Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 su nabozenstva rovnocenne?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Kardinál Amato vysvětluje nezvyklou kanonizaci. Téma Next Topic: Maj - mesiac zasvateny Panne Marii  

drak

Stav: offline

Odoslaný - 01 máj 2012 :  17:05:10  Zobraziť profil  Pridať drak do zoznamu priateľov
zdravim, som tu novy a nie som nejaky expert na KC ale rad by som vedel co je spravne a preto by som chcel pocut vas nazor. su nabozenstva podla vas rovnocenne? co ak niekto veri inemu nabozentsvu alebo inej odnozi krestansva ako katolickemu, je to zle alebo nie? nie som vyslovene na 100% katolik a rad by som vedel ci to nie je chyba. diky

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 17  ~  Člen od: 01 máj 2012  ~  Posledná návšteva: 10 apríl 2013 Upozorniť moderátora 

amerika1

Odoslaný - 01 máj 2012 :  17:17:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
ked nie ste na 100 % katolik , tak ste ziadny katolik Ukazte mi zenu , ktora je tehotna , ale nie na 100 % ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

drak

Odoslaný - 01 máj 2012 :  17:56:40  Zobraziť profil  Pridať drak do zoznamu priateľov
no to je sice pekna uvaha ale vobec nie k otazke co som sa pytal. tak porad teda, je spravne len nejake nabozenstvo ale je viac ciest? snazim sa zistit ktora cesta je spravna a preco.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 17  ~  Člen od: 01 máj 2012  ~  Posledná návšteva: 10 apríl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 01 máj 2012 :  17:59:00  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
zdravim, som tu novy a nie som nejaky expert na KC ale rad by som vedel co je spravne a preto by som chcel pocut vas nazor. su nabozenstva podla vas rovnocenne? co ak niekto veri inemu nabozentsvu alebo inej odnozi krestansva ako katolickemu, je to zle alebo nie? nie som vyslovene na 100% katolik a rad by som vedel ci to nie je chyba. diky

Pôvodne zaslal drak - 01 máj 2012 :  17:05:10

Každý človek je povinný veriť zjavenému náboženstvu, t.j. katolíckemu, ostatné sú od diabla, a kto im verí, zle verí.

Hoci, podľa kardinála Taurana, "všetky náboženstvá sú rovnaké", neexistujú "prvotriedne náboženstvá a druhotriedne náboženstvá" a človek má (aj podľa Benedikta XVI.) "slobodu zmeniť náboženstvo alebo nemať žiadne." Tento názor je však bludný.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

drak

Odoslaný - 01 máj 2012 :  18:05:08  Zobraziť profil  Pridať drak do zoznamu priateľov

Každý človek je povinný veriť zjavenému náboženstvu, t.j. katolíckemu, ostatné sú od diabla, a kto im verí, zle verí.

Hoci, podľa kardinála Taurana, "všetky náboženstvá sú rovnaké", neexistujú "prvotriedne náboženstvá a druhotriedne náboženstvá" a človek má (aj podľa Benedikta XVI.) "slobodu zmeniť náboženstvo alebo nemať žiadne." Tento názor je však bludný.

Pôvodne zaslal Robel - 01 máj 2012 :  17:59:00

[/quote]

tak ale z toho mi vychadza ze ten kardinal aj papez by zase povedali logicky ze tvoj nazor je bludny tym padom. preco by prave ten tvoj nemal byt blud, ale ich?

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 17  ~  Člen od: 01 máj 2012  ~  Posledná návšteva: 10 apríl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 01 máj 2012 :  18:15:54  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

tak ale z toho mi vychadza ze ten kardinal aj papez by zase povedali logicky ze tvoj nazor je bludny tym padom. preco by prave ten tvoj nemal byt blud, ale ich?

Pôvodne zaslal drak - 01 máj 2012 :  18:05:08

Pretože takto KC vždy učila - že katolícke náboženstvo je jediné pravé a len cez neho možno dôjsť spásy a že náboženská sloboda je blud (viď napr. Eugen IV., Gregor XVI. či Pius IX.).

