Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Fórum a jeho funkčnosť
 Rafael, krédo.sk a hľadanie Katolíckej pravdy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Narodeniny fora Téma Next Topic: Trollizmus
Strana: z 4

mino

Stav: offline

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  08:57:33  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Nedávno tu Didy založil svoju spackanú anketu (dúfam, že mu beží rok, čo sa učí vyslovovať : Výkladový slovník), tak aby sa dalo zadosťučiniť jeho úmyslu, ja založím túto tému.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora 

mino

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  09:02:04  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ak mám za seba- obrovské množstvo Katolíckych zdrojov, a zároveň vynikajúce pedagogické schopnosti.

A samozrejme tento priestor, kde sa naozaj rozoberajú problémy Katolíckej Cirkvi, bez nejakého vylučovania katolíkov s takým a onakým názorom.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  11:15:51  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Zabudol som dodať, že ono sa taká téma už aj objavila napr. : http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=2834&SearchTerms=Rarach

A zas pomaly skončila v podstatnom: Katechizmus a jeho znalosti a to je to o čo ide, a to čomu sa katolíci dnes vyhýbajú ako čert svätenej vode.
Takže treba ísť na skutočne podstatné otázky a nechať sa naozaj "lynčovať" katechizmom, a hlavne svojími nevedomosťami ohľadne zas: Katechizmu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  11:19:49  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Tak pridám aj ja dačo. Nech je tu niečo na vyváženie tých zaslepených útokov voči Rafaelovi.

Keď som prišiel na Krédo, bol som na tom s vedomosťami ohľadom viery biedne. A čo bolo ešte horšie, ja som si myslel opak. A práve Rafael mi ukázal opak a vďaka nemu som objavil krásu učenia Cirkvi. Dal mi doslova virtuálnu facku (hoci bola určená pre iných), ktorá ma prinútila si uvedomiť, že sa musím vzdelávať vo viere a to čítaním katechizmu. Najskôr som sa pustil do KKC, ale to mi dlho nevydržalo, lebo je písaný strašne nezáživne a nie moc jasne a zrozumiteľne. Po konzultácii s Rafaelom som sa pustil do iného a následne som sa s pomocou aj iných členov (hlavne maaja) dostal k množstvu ďalšej kvalitnej literatúry, na ktorej dnes môžem stavať.

Ďakujem za to Krédu, Rafaelovi, Matovi za udržiavanie Kréda a maajovi za literatúru. Plus viacerým ďalším za mnohé cenné rady a informácie (Janka, Robel, Mx...)

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ela

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  13:05:54  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
vdaka Reconqistador za prispevok, uz druhy den sa chystam nieco podobne napisat, lebo ma neskutocne vytacaju tie utoky na Rafaela, ktore su absolutne vykonstruovane, prisudzuju sa mu veci ktore nikdy nehlasal... pod Vas prispevok sa absolutne podpisujem, pretoze presne takto jeho prispevky pomohli aj mne. Pri dnesnych omsiach, kaznach atd. som sa pomaly ale iste "klzala" do mechanickej, zvykovej viery, pretoze nikto ma neburcoval k jej hlbsiemu prezivaniu, neusmernoval, nevzdelaval! .... a tu sa zrazu objavia prispievatelia, ktori kydaju na cloveka, ktory jediny reaguje, ak tu polozime konkretnu otazku, problem v oblasti prezivania svojej viery atd., , kto z nich, ved ani knaz Elo neodpovedal napr. na otazku Lucie ohladom poboznosti Fatimskej soboty a tak by som mohla menovat dalsie a dalsie otazky a temy...a vyhovorka, ze nema cas, tu neobstoji, pretoze odpoved by ho stala 2-3 vety a dokaze ich predsa napisat sem ovela viac... A co sa tyka kritiky situacie po II. VK, vazeni, Vam sa naozaj zda ze je vsetko o.k? Ze Vam staci to, co sa Vam "serviruje" k naplnaniu duchovneho zivota a jeho rastu?! alebo tieto siahlodlhe prazdne prispevky plne utokov a podozrievania ze forum nie je krestanske, je zakryvanim pochybnosti, ktore predsa, ak to so svojou vierou a Cirkvou myslite uprimne v skutocnosti predsa len mate? To by bol ten lepsi pripad, horsie, ak sa Vam zda, ze je vsetko v poriadku. Co si o Vas, hlavne o Didym v takom pripade myslim, necham si pre seba! Takze skumajte svoje svedomie a svoje pohnutky a nie pohnutky druhych. Tiez nesuhlasim s niekedy pritvrdymi kritikami a vyjadreniami, ale chapem ze ich pisu ludia, ktorym nie je lahostajny osud Cirkvi, ani nas vsetkych.. a kazdy ma moznost predsa si vybrat s cim sa stotoznuje a s cim nesuhlasi a napisat primerany, logicky argument preco! a nielen pisat prazdne komentare a je tu dokonca aj forum opustit. Ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  14:27:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Aj schizmatici môžu dobre poučiť a dokonca oveľa lepšie ako tí,čo nie sú schizmatici ale o vieru a náuku príliš nedbajú.Myslím to úprimne.
Druhá vec je však,ak schizmatik ztrhne ďalších do schizmy.Nie je to ľahké rozoznať,kedy sa to deje,no takých prípadov kedy vzdelaní kňazi ale aj biskupi toto urobili.A to nehovorím o laikoch,ktorých tiež bolo habadej.Takí už majú svoju odmenu.Sú to vlci v ovčom rúchu a boli sme pred nimi varovaní.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

maaajo

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  17:23:25  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: maaajo  Pridať maaajo do zoznamu priateľov
Reconquistador a Ela - pekne napísané. Ja Rafaelovi tiež vďačím za veľa vecí, za nasmerovanie k mnohým dobrým zdrojom, odpovede na mnohé otázky a podobne. Navyše u málokoho vidieť takú lásku k blížnemu, ktorá sa prejavuje snahou poukázať na chyby a ich možnú nápravu, snahu o vzdelávanie, a obetovanie modlitieb a sv. omší i za svojich internetových oponentov.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 721  ~  Člen od: 25 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 30 január 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  18:39:50  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
A co sa tyka kritiky situacie po II. VK, vazeni, Vam sa naozaj zda ze je vsetko o.k? Ze Vam staci to, co sa Vam "serviruje" k naplnaniu duchovneho zivota a jeho rastu?!

