Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Evanjelizacia?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Oslobodenie Téma Next Topic: prihovor <3
Strana: z 10

MartinP

Stav: offline

Odoslaný - 03 február 2014 :  14:49:35  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Ako prezivaneme poslanie byt evanjelizatormi?
Nesieme tu uzasnu vzacnost, ktora je nam dana - Zivot.
Je Boh v nas a s nami osobne po vsetky dni az do skoncenia sveta prezivanou Pravdou? Chapeme to vobec takto rukolapne?
Ak ano musi to byt vidiet navonok, toto je klucova sprava nasho zivota.

Kto a co aktivne podnika v neseni Evanjelia tam kde este nie je zite ?

Podnetom pre tuto temu je porovnanie stavu oficialnej a podzemnej cirkvi v Cine.
Oficialna statom podporovana je prezentovana ako vyraz nabozenskej slobody, ma chramy aj vysvatenych sluziacich ale krestanstvo sa nou takmer nesiri.

Neoficialna podomova cirkev je vsak velmi ziva.
Tam poznat cim ludia ziju, su pohnuti v srdci, su premienani a vydavaju sa sirit tento Zivot ked im precitne v dusi.

Ked vsak pozeram videa z tohto sveta a vidim tu prispatost ich statnej cirkvi tak ten nelichotivy nalesteny obraz sa identifikuje s Instituciou aj u nas.

Nejde pritom o nejaky sezonny vykyv na dva tri roky.
V Cine uz takmer 80 rokov rastie ta podomova vetva krestanstva.
To je uplne ina forma cirkevneho zivota ako zijeme v nasom priestore my tzv. pravi veriaci.

Prezivanie a oddanost tamtych krestanov je dnesnym obrazom povodnej cirkvi aj so vsetkymi vnutornymi problemami, nepochopenim mocnych a odporom svetskych ludi
ale aj so vsetkou sviezostou Pritomnosti Ziveho Boha vo svojej Cirkvi.

V takmer kazdom zbore su ludia momentalne vazneni rezimom pre svoju vieru, mnohi boli zabiti, mnohi su vyslani evanjelizovat a opustili vsetko aby poklad Zivota niesli doslova hocikomu a vsade za akukolvek cenu. Obrovske mnozstvo svedectiev a skutocnych premien ludskych osudov, ked sa stretli s tymto zivym Evanjeliom...
Pritom aj tam existuje poriadok aj hierachia sluziacich ale zije tam skutocne odusevnenie a hlboka oddanost tych co uverili.
Zmena a premena ich zivota sa s nasimi tzv. veriacimi neda porovnat.

Neziju krestanstvom iba lokalne lebo Jezis je Vykupenim pre vsetkych ludi. Maju viziu, ktora daleko prekracuje Cinu a Evanjeliom zasahuje cely svet. Pritom beru osobne, ze oni chcu byt pripraveni a su posielani sluzit do sveta na tie najhorucejsie miesta. Tam kde niest krestanstvo je naisto ohrozenim zivota - idu k moslimom, islamistom a hinduistom lebo chcu aj im zaniest tu Dobru Spravu, ze poznali Zivot a ten je jedine v Jezisovi Kristovi.

Chyba mi tato zivotaschopna vetva krestanstva u nas.
Nasa oficialna Institucionalna cirkev sa az zarajuco podoba na tu statom podporovanu, politicky manipulovanu "cirkev" v Cine.

Tu je porovnanie oficialnej statnej verzie cirkvi s tou podomovou: http://www.youtube.com/watch?v=-5rqOICgRwA

Co toto pripomina vam?

Prenesiem sem zdroje z videi, ktore som povodne dal v inej teme.

