Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Citanie protestantskych knih
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: radar, kde je tema o Krede a o bubakoch? Téma Next Topic: Katolicky pozdrav
Strana: z 3

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 01 september 2012 :  15:50:04  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Chcel by som sa spytat, existuju nejake (neomylne) rozhodnutia papezov o tom, ze katolik nema citat protestantsku literaturu?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

sinceretly

Odoslaný - 02 september 2012 :  12:33:30  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
O. Eirene o protestanskej literature:
citácia:
Medzi mnohymi katolíkmi je rozsírené cítanie protestantskych ako aj pravoslávnych kníh. Cirkev mala kedysi takzvany INDEX kníh. Boli to knihy, ktoré katolíci mali zakazané cítat. Cirkev tento "index" teraz uz zrusila. Nie preto, ze by sa hanbila za to, ze ho mala, ale preto, ze situácia sa zmenila. Nechcem sa teraz o tom rozpisovat, ale chcem povedat iba tolko, ze napríklad uz len samotná skutocnost, ze dnes sa publikujú státisíce kníh, z ktorych väcsina je proti katolíckej viere, uz preto nie je mozné vsetko sledovat a dat na index. Dá sa povedat, ze fyzicky nie je mozné vsetko sledovat. Cirkev vsak nikdy nezrusila (a nemôze zrusit) "prirodzeny index". To znamená, ze krestan to, co ohrozuje jeho vieru, nemá cítat.

V prvom rade si musíme uvedomit, ze katolícka Cirkev má prislúbeného Ducha, ktory jej nikdy nedovolí zblúdit v ucení. Iné cirkvi toto prislúbenie nemajú. Je pravdou, ze "Duch vanie kam chce" a ze Duch Sväty pouzíva neraz a mozno aj casto aj nekatolícke cirkvi na privádzanie dusí k spáse. Je tu vsak jeden velky rozdiel: V katolíckej Cirkvi Duch Sväty vanie vzdy, kdezto v protestatskych ako aj pravoslávnych cirkvách táto záruka nie je. V katolíckej Cirkvi máme istotu, zatialco v inych je iba moznost, ze to alebo ono pochádza od Bozieho Ducha. Preto je nemúdre a aj nebezpecné venovat cas cítaniu nekatolíckych nábozenskych kníh.

Nemúdre je to preto, lebo je velké mnozstvo vybornych katolíckych kníh, ktoré ani do smrti vsetky neprecítame. Na druhej strane cítame knihy, ktoré nemajú ziadnu záruku z Hora, a okrem toho sú pravidelne naladené protikatolícky. Prinajmenej teda strácame cas, v ktorom môzeme cítat neporovnatelne prospesnejsie knihy.

Cítanie nekatolíckych kníh je aj nebezpecné, lebo sa nám otupuje ostrie katolíckeho pohladu a môze to viest az k odpadu viery.

Nekatolícke krestanské knihy sú nebezpecné tym, ze obsahujú ozajstné pravdy, ktoré ludí pritahujú (ved sú katolíckymi pravdami), ale k nim sú nenápadne pridané bludy, nepravdy, omyly a casto aj vyslovené lzi.

Katolícke pravdy sú také vznesené, ze i ten najväcsí intelektuálny génius sa v nich zamotá, ak sa nedrzí Cirkvi. Iba milost Bozia nás môze ochránit pred zblúdením. Ale ci sa neoberáme o milost Boziu, ked si dovolíme cítat nekatolícke knihy? Ved Boh dáva svoju milost iba pokornym (1 Pt 5:5). Ci to nie je pycha, ktorá nám nahovára, ze môzeme cítat vsetko, ze my sme dost múdri, nez aby nás niekto mohol zviest? Kto si je prílis istym, ze cítanie nekatolíckych kníh mu nemôze uskodit, ten môze dopadnút v tom lepsom prípade tak ako dopadol apostol Peter.

Je zaujímavé, ze protestanti, ako aj pravoslávni, sú vo vseobecnosti ochotní cítat navzájom svoje knihy, ale akoby jednym hlasom dohovorení, odmietajú i len vziat do ruky katolícku literatúru. Ja si myslím, ze je to preto, lebo zly duch sa toho najviac bojí, bojí sa sily katolíckej pravdy, ktorá by mohla odkryt jeho lzivé zámery. Nám katolíkom vsak zly duch nahovára, ze to je vsetko jedno. Kolkí uz stratili vieru pre takéto neobozretné cítanie! Kolkí, pre svoju nerozváznost, hoci nestratili vieru, narobili si velké duchovné skody a zmätok vo svojej dusi!

Niekto mozno povie, ze protestantská literatúra je pútavejsie napísaná ako katolícka, alebo ze sú tam veci, ktoré v katolíckej literatúre nenasiel.

