|
Odoslaný - 28 november 2016 : 21:28:14
|
V Nemecku a Rakúsku neustále klesá počet katolíkov a to z dôvodu neplatenia cirkevnej dane. Je jej neplatenie dôvod na vylúčenie z Cirkvi? Exkomunikácia je najtvrdší cirkevný trest a udeľoval sa hlavne pri takých skutkoch ako aktívna účasť na potrate, pri šírení heréz (exkomunikácia Luthera, členov komunistickej strany, atď.), prípadne použije fyzickú silu voči pápežovi. Nikde vo výpočte dôvodov na exkomunikáciu nefiguruje neplatenie cirkevnej dane. Je to v súlade s cirkevným právom?
|
Krajina: Mexico ~
Počet príspevkov: 72 ~
Člen od: 22 jún 2013 ~
Posledná návšteva: 13 január 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 november 2016 : 10:05:21
|
Treba si preštudovať CIC. Ale len tak námatkovo, keď uvážim, že jedno z cirkevných prikázaní hovorí "podporovať cirkevné ustanovizne" do čoho spadá aj platenie cirkevnej dane, tak v prípade, že to odmietam principiálne, tak sa dopúšťam ťažkého hriechu, čím sa de facto vylučujem zo života Cirkvi. Ale ja si myslím, že platiť daň nechcú ľudia, ktorí už aj tak sú dávno mimo Cirkev.
Inak je zaujímavé, že tak bohatá krajina ako Nemecko a majú tam ľudia s týmto problémy. No na druhej strane, ja by som zaviedol niečo podobné aj na SK, bol by to zaujímavý experiment. Myslím, že by sa počet katolíkov (a možno aj v iných cirkvách) na SVK radikálne znížil. |
RKC |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 december 2016 : 15:35:49