|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 13:18:04
|
Kedze sa pavel vehementne pustil do znevazovania sv. Ignaca predkladam vam aj ine pohlady na jeho zivot a dielo. Usudok, nech si spravi kazdy sam.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 13:23:44
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 18:56:00
|
Mato , zacinas sa mi pacit . Radim ti zozen si Duchovne cvicenia sv . Ignaca . Perfektna vec odporucena 38 - mimi papezmi asi 880 krat . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 20:06:35
|
Maťo: Ja to vidím ináč. Vedieš marný(zbytočný) boj. Nakoniec to skončí tak, že Ty i Pavol zasypete toto fórum článkami, citáciami, reakciami, reakciami na reakcie ...
Keď dovolíš, pripojím vlčí pohľad(pohľad z boku). Jezuiti dosiahli výsledky v rekatolizácii či protireformácií(dúfam, že som nesplietol pojmy.) Pre protestantské cirkvy ich činosť mala okrem iného za následok úbytok duší, čo pre každú cirkev(žiaľ aj pre RKC) znamená úbytok príjmov. Dosť dobre potom nerozumiem, tvojím počudovaniam, či znepokojeniam nad autormi z protestantského prostredia, ktorí podávajú informácie o sv. Ignácovi tak, ako ich cituje Pavel. Ja by som bol skôr zneistený, ak by na jeho činnosť pricházali z "druhého brehu" pochvalné reakcie. Je to normálne, ja Pavlovi fandím, verím, že aj on mne.
Nebol by problém, oplácať podobne, trebárs lepiť sem článok za článkom o rehoľníkoch čo si robia prču z večných sľubov Pánovi, ba čoviac, berú si za ženy mníšky ... . (Uf, už dlho som takto nezaceril zuby ) Ale načo by to bolo dobré ?
Jedine čo má zmysel, je presunúť pavlove príspevky sem(odtiaľ kde sa rozpisuje o Ignácovi), fórum premenovať trebárs na "Ignác - koš" a tu si môže zápoliť v tom, kto zoženie viac zdrojov, či má rýchlejšie prsty. . Kto má chuť, nazrie tu, kto nie ... |
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 20:28:25
|
Vlkodlak, suhlas, ale mam pripravene ine riesenie, zatial je to prekvapenie, mozes sa tesit |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 20:57:23
|
Vzdy sa najdu taki , ktori svateho Ignaca budu znevazovat . Blesky biju do vysokych stromov |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 21:57:05
|
Ohľadom Ignáca ešte doplním...
Mne nevadí, ak ho považujete za svätého, podobne ako mi to nevadí u sv. Patrika, Jozefa, Františka, Jonatána, Hviezdomila, Kryšpína.... je to Váš katolícky názor a do toho nemám čo zasahovať, iba to môžem okomentovať. Pri Ignácovi mi vadí to, čo vymyslel a tým sú duchovné cvičenia. Prečo? Pretože každé takéto "duchovné cvičenie" manipuluje s ľudským myslením v takej miere, že sa popiera zdravý rozum a logika, čo v prípade Písma Boh nevyžaduje! Preto píšem o Ignácovi, kvôli ničomu inému. Preto som začal zoširoka, aby som uviedol všetky podnety, ktoré viedli k výmyslu takejto manipulácie. Takéto cvičenia sa dajú porovnať s holotropnými cvičeniami, s jógou a pod. Samotný sv Ignác je mi šumafuk, podobne ako iní zomrelí. Na ich osude sa nič zmeniť nedá, podobne ako oni nemôžu nič zmeniť na mojich rozhodnutiach. Ešte k spomenutým Maťovým odkazom na stránky. Vedel som o nich aj predtým a čítal som ich. Všetky sa týkajú zväčša iba života Ignáca ako faktografické, ale vynechávajú práve to, ako dospel k duchovným cvičeniam, a čo bolo ich cieľom v jeho živote a ako sa dajú použiť v životoch iných. Nemám nič proti jezuitom, mne ublížiť nemôžu, podobne ako moonovci, scientologovci, či svedkovia jehovovi... jednoducho neberiem nič, čo nie je v súlade s Písmom. Nech sa to odvoláva na akúkoľvek tradíciu, alebo videnie, či poznanie podobne ako pán A-Rushin... Takže: kľudne oponujte, uvádzajte odkazy a vlastné názory. Dovoľte mi však dokončiť moje príspevky o Ignácovi, v téme polemiky.... a ako správne poznamenal Maťo, nech si každý utvorí svoj názor... |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2005 : 23:43:44
|
Kedze evidentne pavol ignoruje tu linku, ktora sa zaobera priamo naplnou duchovnych cviceni, musim sem niektore veci odcitovat a polozit mu otazku, kde je to je jeho proklamovane manipulovanie a popieranie logiky. Takze program cviceni: I.týden - Poznat hloubku vlastního hříchu a Božího milosrdenství. II.týden - Poznat, milovat a následovat Ježíše Krista. III.týden - Pociťovat zranění srdce s Ježíšem mučeným a trpícím. IV.týden - Pociťovat velikou radost s Ježíšem zmrtvýchvstalým. Kontemplace o lásce.
