citácia:
...aby ste mysleli aj na druhych, a ono sa vam to urcite v dobrom vrati
Laska nie je samozrejmost.
citácia:
Prvý list Korinťanom
Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal. A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol. A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo.
Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.
Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie. Lebo poznávame len sčasti a len sčasti prorokujeme. Ale keď príde to, čo je dokonalé, prestane, čo je len čiastočné.
Keď som bol dieťa, hovoril som ako dieťa, poznával som ako dieťa, rozmýšľal som ako dieťa. Keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby. Teraz vidíme len nejasne, akoby v zrkadle, no potom z tváre do tváre. Teraz poznávam iba čiastočne, ale potom budem poznať tak, ako som aj ja poznaný.
A tak teraz ostáva viera, nádej, láska, tieto tri, no najväčšia z nich je láska.
Treba premyslat co to znamena laska. Co to vlastne je.
Laska mysli na to ako by dala a este aj keby nieco mala prijat este aj tym prijatim daruje.
Suhlasite?
Nenavist mysli na to ako by zobrala a este aj keby nieco mala dat este aj tym datim vezme.
Suhlasite?
Kto ma, tomu sa este prida, a kto nema, tomu sa vezme aj to, co ma - ci uz laska alebo nenavist.
Co sa tyka sudenia:
citácia:
Evanjelium podľa Matúša - kapitola 7
1 Nesúďte, aby ste neboli súdení.
2 Lebo ako budete súdiť vy, tak budú súdiť aj vás, a akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.
Nie ze takou sa nameria aj vam, ale:
citácia:
Evanjelium podľa Marka - kapitola 4
"Dávajte pozor na to, čo počúvate! Akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám, ba ešte sa vám pridá.
25 Lebo kto má, tomu sa pridá, a kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má."
Andrej Kiska ked sa pozriete na neho a na ostatnych majetnych ludi tak su určite veci ktore robi nezistne a tie ktore nie tak Boh to vsetko sleduje a ponuka cloveku moznost zmenit sa (k dobru) takze aj ked by nieco zneuzival, tak aspon pomaha tym druhym narozdiel od tych, ktori im nepomahaju.
Takze moj nazor je taky ze furt lepsie pomoct ako nepomoct.
Netreba nikoho sudit. A ak aj ano, tak vzdy len seba. A ak by sme predsalen na niekoho chceli nieco vytiahnut, najprv sa treba pozriet na nase skutky a az potom na skutky toho cloveka, popripade ludi.
Toto je asi prvy majetny clovek, ktoreho som videl, ktory sa venuje aj druhym a nielen svojim vlastnym potrebam.
A naozaj aj ked by nieco zneuzival, tak aspon pomohol tym druhym, niekto nedokaze ani to - ani v takej situacii dat.
Ale on dal. A je v Biblii napisane, ze - co sa tyka odmien:
citácia:
Evanjelium podľa Matúša - kapitola 6
1 Dajte si pozor a nekonajte svoje dobré skutky pred ľuďmi, aby vás obdivovali, lebo nebudete mať odmenu u svojho Otca, ktorý je na nebesiach.
2 Keď teda dávaš almužnu, nevytrubuj pred sebou, ako to robia pokrytci v synagógach a po uliciach, aby ich ľudia chválili. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu.
3 Ale keď ty dávaš almužnu, nech nevie tvoja ľavá ruka, čo robí pravá,
4 aby tvoja almužna zostala skrytá. A tvoj Otec ťa odmení, lebo On vidí aj v skrytosti.
5 A keď sa modlíte, nebuďte ako pokrytci, ktorí sa radi postojačky modlievajú v synagógach a na rohoch ulíc, aby ich ľudia videli. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu.
6 Ale keď sa ty ideš modliť, vojdi do svojej izby, zatvor za sebou dvere a modli sa k svojmu Otcovi, Ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo On vidí aj v skrytosti.
7 Keď sa modlíte, nehovorte veľa ako pohania. Myslia si, že budú vypočutí pre svoju mnohovravnosť.
8 Nenapodobňujte ich; veď váš Otec vie, čo potrebujete, prv, ako by ste Ho prosili.
9 Vy sa budete modliť takto: Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa Tvoje Meno,
10 príď Tvoje Kráľovstvo, buď Tvoja vôľa, ako v nebi tak i na zemi.
11 Chlieb náš každodenný daj nám dnes
12 A odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom.
13 A neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého.
14 Lebo ak vy odpustíte ľudom ich poklesky, aj váš nebeský Otec vám odpustí.
15 Ale ak vy neodpustíte ľuďom, ani váš Otec neodpustí vaše hriechy.
16 A keď sa postíte, nebuďte zamračení ako pokrytci. Znetvorujú si tvár, aby ľudia videli, že sa postia. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu.
17 Keď sa ty postíš, pomaž si hlavu a umy si tvár,
18 aby nie ľudia zbadali, že sa postíš, ale tvoj Otec, Ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo On vidí aj v skrytosti.
tak clovek ak urobi hoc aj najsvätejsi skutok a ak to nema pecat cisteho umyslu, tak Boha takyto skutok popudzuje skor k treste ako k odmene, je napisane na
citácia: