Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Je morálne modliť sa za smrť Benedikta XVI.?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: cez utrpenie ku milosti Téma Next Topic: obraz viery
Strana: z 6

Rafael

Stav: offline

Odoslaný - 19 december 2011 :  10:51:29  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
VII. „Ale zbav nás Zlého“

2850 Posledná prosba k nášmu nebeskému Otcovi je obsiahnutá aj v Ježišovej modlitbe: „Neprosím, aby si ich vzal zo sveta, ale aby si ich ochránil pred Zlým“ (Jn 17,15). Týka sa každého z nás osobne, ale sme to vždy „my“, čo sa modlíme v spoločenstve s celou Cirkvou a za oslobodenie celej ľudskej rodiny. Modlitba Pána nás neprestajne otvára rozmerom ekonómie spásy. Naša vzájomná závislosť v dráme hriechu a smrti(309) sa mení na solidaritu v Kristovom tele, na „spoločenstvo svätých“.

2851 Zlo v tejto prosbe nie je niečo abstraktné, ale označuje osobu, satana, Zlého, anjela, ktorý sa stavia proti Bohu. „Diabol“ (z gréckeho dia-bolos) je ten, ktorý „sa vrhá krížom“ cez Boží plán a jeho „dielo spásy“,(391) ktoré sa uskutočnilo v Kristovi.

2852 „Vrah… od začiatku…, luhár a otec lži“ (Jn 8,44), „satan, zvodca celého sveta“ (Zjv 12,9) je ten, skrze ktorého vstúpili do sveta hriech a smrť a jeho definitívnou porážkou bude celé stvorenie oslobodené „od skazy hriechu a smrti“. „Vieme, že nik, kto sa narodil z Boha, nehreší, ale chráni ho ten, ktorý sa narodil z Boha, a Zlý sa ho nedotkne. Vieme, že sme z Boha a celý svet je v moci Zlého“ (1Jn 5,18-19).
„Pán, ktorý sňal vaše hriechy a odpustil vaše previnenia, má moc vás ochrániť a ustrážiť pred úkladmi vášho protivníka diabla, aby vás neprekvapil nepriateľ, ktorý zvyčajne plodí vinu. Kto sa však zverí Bohu, nebojí sa diabla: ,Ak je Boh za nás, kto je proti nám?‘ (Rim 8,31).“

2853 Víťazstvo nad „kniežaťom tohto sveta“(677) (Jn 14,30) Ježiš raz navždy dosiahol v hodine, v ktorej sa dobrovoľne vydal na smrť, aby nám daroval svoj život. To je súd nad týmto svetom a knieža tohto sveta je „vyhodené von“ (Jn 12,31). Prenasleduje ženu, ale nemôže sa jej zmocniť: nová Eva, „plná milosti“ Ducha Svätého,(490) je oslobodená od hriechu a porušenia smrti (nepoškvrnené počatie a nanebovzatie presvätej Božej Matky, Márie, vždy Panny).(972) „Drak sa na ženu nahneval a odišiel bojovať s ostatnými z jej potomstva“ (Zjv 12,17). Preto Duch a Cirkev prosia: „Príď, Pane Ježišu!“ (Zjv 22,17.20), lebo jeho príchod nás oslobodí od Zlého.

2854 Keď prosíme, aby sme boli zbavení Zlého, prosíme zároveň o to, aby sme boli oslobodení od všetkého terajšieho, minulého i budúceho zla, ktorého je on pôvodcom alebo podnecovateľom. V tejto poslednej prosbe Cirkev predkladá pred Otca všetky úzkosti sveta. Zároveň s oslobodením od zla, ktoré sužuje ľudstvo, vyprosuje aj vzácny dar pokoja a milosť neprestajného očakávania Kristovho návratu.(2632) Keď sa Cirkev takto modlí, v pokore viery anticipuje zjednotenie všetkých a všetkého v tom, ktorý má „kľúče od smrti a podsvetia“ (Zjv 1,18), „ktorý je, ktorý bol a ktorý príde, Všemohúci“ (Zjv 1,8).
„Prosíme ťa, Otče, zbav nás všetkého zla, udeľ svoj pokoj našim dňom a príď nám milosrdne na pomoc, aby sme boli vždy uchránení pred hriechom a pred každým nepokojom, kým očakávame splnenie blaženej nádeje a príchod nášho Spasiteľa Ježiša Krista.“ (1041)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora 

slavom

Odoslaný - 19 december 2011 :  16:06:35  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
ty nemas pravo sudit papeza, ale aj keby cinil zle veci za jeho smrt by si sa modlit nemal a tvoja modlitba by vyslisana nebola lebo Boh splni len veci v sulade s jeho volou, lebo on nieje zlo cize nas ho Boh zbavit nemoze, zlo je diabol a nie clovek, cez cloveka len posobi, a preto by si sa mal modlit aby toho cloveka zbavil zla a aby sa snazil zlo nepachat