ano za seba mozem povedat ze mnozstvo pokoncilovych veci mi velmi pomohlo - existuje kopec dobrych knazov a kniziek aj predkoncilove su dobre ale aj pokoncilove
rteba si len vybrat to naj.
takze aj v pokoncilovej cirkvi najdete kopec skvelych veci len si pred tym netreba zakryvat oci ....

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ela

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  19:20:25  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
Kedze citujete z mojho prispevku, misojogi, tak reagujem. Vobec sa s Vami nehadam, ze neexistuju dobre veci, tiez poznam kopec dobrych obetavych knazov, lenze ti, ktorych tu tak kritizujete nam ukazuju vynikajuce - predkoncilove veci , obohacuju nas duchovny zivot a my, teda aby som hovorila za seba, mnoho dobreho z toho cerpam pre seba, a nikto nebrani, ked Vam take "mnozstvo pokoncilovych veci a knih pomohlo", dodavat sem rovnako z toho bohatstva a skusenosti. Namiesto osocovania a utocenia na tych "druhych". Tak si budeme moct aspon vybrat a porovnavat, prip. napravit, ak sme nahdoou "podlahli" nejakemu bludu. Co Vy na to?
ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  19:20:27  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

takze aj v pokoncilovej cirkvi najdete kopec skvelych veci len si pred tym netreba zakryvat oci ....

Pôvodne zaslal misojogi - 26 apríl 2013 :  18:39:50

Napr.?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  21:03:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
je toho viac a niektore veci mozno dopredu odmietate
ale to nevadi ...

vacsia anagzovanost laikov za cirkev, prestavaju byt len konzumenti, ale zacinaju citit zodpovednost za cirkev s ktorou sa stotoznuju. To ze vedenie ostava na pleciach hierarchie je samozrejme
teraz vsak uz aj laici evanjelizuju a obranuju vieru (okrem ineho aj na internete)

vacsia zameranost na mystiku, prezivanie vztahu s Bohom
ako povedal nejaky kardinal:
alebo bude cirkev 21 storocia cirkev mystikov, alebo nebude vobec
Cirkev obcasnikov ktori si vybavia krst, prve svate prijmanie a birmovku, a tym to pre nich hasne, zacina zanikat a menit sa na tych ktori "vedia Komu uverili" a to je dobre.

Vacsia prilezitost a otvorenost pre dialog s inak zmyslajucimi
od protestantov az po ateistov ci inovercov
Ja predsa nemusim prijat jeho nazor, ale mozem mu povedat o tom co som objavil ja, aku duchovnu perlu
(ano a v dialogiu sa rodi hlbsie pochopenie pravdy ako uz bolo poznamenane)

Uzasne knihy
ano je fakt ze mnohe predkoncilove ucebnice boli lepsie napisane, zrozumitelnejsie pre zaciatocnikov
Na druhej strane mnohe pokoncilove su pisane pre vacsich odbornikov a pokrocilych:
na prvy pohlad su nezrozumitelne, ale ked si clovek da tu namahu tak zisti ze ma vopred zodpovedany daleko vacsi pocet namietok ako si predtym vedel predstavit (mam na mysli autorov ako J Ratzinger, Scot Hahn, H deLubac a mnohych dalsich) - clovek na tom pochopi uzasnost katolickej teologie, nikde inde som taky rozlet ducha nezazil.

Naopak sa divim ako niekto moze brat vazne takeho Kunga, ktory nielen ze je mimo katolickej argumentacie ale aj mimo zdraveho rozumu ....

Mnoho uzasnych ludi mame aj na Slovensku:pamatam si ako mi v minulsoti pomohla jedna kniha kard Tomka, ale uzasny bol aj otec A Hlinka a jeho rozoberanie KKC v rozhlasovych omsiach, pripadne otec Porubcan a mnoho dalsich
plus kvantum skvelych kniziek aj od laikov a odbornikov v mnohych oblastiach

dalsia skvela vec je ako sa rozbehli stretka a rozne duchovne aktivity, ktore pomahaju veriacim najst zivy vztah ku Kristovi:
a to aj nase slovenske aktivity ako su HKSM ale aj zahranicne komunity ako su OpusDei, Comunione Liberatione, Fokolare, KGB NeoKatechumenat, Oazisti, CHO Blahoslavenstva Emanuel NJeruzalem a mnohe dalsie
Vyrastaju ludia pre ktorych viera nie je len formalita starych mam, ale ich pevne presvedcenie a sposob zivota
Vari je to malo ?

