Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 NOM, prečo pre mňa nie
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Sv. Terezka Jeziskova Téma Next Topic: M.Kuffa kontakt
Strana: z 13

janka

Stav: offline

Odoslaný - 28 máj 2013 :  10:48:03  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
ja sa len pohorsujem

aj na Jezsiovi sa pohorsovali a On na to povedal:
Blazeny kto sa na mne nepohorsi

Pôvodne zaslal misojogi - 26 máj 2013 :  00:29:33

ja sa nad Panom Jezisom nepohorsujem
znamena to teda, ze sa nemame vobec nad nikym a nicim pohorsovat?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 28 máj 2013 :  10:56:45  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Precitajte si co pisete,Janka.Posudzujete papeza,kardinalov obvinila ste z vrtosivosti a vselicoho ineho,pritom nemate dostatok informacii.Pycha peklom dycha.

Pôvodne zaslal Zachariáš - 26 máj 2013 :  08:50:19

z akej vrtosivosti?
to vy si ho obhajujete tym, ze je stary a chory a preto robi vsetko tak, ako robi- pre katolika to nema hlavu ani patu
tak ako to nazvat z vasej strany, len stareckou vrtosivostou
ja by som ho praveze nazvala koli jeho konaniu pravym menom
a neospravedlnujem ho vymysleninami: Bergolio je arcinicomnik

aby clovek zsitil, ze tym arcinicomnikom naozaj je, netreba chodit na protiRKC stranky, staci si pozriet TVLUX, Lumen vypocut, prejst stranku TKKBS alebo precitat Katolicke noviny

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 28 máj 2013 :  11:05:49  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
odisiel by do dochodku, vzdal by sa knazskej sluzby alebo nieco take
vsak je to prekazka v jeho knazskej sluzbe

tak ako to urobil napr taky Benedikt 16
ale mnohym sa nepacilo, ze co si to dovolil .... papez si len tak odide na dochodok ....

a este otazka: uznavate napr Benedikta 16 ako papeza?

Pôvodne zaslal misojogi - 26 máj 2013 :  11:30:13

pokial viem, Benedikt16 nemal problem s vrtochami typu Bergolio a dokazal si napr. klaknut aj pri omsi, v knazskej sluzbe nemal pre zdravotny stav prekazky
to, ze Benedikt nezvladal vselijake zahranicne cesty este nie je prekazka v papezskom urade, mohol ostat sediet vo Vatikane do konca zivota, svet by sa nezrutil, keby nejde na stretko mladeze a podobne
aj rozum mu este sluzi
jednine vysvetlenie je odhcodu mam, ze potrebovali niekoho, kto bude chodit medzi ludi a nahanat si popularitu, stareho a choreho, ktory to nezvlada, nepotrebovali
takze pre toto, je aj nezmyselna otazka, ci uznavam Benedikta ako papeza, koli tomu, ze odisiel sediet

Zachariáš

Odoslaný - 28 máj 2013 :  11:49:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Nebudes zlorecit kniezatu svojho ludu.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 28 máj 2013 :  14:29:49  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
absolutne vedla

Zachariáš

Odoslaný - 28 máj 2013 :  14:58:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Kristus ucenikom zakazal zlorecit a prikazal im zehnat.Vy konate presny opak.Verite vobec Evanjeliu?Verite vobec v Krista?

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 28 máj 2013 :  15:08:18  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
a komu ja zlorecim?

Zachariáš

Odoslaný - 28 máj 2013 :  18:56:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Zlorecit - to je v zlom riect nieco o druhom.Napr. nazvat niekoho arcinicomnikom,naviac rimskeho papeza,tak to je zlorecenie.A sudit tiez nemate pravo,pretoze ak si na zaklade informacii,ktore nie su nikdy iplne a neskreslene davate pravo sudit blizneho,tak ste mimo Kristovho zakazu sudenia.
Kristus vedel byt aj tvrdy a vzdy to bolo voci zakonnikom.Pretoze on bol zaroven aj Boh a videl do cloveka a vedel posudit umysly.

