|
Odoslaný - 29 júl 2013 : 09:26:13
|
citácia: citácia: baránok, a vy nie ste v Riu? Je tam karneval, tam treba byť. Pôvodne zaslal mino - 28 júl 2013 : 15:56:53 Ja drahý mino, bojujem proti ZLU najmä skutkami, nie slovami. Ja nie som v Riu, ale od zajtra budem strojcovi zla uťahovať slučku okolo krku. A napriek tomu, že ma označujete ako modloslužobníka, či člena sekty, s JEHO pomocou to verím opäť zvládneme. Pôvodne zaslal baránok - 28 júl 2013 : 19:54:40
baránok, nejak som si vás v tom rúbanisku nevšimol. A akože idete "uťahovať slučku" "strojcovi zla"? |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2013 : 21:46:57
|
citácia: Vidíte, Janka, nič v zlom, ale toto svedčí naozaj o vašom veľmi obmedzenom chápaní kresťanskej viery. Vy ste už vtedy mali sklon k sektárskemu zmýšľaniu, ktoré s prejavuje práve tak: my, a jedine my sme spasení, Boží obľúbenci, všetci ostatní - k čertu... Ale Pán v evanjeliu taký naozaj nebol, v Biblii je veľa výrokov, ktorí hovoria, o tom, že aj mimo rámca vyvoleného Božieho ľudu /jedno či v SZ, či v NZ/ sú ľudia, ktorých chce Boh priviesť k sebe, dokonca ich niekedy dával za vzor Židom a svojim učeníkom /pohanský stotník, Samaritán a i./ A okrem toho kresťania predsa majú s nami v istom zmysle - na rozdiel od pohanov, neveriacich a pod. - doslova podobnú "krvnú skupinu" /duchovne/ pretože veria v Boha toho istého, ba aj v Trojjediného, živia sa v podstate tým istým Písmom. A možno povedať, že luterán, modliaci na bohoslužby a zachovávajúci Božie príkazy je v istom zmysle viac "katolíkom" /podľa praxe, nie litery/ ako ten katolík, ktorý síce je pokrstený, ale nič nezachováva, a žije horšie ako pohan... Naozaj ako hovorí sv. Augustín a iní, že " mnohí, čo sú vonku, sú vnútri, a mnohí, čo sú vnútri, sú vonku". Dokonca vám poviem, jeden fakt, že ešte pred koncilo 1953 roku pápež Pius XII. exkomunikoval jedného amerického jezuitu Feenaye za to, že hájil doslovný význam zásady „extra Ecclesiam nulla salus“ /mimo Cirkve niet spásy/, že totiž všetci, ktorí nie sú katolíci, nemaj nádej na spásu. Predchádzalo tomu jasné stanovisko Posvätného oficia z 8.8.1949, které celkom odmietlo toto úzké a exkluzivne chápánie spásy.Pôvodne zaslal Elo - 27 júl 2013 : 08:56:24 podla Katolickej nauky nalezi k tomu, aby dospely clovek bol skutocnym clenom Cirkvi, trojake pojitko: vyznanie viery, ucast na svatych sviatostiach a socialne spolocenstvo.
Čo máme činiť v prvom rade, ak chceme byť spasení? Ak chceme byť spasení, máme v prvom rade veriť všetko, čo Boh zjavil.
nie su clenmi Cirkvi: neveriaci, verejni bludari, verejni rozkolnici.
pokrsteny katolik, nic nezachovavajuci(neveri, co uci KC, neucastni sa sviatosti, nie je podriadeny pastierom CIrkvi) nieje clenom KC rovnako ako tento katolik
citácia: POkiaľ ide o tých "neživé údy KC", tých je naozaj aj u nás veľa, ale zato ich považujeme za katolíkov, aj ked hriešnych /do určitej miery sme všetci hriešni, aj ked sme vo Svätej KC.../ Pôvodne zaslal Elo - 27 júl 2013 : 08:56:24
ak je nezivy, to znamena, ze nema milost posvacujucu co to znamena, ze do urcitej miery nemame milost posvacujucu? bud ju mam alebo nie
citácia: Ale Janka, nie, to nebol katechizmus, ale vaša neochota správne chápať katechizmus a katolícku vieru. Už vtedy ste boli vedľa v tom, že ste si nijako nedali vysvetliť, ani od kňaza, ako ten katechizmus chápať, a sama priznávate, že ste už vtedy si vybrali l en ten jeden katechizmus, alebo nejaký predkoncilový, ale ste tvrdošijne odmietali pokoncilový. /Už tam ste mali v seebe "vírus" sedevakantiszmu naočkovaaný.../ A predsa katechizmu nie je zoznam dogmatiky, len je výklad pre ľud. Sú to práve cirkevné dokumenty ako sú dogmatické spisy Magistéria, či oficiálne cirkevné Katechizmy /nie jednotl. autora, ale Magistéria ako je tento posledný veľký KKC/, či dokumenty koncilu sú smerodajné pre katolíkov. Pôvodne zaslal Elo - 27 júl 2013 : 08:56:24 ja, ze som si nedala vysvetlovat od knaza? vsak som sa pytala a pytala som sa aj Vas vsak co sa ucim z tohto katechizmu, tak ten je z r. 1966! vybrala som si ho preto, lebo je pisany jednoducho pre deti, tak co sa neda pochopit na tych jednoduchych vetach podla Vas? v katechizme je zaklad, ako moze jeho vyklad popierat jeho zaklad? nijako lebo co som ci citala vyklady, tak tie zaklad pekne rozvijaju, to len Vy tu tvrdite same cudesne veci
citácia: Nemožno byť katolíkom, ktorý si povie, že pre neho záväzné napr. cirekvné právo zo stredoveku, a nie posledné právo. To isté platí aj o katechizme. No ale vy ste, Janka, nehnevahjte sa /zrejme aj v živote/ paličatá, radi si postavíte hlavu, a podľa mňa táto paličatosť, a nie katechizmus rozhodle vo váš neprospech /že ste teraz nie katolíčka, ale sektárka.../ Keby ste boli, Janka, katolíčka ako sa patrí, tak by ste sa nepoliehali na svoju hlavu /obmedzenú, ako sme všetci.../, ani na rozumy Mina, či Rafaela, a ak ste neboli spokojní so mnou ako kňazom /v poriadku, priznám, že som vás neuspkojil, poznám lepších odo mňa - mnohých.../, tak by ste vyhľadali nejakého dobrého kňaza, s ním sa porozprávali osobne /je to vždy lepšie ako na pochybnom fóre.../, a na základe toho sa rozhodli. Určite, ak by ste chceli, našli by ste... Ale ako katolík by aj podľa evanjelia mal počúvať svojich predstavených, teda duchovných, ved načo Pán povedal "Kto vás počúva, mňa počúva"?... Ale pre vás nebol nikto dobrý, aj na pápeža ste si dovolili, jedinou autoritou pre vás bol Rafael, Mino... Hľa, toto sú tie pravé príčiny, ostatné sú vami namaľované pekné obrázky... /Prepáčte za otvorenosť, ale ja nie som 20-ročný, čosi som preskákal, a nedám si čokoľvek nahovoriť/ Pôvodne zaslal Elo - 27 júl 2013 : 08:56:24 ake pravo zo stredoveku? ani neviem, co to ma byt ja sa drzim toho posledneho, lebo tam je istota vsak ste uceny aj v Mravouke, tak by ste mohol vediet, ze tak mozem robit a co mi furt podsuvate, ze mam autoritu mina a Rafaela? to si mam aj ja na Vas vymyslat, aby sme si boli kvit?