Pre tych co chcu nazorne vediet o co ide:
Rare footage of secret churches in China : http://www.youtube.com/watch?v=rxX2_D11qBw

Cirkev bez velkych struktur a honosnych sidiel, skor evangelikalna a radikalna v ucenictve:
Underground House Church Movement In China - Part 1 : http://www.youtube.com/watch?v=XUOP7g8cMXw
Underground House Church Movement In China - Part 2 : http://www.youtube.com/watch?v=6en2TfPTyB8
Underground House Church Movement In China - Part 3 : http://www.youtube.com/watch?v=Q23fF3oEjjM
Underground House Church Movement In China - Part 4 : http://www.youtube.com/watch?v=Ho-94KBLmC8
Underground House Church Movement In China - Part 5 : http://www.youtube.com/watch?v=Y17dKp0kM4Y
Underground House Church Movement In China - Part 6 : http://www.youtube.com/watch?v=9gbxA5Y7lLw
Underground House Church Movement In China - Part 7 : http://www.youtube.com/watch?v=tbY-knYSksM

V jednom z tych videi napriklad sluziaci hovori, ze vysli s Evanjeliom a kazali ho uplne hocikomu a vsade, na ulici, po domoch, kdekolvek. Ked sa ujalo ostali tam a sluzili ludom.
Kdesi takto byvali vonku za dedinou, v poli nie v dome asi sest mesiacov...
lebo Jezis.

Toto je navrat od institucionalizmu k zivotu vydanemu Bohu ako to bolo kedysi na zaciatku.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 641  ~  Člen od: 15 január 2008  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2015 Upozorniť moderátora 

MartinP

Odoslaný - 05 február 2014 :  18:20:48  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Prikladov hore je dost.

Dotyka sa ma ten nepomer.

Usporiadana a navonok tak pokojne posobiaca cirkev ma iba minimalny rast. Ohen vo veriacich takmer nie je, su ako utlmovy program. To vidime aj u nas kostoly ano ludia v nedelu sice hej ale akosi ziadny zufaly plac za Bohom, ziadny krik posli si mna!

Chudobna a prenasledovana cirkev ma ten neuhasitelny ohen v sebe a robi vsetko aby tento poklad rozdala dalej aj tym co ju prave prenasleduju.

Ako vnimate nasu evanjelizacnu horlivost?

Je vobec nejaka, viete ju v sebe poznat? Alebo sice ste niekde usporiadane zaradeni no akosi sa nic nedeje...lebo rodina, lebo mam stretko a tam som zapojeny raz do tyzdna a pod. len navonok do okolia neprenika ten zivel, chyba ohen, ziarliva tuzba mat vsetky svoje deti pri sebe zachranene a spasene a velmi zivo osobne zamilovane do Boha.

Pan hovori: Co vam hovorim do ucha, vy kricte zo striech...

a nic?

Skusal niekto z vas nejake evanjelizacne aktivity, daco nepredvidatelne, co nemozeme ale ani nechceme velmi ovladat, ked sme ochotni byt pouziti a sme otvoreni posluchat Jeho usmernenia?

Aj keby to bolo uz davnejsie, skuste nieco spomenut, napiste ako vam to islo.

Skusili ste niekedy dat sa doslova ako list vo vetre odviat Duchom kamkolvek vas odveje?
Vist naslepo, bez jedla, bez penazi s Bohom v srdci kamkolvek vas zavedie?
Dat sa aspon na nejaky cas doslova do sluzby Evanjeliu na plny uvazok ?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 641  ~  Člen od: 15 január 2008  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Koki

Odoslaný - 05 február 2014 :  20:11:53  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Martin, Slovensko nie je miliardová Čína, kde sa kresťanstvo vníma ako exotická a nekonformná novinka. Ale ubezpečujem ťa že aj u nás sú zapálení kresťania, aby si sa raz nedivil.

http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1460  ~  Člen od: 14 september 2013  ~  Posledná návšteva: 25 marec 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MartinP

Odoslaný - 06 február 2014 :  09:38:58  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Nechaj Cinu Cinou asi si tam nebol evanjelizovat, tu je ako priklad.

Daj co si zazil, ako ste isli a co ste robili a co to vam alebo inym dalo.
Bavme sa ci a ako v nas zije tuzba niest evanjelium, konat navonok.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 641  ~  Člen od: 15 január 2008  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 06 február 2014 :  13:15:52  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Nechcem prispievať do takto ladenej témy, len chcem upozorniť, že nie každý je povolaný k tomu, aby ohlasoval evanjelium. K tomu je povolaná Cirkev ako celok, jednotlivé údy môžu mať a aj majú diferencované úlohy.

