Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Je Boh vsemocny?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Zázraky neexistujú Téma Next Topic: Majster Ján Hus
Strana: z 3

Lajos

Stav: offline

Odoslaný - 03 jún 2005 :  11:48:41  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Ja sa len zamyslan nad tym, preco stale musi niekto nieco niekomu dokazovat... nechcete verit, nikto vam nic nedokaze, chcte verit, dokaz si najdete sami. Preco mate stale nutkanie dokazovat neexistenciu Boha... ten cas mozte vyuzit aj plodnejsie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 03 jún 2005 :  12:45:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Ja sa len zamyslan nad tym, preco stale musi niekto nieco niekomu dokazovat... nechcete verit, nikto vam nic nedokaze, chcte verit, dokaz si najdete sami. Preco mate stale nutkanie dokazovat neexistenciu Boha... ten cas mozte vyuzit aj plodnejsie.

Je to taka zvlastna obsedancia. Neviem preco. Asi preto, ze idu proti svojej podstate a prirodzenosti.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 03 jún 2005 :  13:24:36  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
No nieco na tom bude

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

citatel

Odoslaný - 17 jún 2005 :  22:55:57  Zobraziť profil  Pridať citatel do zoznamu priateľov
amerika vis mi povedat v com zbynek vo svojom vysvetlovani spravil chybu? mne sa to zda plne legitimne, nejako rychlo si odtial zduchol a uz chces otvarat nove temy . ak niekde spravil chybu ukaz konkretne a v com ..

Počet príspevkov: 16  ~  Člen od: 16 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 11 júl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

citatel

Odoslaný - 17 jún 2005 :  23:18:13  Zobraziť profil  Pridať citatel do zoznamu priateľov
a este ak je bozie slovo pravda ako o sebe prehlasuje asi otazka je omnoho vaznejsia ako len malicherne doberanie sa katolikov a protestantmi na ktore z ekumenickej tolerantnej new age lasky lahostajne s uskrnom mavneme labkou . vobec nie je jedno ci si myslim ze do neba sa dostanem tak alebo onak hlavne ze sa mame radi a citame a modlime sa ak pismo ukazuje nieco ine. to iste robili aj zidia za ktorych sa pavel (z tarzu:))so slzami modli zeby radsej oni boli spaseni nez on(rim 9kap) , nemyslime si ze: ale my uz pozname Jezisa. problem je rovnaky len o jeden stupen dalej. aku cestu do neba stanovilo pismo???? aky jezis to teda je ? tu ide o otazky vecnosti a nie kto chodi do lepsej denominacie majme bazen pred tym co hovori pan , v tom si musime byt bezpodmienecne isti !!
pozor na slova 2tes 2,11-12 a preto im Boh posle mocne posobenie bludu aby uverili lzi aby boli odsudeni vsetci ktori neprijali lasku k pravde(neuverili pravde)ale si oblubili nepravost.
je tu nieco zasadne co musi postavit do reality kazdu lahkovaznu dusu- hladat pravdu vazne a bez predsudkov.
uf ale je to na mna dlhe ..snad to nezoberete ako prazdne moralizovanie

Počet príspevkov: 16  ~  Člen od: 16 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 11 júl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 24 jún 2005 :  19:14:46  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Aj jedni aj druhi mlatite prazdnu slamu. Biblia je zbierka rozpravok mnohych autorov (ludi podotykam - ved predsa neprisla faxom z neba) ktoru davali dokopy dlhe roky (mnohi citili potrebu nejakym sposobom pridat k slave bozej svj prispevok) a este dlhsie roky (skoro 2000) ju na roznych cirkevnych konciloch vylepsovali a snazili sa uviest do stavu, ked si jednotlive pasaze nebudu protirecit (koho to zaujima, nech si napriklad zisti kolko mala biblia evanjelii v roznych obdobiach a ako a kedy sa odtial stratili tie, co tam uz dnes nie su). Zatial mala ta snaha pramaly vysledok (to mnozstvo protireceni nevidia len ti, co ho vidiet nechcu). To mnozstvo rozpravok co si krestania ale najma RKC a pa-veda ako teologia kazdym dnom vymyslaju aby zakryli tento jednoduchy fakt je na zaplakanie.