citácia: Zasa som si istý, že vy to nazývate katolíckym, ale v skutočnosti to boli predkoncilové katolícke, a nie pokoncilové. Rozdiel medzi nimi je len v hlbšom chápaní veci a v pastoračnom prístupe, určite nie v dogamtickom. Vysvetlím: 1/ Otvorenosť KC svetu - to nie je vec dogmatiky, ale prístupu. Boli doby, keď bola Cirekv svetu otvorená, ba - dalo by sa povedať - že sama tvorila svet /stredovek/. V dobe modernej, začiatkom 20. storičia sa KC zdalo, že treba sa od sveta izolovať, lebo svet agresívne vplýva svojím zlým vplyvom, katolíci tým strácajú vieru, nevedia sa brániť.... . Ale postupne sa toto zmenilo, lebo že svet sa zosvetáčtil //nie vinou KC, ale vplyvom nových revolúcií: informačná, sexuálna a pod./, tak už nebolo možné sa obraňovať izolovaním a uzatváraním, preto KC prešla do útoku, a snažila sa svet nanovo evanjelizovať, teda obracať, privádzať ku Kristovi. A to sa nedá tak, že budem doma zavretý, a s nikým neveriacim nebudem komunikovať... Preto tá otvorenosť svetu: nie, aby sme sa mu prispôsobovali, ale ho menili svedectvom svojho života. Preto bola napr. aj tzv. Katolícka akcia, aj iné iniciatívy a vznikli aj nové hnutia v Cirkvi zamerané práve na to... 2/Ekumenizmus a náboženský dialóg: Proti zjednoteniu v princípe nemôže byť nijaká teológia, ani katechizmus, a KC sa vždy o to snažila /napr. lyonský a Flourentský koncil spolu s pravoslávnymi, pokus získať späť luteránov a pod./. To je predsa v Písme. No opäť boli časy, keď sa začal ekumenizmus forsírovať zo strany protestantov ako alebo mix všetkých cirkví, alebo vzájomné tolerovanie všetkých cirkví vo všetkom, teda nezáväznosť.... Taký ekumenizmus samozrejme KC neprijala. Preto bola zo začiatku, zhodou okolností , pred koncilom, proti nemu. Až ked to dozrelo - a to bolo prakticky až po okolo koncilu - KC pochopila, že je zrelá doba na to, aby sa aj KC snažila s inými kresťanmi stretať, zbližovať, a na základe toho budovať medzi nami mosty s cieľom rúcať predsudky, a získať ich pre návrať do KC. Najprv musí byť predsa medzi nami dobrý vzájomný vzťah, až potom môžeme tvoriť čosi ako jednu Cirkev... Ale nikde nie je napísané v dokumentoch KC, žeby KC chcela zahodiť nejaký článok viery a urobiť nejaký kompromis s protestantami. To by bol práve ten falošný ekumenizmus. Stratégia je teda taká, že sa snažíme vzájomne lepšie poznať, spolu sa modliť, stretávať, spolupracovať proti nekresťanskému svetu /v otázke soc. spravodlivosti, obmedzenia potratov, homosexualizmu a pod./, by sme sa navzájom podporovali ako kresťania, ktorých spája viera v Krista. To je všetko. Preto na tom nie je nič zlého. A podobné je to aj s medzináboženským dialógom, o ktorom som už dosť opísal inde. To je nie vec zmiešania viery, ale pastoračný prístup, ktorého cieľom je predchádzať konfliktom, prípadne ako metóda evanjelizácie. To je dnes naozaj znamenie doby - ekumenizmus a medzináboženský dialóg, pretože ak sa kresťania zjdenotia, ich sila a svedectvo sa stane účinnejšie, a na základe toho sa určite obrátia mnohí nekresťania - ak s nimi nebudeme viesť vojny, ale budmem mať priateľský prístup /Tiež možno povedaťž, že v mnohých krajinách potom budú prenasledovať kresťanov menej.../ 3/Sloboda svedomia: Tu je opät nedorozumenie: Je jasné, že nikto nemá práva myslieť si čo chce nezávisle na Bohu. V tomto zmysle nikto nemá slobodu svedomia. V tomto zmysle bola predkoncilová KC proti slobode svedomia, a v tomto zmysle aj pokoncilová zastáva ten istý názor pokiaľ ide o takéto chápanie. Lenže je tu iný fakt: poznatok skúsenosti života, aj poznatky psychológie, že to nie je také jednoduché s tým svedomím, ako sa prvý pohľad môže zdať. Človek, ako sa o tom presviedčame aj tu medzi nami, nie je len tak schopný zmeniť svoj názor len za základe nejakej informácie. Teda napr. ja niekomu poviem, že pravá Cirkev je katolícka, a kto neuverí, už je zatratený a odsúdený.... To určite tak nie je, pretože vidíte, ani vy, ani ja nie sme len tak ochotní zmeniť svoje zmýšľanie, a cítime, že konáme pritom podľa svedomia. Ale presne takto to cítia, janka, aj luteráni, aj letničiari, aj mohamedýni, aj budhisti. Ba navyše oni boli v tom vychovavaní od malička, a to nie je možné len tak rukou zhodiť na základe počutia. Pretože - ruku na srdce - my ako kresťania pre nich nie sme hodnoverní. Prečo? Práve preto, že sa medzi sebou hádame, škriepime ako tu na fóre, navzájom zhadzujeme, vyvraciame jeden druhého a pod. Preto sa nečudujme, že oni nám neveria. Veď napokon komu majú veriť: nám katolíkom, či baptistom, či pravoslávnym?... Preto oni vo svedomí cítia sa spokojní, a sú presvedčení dokonca, že sú lepší ako katolíci. Napr. idete do islamskej krajiny, tam je morálka rodinná oveľa lepšia, aj kriminalita menšia - lebo tam ženy sú zahalené, je tam mravnostná milícia a pod. A oni sú preto presvedčení, že kresťanstvo je skazené, a nemôže byť od Boha... /Brat Michaela Jacksona sa preto stal moslimom, ked prišiel do Arábie, a všimol si tam morálku v spoločnosti a porovnal s USA.../Práve preto, Janka, musíme rešpektovať ich svedomie, ale nie v tom zmysle, že by sme uznávali obsah ich svedomia /presvedčenie/, ale samotné svedomie. Ved to uznáva aj Písmo. POzrite, čo napísal sv. Pavol apoštol v liste Rimanom 10 kap. Píše o pohanoch vtedajších: "Všetci, čo hrešili bez zákona, bez zákon. Lebo nie tí sú spravodliví pred Bohom, čo zákon počúvajú, ale tí, čo zákon plnia, budú ospravedlnení. A keď pohania, ktorí nemajú zákon, od prírody robia, čo zákon požaduje, hoci taký zákon nemajú, sami sebe sú zákonom. Tým ukazujú, že majú požiadavky zákona vpísané vo svojich srdciach, čo im dosvedčuje zároveň aj ich svedomie aj ich myšlienky, ktoré sa navzájom obviňujú alebo i bránia..."Už na základe toho by vám malo byť jasné, o čo ide, že totiž Boh rešpektuje svedomie ľudí, aj ke´d sa človek mýli, ale mýli sa nezavinene, t.j. nedozvedel sa skutočnú pravdu, alebo /a to je častejšie/ nebol schopný prekonať vplyv svoje výchovy a prostredia, aj keď formálne počul o Kristovi a o KC. No toto nestačilo ho presvedčiť /ako ani ja vás teraz zrejme nepresvedčím.../, hlavne keď nevidel kresťanov alebo KC v dobrom svetle /vplyv anti-propagandy sveta. školskej výchovya pod./. Chápete, prečo KC či chce, čťi nechce, musí rešpektovať svedomia ľudí v tomto zmysle. A myslím, že aj každý človek, pretože aj Boh /ako je to v Písme/ ho rešpektuje. naozaj preto môžu byť spasení aj nekatolíci, aba aj nekresaťnia, presne tak ako to KC vyjadrila v dokumentoch koncilu, čo nepochopili ani lefevristi, ani sedevakantisti, či tradicionalistickí katolíci /ktorí síce zostávajú v KC, ale vnútorne "škrípu".../ Janka /prípadne aj iní/ dobre pouvažujte, čo som tu napísal. Zdá sa mi, že niektorí v tom majú hokej, a preto koketujú s nekatolíckymi názormi a nechajú sa pomýliť... Pôvodne zaslal Elo - 27 júl 2013 : 08:56:24 viem, ze mozu byt spaseni aj nekatolici a neveriaci to som nikde netvrdila
verim, ze: Boh dava hriesnikom dostatocnu milost, aby sa mohli obratit. Boh dava i neveriacim dostatocnu milost, aby mohli byt spaseni.
a na to vyssie:
ucelom Cirkvi je, aby skrze nu a v nej dosiahli ludia nadprirodzenej spasy. |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 30 júl 2013 : 06:28:45
|
citácia: podla Katolickej nauky nalezi k tomu, aby dospely clovek bol skutocnym clenom Cirkvi, trojake pojitko: vyznanie viery, ucast na svatych sviatostiach a socialne spolocenstvo.
