|
Odoslaný - 03 marec 2010 : 00:30:11
|
citácia: Pokiaľ viem, tak pri inkvizícii mali byť vždy minimálne dvaja svedkovia, ktorý sa nemohli nijako dohodnúť. Ak je predpokladaná pravdivosť svedkov, tak potom má čo dokazovať obvinený, ak je nevinný, alebo sa jednalo o iné ako to vyzeralo. Pôvodne zaslal Azuritko - 03 marec 2010 : 00:18:59
problem je v tom, ze svedkovia sa v tychto pripadoch vzdy mylili alebo klamali, plus svedectvo bez dokazov je nanic aj v dnesnom sudnictve |
V živote je len jedna posledná minúta...a to je minúta pred smrťou! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 451 ~
Člen od: 16 december 2009 ~
Posledná návšteva: 29 júl 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2010 : 15:09:05
|
A to už zase ako viete, že VŽDY to tak bolo ako tvrdíte? To ako je trochu trúfalé tvrdiť nezdá sa Vám??? |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2010 : 08:59:46
|
citácia: A to už zase ako viete, že VŽDY to tak bolo ako tvrdíte? To ako je trochu trúfalé tvrdiť nezdá sa Vám??? Pôvodne zaslal Azuritko - 03 marec 2010 : 15:09:05
ano je to trufale, ale ja mam ohladom inkvizicie vzdy na mysli procesy v ktorych inkvizicia riesila carodejnictvo a herezu vedcov a v tych pripadoch sa inkvizicia a jej svedkovia mylila vzdy
ostatne nebude pre teba problem spochybnit moje tvrdenie, staci ked mi ukazes v dejinach jediny pripad, ked svedok hovoril pravdu ked obvinoval niekoho z carodejnictva a podobne
a aby bolo jasne, mne nevelmi zalezi na vysledku inkvizicneho sudu, ja povazujem za absurdnost uz len to, ze sa vobec nejaky taky sud uskutocnil |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2010 : 10:33:43
|
citácia: ano je to trufale, ale ja mam ohladom inkvizicie vzdy na mysli procesy v ktorych inkvizicia riesila carodejnictvo a herezu vedcov a v tych pripadoch sa inkvizicia a jej svedkovia mylila vzdy Pôvodne zaslal guest635 - 06 marec 2010 : 08:59:46 Clovek by cakal vyssiu uroven vzdelanosti a nie len naucenu poucku z komunisitickej ucebnice dejepisu |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2010 : 11:11:08
|
citácia: citácia: A to už zase ako viete, že VŽDY to tak bolo ako tvrdíte? To ako je trochu trúfalé tvrdiť nezdá sa Vám??? Pôvodne zaslal Azuritko - 03 marec 2010 : 15:09:05 ano je to trufale, ale ja mam ohladom inkvizicie vzdy na mysli procesy v ktorych inkvizicia riesila carodejnictvo a herezu vedcov a v tych pripadoch sa inkvizicia a jej svedkovia mylila vzdy ostatne nebude pre teba problem spochybnit moje tvrdenie, staci ked mi ukazes v dejinach jediny pripad, ked svedok hovoril pravdu ked obvinoval niekoho z carodejnictva a podobne a aby bolo jasne, mne nevelmi zalezi na vysledku inkvizicneho sudu, ja povazujem za absurdnost uz len to, ze sa vobec nejaky taky sud uskutocnil Pôvodne zaslal guest635 - 06 marec 2010 : 08:59:46
Nemám dostatočné znalosti, aby som mohol lepšie obhájiť. Ale netočilo sa to iba okolo čarodejníc to ani zďaleka. A nebola to zďaleka čisto iba vec Cirkvi. Zjavne tam aj niečo zlé bolo, inak by sa nikto za nič neospravedlňoval. Ale ani v najmenšom to nebolo také, ako to všetci zveličujú. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 marec 2010 : 23:38:02
|
Drahí bratia a sestry ... Pokoj s Vami
Dakujem, že sa zaujímate aj o takuto tému a tak by som sa chcel podeliť o niečo, čo ešte nebolo spomenuté :
Stáva sa,že ľudia tvrdia o inkvizicii, ako o zbytočnosti. A práve nad tým by sa bolo dobre zamysleť, pretože v živote sa stretávame s mnohými podobnými udalosťami, kedy sa staviame do zodpovednej úlohy ako na tom boli aj pápeži a Inkvizícia.