Odpoviem na to podobenstvom: Isty mladomanzel sa neustále stazoval svoje manzelke, ze mu nevie navarit tak ako jeho mamka. Raz sa stalo, ze manzelke prihorel obed, o com manzel nevedel. Ked zacal jest, zvolal: Teraz sa ti podarilo navarit tak ako mojej mamke. - Teda námietka, ze sa mi zdá, ze nekatolícke knihy mi dávajú viac ako katolícke, je len otázkou nezriadenej chute. Ak úprimne veriacemu cítanie katolíckej literatúry pravidelne "nechutí", prícinu bude hladat v sebe a nie v literatúre, lebo si povie: "Ked toto Cirkev uznáva, vyznamní svätci to napísali, chyba musí byt v mojom zmyslaní alebo postoji a nie u nich.". Ten vsak, kto si je prílis isty svojím vlastnym úsudkom, stane sa slepym vodcom seba samého.

Kto z nás by jedol chutnú a vonavú stravu, keby vedel, ze niekde v nej je, alebo by len mohol byt ukryty jed?! Ci nezoberieme radsej chlieb s maslom od mami, ako pecené kurca od neznámeho cudzieho?

V celej tejto otázke vôbec neide o to, ci katolíci alebo nekatolíci sú zlí alebo dobrí ludia. Tu vôbec neide o to! Ak o nieco ide, tak potom ide iba o otázku pravdy a nepravdy, alebo o otázku plnosti zjavenej pravdy a ciastocnej pravdy.

Drzme sa katolíckej Cirkvi, lebo ak sa budeme jej drzat, nikdy nezblúdime. Aj ked nie kazdé slovo, ktoré padne v Cirkvi, je neomylné, Boh je verny a nemôze dopustit, aby dusa poslusná ucitelskému úradu Cirkvi zblúdila. Ak tu i tam sa nájde nieco nie celkom vyvázené, alebo niektory knaz ci biskup by povedal cosi nesprávne alebo i blud ohladom viery, Boh to pokornej dusi urcite vyvázi alebo napraví na inom mieste a inym spôsobom, lebo inác by Jezis Kristus nemohol povedat: "Kto vás pocúva, mna pocúva."

zdroj:
citácia:

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 02 september 2012 :  21:36:32  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Nechcem vzbudiť nejaké vášne, ale pre tých katolíkov, ktorí sa svojej viere venujú, môže byť čítanie nekatolíckej literatúry iba na prospech. Aspoň zistia, aké bludy sú v súčasnom svete, môžu na námietky a otázky hľadať odpovede a tak byť lepšie pripravení vydať svedectvo. Okrem toho niektoré diela tradičných protestantov sú po teologickej stránke dostatočne zaujímavé. Ako by sa dalo nečítať protestantskú literatúru, keď dnes aj renomovaní katolícki autori citujú renomovaných protestantských autorov.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 02 september 2012 :  21:49:44  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Citanie teologickych protestantskych knih naozaj nie je pre kazdeho, neodporucam to.
Stefan, aj u teba, ked si tu dlhsie svojho casu chodil, bolo badat, ze niektore nazory v zavaznych teologickych veciach uz chapes protestantsky. teraz si neviem presne spomenut ktore,ale ver mi, na tu istotu o tebe sa pamatam a vycitali ti to aj dalsi pokial sa pamatam.
Vsetky teologicke pohlady najdes v katolickej cirkvi, v protestantskych su
vzdy na nizsej urovni/myslim tie veci, ktore mame spolocne/ a tie dalsie - bludy nemaju cim katolika obohacovat.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 02 september 2012 :  22:11:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Uznávam, že to nie je pre každého, preto som napísal, pre koho to môže byť. Katolíci, ako vidíme aj tu, sa môžu dosýta hádať na svojom katolíckom piesočku, nepotrebujú k tomu protestantov. Ale ak čítate katolícku teológiu a neviete nič o diele R. Bultmanna, K. Bartha či J. Jeremiasa, tak sa ochudobňujete práve o tú "nižšiu úroveň", ktoré vôbec nemusí byť nižšou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 02 september 2012 :  22:23:41  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
tak sa ochudobňujete práve o tú "nižšiu úroveň", ktoré vôbec nemusí byť nižšou.

Iba katolicka cirkev ma plnost darov Ducha Svateho, preto vsetci protestantski teologovia maju nizsiu uroven. Ak vas tato nizsia uroven obohacuje a dokonce si myslite, ze vobec nemusi byt nizsia, pomaly sa posuvate k protestantom, ktori tiez nevedia rozoznat plnost darov Ducha Svateho v katolickej cirkvi.

