Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Stúpajúca rozvodovosť nie je krízou rodiny
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Marián Chovanec novým biskupom BB diecézy... Téma Next Topic: Nemuzni muzi
Strana: z 3

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 17 november 2012 :  17:37:51  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Skuste vy citovat nejaky, ktory toto hovori, ze je mozne rozlucit manzelstvo po prvej nevere.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 17 november 2012 :  17:42:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Cirkev veľmi povzbudzuje nevinnú stránku, ktorá oprávnene preruši­la manželské spolužitie, aby veľkodušne odpustila previnenej stránke a ak je to možné, najmä pre dobro detí, aby obnovila spolužitie. Katolíci, ktorí žijú v pred Bohom neplatnom manželstve, nie sú spôsobilí pristupovať k sviatostiam. Najmä ide o tých katolíkov, čo boli sobášení len civilne, ale ide aj o katolíkov, ktorí žijú ako druh a družka. Takí katolíci, ak im v tom nič neprekáža, sú povinní uzavrieť manželstvo pred tvárou Cirkvi, čiže kánonickou formou.

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 17 november 2012 :  17:55:28  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Cirkev veľmi povzbudzuje nevinnú stránku, ktorá oprávnene preruši­la manželské spolužitie, aby veľkodušne odpustila previnenej stránke a ak je to možné, najmä pre dobro detí, aby obnovila spolužitie.

Samozrejme, ale to nevylucuje to, ze cirkev dovoluje rozluku uz po prvej nevere.Pripominam, ze rozluka nie je rozvod,a ze zena nesmie uzavriet dalsie manzelstvo, ak manzel zije.

citácia:
Katolíci, ktorí žijú v pred Bohom neplatnom manželstve, nie sú spôsobilí pristupovať k sviatostiam. Najmä ide o tých katolíkov, čo boli sobášení len civilne, ale ide aj o katolíkov, ktorí žijú ako druh a družka. Takí katolíci, ak im v tom nič neprekáža, sú povinní uzavrieť manželstvo pred tvárou Cirkvi, čiže kánonickou formou.

Toto je tema o ludoch, ktori ziju v neplatnom manzelstve, o tom som ja nehovorila,neplatne manzelstvo je nieco ine, ako rozluka povolena cirkvou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 17 november 2012 :  18:01:07  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Skuste vy citovat nejaky, ktory toto hovori, ze je mozne rozlucit manzelstvo po prvej nevere.

1649 Sú však situácie, v ktorých sa manželské spolužitie stáva z najrozličnejších dôvodov prakticky nemožným. V takýchto prípadoch Cirkev pripúšťa fyzickú rozluku(2383) manželov a koniec spolužitia. Pred Bohom však manželia neprestávajú byť manželom a manželkou; nemôžu uzavrieť nový zväzok. V takejto ťažkej situácii najlepším riešením by bolo zmierenie, ak je to možné. Kresťanské spoločenstvo je povolané pomáhať týmto osobám, aby kresťansky prežívali svoju situáciu verní svojmu manželskému zväzku, ktorý ostáva nerozlučiteľný.

2383 Odluka manželov,(1694) pri ktorej však pretrváva manželský zväzok, môže byť oprávnená v niektorých prípadoch predvídaných kánonickým právom.
Ak civilný rozvod je jediný možný spôsob, ako zaistiť určité legitímne práva, ako je starostlivosť o deti alebo ochrana majetku, môže sa tolerovať a nie je morálnym previnením.

ostatne podrobnosti /niektore pripady predvidane kanonickym pravom/ si mozete najst tam.

Mimochodom, toto je dalsi dokaz o tom, ze manzela nesmie zena posluchat ak jej kaze hresit.To znamena, ak treba zaistit napr. starostlivost o deti,/ak su napr. tyrane/ aj ked manzel povie, ze sa nema s nim civilne rozvadzat,ak si to on nepraje, lebo zena musi posluchat vo vsetkom muza, lebo zena je pre muza a muz bol stvoreny skor,- ona ho nemusi posluchnut, preto ze to nie je moralnym previnenim,civilne sa s nim rozviest,ak sa tym zaistuju urcite legitimne prava, ako je starostlivost o deti, atd ako v KKC hovori aj Duch Svaty.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mimimi

Odoslaný - 17 november 2012 :  18:02:12  Zobraziť profil  Pridať Mimimi do zoznamu priateľov
citácia:
"co je dane hormonmi predsa netreba prikazovat, ide to samo."

