|
Odoslaný - 29 november 2011 : 12:44:35
|
Sestra Mortina, z toho čo vám tu z katechizmu už napísali vyberám, aby ste si lepšie všimli tých častí, čo sa týkajú varenia:
Jsou tedy dovoleny práce ... - jako jest příprava jídel - ...
Rovněž jsou dovoleny všecky nepatrné práce... - ... jest tedy dovoleno v neděli jako obyčejně zametati, nádobí umývati, čistiti nebo zašívati poškozený právě oděv; dále psáti, počítati, hráti, jakož i všecko, což slouží ku vzdělání ducha.
Nedeľné varenie je dovolené, Mortina. Vždy to bolo dovolené.
Vám sa to asi tak nezdá, ale varenie sa vždy považovalo skôr len za takú drobnú ženskú prácu.
Dnes sú ženy veľmi rozmaznané, preto už aj varenie pokladajú za namáhavú prácu, keby sa ale žilo rovnako ako v minulosti, každá žena, vrátane vás, by rovnako vnímala to varenie len ako jednu z tých ľahších prác. V minulosti neboli pračky, vodovody a iné dnes samozrejmé veci. Pranie bola veľmi namáhavá práca, z dnešného pohľadu ozajstná drina. Alebo medzi také tradičné ženské práce patrilo vždy aj chodiť po vodu, pre domácnosť nanosiť vodu zo studne, kýble s vodou boli veľmi ťažké, to neboli tie dnešné malé ľahunké plastové kýbliky, vtedajší bežný kýbeľ bol veľký a mal svoju váhu aj keď bol prázdny, keby ste si len na pár dní vyskúšali čo všetko robili ženy úplne bežne, myslím, že to varenie by ste rýchlo začali vnímať skoro ako len takú oddychovú prácu – malý ľahký relax.
Ale asi treba aj povedať, že v minulosti tie jedlá boli trošku jednoduchšie, ešte moja mama mi vravela, že u nich v dedine ľudia vôbec nepoznali vyprážané rezne, to sa rozšírilo až neskôr. Ale dnes sú zasa polotovary, dnes ženy rezance na polievku poväčšinou kupujú už hotové v tých sáčkoch, v minulosti si ich ženy robili iba pekne doma vlastnoručne, takže museli na rezance zamiesiť cesto, nechať ho vykysnúť, potom ho na tenko rzovaľkať, narezať z toho drobné rezance a až potom dať variť.
Prajem veľa zdaru.
|
Som Katolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 122 ~
Člen od: 29 november 2011 ~
Posledná návšteva: 07 máj 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 12:49:36
|
A nielen varenie, ale aj duševné práce (učenie) boli povolené. Samozrejme, ak nebránili v účasti na sv. omši. |
Počet príspevkov: 721 ~
Člen od: 25 marec 2011 ~
Posledná návšteva: 30 január 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 13:35:29
|
citácia: Sestra Mortina, z toho čo vám tu z katechizmu už napísali vyberám, aby ste si lepšie všimli tých častí, čo sa týkajú varenia: Jsou tedy dovoleny práce ... - jako jest příprava jídel - ... Rovněž jsou dovoleny všecky nepatrné práce... - ... jest tedy dovoleno v neděli jako obyčejně zametati, nádobí umývati, čistiti nebo zašívati poškozený právě oděv; dále psáti, počítati, hráti, jakož i všecko, což slouží ku vzdělání ducha.Nedeľné varenie je dovolené, Mortina. Vždy to bolo dovolené. Vám sa to asi tak nezdá, ale varenie sa vždy považovalo skôr len za takú drobnú ženskú prácu. Dnes sú ženy veľmi rozmaznané, preto už aj varenie pokladajú za namáhavú prácu, keby sa ale žilo rovnako ako v minulosti, každá žena, vrátane vás, by rovnako vnímala to varenie len ako jednu z tých ľahších prác. V minulosti neboli pračky, vodovody a iné dnes samozrejmé veci. Pranie bola veľmi namáhavá práca, z dnešného pohľadu ozajstná drina. Alebo medzi také tradičné ženské práce patrilo vždy aj chodiť po vodu, pre domácnosť nanosiť vodu zo studne, kýble s vodou boli veľmi ťažké, to neboli tie dnešné malé ľahunké plastové kýbliky, vtedajší bežný kýbeľ bol veľký a mal svoju váhu aj keď bol prázdny, keby ste si len na pár dní vyskúšali čo všetko robili ženy úplne bežne, myslím, že to varenie by ste rýchlo začali vnímať skoro ako len takú oddychovú prácu – malý ľahký relax. Ale asi treba aj povedať, že v minulosti tie jedlá boli trošku jednoduchšie, ešte moja mama mi vravela, že u nich v dedine ľudia vôbec nepoznali vyprážané rezne, to sa rozšírilo až neskôr. Ale dnes sú zasa polotovary, dnes ženy rezance na polievku poväčšinou kupujú už hotové v tých sáčkoch, v minulosti si ich ženy robili iba pekne doma vlastnoručne, takže museli na rezance zamiesiť cesto, nechať ho vykysnúť, potom ho na tenko rzovaľkať, narezať z toho drobné rezance a až potom dať variť. Prajem veľa zdaru. Pôvodne zaslal Riman - 29 november 2011 : 12:44:35
ďakujem za odpoveď.. ono skôr ma zaujímal výklad k tomu cit. zo sv. písma.. lebo stále som svoje písmo s vysvetlivkami a komentármi nenašla..