Duch Svaty odkazuje vsetkym katolikom, ktori odisli z katolickej cirkvi/pisem vam to ,preto, lebo si myslim, ze ste uz presli kus cesty k protestantom

"Druhý vatikánsky koncil (1962-1965) jasne rozlišuje medzi tými, ktorí sa oddeľujú od Cirkvi (aktuálni schizmatici), a tými, ktorí sa narodili v odlúčenej spoločnosti (porov. Unitatis redintegratio 3). Aktuálni schizmatici sa vážne prehrešujú proti jednote Kristovej Cirkvi. Veľký cirkevný učiteľ svätý Augustín (+430) ich prísne varuje: „Ktokoľvek sa odtrhne od Katolíckej cirkvi, nech by sa akokoľvek domnieval, že zbožnejšie žije, už pre to jediné previnenie, že sa odštiepil od cirkevnej jednoty, nebude mať večný život“ (Epistula 152). V ich prípade je takmer nemožné domnievať sa, že chcú úprimne budovať ekumenizmus, keďže sa vedome oddelili od Cirkvi, v ktorej sa zrodili. Iná situácia je v prípade tých, ktorí sa narodili v oddelených spoločenstvách a sú pokrstení a poučení vo viere v Krista. Týchto nemožno obviniť z hriechu oddelenia (zo schizmy) a Katolícka cirkev ich objíma s bratskou úctou a uznáva ich za bratov v Kristovi (porov. KKC 818)."

Este doplnam, ze naozaj sa mi zda, ze zanedbavate spoved, lebo to , co ste tu napisali by pre kazdeho spovednika bolo znamenim, ze vas ma upozornit na vazne nebezpecenstvo.

Mojim cielom nie je odsudzovat ale pomoct- som povinna vas na to upozornit

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 02 september 2012 :  22:31:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Ďakujem za upozornenie. Narážal som len na to, že dnešná kvalitná literatúra neprihliada tak výrazne na konfesie. Katolícki autori citujú protestantských, protestantskí katolíckych a pod.. Nie je to vieroučná literatúra, ale teologická /viac veda ako viera/. Exegéza napríklad je odbor, v ktorom teoreticky môže priniesť pozoruhodné výsledky aj neveriaci človek, ak je to predmet jeho výskumu.

radar

Odoslaný - 02 september 2012 :  22:46:11  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Narážal som len na to, že dnešná kvalitná literatúra neprihliada tak výrazne na konfesie. Katolícki autori citujú protestantských, protestantskí katolíckych a pod.. Nie je to vieroučná literatúra, ale teologická /viac veda ako viera/.

No tu by ste mohli byt konkretny, kto z katolickych teologov a v akej veci cituje protestantskych autorov,,a nazorne ukazuje,ze su obohatenim pre katolicku teologiu.
citácia:
Exegéza napríklad je odbor, v ktorom teoreticky môže priniesť pozoruhodné výsledky aj neveriaci človek, ak je to predmet jeho výskumu.

Tuto vetu povazujem za nezmysel, este ze ste napisali teoreticky.

Ale myslim si Stefan, ze ked uvazujete tymto sposobom, len inymi slovami obhajujete svoj nazor, ze sa ochudobňujeme,ked necitame protestantske knihy, lebo ich nizsia uroven vôbec nemusí byť nižšou.
Taktiez ste pouzili vyraz katolicky piesocek, vidim, ze nemate velku uctu ku katolickej teologii.
Skuste citat napr. diela papeza Benedikta XVI.myslim, ze budete mat dlho, co robit.
myslim si, ze katolicku teologiu dobre nepoznate a ze nemate k nej primerany vztah, ktory si zasluzi.
jasne vidim, ze neviete rozoznat, to, ze v katolickej cirkvi posobi Bozi Duch v plnosti.

stefan

Odoslaný - 02 september 2012 :  23:25:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
radar
citácia:
No tu by ste mohli byt konkretny, kto z katolickych teologov a v akej veci cituje protestantskych autorov,,a nazorne ukazuje,ze su obohatenim pre katolicku teologiu.

Tak to nie je v mojich silách tu teraz dávať názvy publikácií s popisom situácií. Čo si len spomínam, tak Ratzinger vo svojej Eschatológii cituje protestantských autorov dosť často, Brown vo svojej malej kristológii tiež...

citácia:
Tuto vetu povazujem za nezmysel, este ze ste napisali teoreticky.

Touto vetou som parafrázoval jedného katolíckeho exegétu. Verte alebo neverte.

citácia:
Skuste citat napr. diela papeza Benedikta XVI.myslim, ze budete mat dlho, co robit.
myslim si, ze katolicku teologiu dobre nepoznate a ze nemate k nej primerany vztah, ktory si zasluzi.
jasne vidim, ze neviete rozoznat, to, ze v katolickej cirkvi posobi Bozi Duch v plnosti.