Pokúsme sa vžiť do ich situácii. Máte na starosť a zodpovednosť veľkú spoločnosť (hoc aj keby len svoju rodinu). Do tejto spoločnosti vnikajú klamári a podvodníci ako draví vlci a vašou úlohou je brániť a hájiť pravdu, (v prípade rodiny chrániť česť a jej morálku). Ak cúvnete,stane sa, že v nej celá spoločnosť (rodina) práve kvôli našej ľahostajnosti alebo zbabelosti ostanú ako ovce bez pastiera a rodina bez Otca (muža-hlavy rodiny). Tak sa v spoločnosti (v rodine) rozšíri nie len klamstvo, ale aj nemorálne správanie a celá spoločnosť (rodina) trpí.
V podobnej situácii boli pápeži, keď sa v Cirkvi i vo svete rozmohol rozkol a šírenie falošného učenia vo viere i morálke. Inkvizícia bola odpoved pápeža a veriacich ako tých, ktorí mali zodpovedne rozlíšovať, u tých, ktorých hlásali klamstvo. Aj ked nie vždy tomu tak bolo, predsa mnoho sporov rozlíšili a vyjadrili sa ako dobrí pastieri, ktorí bránia svoje stádo (spoločnosť i rodinu).
V tomto duchu a porozumenia vnímam dobro vzniku inkvizície ako aj dnešných cirkevných súdov. Prajem všetkým múdrosť a rozlišovanie medzi dobrom a zlom. God bless you+ |
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2010 : 11:53:36
|
citácia: citácia: ano je to trufale, ale ja mam ohladom inkvizicie vzdy na mysli procesy v ktorych inkvizicia riesila carodejnictvo a herezu vedcov a v tych pripadoch sa inkvizicia a jej svedkovia mylila vzdy Pôvodne zaslal guest635 - 06 marec 2010 : 08:59:46 Clovek by cakal vyssiu uroven vzdelanosti a nie len naucenu poucku z komunisitickej ucebnice dejepisu Pôvodne zaslal Mato - 06 marec 2010 : 10:33:43
clovek by cakal vysiu uroven vzdelanosti, a nie len naucenu poucku z nejakej zbierky krestanskej demagogie (kritiku odbavovat poznamkami o komunizme)
z tvojej strany islo o strawmana a tiez ad hominem
ja som do skoly za komunizmu nechodil, a co sa pamatam, tak procesy s carodejnicami sme neriesili
treba pochopit, ze ja vobec nepoukazujem na popravy udajnych carodejnic, vobec ma nezaujimaju kolko a ci vobec nejake boli, mna zaujima samotny proces a jeho absurdnost |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2010 : 12:01:15
|
citácia: Nemám dostatočné znalosti, aby som mohol lepšie obhájiť. Ale netočilo sa to iba okolo čarodejníc to ani zďaleka. A nebola to zďaleka čisto iba vec Cirkvi. Zjavne tam aj niečo zlé bolo, inak by sa nikto za nič neospravedlňoval. Ale ani v najmenšom to nebolo také, ako to všetci zveličujú. Pôvodne zaslal Azuritko - 06 marec 2010 : 11:11:08
vsak ja ani netvrdim, ze iba katolicka cirkev viedla inkvizicne sudy, to praktizovali aj ine nabozenstva, ja sa tiez neohanam dakymi nezmyselnymi stamilionmi popravenych carodejnic; som si vedomy toho, ze cirkev v prevaznej vacsine pripadov popravu nevykonavala, ale ju prenechala svetskym uradom; viem, ze vela pripadov (mozno vacsina) inkvizicie sa tykalo jej hlavnemu poslaniu v tych dobach - odhalovaniu herezy, ale hereza je interny problem cirkvi, tam je mozne tvrdit cokolvek a spochybnuje sa to tazko, ale co sa tyka carodejnictva, tak tam naozaj nie je mozne sa spolahnut na svedkov (a vacsina procesov bolo o svedectvach) a doznanie pomocou ci uz psychickeho alebo fyzickeho tyrania nie je spolahlive, kedze clovek zaprie aj nos medzi ocami, len aby ho nemucili
proste mne pripada samotny proces ako absurdny, jeho vysledok uz nei je pre mna podstatny (pre udajnu carodejnicu vsak podstatny bol) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2010 : 12:14:17
|
Najčudnejšie na tom všetkom je, že sa nenašiel nik odvážny, kto by vtrhol medzi zasadajúci tribunál a poprevracal im tam stoly, ako svojho času urobil niečo podobné Ježiš. Alebo boli aj takí?