Čo máme činiť v prvom rade, ak chceme byť spasení? Ak chceme byť spasení, máme v prvom rade veriť všetko, čo Boh zjavil.
pokrsteny katolik, nic nezachovavajuci(neveri, co uci KC, neucastni sa sviatosti, nie je podriadeny pastierom CIrkvi) nieje clenom KC rovnako ako tento katolik Čestne vravím, že je mi to až humorné počúvať argumentáciu ľudí ako vy, Janka. Pretože naozaj je to presne ako podľa Evanjelia, že nám vyčítate nejaké "smietky v oku", kým vy si neuvedodmujete, že máte "brvno". Veď to ste napísali, Janka, o sebe: to vy ste verejní rozkolníci, lebo ste sa odlúčili od legitímnej KC s legitímnymi predstaviteľmi a kontinuitou, a včlenili ste sa do akejsi domnelej imaginárnej KC, ktorá nemá ani nijakú hierarchiu, ani pápeža. Teda to vy nemáte to "sociálne spoločenstvo" s legitímnou KC... Nezúčastňujete sa jej bohoslužieb a sviatostného života, a namiesto toho sa krčíte po domoch, prijímate "duchovne" ako to nazývatene, namiesto dôstojnej liturgie sa modlíte len zrejme doma tak ako hovorí Pán Ježiš "kde sú dvaja, traja v mojom mene, tam so aj Ja medzi nimi", a toto považujete za dostatočné a normálne, kým naše riadne bohoslužby so všetkými obradmi, s kňazom, ktorí sa tiež stretávame v Pánovom mene, ale aj máme sviatosti, sa opovažujete nazvať "satanskou liturgiou"... Janka, čo ste vy za ľudí? A túto frazeológiu iste nemáte z vlastnej hlavy, lebo len nedávno ste ešte chodili do kostola. To ste si osvojili od Mina a spol. a považujete to celé za Božie osvietenie... No naozaj neviem, či sa mám smaiť alebo plakať...
Teda nespĺňate ani podmienku, že "verím v svätú Cirkev katolícku", pretože tá Cirkev, ktorú vy veríte /predkoncilová/, je už de facto v nebi, ale tá viditeľná, s jej viditeľnými nástupcami, tá žije, a tú neveríte... Takže ani neveríte všetko, čo Boh zjavil, veríte to len akosi imaginárne, zvláštne...
Takže potom je to naozaj pochybné aj s tou vašou milosťou posväcujúcou, na ktorej si tak zakladáte, a ktorú - aako vidieť - nedoprajete nikomu, kto je mimo KC. Ja verím /a to k vášmu šťastiu/ spolu s KC, že milosť nie je monopolizovaná len na tých, ktorí sú aj formálne v KC, lebo Boh vidí /na rozdiel do kňazov a biskupov/ aj do svedomia,eka v jeho okolnostiach. A to je len pre vaše šťastie, janka, že tá KC tak veľkodušne božskxy zmýšľa o tých, čo sú mimo Cirkvi, teda aj o vás. Vy naozaj ak by ste sa mýlili úprimne v súlade so svedomím, tak verím, že môžete mať tú milosť, ak budete viesť život podľa Evanjelia, život kajúci, podľa najlepšieho vedomia a svedomia pred Bohom. Ale ked pozorujem, ako tu pôsobíte, aké reči vediete, ako ste celou dušou zameraná na očierňovanie a kompromitovanie KC, jej pápeža, jej hodnostárov, ako ľahko hneď ich upodozrievate v zlom atd., tak sa ma zmocinia pochybnosti o čistote toho vášho svedomia, a bezúhonnom nábožnom živote /sedevakantistov vôbec.../.
A na ten váš citát, v ktorom sa spomína Dollinger čo povedať? Vy hoodsudzujete, ale v podstate v "inej farbe" napodobňujete, to si neuvedomujete?... Sedevakantisti presne tak ako starokatolíci odhodili KC pre jej údajné chyby nevernosti so starou Cirkvou predkoncilovou. Len u neho je to 1VK, a u vás /a lefevristov/ 2VK. Dodávam, že u pravoslávnych je to 11. storočie. Oni tiež sa považujú za katolíkov východného obradu. Veď tu žijem a viem. Rusi sa tak modlia v krede "#1074;#1077;#1088;#1091;#1102; #1086;#1076;#1085;#1091; #1089;#1074;#1103;#1090;#1091;#1102;, #1082;#1072;#1092;#1086;#1083;#1080;#1095;#1077;#1089;#1082;#1091;#1102;. #1072;#1087;#1086;#1089;#1090;#1086;#1083;#1100;#1089;#1082;#1091;#1102; #1062;#1077;#1088;#1082;#1074;#1086;#1100;"... takže opäť, prosím vás, podľa evanjelia najprv treba vytiahnúť brvno zo svojho oka, a potom budete lepšie vidieť, a zistíte, ako vytiahnúť aj smietku z oka blížneho". Jasné?....
|
Krajina: Russia ~
Počet príspevkov: 370 ~
Člen od: 27 február 2013 ~
Posledná návšteva: 05 november 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 30 júl 2013 : 06:53:20
|
A vidím, že Mino, Rafaeel, Robel a spol. aj tak odignorujú všetko, čo som im odkázal, tvária sa, že nič sa nedeje ako vždy, a opäť vyťahujú "smietky" na KC, ktorj im veľmi vadia. A všetko sú to hypotézy, domnienky, ako keby legitímnosť KC, biskupa, liturgie závisela od nejakého Hyppolita.
Opakujem ešte raz: Všetko jedno, ako to bolo s tou, či onou formuláciou, od koho ona pochádza, alebo nepochádza, aký s akým kúskom ozdoby niekedy ktosi odfotil biskupa Korca a pod. Podčiarkujem, vážení: Aj keby sám biskup Korec bol exkomunikovaný /čo nie je pravda/, aj tak jeho vysviacky sú platné. Aj keby nejaká časť liturgického textu pcchádzala od heretika /čo tiež nie je pravda/, to nemení na podstate veci nič. Predsa to sú všetko len slová, ktoré sú spoločné všetkým ľu´dom. Ak legitímny rímsky biskup KC, pápež, raz odsúhlasil, že nejaký obrad môže byť vyjadrený takými alebo onými slovami, tak je to platné.
On nie je viazaný - pokiaľ ide o formu, slová a pod. - nijakými predchádzajúcimi ľudskými príkazmi jeho predchodcov. Je viazaný len božským právom. Ľudské právo v Cirkvi môže ľudská autorita zmeniť, ale božské nie. A forma liturgie sa týka ľudského práva. Podstatný obsah sa týka samotnej podstaty toho, čo je sv. omša, jej zmyslu, a toto všetko bolo zachované. Pretože v omši podľa NOM je všetko podstatné zachované, to sme vám už vysvetlili. Ja tam aj obetovanie /nás samých v symbole darov chleba a vína, ktoré prinášame na obetu a spájame s Kristovou obetou.../, je tam aj premenenie, aj prijímanie, je tam aj bohoslužba slova.