Alebo by sa ešte dalo napísať - načo sme na svete?

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MartinP

Odoslaný - 06 február 2014 :  18:28:14  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Mozes dat svojmu prispevku svoj osobity ton. Kazdy uprednostnuje nieco ine.

Mame vacsinove nabozenstvo ale zda sa, ze s mensinovym prezivanim zivej viery.
Ludia vsak radi prijmu ak objavia co sa im naozaj ponuka. Zial velmi vela ma mylne predstavy o Bohu, rozne len nie velmi velmi lakave lebo je nadherny a milovania hodny vo vsetkom co JE a co kona.

Mnohi nevidia Boha pritazliveho a treba s tym nieco robit zo strany tych co Ho takeho vidia a mozu im pomoct.

Priklad dvoch verzii cirkvi v Cine je celkom lapidarny. Pozri si niektore video a skus si odpovedat kde sme asi tak my a ci je to v poriadku.

Naschval sa pytam ci vobec mame hlad ohlasovat Jezisa inym ludom.
Viem, ze to nema kazdy ako poslanie ale vsetci mame svedectvo podavat celkom urcite.

Zaujima ma to skor v urovni mame ten ohen alebo nie, ci to vnimame ako jasne svetlo, ktore nema ostat pod postelou.

Otazka je to vazna. Ak je On pre nas radostou a vzacnostou ako by sme inych o tuto radost mohli pripravit a nepodelit sa...

Vies sam, ze ani zdaleka nie su vsetci osloveni Pravdou a ani zdaleka nie vsetci co si myslia, ze ved ja verim, ze Boh je, naozaj veria Jeho Slovu, takze velmi mnohi potrebuju pomoc.

Tu sa ludia nazyvaju spravne veriaci.
Patri do tejto viery aj ten jej ucinok, ze mame hlad sirit Jeho Slovo?
Ako sa to teda prejavuje skuste to nejak po svojom opisat.

Nie je to len striktne vazna vec,
takato tema moze byt aj vesela aj poucna.

Koki

Odoslaný - 06 február 2014 :  23:50:31  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Ako a čo mám k tomu napísať, ohlasovanie je mojim krédom a životným štýlom od začiatku. V deväťdesiatych rokoch, keď som ako mladík chodil po modlitebných spoločenstvách, stretával som sa často aj s inovercami a neveriacimi, a myslel som si že snáď obrátime svet. Neskôr som videl, že to vôbec nie je také ľahké dokonca ani s mojim vlastným obrátením. Takže aspoň posledné roky čo mám internet už nie som taký akčný, ale snažím sa svedčiť potichšie, skôr dobrými skutkami a slovami, či už v rodine, v paneláku, na pracovisku, a príležitostne. To mladícke nadšenie sa časom trochu upokojilo a vyzrelo, ale nestratilo nič s tej pôvodnej túžby zaniesť kresťanstvo druhým. Niektorí moji známi svojho času odišli na misie do Ruska a inde, niektorí do reholí či ku kňazstvu, a niektorí sme boli povolaní zostať tu doma, mňa zvlášť priťahujú bezdomovci.

http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1460  ~  Člen od: 14 september 2013  ~  Posledná návšteva: 25 marec 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MartinP

Odoslaný - 07 február 2014 :  09:51:44  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Pekne si to napisal.

Pomahat ludom v nudzi je dobry sposob ako sa ty sam mozes stretnut s Bohom,
celkom iste sa priblizujes do zhody s Jeho srdcom. Zalezi uz len na tom ako sa pri tom k ludom stavias. Mozes sa stat doslova potrubim pre pozehnanie, nositelom svetla a zazivat ako si ta Boh pouziva ked obracia ludi.

Ziskavat duse z tmy do Jeho svetla, nepoznam nic zmysluplnejsie.
Boh pritom buduje teba aj ludi okolo teba.

Dakujem, koki, takze ty mas v sebe tento hlad a navyse aj nieco konkretne robis. To druhe hladam, ci mame taky hlad, ktory ma nejaky konkretny vystup.