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  21:57:44  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
uz dlhsie nepisem do vonkajsej casti fora, ale som Rafaelovym velkym dlznikom a nepaci sa mi, co sa zas rozputalo proti nemu
Satanas, co to rozputal, nakydal (nielen na Rafaela) a zas zduchol, ked to ustane zasa sa vrati...ze islo len o kydanie a nie o vysvetlenie a odpovede, dokazal tym, ze zbabelo usiel a nadrzovku napisal, ze dalsie prispevky uz od poslednej navstevy necita

Rafaelovi som, tak ako ini vdacna, za jeho prispevky, dava veci, co sa bezne vobec nevidi, hoci su katolicke a mame tu katolicke Slovensko!
tiez sa casto nevidi, taka velka laska k bliznemu aku ma on
vela ludi vidi len provokaciu, ale co ma robit, ma dalej steklit usi, ked je to dnes ako zakliate a vsetci spokojne snivaju, lebo pocuvaju len co chcu pocut? vsak by sa nikto neprebral
ludia su taky zleniveni, ze ked sa povie Pravda, tak sa zacnu zvijat a krutit, skripat zubami, lebo ich to rusi v spokojnom spanku a zly je ten, co im neda spat a nie oni, lenivci a slepci!
dnes uz skutky milosrdenstva nikomu nic nehovoria a ked len take, co dobre vyzeraju pred ostatnymi
este to by ma zaujimalo, vy, co kydate na Rafaela, kolki ste dali odsluzit za neho alebo za tych, co nejdu s vami "po prude" svatych omsi, a hoci aj tych NOMov?
kto vie, vie a kto nie, nech si z otazky domysli, co som chcela povedat a nech je radsej ticho, ked si odpovie, ze ani jednu

no a:
je na plac, ked clovek cita o lyncovani knaza Katolickym katechizmom!

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  22:13:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
dava veci, co sa bezne vobec nevidi, hoci su katolicke a mame tu katolicke Slovensko!

dava veci starsieho data, je prirodzene ze sa teraz pouzivaju novsie ucebnice, ale v knizniciach sa to da zohnat tiez
ja by som ako meritko nebral exotickost materialov, ale to na co sa zameriavaju
ano niektore materialy su naozaj zaujimave, to vidim ako prinos aj ja ...
ale niekedy je to len tae samoucelne provokovanie, alebo zhadzovanie ostatnych
nuz si vyber .... :-(

citácia:
tiez sa casto nevidi, taka velka laska k bliznemu aku ma on

a v com konkretne sa podla Teba prejavuje?
ja som si vsimol skor urazanie sv Otca a Katolickej cirkvi
pravdu povediac ma to moc nepotesilo ...
Rarach a sv Otec spolu husy nepasli ...

citácia:
je na plac, ked clovek cita o lyncovani knaza Katolickym katechizmom!
zial co to napisali cerpali z vlastnej skusenosti
ide o pripad ked sa materialy pouziju manipulativym sposobom
niekedy je velmi tazko reagovat ked Ti druhy predlozi exoticky material kde si nemas moznsot overit kontext ako to vlastne povodne v tom materiali je.
O to je zaujimavejsie ked si vsetko overis a zistis ze argument je manipulativny cize uvedeny citat je vytrhnuty z kontextu a pouzity pri argumentacii inak ako zamyslal povodne autor citovanej knihy
Overovat taketo nieco stoji ale velmi vela casu a energie a nie kazdy ma toho dostatok.
A tak argumentovat s takymto clovekom ta rychlo prestane bavit, tym viac ked nie je schopny pochopit Tvoju argumentaciu a zmysluplne na nu reagovat, ci oponovat

Navyse niektore materialy sa daju pouzit velmi jednoducho na zhodenie druheho, ale ukazat pravdu a hlbsie suvislosti je ovela narocnejsie aj na argumentaciu

sv.Ignac z Loyoly

lila

Odoslaný - 26 apríl 2013 :  23:49:14  Zobraziť profil  Pridať lila do zoznamu priateľov
Tak aj ja pridávam. No môj príspevok bude aj o fóre ako celku. Keď som ho našla bola som vo viere uplný začiatočník. Veľa vecí som sa tu dozvedela, naučila a pochopila. Vďačím viacerím prispievateľom za to. No a o Rafaelovi si myslím, že sa teda vyzná. Keď som čítala jeho príspevky zo začiatku sa mi zdalo, že dosť tvrdo reaguje na niektorých prispievateľov. Ale isté je, že som sa z jeho príspevkov veľa naučila. Posunul ma vo viere. No stále som len na začiatku. Tak isto ma posúvajú a posúvali aj iný prispievatelia. Mato, mino, janka pred tým SEndy, Evelinka, Azuritko ale určitým spôsobom aj saxsax, guest, Volsung. Ďakujem.

Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 365  ~  Člen od: 02 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 27 apríl 2013 :  10:49:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Ale isté je, že som sa z jeho príspevkov veľa naučila. Posunul ma vo viere.

OK ale akym smerom ?

jeden clovek sa raz vyjadril
je pravda z o. deMello usiel dlhy kus cesty , nie vsak smerom biblickeho krestanstva
a za pravdu mu dala aj kongregacia pre nauku viery

sv.Ignac z Loyoly

janka

Odoslaný - 27 apríl 2013 :  21:51:43  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

dava veci starsieho data, je prirodzene ze sa teraz pouzivaju novsie ucebnice, ale v knizniciach sa to da zohnat tiez
ja by som ako meritko nebral exotickost materialov, ale to na co sa zameriavaju
ano niektore materialy su naozaj zaujimave, to vidim ako prinos aj ja ...
ale niekedy je to len tae samoucelne provokovanie, alebo zhadzovanie ostatnych
nuz si vyber .... :-(
Pôvodne zaslal misojogi - 26 apríl 2013 : 22:13:54

myslela som to tak, ze dobru katolicku knizku dnes uz tazko najst, ano da sa, ale to najprv clovek musi vediet, ze si ma taku zhanat, lebo uz ani Spolok svateho Vojtecha nie je zarukou katolickej knizky
vy vidite zhadzovanie, lebo o viac nestojite
miesto toho, aby ste priznal, ze ano papez spolu s kardinalskym zborom si nepoklakne pred Panom Jezisom, meni podla lubovole, co menit nesmie, tak by ste zistil, ze co vyzera ako provokacia, vas ma primat k premyslaniu

citácia:

