|
Odoslaný - 15 október 2012 : 12:22:47
|
Ako sa zachovať ku dnešnej kríze? Najprv si treba vyjasniť pár vecí. Bol tu už nejaký koncil, či rozhodnutie pápeža, ktoré tak dramaticky rozdelilo katolíkov? (mohol by som to porovnať s I VK a odporom po ňom? Je osud Tradijcov taký istý ako Starokatolíkov?) Potom je problém so samotným koncilom- ako sa chápal? Ja poznám len vyjadrenie, že bude len akýmsi novým katechizmom (novým v zmysle aggiormentovaným). Diskusie sú naozaj rôzne- zoberiem si Dignitatis Humanae, buď sa popiera, že ide o dogmatické vyhlásenie, alebo sa popiera, že DH to myslí tak ako si to niektorí myslia. Dá sa tu naozaj povedať jasné stanovisko pápeža, k tomuto? Povedal, že všetko je dogmatické? Bolo by dobré nejaké expressis verbis kde je to jasne povedané, nie nepriamo- podľa slov v dokumentoch, lebo toto nikam nevedie. Takže naozaj tri možnosti: Zoberiem, Odmietnem, Vyberiem si. Prvé dve sú samozrejme najčistejšie. Ale tam je ten problém- ak Zoberiem tak potom si zas len vyberám aký zmysel pripisujem tomu čo je problematické. Vyberiem si- je to isté ako Zoberiem, len inak povedané. Takže podľa mňa sú len dve možnosti.Odmietnuť a Zobrať - a zároveň si vlastne vybrať s tých x variantov výkladov taký, ktorý mi vyhovuje. (napr. DH nie je dogmatická a teda nezáväzná- toto nie je čisté, lebo vlastne priznávam jej závadnosť, ale si len zľahčím záväznosť, keď poviem že je nezávadná, tak vlastne problém ani nie je) Najväčší problém je zas- záväzné- dobrá interpretácia. Jasným príkladom je Liturgia. Interpretácia, že sa zmenila, ani nie je treba, asi všetci vidíme že je to fakt. Mám ešte poslednú únikovú cestu, než tvrdé Odmietnem, a použijem obštrukciu v tom, že si pozastavím vnútorný súhlas s nariadením, ktoré sa prieči môjmu svedomiu? (napr. Ekumenizmus, mám tu jasné Mortalium animos (nie ako nejaký samostatný dokument, ale ako vyvrcholenie série dokumentov), z roku 1928 a jednoducho nechápem, ako sa zmenila situácia o tridsať rokov, keď tento dokument "zneplatnil" iný dokument ) Je tu potom tá obštrukcia možná? (dúfam že nebudem obvinený zo snahy o schizofrenický postoj) Nechcem tu naozaj riešiť problémy, ktoré sa inde riešia, len tento jeden, moje rozhodnutie. (tí ktorí tvrdia, že je všetko dogma a tvrdo záväzné tak samozrejme si už vybrali v oboch významoch)
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2012 : 17:00:26
|
Keď tak na tým rozmýšľam, ktovie či by som sa nakoniec veľmi líšil od postoja napr. FSSPX . V čom by som sa vlastne líšil? |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|