Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Kresťanská kultúra
 Pavol Ušák Oliva
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Burza knih VI. Téma Next Topic: Pre vacsiu slavu  

Greta

Stav: offline

Odoslaný - 23 máj 2012 :  20:48:27  Zobraziť profil  Pridať Greta do zoznamu priateľov
pre mna naj basnik, kt. mozem citat vzdy. Na strednej skole ak si dobre pamatam uspel s basnou Rieka tecie. Bol kamarat s Hlbinom, ktory tiez je fajn, mne osobne sa pacia obaja viac ako Dilong. Hlbina napisal znamy vers voci evanjelikom kedze tam mali nejake hadky v nezaradeni katolickych spisovatelov do nejakej publikacie slovenskej literatury. oliva siel vlastnou cestou, chudak Hlbina sa dal po vojne oklamat nadejov v socializmus a v lepsie casy..olutoval to. No Olivove basne best off. odporucam na sme.sk napr.. Ked je maj kusok ukazky:

Dnes sa len oči modlia k Tebe Pani mája
Tie oči nezaplačú a smútok nezataja
Oblaky iné iné zore
Môj pohľad premenený v kamélie
Krv steká po ruke to z konválie
Na štóle vidíš ju zas v novej premene
Nás nikto nevolá neznámych po mene
Dnes večer Madone dám svoje oči choré
Oblaky iné iné zore

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 373  ~  Člen od: 29 august 2011  ~  Posledná návšteva: 24 október 2024 Upozorniť moderátora 

mino

Odoslaný - 13 december 2012 :  18:27:08  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Aj mne sa páči, ale pravda je aj taká, že neviem zaradiť všetkých. Ale poéziu mám rád, je to jazyk mystiky a to teda pre mňa je.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

hadec

Odoslaný - 13 december 2012 :  19:40:05  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
citácia:
Hlbina napisal znamy vers voci evanjelikom ...
Pôvodne zaslal Greta - 23 máj 2012 :  20:48:27

Ktorý vers myslite? Luterani barani , katolici ovce. Ovce pasie Kristus Pan a baranov kto chce.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 06 február 2010  ~  Posledná návšteva: 07 november 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Greta

Odoslaný - 14 december 2012 :  19:18:09  Zobraziť profil  Pridať Greta do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Hlbina napisal znamy vers voci evanjelikom ...
Pôvodne zaslal Greta - 23 máj 2012 :  20:48:27

Ktorý vers myslite? Luterani barani , katolici ovce. Ovce pasie Kristus Pan a baranov kto chce.

Pôvodne zaslal hadec - 13 december 2012 :  19:40:05

vlastne sa opravujem nenapisal vers proti evanjelikom, to bolo inak.
tento som myslela:
Máš oslie, pritom ale hluche uši, ked neznie ti moja Harmonika.
Krpatej, nizkej luteranskej duši, nie sú po chuti verše katolíka.
Nečisté oko, vidí všade špinu. Nerýpaj do baroka, zemeplaz.
Čo teba po tom, že mám dáku vinu a že som katolícky kňaz.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 373  ~  Člen od: 29 august 2011  ~  Posledná návšteva: 24 október 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 14 december 2012 :  20:50:35  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Zemeplaz... veľmi pekné slovo a veľmi výstižné. Škoda, že som poéziu posunul kdesi do úzadia. Mal by som sa k nej zas vrátiť. Už aj kvôli dnešnému svätcovi, ktorého diela sú vlastne komentárom ku jeho básňam. A to sám hovorí, že tie básne to všetko vyjadrujú lepšie, ako samotný komentár. Škoda, že som stále odkázaný na ten komentár, a nie priamo na báseň. Mal by som sa snažiť prebudiť zas tú poetickú strunu vo mne.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 15 december 2012 :  14:34:44  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Škoda, že som stále odkázaný na ten komentár, a nie priamo na báseň.

Ale ak neuznavate pokoncilovych papezov a 2VK,a nepristupujete k sviatostiam, nikdy sa hlbsie k Bohu nedostanete, mino, lebo to je neplnenie Bozej vole.A kto ju neplni vedome a dobrovolne vo velkej veci a vytrva v tom, nikdy Boha neuvidi.
Takze ani nerozmyslajte o nejakom hlbsom spojeni s Bohom, ak plati pre vas tento postoj.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 15 december 2012 :  20:41:15  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Radar, veď mi nekazte peknú tému o poézii. Nad všetkým sa zamýšľam podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. A by som poprosil Gretu, keby sem dala ďalšie pekné verše.

mino

Odoslaný - 17 december 2012 :  11:40:28  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Poézia je niečo, čo si stále, pokiaľ nestratila tvár a nestala sa poplatnou orwelizácii, zachováva metafyzický rozmer. Ja viem orwelizácia sa aj ju snaží zredukovať na strojové hovorenie, na verše zložené robotmi (a "básnikov" ktorí toto robia vie oceniť), a preto veľmi rýchle človek zbadá tento jej handicap. Ako tá metafyzika pomaly ale isto vymizla zo sveta (buď nahradená pozitivizmom, alebo kde sa nedalo tak paduchovnom) poézia zostáva stále tým spojítkom s tým čo je "nad" fyzikou. Heidegger, tento "temný zaklínač bytia", nakoniec priznal, že bytie sa letmo ukazuje u básnikov- to svedčí, že bol poctivý v hľadaní, a priznal porážku...ale nepoctivý vo vyvodení dôsledkov. Takže poéziu beriem, i keď som ju teda zanedbal, ona ukazuje svoj zmysel stále aj keď ju skladá Baudelaire (tuším prekladal ho aj Stříž či Melka), Rimbaud či niekto iný, lebo takto vie ukázať biedu a vyprahlosť ducha. A aj to je niekedy potrebné, nielen ten výrazne kladný vzor.

Previous Topic: Burza knih VI. Téma Next Topic: Pre vacsiu slavu  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06