TOTUS TUUS (motto bl. Jana Pavla II)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 261  ~  Člen od: 02 november 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 19 december 2011 :  17:24:30  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Pravda, modliť sa dá rôzným spôsobom, na rôzný úmysel a možno aj (ne)morálne.

Dvaja ľudia vstúpili do chrámu modliť sa. Jeden bol farizej, druhý mýtnik. Farizej sa postavil a takto sa v sebe modlil: "Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodlivci, cudzoložníci alebo aj ako tento mýtnik. Postím sa dva razy do týždňa, dávam desiatky zo všetkého, čo mám."

Mýtnik stál celkom vzadu a neodvážil sa ani oči k nebu zdvihnúť, ale bil sa do pŕs a hovoril: "Bože, buď milostivý mne hriešnemu."

Hovorím vám: Tento odišiel domov ospravedlnený, a nie tamten. Lebo každý, kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený."

PS. Našiel som na nete aj pekný dovätok:
Ak musíme priznať, že sme trochu z oboch, tak buďme opakom toho, čo sme práve opísali – farizejmi v dennom živote a mýtnikmi v kostole! Ako farizeji sa musíme pokúšať dennodenne nebyť zlodejmi a nespravodlivými, ale nasledovať Božie prikázania a konať svoje povinnosti. A ako mýtnik, keď sme pred Bohom, musíme priznať, že to málo, čo sme urobili, je úplne Božím darom a vrúcne vyprosujme pre seba a pre všetkých Božie milosrdenstvo .

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 19 december 2011 :  17:54:37  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
Možno nie je hriech modliť sa aby Boh niekoho potrestal, možno aj predčasnou smrťou. Aj keď je to divné, máme staré žalmy v podobnom duchu, kde prosíme Boha aby zničil našich nepriateľov.
Lenže pápež je náš brat, možno zlý brat, ale je. Preto vhodnejšie by bolo modliť sa radšej za jeho obrátenie.

A pridám sem jednu veľmi starú povesť:

V jednej krajine vládol zlý a nemilosrdný pán, mal veľmi tvrdé srdce, bol ukrutne prísny a často aj nespravodlivý, preto ho nikto nemal rád a mnohí poddaní si želali jeho smrť, i modlili sa aby sa Pán Boh nad nimi zľutoval a toho zlého vladára si čím skôr povolal. Len akási stará žena sa jediná modlila aby Boh toho panovníka požehnal dobrým zdravým a dlhým životom. Ľudia sa tomu čudovali a začali sa jej pýtať na dôvody takej modlitby. Ona odpovedala: „Keď som bola mladá, mala som ukrutného tyrana. A keď som si želala, aby sa pominul, dostala som druhého, no ešte horšieho. Keď som si zasa želala, aby sa pominul, dostala som tretieho, a zasa ešte ukrutnejšieho. Bojím sa teda, že ak si budem želať skorý koniec nášho pána, nastúpi po ňom nejaký ešte horší, a preto sa radšej modlím už len takto za neho.“ Chýr o tejto jej reči sa rýchlo rozšíril a ľudia sa postupne začali modliť podobne ako ta stará žena. A ten panovník sa po rokoch polepšil, začal byt k ľuďom lepší a milosrdnejší.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 91  ~  Člen od: 16 december 2011  ~  Posledná návšteva: 20 marec 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slavom

Odoslaný - 19 december 2011 :  17:58:57  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
ano carolus, ale pravidlo oko za oko zub za zub platilo v Starom zakone ale Boh nam predsa dal jeho modifikaciu a pokracovanie- Novy zakon, tak by sme sa mali podla neho riadit

-a pridam velavravny urivok z Biblie ktory je nam tak tazko pochopit a plniť

Počuli ste, že bolo povedané: "Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa." Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých. Lebo ak milujete tých, ktorí vás milujú, akú odmenu môžete čakať? Vari to nerobia aj mýtnici? A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo zvláštne robíte? Nerobia to aj pohania? Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.