Vase zabomysie vojny mi pripominaju tvorcov a fanusikov Star Trek-u. Tvorcovia si vymyslia absolutnu haluz (transmigracne hyper-mega-turbo cestovanie vymiestnovanim v casopiestore) a fanusikovia sa toho chytia a otacaju to zo vsetkych stran a vadia sa, ako ze to len ten (zhuleny) tvorca myslel, ked to napisal...

Počet príspevkov: 190  ~  Člen od: 17 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 29 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 24 jún 2005 :  20:31:02  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Rexo,
bratu, ale si nam teraz dal.

Potupil, zahanbil, trefne vystihol pointu.

Idem sa prepadnut pod zem ...

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 25 jún 2005 :  12:09:28  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Povodna otazka znela predpokladam v duchu, ci boh-stvoritel vladne nasledne aj mocou nad svojim vytvorom?! Moja odpoved( a trochu reaguje aj na otazky okolo temy, ci boha vsunut medzi tzv.vsetko - podla niektorych diskutujucich je toto vsetko=vesmir) znie takto: to, co sa v biblii bezne oznacuje ako boh(preto to takto uvadzam, pretoze cakam na odpovede na moju novu temu), je povedla "materialu, z ktoreho TO, nieco vytvara - jedina, permanentne existujuca vec na svete(sprepitujem za oznacenie "vec"). Preto som pouzil slovne spojenie "na svete", pretoze vyraz "vesmir", by bol na tomto mieste zavadzajuci, a to z nasledujuceho dovodu: MY, v sucastnosti prezivame len jeden kus,t.j.exemplar vesmiru, ktory boh pocas svojej permanentnej existencie vytvara z uvedeneho "materialu". T.j.vzdy, ked predchadzajuci kus vesmiru zanika, je to zarodok pre vznik noveho exemplaru vesmiru(mohol by som povedat: material je ten isty, len usporiadanie je nove. Hoci pravidla vytvarania su tie iste)-mimochodom toto su moje autorske myslienky, a rad by som ich takto oznacil(nie kvoli ctibaznosti, ale kvoli tomu, aby ich v buducnosti neprezentoval niekto iny ako ich autor, ale v zkreslenom duchu(Cakam preto na radu, ako na to, dakujem)). Takze, za "nas svet" povazujem: boh+material. Aj material, aj jeho spracovavatel existuju permanentne. A nakoniec odpoved na povodnu otazku: boh, vytvara ine-nove formy v novom kuse vesmiru, teda aj spominanu skalu. Boh v kazdom okamihu, ovplyvnuje podobu a spravanie vsetkeho, co je v kazdom kuse vesmiru vytvorene. A este jeden dodatok k biblii: v tomto subore pisomnosti(a ich prekladov) je opisany aj skutocny chod sveta. Ako kazda snaha cloveka, nemoze byt vycerpavajuca, co do opisu foriem. Na to by najprv trebalo pochopit, ako sa taka kniha pise: z popudu, ci nutkania jedinca(ci jedincov), vlastniaceho oponentsky-t.j.novy nazor na nejaky predmet diskusie. A z popudu nasledneho korektora, ktoreho nutkanie(vyplyvajuce z presvedcenia)-dovysvetlit inym jedincom(podla jeho usudku, nespravne chapajucim, alebo nedostatocne chapajucim)podstatu posolstva. Kazdu knihu, tak ako aj hocijaky iny vytvor cinnosti jedinca(napr.namalovany obraz)treba chapat, ako subjektivny vyklad jeho skusenosti. A ten, kto ma dobry umysel, sa predovsetkym snazi najst obraz toho s cim sa autor stretol, a nie spochybnovat formu vyjadrenia. Na druhej strane: svatym mozno nazvat premet opisovany v knihe, ale nie knihu, ktora ho opisuje. Ludia maju tendenciu stotoznovat text, v ktorom pisu o bohu - s bozskym. To nie je to iste! A este jedno posolstvo k ortodoxnym veriacim akehokolvek nabozenstva: nikdy netreba zabudnut na to, ze aj ich nabozenstvo bolo vo svojich pociatkoch novou myslienkou. A kazda nova myslienka prinasa v sebe nieco oponentske. Preto, predpokladam u nab.veriacich vedomost o tychto suvislostiach, a z toho vyplyvajucu toleranciu voci myslienkam tzv.novym, ci oponujucim voci ich doterajsiemu poznaniu. V opacnom pripade by opakovali chyby predchodcov ich nabozenstva, ktory prvych prislusnikov ich nabozenstva prenasledovali. T.j robili by to same, co sami odsudzuju. Dakujem