Takže pripadá mi to, ako ked /trochu to preženiem/ mi niekto dokazuje, že to "auto vám, dôst. pán, nemôže ísť, pretože má odratú farbu na kapote..." A ono, to auto šliape jedna radosť. Vidíte, tá KC ide ďalej, aj biskupi, aj kňazi pôsobia dalej, omša sa slúži ´dalej, a všetko je naozaj platné a milosti prinášajúce, a to by ste si mali aj uvedomiť, vážení farizeji a zákoníci dnešnej doby /sedevakantisti/!.. František nás učí svojím príkladom byť jednoduchší, skromnejší, nie takými kniežatmi, bližšie k ľudom, viac pastiermi, než feudálmi, pánmi, či profesormi, ísť za ovcamai, nečakať len doma, stať sa misionármi atď. Namiesto týchto prázdnychj rozhovorov by bolo lepšie dobre premeditovať jeho skvelé príhovory na SDM v Rio...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2013 : 07:00:42
|
ked vidíš že ťa ignorujú tak prečo vypisuješ traktáty? |
morituri te salutant |
Počet príspevkov: 337 ~
Člen od: 15 december 2011 ~
Posledná návšteva: 30 marec 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2013 : 07:38:48
|
citácia: Opakujem ešte raz: Všetko jedno, ako to bolo s tou, či onou formuláciou, od koho ona pochádza, alebo nepochádza, aký s akým kúskom ozdoby niekedy ktosi odfotil biskupa Korca a pod. Podčiarkujem, vážení: Aj keby sám biskup Korec bol exkomunikovaný /čo nie je pravda/, aj tak jeho vysviacky sú platné. Aj keby nejaká časť liturgického textu pcchádzala od heretika /čo tiež nie je pravda/, to nemení na podstate veci nič. Predsa to sú všetko len slová, ktoré sú spoločné všetkým ľu´dom. Ak legitímny rímsky biskup KC, pápež, raz odsúhlasil, že nejaký obrad môže byť vyjadrený takými alebo onými slovami, tak je to platné.
Nádherný dôkaz pokoncilnej lobotómie, ak vás Elo učia že platnosť sviatostí nezávisia od "formulky" (t.j od formy, a ak vám je fuk že váš "svätiteľ " to dopracoval s krížom aknh kdesi ku novopohanom či hippies, tak potom ste dokonale vypláchnutý pos"koncilný" pseudokatolík, ktorý už ani nevie kto je, čo je, čo robí...
Veľké varovanie pre Katolíkov, kam to dopracuje hocikto kto si nechá vypláchnuť mozog pokoncilnou sektárskou "teológiou"... nakoniec je všetko "v srdci" a na ničom nezáleží... kňazi môžu pri sviatostiach používať formu z Mor ho, nosiť na sebe satanistické kríže... to nie je dôležité...však "v srdci" uctievajú "pána"...
Elo vďakabohu za vás, a za vše modernistické výlevy...slúžite sekte (ako laik) a so sektou, pokiaľ sa nespamätáte aj skončíte...
Elo si dovolil protirečiť náuke Svätej Katolíckej Cirkvi, tam niet čo riešiť. Nemá šajnu o náuke o materiálnej a formálnej heréze.... dokonalý modernista, ktorý nasal všetky modernistické bludy... (dokonca mám dojem akoby pokoncilní katolíci si mysleli že pred koncilom KC všetkých posielala do pekla a len satanský koncil im otvoril nebo... fakt úbohé toto) Nech mu je Boh milostivý.
A len na správnu mieru uvediem lož ktorú tu Elo dal, a to ohľadne Hypolita, heretika, ktorý na konci života dostal rozum, a odvrátil sa od subordinačných bludov, a jeho spisba je komplet heretická a presiaknutá týmto bludom. Takže tu zľahčuje a dokonca aj klame (ak toto učia modernisti, a on to iba papagájuje, tak je to potom gól)
takže čím viac takýchto "kňazov" napr.:
A dobrú chuť... oblátky sú celkom dobré:
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2013 : 10:35:24
|
citácia: citácia: podla Katolickej nauky nalezi k tomu, aby dospely clovek bol skutocnym clenom Cirkvi, trojake pojitko: vyznanie viery, ucast na svatych sviatostiach a socialne spolocenstvo.
pokrsteny katolik, nic nezachovavajuci(neveri, co uci KC, neucastni sa sviatosti, nie je podriadeny pastierom CIrkvi) nieje clenom KC rovnako ako tento katolik Čestne vravím, že je mi to až humorné počúvať argumentáciu ľudí ako vy, Janka. Pôvodne zaslal Elo - 30 júl 2013 : 06:28:45 okrem poslednej vety, to boli citacie - ucenie KC, nie moje myslienky tak sa smejte, ale nesmejete sa zo mna |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 01 august 2013 : 12:46:54
|
citácia: ked vidíš že ťa ignorujú tak prečo vypisuješ traktáty? Pôvodne zaslal thorah - 30 júl 2013 : 07:00:42 Pretože sem chodia aj riadni katolíci, a občas zavítajú aj noví, aby vedeli, o čom to je. Aby si uvedomili, že toto nie je katolícke fórum v tom zmysle, že sa tu lepšie spoznáva prehlbuje a prehlbuje katolícka viera. Naopak, je to fórum zamerané proti KC, proti pápežovi a kompromituje sa tu všetko katolícke, čo je zviazané s KC vedenou pápežom Františkom. Aby vedeli, že je to fórum sedevakantistov, teda katolíkov "spred 2VK", katolíkov, ktorí nemajú viditeľnú hlavu svojej "katolíckej" sekty /to je správne nazvanie, lebo ich mentalita je naozaj sektárska/, tá je vraj v nebi /t.j. posledný predkoncilový pápež Pius XII./, nemajú hierarchiu, nemajú kardinálov/ ateda ssotva môžu mať niekedy pápeža.../, možno nejaký biskup sa kdesi výnimočne nájde /Oravec?.../, kňazov majú tiež sotva, ich "omšou" je domáca súkromná modlitba s "duchovným sv. prijímaním", ich apoštolskou aktivitou je motať hlavu riadnym katolíkom, a robiť z nich podobných sektárov - sedevakantistov, a kvôli tomu nazvali aj toto fórum v úvode katolíckym, aby ich ľahšie prilákali, a potom cez spochybnenie ich katolíckej viery, platnosti ich kňazov, sviatostí, sv., omše ich postupne previedli do svojej sekty. Ešte nedávni katolíci ako Mino, Maťo /administrátor/, Robel a najnovšie aj Janka už skončili v ich "pazúroch", ktoré zozadu drží v rukách "svätý" Rafael /Rarach/. Takže, milý thorah, aj preto im treba občass naliať "čistého vína", aby sa tu ľudia, aspoň tí, ktorí chcú, mohli zorienotvať...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2013 : 13:47:09
|
Elo kľudne choďte naliať "čistého vína" do tém- 62 dôvodov... a 300 dôvodov... Rád si toho vína dám. ( a bacha z rožkov sa opiť nedá) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 01 august 2013 : 13:47:33
|
citácia: okrem poslednej vety, to boli citacie - ucenie KC, nie moje myslienky tak sa smejte, ale nesmejete sa zo mna Pôvodne zaslal janka - 30 júl 2013 : 10:35:24 Janka, vidím, že ste sa už naučili /lepšie ako komunisti/ vyrábať demagógiu ... Alebo ste vari nepochopili, čo som mal na mysli?... Tak teda polopatisticky: to, čo je mi na smiech nie sú tie vaše citáty same osebe, ale to, že tie citáty nádherne svedčia proti vám, čo som vám aj ukázal ako /že vy ste vlastne tá rozkolníčka a i./. Naozaj nie je to humorné, keď rozkolník nám katolíkom, ktorý sme v KC doma, nám cituje z KKC o tom skutočný rozkolník?... Nie je vám to homorné, že vaša maličká sektička sa povaažuje KC /hoci nemá ani hierarchiu, ani pápeža, ani bohoslužby atď./, kým nás za KC nepovažujete, hoci u nás je všetko, čo ku KC patrí?...
