho myslenia)...Potom prinesie skutocnu (az 100-nasobnu ) urodu a IBA k tomu nas nabada nas Pan.
Kazdy z nas moze napisat iba svoj nazor, nikto nikomu vieru cez net neda. Len vyjadri svoj nazor,ostatne je vzdy na slobodnej voli cloveka a posobeni Ducha Svateho.Mna nemoze nahnevat, ak niekto vieru zlahcuje. Je to konkretne poznanie daneho cloveka. Viera sa vyvija. Vtedy mu iba prajem, aby zakusil aj dalsie stadia. Poutnik to myslel presne takto, ZIADNA chvala seba, iba vyjadrenie svojich pocitov k povzbudeniu inych. Je to velky skutok milosrdenstva podelit sa, nenechat si to iba pre seba.Myslim, ze je mimoriadne pokorny (iba odhadujem z jeho viet)...ja naopak citim nedostatok pokory, ked niekto chce pokorit cloveka (to smie iba clovek sam, alebo Boh), ked niekto nabada k lahkovanej viere a irituje ho zmienka o sebaobetovani sa, ked chce prilis ukazat svoj rozum v schopnosti vykladat napr. cirkevne pravo a nema na to kompetencie.Mame sirit prave (nezlahcene) Evanjelium,aj keby ho sam papez siril zlahcene.Mame ted aj svedcit o vlastnom pokroku (aj zlyhania), na uzitok bliznemu.Charitu davame tak, aby to nikto nevidel,robime vsetko pre Boha nezistne, ale svedcit MUSIME. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2017 : 20:05:28
|
Veru, nie každý dokáže prežiť život v asketickom ústraní a príkladnej službe, povolaní k viere boli aj bežní ľudia, aj ťažkí hriešnici a slabosi, pre ktorých je boj o spásu akoby nadľudskou úlohou. Cirkev nie je elitou svätcov a dokonalých hrdinov ktorí všetko zvládli. Myslíš že si sa stal anjelom odpútaným od svetských radostí, netancuješ a nepočúvaš hudbu, si abstinent a nefajčiar, nesleduješ televíziu ani rádio, nemáš vlastné auto ani telefón, nežiješ v pekne zariadenom byte, máš len jedno skromné jedlo denne, neobliekaš sa v súčasnom štýle a nemáš uspokojivé zamestnanie? Dobre, ale takto žijú aj pohania, ktorí nepoznajú nádej ani vykúpenie. Preto askézu nepovažuj za základ ani patent kresťanstva, tým menej za vstupenku do Neba. Lebo spása je z milosti skrze Krista. Keď sa človek cíti už dosť dobrým a hodným raja, Boh mu ukáže pravdu, ničotnosť jeho skutkov a pokorí domýšľavosť. Taký pád z koňa býva tvrdý, ale oslobodzujúci.
PS: východná budhistická askéza https://www.youtube.com/watch?v=E_qUNQrhh2Q |
http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 január 2017 : 12:09:03
|
Koki, vdaka za to, ze mi neunavne pripominas dolezitost pokory (pred Bohom a slabostou ludi, nie pred Zlom) a vystrihas ma pred padom. Veru, domyslavost je zla vlastnost.Domyslat si,ze Slovensko je nedotknutelne, lebo ti to bolo zjavene a vysmievat sa z Dechtic, ktore neboli cirkvou odsudene a kde sa skupina deti (teraz uz dospelych) ludi uz viac, ako 20 rokov modli na kolenach v snehu...Branit domyslavost cloveka, ktori v bulvarnej tv tvrdi bulavrnym moderatorom, ze peklo je v nebi, a mi tam prideme objat Boha...branit rebeliu jedneho a tvrdit, ze vsetci ostatni su rebelmi, lebo ho odvolali..domyslat si, kto ma aku pracu a ako zije, bez toh, aby si sa na to radsej spytal sam..posielat linky na "Manifesty", branit vsetko progresivisticke, a najlepsie ak je aj marxisticke, a vyzdvihovat materialne, zavrhovat (nenapadne) duchovne Tvrdis, ze si katolik, ale siris protestantsku hereticku agendu. Nic to, ved ta sa uz siri vsade a pohlcuje vsetko.