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 01 máj 2012 :  18:17:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Jednotlivé náboženstvá majú medzi sebou rozdiely v tom, čomu ich stúpenci majú veriť. Tieto rozdiely sú medzi každou dvojicou náboženstiev. Z toho vyplýva, že najviac jedno náboženstvo môže byť pravdivé a tie ostatné sú nepravdivé. A pravda nikdy nie je rovnocenná lži. Takže sú len 2 možnosti:

1. Buď sú všetky náboženstvá nepravé a teda sú rovnocenné čo do ich pravdivosti.

2. Alebo je jedno z nich pravé a teda už len kvôli tomu s ním tie ostatné nie sú rovnocenné.

Pokiaľ veríme, že Boh nielen existuje, ale je aj všemohúci a zároveň chce, aby Ho ľudia mohli nasledovať (myslím, že Vaša viera tieto predpoklady napĺňa), tak prvú možnosť môžme vylúčiť. Všetky náboženstvá teda nie sú rovnocenné.

Nebyť 100% katolík je samozrejme chyba. Pokiaľ je totiž jedno náboženstvo pravé, tak byť spokojný so stavom, kedy neverím žiadnemu a nesnažím sa to ani zmeniť je zlé.

Prečo ale nie ste katolík? Čo Vám bráni v tom, aby ste sa tak mohli nazvať?

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

drak

Odoslaný - 01 máj 2012 :  18:37:44  Zobraziť profil  Pridať drak do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

Pretože takto KC vždy učila - že katolícke náboženstvo je jediné pravé a len cez neho možno dôjsť spásy a že náboženská sloboda je blud (viď napr. Eugen IV., Gregor XVI. či Pius IX.).

Pôvodne zaslal Robel - 01 máj 2012 :  18:15:54

no z tvojho prispevku mi vyplyva ze okej nejaky ini papezi povedali nieco ine. a? tento papez zase povedal opak. teda ano, pred tym to tak KC ucila, teraz uci zrejme nieco ine, a z coho sa akoze ma plynut to teraz je to ucenie horsie? lebo to mi z tvojho prispevku jasne vobec neni. KC ucila aj ze zem je plocha aj kadeco a teraz uz uci nieco ine. teda nechapem ako si prisiel na to ze tamti papezi mali pravdu a tento nema. lebo to tak KC pred tym ucila nie je argumet, to nie je uplne nic vlastne

drak

Odoslaný - 01 máj 2012 :  18:47:50  Zobraziť profil  Pridať drak do zoznamu priateľov
citácia:
Jednotlivé náboženstvá majú medzi sebou rozdiely v tom, čomu ich stúpenci majú veriť. Tieto rozdiely sú medzi každou dvojicou náboženstiev. Z toho vyplýva, že najviac jedno náboženstvo môže byť pravdivé a tie ostatné sú nepravdivé. A pravda nikdy nie je rovnocenná lži. Takže sú len 2 možnosti:

1. Buď sú všetky náboženstvá nepravé a teda sú rovnocenné čo do ich pravdivosti.

2. Alebo je jedno z nich pravé a teda už len kvôli tomu s ním tie ostatné nie sú rovnocenné.

Pokiaľ veríme, že Boh nielen existuje, ale je aj všemohúci a zároveň chce, aby Ho ľudia mohli nasledovať (myslím, že Vaša viera tieto predpoklady napĺňa), tak prvú možnosť môžme vylúčiť. Všetky náboženstvá teda nie sú rovnocenné.

Nebyť 100% katolík je samozrejme chyba. Pokiaľ je totiž jedno náboženstvo pravé, tak byť spokojný so stavom, kedy neverím žiadnemu a nesnažím sa to ani zmeniť je zlé.

