Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Nemuzni muzi
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Stúpajúca rozvodovosť nie je krízou rodiny Téma Next Topic: Kto uhadne, aky je toto obraz?
Strana: z 3

mino

Stav: offline

Odoslaný - 30 október 2012 :  16:40:48  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Vidíte giggi, celkom trefa, to nech nám tu zakladateľ témy vysvetlí, ako bolo toto možné, že nejaká bývalá korhelica sa stala bez mužného muža tým čím sa stala.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 30 október 2012 :  20:56:35  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
...myslim si, ze pricina je hlavne vo vychove....ak dieta vychovava zenska zena a muzny muz tak je velka sanca, ze ak vyrastie pojde v slapajach rodicov...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mimimi

Odoslaný - 02 november 2012 :  15:29:42  Zobraziť profil  Pridať Mimimi do zoznamu priateľov
Oh my gush
joj stacilo mi precitat si diskusiu a je mi zle ,

nie aj muz mimo kat cirkvi moze byt muzny aj muz kt neveri.
inak aj v biblii v SZ sa pise- zeny vzmuzte sa (alebo o vzmuzených zenách) , takze nechapem odkaz diskusie.

este by sa mozno mohlo prist na to co znamena byt muzsky alebo zensky. ma to vicero rovin. ak znamena byt muzsky bezcitny despota co robi a pise pravidla , tak je muznost negatvina vlastnost pre vsetkych. ak znamena byt muzny byt ako Kristus, cize muz s laskou a pochopením ale zaroven aj razny ak vniektorych situaciach treba, je to dobre. v Krsitovi su ale muz a zena jedno.

obcas sa zena vzmuzi negativnym sposobom, cize sa z nej stane necitlivá sebecká hurfana ... obcas sa muz zozensti poziitvnym sposobom. a naopak

Thats me ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 63  ~  Člen od: 26 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 12 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

dostojevskij

Odoslaný - 02 november 2012 :  19:46:17  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:
Ženy sa majú podriaďovať mužom a muži majú milovať svoje manželky. Potom by všetko bolo dokonalé. Ale! Musia byť rovnako vyzretý muži, aj ženy. A to je práve problém. Je radosť podriadiť sa mužovi, ktorý je múdry, krásny /nemyslím to len fyzicky/, robí správne rozhpodnutia, miluje ženu. Aby taký bol, musí milovať Boha, viesť príkladný kresťanský život. Ženy vlastne po tom podbedome túžia, aj keď si to možno neuvedomujú. Sami si čiastočne vychovali mužov takých, akí sú. Ak o všetkom rozhoduje žena, často si šije bič na seba, nevládze....a aj to vedie k tomu, že ak sa manželtvo rozpadá, hľadá práve toho "mača" - silného, rázneho,/možno despotu/ ktorého obdivuje .

Pôvodne zaslal slovenka - 27 október 2012 :  16:02:24

žena by sa mala podriaďovať mužovi? prečo? veď tam nie je priestor pre lásku, akonáhle poviem čo by robiť "mala". obaja by sa mali snažiť robiť maximum pre toho druhého, ale týmto sa zavádza vo vzťahu akási dominancia ktorá škodí.. keď sú dvaja milujúci sa normálne dospelé vyzreté osobnosti, tak nemajú potrebu sa nad druhého vyvyšovať a obaja vedia kedy je najlepší kompromis :) podľa mňa v dnešnej dobe nielenže sú "nemužní" muži a "neženské" ženy ale oba tieto prívlastky môžem nahradiť dvoma slovami - nezodpovední a nezrelí.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 448  ~  Člen od: 09 jún 2012  ~  Posledná návšteva: 08 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 04 november 2012 :  16:23:44  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ja osobne navrhujem, aby katolícky(iní ma nezaujímajú) mužný muž, dal svojej nastávajúcej žene zložiť antifeministickú prísahu. Na jej presný obsah vypisujem súťaž. Nech je tak komplexná ako tá Antimodernistická, ale nech sa drží svojho zamerania. (ja osobne by som vyžadoval minimálne A4 dôkazov o protikatolíckosti feminizmu od katolíckej ženskej ženy)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mimimi