Zelam ti aby v tvojej pomoci vnimali predovsetkym lasku a pritomnost Ziveho Boha.
Ak toto zacitia, zacnu sa pytat a sami budu chciet zistit a prijat co mas ty v sebe. Nech sa ti to dari.

Koki

Odoslaný - 07 február 2014 :  23:26:14  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Neviem, lebo v tomto prípade (pri bezdomovcoch a postihnutých ľuďoch) mi ani tak nejde o evanjelizáciu, ale o stretnutie s Ježišom v chudobných, a službu. Trochu nadsadene ti poviem, že mám dojem ako keby oni evanjelizovali mňa...

butyl

Odoslaný - 07 február 2014 :  23:50:04  Zobraziť profil  Pridať butyl do zoznamu priateľov
Ja ako školopovinný (prvák na SŠ) som sa tiež snažil o nejakú formu evanjelizácie medzi spolužiakmi... Len rozprávať sa o Bohu spôsobom im prirodzeným... no každého to jednoducho prestane baviť a človek je za divného- aj keby som chcel pokračovať- len v rozhovoroch- proste nieje záujem... mne na tom záleží ale neviem kde je chyba... vo mne alebo v nich? mám s tým radšej prestať kým im nesprotivím vieru?... skúste poradiť nejaký spôsob ako vzbudiť záujem...

"Toto robíme pre priateľov, aby so zajatím tela nebola zajatá aj ich duša."

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 273  ~  Člen od: 03 február 2014  ~  Posledná návšteva: 27 december 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Koki

Odoslaný - 08 február 2014 :  00:39:30  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Keď som sa aj s jedným susedom kedysi obrátil, hovorili sme len o Bohu. S druhými ľuďmi, ale aj spolu, keď sme sa náhodou stretli na ulici a hodinku - dve sme tam debatovali, alebo pri našich dlhých večerných rozhovoroch do noci. Bolo to trochu bláznivé obdobie. Katolíci, protestanti, Svedkovia Jehovovi, hinduisti, ateisti, všetko sa to mlelo kvôli Ježišovi...
Skús teda medzi nimi menej o náboženstve hovoriť, ale o to viac konaj pravdu a dobro... Pristupuj k iným s milosrdenstvom a s pokorou. A keby tvoji spolužiaci vraveli niečo proti Cirkvi, snaž sa ju zmierlivo obhajovať. Keby ateisti spochybňovali Boha, pripomeň im divy prírody, vznik sveta, a pod.
Nech ti žehná Pán.

mino

Odoslaný - 10 február 2014 :  08:20:39  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:
Nechcem prispievať do takto ladenej témy, len chcem upozorniť, že nie každý je povolaný k tomu, aby ohlasoval evanjelium. K tomu je povolaná Cirkev ako celok, jednotlivé údy môžu mať a aj majú diferencované úlohy.

Alebo by sa ešte dalo napísať - načo sme na svete?

Pôvodne zaslal Mx - 06 február 2014 :  13:15:52

MartinP preco neupozornis na schizofreniu tu? Preco nevytiahnes x dokumentov o "evanielizacii" a "misiach", ktore stihol vychrlit pokoncilny Rim a nedokazes ze tu niekto klame?

ja viem ze dnesni modernisticki sedevakantisti maju papeza ked im schvaluje "konsekrovanie oblatok", "protestantske terapie" atd. ... tam zrazu ma ten papez Neomylnosti hadam aj nazvys. ( ta zavislost na tych pokecoch a oblatkach- niektori aj dvakrat za den, to uz vypada na pripad pre panov v plastoch)

A ked im schvaluje ako "evanjelizovat", a dava priklad ako "evanjelizovat" aha ho ake vykrucanie.

Aspon pozaduj nech sa vyfarbia takito schizofrenici a usmernia nas vsetkych do historie, kde si katolici takto pekne vyberali. Kde mali rozdelene rozhodnutia papeza na tie co sa posluchaju a tie co sa neposluchaju.

Strasne ma to zaujima, lebo tito pokoncilni modernisticki niekedy ( podla vlastneho uvazenia) sedevacantisti tu strasne klamu a zavadzaju, a zrejme zneistuju vsetkych co pocuvaju papeza v Rime.