A aj to šlo pekných pár storočí, Mimini. Ale hlavne v 20. storočí diabol začal nenašepkávať ľuďom, že sa tomu majú brániť. Ženy začali byť pyšné, a zo svojej pýchy odmietajú svoju prirodzenosť. Svoju prirodzenú poddajnosť. Neboj sa byť poddajná. Prijmi to a nájdi si v tom radosť.

"vlada nad zenou vznikla nie ako Bozi plan ale dosledok narusenia planu. je to dosledok dedicneho hriechu. "

Mimini, ja som čítal v starom katechizme, že to – že žena má byť podriadená mužovi, bolo vždy, aj pred prvým hriechom. Ako sa uvádza vo Sv. Písme, žena bola stvorená ako pomocnica. A ako sa ďalej v Písme pripomína jeden z dôvodov, že prečo má byť žena podriadená mužovi – Lebo muž bol stvorený ako prvý. A ďalej sa ešte pripomína - Nebol muž stvorený pre ženu, ale žena pre muža. Neboli stvorení navzájom pre seba, žeby si teda boli rovní v postavení, nie, len žena bola stvorená pre muža. K tomu ako už bolo povedané - muž bol stvorený ako prvý a aj preto má mať vo vzťahu prvenstvo. Nie je to teda len kvôli tomu že žena zhrešila.

"Boh neche aby muz vladol nad zenou. Boh chce aby muz a zena zili v harmonii."

No zo Svätého Písma ako aj zo starej náuky cirkvi vyplýva, že Boh chce jedno aj druhé. Chce aby žena bola podriadená mužovi a práve tým má vzniknúť medzi nimi harmónia.

"mne je do plaču z tohto Tvojho komentu"

Prijmi to, Mimini. A ver, je mi trochu ľúto, že ti je do plaču, ak to myslíš úprimne. Ale na druhej strane plač duši prospeje viac než smiech, ak je úprimný. Takže poplač si, kľudne.

Pôvodne zaslal matador - 17 november 2012 :  16:32:39

Matador ja s anebojim byt poddajna naopak som rada poddajna. to ale neznamena ze si necham so sebopu robit co sa komu zachce a ze budem popierat to ze mam slobodnu volu, rozum. Tvoj výklad písma nie je správny. zvierata boli stvorene prve napriek tomu nema clovek sluzit zvieratam. kto bol prvy stvoreny je irelevantne. po druhe, to ze stvoril Boh zenu na pomoc Adamovi, neznamena ze len zena ma Adamovi robit sluzku, nevylucuje to moznost ze Adam ma pomahat Eve. to je ako ked maju rodicia jedno dieta a vidia ze je mu smutno tak mu urobia kamarata surodenca- nerobia to preto aby ten druhy robil tomu prvemu poskoka.uz absolutne nesuhlasim ze zena je v nizsom postaveni, ze je njeco menej.

ta fraza je mi z toho do polacu nebola myslena uplne vazne. hovori sa to tak ked niekto povie nieco co je do placu

usmev mam uprimny :) a uprimne Ti ho posielam aby si nasiel v sebe cestu chapat druhych ludi, hlavne takych kt si v zivote uz nieco na rozdiel od Teba ako vidim pretrpeli

ja feministkam opatovne dakujem, aj za to ze niektore za mna polozili zivot.

Thats me ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 63  ~  Člen od: 26 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 12 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 17 november 2012 :  18:12:18  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

1649 Sú však situácie, v ktorých sa manželské spolužitie stáva z najrozličnejších dôvodov prakticky nemožným.
.....
ostatne podrobnosti /niektore pripady predvidane kanonickym pravom/ si mozete najst

Pôvodne zaslal radar - 17 november 2012 :  18:01:07

A kde tam prosim citate, ze je mozna rozluka hned po prvej nevere?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 17 november 2012 :  18:24:40  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
odporucam, opytat sa aj knazov, ktori sa tym zaoberaju. ja som prave od takych pocula, ze rozluka je mozna uz od prvej nevery.
Bolo to vsak uz davnejsie, takze konkretne mena vam poradit neviem.

radar

Odoslaný - 17 november 2012 :  18:34:47  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
V prípade cudzoložstva však nevinnej stránke Cirkev niekedy dovo­ľuje prerušiť manželské spolužitie buď načas, alebo aj nastálo. Toto oddelenie manželov sa volá „manželská rozluka", počas ktorej manžel­stvo však pretrváva.

