Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Rozvedeny partner |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 24 november 2014 : 16:43:38
|
Priklad:
je muz a zena, on je rozvedeny. Je rozvedeny preto, ze jeho byvala manzelka si nasla ineho partnera a podala ziadost o rozvod. Kedze mali cirkevny obrad, v ociach Bozich podla Biblie su stale manzelmi.
Tym padom sa tento muz uz v kostole zenit nemoze.
Ale co ta nova zena, s ktorou teraz zije takyto muz? Tato zena nebola nikdy vydata a je veriaca. Miluje ho, ale nechce zit v hriechu.
Je tento muz uz navzdy odsudeny zit sam?
Svadba v kostole je nepripustna pre takyto par... co maju robit v takomto pripade?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 36 ~
Člen od: 18 november 2014 ~
Posledná návšteva: 23 december 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 november 2014 : 17:57:43
|
Muž je ženatý a nesmie žiť so žiadnou inou ženou, než je jeho manželka (pokiaľ táto nezomrie, to by sa daný muž mohol oženiť znova). Ak sa k nemu jeho manželka nevráti, je odsúdený na život bez ženy. Pokiaľ ho tá druhá miluje, sama ho opustí, pretože v opačnom prípade by ho (aj seba) viedla do večeného zatratenia, čo jej samozrejme láska nemôže dovoliť.
Jediné možné riešenie je teda takýto vzťah ukončiť, pretože je hriešny. |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 november 2014 : 18:47:23
|
citácia: Muž je ženatý a nesmie žiť so žiadnou inou ženou, než je jeho manželka (pokiaľ táto nezomrie, to by sa daný muž mohol oženiť znova). Ak sa k nemu jeho manželka nevráti, je odsúdený na život bez ženy. Pokiaľ ho tá druhá miluje, sama ho opustí, pretože v opačnom prípade by ho (aj seba) viedla do večeného zatratenia, čo jej samozrejme láska nemôže dovoliť. Jediné možné riešenie je teda takýto vzťah ukončiť, pretože je hriešny. Pôvodne zaslal Reconquistador - 24 november 2014 : 17:57:43
ok, takze ked ONA - byvala manzelka, podala ziadost o rozvod, tak ON je tym odsudeny zit sam ano?? hmmmm zaujimave,.....ale ja tomu neverim..... Verila by som tomu, keby on spravil nieco zle, ale v takomto pripade mi to pride absurdne...... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 november 2014 : 07:21:27
|
zuzulik, verím ti, že sa ti to zdá nesprávne. Ale súhlasím, že tento muž je ženatý, to ostáva faktom, a teda žiť s inou ženou je hriechom. Pokiaľ sa ich sobáš nedá anulovať, tak ak nechce žiť v hriechu...
Vieš, jednak je to málokedy chyba len jedného, že vzťah nevyšiel. Možno už vie, kde robil chyby on, možno na to ešte len príde... Žena len tak neopustí muža podľa mňa. Muselo jej veľa chýbať od neho v tom vzťahu. Ale tým chcem len povedať, že čo sa na prvý pohľad zdá nefér, nemusí byť ozaj nefér, teda v zmysle, že si to človek privodil sám...
Boh nás nikdy nenechá samých v ťažkých situáciách. My si ich hriechom privodíme (či už svojim vlastným alebo hriech iného) a dostaneme sa do situácií, ktoré už nie sú bezproblémové. No ja verím, že aj pri dodržiavaní Božích prikázaní človek môže žiť šťastne. Teda musíme sa niečoho vzdať, ale Boh nás nenechá samých, a ak Ho tento muž bude s otvoreným srdcom hľadať, tak Boh ho bude viesť.
Ja som už veľa krát bola v nefér situácii a vždy keď som si zvolila Božiu cestu namiesto uprednostnenia vlastnej túžby, tak mi to Boh mnohokrát vynahradil.
