|
Odoslaný - 02 september 2012 : 20:26:07
|
Vsimol som si, ze aspon v Bratislave sa rozmaha sluzenie NOMu po latinsky.
Vie mi niekto vysvetlit, aky to ma zmysel a logiku, ked jeden z hlavnych argumentov pre NOM bolo sluzenie v reci ludu aby sa mohli ludia aktivnejsie zapajat?
|
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2012 : 21:05:09
|
mozno predpriprava na navrat k tridentskej, aby to nebol privelky sok. V nasom kostole sa sluzi uz dlhsie, kazdy stvrtok o 18.oo hod. latinska. Akurat cez prazdniny nebyvala, ale osobne som toto rozhodnutie nechapala a zo dva razy (omylom) som na nu prisla, ale bol to akysi hybrid, kusok slovensky, kusok latinsky, zopar starych ludi v kostole... ela |
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2012 : 05:53:29
|
Keď som študoval v ZA, tak kaplán Univerzitného pastoračného centra oznámil, že bude omša po latinsky. Potešil som sa v nádeji, že sa bude jednať o omšu tradičnú a tak som do UPC vtedy prvý krát šiel. Žiaľ, bol to NOM. Kaplán (vtedajší, už je tam iný) povedal, že slúži latinsky, pretože údajne podľa kánonického práva musí byť v každej farnosti latinského obradu aspoň raz do roka omša v latinčine. Zároveň nám povedal, že keďže on nemá latinský misál, tak si požičal z biskupskej knižnice (resp. nejakej jej obdoby, už si nespomínam, ako presne to nazval).
Po roku bola opäť latinská omša. Po jej skončení kaplán povedal ako zaujímavosť - všetky záložky v misáli boli presne na tom istom mieste ako boli ponechané po omši z pred roka... |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 september 2012 : 16:14:48
|
V Trnave sa slúži latinská SO vo fórovej reči - NOM - už veľmi dlho. Myslím, že už v roku 1990 bola latinská a neviem, či aj za totality nie.
Dôvody, o ktorých viem, boli: - spieval chrámový zbor, ktorý spieval latinsky - miestny farníci si to žiadali - prípadný turisti mali možnosť rozumieť obradu, kedy náhodou
a neviem, či tam nebolo tiež niečo také, že v arcidiecéze by sa mala slúžiť v latine aspoň v jednom kostole.
Kedysi som mal možnosť zažiť, ako sa uprostred SO zmenil jazyk na latinský. Dôvodom bolo, že koncelebroval biskup niekde zo zahraničia (teraz neviem, Španielsko, alebo až južná Amerika) a myslím, že je podmienkou, že v kánone sa nesmie použiť národný jazyk, ak niektorí z kňazov nevie hovoriť slová v danom jazyku pri premenení, vtedy sa musí použiť latina. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 september 2012 : 20:48:31
|
citácia: Dôvody, o ktorých viem, boli: - spieval chrámový zbor, ktorý spieval latinsky - miestny farníci si to žiadali - prípadný turisti mali možnosť rozumieť obradu, kedy náhodou Pôvodne zaslal Mx - 04 september 2012 : 16:14:48 Zaujimave, aj Vy, ale aj mnohi ini mi argumentuju, se po latinsky omsi nikto nerozumel a len si drmolil ruzenec a tu zrazu si miestni farnici ziadaju, aby nerozumeli a naopak turisti z latinsky hovoriacich krajin ( ktore su kde mimochodom) maju moznost ist na omsu v rodnom jazyku aj na slovensku. Ci je to predsa len cele inak? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 september 2012 : 16:33:43
|
Áno, Maťo, je to trochu inak. Ja niektorých z tých, čo chceli latinskú SO poznám osobne. Jeden z nich je napríklad človek, ktorý vie dobre po latinsky (učil sa na škole). A je ich viac. Tí, o ktorých ja viem po latinsky vedeli.
Potom tam bola aj druhá skupina veriacich, ktorá chodila na latinskú a tých by bolo možné zhrnúť asi takto: vyhovuje mi, že nerozumiem, nemusím odpovedať a môžem si rozmýšľať nad svojimi vecami.
A tretia skupina tam chodila preto, lebo mali radi vážnu hudbu (túto skupinu ale som nevedel pochopiť, ale to je vedľajšie). Kto zažil na vlastnej koži, tak vie.
