|
Odoslaný - 26 február 2014 : 10:08:50
|
Chcel by som si urobiť jasno, môžete sa vyjadriť k nasledovným otázkam? Ak by chcel niekto odpovede vysvetlovať bolo by to len plus.
1/ Veríte, že reálne existovali nesplodení jedinci Adam a Eva? (nesplodení=nemali rodičov) 2/ Veríte, že na Zemi existovalo reálne, ohraničené miesto, ktoré Biblia nazýva Raj? 3/ Veríte, že fyzická smrť je až následkom hriechu Adama a Evy a pred tým neexistovala? 4/ Veríte, že keby nedošlo k hriechu Adama a Evy žili by fyzicky naveky? 5/ Veríte, že celé ľudstvo je potomkom práve dvoch jedincov Adama a Evy? 6/ Veríte, že Adam a Eva mali výnimočné vedomosti? 7/ Myslíte si, že Genezis okrem informácie, že všetko vrátane ľudí stvoril jeden Boh obsahuje aj iné záväzné či relevantné tvrdenia?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 730 ~
Člen od: 13 marec 2009 ~
Posledná návšteva: 13 február 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 11:28:38
|
1) Nepresne, nejasne položená otázka. Verím, že Adama a Eva existovali. Ostatné prívlastky z vety si vyžadujú vysvetlenie. 2) Áno, je možné, uvažuje sa o miestach v Malej Ázii. Fascinuje ma, ako história hovorí o prvotnopospolnej spoločnosti, kde sa ľudia živili zbieraním plodov a potom zrazu začali tvrdo makať (obrábať zem a loviť zver), aby sa uživili. Zaujímavo to sedí na veci pred a po prvom hriechu. 3) Áno, v to verím 4) Aj žijú, duša človeka je nesmrteľná. 5) Áno, dokonca moderná genetika poukazuje na to, že pochádzame všetci od akejsi jednej spoločnej matky. 6) Irelevantné. Výnimočné schopnosti, vedomosti, čokoľvek - čo je tým myslené a kam má otázka smerovať. 7) Samozrejme, že áno. Celú kopu a kopu kôp. Otázka je ale, čo je to záväzná a čo relevantná informácia.
Mňa napríklad zaujalo, ako sa opis stvorenia z Genezis nápadne podobá na teóriu Veľkého tresku. Najskôr svetlo a potom nebeské telesá. A aj iné veci sú zaujímavé. Vyzerá to, ako keby Mojžiš potreboval dostať 8 fáz do 6 dní. A tak máme 3. a 6. deň dve udalosti, ktoré narúšajú chronológiu. Ale to len tak na okraj. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 11:33:52
|
Doplnil som čo myslím v prvej otázke: nesplodení = nemali rodičov. Doplnil som aj štvrtú otázku: Veríte, že keby nedošlo k hriechu Adama a Evy žili by fyzicky naveky?
6 otázka vyplynula z tvrdenia Janky: citácia: Kym zhresili mali Adam a Eva posvacujucu milost, boli svati a spravodlivi, boli obdareni velkymi vedomostami a mali volu naklonenu k dobremu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 11:56:14
|
Na všetky tie otázky hore je moja odpoveď - Áno, verím.
|
Počet príspevkov: 77 ~
Člen od: 19 január 2014 ~
Posledná návšteva: 04 júl 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 12:01:47
|
zaujmave, moja odpoved na vsetky je - NIE ...
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 13:56:48
|
saxsax, keď už chceš zostať tým ateistom, nič iné ti asi ani neostáva....