Žiť podľa Božej vôle bez Boha sa nedá. Je potrebná Jeho milosť a pomoc, požehnanie... Ale s Ním sa dajú žiť aj ťažké situácie s pokojom a radosťou v srdci. |
Počet príspevkov: 24 ~
Člen od: 05 november 2013 ~
Posledná návšteva: 26 november 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 november 2014 : 08:07:47
|
citácia: ok, takze ked ONA - byvala manzelka, podala ziadost o rozvod, tak ON je tym odsudeny zit sam ano?? hmmmm zaujimave,.....ale ja tomu neverim..... Verila by som tomu, keby on spravil nieco zle, ale v takomto pripade mi to pride absurdne...... Pôvodne zaslal zuzulik - 24 november 2014 : 18:47:23 Aj keby sa on ničím proti nej neprevinil a nebolo by ani trochu jeho vinou, že sú rozvedený - pred Bohom sú stále manželia, bez ohľadu na rozhodnutie súdu ohľadom rozvodu a tým pádom jeho manželský sľub vernosti je stále platný. Vernosť sa totiž pri sviatosti manželstva sľubuje absolútne, nie nejak podmienečne v štýle: "a budem Ti verný, až kým nás smrť či rozvod nerozdelia".
To, že takýto život preň môže byť nesmierne náročný a osamelý je mi zrejmé. Avšak v prvom rade treba brať ohľad na život večný, nie na ten dočasný tu na tomto svete.
Pokiaľ on žije s nejakou inou, tak ani jeden z nich nesmie pristupovať ani k sviatosti zmierenia. Bola by totiž svätokrádežná. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 november 2014 : 12:23:34
|
citácia: Pokiaľ on žije s nejakou inou, tak ani jeden z nich nesmie pristupovať ani k sviatosti zmierenia. Bola by totiž svätokrádežná. Pôvodne zaslal Reconquistador - 25 november 2014 : 08:07:47
Myslím si, že správne by malo byť to, že k sviatosti zmierenia môže pristúpiť, kňaz by mu však rozhrešenie nemal dať. Absentovala by tam totiž úprimá ľútosť. |
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 november 2014 : 12:35:21
|
citácia: citácia: Pokiaľ on žije s nejakou inou, tak ani jeden z nich nesmie pristupovať ani k sviatosti zmierenia. Bola by totiž svätokrádežná. Pôvodne zaslal Reconquistador - 25 november 2014 : 08:07:47 Myslím si, že správne by malo byť to, že k sviatosti zmierenia môže pristúpiť, kňaz by mu však rozhrešenie nemal dať. Absentovala by tam totiž úprimá ľútosť. Pôvodne zaslal baránok - 25 november 2014 : 12:23:34 Ono - v takom prípade by ale sviatosť zmierenia nebola vyslúžená, takže by k nej tento človek nepristúpil. Akurát by sa mohol poradiť s kňazom v rámci spovedného tajomstva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 november 2014 : 20:11:47
|
ok a co Vatikan, nemoze ich rozviest cirkevne?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 november 2014 : 22:33:18
|
V Cirkvi rozvod neexistuje.
Možno si to mýlite s anuláciou - to je prehlásenie, že manželstvo nebolo uzatvorené platne a teda tí dvaja nikdy neboli zosobášený. Avšak to zrejme nebude tento prípad, keďže o ničom takom nepíšete. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 november 2014 : 17:26:53
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2014 : 16:16:06
|
citácia: citácia: Pokiaľ on žije s nejakou inou, tak ani jeden z nich nesmie pristupovať ani k sviatosti zmierenia. Bola by totiž svätokrádežná. Pôvodne zaslal Reconquistador - 25 november 2014 : 08:07:47 Myslím si, že správne by malo byť to, že k sviatosti zmierenia môže pristúpiť, kňaz by mu však rozhrešenie nemal dať. Absentovala by tam totiž úprimá ľútosť. Pôvodne zaslal baránok - 25 november 2014 : 12:23:34