1.Pt 2,4-5

Mx

Odoslaný - 28 máj 2013 :  19:45:08  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Problém s heretikmi, bludármi či samospravodlivými musel vždy vyriešiť len a jedine Boh, len Duch Svätý usvedčuje z hriechu. A je teraz naozaj, ale naozaj jedno, či je pravda na strane tých, čo tvrdia, že pápeža nemáme, alebo tých, čo tvrdia, že hej.

Je to naozaj jedno, lebo argumenty sa nachádzajú na oboch stranách a pre obe strany sú dostatočne závažné. Lenže a v tom je ten vtip, Cirkev nás učí aj rozlišovaniu a Ježiš vraví o tom, že po ovocí ich poznáme, sv. Pavol dáva jasné znaky ako poznať skutky Ducha. Kto verí Bohu a Cirkvi vie, kam sa má na Kalvárii postaviť.
Ako najväčšie diablovo víťazstvo vnímam, že sa tu deje "strelba do vlastných" (čo nie je tolerované ani v počítačových hrách) - "Otče, prosím, aby boli jedno ako Ty si vo mne a ja v Tebe..."

Asi sme šliapli,
šliapli kde nemali
a teraz, teraz to smrdí,
A každý sa bojí,
pozrieť má strach,
či topánky jeho
nešíria pach.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 28 máj 2013 :  20:48:49  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Zlorecit - to je v zlom riect nieco o druhom.Napr. nazvat niekoho arcinicomnikom,naviac rimskeho papeza,tak to je zlorecenie.A sudit tiez nemate pravo,pretoze ak si na zaklade informacii,ktore nie su nikdy iplne a neskreslene davate pravo sudit blizneho,tak ste mimo Kristovho zakazu sudenia.
Kristus vedel byt aj tvrdy a vzdy to bolo voci zakonnikom.Pretoze on bol zaroven aj Boh a videl do cloveka a vedel posudit umysly.

Pôvodne zaslal Zachariáš - 28 máj 2013 :  18:56:07

toto tu uz rozoberane bolo
ale aj Vas sa tyka, ze nemate opovazlivo posudzovat

misojogi

Odoslaný - 29 máj 2013 :  00:44:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:
ja sa len pohorsujem

aj na Jezsiovi sa pohorsovali a On na to povedal:
Blazeny kto sa na mne nepohorsi

Pôvodne zaslal misojogi - 26 máj 2013 :  00:29:33

ja sa nad Panom Jezisom nepohorsujem
znamena to teda, ze sa nemame vobec nad nikym a nicim pohorsovat?

Pôvodne zaslal janka - 28 máj 2013 :  10:48:03

tato tema je o NOMe
aj nad Panom Jezisom sa pohorsovali ze nedodrziaval pravidla farizejov
chcel som cez analogiu poukazat ze pohorsovanie nad NOMom je neprimerane

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 29 máj 2013 :  21:14:51  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

tato tema je o NOMe
aj nad Panom Jezisom sa pohorsovali ze nedodrziaval pravidla farizejov
chcel som cez analogiu poukazat ze pohorsovanie nad NOMom je neprimerane

Pôvodne zaslal misojogi - 29 máj 2013 :  00:44:24

vsak uvidime, ci je to neprimerane

misojogi

Odoslaný - 29 máj 2013 :  22:41:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
mozno bude treba NOM dopracovat
nebranim sa tejto myslienke