Zelam ti vela pokoja, pretoze iba v pokoji najdes aj lasku, pravu pokoru (nie voci hirechom a zlu) a zdravy usudok.
Tvoj anjel Peter:) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 január 2017 : 18:25:45
|
Nejsem dokonalý ani pokorný, askeze je mně odporná ale jestli se chci líbit Bohu musím se umrtvovat(zapři sám sebe), umrtvoval-li bych se jen abych se mohl chlubit, byl bych pouze hlupák odmítající všechny radosti. Považovat křesťanskou askezi za stejnou s askezí ostatních náboženství je nesmysl. Křesťané dělají askezi proto aby odstranili vše co poškodilo lidskou přirozenost, zbavit se usazenin způsobeného hříchem a usilovat o to aby se co nejvíc přiblížili člověku rajskému v jehož duši vládl soulad. Hříchem byl člověk poškozen, soulad mezi smysly a rozumem, vášněmi a vůlí byl porušen. Žádostivost se bouří proti rozumu. Křesťanská askeze to je úsilí zbavit se všeho co není Bůh a co nevede k němu, aby dosáhl svého cíle spojení s Bohem pro nějž byl stvořen. Sv.Filip Neri říkal: jakou láskou milujeme někoho, nebo nějakou věc, že o tutéž lásku okrádáme Boha. Bůh jednou řekl sv. Terezii z Avily: tak rád bych s mnohými dušemi mluvil, ale svět tolik hluku v jejich srdcích působí, že můj hlas nemohou slyšet, ó kdyby se jen poněkud od světa odloučit chtěly. Sv.Jeroným říká: Pán Ježíš Kristus je žárlivý a tedy nechce abychom něco jiného milovali, mimo Něho. Do srdce všech pozemských nákloností prázdného ihned se vlévá láska Boží. Kdo chce aby Bůh byl zcela jeho, musí i sám se zcela Bohu dát. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 január 2017 : 21:55:09
|
PeterM, ty si nečítal v blahoslavenstvách príkaz "Nesúďte"? Tvoj príspevok je samý súd, neviem prečo ma vidíš v takom zlom svetle. Poutník, ja nepraktizujem umŕtvovanie lebo neviem čo to je, ani sa nepostím lebo neviem ako. Je fakt že v piatok sa mi nechce jesť ani počúvať hudbu, lebo vtedy zomrel náš Pán. Vo sviatok si môžem doma spraviť diskotéku, zapálim lampu a kadidlo Bohu na slávu. Milujem svet, prírodu a ľudí, mám rád dobré knihy a svoje veci v dome, tiež pekné oblečenie a svoju náročnú prácu. Skrze stvorenie a všetky nezaslúžené dary vnímam lásku a múdrosť Stvoriteľa a to vyvoláva môj obdiv a vďačnosť. Kríž je neoddeliteľná súčasť života a ďakujem aj zaň. Nadovšetko milujem katolícku vieru ako znamenie pravdy a lásky na zemi. Desí ma hriech, nenávidím neprávosť a lož. Pritom všetkom ale nemám pocit, že by som sa láskou k blížnemu okrádal o lásku k Bohu, ktorý je jej najviac hodný. A ak by som bol sprotestantizovaný veriaci, potom by musel byť protestantom aj Ten, čo mu túto vieru kedysi dal a ktorú si zachovám až do konca. Nie som bez chýb, ale prosím Nebo, aby ma zbavilo zla a pripravilo na večnosť. A ako prosím za seba, tak aj za druhých, všetko pre spásu našich duší. Požehnanú noc+ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 január 2017 : 09:04:49
|
Chlapci, chlapci, stop - stop. Práve dnešný svätý píše vo svojej Filotei, ako sa tieto veci majú. A keďže je to veľký muž a svätec, môžeme mu veriť. Stručne, neexistuje len jedna správna forma nábožnosti. Manželka a matka nemôže praktikovať vieru podľa pravidiel kontemplatívnej rehole a naopak. Boh pre každého z nás pripravil také podmienky a tak nás obdaril, aby sme ho mohli milovať takí, akí sme. Niekto v rodine, niekto v armáde, niekto v zasvätenom stave a niekto v chorobe. Navzájom sa dopĺňame a nebolo by správne sa povyšovať alebo cítiť ponížený. Čo máš, čo by si nebol dostal?!
