Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Svatci po II.VK
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Velka radost. Téma Next Topic: Vysluhovanie sviatosti knažstva kňazom  

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 05 september 2012 :  12:56:27  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Padre Pio is one of only two saints who were priests living after the Second Vatican Council; the other being Saint Josemaria Escriva. Both priests had permission from the Pope to offer the traditional Latin Mass without any of the liturgical reforms that stemmed from the Council.
Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Padre_pio

Pater Pio je jednym z iba dvoch svatcov, ktori boli knazmi a zili po II. vK. Tym druhym je sv. Josemaria Escriva. Obaja tito knazi mali povolenie od papeza sluzit tradicnu latinsku omsu, bez akejkolvek liturgickej reformy, ktora vzisla z koncilu.

Zaujimava informacia.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

Robel

Odoslaný - 05 september 2012 :  16:00:13  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
Najmä však mylná informácia. Povolenie slúžiť tradičnú latinskú omšu mali a stále majú všetci kňazi, nikto ho nezrušil, tak ako tradičnú latinskú omšu nikto právoplatne nezakázal.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 05 september 2012 :  17:57:44  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Preco potom do vydania Summorum bolo treba specialne povolenie?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 05 september 2012 :  20:49:32  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
"Každý kňaz môže slobodne a právom slúžiť tradičnú latinskú omšu bez výčitiek svedomia, bez hrozieb akýmikoľvek trestami, odsudzovaním a zákazmi, čo svojou apoštolskou mocou navždy povoľujeme.
Nik nemôže byť viazaný slúžiť omšu inak, než ako je nami stanovené.
Nikdy nemôže byť žiaden kňaz kýmkoľvek donútený ku zmene tohto misálu.
Žiaden človek nesmie zrušiť toto naše povolenie, ustanovenie, nariadenie a rozhodnutie a ani sa mu protiviť." (Pius V., Quo Primum)

Keďže bula Quo Primum nebola nikdy legálne zrušená, žiadne povolenie nemohlo byť potrebné. Ak ho niekto vyžadoval, protivil sa tým rozhodnutiu Pia V. a celej Cirkvi a stihol ho Boží hnev. Ak niekto takej požiadavke ustúpil, zradil Boha a jeho Cirkev.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

PFS

Odoslaný - 05 september 2012 :  21:39:10  Zobraziť profil  Pridať PFS do zoznamu priateľov
Ano,motu proprio Summorum Pontificum papeza Benedikta XVI. z roku 2007 potvrdilo,ze
tradicna liturgia nebola nikdy zrusena ani zakazana.
Po zavedeni NOMu bola otazka sluzenia "tridentu" nejasna a mnohi biskupi voci tomu bojovali.Kedze vsak rastol zaujem verejnosti,papez Jan Pavol II. vydal indulty pre tieto skupiny veriacich.

Ohladom sv.patra Pia,na YouTube najdete jeho poslednu omsu z roku 1968 (http://www.youtube.com/watch?v=qn1y1-nTouM). Myslim,ze bola tzv.hybridna omsa z roku 1965,teda vlastne este trident,ale uz bez zalmu Judica me a posledneho evanjelia a uz tvarou k ludu. Podobne aj viaceri "lefebvristi" i samotny arcibiskup Lefebvre sluzili podla misala 1965 tusim az do roku 1984 a potom sa ujednotili na misali 1962.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 96  ~  Člen od: 25 august 2007  ~  Posledná návšteva: 12 apríl 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 09 september 2012 :  15:33:31  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
Ano,motu proprio Summorum Pontificum papeza Benedikta XVI. z roku 2007 potvrdilo,ze tradicna liturgia nebola nikdy zrusena ani zakazana.

Pôvodne zaslal PFS - 05 september 2012 :  21:39:10

Prečo jej potom kladie prekážky?

citácia:
Po zavedeni NOMu bola otazka sluzenia "tridentu" nejasna a mnohi biskupi voci tomu bojovali.Kedze vsak rastol zaujem verejnosti,papez Jan Pavol II. vydal indulty pre tieto skupiny veriacich.

Otázka slúženia tradičnej latinskej omše mohla byť nejasná len tým, ktorý si ani len neprečítali úvodnú bulu každého rímskeho misálu. NOM bol zavedený protiprávne a nebol vyhlásený za zákon, bol vlastne len doporučený.

Ak niektorí biskupi proti omši bojovali, tak potom bojovali proti Kristovi samotnému.

Načo boli vydávané indulty, keď nikto nemohol žiadnemu kňazovi zakázať slúžiť starú omšu? Zo strany JP2 by predsa stačilo vyhlásiť, že bula Quo Primum stále platí.