Oceňujem Váš záujem, zhodou náhod ma minule jeden známy vyzval, aby som robil inventúru v svojej knižnici. Mám doma cca 170 kníh v tlačenej forme a asi 30 v elektronickej. Z toho asi len 5% je nekatolícka literatúra. Samozrejme, je to zlomok toho, k čomu majú prístup kňazi v univerzitnej knižnici alebo rarach. Kvôli svojmu nezáujmu o katechizmus priznávam, že katolícke učenie často neviem prezentovať formálne správne. Dúfam však a verím, že v podstate veci nie som heretik.

radar

Odoslaný - 02 september 2012 :  23:48:04  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Čo si len spomínam, tak Ratzinger vo svojej Eschatológii cituje protestantských autorov dosť často, Brown vo svojej malej kristológii tiež...

To teda naozaj nie je odpoved na moju otazku, ktora sa pyta,kto z katolickych teologov,nazorne a konkretne ukazuje,ze protestantski autori su obohatenim pre katolicku teologiu. Citovat protestantskych autorov neznamena automaticky, ze boli citovani kvoli tomu, ze mozu niecim katolikov obohatit.
neuviedli ste ani jeden konkretny priklad,vase tvrdenie je na vode.
Okrem toho by som prosila, aby ste papeza nazyvali menom, ktore mu v jeho funkcii prinalezi a/Benedikt XVI/ a nie jeho obcianskym menom.

citácia:
Kvôli svojmu nezáujmu o katechizmus priznávam, že katolícke učenie často neviem prezentovať formálne správne. Dúfam však a verím, že v podstate veci nie som heretik.

Stefan katechizmus je zaklad, ak ho nepoznate, nepoznate katolicke ucenie. odtial je potom ovocie. priznavate sa k nezaujmu,/co je perfektne, mate pokoru a viete si priznat chybu/dporucam KKC, to je katechizmus urceny pre biskupov a knazov,nie ten typu otazka-odpoved pre mladych a deti. KKC je krasna literatura, plna Ducha Svateho.
Stefan, musim uz koncit, myslim, ze som povedala,co som uznala za vhodne, tymto by som debatu z mojej strany ukoncila.
Budem sa za vas modlit.
Chcela by som vam na zaver zdoraznit, ze naozaj nie ste upevneny vo viere. Ak nepoznate katechizmus, tak napr. nepoznate , argumentacne preco je napr. spoved taka potrebna pre dusu, alebo duchovny vodca. mozno len tusite,ale to je malo. potom nemozte nalezite cerpat z pokladov, ktore dal svojej cirkvi Duch Svaty. Prave KKC vas moze obohatit. Su tam aj citacie, co o tom povedali koncily, ci svati.Ak je KKC pre vas malo zrozumitelny, kludne si zoberte ten pre mladez.
Prajem zivot v Bozej pritomnosti a horliveho ducha, pri spoznavani katolickej cirkvi a jej ucenia . Nech Vam nas Boh pomaha.

Mato

Odoslaný - 03 september 2012 :  06:36:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
A nieco k mojej otazke by sa nenaslo?
To ze v dnesnej dobe katolici citaju protestantov, dokonca im aj katolicke vydavatelstva knihy vydavaju viem a v ekumenickom osiali dnesnej doby, ktory mimochodom podporuje aj BXVI, ma to nijako neprekvapuje, moja otazka bola vsak o inom.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 03 september 2012 :  11:12:08  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Stefan, este by som chcela doplnit ohladne KKC, ze to nie je ucebnicovy katechizmus.
Ak chces mat jasne definicie, odporucam starsie katechizmy, kde je presne napr. napisane ako sa odlisuju sviatosti a svateniny a presne co su sviatosti atd. V KKC sa predpoklada, ze to knazi a biskupi, ktorym je to urcene vedia, takze tam to posobi aj tak, ze je to akoby zahmlene, zamerane je to skor na take teologicke rozoberanie. aAe je to naozaj velmi zaujimave.

sinceretly

Odoslaný - 03 september 2012 :  14:36:31  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Mato, v tom clanku je napisane hned v uvode:

citácia:
...Cirkev mala kedysi takzvany INDEX kníh. Boli to knihy, ktoré katolíci mali zakazané cítat.Cirkev tento "index" teraz uz zrusila... Dá sa povedat, ze fyzicky nie je mozné vsetko sledovat. Cirkev vsak nikdy nezrusila (a nemôze zrusit) "prirodzeny index". To znamená, ze krestan to, co ohrozuje jeho vieru, nemá cítat.