Nepaci sa mi ta sportova disciplina niektorych pokoncilnych katolikov, ktori nevedno ako rozdeluju nariadenia svojich autorit na take co posluchaju a take co neposluchaju.

Ja sa potom citim diskriminovany, lebo modernisti ma velakrat "odbavia" tym, ze udajne sedevakantisti je x siekt. ( pritom murari mozu nasekat aj viac) a aha, ked pod "papezom" bujneju sekty- prakticky co zdruzenie, spolok atd. to ina vierouka, mravouka... tak vsetko je ok, lebo je v tom ohromna jednota, lebo vsetci "posluchaju a podriaduju sa" papezovi.

Myslim ze tento schizofrenicky, dokruteny, a pokrytecky nazor tu treba rozhodne vyriesit. Inak sa bude klamat, zavadzat, prekrucat...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MartinP

Odoslaný - 10 február 2014 :  12:53:28  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
butyl:
citácia:
Ja ako školopovinný (prvák na SŠ) som sa tiež snažil o nejakú formu evanjelizácie medzi spolužiakmi... Len rozprávať sa o Bohu spôsobom im prirodzeným... no každého to jednoducho prestane baviť a človek je za divného- aj keby som chcel pokračovať- len v rozhovoroch- proste nieje záujem... mne na tom záleží ale neviem kde je chyba... vo mne alebo v nich? mám s tým radšej prestať kým im nesprotivím vieru?... skúste poradiť nejaký spôsob ako vzbudiť záujem...

Pôvodne zaslal butyl - 07 február 2014 :  23:50:04

Myslim, ze si najskor potrebujes ujasnit svoju vieru.

Pavol povedal, ze Bozie Kralovstvo sa pozna podla moci a nielen podla reci. To je velmi dobre voditko ako sa postavit k sireniu Bozieho Slova. Ohlas Jeho Kralovanie ponad moznosti sveta a potom sa presne podla Slova aj modli za uzdravenie chorych.

To je jednym zo znameni, ktore budu sprevadzat tych, ktori uveria ...
na chorych budu ruky klast a ti ozdraveju.

Tu sa jasne hovori, ze to je o nas veriacich, nielen o specialne ustanovenych sluziacich. Treba mat iba zivu vieru a pokoru pred Bozim Slovom pred Pravdou.

Boh sa pysnym protivi
a pokornym udeluje milost.

Bud v pokore a ocakavaj podporu od Boha, lebo On prvy miluje svoje Slovo a dodrzuje Ho, takze aj nam treba naozaj zit vierou v Jeho Slovo.
Ak sa budes modlit budes vidiet vysledky, ale aj keby to nebolo hned nedaj sa zvyklat. Boh naozaj uzdravuje a ti co sa za to modlia to vedia.
Nevedia to len ti co sa nemodlia.

V momente ako to nastane, mas otvorene dvere srdca a mozes rozpravat o Jezisovi a o Jeho Laske, ktora nam aj uzdravenie celeho cloveka prinasa. Celeho cloveka teda aj tela aj duse aj mysle, vsetkeho.
V takej situaci sam Pan Jezis s Duchom Svatym evanjelizuje cez teba a oslavuje Otca.

Pisem ujasnit si svoju vieru, lebo to moze byt dost velkou vyzvou kym si v sebe urobim jasno, ze toto naozaj je dostupne aj cez mna a dnes.
Ale pisem to aby si sa nezlakol, prave naopak aby si nezapochyboval, ze sem mame pristup vierou. Rozum to moc nema ako spracovat ale viera nas uci dovere Bohu, ked mame este len Jeho slub "iba" Slovo.
Tym Slovom vsak Boh stvoril vsetko.

Nim, skrze Neho a pre Neho bolo vsetko stvorene na Jeho Slavu.

Pre veriaceho je toto Slovo Zive a Zivotodarne, je to Boh Vsemohuci, Vecny a Pravdivy. V tom Slove je moc spasit nase duse a ono je verne, ucinne a doveryhodne.