A propo Quo Primum: Táto bula je v pokoncilnej cirkvi tabu. Spolu s bulou Auctorem Fidei sú totiž pre ňu nebezpečnými svedkami katolíckej viery, ktorých sa snaží umlčať.

Mato

Odoslaný - 09 september 2012 :  16:00:46  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vedeli by ste dodat slovenske preklady tychto bul?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 09 september 2012 :  16:50:18  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
Vedeli by ste dodat slovenske preklady tychto bul?

Pôvodne zaslal Mato - 09 september 2012 :  16:00:46

Český preklad Quo Primum je tu:
http://katolikrevue.ath.cx/biblioteka/quo_primum.htm

Relevantné preložené pasáže z Auctorem Fidei som uviedol v téme "nová liturgia", preklad do slovenčiny alebo češtiny nevlastním, pravdepodobne ani neexistuje.

radar

Odoslaný - 09 september 2012 :  17:40:57  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
katolikrevue.ath.cx/ je podla ich vlastneho vyjadrenia internetova revue katolicke tradice.
najdu sa tu pravdy zmiesane s polopravdami ci herezami a schizmatickymi vyhlaseniami.
Myslim si, ze katolik by sa mal tejto stranke vyhybat, ako sa vyhyba protestantskym kniham.
Bludne ucenia sa stale mnozia, nie su len protestantske,ale nikto nemoze nesuhlasit, ze taketo hereticke skupiny su aj vnutri katolickej cirkvi.
Skor ci neskor, ak sa nevratia,ku katolickemu uceniu, budu postaveni mimo nej.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  20:38:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Katoli by sa mal vyhybat Radar - Jezabel , ktora zvadza k duchovnemu smilstvu

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 09 september 2012 :  21:10:33  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Myslim si, ze katolik by sa mal tejto stranke vyhybat, ako sa vyhyba protestantskym kniham.
Pôvodne zaslal radar - 09 september 2012 :  17:40:57

Katolik sa predsa nema vyhybat protestantskym kniham, katolik ich ma priamo vydavat.
Preco by sa potom mal vyhybat strankam, ktore sa venuju tradicii?

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  22:14:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
najdu sa tu pravdy zmiesane s polopravdami ci herezami

Myslite , ze ked sa spytame Jezabel , ktore su to konkretne herezy na tych strankach a poziadame o dokaz nesuladu s Magisteriom , ze nam Jezabel odpovie ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  22:24:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pôvodne zaslal radar - 09 september 2012 :  17:40:57

Katolik sa predsa nema vyhybat protestantskym kniham, katolik ich ma priamo vydavat.
Preco by sa potom mal vyhybat strankam, ktore sa venuju tradicii?

Pôvodne zaslal Mato - 09 september 2012 :  21:10:33

Pretoze Jezabel tradiciu nenavidi , lebo Tradicia brani duchovnemu smilstvu

Mato

Odoslaný - 11 september 2012 :  08:10:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Ano,motu proprio Summorum Pontificum papeza Benedikta XVI. z roku 2007 potvrdilo,ze
tradicna liturgia nebola nikdy zrusena ani zakazana.

To ze nebola zrusena sa tam pise, kde vsak vidite, ze nebola zakazana?

amerika1

Odoslaný - 11 september 2012 :  10:13:21  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Bola este JP 2 zostavena komisia kardinalov , ktory skumali , ci bola zakazana Odpoved bola ze nie , nebola

Mato

Odoslaný - 11 september 2012 :  11:01:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Existuje nejaky dokument s tymto zaverom?

Ak je to tak, preco sa potom vyzadovalo povolenie biskupa?

Mx

Odoslaný - 11 september 2012 :  13:04:05  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Maťo, nech sa páči. Tu je zvýraznené. Upravujú sa ďalej hlavne podmienky. Vidím to tak, že ak bude dostatočne veľa veriacich žiadať Tridentskú omšu, tak sa môže riadny a mimoriadny rítus vymeniť. Je potom načase riešiť osvetu a nie ...

citácia:
Čl. 1. Rímsky misál vyhlásený Pavlom VI. je riadnym vyjadrením „lex orandi“ Katolíckej cirkvi latinského obradu. Jednako Rímsky misál vyhlásený sv. Piom V. a znovu vydaný bl. Jánom XXIII. treba považovať za mimoriadne vyjadrenie „lex orandi“ Cirkvi a pre jeho ctihodné a starobylé používanie si zasluhuje povinnú úctu. Tieto dve vyjadrenia „legis orandi“ nevnášajú žiadne rozdelenie do „lex credendi“ Cirkvi; sú to dva spôsoby používania jediného rímskeho obradu.
Preto je dovolené sláviť obetu omše podľa typového vydania Rímskeho misála vyhláseného bl. Jánom XXIII. v roku 1962, ktorý nebol nikdy úplne zrušený, ako mimoriadnu formu liturgie Cirkvi. Avšak podmienky pre používanie tohto misála stanovené predošlými dokumentmi Quattuor abhinc annos a Ecclesia Dei sa nahradzujú nasledujúcimi:...