noooo, keby ste mali variť pre toľko ludí ako ja, asi by sa vám to nezdalo ako ľahká práca btw - rezance ani ja nekupujem, dali ste návod ako sa robia - robim ich tak ako ste napisali.. a ani sáčkové polievky nevarím - nikomu nechutia.. ani polotovary nechutia - tie u nás nezožerie ani pes..
ešte odpoveď pre maja - no tak ja teraz fakt neviem, mne fakt kňaz (stará garda - nie mladý zelenáč) povedal, že prečítať si niečo - to áno, v rámci duchovnej činnosti, všeobecného vzdelania.. ale ak človek študuje a potrebuje sa učiť, je to vlastne práca študenta - tak to nie. hmm.. |
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 14:37:40
|
Takú argumentáciu ohľadom učenia sa v nedeľu som počul už aj ja. A niečo také píše aj Scott Hahn, že sa so svojou manželkou v nedeľu nikdy neučili. Podľa mňa je to pekné, keď chce niekto týmto spôsobom svätiť nedeľu, že si ako študent dá pokoj od kníh. Ale nevidel som, že by to zaväzovalo pod hriechom. |
Počet príspevkov: 721 ~
Člen od: 25 marec 2011 ~
Posledná návšteva: 30 január 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 16:54:41
|
V nedeľu by som so sáčkovou polievkou určite spokojný nebol. To by som bol asi veľmi mrzutý. Ale rezance z obchodu mi nevadia, hoci domáce mi chutia viac, preto mi ich žena aj robí, ale niekedy jej aj poviem, aby dala len tie rezančeky z obchodu, nech má aj ona toho menej.
A navariť na nedeľu už v sobotu, to nie je ono. Prihrievané jedlo nie je také chutné ako čerstvo navarené. Niečo sa, pravda, pripraviť dá, ako očistiť zemiaky už v sobotu večer, aby v nedeľu tej práce bolo menej.
A ešte tu niečo napíšem tým, čo dávajú tie rady , že odpočívať sa má aktívne. Ten čo pracuje fyzicky, má vraj oddychovať tým, že si prečíta knižku, a ten druhý - psychický, má ísť kopať na záhradku. Často tieto univerzálne rady počuť od kňazov, lenže:
Ja robím fyzicky ťažšiu prácu, moje telo sa tak vyčerpá, že keď prídem domov, som natoľko zmorený, že už iba spím. Aj skoro celú sobotu prespím, v nedeľu už trochu bdiem, ale ešte stále sa cítim trochu dolámaný a som šťastný, že aspoň v tento jeden deň môžem len pekne pasívne odpočívať úplným nič nerobením. Ešte že mám dobrú ženu, ktorá sa o mňa stará, donesie mi raňajky do postele, cez deň ma pekne obsluhuje, vždy čokoľvek si zažiadam, mi ihneď donesie. A jej vždy nežné a milé správanie popri tom všetkom mi tiež robí veľmi dobre. Ešte že Boh pre nás tie ženy stvoril aby sa o nás starali a pekne nám slúžili. Pre tých mužov, čo ťažko pracujú, sú až nevyhnutnosťou, bez nich by žili asi len veľmi krátko. A ako viem, naozaj aj krátko žijú. Ak muž ťažko pracuje a nemá ženu, alebo sa oň žena dobre nestará, žije obyčajne krátko. Ale o inom som chcel, dávať nejaké univerzálne rady, ako má kto správne oddychovať, to nech si tí radiaci najprv okúsia aspoň tak na rok nejakú skutočnú drinu po ktorej budú od únavy zaspávať aj po stojačky, a potom nech radia.