Pôvodne zaslal Reconquistador - 01 máj 2012 :  18:17:10

Brani mi v tom to, ze nie som 100% presvedceny ze prave jedine KC je ta prava a prave preto som sa aj rozhodol spytat tu na fore. preco prave KC sa pytam? az ked toto budem vediet mozem si by isty. ine cesty k bohu nevedu teda? ak nie, tak ak je boh vsemohuci, preco dovoli aby existovali aj ine nabozensvta? naschval ako pascu pre ludi? ved ak aj vsemohuci tak nemusi dovolit diabolske cesty. ja co som len clovek by som ani najhorsiemu nepriatelovi neprial navzdy horiet v pekle. co taky napr moslim alebo budhista co cely zivot zije v prostredi svojho nabozensvta nema sancu sa blizsie stretnut s KC. a co nejaky domordoci co cely zivot ziju v pralese odrezany od zvysku sveta? z toho co si napisa, ze ak boh chce aby sme ho nasledovali tak prvu moznost mozme vylucit, tak preco vylucit? mne pride omnoho logickejsie ze ak chce aby sme ho nasledovali tak prave preto dovoli viac nabozenstiev aby si kazdy nasiel svoju cestu lebo vsetci sme ini a prave tym dava moznost naozaj vsetkym ho nasledovat. to sa ovela viac podoba milosrdnosti a laske ako to, ze vsetci co neveria prave KC budu navzdy trpiet v pekle, to mi mi pride absolutne zvratene uz na prvy pohlad ak sa nad tym zamyslite

drak

Odoslaný - 01 máj 2012 :  19:04:19  Zobraziť profil  Pridať drak do zoznamu priateľov
a navyse, ak boh je nekonecny a vsemocny, tak predsa kazda cesta k nemu musi viest, resp ziadne nemoze viest inam ak je nekonecny, musia v nom byt zahrnute vsetky pravdy a vsetko, ved ak sam to vsetko stvoril tak vsetko je boh a vsetko musi k nemu skor ci neskor smerovat, inak by nebol nekonecny a vsemocny ak len jedna uzko specificka pravda by bol boh.

Robel

Odoslaný - 01 máj 2012 :  19:08:30  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:
citácia:

no z tvojho prispevku mi vyplyva ze okej nejaky ini papezi povedali nieco ine. a? tento papez zase povedal opak. teda ano, pred tym to tak KC ucila, teraz uci zrejme nieco ine, a z coho sa akoze ma plynut to teraz je to ucenie horsie? lebo to mi z tvojho prispevku jasne vobec neni. KC ucila aj ze zem je plocha aj kadeco a teraz uz uci nieco ine. teda nechapem ako si prisiel na to ze tamti papezi mali pravdu a tento nema. lebo to tak KC pred tym ucila nie je argumet, to nie je uplne nic vlastne

Pôvodne zaslal drak - 01 máj 2012 :  18:37:44

KC neučila, že zem je plochá.
Pravá Cirkev nemení a nemôže meniť svoju náuku, nakoľko je vedená Bohom, takže tí katolíci, ktorí sa opovažujú veriť alebo učiť opak niektorého bodu náuky, majú problém. Buď majú pravdu tamtí pápeži, alebo tento, je na každom, aby si vybral pamätajúc, že KC je neomylná.

drak

Odoslaný - 01 máj 2012 :  19:21:15  Zobraziť profil  Pridať drak do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:
citácia:
citácia:

Pravá Cirkev nemení a nemôže meniť svoju náuku, nakoľko je vedená Bohom, takže tí katolíci, ktorí sa opovažujú veriť alebo učiť opak niektorého bodu náuky, majú problém. Buď majú pravdu tamtí pápeži, alebo tento, je na každom, aby si vybral pamätajúc, že KC je neomylná.