Vyznac prosim manipulacne temy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 07:52:38
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Kedze evidentne pavol ignoruje tu linku, ktora sa zaobera priamo naplnou duchovnych cviceni, musim sem niektore veci odcitovat a polozit mu otazku, kde je to je jeho proklamovane manipulovanie a popieranie logiky. Takze program cviceni: I.týden - Poznat hloubku vlastního hříchu a Božího milosrdenství. II.týden - Poznat, milovat a následovat Ježíše Krista. III.týden - Pociťovat zranění srdce s Ježíšem mučeným a trpícím. IV.týden - Pociťovat velikou radost s Ježíšem zmrtvýchvstalým. Kontemplace o lásce. Vyznac prosim manipulacne temy.
Bravo Mato , vidis tak sa otvaraj Duchu a nie prehrabavanim tych odpadkov v casti Prejavy Ducha . Toto je spravny katolicky postoj .
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 07:57:39
|
pavelba, nehnevaj sa, ale Tvoje prirovnania su vazne scestne a uletene... a ked hovoris o manipulacii, napada ma len jedno...Ty zasa manipulujes s Bibliou...skoda:( |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 10:10:30
|
Veru, PavelBa, Ty si presiel od zavislosti gamblerstva do zavislosti "vysvetlovania" Pisma... stalo sa Ti takou modlou, ze si si z neho urobil fetis, ktorym bijes kazdeho hlava nehlava... a takto nevahas spinit a zhadzovat vsetkych, ktori skutocne ziju s Bohom a snazia sa priblizit tuto zivu vieru aj ludom, ako napriklad sv. Ignac z Loyoly. Ak tu niekto manipuluje tak si to prave Ty... pouzivas rozumovu gymnastiku tam, kde Boh ziada vieru s otvorene srdce... modlitbu oznacis za manipulaciu... veris Ty vobec Bohu? Ze s Tebou nemanipuluje? |
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 12:43:17
|
...mam z Teba pavle pocit, ze Ty veris Biblii, nie Bohu... |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 23:37:11
|
Keď dovolíš, pripojím vlčí pohľad(pohľad z boku). Dovolim si oponovat. Nejde o vlci pohlad z boku, ale o nazor z vnutra RKC.
Jezuiti dosiahli výsledky v rekatolizácii či protireformácií(dúfam, že som nesplietol pojmy.) Hej Ale co je dolezite a co si taktne zamlcal su sposoby, ktorymi tento ciel dosahovali.
Konrolna otazka: Preco sa nonRKC krestanske cirkvi nazyvaju protestanstke? Odkial pochadza oznacenie 'protestanti'? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 23:40:00
|
Pretože každé takéto "duchovné cvičenie" manipuluje s ľudským myslením v takej miere, že sa popiera zdravý rozum a logika, čo v prípade Písma Boh nevyžaduje! Odkedy je PavelBAovi logika hodnotou? Hadam nie len vtedy, ked mu to vyhovuje? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 23:41:31
|
Veru, PavelBa, Ty si presiel od zavislosti gamblerstva do zavislosti "vysvetlovania" Pisma... stalo sa Ti takou modlou, ze si si z neho urobil fetis, ktorym bijes kazdeho hlava nehlava... a takto nevahas spinit a zhadzovat vsetkych, ktori skutocne ziju s Bohom a snazia sa priblizit tuto zivu vieru aj ludom, ako napriklad sv. Ignac z Loyoly. Ak tu niekto manipuluje tak si to prave Ty... pouzivas rozumovu gymnastiku tam, kde Boh ziada vieru s otvorene srdce... modlitbu oznacis za manipulaciu... veris Ty vobec Bohu? Ze s Tebou nemanipuluje? Patrik, absolutne s tebou suhlasim. Je bezne, ze zavislak zameni jednu formu zavislosti za inu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 06:35:09
|
quote: Pôvodne poslal GMK Konrolna otazka: Preco sa nonRKC krestanske cirkvi nazyvaju protestanstke? Odkial pochadza oznacenie 'protestanti'?