Odoslaný - 04 november 2012 :  16:52:54  Zobraziť profil  Pridať Mimimi do zoznamu priateľov
citácia:
Ja osobne navrhujem, aby katolícky(iní ma nezaujímajú) mužný muž, dal svojej nastávajúcej žene zložiť antifeministickú prísahu. Na jej presný obsah vypisujem súťaž. Nech je tak komplexná ako tá Antimodernistická, ale nech sa drží svojho zamerania. (ja osobne by som vyžadoval minimálne A4 dôkazov o protikatolíckosti feminizmu od katolíckej ženskej ženy)

Pôvodne zaslal mino - 04 november 2012 :  16:23:44

smutne co ste napisali, reagovala by som na to ale necham vas nech ta tato diskusia teda vyvinie ... napiste si teda tu zmluvu a prisahu. za feministku sa sice neradim, ale dakujem tým dávnym ze za mna bojovlai aby som mohla chodit do skoly, volit, zucastnovat sa verejnych udalosti , za to ze bitka od manzela uz nie je normlana vec, ale trestny cin, ze uz si uz sa nemusim brat muza preto aby som vobec mala dat co do ust . patri im moja velka vdaka a mam ich v ucte. ak Vy nie , mali by ste s anad sebou zamysliet aj nad tym co pre vas znamena laska a ucta k druhemu- ci je to nieco co sa moze nadiktovat zmluvou .... to potrebuju ozaj iba nemuzni (alebo skor nemozni) muzi

Thats me ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 63  ~  Člen od: 26 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 12 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

dostojevskij

Odoslaný - 05 november 2012 :  09:02:38  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

smutne co ste napisali, reagovala by som na to ale necham vas nech ta tato diskusia teda vyvinie ... napiste si teda tu zmluvu a prisahu. za feministku sa sice neradim, ale dakujem tým dávnym ze za mna bojovlai aby som mohla chodit do skoly, volit, zucastnovat sa verejnych udalosti , za to ze bitka od manzela uz nie je normlana vec, ale trestny cin, ze uz si uz sa nemusim brat muza preto aby som vobec mala dat co do ust . patri im moja velka vdaka a mam ich v ucte. ak Vy nie , mali by ste s anad sebou zamysliet aj nad tym co pre vas znamena laska a ucta k druhemu- ci je to nieco co sa moze nadiktovat zmluvou .... to potrebuju ozaj iba nemuzni (alebo skor nemozni) muzi

Pôvodne zaslal Mimimi - 04 november 2012 :  16:52:54

nádhera!!! megasúhlas!! feministkám sa dostáva bohužiaľ veľa opovrhnutia a už len to slovo má negatívne konotácie- každý si predstaví holohlavú pololesbu. vôbec to tak nie je - na škole sme mali feministickú filozofiu a stretla som sa tam s mnohými super ženami ktoré sa štandardne samozrejme vôbec neučili (už len preto lebo ženy majú prať a nie rozmýšľať) - naše profesorky museli vybojovať aby sme sa vôbec učili aj o ženách- a to žijeme v 21. storočí!! aspoň toto chvalabohu ide lepším smerom :)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 448  ~  Člen od: 09 jún 2012  ~  Posledná návšteva: 08 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

giggi

Odoslaný - 05 november 2012 :  09:06:33  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov
citácia:

Už viem čo ste mysleli tým, že mnohí sv. Písmu nerozumejú. Chcela by som vedieť, ako si predstavujete text antifeministickej prísahy. A čo si predstavujete pod tými dôkazmi? Budem rada ak uvediete aspoň niektoré. :)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 325  ~  Člen od: 04 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 24 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 05 november 2012 :  09:11:02  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja navrhujem, aby sa k teme vyjadrovali len ti, ktorych sa to tyka - teda kotolicki muzi a katolicke zeny.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

giggi

Odoslaný - 05 november 2012 :  09:14:53  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov
citácia:
Ja navrhujem, aby sa k teme vyjadrovali len ti, ktorych sa to tyka - teda kotolicki muzi a katolicke zeny.

Pôvodne zaslal Mato - 05 november 2012 :  09:11:02

Koho považujete za katolícku ženu a katolíckeho muža?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 325  ~  Člen od: 04 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 24 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 05 november 2012 :  14:01:54  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 05 november 2012 :  09:11:02

súhlas, iné názory ma ani nezaujímajú.

giggi

Odoslaný - 05 november 2012 :  16:25:08  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Ženy sa majú podriaďovať mužom a muži majú milovať svoje manželky. Potom by všetko bolo dokonalé. Ale! Musia byť rovnako vyzretý muži, aj ženy. A to je práve problém. Je radosť podriadiť sa mužovi, ktorý je múdry, krásny /nemyslím to len fyzicky/, robí správne rozhpodnutia, miluje ženu. Aby taký bol, musí milovať Boha, viesť príkladný kresťanský život. Ženy vlastne po tom podbedome túžia, aj keď si to možno neuvedomujú. Sami si čiastočne vychovali mužov takých, akí sú. Ak o všetkom rozhoduje žena, často si šije bič na seba, nevládze....a aj to vedie k tomu, že ak sa manželtvo rozpadá, hľadá práve toho "mača" - silného, rázneho,/možno despotu/ ktorého obdivuje .