|
Počet príspevkov: 77 ~
Člen od: 19 január 2014 ~
Posledná návšteva: 04 júl 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 16:42:10
|
citácia: 5) Áno, dokonca moderná genetika poukazuje na to, že pochádzame všetci od akejsi jednej spoločnej matky. Pôvodne zaslal Mx - 26 február 2014 : 11:28:38 nic take genetika netvrdi, tzv "mitochondrial eve" je nieco uplne ine, vobec nejde o jednu konkretnu osobu; kreacionisti vedome a zlovolne zneuzivaju tento vyraz uz viac nez dvadsat rokov
citácia: Mňa napríklad zaujalo, ako sa opis stvorenia z Genezis nápadne podobá na teóriu Veľkého tresku. Najskôr svetlo a potom nebeské telesá. Pôvodne zaslal Mx - 26 február 2014 : 11:28:38 clovece to je akokeby som povedal, ze na zaklade toho, ze v pocitaci sa otaca vrtulka vo ventilatore, sa pocitac napadne ponasa na vrtulnik
a samozrejme ide o klasicku taktiku "cherry picking" pretoze tie dalsie nespravne zoradene udalosti ta uz nezaujimaju
mimochodom svetlo nebolo pri big bangu "stvorene" ako prve |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 16:45:43
|
guest636 predpokladám, že Vaše odpovede sú totožné so saxsaxom, t.j. všade NIE. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 17:34:54
|
Guliver, ja tomu verim a aj tomu, ze mali vynimocne vedomosti, lebo boli dokonali a mali plnsie informacie o Bohu. V Biblii je napisane, ze ti, ktori budu mat pred Bohom ciste srdce, tak ze teraz vidia Boha akoby len v zrkadle - taky neuplny obraz, ale ze potom Ho v Nebi uvidia z tvare do tvare. V blahoslavenstvach je napisane ze blahoslaveni ti, ktori maju ciste srdce, lebo oni uvidia Boha.
Takze Adam s Evou zili priamo s Bohom v kontakte, potvrdzuje to aj Biblia, ked sa Boh prechadzal po zahrade Eden a volal Adama, ze kde je.
My tu na Zemi mame len obrazy a podoby Jezisa Krista, nevidime Ho plne a uplne, nemame o Bohu tolko poznatkov, ale ti, ktori sa dostanu do Neba, tak budu mat o Bohu plnsie vedomosti a informacie.
Guliver, a Vy Ste na tom ako? Vy verite vsetkym tym bodom, ktore Ste tu uviedli?
Napiste aj Vas nazor na to. Je velka skoda, ze Vam to musel niekto napisat. Taketo spravanie by malo byt u nas samozrejmostou - ze napisat na to nie ze aj, ale najprv to, co si myslite Vy a opytat sa, ako to cele vnimame my, ze sa chcete nechat poucit a potvrdit si to, comu Vy verite, ci je to naozaj pravda.
Ale takto, ze Ste neuviedol Vas nazor, tak je to nejake divne. Ja ked by som sa chcel nieco opytat, tak by som sa to opytal a dal by som si pozor, aby popri tych otazkach nebol nikto zvedeny, to je aj dovod, preco sa nic nepytam a radsej si to najdem a naozaj mozem potvrdit, ze kazdy, kto hlada, najde. A v com som potreboval zistit pravdu, co sa mi nepozdavalo a comu som nerozumel, tak som studoval a hladal som a nasiel som to vdaka Bohu.
Boh nam da spoznat pravdu vtedy a len vtedy, ak ju najst aj naozaj chceme. Treba to robit uprimne, Boh musi vidiet snahu - aspon to. Ale taky clovek, ktory chce skutocne najst pravdu, tak zvycajne mu ta snaha nestaci a chce viac a viac az to nakoniec dosiahne a ja som vdaka Bohu takto spoznal, ako sa maju veci, ktore som studoval a som Mu za to nesmierne vdacny. † Boh sa o nas stara. Treba sa vela pytat, ak niecomu nerozumieme a da nam odpovede na vsetky nase otazky.
Aj priznanie si, ze neviem vsetko, je odpoved. Potom nam uz viac vysvetlovat netreba. A naozaj - je to tak. Ja som zazil, co som zazil a naozaj mozem potvrdit, ze je to skutocne tak - ze nikto z nas nie je ziaden vseved a ze nikto z nas nevie vsetko. Ani Jezis Kristus nevie vsetko a ani Duch Sväty. Vsetko vie jedine Boh-Otec.