citácia: Mino: Nádherný dôkaz pokoncilnej lobotómie, ak vás Elo učia že platnosť sviatostí nezávisia od "formulky"... MIno, vidím, že to sa Janka tej demagógii naučila od vás... A tu ste to aj predviedli. Opäť ste sa - ako obvykle - chytili slovíčka, a aj keď by ste mohli vedieť, ako som to myslel, aj tak mi podsúvate celkom iný zmysel mojich slov. Viete dobre, že ja som nemal na mysli formulku, ktorá sa pri sviatosti používa /Napr. pri krste "Meno, ja ťa krstím v mene Otca..." a pod./, ale som myslel na skutočnosť, že dôležitá a platná je tá formulka, ktoú stanoví legitímna a aktuálna Cirkev. Tá je platná teraz, kým v minulosti mohla byť platná iná. V tomto zmysle nezáleží na formulke, ale hlavné je aby bola Cirkvou schválená a povolená.
Ak by ste namiesto takejto podlej demagógie mohli sa naučiť vyjadrovať k veci, zodpovedať otázky, ktoré som vám viackrát položil. To však len svedčí o tom, že nie ste nielenže čestný kresťan, ale ani človek... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2013 : 15:45:01
|
citácia: A dobrú chuť... oblátky sú celkom dobré: Mino prestan sa uz konecne ruhat !!!! neuvedomujes si ze tymto sliapes aj po eucharistii medzi tradijcami ?
toto je hnus hodny satanistu a nie cloveka ktory by mal mat aspon trocha ucty k eucharistiii
citácia: ich apoštolskou aktivitou je motať hlavu riadnym katolíkom, a robiť z nich podobných sektárov - sedevakantistov, a kvôli tomu nazvali aj toto fórum v úvode katolíckym, aby ich ľahšie prilákali, a potom cez spochybnenie ich katolíckej viery, platnosti ich kňazov, sviatostí, sv., omše ich postupne previedli do svojej sekty. Ešte nedávni katolíci ako Mino, Maťo /administrátor/, Robel a najnovšie aj Janka už skončili v ich "pazúroch", ktoré zozadu drží v rukách "svätý" Rafael /Rarach/. klasicky sektarsky pristup
. |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
Počet príspevkov: 1231 ~
Člen od: 06 november 2010 ~
Posledná návšteva: 01 máj 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2013 : 20:43:11
|
citácia: citácia: okrem poslednej vety, to boli citacie - ucenie KC, nie moje myslienky tak sa smejte, ale nesmejete sa zo mna Pôvodne zaslal janka - 30 júl 2013 : 10:35:24 Janka, vidím, že ste sa už naučili /lepšie ako komunisti/ vyrábať demagógiu ... Alebo ste vari nepochopili, čo som mal na mysli?... Tak teda polopatisticky: to, čo je mi na smiech nie sú tie vaše citáty same osebe, ale to, že tie citáty nádherne svedčia proti vám, čo som vám aj ukázal ako /že vy ste vlastne tá rozkolníčka a i./. Naozaj nie je to humorné, keď rozkolník nám katolíkom, ktorý sme v KC doma, nám cituje z KKC o tom skutočný rozkolník?... Nie je vám to homorné, že vaša maličká sektička sa povaažuje KC /hoci nemá ani hierarchiu, ani pápeža, ani bohoslužby atď./, kým nás za KC nepovažujete, hoci u nás je všetko, čo ku KC patrí?... Pôvodne zaslal Elo - 01 august 2013 : 13:47:33 ja som vedela, co pisem napisala som to, co uci KC neklamala som, neprekrucala, neosocovala som, nevymyslala si, aby som vyzerala lepsie keby som chcela manipulovat s citatelmi, nenapisem, co som napisala nic nesvedci proti mne svedci to proti tomu, kto o tom vie a nekona podla toho |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 august 2013 : 13:01:28
|
citácia: citácia: takze Korec vysluzit sviatosti, viazane na knazsku ordinaciu, je schopny, pokial by dodrzal ostatne 3 podmienky platnosti. To vsak dovodne ocakavat od neho nemozno, leda ze by bol poslusny Summorum pontificum, ktore dava pravo veriacich a povinnost poziadanych, vysluzit podla platnych podmienok. Stale tam vsak zostava problem s jeho intenciou, ktoru ako desatrocia nasavajuci a akceptujuci klerik, ma urcite pekne ziadanym smerom ovplyvnenu. Isteže, pán Rafael, pochybovanie o všetkom, čo je v KC, je - a to plne chápem - zrejme vaším najhlavnejším princípom. Vy ste vôbec ako "cirkev" /všimnite si tie úvozovky a ja ešte dopĺňam ???????.../ vznikli - z pochybnosti. To je váš pokrm a ako vás tu pozorujem na Kréde, to je váž "život". Vy vlastne celé dni, mesiace nič iné neobíte, len rozmýšľate ako byste mohli v niečom spochybniť KC, pápeža tohot, či minulého, koncil, liturgiu KC a i.... aby ste sa všetkým svojim "straníkom" zdal hodnoverný, aby ste sa ospravedlnili vo svojich očiach aj v ich očiach. Chápem že človek nemôže žiť, ak stratí svoju tvár aj pred sebou... Preto je mi vás úprimne ľúto.... Ale predstavte si, aký mohol byť váš život celkom iný, ak by ste takú množstvo energie a času využili na čosi pozitívne: nie spochybňovanie, ale povzdbudzovanie druhých vo viere. Nielen zopár sedevakantistov, za ktorými "precestuvávate"chodíte /ako hovorí Evanjleium o Židoch/ "more a zem", ale tisícky, ba milióny katolíkov, ktorí by viac ako spochybňovanie toho, v čo veria, potrebovali povzbudenie základnej viere v Boha, v Krista, v Evanjelium, v život posdľa neho a pod. Nie je to strata dosť veľká nato, aby ste sa mohli aj pred Bohom obávať za zverené vám talenty? Porozmýšľajte, pokiaľ trvá "dnes"... citácia: No a dufam, ze tu nikto na mytus Korcovej teologickej podkutosti neveri - to ze napisal tolko knih, ho ani nehabilituje ani nerehabilituje. Naozaj skvelé. Ani v rozprávke by mi neprišlo na um, že také niečo poviete práve vy, ktorý sa Korcovi nevyrovnáte ani do päty... Jeho knihy sú múdre, praktické, posilnil vieru mnohých ešte za socializmu. Náš národ mu vzdáva hold, a vy... !!!! Sám som ich čítal tie knihy. Mnohé, a veru mi pomohli, Ale vaše spaamy, s prepáčením haraburdie, ktoré tu vynášate plné osočovaania, negativizmu a podozrievania nikomu v pravej vire nepom,ôžu, možno len k tej sektárskej, ktorej ste sa pasovaali "pápežom" male len na veľmi maličkom pristore , našťastie, ktorý zrejme aj tak raz spadne - na vašu hanbu... A p. Korec je naozaj vzdelaný muž ako všetci jezuiti, dôstojný biskup, mučeník za vieru, kardinál Svätej Cirkvi, . A kto ste vy, prosím, že sa odvažujete takto zhodiť takého človeka?... To sa naozaj nehanbíte?...Pôvodne zaslal Elo - 28 júl 2013 : 05:12:17
Tak aby bolo jasno, v com JE u Korca problem, a to bez ohladu na to, ci je kym za koho povazovany alebo nepovazovany, cteny alebo necteny, bez ohladu na to, cim vsetkym si Korec presiel svojim i tazkym zivotom.