Ja osobne obdivujem každú formu duchovnosti, ktorá toho druhého privádza k Bohu, no ja sám idem svojou vlastnou cestou a to prajem každému, aby ste boli citlivý na vanutie Ducha vo vašich životoch. Nedávajte priestor diablovi pri vzájomnom posudzovaní sa. Tešte sa, že Boh nás dokáže zjednotiť aj vo vzájomnej rozmanitosti (ako kvety na lúke). Boh vás žehnaj. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2017 : 17:04:01
|
citácia: Tvoj príspevok je samý súd, neviem prečo ma vidíš v takom zlom svetle.
Koki,bud si uplne isty, ze ta nevidim v zlom svetle.Naopak, myslim si, ze uprimne hladas Boha, tak ako vacsina tu pisucich. Len som zareagoval teda uz aj ja na tvoje pocetne slova na mna o mojej domyslavosti a o neustalom pripominani, ze Boh ma pokori.V niecom mas iste aj pravdu, ved kto z nas by mohol predstupit pred Boha bez jeho milosti.Takze beriem to normalne, ze mi o tom neustale pises (mozno ma aj cez teba varuje Boh), ale napisal som teda aj ja nieco o tvojej domyslavosti (a uz som hned aj sudca:). K diskusii vo vlakne. Poslal si tu :Či teda jete, či pijete, či čokoľvek iné robíte, všetko robte na Božiu slávu." /1Kor.10/ Sv. Pavol to adresoval v liste vylucne ako starozakonny spor medzi pokrstenymi zidmi o tom, ze ci dodrzavat pravidla ohladom jedla. Tych "kosher" zakonov bolo vela a boli neustalym predmetom hadok. Sv. Pavol iba tvrdil, ze uz neplatia a aj ten co je napr. bravcove, nema uz hriech... Naopak, sv. Pavol pisal vela o vecnom boji tela a duse, o umrtvovani nasho tela. To je nestatstim dnesnej doby: ked sa ozve krestan, hned vsetci hystericky kricia: sudis a si krestanom! Jednoducho, ak clovek dnes opise spravanie cloveka (cin), uz je sudcom,nemame pravo upozornit, mame sklonit hlavu,posluhovat a cakat, ci nam ju pri tom aj odtnu. A potom to nikto neodsudi (cin). Ak sa niekto aj ozve, ze vidite, oni....tak nanho zacnu vsetci kricat: kto si ty, aby si sudil? Doba, ktora nam prinesie neskutocne zotrocenie, a toto je jeden z nastorojov buducich otorkarov.Upozornit neznamena sudit,resp. odsudit.