citanie protestantskych knih je nebezpecne.
Preco? Uvediem priklad. Zoberme si napr. takych Jehovovych svedkov - jehovisti. Ja osobne som si zopar casopisov od nich precital. Ich clanky su "neskodne" podobne, ako protestantske knihy.
Nadpisy niektorych cisel:

Je nabozenstvo cestou k mieru?
Naozaj existovala zahrada Eden?
Ako zostat spolu po cely zivot?
Ako prestat fajcit
Clovek, ktory zmenil svet (Jezis)- Jeho posolstvo a vy
Kde vziat viac casu?
Biblia - je to skutocne Bozie inspirovane slovo?
V prirode to bolo skor
Okultizmus - co sa za nim skryva?
Kde bol Boh? (na titulke fotka katastrofy)
Je nad nami niekto?
...
a v tychto casopisoch su navonok neskodne veci, ale clovek ked sa do toho zacita, prestane verit v Boziu trojicu.

teraz 1 clanok - Aka je pravda o Vianociach. Tam su ich bludy.
Clovek ked si cita vsetky tie clanky, tak potom si precita aj iny, ktory by si za normalnych okolnosti neprecital. A prave v tom je nebezpecenstvo.

Dlhy cas som premyslal o tom, ci Jehovisti chodia do kostola. Zistil som, ze nie. Oni maju svoje zhromazdenia, kde si citaju. Podobne to maju asi aj protestanti. Na takej omsi som este nebol, tak neviem, ako to tam funguje. Je tam prijimanie na ruku alebo si tam iba citaju z Biblie to netusim.

tu je video - pravda o Jehovistoch:
Svedkovia Jehovovi dokument
citácia:

nikto z ich clenov si to pozriet nemoze. Mamina kamaratka jej zacala davat tie casopisy, tak som si nejake cital. Nehovorim, ze vsetko je blud. Vela veci je tam velmi pekne rozpisanych, podobne, ako v protestantskych knihach. Napr. nazor na homosexualov, ze ich netreba urazat, odsudzovat, ze by sme ich mali upozornit na to, co robia a nic im nekazat, iba ich informovat, ako zle mozu skoncit a tak.

Alebo clanok o Ezechielovi, ze aj napriek tomu, akeho mal zleho otca, tak on nebol zlym clovekom a poucil sa od neho a stal sa dobrym clovekom. Jednoducho su tam same zaujimave veci, ale ako sa hovori, ze ked chcete, aby vam ludia uverili loz, musi byt v nej trochu pravdy.

V tychto casopisoch je pravda zmiesana s klamstvom.

Jehovisti neveria, ze v Bohu su 3 Bozske osoby: Otec, Syn a Duch Sväty, lebo to sa v Biblii udajne nepise. A co je potom toto?:

V Biblii sa pise, ze Jan krstil v mene Otca i Syna i Ducha Sväteho.
A je to. Pravda vysla najavo. Je to sekta. Vela krestanov (rimsko-katolickych) odpadlo od krestanstva a stali sa Jehovovymi svedkami, lebo mali slabu vieru. Citali si tie casopisy a potom sa k nim pridali. Ja som sa nastastie k nim nepridal, iba som si cital ich literaturu.

Takze tu mate svedectvo - ak viete, ze v chutnom kolaci moze byt jed, tak by vam malo stacit si dat obycajny chlieb s maslom a nevymyslat, lebo mozete doplatit na svoje chute treba to jednoducho potlacit.

Nie vsetko je dobre. A ked si clovek zacne citat protestantske knihy, zacne ho to lakat k ortodoxnej cirkvi a ani nebude vediet ako, a uveri tym bludom podobne, ako som tomu uveril ja. Esteze som videl to video .

Na zaver: citam si knihu, ktora je volne siritelna, v .pdf formate, ma nazov:
5 a pul dne v nebi, ktoru napisal Percy Collet.

citácia:
Percy mluvil o tom, ze videl v nebi zlomeny stul, ktery symbolizoval zlomene spolecenstvi krestanu na zemi...
...Na jednom miste v nebi jsem uvidel krasny dlouhy stul, ale v pulce byl zlomeny. Nechapal jsem, co dela zlomeny stul v nebi, ale Pan mi vysvetlil, ze je to symbol rozdeleneho tela krestanu na zemi. Az budou vsichni jako jedno, potom se tento stul spoji dohromady.

Cize ak sa vsetci vratia k rimsko-katolickej cirkvi.

Inac som videl 1 video o poslednych casoch, v ktorom bol prednasajuci 1 protestant. Neustale tam narazal na rimsko-katolikov. Zosmiesnoval ich. Capice, ktore nosia biskupi, nazval krokodil. A potom sa vsetci smiali. A ked sa niekoho nieco spytal a odpovedal na nieco, tak mu povedal, ze ty uz davno nie si rimsky bratu.