S tymto sa da iba suhlasit.

Lucia

Odoslaný - 17 november 2012 :  19:47:35  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
citácia:
Budte taky laskavy a odpustite si taketo reci.Povazujem to za sexualne obtazovanie a hlavne za hriech smilstva ked hovorite cudzim zenam o penise.

Pôvodne zaslal radar - 17 november 2012 :  17:09:44

...s tymto suhlasim.....nepacia sa mi taketo naturalisticke reci a ako zenu ma to uraza.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 17 november 2012 :  20:18:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Radar opravnenost rozluky je najma patologicke konanie jedneho z partnerov

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mimimi

Odoslaný - 17 november 2012 :  20:38:21  Zobraziť profil  Pridať Mimimi do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Budte taky laskavy a odpustite si taketo reci.Povazujem to za sexualne obtazovanie a hlavne za hriech smilstva ked hovorite cudzim zenam o penise.

Pôvodne zaslal radar - 17 november 2012 :  17:09:44

...s tymto suhlasim.....nepacia sa mi taketo naturalisticke reci a ako zenu ma to uraza.

Pôvodne zaslal Lucia - 17 november 2012 :  19:47:35

to ma prekvapuje ze vás neurazaju ine veci- a nezabudajte, ze mate byt podriadena pani- urazat sa nemozete :) .... mna len prekvapuje preco si ale autor tohto výroku myslí ze sa mi vzdy paci aby do mna vstupoval penis. uznavam ze muzi maju schopnost ten penis vtlacit zene aj nasilu. ale zeby toto korespondovalo s posolstvom lásky tým si nie som az tak istá

Thats me ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 63  ~  Člen od: 26 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 12 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 17 november 2012 :  22:19:26  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
Mimini,viete ake je to uzasne byt podriadena muzovi, ktory miluje Boha viac ako svoj zivot a manzelku miluje tak, ako aj Kristus miluje Cirkev ?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mimimi

Odoslaný - 17 november 2012 :  22:27:30  Zobraziť profil  Pridať Mimimi do zoznamu priateľov
citácia:
Mimini,viete ake je to uzasne byt podriadena muzovi, ktory miluje Boha viac ako svoj zivot a manzelku miluje tak, ako aj Kristus miluje Cirkev ?

Pôvodne zaslal Lucia - 17 november 2012 :  22:19:26

to musi byt urcite uzasne. my sa tu ale bavime o inych veciach. slovo podriadit sa - moze mat viacero vyznamov. neviem vám to tu presne vysvetlit, ale Jezis pocuva clenov svojej Cirkvi a nie je nejakym diktatorom. Jezis sa nikdy nevyvsoval- nad nikoho.naopak daval nadej tym najponizenejsim. on svojich ucenikov pocuval, velakrat sa nimi nechal aj presvecit- ako napriklad zenou ktoru najprv odmietol ale ked povedala ze aj psovi daju pri stole omrvinky (bola z nejakeho ineho naroda ci cirkvi a on jej najprv povedal ze tam prisil pe sovje deti nie pre cudzie)
a proste muz ktory miluje svoju zenu jej nebude nasilym vnucovat ake ma mat tuzby, co chce od zivota, ale naopak miluje ju celu aka je- ci mudru hlupu, huzevnatu, alebo ustrachanu, ... to je láska ... osobne si myslím ze ziadny normalny chlap by nechcel aby ho jeho zena automaticky vo vsetkom podriadovala,len preto ze to citali v nedelu na kazni,myslim ze taky vztah by ani nebol zdravy, bolo by to neico strojene nutene. hadky tiez patria k zivotu :)

Thats me ...

Mato

Odoslaný - 18 november 2012 :  10:56:46  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
odporucam, opytat sa aj knazov, ktori sa tym zaoberaju. ja som prave od takych pocula, ze rozluka je mozna uz od prvej nevery.
Bolo to vsak uz davnejsie, takze konkretne mena vam poradit neviem.

Pôvodne zaslal radar - 17 november 2012 :  18:24:40

Takze Vy ste cosi poculi a to podavate ako fakt, od druhych vsak vyzadujete citovat dokumenty? Tomu sa povie dvojity meter ako z ucebnice.

radar

Odoslaný - 18 november 2012 :  13:19:22  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:

presne tak.

Strana: z 3 Previous Topic: Marián Chovanec novým biskupom BB diecézy... Téma Next Topic: Nemuzni muzi  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06