Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Je Boh vsemocny?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Zázraky neexistujú Téma Next Topic: Majster Ján Hus
Strana: z 3

Brian

Stav: offline

Odoslaný - 24 máj 2005 :  00:58:23  Zobraziť profil  Pridať Brian do zoznamu priateľov
Boh nedokaze vytvorit taku velku skalu,ktoru by nedokazal zdvihnut..

..tak co vy na to?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 13  ~  Člen od: 24 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 11 júl 2005 Upozorniť moderátora 

mirecnr

Odoslaný - 24 máj 2005 :  05:32:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
...ide piesen dokola, okolo stola-la-la...:)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 24 máj 2005 :  06:47:54  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Brian, je to veľmi jednoduché.

Ak je Boh všemocný, dokáže naozaj všetko. Preto nemože existovať skala ktorú by nemhol dvihnúť. Ak o niktom hovoríš, že je všemocný, nemôžeš uvažovať o nejakom limite jeho možností.

Kde je spor ? V ľudskej hlave. Skala ktorú Boh nemôže zdvihnúť je chybný logický výrok ako trojuholník s 4-oma vrcholmi, hranatý kruh horúci ľad.

Môže všemohúci Boh stvoriť trojuholník pri ktorom súčet jeho uhlov je čojaviem 1000 ° ? Samozrejme že nie. Kde je chyba ? Ja ju vidím. Vidíš ju aj ty ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 24 máj 2005 :  08:01:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Brian

Odoslaný - 24 máj 2005 :  18:32:27  Zobraziť profil  Pridať Brian do zoznamu priateľov
samozrejme prikladov na zpochybnenie mojej otazky je vela,ten z trojuholnikom je primitivny a kontextovo sa vobec nezhoduje z polozenou otazkou..
..skus sa na to este raz pozriet bez toho aby si hned hodil povrchny protiargument

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 13  ~  Člen od: 24 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 11 júl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 24 máj 2005 :  20:37:58  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Brian

samozrejme prikladov na zpochybnenie mojej otazky je vela,ten z trojuholnikom je primitivny a kontextovo sa vobec nezhoduje z polozenou otazkou..
..skus sa na to este raz pozriet bez toho aby si hned hodil povrchny protiargument

Brian, prepáč príklad je naozaj primitívny, pretože taká je aj otázka.

Ak je niekto všemohúci, nemôže existovať niečo čo by nemohol. Potom by nebol všemohúci. Preto tvoj príklad je logicky chybný. Podobne by som sa mohol pýtať či môže Boh chytiť obä konce priamky a zauzliť ich ako šnúrku na topánkach. Samozrejme, že nemôže, pretože tie neexistujú. Už na základnej škole je za túto nevedomosť pri tabuli - čelom vzad a pätorka do Žiackej. Tak ako neexistujú konce priamky, neexistujú ani kamene, ktoré Boh nemôže zdvihnúť. Ak niečo neezistuje - v tom zmysle, že to nie je zadefinované, nemôžeš žiadať Boha aby ti to stvoril.
Alebo, ak si tvrdohlavý, ukáž mu model. Ukáž mu kamene, ktoré nemôže zdvihnúť a možno ich potom naozaj pre teba aj stvorí.

Mimochodom, ktorý argument sa ti zdá byť povrchný ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Brian

Odoslaný - 24 máj 2005 :  21:10:14  Zobraziť profil  Pridať Brian do zoznamu priateľov
z mojej otazky vypliva ze boh nie je vsemocny..

v otazke zahrnam realne veliciny ako kamen,zdvihnut..
..ty spominas nerealne ako koniec priamky,1000°trojuholnik..

a este..ty to beries z pohladu realneho vesmiru,ja to berem cisto na teoretickej urovni..
napr..v real sa nakoniec priamka spoji sama zo sebou..atd

poviem ti to aj inak..vo vesmire neexistuju nehybne predmeti..
inak tato otazka plati vtedy,keby boh xel aby platila..co myslis chce?
asi nie bo by popierala jeho vsemocnost..
boh ma ako ty vravis neobmedzenu moc,s tym suhlasim do urcitej miery..t.j boh nedokaze stvorit to na co sam nepride