Protestanti maju odpor k rimsko-katolikom. Zosmiesnuju ich. A taku literaturu chces citat? Ved ked sa zacitas co i len do jednej knihy, ziskas odpor k rimsko-katolikom.

Rimsko-katolici si davaju pozor na vselijake sekty a aj na protestantov. Nezosmiesnuju ich. Modlia sa za nich, aby spoznali pravdu a aby sa pridali k rimsko-katolikom. To protestanti nerobia, namiesto toho nas zosmiesnuju.

Tu na tomto fore som videl prispevok jedneho uzivatela, ktory napisal nejaky citat:
citácia:
cloveku s grecko-katolickym vyznanim sa lahko zije a tazko umiera. Cloveku s rimsko-katolickym nabozenstvom sa tazko zije, lebo ho vsetci zosmiesnuju, ale lahko sa takemu cloveku umiera.

Lahky zivot protestantov - mozu sa vydavat a neviem co vsetko, proste viera uplne v pohode. Rimsko-katolicke nabozenstvo tam su same odriekania sa vsetkeho. Vdaka tymto odriekaniam a vdaka skromnemu zivotu sa takemu cloveku lahko umiera, lebo si toho v zivote pretrpel vela. Ak sa chceme dostat do neba, mali by sme sa uplne odputat od vsetkych pozemskych veci a odriekat si ich.
Rimsko-katolicki knazi neuzatvaraju manzelstva, lebo nemozu mat sucasne 2 rodiny - tu svoju a tu farsku.
Moze nastat aj taky pripad, ze clovek moze ziskat vsetky sviatosti. Aj sviatost manzelstva. A potom, ked mu zena umrie, stane sa knazom, lebo potom uz bude mat cas sa starat o farsku rodinu

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 03 september 2012 :  15:27:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
sinceretly: Ibaže, toto nie je odpoveď na Maťovu otázku.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 03 september 2012 :  15:34:07  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
On sa pytal, ci existuju nejake prikazy ohladom toho, ci sa maju citat protestantske knihy, alebo nie. Odpoved je, ze teraz uz nie. Je to na kazdom z nas, ci to bude citat alebo nie. Krestan nema citat to, co moze ohrozit jeho vieru. Citanie protestantskych knih to ohrozit moze.

Mudry clovek uteka prec od pokusenia. Clovek, ktory si mysli, ze nespadne, ze sa "iba" pozrie, ani nezbada ako, a upadne do pokusenia, lebo si myslel, ze jemu sa nic stat nemohlo a predsa sa stalo. Ale to uz bolo spominane v tom clanku

amerika1

Odoslaný - 03 september 2012 :  15:36:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Co tu spekulujete? Co obsahuje bulla Exsurge Domine Leva X.???

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 03 september 2012 :  15:44:11  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Zaujimave je, ze katolici citaju protestantsku literaturu a ak potom taky clovek cita iba protestantsku literaturu, vzdiali sa od katolickej cirkvi a zacne premyslat ako protestant.

Este zaujimavejsie je vsak to, ze protestanti sa na rimsko-katolicke knihy ani nepozru a povazuju to za odpad. Pohrdaju a smeju sa rimsko-katolikom, ze su diablovymi sluzobnikmi a ze Luther mal pravdu, ze rimsko-katolicka cirkev je Satanov chvost.

Clovek ked zacne pocuvat tolko veci o rimsko-katolickej cirkvi, sa zlakne a zmeni svoje vierovyznanie.

Tolko vela utokov. Hlasky ako: Cirkev je najväcsia mafia a neviem co vsetko. Alebo na facebooku som videl fotku papeza na zlatom kresle a tam taka bublina, ze peniaze su zlo, dajte ich nam.

Clovek, ktory ma slabu vieru, lahko podlahne pokuseniu a odpadne od rimsko-katolickej cirkvi.

Ja ked som si taketo veci pozeral, tak som si povedal, ze je mi to jedno, co vsetko sa dozviem o rimsko-katolickej cirkvi, zostanem pri nej.

Ludia su uz odmalicka vychovavani v nenavisti k rimsko-katolikom. Hovoria, ze celibat je preto, aby sa ten majetok cirkvi nerozdelil. Pritom sluzi na to, aby knaz nesluzil naraz dvom rodinam - svojej a farskej, lebo by to nestihal, preto je ten celibat. Ale ludia su zvyknuti vsetko prekrucat podla toho, co poculi od inych. Ten nazor im staci. Viac vediet nepotrebuju.

Ak protestanti necitaju rimsko-katolicke knihy a ani sa na ne nepozru, preco my rimsko-katolici neurobime to iste?