Matúš 5, 43-48

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 261  ~  Člen od: 02 november 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 19 december 2011 :  18:13:11  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
Myslím si, že niečo také som vyjadril, keď som dal tú starú povesť. Ale je pravda i to, že kresťania sa modlievali aj zlorečiace žalmy. Kristus odporúča dobrorečiace, ale zlorečiace tiež neboli zakázané

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 91  ~  Člen od: 16 december 2011  ~  Posledná návšteva: 20 marec 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 19 december 2011 :  21:14:40  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citala som o jednej svatici, ze radsej prosila Pana Boha o smrt svojich synov, akoby mali spachat tazky hriech...a tak jej aj obaja zomreli
takze smrt dokaze cloveka zachranit pred smrtou vecnou
ak vidime, ze sa niekto zenie do vecnej zahuby, mozeme sa modlit aj za jeho smrt, ak je to Bozia vola, len aby nezahynul naveky...praveze podla mna takato modlitba je prejavom vacsej lasky, odovzdanosti do Bozich ruk...vsak kto by chcel prist o niekoho milovaneho?...clovek radsej zo sebeckosti prosi za obratenie ako dat vsetko do Bozich ruk a prijat aj moznost, ze Bozou volou nie je prave obratenie

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 20 december 2011 :  06:43:01  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
citácia:
citala som o jednej svatici, ze radsej prosila Pana Boha o smrt svojich synov, akoby mali spachat tazky hriech...a tak jej aj obaja zomreli
ak vidime, ze sa niekto zenie do vecnej zahuby, mozeme sa modlit aj za jeho smrt, ak je to Bozia vola, len aby nezahynul naveky...praveze podla mna takato modlitba je prejavom vacsej lasky, odovzdanosti do Bozich ruk...vsak kto by chcel prist o niekoho milovaneho?...clovek radsej zo sebeckosti prosi za obratenie ako dat vsetko do Bozich ruk a prijat aj moznost, ze Bozou volou nie je prave obratenie

Pôvodne zaslal janka - 19 december 2011 :  21:14:40

janka a myslíte ozaj vážne čo ste teraz napísali ?
Keby sme sa tak začali tu na fóre hromadne modliť za vašu smrť, len aby ste sa vyhli večnej smrti, poďakovali by ste nám ? Jasali by ste radosťou ? Konečne by ste mali Šťastné a veselé?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 december 2011 :  09:43:38  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja osobne nie som presvedceny, ze je moralna modlit sa priamo za nieciu smrt.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

jarmok

Odoslaný - 20 december 2011 :  11:02:41  Zobraziť profil  Pridať jarmok do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal janka - 19 december 2011 :  21:14:40

janka a myslíte ozaj vážne čo ste teraz napísali ?
Keby sme sa tak začali tu na fóre hromadne modliť za vašu smrť, len aby ste sa vyhli večnej smrti, poďakovali by ste nám ? Jasali by ste radosťou ? Konečne by ste mali Šťastné a veselé?

Pôvodne zaslal baránok - 20 december 2011 :  06:43:01

Baranok to snad nemyslite vazne, co ste napisali Janke.
Nie je lepsie zomriet teraz a ist do neba ak je to Bozia vola, ako zit dlho a ist do vecneho zatratenia?

Pokoj a dobro medzi nami.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 178  ~  Člen od: 18 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 10 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 20 december 2011 :  11:59:12  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
Baranok - Janka má pravdu. Je lepšie zomrieť - kratšie žiť, ako ísť do pekla.

tornero

Odoslaný - 20 december 2011 :  13:33:40  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
ale nechytajte sa toho ze sa niekto nepresne vyjadri, to co tu riesite to vam da aj baranok za pravdu, ze je lepsie zomriet hned a ist do neba ako neskorej a byt zatrateny. Ale nato musite mat trosku IQ aby ste pochopili ako to baranok myslel, ak ho nemate tak to nerieste.

Tema je ci je moralne sa modlit za niekoho smrt? tak ano alebo nie?

konecne po dlhom case tema ktora ma zaujala...

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 20 december 2011 :  13:48:44  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
Niekedy to môže byť nemorálne, niekedy nie.