V tejto teme: Korcovu platnost knazskej ordinacie a biskupskej konsekracie nikto nespochybnuje. Ani ultras nie. Korec je platnym knazom i platnym biskupom, bodka. Tym padom je uplne zbytocne riesit tu cokolvek, co z tohto predpokladu nevychadza.
Co vyplyva z Korcovej platnosti, je: ak XY je platne svateny a je schopny udelovat svatenia a sviatosti, viazane na platne svatenia, to vobec neznamena, ze tym padom aj vzdy platne sviatosti udeluje, kedze ich platnost zavisi aj od DALSICH nevyhnutnych podmienok (konkretne u Korca: platna Korcova vysviacka je len jedna z nich).
V KC plati, ze pri sviatostiach je absolutne nevyhnutne ist vzdy co najistejsou cestou, ak sa vyskytne situacia, ze niektora z nevyhnutnych podmienok platnosti, nie je jednoznacna (vzhladom na existenciu opravnenej pochybnosti, napriklad ak existuje autoritativne spochybnenie, napriklad nejake autoritativne vyjadrenie Cirkvi k podmienkam sviatosti)
A tu je u Korca situacia presne rovnaka, ako u mnohych dalsich platne svatenych, ktori napriek tomu, ze ich platnost vysviacky nie je predmetom pochyb, dalsie podmienky vysluhovania platnych sviatosti uz pochybnosti opravnene vyvolavaju. Tato opravnenost sa zaklada na zneisteni, ktoreho povodcom je paradoxne sam sucasny reformovany Rim! Problem vznikol vdaka Rimu, ano, ktory pomenil podstatne formy sviatosti a vselijakymi prebudovaniami ritov navyse podminoval aj intencie pri tychto sviatostiach. Nie ovce, ale udajni sami pastieri dali vzniknut problemu spochybnitelnosti novych pravidiel pri sviatostiach, podstatne prvky v podmienkach sviatosti nahradil inymi prvkami, odvolavajuc sa na autoritativnost a vyzadujuci i spolihajuci sa na poslusnost k prijatiu tychto novych prvkov. Korec ich prijal, suc verny a poslusny - a aj ked si prezil vselico, to este z neho automaticky dobreho teologa nerobi. Je aj toto problem niekomu vziat na vedomie?
Ze v otazke platnosti sviatosti sa vyzaduje aj viac, nez iba trpitelstvo pocas komunistickeho rezimu, ze sa vyzaduje viac, nez iba spisovatelstvo mnozstva kniziek, ze sa vyzaduje viac, ako len zname meno a z neho plynuca famousnost?
Takze nikto tu nikomu nesiaha na cest ani jeho dobre skutky ani konane dobra ani na dostojnost, ktore su ajtak mimo ramec podstaty tunajsieho problemu s Korcom. Podstata je tato:
Prijal Korec nove pravidla hry pri vysluhovani sviatosti? Prijal. Takze je uplne opravnene vziat aj Korca do balika sproblematizovanych udelovatelov, nie kvoli ich samotnym platnym svateniam, ale kvoli uz sprolematizovanym vysluhovaniam od tychto.
Otazku, v com su nove formy sviatosti a s nimi spojene intencie vysluhovatelov problematicke, ako riesit u Korca? On sam na to explicitne neodpoveda, nie je ani moralnym ani dogmatickym teologom. On len prijal, co sa oficialne predpisalo a vybavene. Prave tu kdesi spociva jadro tunajsej temy o problematickom Korcovi: preco verit, ze hoci tento clovek udelovat platne sviatosti schopny je, ich aj naozaj platne udeluje, ak ich uz udeluje podla neistych reformovanych pravidiel hry???
Moralna autorita a spisovatelska plodnost Korca, ani najmenej nie su dostatocnym dovodom na automaticke akceptovanie, ze ked Korec vysluhuje podla novych predpisov, tak vysluhuje platne.
Na to, aby vobec bola mozna eventualita, ze Korec sam velmi dobre vie, ze nove sviatosti su stale OK, by muselo nieco objektivne svedcit v prospech Korca ako autority aj v tychto problematikach. Tuna vsak uz Korec autoritu nema a je to sposobene jednak od neho nezavislych pricin, za ktore nemoze, a jednak kvoli pricinam, za ktore si moze sam. Cely jeho zivot sa vyvijal ako taky, ktory bol vo vleku udalosti, ktore nerobia z Korca zrovna etalon doveryhodneho teologickeho odbornika. Na tom nie je nic zle, tisíce dalsich knazov takymi odbornikmi neboli a tak, ako sa u tychto nikto normalny nepohorsuje ak im neprisudime aureolu teologickej osobnosti, nikto normalny sa nema co cudovat rovnakej klasifikacii Korca v danom ramcovom vymedzeni.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 august 2013 : 00:28:56
|
citácia: Problem vznikol vdaka Rimu, ano, ktory pomenil podstatne formy sviatosti a vselijakymi prebudovaniami ritov navyse podminoval aj intencie pri tychto sviatostiach. ... v com su nove formy sviatosti a s nimi spojene intencie vysluhovatelov problematicke?
konecne vysloveny argument: problem je zmena formy vysluhovania sviatosti (zmena liturgie) a sucasne aj zmena intencie
Nesuhlasim s Tebou v oboch bodoch zaroven a podla mna sa mylis ako som napisal aj inde , ale aspon si vobec nejaky argument vyslovil na rozdiel od inych ludi na tomto fore ... |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 07 august 2013 : 10:00:58
|
A máme to tu zasa: celý Rafael and comp. systém, ktorý všetko spochybňuje, no vlastne neuvádza dôvod, pre ktorý by mali byť vysviacky Korca a iných neplatné...
Veď, prosím vás, čo sú tp za dôvody?...
citácia: Rafael:ich platnost zavisi aj od DALSICH nevyhnutnych podmienok ... slová, spochybňovanie bez odôvodnenia...
citácia: dalsie podmienky vysluhovania platnych sviatosti uz pochybnosti opravnene vyvolavaju. Tato opravnenost sa zaklada na zneisteni, ktoreho povodcom je paradoxne sam sucasny reformovany Rim! Problem vznikol vdaka Rimu, ano, ktory pomenil podstatne formy sviatosti a vselijakymi prebudovaniami ritov navyse podminoval aj intencie pri tychto sviatostiach.... Aha, tak tu sa spochybňuje zmena obradu vysviacky. Ale pán Rafael, prosím vás, na základe čoho si vy osobujete právo , vy, obyčajný laik, a neznajko /ked tak vás čítam dokola obkecávajúci.../, vy spochybňujete právo nástupcu Petra, ktorému v službe pomáha stovky, možno tisícky erudovaných špecialistov v liturgii, dogmatike, moráolke, práve, histŕii a pod. Kto ste vy vôbec, že všetkých týchto si osobujete právo spochybňovať?...
citácia: podstatne prvky v podmienkach sviatosti nahradil inymi prvkami, odvolavajuc sa na autoritativnost a vyzadujuci i spolihajuci sa na poslusnost k prijatiu tychto novych prvkov... Ktoré sú tie podstatné prvky, v ktorých sa vy tal vyznáte, že by zneplatňovali nový obrad?... Lebo naozaj - zasa nič, len kecanie, slová, slová ... bez dôvodu...
citácia: Otazku, v com su nove formy sviatosti a s nimi spojene intencie vysluhovatelov problematicke, ako riesit u Korca? On sam na to explicitne neodpoveda, nie je ani moralnym ani dogmatickym teologom. On len prijal, co sa oficialne predpisalo a vybavene. Prave tu kdesi spociva jadro tunajsej temy o problematickom Korcovi: preco verit, ze hoci tento clovek udelovat platne sviatosti schopny je, ich aj naozaj platne udeluje, ak ich uz udeluje podla neistych reformovanych pravidiel hry??? Stále tá istá hra. Vari Korec ako biskup nemal prijať tieto nové pravidlá. Čo ste chceli všetkými týmito "plevami" povedať, prosím vás?... Vám je všetko neisté... No zobuďte sa, pán Rafael, pretože vlastne len vy sám ste si neistý "s tými, čo vám uverili.../. nám je všeko isté a jasné Je tu skala Petra, tá stojí pevne a je verná stále, lebo za ňou stojí Kristus, opravdivá Skala. Len vy ste sa akosi zatúlali. Treba sa vám vrátiť. To je celý váš problém. Ale hrdosť nedovolí, chápem, tak treba sa ospravedlniť - kritikou a spochybnovaním , že ?...