Ak chceme, aby greckokatolici zmenili svoje vierovyznanie na rimsko-katolicke, modlime sa za nich k Bohu, aby sa vratili k stadu.

Ak chcu greckokatolici, aby rimskokatolici isli k nim, zacnu ich osocovat, ohovarat a vo svojich dielach napadaju rimsko-katolicku cirkev, ohovaraju papeza, vysmievaju sa tej pokryvke hlavy, ze to je krokodil a urobia vsetko pre to, aby stiahli rimsko-katolikov na svoju stranu.

Pokorny clovek sa modli za to, aby pravda vysla najavo a je trpezlivy a neohovara. Zly clovek je schopny napadnut vsetko, co mu nevyhovuje, len aby sa k rimsko-katolikom nikto nepridal a aby rimsko-katolici zmenili svoju vieru na grecko-katolicku.

Zamyslite sa nad tym

Ako sa spravaju protestanti k rimsko-katolikom o niecom svedci a rovnako o niecom svedci aj to, ako sa my spravame k nim - modlime sa za nich, oni nami pohrdaju a smeju sa nam.

amerika1

Odoslaný - 03 september 2012 :  16:01:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ak chceme, aby greckokatolici zmenili svoje vierovyznanie na rimsko-katolicke, modlime sa za nich k Bohu, aby sa vratili k stadu.

Prestante blbnut Grekokatolici su v plnom spolocenstve s katolickou Cirkvou, namaju co menit vierovyznanie ,nemaju sa k akemu stadu vratit ,kedze su v stade rovnako ako rimsko-katolici

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 03 september 2012 :  17:58:27  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Su v rovnakom stade? Tak preco sa potom obidve skupiny nevolaju jednym menom ale roznymi menami? Preco?
Preco sa protestanti vysmievaju rimsko-katolikom ked su 2 skupiny 1 stadom? Preco sme oddeleni?

Reconquistador

Odoslaný - 03 september 2012 :  18:26:17  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
Su v rovnakom stade? Tak preco sa potom obidve skupiny nevolaju jednym menom ale roznymi menami? Preco?
Preco sa protestanti vysmievaju rimsko-katolikom ked su 2 skupiny 1 stadom? Preco sme oddeleni?

Pôvodne zaslal sinceretly - 03 september 2012 :  17:58:27

Aj oni, aj my sme katolíci. Len nemáme stejné obrady a heirarchiu a to najmä z historických a zrejme aj z kultúrnach dôvodov. Avšak grécky katolíci, rímsky katolíci, koptský katolíci, či iný sme všetci katolíci, stúpenci jedinej pravej viery a veríme v to isté.

Protestanti odmietajú pravú vieru, pretože odmietaj veriť tomu, čo Cirkev učí. Preto oni už nie sú katolíkmi a nie sú súčasťou tohto stáda.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 03 september 2012 :  18:34:52  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
pockaj, takze pravoslavni = greckokatolici = ortodoxná cirkev.

a protestanti ku nim nepatria? Ja som si myslel ze protestanti = greckokatolici = pravoslavni = ortodoxna cirkev.

Cize protestanti to je potom nejaka sekta alebo co to je?

a este 1 otazka - kto je to ortodoxny zid? Kam patri?

amerika1

Odoslaný - 03 september 2012 :  18:48:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Tak toto je total gulas
Pokusim sa ti to vysvetlit
Grekokatolici su katolici vychdneho obradu v plnom spolocenstve s katolickou Cirkvou uznavaju papeza za hlavu Cirkvi
Pravoslavni Vychodny obrad platne vysluhovyny , maju posvatne knazstvo a platnu apostolsku postupnost Papeza uznavaju za prveho medzi rovnymi a hlavu zapadneho krestanstva Maju ucenie o piatich patriarchatoch , nie su v spolocenstve s papezom a neuznavaju jeho plnu jurisdikciu nad Cirkvou
Nazyvaju sa aj ortodoxnou Cirkvou , lebo v uceni sa drzi prvych siedmych koncilov a ostatne neuznava
Protestanti vsetky odnoze neuznavajuce papeza , sviatosti , posvatne knazstvo , apostolsku postupnost

Mato

Odoslaný - 04 september 2012 :  06:30:13  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Co tu spekulujete? Co obsahuje bulla Exsurge Domine Leva X.???