Nech sa mi to nepočíta za vinu, ale neviem. Povedz. |
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 06:59:48
|
Nech sa mi to nepočíta za vinu, ale neviem. Povedz. Sa ti to pocita za nevedomost, ktora je dosledkom len a len tvojej lenivosti, ci nezaujmu.
Suvisi to s odvolanim proti exkomunikacii Lutera a jeho privrzencov na sneme v Speyeri v 1529.
Luter po nejakych uvahach prisiel na to, ze cosi smrdi v state vatikanskom, teda v RKC, ze mnohe praktiky su nekrestanske, ze sa RKC stala vlkom prezlecenym za baranka. Tato snaha viedla u Lutera k reformnym snaham z vnutra, kedy sa snazil iniciovat ocistny a obrodny proces.
To samozrejme RKC odmietla a Lutera a jeho privrzenscov exkomunikovala, teda vyhodila z cirkvi. Proti tomuto rozhodnutiu podali Melanchton opravny prostriedok (ktory sa vola protest), ktory bol zamietnuty.
Protestanti su protestantmi nie preto, ze by protestovali proti RKC, ale preto, ze nechceli z RKC odist.
Vsimni si, ze dodnes mame v pravnom poriadku mimoriadny odvolaci prostriedok proti rozhodnutiu organov verejnej spravy - protest. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 11:59:09
|
GMK: Nemáš pocit, že účelovo zjednodušuješ ? Prečo sa napr. exkomunikácia netýkala takého Františeka z Asisi ? Takisto mu nemôžeš uprieť reformné snahy. Či nie vari zato, že začal reformu v prvom rade od seba ?
PS. Aby si si zle nevysvetlil, ale plne chápem(nemôžem však už podpovedať že súhlasím) konanie M. Luthera po oznámení jeho exkomunikácie. |
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 12:12:18
|
Nemáš pocit, že účelovo zjednodušuješ ? Nie, nemam.
Prečo sa napr. exkomunikácia netýkala takého Františeka z Asisi? Mozno preto, ze nesiahol, ako Luter, na najcitlivejsie miesto - zdroj prijmov, odpustky.
Takisto mu nemôžeš uprieť reformné snahy. Či nie vari zato, že začal reformu v prvom rade od seba? Skor preto, ze tam viac-menej skoncil.
Aby si si zle nevysvetlil, ale plne chápem(nemôžem však už podpovedať že súhlasím) konanie M. Luthera po oznámení jeho exkomunikácie. Ake jeho konanie mas na mysli? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 12:58:44
|
quote: Pôvodne poslal GMK
Nemáš pocit, že účelovo zjednodušuješ ? Nie, nemam.
Prečo sa napr. exkomunikácia netýkala takého Františeka z Asisi? Mozno preto, ze nesiahol, ako Luter, na najcitlivejsie miesto - zdroj prijmov, odpustky.
Takisto mu nemôžeš uprieť reformné snahy. Či nie vari zato, že začal reformu v prvom rade od seba? Skor preto, ze tam viac-menej skoncil.
Aby si si zle nevysvetlil, ale plne chápem(nemôžem však už podpovedať že súhlasím) konanie M. Luthera po oznámení jeho exkomunikácie. Ake jeho konanie mas na mysli?
Co urobil Luter so sviatostami ? Co urobil so svatou omsou ? Co urobil s vierou v spolocenstvo svatych ? Co urobil s Ucitelskym uradom ? Co urobil so sviatostnym knazstvom ? Co urobil s apostolskou postupnostou ? Za to ako KATOLIKA stihla exkomunikacia . Pretoze sa stal arcibludarom . |
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 13:12:29
|
Za to ako KATOLIKA stihla exkomunikacia. Tak tak. A sam zrejme chcel asi byt krestanom a myslel si, ze do krestanskej cirkvi (cirkvi Kristovej) patri. Mylil sa.
