Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 5 Božie prikázanie
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Su polovnici vlastne pytliaci? Téma Next Topic: Je Genezis v rozpore so súčasnou vedou ?
Strana: z 7

veritas

Stav: offline

Odoslaný - 29 apríl 2005 :  11:04:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Priatelia, s vypätím mnohý síl som po troch dňoch mohol dokončiť prácu ohľadom 5. Božieho prikázania.
Pri prepisovaní som si mnoho vecí uvedomil a utvrdil. Domnievam sa, že v danom texte je temer úplne všetko ohľadom 5. Božieho prikázania.

Preto, kto má záujem - na úrovni - o tomto prikázaní diskutovať (ako sme to načali v inej téme tohto fóra), po dôkladnom prečítaní očakávam jeho príspevky do diskusie.
Opakujem, že akceptovať a diskutovať budem len s osobou, ktorá si dôkladne a netendenčne daný materiál preštuduje, zamyslí sa nad ním a zaujme určité stanovisko.

Príspevky, z ktorých bude zrejmé, že sú príspevkom len "pro forma" budú mazané.

P.S.
Kto nájde chybu v kresťanskom učení v tomto texte, nech ju napíše. Ale až po dôkladnom zvážení, či sa naozaj jedná o chybu v učení alebo len o iný názor.

Text ktorý je predmetom diskusie je dostupný tu:
http://www.fararaca.sk/databaza/formacia/prikazanie_v.doc

Poznámka:
Prosím venujte mu, náležitý čas, ak chcete o ňom diskutovať, podobne, ako som mu venoval čas ja, pri prepisovaní.
(Stálo ma to mnoho času, aj popri mojich pracovných povinnostiach aj z môjho voľna.)

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora 

Marcelllooo

Odoslaný - 29 apríl 2005 :  11:36:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Je to celkom dlho rozpisane, ale hned zaciatko mi chyba urcenie pouzivanych pojmov:
• co je to dusa, vecna dusa, ktora cast GMK, veritasa, Mata to je?
• co je to hriech?

Pises, ze dusa je vecna, ale na druhej strane pises, ze jej vlastnosti su rozum a slobodna vola. Podla mna si zabudol na emocie, ale to nechajme teraz bohom. Rozumove schopnosti su vsak jednoznacne dane mozgom a jeho strukturou. Ako das do suladu vecnost duse a rozumovych schopnosti a smrtelnost mozgu ako nosica rozumovych schopnosti?

Dalej pises o kategorizacii a zuslachtovani ducha. Vo svojom prispevku sa tak vracias k tradicii Tomasa Akvinskeho, a greckej kompolikovanj filozofie, ktore katiolictvo prijalo uz davno. Je to zrejme aj z tohoto clenienia, ktore sa da charakterizovat ako spartansky ideal cloveka: KALOKAGATHIA. Len napasopvane na podmienky a potreby katolictva.

Dalej sa vlastne ani nejedna o nic ine, ako prerozpravanie uz existujuceho katolickeho ucenia v novej forme. Jedna sa o prispevok plytky, narabajuci s nedefinovanymi pojmami. Jeden priklad za vsetky: Co je mravne a co je nemravne? Kto to ako rozhoduje? Preco?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 29 apríl 2005 :  12:00:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
GMK, iba si napísal, o čom som písal. Nič vhodné k diskusii.

Jedine na doplnenie v krátkosti:
Duša: oživujúci princíp tela...
Hriech je mravne zlý skutok (vedomý a dobrovoľný), ktorý či už v predmete alebo v okolnostiach alebo v cieli sa protiví Božiemu zákonu. Mravne zlý skutok vo všeobecnosti nazávame hriechom (peccatum).
quote:
Ako das do suladu vecnost duse a rozumovych schopnosti a smrtelnost mozgu ako nosica rozumovych schopnosti?
Takto: Lk 1,37 (Boh je nehmotný, číry duch a predsa má rozum) (Keďže v Boha veríš, nemáme ďalej o čom v tomto probléme hovoriť...)

Ďalej končím. Venujme sa 5. božiemu prikázaniu.

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 apríl 2005 :  12:14:06  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja len mala poznamka k hriechu - vid KKC body 386 a dalej.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 29 apríl 2005 :  12:34:23  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Inak k tej dusi, nasiel som v genesis zaujimavy text, kde je popisane co je vlasne dusa, len pre istotu sa pozriem aj do inych prekladov a samozrejme sa popytam aj na hebrejsky original.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 apríl 2005 :  16:40:10  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Prestudoval som si ten clanok a prakticky nemam co dodat. Snad len kremaciu, ale tuto temu som otvoril inde.
Uvidim s cim pridu oponenti.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 apríl 2005 :  19:55:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Inak k tej dusi, nasiel som v genesis zaujimavy text, kde je popisane co je vlasne dusa, len pre istotu sa pozriem aj do inych prekladov a samozrejme sa popytam aj na hebrejsky original.