Koki

Odoslaný - 10 február 2014 :  19:29:16  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Martin, vieš čo ma už dlhšiu dobu zaujíma? Asi sa budeš čudovať, ale Židia. Zvlášť tí čo boli za totality komunistami. Dnes sú už dôchodcovia o desiatky rokov starší, a keď ich náhodou stretnem, neviem ako na to... Asi zostáva už len skrytá láska s modlitbou. Nemáš podobné starosti?

Mx

Odoslaný - 10 február 2014 :  19:41:22  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:

Jednoduchá rada, stará desiatky rokov, no v dnešnom priveľmi sekularizovanom svete podľa mňa veľmi rozumná.
Ži ako katolík a oni sa začnú pýtať, prečo si iný a potom budú mať Tvoje slová úplne inú váhu. Aspoň mne to takto funguje.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 10 február 2014 :  20:41:48  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Jednoduchá rada, stará desiatky rokov, no v dnešnom priveľmi sekularizovanom svete podľa mňa veľmi rozumná.
Ži ako katolík a oni sa začnú pýtať, prečo si iný a potom budú mať Tvoje slová úplne inú váhu. Aspoň mne to takto funguje.

Pôvodne zaslal Mx - 10 február 2014 :  19:41:22

No, len ked sa ho zacnu pytat a on nebude vediet odpovedat, kedze podla vsetkeho neovlada ani detsky katechizmus?
Radsej nech sa nepusta do reci, lebo to, ze nebude mat odpovede ho zneisti a stane sa z neho odpadlik.
Dobra rada pre butyla je momentalne jedine odporucanie studia katechizmu. Detskeho. Katolickeho.

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 11 február 2014 :  01:36:38  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pôvodne zaslal Mx - 10 február 2014 :  19:41:22

No, len ked sa ho zacnu pytat a on nebude vediet odpovedat, kedze podla vsetkeho neovlada ani detsky katechizmus?
Radsej nech sa nepusta do reci, lebo to, ze nebude mat odpovede ho zneisti a stane sa z neho odpadlik.
Dobra rada pre butyla je momentalne jedine odporucanie studia katechizmu. Detskeho. Katolickeho.
Pôvodne zaslal janka - 10 február 2014 :  20:41:48

Presne tak, Janka, napísať "ži ako katolík" znamená presne to. Veď nemôžem žiť ako katolík, ak neovládam katechizmus a veci s tým spojené tak, ako náleží môjmu stavu a veku. To by som napísal, aby žil ako kresťan (čo u mňa dostáva mierne pejoratívny nádych).

Takže ďakujem za upozornenie, že som to nenapísal dostatočne explicitne.

RKC

MartinP

Odoslaný - 11 február 2014 :  08:39:01  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
citácia:
Martin, vieš čo ma už dlhšiu dobu zaujíma? Asi sa budeš čudovať, ale Židia. Zvlášť tí čo boli za totality komunistami. Dnes sú už dôchodcovia o desiatky rokov starší, a keď ich náhodou stretnem, neviem ako na to... Asi zostáva už len skrytá láska s modlitbou. Nemáš podobné starosti?

Pôvodne zaslal Koki - 10 február 2014 :  19:29:16

Nejak to moc neriesim, skor som vdacny ak to niekto preziva ako svoje a nieco aj robi. Pokial chces niecim zvlast nedobytnym pohnut obetuj nieco. Vediet sa obetovat, zapriet ,nieco znasat ako naliehanie na Boha ale v laske a pokore voci Nemu za obratenie niekoho je velmi cenne v Bozich ociach. Najma ak je to laska, ktora sa ozyva a je to obet bolava pre laskyplne srdce. Telo to ani tak nemusi byt, dolezita je laska v srdci. Nemyslim nejake sladke vzdychanie ale na sucitnu a vznesenu, zodpovednu lasku, ktora vsetko vydrzi, vsetko zdola, vsetko posvati a nikdy nezanikne.
Najviac miluje ten kto aj svoj zivot da za svojich priatelov.
Takto to myslilm, niecim umierat sebe a ponukat sa Bohu za niekoho ineho. Da sa to cvicit kazdy den na drobnostiach. Je to ako utrpenie znasane s Kristom z lasky k Nemu za zachranu Jeho deti.