a v com konkretne sa podla Teba prejavuje?
ja som si vsimol skor urazanie sv Otca a Katolickej cirkvi
pravdu povediac ma to moc nepotesilo ...
Rarach a sv Otec spolu husy nepasli ...
Pôvodne zaslal misojogi - 26 apríl 2013 : 22:13:54

uz som k tomuto pisala...vidite, iba to, co chcete vidiet

citácia:
zial co to napisali cerpali z vlastnej skusenosti
ide o pripad ked sa materialy pouziju manipulativym sposobom
niekedy je velmi tazko reagovat ked Ti druhy predlozi exoticky material kde si nemas moznsot overit kontext ako to vlastne povodne v tom materiali je.
O to je zaujimavejsie ked si vsetko overis a zistis ze argument je manipulativny cize uvedeny citat je vytrhnuty z kontextu a pouzity pri argumentacii inak ako zamyslal povodne autor citovanej knihy
Overovat taketo nieco stoji ale velmi vela casu a energie a nie kazdy ma toho dostatok.
A tak argumentovat s takymto clovekom ta rychlo prestane bavit, tym viac ked nie je schopny pochopit Tvoju argumentaciu a zmysluplne na nu reagovat, ci oponovat

Navyse niektore materialy sa daju pouzit velmi jednoducho na zhodenie druheho, ale ukazat pravdu a hlbsie suvislosti je ovela narocnejsie aj na argumentaciu

Pôvodne zaslal misojogi - 26 apríl 2013 :  22:13:54

co je prosim Vas exoticke na detskom katechizme?
ten by mal knaz recitovat aj o pol noci, ked ho zobudia
ci chcete vari povedat, ze dnes uz nie je predmetom viery to, co byvalo?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 27 apríl 2013 :  22:35:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
co je prosim Vas exoticke na detskom katechizme?
ten by mal knaz recitovat aj o pol noci, ked ho zobudia
jedna vec je vediet nieco odrapkat a druha vec je rozumiet tomu
Ja som chodil na nabozenstvo za hlbokej totality (uzil som si za to aj posmech spoluziakov ako spiatocnicky kader a niektore ucitelky - komunistky mi to dali pocitit, ale ine naopak boli rady)
knaz od nas nechcel aby sme vedeli veci odrapkat, ale snazil sa nam to vysvetlit a zalezalo mu na tom aby sme rozumeli suvislostiam
tam padom viera pre mna nie je nieco co by som byval ako dospely odhodil (rozpravky pre deti) ale aj ako dospely som mohol stavat na zakladoch co som dostal v detstve na nabozenstve na sv omsiach a na stretkach
neskorsie som si zacal aj sam studovat teologicke knizky

neviem teda recitovat, ale rozumiem tomu
podla mna je to viac ako keby to bolo opacne,
lebo mne staci si to nalistovat a hned vidim aj suvislosti a dokonca som schopny aj spravit prednasku na vacsinu katechizmovych tem ....
jedno ci novy detsky katechizmus alebo baltimorsky katechizmus alebo slovensky z roku 1941
podotykam ze je dobre mat viac vydani, v kazdom je nieco ine vysvetlene lepsie

no a ked niekto nieco nevie naspamat tak ho za to mozno zhodit, ale neznamena to ze to nevie a ze tomu nerozumie

ci sa nieco zmenilo ?
ano od IIVK sa dal vacsi doraz na aktivitu laikov a aj v inych oblastiach sa ucenie cirkvi prehlbilo a rozvinulo
nevnimam to vsak ako nieco negativne ale jednoducho ucenie cirkvi sa vzdy rozvijalo az sa dospelo k nejakej tej dogme
spomenme si ako dlho sa v Cirkvi diskutovalo trebars o Nanebovzati Panny Marie
tiez na to v priebehu dejin existovali rozne nazory

sv.Ignac z Loyoly

misojogi

Odoslaný - 27 apríl 2013 :  22:55:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
chcete vari povedat, ze dnes uz nie je predmetom viery to, co byvalo?

nevkladaj mi do ust to co som nepovedal
zaklady viery sa predsa koncilom nezmenili !!! a ani sa nemohli zmenit

niektore veci sa rozvinuli a jedine co sa zmenilo to je liturgia sv omse
aj to sa zmenili len niektore casti
napr 1 kanon (rimsky) ostal takmer bez zmeny, ale doplnili sa dalsie tri (ako zdroj posluzili svati otcovia Posvatnej tradicie napr tusim druhy kanon je od sv.Hypolita z druheho storocia)
Dal sa vacsi doraz na bozie slovo a kazen - organicky sa zapojili do sv omse
predtym veriaci chodili do kostola "az bolo po kazni"
staci nalistovat hociktore starsie spovedne zrkadlo
No a to co je pre niektorych kost v krku: knaz sa otocil tvarou k ludu cim sa zvyraznil rozdiel medzi hierarchiou a ludom
a zvyraznila sa uloha knaza byt "alter Christus"

sv.Ignac z Loyoly

Elo

Odoslaný - 28 apríl 2013 :  15:43:02  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:
Ela: "... ma neskutocne vytacaju tie utoky na Rafaela..."
janka: "...som Rafaelovym velkym dlznikom a nepaci sa mi, co sa zas rozputalo proti nemu...vela ludi vidi len provokaciu, ale co ma robit, ma dalej steklit usi, ked je to dnes ako zakliate a vsetci spokojne snivaju, lebo pocuvaju len co chcu pocut?
Ela, Janka, pokiaľ pán Rafael obhajuje katolícku vieru, poučuje o nej, to naozaj nikto z nás nekritizuje. Ani staré katechizmy, či formy vyjadrenia naozaj nikomu nevadia, pretože obsah katolíckej viery je v podstate rovnaký, a s dobou sa prirodzene mení aj spôsob vyjadrovnia ľudí. Ja som tiež možno rovesník Rafaela... Vy ste si nevšimli, že jediná vec, ktorá nám na tom vadí je to, že neúctivo, nemiestne, nepatrične zhadzuje, hanobí nášho Svätého Otca, Františka a všetkých pokoncilových pápežov /Ján XXIII., Pavol VI., Ján Pavol II., Benedikt VI./.