Pôvodne zaslal Robel - 01 máj 2012 :  19:08:30

ale ucila ze je plocha, zas nezatvarajme oci. keby to aj vyslovene neucila tak upalovala ludi ktori si mysleli opak, takze tu nemusime slovickarit. ak je neomylna, tak v tomto sa teda sakra zmylila. aj v tom ze zem neni stred sveta atd atd. plus paci sa mi, ze teda nechavas slobodu na kazdom v tom, aby si vybral ktory papez sa mili. ale z logiky veci sa teda niektory mylit musi a to mi teda nesedi s neomylnostou KC. ziavne teda nemomylna byt nemoze, to proste musis uznat, to sa neda nevidiet aj len z toho co si napisal sam!.ibaze aby uz ani papez nebol sucast KC? tak kto by uz len bol?

amerika1

Odoslaný - 01 máj 2012 :  19:46:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
nech prehovoria argumenty

Melanchton vyznanie r .1530
1531 zlepsene prepracovane vydanie ( latinsky)
1532 nemecky prepracovane vyznanie viery
1551 nove vyznanie pravy opak toho , co prve tri
Ktore je od Boha ? Ktore je od Jezisa Krista ? ktore je prave vyznanie viery ? Kolkokrat katolici zmenili kredo ?

Melanchton
cl 20 Nie je pravda , ze odmietame dobre skutky
cl 24 nie je pravda , ze sme zavrhli Omsu
cl 25 nie je pravda , ze sme zavrhli spoved
cl 26 nie je pravda , ze sme zavrhli post

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 01 máj 2012 :  20:12:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:
citácia:
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Robel - 01 máj 2012 :  19:08:30

ale ucila ze je plocha, zas nezatvarajme oci. keby to aj vyslovene neucila tak upalovala ludi ktori si mysleli opak, takze tu nemusime slovickarit. ak je neomylna, tak v tomto sa teda sakra zmylila. aj v tom ze zem neni stred sveta atd atd. plus paci sa mi, ze teda nechavas slobodu na kazdom v tom, aby si vybral ktory papez sa mili. ale z logiky veci sa teda niektory mylit musi a to mi teda nesedi s neomylnostou KC. ziavne teda nemomylna byt nemoze, to proste musis uznat, to sa neda nevidiet aj len z toho co si napisal sam!.ibaze aby uz ani papez nebol sucast KC? tak kto by uz len bol?

Pôvodne zaslal drak - 01 máj 2012 :  19:21:15

Vam nejde o hladanie pravdy , vam ide o vase nazory , ktore povazujete za spravne
Upalovala ludi , ktori si mysleli opak ? Mysleli opak a v mene toho vrazdili , lupili , kradli , znasilnovali Katari su prikladom Husiti pokracovanim Ako vyzerala ceska krajina po husitstve ? Spust ! Za Karla IV . prekvitala a prosperovala Kto porazilo husitov ? Sami seba V Lipanoch Umierneni uz nezniesli vycinanie taboritov Luther nebol proti inak zmyslajucim ? AKY MAL POSTOJ K SEDLIACKEJ VOJNE ? Ako toleroval kalvinov a zwinglianov ? Na noze ! Co dobre priniesli bludari ? Spustosili Europu ! Ake mete zdroje vasich tvrdeni ? Protikatolicke pamflety a nezmyselne romany ? To si musite ist diskutovat s niekym inym Pridete pokorne , ako ze hladate odpovede a sukate vase predstavy S takym clovekom nema vyznam diskutovat Este len tuknete do klavesnice a sama loz a podvod

Reconquistador

Odoslaný - 01 máj 2012 :  20:52:51  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Reconquistador - 01 máj 2012 :  18:17:10