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Elo

Odoslaný - 31 máj 2013 :  15:59:54  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:
....". Nielen ľuďom, ale aj kňazi nechcú ako !papagáji" iba neustále recitovasť stále tie isté, presne niekým iným definované slová, bez toho, že by bol piestor aj pre neho ako živú osobu a nie len nejaké "médium". A takých miest v omši naozaj je - aspoň päť, kde kňaz môže vyjadrič svojimi slovami určité myšlienky /k veci/, prípadne aj osbone sa onrátiť na veriacich a nadviazať s nimi určitý virtuálny rozhovor, či osobitne niečo aktuálne podčiarknúť. A veľmi dobrá je aj tá určitá variabilita v NOM, že je viac eucharistických modlitieb, že modlitby sa obmieňajú, aj prosby..."
- toto naozaj myslite vazne ako knaz? Na inom mieste na moj prispevok reagujete uplne zatracujuco, dokonca ci som katolicka. Som a prave preto mi nie je jedno, ze sa svata omsa zvrla na "priatelske stretnutie farnikov s knazom" a kdesi na konci sa tam nachadza aj Pan Jezis s Jeho Obetou, a to mi, ako krestanke- katolicke nemoze byt jedno.
Ako sa, mimochodom,vazeny Elo, zhoduju vyssie uvedene Vase slova o "variabilite" v NOM a pod., s usmernenim uz emeritneho papeza Beneditka XVI., ktory, uvedomujuc si, kam sa NOM ubera, poslal prostrednictvom svojich spolupracovnikov (zial neviem narychlo ten dokument - list najst), ale dobre si pamatam co v nom bolo, napr. aby knazi nevkladali do sv. omse od jej zaciatku az po zaverecne pozehnanie, ziadne svoje "vytvory (to su moje slova), ako vitanie veriacich, zelanie pekneho dna a pod., aby v homiliach sa vysvetlovalo Pismo a neviedli sa vseobecne "filozoficke uvahy" knazov (to uz pouzivam slova z textu...) atd, atd. . Ked bol Sv. otec Benedikt na Morave, mozno ste videli prenos sv. omse, ked chceli ludia (zvyknuti aplaudovat prakticky pri kazdom slove JPII, aj teraz pokracovat v zavedenom zvyku, tak on zdvihol ruku a povedal, ze pocas sv. omse ziadne taketo prejavy nebudu!. Preco asi "oprasil" a dal usmernenie k sluzeniu tzv. tridentskej sv. omse? Co myslite, preco? Neviem ako takeho dobreho katolika ako je misojogi a dalsi, uspokojuje slavenie najsvatejsej obety, kde knaz permanentne voli najkratsiu formu omsoveho textu, pritom ale "kaze" 35 minut, co spociva v spominani roznych udalosti z "domova i zo sveta", vratane zopar vtipov, na ktorych sa "vdacni" farnici aj s chutou nahlas zasmeju, aby som bola spravodliva, obcas sa aj "zadari" cozi z Pisma pouzit. No a potom sa tam mihne uplne bleskovo aj eucharisticka cast omse s Premenenim. Alebo s premenenim? A nezacnite mi tvrdit, ze to je moj subjektivny pocit, resp. ze to je vynimka. V Ba je to v kostoloch takmer pravidlo! Ked sme chceli prezit Vzkriesenie t.r. naozaj dostojne, tak sme sa vybrali tam, kde hlavnym celebrantom pocas Trojdnia bol starucky takmer 90 rocny biskup... aj ked bol sluzeny NOM, vlozil do slavenia celu svoju dusu a patricnu dostojnost. Myslite, ze nie je dovod uz pochybovat o platnosti NOMu? na to ani netreba vedecke zdovodnovanie a dokladanie dokumentov spred koncilu. Zial, samotni knazi davaju dost dovodov, aby zacal clovek pochybovat. a kto je za ovce zodpovedny? nie nahodou pastieri? Co sa tyka neuctiveho vyjadrovania v mojom predchadzajucom prispevku. Nikoho som nenazvala pubertiakom", bolo to prirovnanie k forme oponovania minovi ako Elom, tak misojogim a pod. Co sa tyka "fetakov", je to bezny vyraz pre zavislych na drogach a o takych predsa islo. Kazdy clovek, aj Sv. otec by si mal uctu zasluzit, svojimi postojmi a vyjadreniami , zatial prekvapuje skor nemilo ...
S "krestansko-katolickym" pozdravom - dobry vecer
ela

Pôvodne zaslal Ela - 22 máj 2013 :  17:49:43

MIlá Ela, neviem, čím ste vy v profesii, ale ja by som naozaj nikomu si tak netrúfal kafrať do profesie na základe nejakých ohovárok druhých, ako vy v podstate kafrete do veci, ktorá vám nie je až tak vlastná ako kňazom KC, ktorí určite lepšie môžu chápať skutočnosť, čo je sv. omša, čo je na nej primerané a pod.