Všade sa tvrdí, že psychická práca unavuje viac než fyzická. To samozrejme najviac tvrdia tí, čo pracujú psychicky a dávajú aj rady ako má kto oddychovať. Ten, čo pracuje psychicky, si možno naozaj ešte po práci môže ísť okopávať záhradku a považovať to za odpočinok. Ale ten, čo pracuje ťažko fyzicky, nemôže ani okopávať, ani knižku čítať. Pri ťažkej fyzickej únave cítite únavu aj v mozgu, preto žiadnu knižku si po práci neprečítate. Jednoducho sa len zvalíte a sladko spíte. A ak sa skúsite premáhať a unavený predsa len nejakú knihu čítať, po chvíli zistíte, že nerozumiete tomu, čo čítate. Mozog odmieta pracovať a volá len po spánku. Čítať knihu sa dá až keď je človek dobre oddýchnutý. Preto všetky tie rady, že ako fyzicky pracujúci by som mal po práci oddychovať čítaním knižky, mi pripadajú ako by si niekto zo mňa robil posmech, alebo nevie o čom hovorí, lebo sám tvrdšiu robotu ešte nikdy poriadne neokúsil.
|
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 17:49:38
|
Nerozumiem, co presne ste chceli povedat? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 17:55:38
|
citácia: laska ide cez zaludok ... a niekto sa chyti aj na dobre uvarene nedelnajsie parky .... Pôvodne zaslal tornero - 14 november 2011 : 19:04:20
Mňa by určite na párky žiadna nechytila, a hlavne nie ak by mi to predložila ako nedeľný obed, od takej by som rýchlo utiekol |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 18:01:48
|
Maťo, len to, že tie univerzálne rady, ktoré aj tu zazneli, nie sú až tak univerzálne, pre niekoho môžu byť až nezmyselné. Preto každý nech si odpočíva ako jemu samému najlepšie vyhovuje. |
Som Katolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 november 2011 : 18:29:43
|
riman - gratulujem vám k manželke PS: je super, že na svk je ešte niekto, kto aj pracuje.. u nás totiž ľudia chcú zarábať vela ale pracovať sa im nechce, presedia v kanceláriách pri kavičke celý den, posedia si na stavbách na lešení s pivkom v ruke.. ľudí čo naozaj pracujú si fakt treba vážiť.. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 november 2011 : 09:25:29
|
citácia: je super, že na svk je ešte niekto, kto aj pracuje.. u nás totiž ľudia chcú zarábať vela ale pracovať sa im nechce, presedia v kanceláriách pri kavičke celý den, posedia si na stavbách na lešení s pivkom v ruke.. ľudí čo naozaj pracujú si fakt treba vážiť.. Pôvodne zaslal mortinia - 29 november 2011 : 18:29:43
ja sedim 8 hodinv kancelarii pri cajicku a som zodpovedny za spravny tvar vsetkych poloziek vyrabanych v zavode - v podstate cely cas hladim do pocitaca, potom pridem domov a az do desiatej hladim znova do pocitaca pri mojom "konicku"
niekto by mohol povedat, ze to je len "taka" praca, lenze vyzaduje sustredenie a casto je stresujuca ked nastane nejaka chyba ci terminy tlacia
takze nech mi tu nikto nehovori ze psychicka praca nemoze byt "tvrdsia" |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 november 2011 : 21:04:37
|
citácia: takze nech mi tu nikto nehovori ze psychicka praca nemoze byt "tvrdsia" Pôvodne zaslal guest636 - 30 november 2011 : 09:25:29 mate chut po takejto praci este ist robit nejaku tazku fyzicku pracu, ci sa radsej povenujete rodine, prechadzke niekde vonku...? |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 november 2011 : 22:52:42
|
..."u nás totiž ľudia chcú zarábať vela ale pracovať sa im nechce, presedia v kanceláriách pri kavičke celý den, posedia si na stavbách na lešení s pivkom v ruke.. ľudí čo naozaj pracujú si fakt treba vážiť.. "--