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 13  ~  Člen od: 24 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 11 júl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 25 máj 2005 :  08:01:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ak môže, nech nemôže...
Čítaj a uvažuj, iste to pochopíš... (uvažujúc podľa tvojho nicku)

Ide pieseň dokola...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 25 máj 2005 :  08:30:15  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov

Vlkodlak

Odoslaný - 25 máj 2005 :  10:12:16  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Brian,
ak je Boh všemocný, nemôžu existovať kamene, ktoré by nedokázal zdvihnúť. Ináč by nebol všemocný. Tak ako neexistuje štvoruhlový trojuholník. Ak niečo neexistuje, nedá sa to ani stvoriť.

Marcelllooo

Odoslaný - 25 máj 2005 :  11:11:29  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
z mojej otazky vypliva ze boh nie je vsemocny..
Z tvojho prikladu vyplyva vselico, len nie to, co si chcel ukazat. Je to klasicky, notoricky znamy, nicim vynimocny a neoslovujuci priklad nespravnej logickej argumentacie A a nonA zaroven (ako uz niektori postrehli). Respektive nepochopenie pojmu 'vsemohucost'.

v otazke zahrnam realne veliciny ako kamen,zdvihnut..
..ty spominas nerealne ako koniec priamky,1000°trojuholnik..

Bahahahahaha!!!

Najsamprv si nastuduj zaklady logiky, matematiky a trozku aj z lexiky a potom sa ty snaz nejako argumentovat tunak. Hehehe.

Kratky exkurz do matematiky: matematicke objekty su sice nehmotne a abstraktne, ale REALNE.

napr..v real sa nakoniec priamka spoji sama zo sebou..atd
LOL!

A o akomze to topologickom modely to rozpravas? Iste vies, ze viem spravit topologicky transformaciu, kedy sa priamka nestretne sama so sebou.

poviem ti to aj inak..vo vesmire neexistuju nehybne predmeti..
Iste, ved Boh stvoril Vesmir ako dynamicky otvoreny (informacny) system. No a?

inak tato otazka plati vtedy,keby boh xel aby platila..co myslis chce?
Hehehehehe. Hehe.

Dalsi, co chce marnit vzacne hvile casove zbytocnym taranim filozofickym?

asi nie bo by popierala jeho vsemocnost..
To asi nie. Mas nieco take, co by ju aspon naznakom spochybnilo?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 25 máj 2005 :  11:13:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Alebo, ak si tvrdohlavý, ukáž mu model. Ukáž mu kamene, ktoré nemôže zdvihnúť a možno ich potom naozaj pre teba aj stvorí.
Hlupost. ide o logicku chybu typu A a nonA zaroven.

Teda, aby platili dva stavy, ktore su navzajom disjunktne.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Brian

Odoslaný - 28 máj 2005 :  13:59:09  Zobraziť profil  Pridať Brian do zoznamu priateľov
ak nevies preco sa n reale spoji priamka sama zo sebou,tak by si mal zacat pouzivat vlastny mozog a nemlzit tu z nabiflovanimy blbostami ktorym ani sam nerozumies...hehehehehehehehehehehehehehehehe

Vlkodlak

Odoslaný - 28 máj 2005 :  17:32:45  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Brian, vysvetli mi jednu vec.
Sem tam si niektorý z vás, borcov, zmyslí, že svojími "múdrosťami" zosmiešni veriacích.

Prečo keď nečakane narazí kosa na kameň, silou mocou zo seba robíte chumajov ?

PS. A keď už sa vyvyšuješ nad nami a používaš termíny ako "nabiflovane blbosti", pozri na tých svojích pár príspevkov a začni sa biflovať pravopis. Také blbosti - pravopisné chyby - kolú oči ešte aj mne, a to ani nie som Slovák.

pavelba

Odoslaný - 28 máj 2005 :  21:38:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Prečo keď nečakane narazí kosa na kameň, silou mocou zo seba robíte chumajov ?