žena by sa mala podriaďovať mužovi? prečo? veď tam nie je priestor pre lásku, akonáhle poviem čo by robiť "mala". obaja by sa mali snažiť robiť maximum pre toho druhého, ale týmto sa zavádza vo vzťahu akási dominancia ktorá škodí.. keď sú dvaja milujúci sa normálne dospelé vyzreté osobnosti, tak nemajú potrebu sa nad druhého vyvyšovať a obaja vedia kedy je najlepší kompromis :) podľa mňa v dnešnej dobe nielenže sú "nemužní" muži a "neženské" ženy ale oba tieto prívlastky môžem nahradiť dvoma slovami - nezodpovední a nezrelí.

Pôvodne zaslal dostojevskij - 02 november 2012 :  19:46:17

Ale Vy tu píšete o láske akej človek nie je schopný. A kompromisy sa niekedy jednoducho robiť nedajú. Ak by muž ženu naozaj miloval, tak by od nej nechcel niečo čo je jej proti srsti. Lenže v reálnom svete jednoducho často narážame. A sv. Pavol píše, že žena má väčšie predpoklady prispôsobiť sa. A muži sú zase rozhodnejší (výnimky existujú).To nie preto aby sa muži vyvyšovali, ale aby sme spolu prežili. Aj keď niektorí muži si z toho urobili účinnú zbraň. Ale za to sv. Pavol nemôže.

dostojevskij

Odoslaný - 05 november 2012 :  16:56:39  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal dostojevskij - 02 november 2012 :  19:46:17

Ale Vy tu píšete o láske akej človek nie je schopný. A kompromisy sa niekedy jednoducho robiť nedajú. Ak by muž ženu naozaj miloval, tak by od nej nechcel niečo čo je jej proti srsti. Lenže v reálnom svete jednoducho často narážame. A sv. Pavol píše, že žena má väčšie predpoklady prispôsobiť sa. A muži sú zase rozhodnejší (výnimky existujú).To nie preto aby sa muži vyvyšovali, ale aby sme spolu prežili. Aj keď niektorí muži si z toho urobili účinnú zbraň. Ale za to sv. Pavol nemôže.

Pôvodne zaslal giggi - 05 november 2012 :  16:25:08

? prepáčte ale to je smutné že si to myslíte.. prečo by človek nemal byť schopný druhého milovať ? väčšina ľudí to síce nedokáže ale to preto že vo všetkom už vidia obchod, obchoduje sa ešte aj vo vzťahu- niečo za niečo, ty mi dáš toto a ja toto.. je potom na zamyslenie či sa potom hrať na lásku keď nedokážeme milovať.. ale poznám viacero párov kde to funguje aj bez toho aby jeden "ťahal za kratší koniec" ;) napr aj u mojich rodičov.. nepochopím že vaše náboženstvo učí láske ale zároveň súhlasí s predstavou žene podriadenej mužovi (v akomkoľvek zmysle) - kde sa inde naučíme lepšie milovať keď nie vo vzťahu s našou polovičkou?

giggi

Odoslaný - 05 november 2012 :  17:03:35  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov

? prepáčte ale to je smutné že si to myslíte.. prečo by človek nemal byť schopný druhého milovať ? väčšina ľudí to síce nedokáže ale to preto že vo všetkom už vidia obchod, obchoduje sa ešte aj vo vzťahu- niečo za niečo, ty mi dáš toto a ja toto.. je potom na zamyslenie či sa potom hrať na lásku keď nedokážeme milovať.. ale poznám viacero párov kde to funguje aj bez toho aby jeden "ťahal za kratší koniec" ;) napr aj u mojich rodičov.. nepochopím že vaše náboženstvo učí láske ale zároveň súhlasí s predstavou žene podriadenej mužovi (v akomkoľvek zmysle) - kde sa inde naučíme lepšie milovať keď nie vo vzťahu s našou polovičkou?