Ani tak dobe ani tak. Pristúpiť k sviatosti zmierenia môže a aj môže dostať rozhrešenie. Ale musí mať dokonalú lútosť a snahu vyvarovať sa hriechu. Naor ukončiť nelegálny vzťah, alebo sa pevne rozhodnuť že spoločný život bude v čistote bez telesného spolunažívania
|
Počet príspevkov: 606 ~
Člen od: 28 október 2011 ~
Posledná návšteva: 05 apríl 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 november 2014 : 09:54:05
|
citácia: citácia: citácia: Pokiaľ on žije s nejakou inou, tak ani jeden z nich nesmie pristupovať ani k sviatosti zmierenia. Bola by totiž svätokrádežná. Pôvodne zaslal Reconquistador - 25 november 2014 : 08:07:47 Myslím si, že správne by malo byť to, že k sviatosti zmierenia môže pristúpiť, kňaz by mu však rozhrešenie nemal dať. Absentovala by tam totiž úprimá ľútosť. Pôvodne zaslal baránok - 25 november 2014 : 12:23:34 Ani tak dobe ani tak. Pristúpiť k sviatosti zmierenia môže a aj môže dostať rozhrešenie. Ale musí mať dokonalú lútosť a snahu vyvarovať sa hriechu. Naor ukončiť nelegálny vzťah, alebo sa pevne rozhodnuť že spoločný život bude v čistote bez telesného spolunažívania Pôvodne zaslal mak - 29 november 2014 : 16:16:06
To je obvykle, ak na to nieje mimoriadne vážny dôvod, taktiež hriešne. Človek sa tým totiž vystavuje vážnemu nebezpečenstvu ťažkého hriechu. Jeden kňaz tomu dal pekné prirovnanie - je to ako chodiť po senníku so zapálenou sviečkou, no s tým, že budeme akože obchádzať jedlotlivé stebielka, aby sme nespôsobili požiar. Avšak už takéto správanie je veľmi zlé. Rovnako, ako je zlé spolužitie muža s nepríbuznou ženou mimo manželstva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2014 : 22:11:49
|
Zuzulík asi si nedostala odpoveď akú si čakala na tvoj problém. Stojí ti ten chlap za to? |
Pri písaní svojich príspevkov vychádzam z metódy sofiologie ako aj z knihy Angelológia dejín. |
Počet príspevkov: 894 ~
Člen od: 12 apríl 2013 ~
Posledná návšteva: 19 august 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 december 2014 : 23:08:24
|
Ano dostala som vela odpovedi,zle ziadna sa mi nepaci :-)...
Zoberme si,ze sa zoberu dvaja ludia, on zacne pit, zacne ju bit a prepije cely majetok na automatoch alebo tyra deti. Ona to nechce znasat cely zivot, tak sa s nim rozvedie. Ale ona neciti lasku k reholi, nechce zit po zvysok zivota v celibate, sama. A podla vas je odsudena takto zit. Len preto, ze sa zamilovala do nespravneho muza. Podla mna to zmysel nedava. Mozete mi povedat, ze nie je sama, ma Boha a Jezisa... Ok, s tym suhlasim, ale Boh a partner su dve rozlicne veci. Keby tento rozvod bol kvoli malichernosti, dobre...ale ak su tam vazne dovody?!...
Ano moj chlap mi za to stoji. Nechcem sa vydat v kostole aby som mala pekne fotky, aby boli svadobcania uneseni atmosferou. Kludne sa vydam len so svedkami bez hosti a v obycajnych satach, len nech je to v kostole...a z lasky!
Ak sa berie par, kde muz a zena su spolu z vypocitavosti, beru sa v kostole ciste kvoli atmosfere a peknemu videu, je to podla cirkvi OK aj pred Bohom, nespravili hriech a zobrali sa v kostole..super. Takze o jeden hriech menej.
A par, ktory sa uprimne miluje,sa v kostole nemoze zobrat, preto, ze byvaly partner jedneho z nich bol tyran a pijan a nebola to chyba toho partnera?