Dokonca nielen to, on ich všetkých pokladá za falošných, nepravých, neplatných, nelegitámnych aj s 2. vatikánskym koncilom, a prakticky toto je skoro jediné zameranie jeho príspevkov, aspoň v poslednej dobe, ako som sen ja začčal s chodiť. Na Koncil a na týchto pápežov nevie nájsť nič dobré /to naozaj ani protestanti tak nerobia.../. Vám sa to zdá, milé dámy, celkom ńevinná vec?... Veď to je zhadzovanie v Cirkvi najvyššej morálnej autority, ktorá už z princípu sa nemá zhadzovať, to je vážny hriech, pretože táto aautorita je pre milióny ľudí oporou, povzbudením ich viery a morálky... Je to podľa vás norálne robiť to takým spôsobom ako to tu robí skupina Rafael a spol.? To je aj podľa morálky vážny hriech.

V Skutkoch apoštolov je opísaná situácia, keď bol Pavol apoštol pred židovskou veľradou, ktorá ho chcela odsúdiť, a on v sebaobrane sa povedal len tvrdšie slovo /nie nehanedbé/ na veľkňaza. On však nevedel, že je to veľkňaz, a akonáhle sa to dozvedel, tak sa ospravedlnil... A pritom súd proti nemu osnoval práve veľkňaz s jeho ľuďmi... Rafael a spol. nám tu vlastne jednostaj chcú všetkým dokazovať, čo je nedokázateľné, nespravodlivé, ba trúfalé: falošnosť celej Katolíckej cirkvi, ktorú vedie pápež František a predtým viedli uvedení pápeži. Myslíte si , že to nestojí za reč?...

A pritom nesprávnsoť ich argumentov sme ich viackrát niektorí tu vyvrátili./Žiaľ, pre nich je to ako hrach na stenu.../ Vari toto fórum nie je aj o inom, len neustále vyvracať ich nové a nové vymyslené argumenty proti legitímnsoti pápeža, Koncilu, liturgie a pod?... ? Vari sa nazdávate, že to 0,00001 percento ľudí, čo neuznávajú pápeža Františka /vrátane aj predchádzajúcich 5 pápežov/ majú pravdu, kým všetci ostatní /99,99999percent/ sa mýlia?...Pretože p. Rafaelovi a spol. sa niečo nepozdáva podľa jeho subjektévenho presvedčenia?... Všimnite si, že väčšina tém sa nesie touto témou: podozrievanie, zhadzovanie KOncilu, pápeža, katolíckej liturgie a pod., teda všetko, čo súvisí s pokoncilovou Cirkvou a jej pápežmi...
citácia:
Ela: "... ani knaz Elo neodpovedal napr. na otazku Lucie ohladom poboznosti Fatimskej soboty..."
Vidíte, tu u nás je už noc, a ja som sa teraz oslobodil, na úkor noci toto píšem. Naozaj nestihám na všetko reagovať, nie som povolaný pre Krédo, ale som tu misionár. Toto robím naozaj len "lavou zadnou..." Tak ma pochopte a nemajte veľké očakávania, prosím. Ak môžem, rád poradím, ale rád by som prešiel k ozajstným duchovným problémom, ale ak vidím tieto dezinformácie od skupiny Rafaela a spol., tak mi to nedá, lebo toto je vec vážnejšia nad všetko: legitímnosť hodnovernosť KC ako celku, legitímnosť KOncilu a pápežov. Ak toto nebudeme veriť, ak nebudeme veriť, že KC má právoplatných pápežov, a potom aj biskupov a kňazov, a tiež liturgiu a pod., tak čo vlastne sme potom. A uvedomte si, že práve toto táto - podľa vás nevinná skupina očierňuje a vyhlasuje za nezákonné... No ak to robia, a nie je to pravda, tak potom naozaj možno o nich povedať, že sú nie katolíci, ale sú v jednej rade s protestantami, heretikmi apod. Pretože títo tiež majú nejaké svoje subjektívne dôvody, pre ktoré neprijímajú KC a pápeža a i.

citácia:
Ela: "... A co sa tyka kritiky situacie po II. VK, vazeni, Vam sa naozaj zda ze je vsetko o.k? "
V Cirkvi vždy boli a budú problémy. Ak poznáte však aspoň trochu jej dejiny, viete, že boli doby /v stredoveku/, keď pápeži naozaj boli skazení /10. stor./, keď viac boli politikmi, než dušpastiermi, keď sa viac starali o hospodárstvo vtedy dosť rozsiahleho vatikánskeho štátu, keď viedli vojny s kráľmi a pod. V porovnaní s týmto obdobím je dnes v KC relatívne naozaj doslova RAJ, pokiaľ ide o jej predstaviteľov, pápežov. Minimálne Posledné storočie tu máme skoro všetkých pápežov svätcov, a tí poslední /ktorých práve Rafael, Mino a posl. kritizujú/ sú spomedzi nich naozaj ako perly. Keď vám to tvrdím, tak viem, čo hovorím ako kňaz, ktorý tieto veci poznám veľmi dobre... Ja sa naozaj čudujem, že vy a mnohí na tomto fóre radšej veria ľuďom, ktorí majú záľubu len v očiernovaní tých osobností KC, ktorých si ctí a váži nielen veľkýá väčšina katolíkov, ale aj mimo KC...