Pôvodne zaslal amerika1 - 03 september 2012 :  15:36:47

Neviem, mozete prezradit?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 04 september 2012 :  06:41:51  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Myslím si, že čítať protestantskú(heretickú) literatúru, je ako jesť praženicu z muchotrávky červenej.
Možno je chutná, možno tým človek ukojí svoju zvedavosť, ale v konečnom dôsledku prijíma jed. Samozrejme, ak to zje iba raz, nemal by hneď zatrepať krpcami, ale ak by takéto jedlo požíval pravidelne, trvalý následok sa môže objaviť ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 04 september 2012 :  10:41:55  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Už som to kdesi písal a napíšem aj sem. Po IIVK vnímam v Cirkvi veľký posun k osobnej slobode ale tým pádom aj k osobnej zodpovednosti. Nakoľko nie je možné sledovať všetko a dávať na Index, tak sa index ako zoznam zrušil. Je zodpovednosťou každého veriaceho, aby rozvíjal svoju vieru. Čo mne osobne chýba je opačný index a síce, zoznam odporúčaných kníh, ktorý by bol aj dopĺňaný.
Tú slobodu vnímam ako silne pozitívnu, lebo mi umožňuje prestať chodiť na SO v mojej farnosti, keď môj kňaz robí veci proti viere (káže bludy, neplatne premieňa a pod.) a ísť do tzv. pracovnej farnosti, kde sa zapájam a pracujem a tak si chránim svoju vieru. Toto kedysi nebolo možné.

Lenže každá zmena má dva efekty, rovnako ako minca strany.

Takže Cirkev už nezakazuje (vzhľadom na množstvo kníh) čítať konkrétne knihy, nemalo by to zmysel, alebo teda bolo by to nepraktické a neprehľadné aj v dnešnej dobe informatiky.

Nakoľko ale neprestali platiť veci platiace pred IIVK (a samozrejme ani nemohli), tak katolík je viazaný vo svojom svedomí k tomu, aby rozvíjal svoju vieru a vyhýbal sa veciam, ktoré by mohli jeho viere uškodiť. Čítanie nekatolíckych (a dovolím si povedať, že možno aj niektorých katolíckych) kníh je často blízkou príležitosťou k hriechu proti viere. To učí každá katolícka mravouka.

Mne osobne nie je jasné, ako môže niekto čítať napríklad teologické knihy a je jedno, či katolícke alebo aj iné a nie je doslova nasiaknutý aspoň základným katechizmom prináležiacom jeho stavu, veku atď. Dokonca nechápem, ako môže niekto čítať denne Sväté Písmo bez toho, aby zvládal katechizmus. Podľa mňa je hazardom aj čítanie katolíckej teológie či Svätého Písma bez dôkladných znalostí základov, lebo potom vlastne nepoznám správny význam pojmov a je na svete nová sektička.

Čo som si osobne všimol, prvá oblasť, v ktorej sa začne prejavovať otrava nekatolíckou literatúrou je sviatosť zmierenia, začne byť zanedbávaná. A súvisí to s relativizáciou hriechov. Protestantská morálka má pevné základy - postavené na piesku. Ich morálka je úplne iná ako naša katolícka. Ja osobne jej neviem prísť na chuť.

Jesť z duchovnej muchotrávky červenej má vždy trvalé následky, ak milosť Božia nespôsobí zázračné uzdravenie (niekedy sa lieči až v očistci).

PS: Maťo, čo myslíte tým "záväzné rozhodnutie". Cirkvou a teda aj pápežom schválená morálka nie je dostatočným dokumentom? Nebol by to zbytočne jednostranný výrok? Knihy SM, alebo okultistov by mali byť povolené?

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 04 september 2012 :  10:57:24  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Myslim nieco, kde je jasne povedane, ze katolik sa ma vyhybat dielam, ktore nie su katolicke, hoc aj neexistuje presny zoznam takych knih.

Aby som bol konkretny ide mi o to, ze slovenski Redemptoristi okrem ineho vydavaju aj knihy, spociatku celkoM kvalitne katolicke, v poslednej dobe vsak kludne aj diela protestantov. Na otazku, co to ma znamenat, som dostal takuto odpoved:

--------zaciatok citatu-----
Drahí,

možno sa Vás raz budú pýtať, prečo vydávame aj knihy od protestantov ako napríklad knihy od Johna Eldredge, alebo DVD sériu, kde vystupujú protestantskí skladatelia a umelci.

Práve som sa dočítal o čom bude pápež hovoriť so svojimi bývalými doktorandmi. Prečítajte si to. Je to znak, že sme na vlne.

Držte sa,

Podpis

Pápež pozval prednášať aj dvoch luteránov :)
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20120831020
---------koniec citatu------

Tak neviem, ako to vlastne je a preto patram.... Je mozne, ze kedysi boli tieto diela skodlive pre spasu duse, dnes su uz prospesne a ich sirenie je na vlne? Alebo existuju nejake univerzalne platne usmernenie od papezov minulosti a Redemptoristi to chapu zle?

Strana: z 3 Previous Topic: radar, kde je tema o Krede a o bubakoch? Téma Next Topic: Katolicky pozdrav  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06