Nieco mi tu nesedi, este neviem co na to pridem.... musim este pozriet bibliu a nejake videa.... lebo mi to pripada cele zvlastne e neviem sa s tym proste stotoznit...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2014 : 16:54:44
|
Keď si raz platne prisahala v kostole pred Bohom že druhého budeš milovať a ctiť v dobrom aj v zlom až kým vás smrť nerozdelí tak to je nezmazateľný záväzok. To predsa nieje niečo čo si človek behom života rozmyslí. Podľa mňa musia budúci manželia vedieť do čoho idú a prijať aj riziko že v zlom prípade ostanú po zvyšok života opustený. |
"Toto robíme pre priateľov, aby so zajatím tela nebola zajatá aj ich duša." |
Počet príspevkov: 273 ~
Člen od: 03 február 2014 ~
Posledná návšteva: 27 december 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2014 : 17:08:39
|
tu je mozne na vlastne oci pozorovat krutost a iracionalitu tejto casti katolickeho ucenia; clovek nie je neomylny, nie je to stroj bez citov... kde kto urobil pri sobasi chybu a teraz musi psychicky trpiet (cez tazke kognitivne disonancie medzi jeho vlastnymi pocitmi a vierou); okolo 50% manzelstiev na slovensku konci krachom, pretoze neslo o rozumne a rozvazne rozhodnutie az po niekolkorocnom spoluziti kvoli zisteniu ci si dvaja ludia rozumeju vo vsetkych oblastiach zivota
predstava manzelskeho zvazku ako o niecom vecnom a nerozdelitelnom je absurdna, nicim neodvodnena a nedodovoditelna
jednotlivec, ktory sa vnutorne trapi v tejto veci, musi pre jeho vlastne dobro odvrhnut svoju vieru a nesmie dbat o nazory a predsudky jeho okolia |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2014 : 19:00:53
|
citácia: Keď si raz platne prisahala v kostole pred Bohom že druhého budeš milovať a ctiť v dobrom aj v zlom až kým vás smrť nerozdelí tak to je nezmazateľný záväzok. To predsa nieje niečo čo si človek behom života rozmyslí. Podľa mňa musia budúci manželia vedieť do čoho idú a prijať aj riziko že v zlom prípade ostanú po zvyšok života opustený. Pôvodne zaslal butyl - 04 december 2014 : 16:54:44
Ok suhlasim v dobrom aj v zlom... ked partner ochorie, staras sa onho, ked vam doju peniaze, neopustis ho ale spolu prekonavate tazke zivotne situacie,.....ale, ked jeden z partnerov druheho tyra a podvadza??? Tak ten druhy bude bud trpiet cely zivot, alebo zostane uplne sam?
Nie, toto je nieco, presne ta cast cirkvi, ktora je podla mna uplne nelogicka a iracionalna!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2014 : 22:40:36
|
Ako keby bol kresťanský život ľahký. Nie je ľahký. Do Božieho kráľovstva vedie predsa tesná brána. Ak jeden druhého podvádza, týra? Máš mu odpustiť a milovať naďalej. Ak by sa situácia nezlepšovala môžu manželia žiť oddelene nič to ale nemení na fakte že si prisahali lásku na celý život. Ak vedia že toho nie sú schopný prečo potom uzatvárali manželstvo? Má trpieť, žiť sám? A nieje práve takéto utrpenie v istom ohľade aj požehnaním? Veď ak trpíme na tomto svete ako kresťania máme hojnú odmenu v nebi. Ja vidím manželstvo aj ako obetu a hlavne boj. Pamätaj že katolíci sa rodia pre boj. Nakoniec by mal každý kresťan pri výbere partnera(budúceho manžela) dbať na to aby bol tiež oddaným kresťanom. V takom prípade by nemalo dôjsť k spomínaným extrémom(týranie, alkoholizmus, nevera) aj keď to samozrejme nie je vylúčené.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2014 : 23:40:53
|
citácia: Veď ak trpíme na tomto svete ako kresťania máme hojnú odmenu v nebi. Ja vidím manželstvo aj ako obetu a hlavne boj. Pôvodne zaslal butyl - 04 december 2014 : 22:40:36 to je sadomasochizmus
manzelstvo ma byt boj? mas to v hlave uplne v poriadku? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2014 : 10:54:05
|
Ano ma.
Nie boj navzajom samozrejme. Ale tak to dopadne, ked sa zapajate do diskusie, ktora pouziva iny pojmovy aparat ako Vy. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2014 : 21:04:00
|
Davalo by to zmysel vtedy, keby sa brali dvaja ludia, ktori su uplne 100 percentne Bohu oddani bez hriechu, dvaja dospeli vyzreti ludia, ktori sa neskutocne miluju a su ochotni zit oddelene keby jeden z nich sa rozviedol/zomrel. Ak takito dvaja ludia sa vezmu uvedomujuc si vsetky nasledky a citiac tu pravu a uprimnu lasku k Bohu, potom takyto zakon o rozvode a naslednej samote by mohol byt spravodlivy.