Pán Rafael, naozaj na tomto stojí vaša viera, vaše odlúčenie od pravej katolíckej Cirkvi do sekty sedevakanstistov /ktorá sa na KC len hrá/?... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2013 : 10:54:49
|
citácia: citácia: Rafael:ich platnost zavisi aj od DALSICH nevyhnutnych podmienok ... slová, spochybňovanie bez odôvodnenia... predpoklada sa, ze studovany knaz by tieto podmienky mal poznat, tak som prekvapeny, ze prave Vy pozadujete ich zoznam.
citácia: Aha, tak tu sa spochybňuje zmena obradu vysviacky. Ale pán Rafael, prosím vás, na základe čoho si vy osobujete právo , vy, obyčajný laik, a neznajko /ke´d tam vás čítam dokola obkecávajúci.../
Skutocne verite tomu, ze to spochybnuje Rafael jediny na svete?
citácia: ktorému v službe pomáha stovky, možno tisícky erudovaných špecialistov v liturgii, dogmatike, moráolke, práve, histŕii a pod. Kto swte vy, že všetkých týchto si osobujete právo spochybňovať?...
Toto tu uz bolo povedane velakrat, ale treba to asi zopakovat. Pravdivostna hodnota tvrdenia nezavisi na pocte ludi, ktori ho tvrdia. Argumentovat poctom nas dostava do pozicie, z ktorej mozeme tvrdit, ze ludske exkrementy su vysoko vyzivne, milony much sa predsa nemozu mylit...
citácia: Ktoré sú tie podstatné prvky, v ktorých sa vy tal vyznáte, nič, len kecanie, slová, slová ... bez dôvodu... ved nekecajte aj Vy a nepiste slova bez dovodu, ked to kritizujete u druhych a skuste nam napisat co su podla Vas podstatne prvky, porovnajte ich s predchadzajucim znenim vysviacok a pridajte k tomu aj vyjadrenie napr. Pia XII ohladom podstatnych prvkov a potom mozeme povedat, ze Vy sa v tom vyznate a Rafael keca. Takto je to len kecanie proti kecaniu...
|
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2013 : 14:42:37
|
Jedine, co vas spaja, je opozicia len aby bola opoziciou. Hoci sa nezhodnete ani v tom, co vlastne oponovat a co nie.
Ad Mato:
citácia: Takto je to len kecanie proti kecaniu... Na vysvetlenie, snazil som sa ZATIAL len zhrnujuco podat podstatu protikorecizmu, v com spociva propedeutika problematiky, o ktorej je tato tema na spotrebovane uz styri strany. Na samotne zdovodnovania ZATIAL nedoslo, kedze stale niet istoty, ze protistrana porozumela, CO vlastne je na Korcovi problematizovane. Ze PRECO je to problematizovane, musi byt az second step, bez ohladu na to, o aky druh argumentacie pojde:
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 07 august 2013 : 15:21:54
|
Milý Maťo, podľa mňa iba opäť demagogizujete, a staviate to všetko na hlavu. Musím vám opäť pripomenúť základné princípy, od ktorých sa treba odvíjať, a nie od subjektívneho zdania nejakého Rafaela a maličkej skupiny ľudí okolo neho. A tie základné princípy sú také, že :
Je tu legitímna Cirkev, s legitímnym pápežom a hierarchiou, koncilmi... Vy ste nijakým spôsobom nedokázali, že sú nelegitímne, a tie vaše domnienky, pochybnosti o platnosti nejakých obradov vysviacok, či liturgie a pod. len preto, že sú iné ako boli pred koncilom, nie sú predsa žiadnym, dôkazom. A kedže ste naozaj nedokázali ich neplatnosť, tak stále platí, že to, čo ustanoví legitímna Cirkev, je platné: aj vysviacky kňazov, aj nový liturgický obrad a všetko ostatné... Všetky ostatné úvahy tu nemajú opodstatnenie, a neviem, načo by som sa mal zamotávať do nejakých sofistikovaných porovnávaní obradov, či podmienok.
Preto samé pochybnosti nejakých laikov, neodborníkov bez teologického vzdelania ako ste vy, dokonca mimo KC, naozaj nemajú žiadnu váhu pre platnosť fungovania KC a jej obradov, zákonov, rituálov a pod. Takéto hádanie sa o spsor v nejakých dokumentoch je len váš taktický ťah na odpútanie pozornosti od týchto zákldných princípov, ku ktorým vyjadriť sa vyhýbate ako čert svätenej vody, dokážete lo len zhodiť bez serióznej argumentácie. To je však nič...
Stručne vyjadrené: Ja vám nemám čo dokazovať platnosť Cirkvi a všetkého, čo ona koná, pretože to jednoducho vyplýva z faktu, že je Kristova, že jej biskupi majú apoštolskú postupnosť /čo je božský prvok v nej/ , z ktorého vychádza právo "zvazovať a rozväzovať", čo im nikto nemôže vziať, ani spochybniť mimo Cirkvi... To vy musíte dokázať neplatnosť, ale tú ani ste nedokázali, ani ju nemiete dokázať, ba ani nemáte právo na to....
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2013 : 16:04:21
|
Takze predsa len pokracujete v kecani a pisani slov bez dovodu Len preco to potom u druhych kritizujete neviem.
Ja som po Vas nechcel, aby ste dokazovali platnost cohokolvek, chcel som iba, aby ste nam objasnili podmienky, za ktorych biskup platne svati, aby ste nam dali vyklad vazneho dokumentu, ktory presne k tomuto vydal Pius XII. a aby sme to ako smiesni a nevzdelani laici lepsie pochopili, chcel som, aby ste to ukazali na konkretnom obrade pouzivanom dnes a pouzivanom pred reformou. Prilis tazke pre Vas, vzdelaneho teologa?
Vy vsak namiesto toho napisete spustu slov bez dovodu... Zacinam si mysliet, ze hoci tu zhadzujete oponentov ako na beziacom pase, ze su nevzdelani v teologii, vase prispevky sa podstate a konkretnym argumentom vyhybaju ako cert krizu... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 07 august 2013 : 16:36:37
|
citácia: ...Ja som po Vas nechcel, aby ste dokazovali platnost cohokolvek, chcel som iba, aby ste nam objasnili podmienky, za ktorych biskup platne svati... Opäť opakujem. Nedám sa zaťahovať do podobných dišpút /porovnávania dokumentov sstarého a nového a pod./, ktoré odvádzajú od podstaty veci... Ja som predsa už niekoľko-krát na fóre jasne napísal, že ak je platný biskup KC, a svätí podľa Cirkvou uznaného obradu vysviacky kňaza alebo biskupa, tak svätí vždy platne. Ba dokonca aj keby bol exkomunikovaný, alebo ak by nebol exkomunikovaný, ale svätil by bez súhlasu pápeža /či jeho príslušnej kongregácie zodp. za klérus/, aj tak je vysviacka platná, ale nedovolená, pácha ťažký hriech, je exkomunikovaný aj svätiteľ, aj novovysvätenec... Ale vysviacka je platná aj tak /ale iste vysvätenec nemá právo pôsobiť v Cirkvi/.... A dôvod je prostý, a platil aj v staršej Cirkvi: vysviacka ako taká /teda vysviacanie ako fakt/ je úkon božského pôvodu, nie cirkevného /božský zákon, nie cirkevný, cirkevná je len forma.../.