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Brian

Odoslaný - 25 jún 2005 :  14:11:11  Zobraziť profil  Pridať Brian do zoznamu priateľov
inak ty hlasku so nevymyslel ja ale asi Tomas Akvinsky..ale neviem na isto..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 13  ~  Člen od: 24 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 11 júl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rdna

Odoslaný - 27 jún 2005 :  18:47:32  Zobraziť profil  Pridať rdna do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Brian

inak ty hlasku so nevymyslel ja ale asi Tomas Akvinsky..ale neviem na isto..

No co, Brian? Uz Ti niekto na tomto fore uspokojivo vysvetlil tuto "hlasku"?
Osobne som dufal, ze sa tu objavi niekto, kto ovlada Russellovu teoriu typov a vysvetli, ako sa vyrovnat s podobnym typom "hlasok". Mozno sa mi stratil medzi riadkami, ale nenasiel som zatial nic...

Počet príspevkov: 21  ~  Člen od: 01 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 05 jún 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 27 jún 2005 :  19:09:56  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
rdna, o com hovori Russellova teoria typov?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rdna

Odoslaný - 28 jún 2005 :  16:19:16  Zobraziť profil  Pridať rdna do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal gonadom

rdna, o com hovori Russellova teoria typov?

V jednej internetovej diskusii o tomto vzpieracskom paradoxe som sa docital, ze riesenie paradoxov tohto typu poskytuje Russellova teoria typov (stupnov). Nie som matematik, takze co vsetko RTT hovori neviem a neovladam ani vsetky dosledky tejto teorie. O to viac som cakal, ci sa niekto s takouto znalostou ozve na tomto fore a budem o nieco mudrejsi. Zatial sa moje znalosti obmedzuju len na internetove encyklopedicke znalosti.
RTT by mala poskytovat pravidla ako budovat logicke systemy bez toho, aby v nich vznikali podobne paradoxy o akom tu je rec.
Z toho co som zatial cital mi vychadza, ze pojem vsemocnosti by smel byt definovany len na istom stupni a vztahoval by sa len na prvky z tohto stupna. Cize pokial by sme hovorili o dvihani kamenov vsemocnost by znamenala schopnost zdvihnut akykolvek kamen. Pokial hovorime o tvoreni kamenov, vsemocnost by znamenala schopnost vytvorit akykolvek kamen. Neslo by vsak o ten isty typ-stupen. Co vsak znamena, ze univerzalna vlastnost vsemocnosti neexistuje, takze ani ziadna entita ju nemoze mat. Z toho by vychadzalo, ze Boh nemoze byt vsemocny v univerzalnom zmysle slova v akom sa to implicitne predpoklada.
Ale ako som pisal, chcelo by to niekoho, kto sa v RTT pripadne inych teoriach logickych systemov vyzna a dokazal by to vysvetlit bez pochybnosti.

Počet príspevkov: 21  ~  Člen od: 01 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 05 jún 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 3 Previous Topic: Zázraky neexistujú Téma Next Topic: Majster Ján Hus  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06