Pretoze sa stal arcibludarom. Nie, lebo sa vzoprel autorite cirkevnej moci. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 13:58:13
|
GMK: No zdá sa mi, že Maťa preceňuješ, Feriho podceňuješ.
Skúsme teda, pretože ideologicky sa asi nezhodneme porovnať týchto reformátorov z druhej strany.
Podľa ovocia ich poznáte.
Dávam ti šancu vyhodnotiť oboch podľa tohto kritéria.
[b]Aby si si zle nevysvetlil, ale plne chápem(nemôžem však už podpovedať že súhlasím) konanie M. Luthera po oznámení jeho exkomunikácie. Ake jeho konanie mas na mysli?[/b] Konanie náboženského vodcu s následovníkmi, ktorý sa ocitne mimo cirkev - spoločenstvo. Ešte v tomto momente má možnosť voľby. Pokiaľ však neustúpi, jeho ďalšie konanie je deterministické a logicky predvídateľné. Tak som to myslel. Príkladov je veľa.
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 14:08:44
|
No zdá sa mi, že Maťa preceňuješ, Feriho podceňuješ. V com precenujem Mata? Akeho Fera podcenujem?
Dávam ti šancu vyhodnotiť oboch podľa tohto kritéria. To si sa asi zmylil. Ty mne nedavas sance ani prilezitosti.
Konanie náboženského vodcu s následovníkmi, ktorý sa ocitne mimo cirkev - spoločenstvo. Ake konanie Lutera mas na mysli. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 15:22:58
|
A to si mysli GMK ze je najmudrejsi. Precenujes Mata Luthera a podcenujes Feriho z Asisi. Uz svita? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 15:26:47
|
GMK: No čo iné mu zostalo ako označiť RKC ako pomýlenú, učenie ako protibiblické, či nenasledujúce Krista. Ako by odôvodnil svoju existenciu(perspektívu) ak nie tým, že chce robiť veci lepšie, dŕžať sa pravdy atď. Je logické, že (hoc bol rehoľník) keď sa oženil, spochybnil sa celibát. Keďže sa musi niečim líšiť od toho čo bolo podľa nich satanistické, či protibiblické, musela sa nájsť agenda. Napr. Evanjeliova chudoba(František z Asisi) - neperspektívne. Nová cirkev by zaraz prišla o podporu šľachty lačnej po majetku poblúdencov(rkc kláštorov, biskupstiev a pod.). Tak sa vyberajú témy, ktoré sú priechodné. Marianska úcta, vedúca úloha pápeža(jasné že nemôže súhlasiť s autoritou pápeža, keď sa delia cirkevné majetky), sviatosti(takisto logické. Ak raz nemôžem vysluhovať sviatosti, najlepšou cestou je ich spochybniť - čo by potom povedali veriaci na pána farára, čo nemôže spovedať ? ), a pod.
Samozreme, pokúšenie je veľké, možnosti netušené. Neodolá ani Jano, ani Henrich, ani ďalší menej či viac významní ...
PS. Maťo - M.Luther Fero - F. Asisky
PS2. Nebudem sa viac vyjadrovať na túto tému. Ináč ako zle táto debata skončiť nemôže. Ja som ju nezačal. Kameň priletel z druhej strany. |
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 16:48:10
|
No čo iné mu zostalo ako označiť RKC ako pomýlenú, učenie ako protibiblické, či nenasledujúce Krista. Ako by odôvodnil svoju existenciu(perspektívu) ak nie tým, že chce robiť veci lepšie, dŕžať sa pravdy atď. V pripade Lutera ide iba o sebecke hajenie jeho zaujmov, avsak v pripade RKC ide o pravdu? Alebo ako to mam chapat?
Je logické, že (hoc bol rehoľník) keď sa oženil, spochybnil sa celibát. Alebo procesne naopak: Kedze spoznal, ze celibat jhe skodlive ucenie od diabla, prestal ho prktizovat.
Keďže sa musi niečim líšiť od toho čo bolo podľa nich satanistické, či protibiblické, musela sa nájsť agenda. Ak to takto chape a robi RKC, tak diky a zbohom.
Nebudem sa viac vyjadrovať na túto tému. Ináč ako zle táto debata skončiť nemôže. Ja som ju nezačal. Kameň priletel z druhej strany. A rozvinul si ju k dokonalosti. A esteze si mozes elegantne ruky umyt. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|