O iných skupinách neviem. Najpočetnejšia bola tá druhá. Postupne sa z latinskej stala omša podnikateľov, ale odpovedať, neodpovedal skoro nikto.
Poznámka na okraj. Veľmi sa mi páčilo svedectvo jedného veriaceho, ktorý chodil na trident. Bola kázeň a kňaz kázal po latinsky. Ľudia prikyvovali. Zrazu niečo povedal po nemecky, ľudia prikyvovali. Kňaz nevydržal a povedal:"mohol by niekto, prosím vás, zatvoriť tie dvere, je tu prievan" a hneď skočilo asi 5 ľudí k dverám. Toto ma dostalo.
PS: Samozrejme, že je to celé inak. Ale ja osobne som rád, že je liturgia v národnom jazyku. Ak mám byť veľmi úprimný, mne by sa zdalo najlepšie, keby bolo možné slúžiť trident po slovensky. Takú zmenu by som privítal všetkými desiatimi. Mimochodom, spor o tom, či sa v nebi rozprávajú po latinsky, si nechajme na potom, keď sa tam dostaneme. Rozumiem motívom, ale niekedy treba hľadať aj to, čo potrebujú ľudia. Alebo inak, Židia preferovali Boží majestát, Ježiš nám povedal, že mu máme hovoriť "Abba". |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 06:16:06
|
Teraz som sa stratil. Je inak to som napisal, alebo je inak to co ste na to odpovedali? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 10:27:45
|
citácia: citácia: Dôvody, o ktorých viem, boli: - spieval chrámový zbor, ktorý spieval latinsky - miestny farníci si to žiadali - prípadný turisti mali možnosť rozumieť obradu, kedy náhodou Pôvodne zaslal Mx - 04 september 2012 : 16:14:48 Zaujimave, aj Vy, ale aj mnohi ini mi argumentuju, se po latinsky omsi nikto nerozumel a len si drmolil ruzenec a tu zrazu si miestni farnici ziadaju, aby nerozumeli a naopak turisti z latinsky hovoriacich krajin ( ktore su kde mimochodom) maju moznost ist na omsu v rodnom jazyku aj na slovensku. Ci je to predsa len cele inak? Pôvodne zaslal Mato - 04 september 2012 : 20:48:31
1, Nie je pravda , ze sv. Omsi sluzenej latinsky nikto nerozumel Taky dovod sa ani nikde neobjavil 2,Liturgickym jazykom zapadnej Cirkvi je latincina To nikto nezrusil a nepoprel 3, Latinske modlidby su ucinnejsie Tvrdia exorcisti , nie ja |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 11:50:42
|
Nemyslim, ze by modlitba bola ucinnejsia len preto, ze je po latinsky.
Ci myslite, ze keby sa novy obrad exorcizmu, ktory je podla Gabriela Amortha neucinny, prelozil do latinciny, zrazu by sa stal ucinnym? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 12:28:00
|
Ked myslite , ze vy si nemyslite , tak si nemyslite Vy to musite vediet lepsie ako exorcista
http://gloria.tv/?media=186141
Ten , pred ktorym zli duchovia utekaju a ktori ich vyhana to nevie cas 54,16 |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 14:10:39
|
AMORTH: Nás exorcistů se nikdo neptal, ani nás nepřizval. Naopak, návrhy, které jsme předložili, byly přijaty jen s odporem. Není to paradox?
Znamená to, že nový rituál vám v boji proti ďáblu vůbec nepomáhá?
