|
Odoslaný - 27 január 2013 : 13:31:15
|
hadec to je v poriadku, ja mám tiež najradšej vyznanie Pia IV (doplnené Piom IX). To je pre mňa jasné kladivo na heretikov a schizmatikov (na modernistov potom plus Antimodernistická prísaha). Filioque sa vždy verilo a vyznávalo, nedalo sa tam neskôr len preto, že nikto nechcel dať zámienku na zádrapku. (v Carihrade ani byť nemohlo, je to obyčajná miestna synoda, ktorá len neskôr sa stala koncilom, a okrem toho dogmy okolo Trojice boli v procese vybrusovania, nebol ešte vytvorený pojmový aparát- čo samozrejme nikto kto googluje nepochopí) Keď heretici a schizmatici neskôr ukázali svoju pravú tvár, tak sa tam dalo, už nebol dôvod brať ohľad na ich "precitlivenosť." Na konci 19.storočia heretici a schizmatici z Ruska hľadeli so sympatiami na anglikánov a starokatolíkov (vrana k vrane sadá) a už vtedy bol taký stav, že v tom nevideli problém, podľa nich to bola pravda, ale v žiadnom prípade nie vieroučný článok. (celkom logicky, lebo ten potvrdzuje koncil, ktorý nemal kto zvolať... a keď ich "teológovia" urobili posun aj v tomto smere, ako naschvál prišla veľká októbrová... a to už je iný príbeh...a to hranie sa dnes na ekumenizmus je zas o inom)
Takže hadec ja to beriem iba ako také handrkovanie, ktoré ma ešte baví, keď prestane, prestanem sa aj handrkovať. (diskusia to nie je, lebo na druhej strane chýbajú faktické vedomosti, a tie sa dogooglovať nedajú)
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2013 : 10:44:51