Cítim z vášho postoja, že ste nasiakli kriticizmom od sedevakantistov, a zrejme aj preto hľadíte na našu sv. omšu pod zorným uhlom ich postoja. Uvedomte si však, že my kňazi sv. omšou žijeme, my sme sa na to roky pripravovali, študovali, prežívame to, a zrejme lepšie chápeme, čo je na nej primerané, vieme lepšie, čo je pre ľudí užitočnejšie, máme skúsenosť aj zo spovedí /čo nemá nikto z vás.../. Ja sa cítim človek súčasnosti, aj keď som už vo veku dôchodkovom, ale viem, že najlepší prístup kňaza aj na sv. omši je byť ľudským, prístupným, a k tomu naozaj patrí aj čosi osobné, nie iba predpísané formulky.

Možno sa to nejakej staršej generácii nepáči, ale súčasný člvoek to naozaj lepšie takto vníma. Omša je aj rodinné stretnutie Božích detí, a stretnutie aj v radosti. A v omši naozaj je priestor ja na toto. Ja určite lepšie viem, na čo Benedidkt myslel. Ak ste sledovali jeho omše a príhovory, ale aj Jána Pavla /bol som aj osobne na niektorých/, tak viem, že bol tiež ľudský, a nebál sa povedať aj svoje slovo. Napokon modelom všekých omší sú sv. omše z čias apoštolov, a tie boli naozaj viac rodinné, spontánne, radostné. Tí, čo tio študovali, to vedia. Pre sedevakantistov je modelom tridentská sv. omša. Nič proti nej nemám, ale ako všetky aj ľudské výtvory má aj ona svoje medze odtiaľ-potiaľ. Som si istý, že aj z hľadiska psychológie dnešného človeka, že v dnešnej dobe rozhodne v drvivej väčšine je viac vyhovujúca súčasná omša, ba podľa mňa vývoj pôjde ešte k viac voľnejším, spontánnejším a rodinnejším formám /podobne ako v časoch prvých kresťanov/, ktoré budú možno viac diferencovaané aj podľa určitých kultúr /Afrika, Azia, Európa/, ale aj podľa vekových kategórií /deti, mládež a pod./ V praxi to vasltne už aj prebieha - aj vďaka väčšej pružnosti NOM...

Dnešný človek, ktorý je rozbitý hľadá v kostole aj srdce, aj pocit spoločenstva s ľuďmi, pretože Boh ako Otec a jeho deti, to ide k sebe. Ako v rodine sa sotva môže dobre človek cítiť, ak by mal dobrý vzťah len k rodičom/BOH/, ale nie aj s ich ostatnými deťmi/Jeho deti/. Kňaz má byť tvorcom rodinnosti aj vertikálne /voči Bohu - privádzať ľudí k nemu/, ale aj horizontálne /vytvárať mosty medzi nimi, zmiernovať napätie a pod./. Vidíte, že aj medzi Benediktom a Jánom Pavlom je určitý rozdiel, a aj František je iný, možno ešte viac univerzálny a ľudsky veľkodušný a chápavý. Je to jednoducho ľudský prvok, ktorý patrí aj do sv. omše.

Bol by som inak rád, ak by ste nám kňazom, ako správcom od Boha ustanoveným svätých tajomstiev nechali určitú slobodu zodpovedať pre Pánom, ako omšu slúžiť, a prijímali ju s vierou nie kvôli tomu, aký kňaz na nej je, a ako sa správa, ale ako kanál, cez ktorý vám Pán chce niečo povedať. Omše nie sú na to ustanovené, aby sa kritizovali, zhadzovali aj s kňazmi, aj pápežmi, ale aby sa ľudia cez ne posväcovali. V každej sdv. omši je podstata určite vždy zachovaná. Kńaz naozaj aj podľa pravidiel. ktoré my kňazi poznáme, má umožnené na viacerých miestach vyjadrovať aj svoje vlastné slová a prejaviť sa ako človek. Nepopieram, že občas to niekto preženie, alebo vám sa nemusí ten spôsob páčiť. Všetci sme ľudia, a aj nás treba sa snažiť pochopiť, a nie iba kritizovať a zhadzovať.