Príklad kedy to morálne je, dala Janka.

Príklad kedy to morálne nie je skúsim dať teraz ja: Malý synček niečo vyparatil, otec ho za to vyláta po zadku, a synček sa začne modliť za skorú oteckovu smrť.

jarmok

Odoslaný - 20 december 2011 :  14:35:09  Zobraziť profil  Pridať jarmok do zoznamu priateľov
]Pôvodne zaslal tornero - 20 december 2011 :  13:33:40[/right][/i]
[/quote]

Vzhladom na tuto vetu "Keď prosíme, aby sme boli zbavení Zlého, prosíme zároveň o to, aby sme boli oslobodení od všetkého terajšieho, minulého i budúceho zla, ktorého je on pôvodcom alebo podnecovateľom." to moralne je.

Pokoj a dobro medzi nami.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 178  ~  Člen od: 18 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 10 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 20 december 2011 :  14:53:11  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
myslim si ze aj janka dala nepresny priklad. Myslim si ze ak uz sa niekto zenie do zahuby tak je neskoro sa modlit za jeho smrt, skorej aby mu dal Pan dostatok casu aby este stacil olutovat, a zle napravit.

nazov temy indikuje na papeza B XVI. Ja viem ze pre tradijcov je to zly papez, tak na ich mieste by som sa radsej modlil aby Pan dal katolikom dobreho papeza.
Tato intencia zahrna a ukryva v podstate vsetko. Okrem ineho nepoburuje katolikov.
Pri kazdej sv. omsi sa modlime za B XVI. ako aj za biskupov., taktiez spievame "Živ Bože,otca svätého,námestníka Kristovho"
Cize pre netradijcov to bude vzdy nemoralne a pohorsujuce.

Ak je ale moralne sa modlit za nieciu smrt za nejakych podmienok , tak potom netradijci sa mozu modlit za smrt tradijcov,lebo zase netradijci vidia ze sa tradijci zenu do zahuby... a kludne to moze byt aj opacne.
preto cakam ako sa debata vyvinie, a aky zaver nadobudne :)

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 20 december 2011 :  18:13:37  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Zdá sa, že za určitých podmienok sa zhodnete, že je morálne modliť sa za niečiu smrť.
Pravda, ak sa to netýka Vás. :)

slavom

Odoslaný - 20 december 2011 :  18:58:42  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
modlit sa mozte, druha vec je ci Boh tuto prosbu vyslisi (aj tak to podlamna moralne vobec neje) nielen modlit sa ale aj túzit po niecej smrti je v tom ze neviete odpustit, a to nam Ježiš vytikal asi zo vsetkeho najviac

janka

Odoslaný - 20 december 2011 :  20:53:05  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
myslim si ze aj janka dala nepresny priklad. Myslim si ze ak uz sa niekto zenie do zahuby tak je neskoro sa modlit za jeho smrt, skorej aby mu dal Pan dostatok casu aby este stacil olutovat, a zle napravit.

nazov temy indikuje na papeza B XVI. Ja viem ze pre tradijcov je to zly papez, tak na ich mieste by som sa radsej modlil aby Pan dal katolikom dobreho papeza.
Tato intencia zahrna a ukryva v podstate vsetko. Okrem ineho nepoburuje katolikov.
Pri kazdej sv. omsi sa modlime za B XVI. ako aj za biskupov., taktiez spievame "Živ Bože,otca svätého,námestníka Kristovho"
Cize pre netradijcov to bude vzdy nemoralne a pohorsujuce.

Ak je ale moralne sa modlit za nieciu smrt za nejakych podmienok , tak potom netradijci sa mozu modlit za smrt tradijcov,lebo zase netradijci vidia ze sa tradijci zenu do zahuby... a kludne to moze byt aj opacne.
preto cakam ako sa debata vyvinie, a aky zaver nadobudne :)

Pôvodne zaslal tornero - 20 december 2011 :  14:53:11

mozno som sa zle vyjadrila v mojom prvom prispevku, ale suhlasim s prispevkom jarmoka:

]Pôvodne zaslal tornero - 20 december 2011 : 13:33:40[/right][/i]
[/quote]

Vzhladom na tuto vetu "Keď prosíme, aby sme boli zbavení Zlého, prosíme zároveň o to, aby sme boli oslobodení od všetkého terajšieho, minulého i budúceho zla, ktorého je on pôvodcom alebo podnecovateľom." to moralne je.