|
veriaci |
Počet príspevkov: 982 ~
Člen od: 26 január 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2010 : 13:22:03
|
citácia: vsak ja ani netvrdim, ze iba katolicka cirkev viedla inkvizicne sudy, to praktizovali aj ine nabozenstva, ja sa tiez neohanam dakymi nezmyselnymi stamilionmi popravenych carodejnic; som si vedomy toho, ze cirkev v prevaznej vacsine pripadov popravu nevykonavala, ale ju prenechala svetskym uradom; viem, ze vela pripadov (mozno vacsina) inkvizicie sa tykalo jej hlavnemu poslaniu v tych dobach - odhalovaniu herezy, ale hereza je interny problem cirkvi, tam je mozne tvrdit cokolvek a spochybnuje sa to tazko, ale co sa tyka carodejnictva, tak tam naozaj nie je mozne sa spolahnut na svedkov (a vacsina procesov bolo o svedectvach) a doznanie pomocou ci uz psychickeho alebo fyzickeho tyrania nie je spolahlive, kedze clovek zaprie aj nos medzi ocami, len aby ho nemucili proste mne pripada samotny proces ako absurdny, jeho vysledok uz nei je pre mna podstatny (pre udajnu carodejnicu vsak podstatny bol) Pôvodne zaslal guest635 - 09 marec 2010 : 12:01:15
Ale toto všetko boli začiatky súdníctva nie? Proste z dnešného pohľadu sa to zdá divné, lebo dnes je základný princíp súdenia prepracovanejší (druhá vec je, že dnes aj tak prechádzajú ľuďom také zločiny, že ktovie či teraz nieje horšia doba súdnictva ako bola kedysi...). Ale tak nemôžme vedieť, či všetko bolo nepravdivé obvinenie a čo sa týka čarodejníctva ťažko povedať... Ak niekto vykonával čarodejnícke obrady alebo niečo podobné, tak podľa mňa výsledok súdu je jasný. Neviem len, či sa vždy súdilo spravodlivým trestom... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 marec 2010 : 18:07:03
|
citácia: proste mne pripada samotny proces ako absurdny, jeho vysledok uz nei je pre mna podstatny (pre udajnu carodejnicu vsak podstatny bol) Pôvodne zaslal guest635 - 09 marec 2010 : 12:01:15
Ty tu prezentuješ svoje názory v tom zmysle, že život, akákoľvek vec, dokonca ani celý vesmír nemajú žiaden cieľ, účel ani zmysel, čo vlastne znamená, že všetko je absurdné. Prečo ťa zrazu tak vyrušuje, ak objavíš nejakú ďalšiu absurditu a na základe čoho usudzuješ, že by to absurdné nemalo byť? Chceš tvrdiť, že ľudia by nemali poriadať absurdné procesy, ktoré vedú k vraždám nevinných? Podľa čoho tak usudzuješ? Na základe akého záväzného pravidla chceš ako ateista tvrdiť, že takéto procesy sú nesprávne a nemali by sa konať? |
Počet príspevkov: 749 ~
Člen od: 23 október 2009 ~
Posledná návšteva: 08 január 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2010 : 08:42:01
|
citácia: Ale toto všetko boli začiatky súdníctva nie? Proste z dnešného pohľadu sa to zdá divné, lebo dnes je základný princíp súdenia prepracovanejší (druhá vec je, že dnes aj tak prechádzajú ľuďom také zločiny, že ktovie či teraz nieje horšia doba súdnictva ako bola kedysi...). Ale tak nemôžme vedieť, či všetko bolo nepravdivé obvinenie a čo sa týka čarodejníctva ťažko povedať... Ak niekto vykonával čarodejnícke obrady alebo niečo podobné, tak podľa mňa výsledok súdu je jasný. Neviem len, či sa vždy súdilo spravodlivým trestom... Pôvodne zaslal Azuritko - 09 marec 2010 : 13:22:03
nie neboli, sudnictvo existovalo uz davno a v ovela prepracovanejsiej forme ako inkvizicia
predsa vykonavanie nejakeho "carodejnickeho obradu" nie je zaidnym dokazom carodejnictva, alebo si myslis, ze ked si teraz zozeniem nejake ukazky praktizovania wiccy, a vykonam ich, tak sa zo mna stane carodejnik? dovody boli omnoho prozaickejsie - svedkovia si casto vylievali zlost na tych, o ktorych tvrdili ze su carodejnici, tiez sa to vsetko miesalo s nepochopenim niektorych veci...mozno si tiez pocul o praktike nazyvanej vodný súd, pri ktorom odsudeny/a nemala inu moznost nez umriet, tak tento sposob dokazu povazujem za absoluty vrchol absurdnosti |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2010 : 08:48:15
|