Dobrý katolík by tak určite nemal robiť na fórume, ktorý je v podstate v rukách nie katolíkov, ale sedevakantistov, ktorí sú naladení proti KC vedenej pápežom. Zdá sa, že vy ste nimi už dosť nasiakli, preto chápem aj tie vaše uštipačné poznámky. Ale katolícke to naozaj nie je /vyhadzovať domáce "špinavé prádlo" na verejnosť pred neprajníkmi KC.../, preto som aj vyslovil pochybnosť o vašom katolicizme... Prepáčte, ak som sa vás dotkol, ale ktosi vám aj toto musí povedať, lebo v dobrej rodine sa veci neriešia na ulici, ale medzi svojimi, a v duchu vzájomného pochopenia a úcty. A zhadzovať pred inými svojich rodičov sa iste nepatrí/ Kňazi sú otcovia rodiny, ktorá sa nazýva KC.../.

Nie je tiež kresťanské - ako som už pripomenul - zhadzovať najmä autoritu pápeža, ktorý je vôbec v KC otcom nad všetkých otcov, voči ktorému by sme mali mať úctu a rešpekt, aj keby ste na ňom nachádzali akékoľbvek chyby čo vôbec nie je aktuálne pravda, lebo je to naozaj veľmi svätý, ľudský, veľkodušný, obetavý a horlivý pápež, akých bolo v histórii málo.../. Treba si uvedomiť, že ak má autorita naozaj autoritu, má aj pozitívny vplyv na ostatných. Ak tú autoritu zhadzujeme, tak v istom zmysle sme proti sebe, alebo aj na našich blížnych jej pozitívny vplyv zmenšíme. Dobrý katolík by mal za pápeža viac sa modliť, a počúvať jeho prejavy, a menej kritizovať, lebo to je znak, ktorý nám Boh dáva v každej dobe histórie Cirkvi, je to najvyšší pastier Cirkvi, pretože Pán len jemu /Petrovi/ povedal Petrovi "Pas ovce moje"... Všetci ostatní majú pásť len v spojení s ním, nikdy nie proti nemu /Ela, aj vy ste v istiom zmysle pastier, a svojim postojom "pasiete", duchovne živíte, ovplyvňujete ľudí okolo.../ A biskupi a kňazi sú spolu s týmto najvyšším viditeľným pastierom Cirkvi jeho predĺžené ruky... Kritika iste patrí k životu - ale všetko má svoj miesto a čas , spôsob, mieru a príčinu... Na cudzom fóre vynášať hriechy vlastnej rodiny/KC/ sa nepatrí, je to kontraproduktívne... Aj tak - nech vás žehná Pán, Ela. Budem sa za vás modliť, aby ste pochopili správne...

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 01 jún 2013 :  00:14:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
vraciam sa este k jednej otazke
a sice tvrdeniu ze vraj tridentsky koncilzakazal omsu v ludovom jazyku

citácia:
V súvislosti s tým, som na linke, ktorú si mi poslal našiel toto:

http://katolikrevue.ath.cx/biblioteka/nom_boreni_cirkve.htm#proc_latinsky
http://katolikrevue.ath.cx/biblioteka_tradice.htm

Tvrdí-li kdo, že obřad římské Církve, dle něhož se mají část kánonu a konsekrační slova vyslovovat tiše, má být zavržen, nebo že je možno slavit mši sv. v lidovém jazyce ... budiž z Církve vyloučen. Koncil tridentský, sezení 22., kánon 9.

Pozrel som si ten citát v anglickom preklade, ale tam znie takto:

CANON IX.--If any one saith, that the rite of the Roman Church, according to which a part of the canon and the words of consecration are pronounced in a low tone, is to be condemned; or, that the mass ought to be celebrated in the vulgar tongue only; or, that water ought not to be mixed with the wine that is to be offered in the chalice, for that it is contrary to the institution of Christ; let him be anathema.

V preklade:

"Ak niekto povie, že... omša sa má sláviť IBA v ľudovom jazyku... nech je vylučený z Cirkvi". Teda nehovorí sa, ako to má preklad český "Tvrdí-li kdo, že je možno slavit mši sv. v lidovém jazyce budiž vyloučen." - Teda ten český preklad je veľká lož (aspoň materiálne).