Uverejni to potom semkaj.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 30 apríl 2005 :  19:57:16  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Nemohol som sa dostat na stranky tohot fora, tak k tej dusi som nieco uverejnil tu: http://www.milosh.sk/phorum/viewtopic.php?t=73

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 02 máj 2005 :  09:26:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ale aby sme sa pohli ďalej a aby som sa stále netočil len okolo GMK, Lajos, obraciam sa v diskusii k Tebe.
Na Miloshovom fóre si napísal:
quote:
Presne tak, GMK, po smrti nic nie je. Az do chvile druheho prichodu Krista, kedy, ako hovori Pismo, budu vsetci vzkrieseni, jedni na slavu Boziu a zivot vecny, druhy na zatratenie a vecnu smrt. Medzi tym naozaj nic nie je, ziadne lietanie dusi v nebi.

Ja mám podľa sv. Písma na to takýto názor:
Rim 14,9...

Čo Ty na to...?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 02 máj 2005 :  09:30:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
www.svatepismo.sk/suradnice.php?suradnice=Rim%2014,9Rim 14,9[/a]...

Čo Ty na to...?

Ze ako deklaracia to je sice fajn, ja sa ale pytam, kto je mrtvy a aky je to stav "vedomia"? Ktora cast GMK bude zit po smrti?

POZNAMKA: Cela 14. kapitola pojednava o rozpore vegetarianstva a masozravcov. Preco by mal tento versik vytrhnuty z konttextu byt dokazom toho, co tvrdis?

veritas

Odoslaný - 02 máj 2005 :  09:32:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Otázka bola smerovaná pre Lajosa...
GMK, počkaj, prosím, kým Ti dám priestor na vyjadrenie a reakciu...

Marcelllooo

Odoslaný - 02 máj 2005 :  09:35:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
TO VERITAS: nezodpovedane otazky.
Duša: oživujúci princíp tela...
Pouzime analogiu z oblasti pocitacovych technologii. Ozivujucim prvkom je tu elektricka energia, ktora 'ozivuje' cely pocitac a umoznuje aj existenciu 'duse' - OS+softver.

Ak je tato analogia spravna, potom so smrtou tela zomiera i ludska dusa a vecny zivot je len falosnou a nesplnitelnou tuzbou, ktora zostane nesplnena.

Hriech je mravne zlý skutok (vedomý a dobrovoľný), ktorý či už v predmete alebo v okolnostiach alebo v cieli sa protiví Božiemu zákonu. Mravne zlý skutok vo všeobecnosti nazávame hriechom (peccatum).
A prave o toto sa sporime, ze co je ten Bozi zakon. Ja hovorim, ze je to nezabijes za ziadnych okolnosti a ty tvrdis, ze nezabijes s vynimkami.

Lk 1,37
Argumentacia v kruhu: Pre Boha nie je nic nemozne. Tautologia. Novu informaciu neprinasajuci argument.

veritas

Odoslaný - 02 máj 2005 :  09:36:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Aj tomuto sa budeme vednovať. Počkaj, kým príde na to čas...

Marcelllooo

Odoslaný - 02 máj 2005 :  09:38:48  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Otázka bola smerovaná pre Lajosa...
Aj ja sa tesim na jeho odpoved.

GMK, počkaj, prosím, kým Ti dám priestor na vyjadrenie a reakciu...
Aj tomuto sa budeme vednovať. Počkaj, kým príde na to čas...

OK, len aby si nezabudol.

veritas

Odoslaný - 02 máj 2005 :  09:56:04  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ešte raz napísané:

Ale aby sme sa pohli ďalej a aby som sa stále netočil len okolo GMK, Lajos, obraciam sa v diskusii k Tebe.
Na Miloshovom fóre si napísal:
quote:
Presne tak, GMK, po smrti nic nie je. Az do chvile druheho prichodu Krista, kedy, ako hovori Pismo, budu vsetci vzkrieseni, jedni na slavu Boziu a zivot vecny, druhy na zatratenie a vecnu smrt. Medzi tym naozaj nic nie je, ziadne lietanie dusi v nebi.

Rim 14,9...

Čo Ty, Lajos, na to...?

Lajos

Odoslaný - 02 máj 2005 :  15:42:51  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
SAk je to tam napisane, bezprostredne po smrti nic nie je, ale pri druhom prichode Krista bude vzkriesenie, tak ako je to napisane v zjaveni Jana.

veritas

Odoslaný - 02 máj 2005 :  16:07:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Lajos, nerozumiem správne Tvojej reakcii na uvedený citát (Rim 14,9).
Prosím, trošku to rozvi, ako to vnímaš...