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 december 2011 :  21:08:08  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Modlit sa za nieciu smrt, aby skor dosiahol spasu ma nebezpecne blizko uvahe, niekomu do hrobu pomoct a stat sa tak "Bozim nastrojom" v tejto veci.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 20 december 2011 :  21:32:25  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Modlit sa za nieciu smrt, aby skor dosiahol spasu ma nebezpecne blizko uvahe, niekomu do hrobu pomoct a stat sa tak "Bozim nastrojom" v tejto veci.

Pôvodne zaslal Mato - 20 december 2011 :  21:08:08

nezda sa mi, ze sa bavime o tom, ze modlit sa za niekoho smrt, aby skor dosiahol spasu...ale aby ju vobec dosiahol, kym sa nedostane tak daleko v pachani zla, ze bude jeho spasa nemozna

kto psychicky zdravy sa dokaze modlit tak, ze dokaze prijat Boziu volu aj s tym, ze radsej smrt ako vecne zatratenie?
tiez sa mi nezda, ze by Pan Jezis hovoril len v prirovnaniach, ze radsej odseknut ruku, ak zvadza na hriech...podla mna to myslel uplne vazne

tornero

Odoslaný - 21 december 2011 :  09:25:07  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
"Vzhladom na tuto vetu "Keď prosíme, aby sme boli zbavení Zlého, prosíme zároveň o to, aby sme boli oslobodení od všetkého terajšieho, minulého i budúceho zla, ktorého je on pôvodcom alebo podnecovateľom." to moralne je."

V poriadku ta prosba zahrna vsetko potrebne. Ale je vseobecna. Cize nevidim tu seriozny argument pre moralnost modlit sa konkretne za nieciu smrt aby bol vobec spaseny. Lebo otazne je ci vidite to co Boh, teda v skrytosti, a ci tou skorou smrtou by bol dotycny spaseny.

Otazne je aj to ci "zlo" vo vasom ponimani nieje v skutocnosti "dobro" a ci to zlo nie ste prave vy. Kludne aj obe strany mozu byt "zlo" len ineho druhu.
Preto by som bol opatrny. Ale je to iba moj nazor.

tornero

Odoslaný - 21 december 2011 :  09:28:25  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
"tiez sa mi nezda, ze by Pan Jezis hovoril len v prirovnaniach, ze radsej odseknut ruku, ak zvadza na hriech...podla mna to myslel uplne vazne"

Janka prekvapujete ma.... Nieje podstatne co si vy myslite o vaznosti tohto textu, ale podstatne je ako ho uci a vyklada Katolicka Cirkev.

radar

Odoslaný - 21 december 2011 :  11:00:20  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
"tiez sa mi nezda, ze by Pan Jezis hovoril len v prirovnaniach, ze radsej odseknut ruku, ak zvadza na hriech...podla mna to myslel uplne vazne"

Chudacik Janka...Co robite s detmi, ak neposluchaju?
Povedat, ze Pan Jezis mysli doslovne napr. slova,–-ked vas vasa ruka zvadza na hriech odtnite ju,tak to sa uz blizi k moslimskej sarii, kde odtinaju ruky, ked prichytia niekoho pri kradezi.
Janka,skuste sa riadit tym, co uci katolicka cirkev. Cirkev uci, ze tieto vyroky z Pisma mame chapat ako sposob vtedajsieho vyjadrovania. Ked chcel niekto vtedy nieco velmi zdoraznit, ako dolezite, tak sa vyjadroval tymto sposobom.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 21 december 2011 :  14:18:20  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
Je pravda, že Ježiš hovorí, že ak ťa na hriech zvádza ruka - odtni si ju, je ale aj pravda, že cirkev od pradávnych čias učí, že také zmrzačenie je smrteľný hriech. Niektoré Ježišové slová treba brať doslovne, niektoré nie. A tieto práve nie.

Mato

Odoslaný - 21 december 2011 :  14:56:19  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vid aj tuto temu http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=1390

janka

Odoslaný - 21 december 2011 :  20:23:42  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
http://www.aug.sk/osa/index.php?option=com_content&task=view&id=11&Itemid=34

Strana: z 6 Previous Topic: cez utrpenie ku milosti Téma Next Topic: obraz viery  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06