citácia:
Ela: "... siahlodlhe prazdne prispevky plne utokov a podozrievania ze forum nie je krestanske, je zakryvanim pochybnosti, ktore predsa, ak to so svojou vierou a Cirkvou myslite uprimne v skutocnosti predsa len mate? To by bol ten lepsi pripad, horsie, ak sa Vam zda, ze je vsetko v poriadku.!
Ak by niekto, naozaj mal pochybnosti o KOncile, pápežovi, tak sa to vždey dá predložiť normálne, ľudsky, a nie kategoricky ako jasný fakt, a to len na základe nejasných podozrení, svojich domnienok. A ak je to opravdivý katolík, tak by mal byť prístupný katolíckemu vysvetleniu. Rafael a spol. nám tu však predcvádzajú niečo úplne iné: tvrdošijnosť v tom svojom neustálom očierňovaní, spochybňovaní bez náznaku štipky snahy o pochopenie. To znamená, že oni naozaj nie sú katolíci Katolíckej Cirkvi vedenej rímskym pápežov Františkom. Možno sa cítia byť člvenmi nejaked svojej domneĺej pravej "katolíckej cirkvi", ktorá vraj dnes nemá pápeža /pre údajnú neplatnosť našich/. To znamneá, že táto skupina sa stavia nad celú Cirekv, nad všetky jej autority, cirkevných otcov biskupov, namiesto toho, aby verili im /podľa Písma by mali: "Kto vás počúva, mňa počúva"... aj keby boli hriešni.../ veria len sebe a sovjim subjektívnym dôvodom...

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 29 apríl 2013 :  21:27:14  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

jedna vec je vediet nieco odrapkat a druha vec je rozumiet tomu

Pôvodne zaslal misojogi - 27 apríl 2013 : 22:35:54

neviem, ci sa bavime stale o knazovi
ten by to mal vsetko vediet aj odrecitovat a aj tomu rozumiet
citácia:

neviem teda recitovat, ale rozumiem tomu
podla mna je to viac ako keby to bolo opacne,
lebo mne staci si to nalistovat a hned vidim aj suvislosti a dokonca som schopny aj spravit prednasku na vacsinu katechizmovych tem ....
jedno ci novy detsky katechizmus alebo baltimorsky katechizmus alebo slovensky z roku 1941

tak tomuto nerozumiem
vsak, aby clovek nieco pochopil, musi zacat pouckami, musi to mat naucene naspamat a potom moze k tomu pridavat, ist do hlbky
vsak aj profesor v skole vie o nejakej teme rozpravat nekonecne dlho, ale ked sa od neho ziada, vie vysypat z rukava poucku
alebo si zoberte, ze v matematike sa najprv ucite pocitat, urcovat vacsie a mensie cisla, scitovat....a takto postupne sa da dostat k rieseniu zlozitych prikladov, ale to nejde bez toho, aby ten clovek neovladal poradie cisel, ci nevedel by, ci je 1 menej ako 2, ci naopak

citácia:

no a ked niekto nieco nevie naspamat tak ho za to mozno zhodit, ale neznamena to ze to nevie a ze tomu nerozumie

suhlasim, ze netreba vsetko nutne vediet naspamat, staci to mat nastudovane a v pripade potreby si to len vyhladat, ale zaklady ovladat naspamat treba...a to teraz nemam na mysli vedomosti knaza
vsak ste ani Vy nemyslel na knaza, ci?
citácia:

ci sa nieco zmenilo ?
ano od IIVK sa dal vacsi doraz na aktivitu laikov a aj v inych oblastiach sa ucenie cirkvi prehlbilo a rozvinulo
nevnimam to vsak ako nieco negativne ale jednoducho ucenie cirkvi sa vzdy rozvijalo az sa dospelo k nejakej tej dogme
spomenme si ako dlho sa v Cirkvi diskutovalo trebars o Nanebovzati Panny Marie
tiez na to v priebehu dejin existovali rozne nazory

Pôvodne zaslal misojogi - 27 apríl 2013 :  22:35:54

o akej dogme o posobeni laikoch v Cirkvi hovorite?

janka

Odoslaný - 29 apríl 2013 :  21:38:33  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

nevkladaj mi do ust to co som nepovedal
zaklady viery sa predsa koncilom nezmenili !!! a ani sa nemohli zmenit

niektore veci sa rozvinuli a jedine co sa zmenilo to je liturgia sv omse
aj to sa zmenili len niektore casti
napr 1 kanon (rimsky) ostal takmer bez zmeny, ale doplnili sa dalsie tri (ako zdroj posluzili svati otcovia Posvatnej tradicie napr tusim druhy kanon je od sv.Hypolita z druheho storocia)
Dal sa vacsi doraz na bozie slovo a kazen - organicky sa zapojili do sv omse
predtym veriaci chodili do kostola "az bolo po kazni"
staci nalistovat hociktore starsie spovedne zrkadlo
No a to co je pre niektorych kost v krku: knaz sa otocil tvarou k ludu cim sa zvyraznil rozdiel medzi hierarchiou a ludom
a zvyraznila sa uloha knaza byt "alter Christus"