Marcelllooo

Odoslaný - 02 máj 2005 :  18:42:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Lajos, nerozumiem správne Tvojej reakcii na uvedený citát (Rim 14,9).
Prosím, trošku to rozvi, ako to vnímaš...

Sak je to jasne ako facka: Tvoja existencia bude ukoncena a nebudes. Budes znovu reinicializovan pred Bozim sudom.

quote:
Pôvodne poslal Lajos

SAk je to tam napisane, bezprostredne po smrti nic nie je, ale pri druhom prichode Krista bude vzkriesenie, tak ako je to napisane v zjaveni Jana.

Lenze mame aj ine pasaze, ktore hovoria o hadesi, podsveti, kde ziju mrtve duse po smrti pred prichodom Bozieho sudu.

Tak ako teda?

veritas

Odoslaný - 03 máj 2005 :  15:25:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Takže, priatelia, prv, ako sa začneme venovať odloženej otázke od GMK, chcem dať poslednú šancu tým, ktorí našli nejaké nezrovnalosti v učení KC v texte, ktorý som predložil.

Keďže ani Lajos nenašiel žiadnu "vadu", tak predbežne uzatváram diskusiu ohľadom 5. Božieho prikázania tak, že KC Cirkev, ako vlastník plnosti pravdy vykldá, interpretuje a učí o 5. Božom prikázaní tak, ako má.

Má niekto niečo proti tomu...? Pýtam sa naposledy...

P.S.
Katolícka Cirkev bola odjakživa, ba teraz je ešte viacej a hovorí to otvorene - proti trestu smrti...

Lajos

Odoslaný - 03 máj 2005 :  16:49:03  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Skoda len, ze ho hojne vyuzivala

veritas

Odoslaný - 04 máj 2005 :  12:39:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Takže som rád, že aj Lajos (keďže nič k tomu nedodal) súhlasí s tým, že KC neučí žiadne bludné veci ohľadom 5. Božieho prikázania.
quote:

Ale oveľa menej ako ktokoľvek iný. A len v najnutnejších a inak neriešiteľných situáciach a aj to s ťažkým srdcom...

Aj Pán Ježiš nás bude s ťažkým srdcom "hádzať" do pekla, no čo si svojimi skutkami zaslúžime, to nás neminie - aj Spravodlivosť je Boh...

amerika1

Odoslaný - 04 máj 2005 :  14:58:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Pockaj Lajos . Jasna otazka . Si adventista ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 04 máj 2005 :  15:01:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Katolícka Cirkev bola odjakživa, ba teraz je ešte viacej a hovorí to otvorene - proti trestu smrti...

Toto si Veritas kde zobral ? To nema oporu v uceni Cirkvi o treste smrti ani nahodou . Ani u cirkevnych otcov , ani v scholastickej teologii , a ani dnes . Precitaj si , co hovori katechizmus o treste smrti . Ten , a to ani ten Novy , ho neodmieta a nezavrhuje , len tvrdi , ze dnes su ine prostriedky na izolaciu zlocinca od spolocnosti . Ale ak by neboli , tak trest smrti pripusta .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 04 máj 2005 :  15:05:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Lenze Lajos potom je zahadne , ze ten trest smrti najviac vyuziva napriklad americka justicia , kde vacsinu kongresu tvoria bez diskusie protestanti . No to snad nie , ze este aj toto obratite proti katolikom .
A to prizvukujem , ze za zavazne zlociny som zastancom trestu smrti .

veritas

Odoslaný - 04 máj 2005 :  15:49:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Toto si Veritas kde zobral ? To nema oporu v uceni Cirkvi o treste smrti ani nahodou . Ani u cirkevnych otcov , ani v scholastickej teologii , a ani dnes . Precitaj si , co hovori katechizmus o treste smrti . Ten , a to ani ten Novy , ho neodmieta a nezavrhuje , len tvrdi , ze dnes su ine prostriedky na izolaciu zlocinca od spolocnosti . Ale ak by neboli , tak trest smrti pripusta .

V podstate som to tak myslel, ale bolo to adresované Lajosovi a tomu to treba podat dôraznejsie, ako chápeme my...

Iste, veď som písal o tom celý traktát, takže viem svoje ako to je s 5. Božím prikázaním (a resp. so všetkými...), podľa KC...

Lajos

Odoslaný - 04 máj 2005 :  16:30:09  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Na jasnu otazku jasna odpoved. Nie nie som adventista. Som ECAV, ale nie je to jedno Stale sa hrame ja som biely, ty si cierny, on je fialovy, henten je zlty, onen je modry. Takze furt skatulkujeme.

Strana: z 7 Previous Topic: Su polovnici vlastne pytliaci? Téma Next Topic: Je Genezis v rozpore so súčasnou vedou ?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06