A tu je text v originále, teda latinsky:

9. Si quis dixerit Ecclesiae Romanae ritum quo submissa voce pars canonis et verba consecrationis proferuntur damnandum esse;

aut lingua tantum (po slovensky: iba) vulgari Missam celebrari debere;

aut aquam non miscendam esse vino in calice offerendo eo quod sit contra Christi institutionem:

a[nathema] s[it].

https://sites.google.com/site/eireneredemptio/Home/q-a/ii-vatikansky---dogmaticky-pastoracny

cize je zjavne ze Tridentsky Koncil ucil nieco ine ako sa traduje medzi tradicionalistami
odporucam precitat si cely clanok

sv.Ignac z Loyoly

mlamanec

Odoslaný - 01 jún 2013 :  12:37:46  Zobraziť profil  Pridať mlamanec do zoznamu priateľov
Lenže dnes sa slávi liturgia IBA v ľudovom jazyku. Ešte aj pápež slúži verejne, na námestí sv. Petra, omšu v taliančine, omšu vysielanú do celého sveta (Turíce). Túto omšu som sledoval a nerozumel som NIČ. A ruku na srdce, podľa IIVK by mal každý kresťan katolík ovládať sv. omšu po latinsky, ovládate vy aspoň základné modlitby a odpovede v latinčine? A koľko kňazov dnes slúži na slovensku pravidelne omšu po latinsky celú (podotýkam celú)??? Sem-tam sa niekde mihne Kyrie alebo Pater noster. Inak nič. Takže omša sa slúži IBA v ľudovom jazyku a to je proti Tridentu aj IIVK.

Deus nobiscum, quis contra?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 214  ~  Člen od: 17 február 2013  ~  Posledná návšteva: 18 august 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 02 jún 2013 :  07:47:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Takže omša sa slúži IBA v ľudovom jazyku a to je proti Tridentu aj IIVK.

Obcas sa sluzi aj latinsky
problem je skor v tom ako kedysi napisal B16
este do WW2 sa latina ucila na kazdej strednej skole, teraz sa uci jedine na teologickych fakultach a pre specialistov
co s tym narobis, zivot je proste iny
teraz sa ekvivalentom latiny stala anglictina

podobne Hieronym ked grectina upadal do zabudnutia sa ludovo sa stala latincina tak prelozil sv.Pismo do latinciny a nazval ho Vulgata od slova vulgus(dufam ze som napisal spravne) cize ludovy ...

proste doba sa zmenila nepomozes si .... a nie je to vec moralky a mravov ani vierouky
alebo chces ist vynadat vsetkym ucitelom na strednych skolach ? ako to ze neucia latincinu ?

sv.Ignac z Loyoly

Zachariáš

Odoslaný - 02 jún 2013 :  08:50:05  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Grectina bola v case ked prekladal sv.Hieronym Pism do latiny ovela rozsirenejsia.Islo o to aby aj latinsky hovoriaci clenovia Cirkvi mohli pocuvat Bozie slovo vo svojom jazyku,co zahrnovalo uzemie Rima,strednej Italie a casti severnej Afriky.
Na to,aby sa mohla sluzit sv.omsa latinsky staci vydat misaliky kde bude hlavny text latinsky a pod nim slovensky preklad.V niektorych farnostiach ich maju.Problem je,ze chyba poslusnost papezovi(Benediktovi)ktory to vyslovene ziadal aby sa viac pouzivala latina.

1.Pt 2,4-5

mlamanec

Odoslaný - 02 jún 2013 :  09:41:07  Zobraziť profil  Pridať mlamanec do zoznamu priateľov
citácia:

Na to,aby sa mohla sluzit sv.omsa latinsky staci vydat misaliky kde bude hlavny text latinsky a pod nim slovensky preklad.V niektorych farnostiach ich maju.Problem je,ze chyba poslusnost papezovi(Benediktovi)ktory to vyslovene ziadal aby sa viac pouzivala latina.