Bozie skutky mame oznamovat na Jeho slavu, tieto obety je dobre uchovat ako tajomstvo, su to sukromne prejavy dovery Bohu a je to nieco intimne medzi nami a Bohom. K laske to patri ale inde sa to nehovori.

Vlastne som ti o zidoch nic nepovedal, skor o nas. Dufam, ze ti to bude uzitocne.

butyl

Odoslaný - 11 február 2014 :  10:03:08  Zobraziť profil  Pridať butyl do zoznamu priateľov
Nemyslím si že ak nebudem mať odpoveď stane sa zo mňa odpadlík... som si celkom vedomý že na mnohé otázky nepoznám odpoveď ale zatiaľ sa nenaskytla situácia kedy by som nevedel odpovedať (ono tie otázky na ktoré som odpovedal boli poväčšine dosť primitívne)... s katechizmom to je horšie- zatiaľ som prečítal len ten žltý YOUCAT no nemyslím si že na to aby som žil ako katolík je nutná úplná znalosť katechizmu (poznám mnoho ľudí ktorý katechizmus ani nevideli no výchovou od rodičov si osvojili "život" katolíka)

"Toto robíme pre priateľov, aby so zajatím tela nebola zajatá aj ich duša."

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 273  ~  Člen od: 03 február 2014  ~  Posledná návšteva: 27 december 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 11 február 2014 :  21:38:23  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Nemyslím si že ak nebudem mať odpoveď stane sa zo mňa odpadlík... som si celkom vedomý že na mnohé otázky nepoznám odpoveď ale zatiaľ sa nenaskytla situácia kedy by som nevedel odpovedať (ono tie otázky na ktoré som odpovedal boli poväčšine dosť primitívne)... s katechizmom to je horšie- zatiaľ som prečítal len ten žltý YOUCAT no nemyslím si že na to aby som žil ako katolík je nutná úplná znalosť katechizmu (poznám mnoho ľudí ktorý katechizmus ani nevideli no výchovou od rodičov si osvojili "život" katolíka)

Pôvodne zaslal butyl - 11 február 2014 :  10:03:08

Mx Vam nakoniec tiez odporucil vzdelavanie.
Tu zltu macku zahodte, citajte katolicky Katechizmus.

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Gregorius

Odoslaný - 11 február 2014 :  21:49:09  Zobraziť profil  Pridať Gregorius do zoznamu priateľov
Ja doporucujem podlahov katechizmus tam je vsetko do detailov vysvetlene

Gratias agamus domino deo nostro, dignum et iustum est.
Professio fidei Tridentina

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 05 máj 2013  ~  Posledná návšteva: 13 jún 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Koki

Odoslaný - 18 apríl 2014 :  08:51:00  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Nenájde sa tu katolícky teológ, ktorý by pod nižšieuvedeným článkom vedel odpovedať na námietky rabína voči osobe Ježiša Krista?
http://www.delet.sk/zivot-a-judaizmus/nabozenstvo/preco-zidia-nepovazuju-jezisa-za-spasitela

MartinP

Odoslaný - 27 júl 2014 :  03:41:53  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Vratme sa k evanjelizacii. Na tuto temu hovoril Pan Jezis rukolapne teda skutkami.

On sam ohlasoval Bozie Kralovstvo a uzdravoval vsetky choroby, vsetky neduhy a oslobodzoval kazdeho.

ale to nie je praca iba pre Pana Jezisa.

Toto je to co prikazal robit Dvanastim, ked ich posielal lebo aj oni mali robit to co On prisiel robit a sam stale robil.

ale to nie je praca ani pre iba Dvanastich.

Pan Jezis povedal Zatva je velka a pracovnikov malo a okrem Dvanastich vybral dalsich sedemdesiatich dvoch a opat rovnako ako robil On poslal konat aj ich.

a opat neskoncil pri tychto lebo to nie je praca iba pre zopar urcenych

ked sa Pan Jezis lucil pred odchodom do neba, prikazal svojim aby urobili ucenikmi vsetky narody... a tak je to praca pre vsetkych a po vsetky casy.

Nepovedal studujte ale este aj nie celkom znalym uz povedal ohlasujte Bozie Kralovstvo a uzdravujte ich chorych, povedal ze po krste bude veriach sprevadzat kopa znameni a samozrejme uzdravovanie je medzi nimi.