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 11 september 2012 :  15:13:10  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Mx, moja otazka znela: To, ze nebola zrusena sa tam pise, kde vsak vidite, ze nebola zakazana?

amerika1

Odoslaný - 11 september 2012 :  15:16:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Zakazana uplne byt nemohla z jedneho dovodu Ze hned bola moznost indultu
A po druhe Ziadny vynos o zakaze neexistuje

Mato

Odoslaný - 11 september 2012 :  16:07:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
To ale. Edava logiku, bud nieco bolo zakazane a mohlo sa to len so specialnym povolenim, alebo nieco zakazane nebolo a potom sa to mohlo robit bez obmedzenia.

Ako mohlo byt nieco zakazane a zaroven povolene?

amerika1

Odoslaný - 11 september 2012 :  18:17:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Alebo je tu este tretia moznost ze to zakazane nebolo , ale papez to discilinarnym kanonom , co je jeho pravo , podrobil indultu
Alebo nema papez plnu moc v Cirkvi ?
Ked nieco nie je zakazane a papez konanie podrobi osobitnym predpisom , tak co ? Ma ,alebo nema na to pravo ?
Ked uz chcete viest dikusiu takymto smerom , kedze je jasne odkial vietor fuka
Ked sv Pius V . promulgoval kanon sv Omse , zmeny , ktore urobili jeho nastupcovia su platne a dovolene , alebo nie ? Mozno tieto zmeny nerespektovat , alebo nie ?
Poslusnost vam nic nehovori?

Mx

Odoslaný - 11 september 2012 :  18:50:04  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
Mx, moja otazka znela: To, ze nebola zrusena sa tam pise, kde vsak vidite, ze nebola zakazana?

Pôvodne zaslal Mato - 11 september 2012 :  15:13:10

Ospravedlňujem sa, zle som to pochopil.

A k otázke, ak niečo vyžaduje povolenie, tak je to primárne zakázané.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 11 september 2012 :  18:56:09  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ak nieco podrobil indultu, tak to de facto zakazal.

Ja Vam sice nezakazem vstup na moj pozemok, ale vstupit tam smiete len s mojim specialnym povolenim.

amerika1

Odoslaný - 11 september 2012 :  18:57:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ja vam nezakazem vstup na pozemok , len vam urcim kadial sa po pozemku mozete pohybovat Mate zakazany vstup , alebo nemate ?
Ja vam nezakazem jazdu autom po ceste , len vam urcim , ze musite ist po lavej strane Zakazal som vam jazdit po ceste ?
Ja vam nezakazem soferovat auto , len vam urcim , ze musite mat vodicske opravnenie Zakazal som vam soferovat auto ?
Ked je nieco povolene , nemoze to byt podrobene obmedzeniam , lebo je to zakaz

Mx

Odoslaný - 12 september 2012 :  11:37:06  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
Ja vam nezakazem vstup na pozemok , len vam urcim kadial sa po pozemku mozete pohybovat Mate zakazany vstup , alebo nemate ?
Nevhodné prirovnanie.

citácia:
Ja vam nezakazem jazdu autom po ceste , len vam urcim , ze musite ist po lavej strane Zakazal som vam jazdit po ceste ?
Nevhodné prirovnanie.

citácia:
Ja vam nezakazem soferovat auto , len vam urcim , ze musite mat vodicske opravnenie Zakazal som vam soferovat auto ?
Vhodné prirovnanie. V podstate ide o zákaz šoférovať bez vodičského oprávnenia, o ktorého udelení rozhoduje autorita. Uvedená veta je zhodná s touto - šoférovať bez vodičského oprávnenia je zakázané. (Zjednodušujeme, je jasné, že štandardne sa to týka pozemných komunikácií, nie súkromného pozemku alebo miesta mimo cesty).

citácia:
Ked je nieco povolene , nemoze to byt podrobene obmedzeniam , lebo je to zakaz
Pôvodne zaslal amerika1 - 11 september 2012 :  18:57:59

Keď je niečo povolené s obmedzeniami, tak ak nie sú splnené obmedzujúce podmienky, tak je to zakázané.
Rovnako je napríklad možné použiť kvasený chlieb pri premenení v Rímsko katolíckej Cirkvi, ale iba v špeciálnych prípadoch a teda je to vo všeobecnosti zakázané.
Pri Sv. omši sa teda bavíme o dovolenosti a iná vec by bola platnosť.

RKC

Previous Topic: Velka radost. Téma Next Topic: Vysluhovanie sviatosti knažstva kňazom  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06