Brani mi v tom to, ze nie som 100% presvedceny ze prave jedine KC je ta prava a prave preto som sa aj rozhodol spytat tu na fore. preco prave KC sa pytam? az ked toto budem vediet mozem si by isty. ine cesty k bohu nevedu teda? ak nie, tak ak je boh vsemohuci, preco dovoli aby existovali aj ine nabozensvta? naschval ako pascu pre ludi? ved ak aj vsemohuci tak nemusi dovolit diabolske cesty. ja co som len clovek by som ani najhorsiemu nepriatelovi neprial navzdy horiet v pekle. co taky napr moslim alebo budhista co cely zivot zije v prostredi svojho nabozensvta nema sancu sa blizsie stretnut s KC. a co nejaky domordoci co cely zivot ziju v pralese odrezany od zvysku sveta? z toho co si napisa, ze ak boh chce aby sme ho nasledovali tak prvu moznost mozme vylucit, tak preco vylucit? mne pride omnoho logickejsie ze ak chce aby sme ho nasledovali tak prave preto dovoli viac nabozenstiev aby si kazdy nasiel svoju cestu lebo vsetci sme ini a prave tym dava moznost naozaj vsetkym ho nasledovat. to sa ovela viac podoba milosrdnosti a laske ako to, ze vsetci co neveria prave KC budu navzdy trpiet v pekle, to mi mi pride absolutne zvratene uz na prvy pohlad ak sa nad tym zamyslite

+

a navyse, ak boh je nekonecny a vsemocny, tak predsa kazda cesta k nemu musi viest, resp ziadne nemoze viest inam ak je nekonecny, musia v nom byt zahrnute vsetky pravdy a vsetko, ved ak sam to vsetko stvoril tak vsetko je boh a vsetko musi k nemu skor ci neskor smerovat, inak by nebol nekonecny a vsemocny ak len jedna uzko specificka pravda by bol boh.

Pôvodne zaslal drak - 01 máj 2012 :  18:47:50

K pravosti Katolíckej Cirkvi - veríte v Ježiša Krista?

To, že Boh je všemohúci a zároveň si praje, aby Ho ľudia nasledovali sa nijako nevylučuje s tým, že sú aj iné náboženstvá. On nám sám dáva na výber, či ho budeme nasledovať a či nie (za následok si teda môžme sami). A samozrejme, domorodec žijúci v miestach, kde nemá možnosť spoznať učenie Cirkvi bude súdený za nevieru menej prísne, než ten, kto bol v nej vychovaný a odvrhol ju. Aspoň takto by sa to dalo napísať zjednodušene, je to však zložitejšia téma a tu je to off topic.

Viac náboženstiev zaiste neumožnil preto, aby bolo viac ciest k Nemu. Je možné to spoznať jednoducho - tieto náboženstvá totiž o Ňom učia rôzne veci a rozlišujú sa aj v tom, čo je hriech a čo nie. Boh by protirečil sám sebe ak by jedných učil, že niečo je dobré a iných, že je to zlé.

V čom si má protirečiť to, že Boh je všemohúci a nekonečný s tým, že sú cesty, ktoré k Nemu nesmerujú?

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 01 máj 2012 :  21:27:29  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Kto vam povedal , ze Evanjelizator ? Odkial ste si to vycucali ? Z akeho prstu ? Cirkev ucila , ze zem je plocha doska ? Kedy ? Na akej univerzite ? Co to ma spolocne s Evanjeliom ? Odpoviete ? Inkvizicia odsudzovala , len tak pre potesenie Cele obce vypalene od budarov Juzne Francuzsko za katarov ? Hotova apokalypsa Hlasanie neposlusnosti voci autorite , manzelstvo potupene , zeny zneuctene Naplujte na Inkviziciu Vy evanjelizatorka Naplujte na nich , katolicka !
Necham to tu Aj ked ste vas dalsi jedovaty pluvanec do mojej tvare zmazali
Este tu neodznel blud , ktory by ste sa nepodujala obhajovat !

slovenka

Odoslaný - 10 máj 2012 :  18:21:11  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
Cirkev neučila, že zem je plochá doska, ani za iný názor neupalovala. Ale to je už dookola obohratá platňa . Irituje ma to, no nič s tým nespravíme. Je to po desaťročia tendenčne vtláčané klamstvo do hláv, komunizmus to korunoval. a TUPé HLAVY VERIA. A ešte sa budú biť za svoju pravdu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Kardinál Amato vysvětluje nezvyklou kanonizaci. Téma Next Topic: Maj - mesiac zasvateny Panne Marii  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06