Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Tradiční a ich pohľady
 Ostatné témy
 Gordický uzol
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Katechizmový protestantizmus. Téma Next Topic: Tzv. tradicionalizmus - jedly jed  

mino

Stav: offline

Odoslaný - 15 október 2012 :  12:22:47  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ako sa zachovať ku dnešnej kríze? Najprv si treba vyjasniť pár vecí. Bol tu už nejaký koncil, či rozhodnutie pápeža, ktoré tak dramaticky rozdelilo katolíkov? (mohol by som to porovnať s I VK a odporom po ňom? Je osud Tradijcov taký istý ako Starokatolíkov?) Potom je problém so samotným koncilom- ako sa chápal? Ja poznám len vyjadrenie, že bude len akýmsi novým katechizmom (novým v zmysle aggiormentovaným). Diskusie sú naozaj rôzne- zoberiem si Dignitatis Humanae, buď sa popiera, že ide o dogmatické vyhlásenie, alebo sa popiera, že DH to myslí tak ako si to niektorí myslia. Dá sa tu naozaj povedať jasné stanovisko pápeža, k tomuto? Povedal, že všetko je dogmatické? Bolo by dobré nejaké expressis verbis kde je to jasne povedané, nie nepriamo- podľa slov v dokumentoch, lebo toto nikam nevedie. Takže naozaj tri možnosti:
Zoberiem, Odmietnem, Vyberiem si.
Prvé dve sú samozrejme najčistejšie. Ale tam je ten problém- ak Zoberiem tak potom si zas len vyberám aký zmysel pripisujem tomu čo je problematické. Vyberiem si- je to isté ako Zoberiem, len inak povedané. Takže podľa mňa sú len dve možnosti.Odmietnuť a Zobrať - a zároveň si vlastne vybrať s tých x variantov výkladov taký, ktorý mi vyhovuje. (napr. DH nie je dogmatická a teda nezáväzná- toto nie je čisté, lebo vlastne priznávam jej závadnosť, ale si len zľahčím záväznosť, keď poviem že je nezávadná, tak vlastne problém ani nie je) Najväčší problém je zas- záväzné- dobrá interpretácia. Jasným príkladom je Liturgia. Interpretácia, že sa zmenila, ani nie je treba, asi všetci vidíme že je to fakt. Mám ešte poslednú únikovú cestu, než tvrdé Odmietnem, a použijem obštrukciu v tom, že si pozastavím vnútorný súhlas s nariadením, ktoré sa prieči môjmu svedomiu? (napr. Ekumenizmus, mám tu jasné Mortalium animos (nie ako nejaký samostatný dokument, ale ako vyvrcholenie série dokumentov), z roku 1928 a jednoducho nechápem, ako sa zmenila situácia o tridsať rokov, keď tento dokument "zneplatnil" iný dokument ) Je tu potom tá obštrukcia možná? (dúfam že nebudem obvinený zo snahy o schizofrenický postoj) Nechcem tu naozaj riešiť problémy, ktoré sa inde riešia, len tento jeden, moje rozhodnutie. (tí ktorí tvrdia, že je všetko dogma a tvrdo záväzné tak samozrejme si už vybrali v oboch významoch)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora 

mino

Stav: offline

Odoslaný - 15 október 2012 :  17:00:26  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Keď tak na tým rozmýšľam, ktovie či by som sa nakoniec veľmi líšil od postoja napr. FSSPX . V čom by som sa vlastne líšil?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Katechizmový protestantizmus. Téma Next Topic: Tzv. tradicionalizmus - jedly jed  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06