Pôvodne zaslal misojogi - 27 apríl 2013 :  22:55:54

a tu opisujete same zmeny
uz sa tu rozoberalo, co vsetko sa pomenilo, nielen svata omsa
tak, napriklad, dnes chodite slavit Eucharistiu
co toto slovo znamena?
vdakyvzdanie
takze chodite slavit vdakyvzdanie

a teraz toto:
http://img850.imageshack.us/img850/2721/019paf.jpg

takze nielen tie kosticky, co spominate, ale toto je skutocna kost

janka

Odoslaný - 29 apríl 2013 :  22:03:14  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Ela, Janka, pokiaľ pán Rafael obhajuje katolícku vieru, poučuje o nej, to naozaj nikto z nás nekritizuje. Ani staré katechizmy, či formy vyjadrenia naozaj nikomu nevadia, pretože obsah katolíckej viery je v podstate rovnaký, a s dobou sa prirodzene mení aj spôsob vyjadrovnia ľudí. Ja som tiež možno rovesník Rafaela... Vy ste si nevšimli, že jediná vec, ktorá nám na tom vadí je to, že neúctivo, nemiestne, nepatrične zhadzuje, hanobí nášho Svätého Otca, Františka a všetkých pokoncilových pápežov /Ján XXIII., Pavol VI., Ján Pavol II., Benedikt VI./.
Dokonca nielen to, on ich všetkých pokladá za falošných, nepravých, neplatných, nelegitámnych aj s 2. vatikánskym koncilom, a prakticky toto je skoro jediné zameranie jeho príspevkov, aspoň v poslednej dobe, ako som sen ja začčal s chodiť. Na Koncil a na týchto pápežov nevie nájsť nič dobré /to naozaj ani protestanti tak nerobia.../. Vám sa to zdá, milé dámy, celkom ńevinná vec?... Veď to je zhadzovanie v Cirkvi najvyššej morálnej autority, ktorá už z princípu sa nemá zhadzovať, to je vážny hriech, pretože táto aautorita je pre milióny ľudí oporou, povzbudením ich viery a morálky... Je to podľa vás norálne robiť to takým spôsobom ako to tu robí skupina Rafael a spol.? To je aj podľa morálky vážny hriech.

Pôvodne zaslal Elo - 28 apríl 2013 : 15:43:02

Pochvaleny bud Jezis Kristus!
Vam to ide do kopy, ze jeden a ten isty clovek dokaze obhajovat KC, poucovat o veciach katolickej viery, mat v nej prehlad ako dnes ani knazi uz nemaju a na druhej starne dokaze na nu kydat?

citácia:

V Skutkoch apoštolov je opísaná situácia, keď bol Pavol apoštol pred židovskou veľradou, ktorá ho chcela odsúdiť, a on v sebaobrane sa povedal len tvrdšie slovo /nie nehanedbé/ na veľkňaza. On však nevedel, že je to veľkňaz, a akonáhle sa to dozvedel, tak sa ospravedlnil... A pritom súd proti nemu osnoval práve veľkňaz s jeho ľuďmi... Rafael a spol. nám tu vlastne jednostaj chcú všetkým dokazovať, čo je nedokázateľné, nespravodlivé, ba trúfalé: falošnosť celej Katolíckej cirkvi, ktorú vedie pápež František a predtým viedli uvedení pápeži. Myslíte si , že to nestojí za reč?...

Pôvodne zaslal Elo - 28 apríl 2013 : 15:43:02

dokazov je vela
toto by som sa Vas rada spytala, ako knaza:
ked by ste Vy neklakol pre Panom Jezisom pri omsi, nie raz, ale stale, ako by ste si spytoval svedomie, ake hriechy by to boli ohladom tejto veci?
myslim take, ze pohorsenie, neposlusnost...
dakujem pekne

citácia:

A pritom nesprávnsoť ich argumentov sme ich viackrát niektorí tu vyvrátili./Žiaľ, pre nich je to ako hrach na stenu.../ Vari toto fórum nie je aj o inom, len neustále vyvracať ich nové a nové vymyslené argumenty proti legitímnsoti pápeža, Koncilu, liturgie a pod?... ? Vari sa nazdávate, že to 0,00001 percento ľudí, čo neuznávajú pápeža Františka /vrátane aj predchádzajúcich 5 pápežov/ majú pravdu, kým všetci ostatní /99,99999percent/ sa mýlia?...Pretože p. Rafaelovi a spol. sa niečo nepozdáva podľa jeho subjektévenho presvedčenia?... Všimnite si, že väčšina tém sa nesie touto témou: podozrievanie, zhadzovanie KOncilu, pápeža, katolíckej liturgie a pod., teda všetko, čo súvisí s pokoncilovou Cirkvou a jej pápežmi...

Pôvodne zaslal Elo - 28 apríl 2013 :  15:43:02

ja som si ale naozaj nevsimla, ze by tu bol niekto dokazal vyvratit "nespravnost" argumentov
ono sa to ani neda
vsimam, ake su tu temy a vsimam si aj tie, ktore nie su v tejto casti fora, ktore Vy nevidite
preto by ste nemali usudzovat len z Vasho zdania

misojogi

Odoslaný - 30 apríl 2013 :  00:38:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Kedze citujete z mojho prispevku, misojogi, tak reagujem. Vobec sa s Vami nehadam, ze neexistuju dobre veci, tiez poznam kopec dobrych obetavych knazov, lenze ti, ktorych tu tak kritizujete nam ukazuju vynikajuce - predkoncilove veci , obohacuju nas duchovny zivot a my, teda aby som hovorila za seba, mnoho dobreho z toho cerpam pre seba, a nikto nebrani, ked Vam take "mnozstvo pokoncilovych veci a knih pomohlo", dodavat sem rovnako z toho bohatstva a skusenosti. Namiesto osocovania a utocenia na tych "druhych". Tak si budeme moct aspon vybrat a porovnavat, prip. napravit, ak sme nahdoou "podlahli" nejakemu bludu. Co Vy na to?
ela

Pôvodne zaslal Ela - 26 apríl 2013 :  19:20:25

niekde som to tu uz pisal
mne sa pacia aj predkoncilove veci, castokrat su zrozumitelnejsie napisane (mimochodom aj starsie ucebnice sa castokrat zrozumitelnejsie)
a ked mam moznost tak si rad precitam ....
neslo by to ale slusne aj bez urazok?
Vy ako zena - Vam to nevadi ked niekto sa neustale surovo hnusne vyjadruje vo Vasej pritomnosti?