Stale plati ohlasujte Bozie Kralovstvo a uzdravujte chorych...

Je to ucinne a pritom jednoduche, ked mame vieru konat co Pan Jezis vravi. Treba verit tomu co vravi a ist to konat, hned budete sami zazivat co On znamena:
http://www.youtube.com/watch?v=x5CVc6uO6N8

aj v ovela tazsej verzii:
http://www.youtube.com/watch?v=g8myYNAlW6U

Tu je sluzba s sokujucou jednoduchostou ukazujuca silu Evanjelia na premnohych uzdraveniach doslova kdekolvek na ulici a aj uplnymi novacikmi vo viere lebo to nie je o nastudovani ale o uvereni:

http://www.thelastreformation.com/miracles-at.html

Obsahuje prakticke vyucovanie, prekvapujuco hlboke a budujuce, nazvane The Pioneer school:

http://www.youtube.com/watch?v=CIQdkt91ESQ&list=PL62F7NXKqmsvSmr4KtvYyiNSd0bGazjtV

Vyucovanie s porozumenim duchovnym veciam, obdarovaniam. Napriklad objasnuje omyly prameniace z nechodenia v zivote z Ducha a z toho prameniace chybne interpretacie Pisma v roznych denominacnych prostrediach.
Vela svedectiev a praktickych prikladov z dnesnych dni.

Koki

Odoslaný - 04 september 2014 :  14:11:30  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
K viere a k Cirkvi je možné sa verejne prihlásiť nielen krížikom zaveseným na krku, ale aj nápadnejšou formou - oblečením s kresťanským motívom.
Na doleuvedenej stránke nájdete radu, ako získať originálne tričko s kresťanskou potlačou, buď podľa tam ponúknutých, alebo vlastných motívov ktoré zašlete výrobcovi, a za niekoľko dní máte želané tričko doma.

http://www.kristus.sk/tricka-a-mikiny/

A keby niekto nevedel čo nosiť na srdci, môže si dať vytvoriť niečo aktuálne, napr. emblém Aliancie za rodinu, nápis Pro-Life, logo Rádia Vatikán, Tv. Lux, alebo trebárs (už neaktuálne) logo Roku viery - tuná sú k nemu grafické súbory:
http://www.usccb.org/beliefs-and-teachings/how-we-teach/new-evangelization/year-of-faith/year-of-faith-graphics-and-downloads.cfm

PS: Dúfajme že pri logách nebudú problémy s autorskými právami...
Chce to skrátka len dobrý nápad na vhodné tričko, a mať k dispozícii aj kvalitnú predlohu vlastného motívu, lebo z hocijakých malých obrázkov to nebude ono.

MartinP

Odoslaný - 04 september 2014 :  17:33:50  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Vyssie je prispevok o Evanjelizacii podla Slova - konajte skutky viery presahujuce moznosti sveta hlasajte zvest o nasej spase a potrebe Krstu s dorazom na nastartovanie realnej skusenosti s tymto Zivotom - zacat zit ako novi v Bohu.

To je to robte mi ucenikov zo vsetkych narodov...

Nizsie je tiez typicky prispevok: Evanjelizacia nosenim tricka s obrazkom.

Ano, obrazky mozu nieco napomoct zviditelnit ale naco treba obrazky ked sa zije Evanjelium naplno?
Pozrite si hore uvedene videa ako skutky oslovuju ludi a netreba ziadne obrazky.

Bez ucinnej lasky, bez skutkov viery v moci je tricko iba prazdna nabozenska forma.

Koki

Odoslaný - 04 september 2014 :  19:36:34  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Tak je Martin, lebo celibátny odev či laické oblečenie s katolíckym námetom by bolo málo, keby sme sa nesnažili žiť bohumilo a kresťansky aktívne. Inak ja osobne si na von radšej oblečiem tričko s katolíckym logom, než akékoľvek iné. Mysli si o tom čo chceš, no ja mám z toho radosť, dokonca som na to hrdý.

Strana: z 10 Previous Topic: Oslobodenie Téma Next Topic: prihovor <3  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06