Netreba sa len pytat. Treba hlavne pocuvat. Lebo popri tom rozpravani clovek moze zabudnut na to, ze odpovede sa k nemu po cely cas dostavaju. Treba si vsimat odpovede, ak sa pytame, tak naozaj si to treba vsimat. Inak nas Boh bude pokladat za blaznov, ktori ani sami nevedia, co vlastne chcu. Potom by sme sa nemali cudovat, preco sa stalo to, co sa stalo. Skor by sme sa mali cudovat, ze to nedopadlo vsetko este horise - lebo taky spravodlivy je v skutocnosti Boh, ze vsetko starostlivo skuma a pozera sa na nas, kto co robi, On nenecha nic bez trestu. |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
Počet príspevkov: 1456 ~
Člen od: 18 august 2012 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 18:35:37
|
citácia: mimochodom svetlo nebolo pri big bangu "stvorene" ako prve Pôvodne zaslal guest636 - 26 február 2014 : 16:42:10 Ba čo viac, čo je vlastne svetlo ? To frekvenčné rozpätie, ktoré vnímajú naše oči ? |
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 18:44:38
|
baránok skôr ako sa rozpúta názorová "bitka" môžete prosím odpovedať na otázky z prvého príspevku tejto témy? Ďakujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 20:57:35
|
citácia: guest636 predpokladám, že Vaše odpovede sú totožné so saxsaxom, t.j. všade NIE. Pôvodne zaslal Guliver - 26 február 2014 : 16:45:43 ako pre ateistu su tie otazky pre mna bezpredmetne
siedma otazka je ale zvlastne polozena a odpovedat by sa na nu dalo mnohymi sposobmi |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 21:04:50
|
citácia: Ba čo viac, čo je vlastne svetlo ? To frekvenčné rozpätie, ktoré vnímajú naše oči ? Pôvodne zaslal baránok - 26 február 2014 : 18:35:37 svetlo je elektromagneticke vlnenie (jedna jej velmi mala cast je viditelne svetlo) ktore je "nesene" fotonmi; fotony nie su prve castice, ktore vznikli po big bangu |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 22:51:33
|
citácia: baránok skôr ako sa rozpúta názorová "bitka" môžete prosím odpovedať na otázky z prvého príspevku tejto témy? Ďakujem! Pôvodne zaslal Guliver - 26 február 2014 : 18:44:38 Pán Guliver, mám pochybnosť o Vašich dobrých úmysloch. PS. V otázkach mám jasno. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 06:11:30
|
citácia: Pán Guliver, mám pochybnosť o Vašich dobrých úmysloch. PS. V otázkach mám jasno. Pôvodne zaslal baránok - 26 február 2014 : 22:51:33 Ad hominem. PS. Rozmýšľam čo by to mohlo znamenať: bojíte sa prezentovať svoj názor, alebo nepovažujete spoludiskutujúcich za hodných Vašich myšlienok? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 13:50:54
|
Guliver, odpovedzte na toto, prosim: citácia: Guliver, a Vy Ste na tom ako? Vy verite vsetkym tym bodom, ktore Ste tu uviedli?
Napiste aj Vas nazor na to. Je velka skoda, ze Vam to musel niekto napisat. Taketo spravanie by malo byt u nas samozrejmostou - ze napisat na to nie ze aj, ale najprv to, co si myslite Vy a opytat sa, ako to cele vnimame my, ze sa chcete nechat poucit a potvrdit si to, comu Vy verite, ci je to naozaj pravda.
Ale takto, ze Ste neuviedol Vas nazor, tak je to nejake divne. Ja ked by som sa chcel nieco opytat, tak by som sa to opytal a dal by som si pozor, aby popri tych otazkach nebol nikto zvedeny, to je aj dovod, preco sa nic nepytam a radsej si to najdem a naozaj mozem potvrdit, ze kazdy, kto hlada, najde. A v com som potreboval zistit pravdu, co sa mi nepozdavalo a comu som nerozumel, tak som studoval a hladal som a nasiel som to vdaka Bohu. PS. Rozmyslam co by to mohlo znamenat: bojite sa prezentovat svoj nazor, alebo nepovazujete spoludiskutujucich za hodnych Vasich myslienok? |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 14:03:30
|
citácia: Guliver, odpovedzte na toto, prosim: Guliver, a Vy Ste na tom ako? Vy verite vsetkym tym bodom, ktore Ste tu uviedli? Pôvodne zaslal sinceretly - 27 február 2014 : 13:50:54 Sinceretly prečítajte si hneď prvých pár slov tejto témy: Chcel by som si urobiť jasno,... Ak nerozumiete tak Vám to vysvetlím ešte takto: nemám v problematike jasno a chcem sa zorientovať, a podľa odpovedí a ich súladu s mojím vnímaním reality si vyvodím príslušné závery. Momentálne sa skôr prikláňam k odpovediam NIE ako ÁNO. Ale môžem sa mýliť a očakávam racionálne argumenty.