V opacnom pripade ani pred Bohom takyto sobas NIE JE platny a dovolim si povedat,ze mozno u 90 percentach pripadov ludi,ktori sa beru v kostole...
a ak cirkev nedovoli opatovne sa zosobasit rozvedenemu cloveku, aj ked rozvod nebol jeho chybou, je spravne aj nadalej zit mozno i s inym clovekom, aj ked by to malo byt bez sobasa, ak je ta laska uprimna a prava a tito ludia sa respektuju a lubia a ziju tak,ako to kaze Boh....
to je moj nazor... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2014 : 23:49:49
|
Názor je jedna vec a pravda druhá. V prvom rade ak by boli dvaja ľudia skutočne oddaný Bohu tak by sa nikdy nerozviedli hoc by boli problémy akékoľvek. Neplatnosť sobáša posudzuje cirkevný súd na základe presných kritérii. Aby sa zabezpečila platnosť manželstva tak manželia musia ísť aspoň na minimálnu prípravu s kňazom aby presne vedeli do čoho idú. Ak raz Cirkev deklaruje platnosť manželstva tak dotyčný ani po civilnom rozvode nemôže uzavrieť ďalšie platné manželstvo. Manželský zväzok by mohol opäť uzavrieť jedine po smrti prvého manžela. Hoc aj rozvod nebol jeho vina predsa ak by k nemu došlo a dotyčný by začal žiť s niekým iným tak smrteľne hreší. V takom prípade nikdy nebude žiť ako káže Boh. Je potrebné si uvedomiť že manželstvo nebude vždy ideálne, preto je veľmi dôležitá vzájomná obeta. Ochota pretrpieť s Božou pomocou všetky životné prekážky a ťažkosti lebo On na nás nikdy neuvalí viac ako sme schopný zniesť.
V živote každého kresťana by mal byť na prvom mieste Boh. To okrem iného znamená žiť podľa jeho prikázaní bez ohľadu na následky! Preto pri uzatváraní maželstva treba byť nanajvýš opatrný - je to záväzok na celý život, nielen v dobrom ale aj v zlom. Toho si musí byť vedomí každý kto sa chystá uzavrieť manželstvo pred tvárou Cirkvi. Keď sa prestaneme milovať tak nebude žiadny ďalší pokus, a potom zasa ďalší a tak ďalej. Treba prijať kríž a bojovať s nástrahami života až do konca. Lebo kto zachová veriu až do konca dosiahne nehynúci veniec slávy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2014 : 00:02:35
|
citácia: Neplatnosť sobáša posudzuje cirkevný súd na základe presných kritérii. Aby sa zabezpečila platnosť manželstva tak manželia musia ísť aspoň na minimálnu prípravu s kňazom aby presne vedeli do čoho idú. Pôvodne zaslal butyl - 05 december 2014 : 23:49:49
A cirkev vidi do myslienok a duse cloveka, predtym nez sa sobasi? Preco teda tak prisne neposudzuje ludi, ktori sa idu brat (velakrat je to aj par, kde uz je dieta!!).. ?
Clovek, ktory ma 20 a clovek, ktory ma 30 alebo 35, ved tam je obrovsky rozdiel,.. v mysleni, v nazoroch.... nie je nahodou clovek tvor omylny? Preco nam dal Boh tuto zlu vlastnost, ked potom kvoli nej hresime?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2014 : 00:07:07
|
tu jednoducho vidiet pristup cikrvi k ludom.... ludia sa beru ako na beziacom pase, dokonca pary s dietatom, ktore spolu aj intimne ziju v jednej domacnosti... (a velakrat to aj knaz tusi)... je to az ocividne, ze tito ludia nie su oddani Bohu tak,ako by mali byt...a knaz ich zosobasi!!! ....ALE, ked spravia chybu, rozidu sa, a to este z nejakeho naozaj vazneho dovodu.... tak potom su odsudeni zit sami alebo kym ten druhy neumrie...