citácia: Ty tu prezentuješ svoje názory v tom zmysle, že život, akákoľvek vec, dokonca ani celý vesmír nemajú žiaden cieľ, účel ani zmysel, čo vlastne znamená, že všetko je absurdné. Prečo ťa zrazu tak vyrušuje, ak objavíš nejakú ďalšiu absurditu a na základe čoho usudzuješ, že by to absurdné nemalo byť? Chceš tvrdiť, že ľudia by nemali poriadať absurdné procesy, ktoré vedú k vraždám nevinných? Podľa čoho tak usudzuješ? Na základe akého záväzného pravidla chceš ako ateista tvrdiť, že takéto procesy sú nesprávne a nemali by sa konať? Pôvodne zaslal Sendy - 09 marec 2010 : 18:07:03
to, ze nieco nema ciel, neznamena ze je to absurdne, neda sa k tomu dojst logickym uvazovanim, a teda ide o tvoj pokus o moju diskreditaciu pomocou strawmana a argumentu ad hominem
moj svetonazor je v tomto pripade uplne nepodstatny, pretoze islo o vysmech rozumu pri tych procesoch casto...a co ty? ty suhlasis s tymi procesmi a suhlasis aj s tym, ze ti ludia boli odsudeni za to co naozaj vykonali? naozaj to boli carodejnice? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2010 : 09:49:46
|
citácia: to, ze nieco nema ciel, neznamena ze je to absurdne, neda sa k tomu dojst logickym uvazovanim, a teda ide o tvoj pokus o moju diskreditaciu pomocou strawmana a argumentu ad hominem moj svetonazor je v tomto pripade uplne nepodstatny, pretoze islo o vysmech rozumu pri tych procesoch casto...a co ty? ty suhlasis s tymi procesmi a suhlasis aj s tym, ze ti ludia boli odsudeni za to co naozaj vykonali? naozaj to boli carodejnice? Pôvodne zaslal guest635 - 18 marec 2010 : 08:48:15
No tak jednoduché to zas nie je. Odsúdiť ľudí, ktorí neprávom obviňovali a zabíjali nevinných, je v súlade s rozumom len v tom prípade, ak prijmeme za fakt, že existuje nejaký všeobecne záväzný zákon, ktorý ľuďom zakazuje klamať, obviňovať nevinných a zabíjať ich. V prípade, že žiaden takýto všeobecne záväzný zákon v skutočnosti neexistuje, tak nie je žiadnym výsmechom rozumu, keď niekto spokojne obviní nevinného a zabije toho, kto mu je nepohodlný. Preto by som rád vedel, ako chceš dať do súladu svoj svetonázor s tvrdením, že klamať a vraždiť nevinných je nedovolené.
Čo sa týka mňa, tak ja nezastávam ľudí, ktorí obviňujú nevinných a zabíjajú ich. Vychádzam však z toho, že existuje všeobecne záväzný zákon, ktorý to ľuďom zakazuje robiť a raz sa takíto priestupníci tohto zákona budú tvrdo za to zodpovedať. Predpokladám, že tvoj svetonázor ti však nedovoľuje uznávať takýto všeobecne záväzný zákon (ak sa nemýlim), a preto ma zaujíma, ako chceš dať do súladu s rozumom tvoje pohoršovanie sa nad tým, že boli zabíjaní nevinní ľudia prostredníctvom zinscenovaných procesov. |
Počet príspevkov: 749 ~
Člen od: 23 október 2009 ~
Posledná návšteva: 08 január 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2010 : 10:29:32
|
citácia: nie neboli, sudnictvo existovalo uz davno a v ovela prepracovanejsiej forme ako inkvizicia predsa vykonavanie nejakeho "carodejnickeho obradu" nie je zaidnym dokazom carodejnictva, alebo si myslis, ze ked si teraz zozeniem nejake ukazky praktizovania wiccy, a vykonam ich, tak sa zo mna stane carodejnik? dovody boli omnoho prozaickejsie - svedkovia si casto vylievali zlost na tych, o ktorych tvrdili ze su carodejnici, tiez sa to vsetko miesalo s nepochopenim niektorych veci...mozno si tiez pocul o praktike nazyvanej vodný súd, pri ktorom odsudeny/a nemala inu moznost nez umriet, tak tento sposob dokazu povazujem za absoluty vrchol absurdnosti Pôvodne zaslal guest635 - 18 marec 2010 : 08:42:01
Vy strašne to teraz porovnávate so súčasnosťou a s tým čo je teraz všeobecne známe a platné. No vtedy to nebolo tak známe a platné. Podľa mňa určite znelo logicky, že ak niekto vykonáva nejaké čarodejnícke obrady, tak asi nie pre srandu králikov alebo aby si to skúsil, keď bolo jasné, že za to môže byť trestaný. A určite nejaká snaha o odstránenie nepohodlných tam u niektorých ľudí mohla byť. Ale Vy jak keby ste tam boli hovoríte, že to tak zakaždým bolo? Ako čo máte stroj času abo čo? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|