AMORTH: Ano. Bylo rozhodnuto, že dostaneme zbraň, která není nabitá. Účinné modlitby byly vyškrtnuty, modlitby, které od 12. století byly k tomu určeny, a místo nich byly vytvořeny nové, které jsou zcela neúčinné. Ale pak nám přece jen hodili záchrannou kotvu. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 14:18:30
|
citácia: 3, Latinske modlidby su ucinnejsie Tvrdia exorcisti , nie ja odporucam , nech si kazdy pozrie nielen ten cas, ktory amerika oznacil,ale aspon niekolko minut pred a po tomto oznacenom case a zisti, ze tam vobec nie je tvrdene,ze latinske modlitby su pri exorcizme ucinnejsie . |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 15:06:13
|
Radar viete co urobte Najdite si kontak na neho a spytajte sa ho osobne A uvidite co vam odpovie Skutocne dsa mi nechce prehrabavat cely archiv a hladat to Jazykom Cirkvi je latincina Bodka Volat můžete ve dnech Po - Pá od 8:00 do 15:30 hod. telefon: 541 239 264, 604 509 455 |
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 15:09:24
|
citácia: AMORTH: Nás exorcistů se nikdo neptal, ani nás nepřizval. Naopak, návrhy, které jsme předložili, byly přijaty jen s odporem. Není to paradox? Znamená to, že nový rituál vám v boji proti ďáblu vůbec nepomáhá? AMORTH: Ano. Bylo rozhodnuto, že dostaneme zbraň, která není nabitá. Účinné modlitby byly vyškrtnuty, modlitby, které od 12. století byly k tomu určeny, a místo nich byly vytvořeny nové, které jsou zcela neúčinné. Ale pak nám přece jen hodili záchrannou kotvu. Pôvodne zaslal Mato - 07 september 2012 : 14:10:39
Ak je to tak , preco vykonava uspesne exorcizmy ? |
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 15:35:29
|
citácia: Radar viete co urobte Najdite si kontak na neho a spytajte sa ho osobne A uvidite co vam odpovie Skutocne dsa mi nechce prehrabavat cely archiv a hladat to Jazykom Cirkvi je latincina Bodka Volat můžete ve dnech Po - Pá od 8:00 do 15:30 hod. telefon: 541 239 264, 604 509 455
Nikto sa tu nebavil o tom, ci je latincina jazykom cirkvi, alebo nie je. Hovorime o tom, ci su modlitby v latincine ucinnejsie alebo nie. Nie, nie su.Modlitby v latincine nie su ucinnejsie,ako modlitby v narodnych jazykoch.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 15:36:39
|
citácia: Ak je to tak , preco vykonava uspesne exorcizmy ?
Lebo vyuziva tu zachrannu kotvu.
Ale mozete sa osobne opytat... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 15:48:44
|
Dufam , ze aj vy ste spytali A vase tvrdenie o tej zachrannej kotve mate od neho osobne Co vy ako laik ste samozrejme kompetentny posudit , preco su exorcizmy ucinne |
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 15:56:25
|
Modlidby exorcizmu su neucinne Kvoli zachrannej kotve su exorcizmy ucinne Zachranna kotva je na ucinnost postacujuca Ritual exorcizmu je vdaka tomu ucinny Zaver Modlidby exorcizmu su ucinne , lebo su uspesne Prva veta neplati
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2012 : 23:37:55
|
citácia: , Latinske modlidby su ucinnejsie Tvrdia exorcisti , nie ja
Radar viete co urobte Najdite si kontak na neho a spytajte sa ho osobne A uvidite co vam odpovie Skutocne dsa mi nechce prehrabavat cely archiv a hladat to Jazykom Cirkvi je latincina Bodka
Tvrdiť, že účinnejsie sú len exorcizmy a modlitby v latinčine, je samozrejme absolútny nezmysel. Ježiš ani apoštoli nerozprávali po latinsky ani sa nemodlili ani nevyháňali po latinsky diablov. Latinčina sa začala v Cirkvi uplatňovať až po apoštoloch ako ľudový jazyk, aby západní kresťania lepšie rozumeli evanjeliu a bohoslužbám. latinčina (vulgáta) bola dlho len ľudovým jazykom, kým sa udomácnila v Cirkvi. Podobne apoštoli začali zavádzať do bohoslužieb a do ohlasovania evanjelia vtedy ľudový grécky jazyk, lebo v aramejčine by im nikto nerozumel. Samozrejme aj exorcizny v staroslovienčine normalne fungovali. A to bol svojho casu tiez ludovy jazyk. Jazyk bol vždy prostriedkom hlbšieho porozumenia, aby človek mohol mať hlbší kontakt s Bohom. Ak niekto viaže účinnosť exorcizmov a modlitieb na obrady a jazyky, tak to je mág a nie kresťan. Jazyk a obrad je len prostriedok čo najhlbšieho kontaktu s Bohom, nie účinná sila. Tou je Boh.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2012 : 01:17:02
|
Mysliet si to mozete Zdroje svojich tvrdeni mate ? Preco mame latinsku Vulgatu , Cirkvou , papezmi a koncilmi vyhlasenu za vseobecne pouzivanu a za podklad Viete ? Vy mate pravdu a Cirkev sa myli , ked svojou autoritou povedala , ze latinska Vulgata je smerodajna ? Ved biblicke spisy podla vasej logiky neboli napisane v latincine , tak Cirkev sa musi mylit ked kanonizovala Vulgatu Alebo chcete tvrdit , ze latinska Vulgata nema takyto status od kompetentnej cirkevnej autority Tak dajte zdroje vasich tvrdeni
Vulgáta je všeobecne rozšírený latinský preklad Biblie, ktorý bol ako jediný platný v rímskokatolíckej cirkvi. Tridentským koncilom bol uznaný ako rovnocenný so základným textom.