ved sa nad tym trochu zamyslime.... cele to proste nedava zmysel.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2014 : 10:18:49
|
citácia: Názor je jedna vec a pravda druhá. V prvom rade ak by boli dvaja ľudia skutočne oddaný Bohu tak by sa nikdy nerozviedli hoc by boli problémy akékoľvek... Pôvodne zaslal butyl - 05 december 2014 : 23:49:49 to co si myslis ze je pravda, je jedna vec a skutocnost druha
zasady na ktorych je zalozene ucenie cirkvi o manzelstvach pochadza z dob, kedy sa chodilo k otcovi zeny na pytacky a otec rozhodol, ci je chlap vhodny pre jeho dceru a ona nemala vela moznosti na protest a po sobasi sa ocakavalo ze bude manzela posluchat - bola podriadena muzovi
tie casy su uz prec, zena ma rovnake pravo na vyber ako ma muz a nie je nikomu podriadena; vyber partnera na cely zivot je zavazne rozhodnutie a obaja musia mat dostatok informacii o tom druhom a to sa neda zistit za par dni ci tyzdnov; kazdy skryva svoje chyby a slabosti pred potencialnym partnerom a nie kazdy je ochotny ich tolerovat; sympatie a laska k niekomu je sice pekna, ale za aku cenu? co je jeden ochotny tolerovat? bitie? ozieranie sa? rozhadzovanie penazi? postupnu strata zaujmu? neochotu prisposobit sa? ine priority? (a to nespominam biologicku kompatibilitu medzi partnermi, ktora svoju nemalu rolu zohrava tiez)
aky dlhy cas teda cirkevne ucenie odporuca pre ludi, aby zistili ci dokazu spolu harmonicky vychadzat v manzelstve? a ako si cirkev predstavuje taketo vzajomne spoznavanie sa? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2014 : 15:10:41
|
citácia: A cirkev vidi do myslienok a duse cloveka, predtym nez sa sobasi? Preco teda tak prisne neposudzuje ludi, ktori sa idu brat (velakrat je to aj par, kde uz je dieta!!).. ? Clovek, ktory ma 20 a clovek, ktory ma 30 alebo 35, ved tam je obrovsky rozdiel,.. v mysleni, v nazoroch.... nie je nahodou clovek tvor omylny? Preco nam dal Boh tuto zlu vlastnost, ked potom kvoli nej hresime?
Príprava je aj na to aby snúbencom povedala čo majú spraviť aby bol sobáš platný. Ak jedna strana chce vedome sobáš sabotovať ani Cirkev to nezmení. Taký sobáš potom nie je platný. Čo sa týka ľudí ktorý spolu žijú nezosobášeny a majú deti tak nevidím dôvod prečo by sa nemali zobrať. Veď práve takto sa vyhnú ťažkému hriechu. Ale celé to tu posudzujeme zo svetského hľadiska. Manželstvo je v prvom rade sviatosť ustanovená samotným Pánom a tak to je niečo posvätné a nezrušiteľné. A prečo nás Boh stvoril? A prečo nás nechal žiť na zemi kde sme vystavený nebezpečenstvu zatratenia? Prečo nežijeme ako anjeli rovno s ním? A prečo nie sme stvorení dokonalí? A prečo má niekto viac a niekto menej? A prečo vôbec hrešíme? A takto sa dá pokračovať donekonečna. Boh nám dáva milosti ktoré nás chránia pred hriechom. Vďaka nemu máme silu zvládnuť aj zdanlivo neprekonateľné situácie. Podstata je v tom dať Boha na prvé miesto v živote.
citácia: ALE, ked spravia chybu, rozidu sa, a to este z nejakeho naozaj vazneho dovodu.... tak potom su odsudeni zit sami alebo kym ten druhy neumrie...
ved sa nad tym trochu zamyslime.... cele to proste nedava zmysel....
Čo to je naozaj vážny dôvod? Nevera? Alkoholizmus? Bitka? Týranie? Nezáujem?... čo z toho sa nedá odpustiť? Veď keď máme milovať a odpúšťať aj nepriateľom o čo viac manželovi/manželke? Ak nie je nádej na zlepšenie je možné žiť oddelene ale stále je človek PRÍSAHOU zaviazaný milovať ďalej. A ako môžem niekoho milovať ak ho podvádzam s iným človekom? Jasné že to nedáva zmysel keď je Boh v našom živote na nejakom 16 mieste. Ale keď skutočne verím, chcem plniť jeho vôľu, žiť podľa jeho prikázaní a ustanovení tak to celé zmysel dáva. Predsa manželstvo nie je splnením mojich egoistických túžob ale odovzdaním sa!
citácia: aky dlhy cas teda cirkevne ucenie odporuca pre ludi, aby zistili ci dokazu spolu harmonicky vychadzat v manzelstve? a ako si cirkev predstavuje taketo vzajomne spoznavanie sa?
Dôležité je aby sa poznali skutočne dobre. Koľko im na to treba času je individuálne a netrúfam si to odhadnúť. Musia prežívať životné situácie, ísť spolu do spoločnosti, zistiť ako sa správajú medzi ľuďmi, aký sú v súkromí, vo vypätých situáciach, poznať svoje názory na život, na svet, na spoločnosť, na výchovu atď. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|