Pôvodne zaslal Zachariáš - 02 jún 2013 :  08:50:05

Úplne súhlasím. V iných krajinách je bežné, že v modlitebnej knihe je sv. omša na jednej strane po latinsky a na druhej v národnom jazyku. Takisto to vyzeralo aj u nás pred IIVK. Ale v SSV nedokážu nič urobiť poriadne.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 214  ~  Člen od: 17 február 2013  ~  Posledná návšteva: 18 august 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 02 jún 2013 :  12:59:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
ale B16 za to nemoze
je chybou mu to vycitat a nadavat na neho kvoli tomu

inak cital som ze su instrukcie liturgickej komisie ze najprv ma byt dopkladne vyucovanie v cirkvi ohladom liturgie a potom ako dosledok sa ma zmenit uvedeny text
ciz bude aj liturgicka katecheza co je len a len dobre
dokonca v tom texte sa spomina aj Quo Primium a su tam na neho odvolavky
oficialne stanovisko je take ze liturgicka reforma je pokracovanim procesu ktory zacala tridentskm koncilom a NOM je dalsie (vyssie) stadium TOMu

sv.Ignac z Loyoly

misojogi

Odoslaný - 02 jún 2013 :  13:02:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Islo o to aby aj latinsky hovoriaci clenovia Cirkvi mohli pocuvat Bozie slovo vo svojom jazyku

Nejako sa ten nazor zmenil ale asi sme sa vratili do sposobu myslenia sv Hieronyma co je len dobre ...
Cize stanovisko cirkvi vtedy bolo ze clovek ma mat sv omsu vo svojom rodnom jazyku ...

Robit zo sv omse tajomstvo ktoremu nikto nerozumie (kto nevie latinsky) sa mi nezda moc ferovy pristup
ovela lepsie je ked clovek rozumie co sa deje a co knaz robi ...

zaujimalo by ma ci sa niekde slavi TOM v ludovom jazyku(napr slovencine)... a nahlas - to by bolo tiez nieco zaujimave - isiel by som ....

samozrejme moznost ze clovek ma preklad aj do latinciny je tiez dobra moznost .... (napr pre medzinarodne sv omse ....)

sv.Ignac z Loyoly

mlamanec

Odoslaný - 02 jún 2013 :  18:08:14  Zobraziť profil  Pridať mlamanec do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Islo o to aby aj latinsky hovoriaci clenovia Cirkvi mohli pocuvat Bozie slovo vo svojom jazyku

Robit zo sv omse tajomstvo ktoremu nikto nerozumie (kto nevie latinsky) sa mi nezda moc ferovy pristup
ovela lepsie je ked clovek rozumie co sa deje a co knaz robi ...

zaujimalo by ma ci sa niekde slavi TOM v ludovom jazyku(napr slovencine)... a nahlas - to by bolo tiez nieco zaujimave - isiel by som ....

Pôvodne zaslal misojogi - 02 jún 2013 :  13:02:39

Stabilné časti omše musí ľud poznať naspamäť + má malý misál s prekladom. Čítania môžu byť v národnom jazyku. A tradičná sv. omša sa NESMIE prednášať nahlas, no vlastne len kánon. Čiže ak by kňaz prednášal kánon nahlas, napr. do mikrofónu, má ťažký hriech.

misojogi

Odoslaný - 02 jún 2013 :  20:46:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Čiže ak by kňaz prednášal kánon nahlas, napr. do mikrofónu, má ťažký hriech

a to uz preco? dost si ma prekvapil ....

sv.Ignac z Loyoly

Mato

Odoslaný - 02 jún 2013 :  23:58:09  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

teraz sa uci jedine na teologickych fakultach a pre specialistov

Pôvodne zaslal misojogi - 02 jún 2013 :  07:47:23

ale nejako velmi laxne, nepoznam jedineho moadsieho knaza, ktori bylatinsky vedel. Vsak Elo...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 03 jún 2013 :  00:01:12  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Čiže ak by kňaz prednášal kánon nahlas, napr. do mikrofónu, má ťažký hriech

a to uz preco? dost si ma prekvapil ....

Pôvodne zaslal misojogi - 02 jún 2013 :  20:46:53

Skuste si najprv zohnat nieco relevantne o omsi vsetkych cias a potom sa pustajte do diskusii o novom a starom...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 13 Previous Topic: Sv. Terezka Jeziskova Téma Next Topic: M.Kuffa kontakt  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06