Čo tu treba vysvetľovať pre platnosť nejakého predkoncilového dokumentu? Platí vždy najnovší dokument /ak nie je Cirkvou povolený aj starý.../ pre vysviacky, ktorý používal Korec a i. Zaťahovať sa do hádania o slovíčká - to je vaša taktika odvádzania. Tú si niekam dajte... Maťo, nehrajte sa,prosím vás na špecialistu v liturgii a teológii. Pletiete staré s novým, a to sa nemá. My sa riadime platnými predpismi aktuálnej, súčasnej Cirkvi. Vy ako sedevakantisti si vymýšľate všetko možné, aby ste si svoje pochybnosti vo svedomí ospravedlnili. Je to vaša vec, my máme svedomie v poriadku aj so súčasnou Cirkvou, pápežom a jej sviatostnými úkonmi a predpismi... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2013 : 21:35:40
|
Elo, tu je to jasne cierne na bielom aj s podciarknutim prislusneho stupna autority, aby Vam odpadla starost s porovnavanim stareho a noveho.
Vdaka tomuto je jasne, preco je aj Vase udajne svatenie dubiozne, hoc Vas svatitel Korec platne svatit schopny je.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2013 : 06:16:37
|
citácia: Ja som predsa už niekoľko-krát na fóre jasne napísal, že ak je platný biskup KC, a svätí podľa Cirkvou uznaného obradu vysviacky kňaza alebo biskupa, tak svätí vždy platne.Pôvodne zaslal Elo - 07 august 2013 : 16:36:37 Opakovane ste to sice napisal, ale to z toho pravdu este nerobi. Misojogi, vedeli by ste elovi vysvetlit, ake su podmienky vysluzenia sviatosti?
Preco sa elo tak branite pouzit konkretny argument, ci citovat konkretny dokument a stale len rozpravate a rozpravte bez dovodu? vyssie mate ten dokument, co som spominal, poskytnite ten novsi, ktory ho rusi. Ak taky nie je, ukazte konkretne , ako sa pravdila v nom ustanovene aplikuju na terajsie vysviacky, lebo my hlupy a nevzdelani laici v tom mame trosku hokej. Pre vzdelaneho teologa to predsa musi byt otazka 10 minut. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2013 : 14:13:40
|
citácia: Ak taky nie je, ukazte konkretne , ako sa pravdila v nom ustanovene aplikuju na terajsie vysviacky, lebo my hlupy a nevzdelani laici v tom mame trosku hokej. Pôvodne zaslal Mato - 08 august 2013 : 06:16:37 nuž áno, to vidím, že v tom máte hokej poriadky. Len neviem, prečo by sme vám mali vysvetľovať také elementárne základy, ktoré predsa nájdete v bárs akej učebnici, napr. viete vôbec, aký spor tam vlastne Pius XII riešil? Je dôležité poznať otázku, ktorú riešil, aby ste to nebrali ako odpoveď na nejakú inú otázku, ktorú tam neriešil. Lebo niektoré vety z toho dokumentu môžu znieť zavádzajúco pre toho, kto sa tomu nerozumie, preto radšej naštudovať. (Môžem to tu samozrejme aj rozpísať, ale bolo by to na dlhšie, preto tak na začiatok, že si to predsa môžete naštudovať aj sám, HINT: čo hovorí o tejto veci napr. Tridentský katechizmus, Florentský koncil, resp. Tomáš, ktorého katechizmus a Florentinum kopríovali? - tam zistíe, že Tridentský katechizmus a spol. hovorili niečo úplne úplne iné, a že Pius XII. ich vlastne len skorigoval. Vsio.) |
tak učili otcovia |
Počet príspevkov: 186 ~
Člen od: 09 jún 2011 ~
Posledná návšteva: 12 február 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2013 : 14:49:52
|
Neviem ako ostatní, ale ja som z " significare quam efficiunt et efficere quam signifikat" (a nech si každý pozrie tie formulky vybraté z toho času heretika Hypollita, teda čo sa týka tzv. vysviacok...ale zaujímavé by to bolo porovnať s tým ako nám Formu Sviatosti Oltárnej chce všelijako vysvetliť nejaký ratzinger...vraj "za všetkých")
ale hlavne ma oblažuje: "suprema nostra Apostolica Autoritate...declaramus...""
"suprema Nostra Apostolica Autoritate decernimus et constituimus"....
to normálne človeku hladí dušu...
A teraz si predstavme že nejaký efódový diabol si cca 20 rokov po tom trúfol svojou domnelou mocou niečo... je absolútne jasné že ten diabol žiadnu takú moc nemal...
...díki Pius XII za "zabetónovanie" niečoho... a aj chápem prečo, tých diablových zapredancov, s diabolskými úmyslami bolo okolo predsa len dosť...
ale ešte radšej mám kuvičie hlasy skrachovancov, čo si tu už raz nabili držku... tiež oblažujú dušu.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2013 : 15:03:09
|
citácia: citácia: Ja som predsa už niekoľko-krát na fóre jasne napísal, že ak je platný biskup KC(1 podmienka), a svätí podľa Cirkvou uznaného obradu vysviacky kňaza alebo biskupa(2.podmienka), tak svätí vždy platne.Pôvodne zaslal Elo - 07 august 2013 : 16:36:37 Opakovane ste to sice napisal, ale to z toho pravdu este nerobi. Misojogi, vedeli by ste elovi vysvetlit, ake su podmienky vysluzenia sviatosti? Preco sa elo tak branite pouzit konkretny argument, ci citovat konkretny dokument a stale len rozpravate a rozpravte bez dovodu? vyssie mate ten dokument, co som spominal, poskytnite ten novsi, ktory ho rusi. Ak taky nie je, ukazte konkretne , ako sa pravdila v nom ustanovene aplikuju na terajsie vysviacky, lebo my hlupy a nevzdelani laici v tom mame trosku hokej. Pre vzdelaneho teologa to predsa musi byt otazka 10 minut. Pôvodne zaslal Mato - 08 august 2013 : 06:16:37 nuz ale ELO tie podmienky predsa povedal hoci ich neocisloval a nevymenoval citácia: - platne vysvateny biskup - podla obradu RKC - s umyslom vysvatit-udelit prislusnu sviatost(intencia) - a este je potrebna materia, ale tu nepredpokladam problem (jedine ze by ELO bol v skutocnosti zena) :-DDDDDD Cize ELO povedal dve dolezite podmienky a dalsie dve automaticky predpokladal (hoci ich nevymenoval) aj mna by zaujimalo kde je teda problem podla mna problem tam moze vidiet jedine nejaky zaryty antikatolik, ktory automaticky vsetko neguje. Podla tradicneho pohladu je mozne sproblematizovat jedine liturgicke formuly (a aj to je viac nez otazne)
totizto ak si neikto spravi zo spravnej formulacie modlu az tak ze zakazuje cirkvi menit liturgicke texty, tak potom automaticky mu vychadza ze Cirkev robi chybu a vsetko je neplatne a zle Ale tento uzkoprsy pohlad cirkev nikdy nemala, skor v Islame by sme nasli nieco take ... Cize zastancovia tradicnej liturgie idu proti duchu cirkvi v tejto oblasti (ak su uzkoprsi a chapu liturgiu ako nejake modlarske magicke obrady)
Podotykam este ze Lev 13 napisal ze ak sa pouziju bohosluzobne knihy cirkvi tak sa automaticky predpoklada spravna cirkevna intencia |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|