citácia:
ked Vam take "mnozstvo pokoncilovych veci a knih pomohlo", dodavat sem rovnako z toho bohatstva a skusenosti.

a co robim ? snazim sa vysvetlovat z toho bohatstva co som pochopil
ale .... reakcie niektorych ludi su priam hystericke

citácia:
Namiesto osocovania a utocenia na tych "druhych".

to hovorite o mne ?
mozem vediet kedy a kde ?
ja sa snazim vecne upozornovat na neustale surove utoky na Cirkev s sv Otca pred ktorymi si tu domace osadenstvo zakryva oci .... a pozera sa inde ... To osocovanie a utocenie som si vsimol prevazne na niektorych "domacich" na tomto fore, pricom jednoznacne sa to dalo povedat aj skusnejsie ...

citácia:
Tak si budeme moct aspon vybrat a porovnavat, prip. napravit, ak sme nahdoou "podlahli" nejakemu bludu. Co Vy na to?

dobra myslienka (ako keby som ju sam navrhol) :-D DDDDD
ale suhlasim
davam vsak otazku: ste otvoreni prijat aj nove veci a pohlady ? (myslim pre Vas nove)
alebo ste indoktrinovani ze vsetko co nema razitko "starsie ako ..." povazujete automaticky za nieco zle ?
V takom pripade by som Vam mohol doniest aj modre z neba, odmietli by ste len preto ze to hovori niekto pokoncilovy
taketo su moje doterajsie dojmy z ludi na tomto fore .....(hovorim o tradicnych)

sv.Ignac z Loyoly

misojogi

Odoslaný - 30 apríl 2013 :  00:52:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
tak, napriklad, dnes chodite slavit Eucharistiu
co toto slovo znamena?
vdakyvzdanie - takze chodite slavit vdakyvzdanie

to slovo je z grectiny a pouziva sa uz v sv Pisme v NZ

pozeral som si uvedeny sken
ano je to tam pekne vysvetlene

ina je to potvrdenie toho co som hovoril
tridentska sv omsa jej liturgia je koncipovana prednostne ako nahrada chramovej obety novou obetou
zatial co NOM je koncipovany skor ako pokracovanie sederovej(Velkonocnej) vecere a vychadza priamo zo sv Pisma NZ
cize podla mna sa tieto dva pohlady nebiju, nemaju preco
kazdy vystihuje inu stranku veci .... pricom platia oba pohlady ....

citácia:
vdakyvzdanie

pochopitelne aj podla NOMu nie je sv omsa len vdaky vzdanie, ale plati vsetko co bolo povedane aj o TOM
staci tak ?

sv.Ignac z Loyoly

misojogi

Odoslaný - 30 apríl 2013 :  01:13:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
neviem, ci sa bavime stale o knazovi, ten by to mal vsetko vediet aj odrecitovat a aj tomu rozumiet

nemyslim si to ani o knazovi, ze by to bolo rozhodujuce kriterium
vzdy zalezi na tom aku ma clovek pamat
a ostatne na co mame zapisnicky? alebo knizky? pripadne google?

citácia:
vsak, aby clovek nieco pochopil, musi zacat pouckami, musi to mat naucene naspamat a potom moze k tomu pridavat, ist do hlbky
vsak aj profesor v skole vie o nejakej teme rozpravat nekonecne dlho, ale ked sa od neho ziada, vie vysypat z rukava poucku

je to dobra metoda a aj pouzivam i ked nie na vsetko je rovnako vhodna

citácia:
alebo si zoberte, ze v matematike sa najprv ucite pocitat, urcovat vacsie a mensie cisla, scitovat....a takto postupne sa da dostat k rieseniu zlozitych prikladov, ale to nejde bez toho, aby ten clovek neovladal poradie cisel, ci nevedel by, ci je 1 menej ako 2, ci naopak

ano axiomaticky system a postupna vystavba metodou definicia veta dokaz atd
naozaj vtedy castokrat plati ze najprv sa to clovek nauci naspamat az potom to pochopi ...
v humanitnych oboroch to vsak nemusi tak jasne platit ...

citácia:
suhlasim, ze netreba vsetko nutne vediet naspamat, staci to mat nastudovane a v pripade potreby si to len vyhladat, ale zaklady ovladat naspamat treba...a to teraz nemam na mysli vedomosti knaza
vsak ste ani Vy nemyslel na knaza, ci?

Myslel som prave knaza. Existuju rozne katechizmy, on sa nauci jeden a vy ho budete skusat podla druheho?
treba vediet podstatu a to do hlbky
potom po nejakom zamysleni vie clovek reagovat na vsetko ...
a este podotykam nie vsetko co je v katechizme napisane ma uroven nemennej dogmy

citácia:
o akej dogme o posobeni laikoch v Cirkvi hovorite?

zle postavena otazka.
v Ucenie magisteria sa nedeli na dogmy a nedogmy , ale je tam priblizne 5 stupnov roznej zavaznosti ....
rozpracovane ucenie o ulohe laikov v Cirkvi nie je dogma ale tiez spada pod Ucitelsky urad cirkvi
Mozno raz sa z toho dogma vykrystalizuje (mozno az za dalsich 2000 rokov)
Zatial mame napr encykliku Christofideles laici o ulohe laikov v cirkvi a vo svete
co takto si ju precitat?

sv.Ignac z Loyoly

misojogi

Odoslaný - 30 apríl 2013 :  01:15:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
Ozaj ktore zakladne casti ma katechizmus podla Vas ?
alebo mal by mat ?

a kolko ich je a preco ?

sv.Ignac z Loyoly

Strana: z 4 Previous Topic: Narodeniny fora Téma Next Topic: Trollizmus  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06