Vulgáta dosiahla všeobecné uznanie v čase Gregora Veľkého.
Vulgata , ako jediny platny preklad Ale radar bude neomylne rozhodnutie Cirkvi spochybnovat , lebo vsetky preklady su rovnocenne ? Toto uci Cirkev ? Toto Cirkev neuci , toto si radar cuca s prsta , a oblbuje hlavy pritomnych svojimi subjektivistickymi vypoteninami bez dokazov a zdrojov
Tridentským koncilom bol uznaný ako rovnocenný so základným textom.
Papez Gregor Velky sa myli, tridensky koncil sa myli , radar ma pravdu
Vy si mozete mysliet a tvrdit co len chcete Ak Cirkev Matka a Ucitelka stanovila latincinu za jazyk Cirkvi , tak vy nemate co spochybnovat neomylne rozhodnutia Cirkvi
Tie latinske modlidby su ucinejsie , lebo presne vystihuju podstatu , co v prekladoch nasledkom , ze ludovy jazyk nema adekvatny vyraz ,je podstata nedostatocne vyjadrena A mozete sa aj na hlavu postavit Latinsky original modlidby nie je rovnocenny so slovenskym prekladom Ludovy jazyk casto nema lingvisticky adekvatny vyraz na latinske vyjadrenie podstaty A pri exorcizme to moze sposobit problemy , preto exorcisti pouzivaju latinske originaly Napriklad prelozte do slovenciny vyraz maxima culpa Je preklad prevelka vyjadrenim podstaty ? Ked vyraz maxima znamena , hranicu mozneho , ze je najvacsia aka moze byt a vacsia byt nemoze Slovencina na tento vyraz nema adekvatny vyraz Tak nespekulujte , ked nerozumiete preco je potrebne pouzit latincinu
Jedinym sperodajnym podkladom pre modlidby v latinskej Cirkvi je latincina Preklady su povolene pouzivat , ale nie su rovnocenne s latinskym originalom To si len radar vymysla , lebo nepozna cirkevne zakony naveky vekov neomylne definovane
Toto co tvrdi radar tvrdili vsetci protestanski bludari,ktori utocili na latincinu ,ako na jeden z pilierov katolicizmu |
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2012 : 11:53:32
|
citácia: Modlidby exorcizmu su neucinne Kvoli zachrannej kotve su exorcizmy ucinne Zachranna kotva je na ucinnost postacujuca Ritual exorcizmu je vdaka tomu ucinny Zaver Modlidby exorcizmu su ucinne , lebo su uspesne Prva veta neplati Pôvodne zaslal amerika1 - 07 september 2012 : 15:56:25 Amerika1, keby som Vas nepoznal osobne a nevedel s urcitostou, ze nie ste magor, tak z niektorych Vasich reakcii by som si pomyslel, ze ste magor. Tato Vasa dedukcia je ucebnicova ukazka toho, ako sa da vydedukovat uplny nezmysel, hoc aj s pouzitim spravneho postupu, ak su nespravne vstupy.
Myslim, ze je dostatocne zrejme, ze to co som citoval nie je kompletny rozhovor s Amorthom, ale iba jeho cast. Korektna reakcia by bola opytat sa, co bola ta zachranna kotva. To co ste predviedli je, ze ste si vymysleli, co to je ta zachranna kotva a proti tomuto vymysleli uzasne logicke protiargumenty. Nehovoria uz o tom, ze ste aj tie zrejme veci bud z povrchnosti, alebo naschval pozmenili. Prva veto totiz neznie "modlitby exorcizmu su neucinne" ale nove obrady exorcizmu su neucinne.