A ja iba dodávam: prečo keď položím otázky dotýkajúce sa základov učenia, ktoré sú v rozpore s Písmom NZ,napr... /transsubstanciácia, Mária, modlenie sa k svätým mŕtvym, očistec a pod./ teda keď narazí kosa na kameň, prečo zo seba /katolíkov/ robíte chumajov?, mŕtvych chrobákov.?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 29 máj 2005 :  00:17:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Brian

ak nevies preco sa n reale spoji priamka sama zo sebou,tak by si mal zacat pouzivat vlastny mozog a nemlzit tu z nabiflovanimy blbostami ktorym ani sam nerozumies...hehehehehehehehehehehehehehehehe

Debilko, som zvedavy na tvoje fantasmagoricke predstavy.

Vlkodlak

Odoslaný - 29 máj 2005 :  01:19:23  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Pavel, Pavel ...

A ja iba dodávam: prečo keď položím otázky dotýkajúce sa základov učenia, ktoré sú v rozpore s Písmom NZ,napr... /transsubstanciácia, Mária, modlenie sa k svätým mŕtvym, očistec a pod./ teda keď narazí kosa na kameň, prečo zo seba /katolíkov/ robíte chumajov?, mŕtvych chrobákov.?

Vieš, aké zviera je hlucháň ? Vieš prečo má také meno ?

Marcelllooo

Odoslaný - 29 máj 2005 :  01:45:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Pavel, Pavel ...

Vieš, aké zviera je hlucháň ? Vieš prečo má také meno ?

GMK tusi kam mieris. GMK sa tesi ako to dopadne.

Mato

Odoslaný - 29 máj 2005 :  11:20:10  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja sa netesim, lebo z toho bude zasa zivenie pavlovej obsesie a nijako mu to nepomoze, prave naopak, zhorsuje ju to. Ak by sa dalo, skuste pavlovi nesypat sol do dusevnych ran, mozno sa potom zahoja.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 29 máj 2005 :  13:40:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Ja sa netesim, lebo z toho bude zasa zivenie pavlovej obsesie a nijako mu to nepomoze, prave naopak, zhorsuje ju to. Ak by sa dalo, skuste pavlovi nesypat sol do dusevnych ran, mozno sa potom zahoja.

Pavel ma este jeden nedostatok, okrem obsesie: evenjelikarske teoretizovanie odtrhnute od praktickej aplikacie.

pavelba

Odoslaný - 29 máj 2005 :  14:32:29  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 29 máj 2005 :  23:21:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Cit: Prečo keď nečakane narazí kosa na kameň, silou mocou zo seba robíte chumajov ?

Odpoved je jednoducha , pretoze vezmime si trebars transubstanciaciu . A vyrok Pisma:
48 Ja som chlieb života.
49 Vaši otcovia jedli na púšti mannu a pomreli.
50 Toto je ten chlieb, ktorý zostupuje z neba, aby nezomrel nik, kto bude z neho jesť.
51 Ja som živý chlieb, ktorý zostúpil z neba. Kto bude jesť z tohoto chleba, bude žiť naveky. A chlieb, ktorý ja dám, je moje telo za život sveta." 52 Židia sa hádali medzi sebou a hovorili: "Ako nám tento môže dať jesť svoje telo?!"
53 Ježiš im povedal: "Veru, veru, hovorím vám: Ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život.
54 Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň.
55 Lebo moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj.
56 Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom.
57 Ako mňa poslal živý Otec a ja žijem z Otca, aj ten, čo mňa je, bude žiť zo mňa.
58 Toto je ten chlieb, ktorý zostúpil z neba, a nie aký jedli otcovia a pomreli. Kto je tento chlieb, bude žiť naveky."