Stačí tak? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 15:45:31
|
No vidite, ze viete vyjadrit aj svoj vlastny nazor.
Ocakavate nazory druhych, a sam Ste ich neuviedol, az po zareagovani Ste napisal na to Vas nazor.
Ta druha cast je takato - chcete, aby sme Vam napisali ku kazdemu 1 bodu vetu, preco si to myslime, na zaklade coho si to myslime.
Tak teraz je znova velmi smutne, ze Vas niekto musel k tomuto vyzvat, aby Ste sa aj k tomuto vyjadrili.
Taketo veci by mali byt medzi nami ludmi samozrejme, ze ak nieco od niekoho chcem, najprv mu musim ukazat, co som urobil ja a az potom mozem od niekoho nieco pozadovat a pytat si to od neho.
Takze Vas prosim, aby Ste sa vyjadril ku kazdemu 1 bodu, ktory Ste tu uviedli - preco ANO alebo NIE - podla toho, akeho Ste nazoru, tak nazory treba aj odovodnit. Tak zacnite. Nie som jediny, kto caka, vsak baranok. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 15:53:58
|
Sinceretly smutné je tu niečo úplne iné, ale to Vy nevidíte. A ak odo mňa niečo chcete, tak by bolo správne ísť príkladom: Sincertly ku každému bodu a prečo ÁNO a prečo NIE. Len Vás prosím stručne a jasne, nemám síl ani čas čítať siahodlhé texty.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 19:03:44
|
1/ Veríte, že reálne existovali nesplodení jedinci Adam a Eva? (nesplodení=nemali rodičov) NIE 2/ Veríte, že na Zemi existovalo reálne, ohraničené miesto, ktoré Biblia nazýva Raj? V HRUBÝCH RYSOCH AJ ÁNO 3/ Veríte, že fyzická smrť je až následkom hriechu Adama a Evy a pred tým neexistovala? odpoveď na otázku č.1 neumožňuje odpovedať na túto otázku 4/ Veríte, že keby nedošlo k hriechu Adama a Evy žili by fyzicky naveky? odpoveď na otázku č.1 neumožňuje odpovedať na túto otázku 5/ Veríte, že celé ľudstvo je potomkom práve dvoch jedincov Adama a Evy? NIE 6/ Veríte, že Adam a Eva mali výnimočné vedomosti? NIE 7/ Myslíte si, že Genezis okrem informácie, že všetko vrátane ľudí stvoril jeden Boh obsahuje aj iné záväzné či relevantné tvrdenia? ÁNO |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 19:17:24
|
citácia: saxsax, keď už chceš zostať tým ateistom, nič iné ti asi ani neostáva.... Pôvodne zaslal rasimo - 26 február 2014 : 13:56:48
preco ateista ?, co ak som budhista ...
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 19:19:42
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 20:10:16
|
citácia: 2/ Veríte, že na Zemi existovalo reálne, ohraničené miesto, ktoré Biblia nazýva Raj? V HRUBÝCH RYSOCH AJ ÁNO7/ Myslíte si, že Genezis okrem informácie, že všetko vrátane ľudí stvoril jeden Boh obsahuje aj iné záväzné či relevantné tvrdenia? ÁNOPôvodne zaslal baránok - 27 február 2014 : 19:03:44 Zaujalo ma: odpoveď 2/ Raj bez Adama a Evy? odpoveď 7/ Dá sa stručne povedať o aké tvrdenie ide?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 20:20:20
|
Teraz čítam od Zamarovského "Na počiatku bol Sumer". Tam niekde asi bol Eden, ak bol ... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 20:27:39
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2014 : 20:42:53
|
citácia: ziadny big bang ... mozno je vsetko inak Pôvodne zaslal saxsax - 27 február 2014 : 19:19:42 Myslím, že nie. Statický aj stacionárny vesmír je dávno prekonaný a kontinuálna spontánna tvorba doplnkovej hmoty je myslím krkolomnejšia konštrukcia ako Big Bang. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|