Niektori ste sirili zlahcene Evanjelium, niektori sme isli az do rozjimania, duchovneho spajania sa s Bohom, askezi...ako protivaha. Poslal si tu link na budhisticku askezu. O tom to je, dnes ludia masovo utekaju od katolickej viery a na druhej strane mnoho neveriacich tuzi po Bohu, su prazdni. Obrovske mnozstvo mladych skonci u new age a podobnych novych nabozenstiev. Ponukaju im tam spiritualitu, tesny kontakt s Bohom (aj pomocou meditacnych technik budhizmu a pod). Potom sa tychto meditacii, chyta zlo.Chcel som, aby nahodny navstevnik mal svedectvo aj o tom, ze katolicizmus nie je iba o tanci a hore bez, ale aj o spiritualite a nech nejde hladat Boha k new age, leba tom mu falosnu spiritualitu ponuknu. Krestanstvo ma svoju spiritualitu, kazdemu je dostupne spojit sa priamo s Bohom a na to som poukazoval . Zalezi len na nas,kazdy z nas si vybera sam. Preto som ti oponoval, ze ok, kazdy ma svoju cestu. Ja som len pripomenul, ze su aj ine, teologicky schvalene a cele starocia masovo vyuzivane.Dockal som sa s poutnikom toho, ze nemame pokoru, lebo sa chvalime,a pod. Mne to nevadi,je to tvoj nazor. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2017 : 19:32:45
|
Neuraz sa, keď ti niekto povie že niekedy súdiš a inokedy si zas domýšľavý. Nevravím ti to len tak, vidím to ako fakt. Preto keď čítaš dajaký cudzí text - momentálne napríklad moje názory - daj si pozor aby si to poriadne pochopil a nevidel v tom niečo čo tam nie je, aby si mi potom nepripisoval myšlienky s ktorými sa ani sám nemôžem stotožniť. Inak ja si nemyslím že si pyšný, len že si trochu neskúsený, tak ako človek prvé roky po obrátení. Nič zvláštne, sme na ceste... Takíto však zvyknú byť rýchli v súdení iných, no pomalí v sebakritike. Stretol som sa v diskusiách aj s ľuďmi čo neustále pre nič-za nič útočili na druhých, pritom svoje hrubé chyby nevnímali. Zdalo sa mi že vy s Poutníkom si myslíte že správny katolík by mal byť askéta, že sa má dajako umŕtvovať a odriekať si. Je nevyhnutné byť askétom, ináč nemám autentickú vieru a hreším? Preto som vám napísal že veď aj pohania praktizujú niekedy dosť drsnú askézu, takže podstata musí byť v niečom inom, napokon kresťanstvo a budhizmus sú ideovo nezlučiteľné. Askéza samozrejme patrí aj ku kresťanstvu, avšak ono neznamená asketizmus, ale Božiu milosť a prijatie Pravdy, inými slovami splnenie Božej vôle. O Božích povolaniach pekne vyššie napísal brat Mx. Ďalšou vecou je, akí rozliční ľudia žijú v Cirkvi, počnúc svätcami, končiac... A niekde v tomto spektre sa nachádzame aj my. PS: Vy sa pokladáte za katolíckych askétov? Ja nie, zato by som sa rád dozvedel ako vypadá takýto život. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2017 : 21:29:05
|
Nie som nedavno obrateny, skor by som povedal, ze ma uz neuspokojovala dlhodoba vlazna viera od detstva a snazim sa dat Bohu ovela viac,ako dovtedy. Ak chapes pisanemu textu, precitaj si celu diskusiu a musi ti byt jasne,ze na az prilis zlahcene Evenjelium prisla odpoved poutnika, ze rozjimanie a tesna blizkost k Bohu je ako plast s medom. Jenoducho chcel naznacit, ze zivot s Bohom je uzasny,a vedu k tomu aj narocnejsie cesty. Ja som sa iba pridal a tiez upozornil, ze tie narocnejsie cesty tu su. Na krestanstvo prebieha nevidany utok a vsade sa na nas vali zlahcovanie viery v Boha. Neskutocne nas to oslabuje. Tak som reagoval, pretoze je to naozaj ZHUBNE pre nas vsetkych.A to neustale prekrucanie faktov a viet, vsade rozkol...
Ja sa urcite nepokladam za asketa,len som pripomenul,ze je aj takato cesta.Cokolvek urobime, ked v tom nebude laska k Bohu a dusi blizneho,dobry umysel, nebude to mat krestansky ucinok. Nadobudol som pevne presvedcenie, ze diskusia na nete je v tomto stadiu bohuzial uz kontraproduktivna. Vzhladom k tomu, co nas caka, uz musi asi kazdy urobit iba maximum na najdenie pravej viery v Boha.Kazdy podla svojho vedomia a svedomia. Diskusia uz iba ubija. Zelam vela odhodlania. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|