Rozhovor pokracuje:
Jakou? AMORTH: Nový prefekt kongregace pro bohoslužby a svátosti kardinál Jorge Medina dal k rituálu připojit Notifica. V nich se hovoří, že exorcisté nejsou zavázáni používat jen nový rituál, nýbrž pokud chtějí, mohou po dohodě se svým biskupem sáhnout i ke starému rituálu. Biskupové pak musí požádat o povolení Kongregaci, která je ovšem, jak píše kardinál, »mileráda udělí«. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2012 : 12:50:17
|
Otazku tak ci tak treba polozit Su vsetky modlidby noveho ritu neucinne ? Pouzivaju vsetci exorcisti pri exorcizme stare rity , alebo aj nove? Ziadny exorcizmus s pouzitim noveho ritu nie je uspesny ? Viete na tieto otazky odpovedat ? lebo ja na ne odpovedat neviem Nepredpokladam , ze v novych exorcizmoch nezostalo nic stare Ja som celu problematiku s Amorthom totiz pochopil inak Ze niektore stare modlidby boli nahradene a tie nove su menej ucinne , alebo neucinne To je ale diametralny rozdiel Pretoze ak by to bola pravda , kazdy exorcizmus s pouzitim noveho ritu by bol apriori neucinny a o tom by exorcisti museli nieco predsa len povedat To vyjadrenie je uz starsieho data To nie je nic nove Zeby odvtedy nikto novy ritus nepouzil ?Mate nejaky dokaz , ze pri vsetkych uspesnych exorcizmoch bol pouzity stary ritual Osobne sa mi nezda jedna vec Aby exorcista takto verejne vystupil proti cirkevnej autorite Dufam , ze dovody vam nemusim podrobne vysvetlovat Polozim vam dalsie otazky V akej faze schvalovania noveho ritu vznikol tento rozhovor V pripravnej faze , vo faze schvalenia kongregaciou , alebo po promulgacii papezom ? Viete to ? Rad sa poucim o celom probleme , takze dakujem za odpovede |
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2012 : 13:10:00
|
Mt 69. Vy sa budete modliť takto: Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa tvoje meno ....
Myslíte si, že táto modlitba, po tom čo ju vyriekol Kristus, nadobudla väčšiu účinnosť až keď sa preložila do latinčiny ? |
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2012 : 13:27:28
|
Co hovori Cirkev ? Co je podkladom modidby Otce nas pre preklady do ludoveho jazyka ? Je to latinsky text , alebo to nie je ? Stanovila Cirkev cez svoje autority , alebo nestanovila ? Zopakoval 2, Vk , ze latincina je rec Cirkvi , alebo nezopakoval ? Co tu stale napadate neomylne ucenie Cirkvi? Je faktom , ze latincina je posvatny jazyk Cirkvi , tak co to stale spochybnujete ? Musite neustale sliapat po vsetkom posvatnom , co Cirkev kedy povedala a ucila ?Ak katolik co len spomenie latincinu , ako keby vas roj vciel popichal ,tak reagujete Pouzivate argumenty ako Luther
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2012 : 16:05:16
|
citácia: Vsimol som si, ze aspon v Bratislave sa rozmaha sluzenie NOMu po latinsky. Vie mi niekto vysvetlit, aky to ma zmysel a logiku, ked jeden z hlavnych argumentov pre NOM bolo sluzenie v reci ludu aby sa mohli ludia aktivnejsie zapajat? Pôvodne zaslal Mato - 02 september 2012 : 20:26:07 ocakávate zmysel a logiku od človeka? (a od dnesných mužov?) |
Počet príspevkov: 373 ~
Člen od: 29 august 2011 ~
Posledná návšteva: 24 október 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2012 : 16:56:50
|
citácia: Co hovori Cirkev ? Co je podkladom modidby Otce nas pre preklady do ludoveho jazyka ? Je to latinsky text , alebo to nie je ? Stanovila Cirkev cez svoje autority , alebo nestanovila ? Zopakoval 2, Vk , ze latincina je rec Cirkvi , alebo nezopakoval ? Co tu stale napadate neomylne ucenie Cirkvi? Je faktom , ze latincina je posvatny jazyk Cirkvi , tak co to stale spochybnujete ? Musite neustale sliapat po vsetkom posvatnom , co Cirkev kedy povedala a ucila ?Ak katolik co len spomenie latincinu , ako keby vas roj vciel popichal ,tak reagujete Pouzivate argumenty ako Luther Pôvodne zaslal amerika1 - 08 september 2012 : 13:27:28
Neviem ako ostatní, ja latinčinu nespochybňujem. Ale nesúhlasím s vami, že modlitba v latinčine je účinnejšia ako modlitba v inom jazyku. Uveďte zdroj(konkrétny) pre toto vaše tvrdenie. |
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|