Takze ide o to ako definovat Jezisove slova moje telo a moja krv . A preco si myslis , ze protestansky vyklad je jediny spravny vyklad pojmu MOJE TELO , MOJA KRV . A to je problem diskusie medzi vami a nami , ze nie ste vobec schopny pripustat pojmove definicie v teologii , napriek tomu , ze tak robil Luther , kalvin , Zwingli , alebo ktokolvek iny . Katolicka teologia tieto pojmy definuje pojmom transubstanciacie , realnej pritomnosti , vy protestanti pojmom symbolizmu . A ty mi najdi kde su tieto konkretne pojmy v Pisme ponimane pomocou symbolizmu . Ani ty ich nenajdes , ale my zo seba robime chumajov a vy geniov .
Odpoved Zidov vsak jasne dokumentuje , ze pochopili co skutocne Jezis tvrdi .
Staci ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 máj 2005 :  03:35:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
GMK prijima nieco ako transsubstanciu.

Zbysek

Odoslaný - 30 máj 2005 :  09:00:23  Zobraziť profil  Pridať Zbysek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1
[br
Odpoved je jednoducha , pretoze vezmime si trebars transubstanciaciu . A vyrok Pisma:
48 Ja som chlieb života.
...
Takze ide o to ako definovat Jezisove slova moje telo a moja krv .

Ajajajajajajajaj. Největší tragédie vznikají, když se bere podobenství doslova. Podívejme se nejprve, komu to Ježíš říkal. Zástupům. Jak mluvil k zástupům? Výhradně v podobenstvích (jistě si umíš najít, kde se to tvrdí). Avšak i zástupům Ježíš naznačil, v čem je celé jádro jeho povídání:

J 6:40: Neboť to je vůle mého Otce, aby každý, kdo vidí Syna a věří v něho, měl život věčný; a já jej vzkřísím v poslední den."

Dále se píše, že proti tomu reptali i učedníci. Jim tedy už bez symbolického obalu řekl toto:

J 6:63: Co dává život, je Duch, tělo samo nic neznamená. Slova, která jsem k vám mluvil, jsou Duch a jsou život.

Takže Židé nepochopili vůbec nic. Z jiných textů dále plyne, že to co je podstatné, je následování Ježíše, být jeho učedníkem, a nechat se vést Duchem Svatým. To je právě to jeho tělo a krev, o kterých Ježíš mluvil (ostatně to stvrzuje výrokem v 6:63). Tedy ten, kdo poslouchá Ježíšova slova, jí jeho tělo a pije jeho krev. Ostatně to potrzuje jeho jiný výrok:

J 6:33-35: 33 Neboť Boží chléb je ten, který sestupuje z nebe a dává život světu."
34 Řekli mu: "Pane, dávej nám ten chléb stále!"
35 Ježíš jim řekl: "Já jsem chléb života; kdo přichází ke mně, nikdy nebude hladovět, a kdo věří ve mně, nikdy nebude žíznit.

Z toho tedy plyne, že transubstanciace je výsledkem nepochopení smyslu Ježíšových slov. Stejně jako nepochopili Židé jeho slova a znechuceně odešli, tak je nepochopili ani někteří křesťané a zavedli si obřad transubstanciace.

Počet príspevkov: 142  ~  Člen od: 27 január 2005  ~  Posledná návšteva: 16 január 2006 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sasulnik

Odoslaný - 30 máj 2005 :  09:11:45  Zobraziť profil  Pridať sasulnik do zoznamu priateľov
quote:

....Z toho tedy plyne, že transubstanciace je výsledkem nepochopení smyslu Ježíšových slov. Stejně jako nepochopili Židé jeho slova a znechuceně odešli, tak je nepochopili ani někteří křesťané a zavedli si obřad transubstanciace.

Ze by svate magisterium hlasalo bludy vyse 1500 rokov?

Počet príspevkov: 1677  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 06 marec 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zbysek

Odoslaný - 30 máj 2005 :  10:21:00  Zobraziť profil  Pridať Zbysek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal sasulnikZe by svate magisterium hlasalo bludy vyse 1500 rokov?

Jestliže něco trvá hodně dlouho, stává se to automatický pravdou? Proč?

Počet príspevkov: 142  ~  Člen od: 27 január 2005  ~  Posledná návšteva: 16 január 2006 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 3 Previous Topic: Zázraky neexistujú Téma Next Topic: Majster Ján Hus  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06