Mortinia, to zase "vtipkujete", alebo to myslite vazne? Co by vam na toto asi povedali ludia, ktori napr. stavaju tie "rychlokvasene" stavby - bytove komplexy, priestory pre obchodne retazce, atd., kde stovky robotnikov doslova driu ako otroci za par "supov", ktori sa nemaju ani kde po robote umyt, utahani, spoteni, spinavi zhltnu narychlo suchu stravu, co si doniesli so sebou, lebo ani to im zamestnavatel nie je ochotny zabezpecit. Po "sichte" nasadnu spinavi, utahani, do elektriciek, autobusov, uz nic nechcu iba si lahnut a spat. Rovnako napr. pokladnicky v supermarketoch, ktore nemozu odbehnut ani na wc za celu smenu, atd. atd. ...V Bratislave su ludia z celeho Slovenska, ktori prisli za pracou, cele tyzdne su navyse bez rodin... a Vy si tu dovolite napisat, ako keby poctivo pracujuci clovek na Slovensku bol vynimkou... ela |
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2011 : 09:39:41
|
citácia: mate chut po takejto praci este ist robit nejaku tazku fyzicku pracu, ci sa radsej povenujete rodine, prechadzke niekde vonku...? Pôvodne zaslal janka - 30 november 2011 : 21:04:37
aj keby som mal chut robit taku fyzicku pracu (co ja nemam nikdy), tak by som ju robit nemohol; pre mna je tazka fyzicka praca aj to, co pre ineho tazka fyzicka praca nie je
rodine sa venujem minimalne - maju ine zaujmy ako ja
na prechadzu vonku idem ked ma zavolaju kamarati bez ohladu na pripadnu unavu |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2011 : 09:48:32
|
citácia: ..."u nás totiž ľudia chcú zarábať vela ale pracovať sa im nechce, presedia v kanceláriách pri kavičke celý den, posedia si na stavbách na lešení s pivkom v ruke.. ľudí čo naozaj pracujú si fakt treba vážiť.. "-- Mortinia, to zase "vtipkujete", alebo to myslite vazne? Co by vam na toto asi povedali ludia, ktori napr. stavaju tie "rychlokvasene" stavby - bytove komplexy, priestory pre obchodne retazce, atd., kde stovky robotnikov doslova driu ako otroci za par "supov", ktori sa nemaju ani kde po robote umyt, utahani, spoteni, spinavi zhltnu narychlo suchu stravu, co si doniesli so sebou, lebo ani to im zamestnavatel nie je ochotny zabezpecit. Po "sichte" nasadnu spinavi, utahani, do elektriciek, autobusov, uz nic nechcu iba si lahnut a spat. Rovnako napr. pokladnicky v supermarketoch, ktore nemozu odbehnut ani na wc za celu smenu, atd. atd. ...V Bratislave su ludia z celeho Slovenska, ktori prisli za pracou, cele tyzdne su navyse bez rodin... a Vy si tu dovolite napisat, ako keby poctivo pracujuci clovek na Slovensku bol vynimkou... ela Pôvodne zaslal Ela - 30 november 2011 : 22:52:42
to čo píšeš ty Ela je častá realita, ale to čo píše Mortinia je to čo ludia chcú, resp nechcú. Tieto dve veci si predsa neodporujú. A to že pracovať sa im nechce, hlavne mladým je fakt. My už viac ako dva roky hladáme pracovníka - obchodného zástupcu - odmena len podla výkonu. Zatial kažý chcel velký plat a nijakú robotu a už vôbec žiadnu zodpovednosť. Prísť do kancelárie, pokecať, vypiť kávičku, a ak ostane čsa vybaviť pár telefónov a zato min 1000,-€ - to je predstava dnešných mladých ludí. |
Počet príspevkov: 606 ~
Člen od: 28 október 2011 ~
Posledná návšteva: 05 apríl 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2011 : 12:05:33
|
citácia: My už viac ako dva roky hladáme pracovníka - obchodného zástupcu - odmena len podla výkonu. Pôvodne zaslal mak - 01 december 2011 : 09:48:32
aka je podla teba pracovna napln takeho obchodneho zastupcu? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2011 : 13:06:27
|
citácia: aj keby som mal chut robit taku fyzicku pracu (co ja nemam nikdy), tak by som ju robit nemohol; pre mna je tazka fyzicka praca aj to, co pre ineho tazka fyzicka praca nie je rodine sa venujem minimalne - maju ine zaujmy ako ja na prechadzu vonku idem ked ma zavolaju kamarati bez ohladu na pripadnu unavu Pôvodne zaslal guest636 - 01 december 2011 : 09:39:41 ale rad si oddychnete od prace...aspon 1-2 dni v tyzdni |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2011 : 13:24:20
|
citácia: ale rad si oddychnete od prace...aspon 1-2 dni v tyzdni Pôvodne zaslal janka - 01 december 2011 : 13:06:27
tazko na to odpovedat
co je to oddychovat od prace? ak robim v praci 8 hodin za kompom, tak mozem povedat, ze doma oddychujem, ked som za kompom dalsich 6 hodin? a ked mam raid tak este dalsie 4 hodiny do jednej v noci? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2011 : 15:53:20
|
guest - takú robotku, ak máš ty, by som aj ja brala
ela - ved vravím - fakt si treba vážiť tých, čo naozaj pracujú. čo sa týka robotníkov na tých "rýchlostavbách" - hej, tí sa namakajú. Nie stále je to na stavbách tak.. Všeobecne - ludia chcú veľa zarábať ale pracovať - presne tak ako napísal mak. Aj na úradoch - mne kamoška hovorila, že čo ona sa bude namáhať, 3x na deň sa prejde s čistými kancelárskymi papiermi po chodbe - že ako že niečo robí a vybavuje a inak nič - iba kopíruje prípadné rozhodnutia z iných rozhodnutí, na ktorých iba vymení osobné údaje.. Klobúk dole pred tými, čo fakt pracujú a nekávičkujú celý deň..
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 december 2011 : 19:15:50
|
Tak na úradoch je to ešte o úroveň väčšia flákarina ako v súkromných podnikoch. |
"Blázon si v srdci hovorí: „Boha niet.“ Skazení sú a ohavnosti páchajú. Nikto z nich nerobí dobre." - Žalmy 14:1 |
Člen od: 01 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 23 september 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 december 2011 : 09:03:13
|
citácia: guest - takú robotku, ak máš ty, by som aj ja brala Pôvodne zaslal mortinia - 01 december 2011 : 15:53:20
ja som niekde napisal, ze som uradnik? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 december 2011 : 14:33:39
|
citácia: ja som niekde napisal, ze som uradnik? Pôvodne zaslal guest636 - 02 december 2011 : 09:03:13
ja som niekde napísala, že si uradník?? nespomínam si.. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 december 2011 : 14:43:23
|
citácia: ja som niekde napísala, že si uradník?? nespomínam si.. Pôvodne zaslal mortinia - 02 december 2011 : 14:33:39
ani nie, no po reakcii "guest - takú robotku, ak máš ty, by som aj ja brala" som predpokladal, ze ma mas za uradnika |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 december 2011 : 21:23:21
|
citácia: tazko na to odpovedat co je to oddychovat od prace? ak robim v praci 8 hodin za kompom, tak mozem povedat, ze doma oddychujem, ked som za kompom dalsich 6 hodin? a ked mam raid tak este dalsie 4 hodiny do jednej v noci? Pôvodne zaslal guest636 - 01 december 2011 : 13:24:20 co je to raid? tiez to "sedenie" za pc doma vyzaduje zodpovednost, ktora je vycerpavajuca? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2011 : 22:11:26
|
to vysedavanie doma je ta najvacsia zodpovednosť...ako premarniť čas. |
morituri te salutant |
Počet príspevkov: 337 ~
Člen od: 15 december 2011 ~
Posledná návšteva: 30 marec 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 23:44:49
|
citácia: Ešte že mám dobrú ženu, ktorá sa o mňa stará, donesie mi raňajky do postele, cez deň ma pekne obsluhuje, vždy čokoľvek si zažiadam, mi ihneď donesie. A jej vždy nežné a milé správanie popri tom všetkom mi tiež robí veľmi dobre. Ešte že Boh pre nás tie ženy stvoril aby sa o nás starali a pekne nám slúžili. Pre tých mužov, čo ťažko pracujú, sú až nevyhnutnosťou, Pôvodne zaslal Riman - 29 november 2011 : 16:54:41
Máte naozaj dobrú ženu. Gratulujem. Vidím, že ako manželka mám ešte trošku čo doháňať aby som bola podobne dobrá. Dnes ten môj nie je doma, zajtra mi príde, tak sa budem usilovať. |
Počet príspevkov: 10 ~
Člen od: 22 december 2011 ~
Posledná návšteva: 29 jún 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|