Pôvodne zaslal dostojevskij - 05 november 2012 :  16:56:39

[/quote]

Tak prečo je potom toľko rozvodov? To je tá láska? Nepísala som o tom, že žena má ťahať za kratší koniec. Písala som kde má navrch a kde zase má navrch muž. To nie je o obchodovaní. Len niekedy sme proste sebeckí. Jeden chce jedno, druhý druhé a keď sa nedohodnú príde rozvod. Žena skôr ustúpi a ľahšie sa prispôsobí ako muž. Teda vo väčšine.

dostojevskij

Odoslaný - 05 november 2012 :  17:14:12  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal dostojevskij - 05 november 2012 :  16:56:39

Tak prečo je potom toľko rozvodov? To je tá láska? Nepísala som o tom, že žena má ťahať za kratší koniec. Písala som kde má navrch a kde zase má navrch muž. To nie je o obchodovaní. Len niekedy sme proste sebeckí. Jeden chce jedno, druhý druhé a keď sa nedohodnú príde rozvod. Žena skôr ustúpi a ľahšie sa prispôsobí ako muž. Teda vo väčšine.

Pôvodne zaslal giggi - 05 november 2012 :  17:03:35

[/quote]

prečo si ale milý Sv. Pavol myslí že žena má väčšie predpoklady prispôsobiť sa? každý človek má tieto predpoklady. stačí keď nebude riešiť vlastné ego ale pochopí že šťaste toho druhého je dôležitejšie ako jeho vlastné. pokiaľ považujem svoje šťastie za dôležitejšie tak potom to nie je láska. nie vždy je to jednoduché ale k takej méte by sme sa asi mali usilovať dospieť.. neviem ako to vnímajú ostatní ale v tejto otázke neverím na nejakú ženskú schopnosť prisôsobovania- komu? veď s tým druhým už sme "my" nie že "ja a on".. bohužiaľ boj s egom nikdy nebol ľahký :) (to je u mňa asi to čo vy voláte diablom..)

mino

Odoslaný - 05 november 2012 :  17:18:14  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Už viem čo ste mysleli tým, že mnohí sv. Písmu nerozumejú. Chcela by som vedieť, ako si predstavujete text antifeministickej prísahy. A čo si predstavujete pod tými dôkazmi? Budem rada ak uvediete aspoň niektoré. :)

Pôvodne zaslal giggi - 05 november 2012 :  09:06:33

giggi, na tú prísahu som vypísal súťaž, a inak sa divím sám sebe, že sa divím tomu, že giggi nevie nič o protikatolíckosti takého nezmyslu ako je tzv. feminizmus... a poprosím aby ste mi ho nezredukovali na také blbosti a akcidenty ako je vraj volebné právo a pod. (to potom socializmus bol o lacných rožkoch a predmanželských pôžičkách) takže giggi aký zločin sa spáchal na ženách tzv. feminizmom?

giggi

Odoslaný - 05 november 2012 :  17:24:23  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov

prečo si ale milý Sv. Pavol myslí že žena má väčšie predpoklady prispôsobiť sa? každý človek má tieto predpoklady. stačí keď nebude riešiť vlastné ego ale pochopí že šťaste toho druhého je dôležitejšie ako jeho vlastné. pokiaľ považujem svoje šťastie za dôležitejšie tak potom to nie je láska. nie vždy je to jednoduché ale k takej méte by sme sa asi mali usilovať dospieť.. neviem ako to vnímajú ostatní ale v tejto otázke neverím na nejakú ženskú schopnosť prisôsobovania- komu? veď s tým druhým už sme "my" nie že "ja a on".. bohužiaľ boj s egom nikdy nebol ľahký :) (to je u mňa asi to čo vy voláte diablom..)

Pôvodne zaslal dostojevskij - 05 november 2012 :  17:14:12

[/quote]

To si nemyslí sv. Pavol, ale ja. Nie je manželstvo bez nezhôd. A z tých čo vydržali, väčšinou preto, že žena ustúpila. Keď niekoho milujem, tak urobím, čo bude chcieť. Alebo sa aspoň o to budem snažiť. Takže podriadim sa. Podriadim svoje túžby túžbam niekoho iného. (vlastne si to neviem celkom predstaviť :) , nie je to také jednoduché).

dostojevskij

Odoslaný - 05 november 2012 :  17:56:31  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal dostojevskij - 05 november 2012 :  17:14:12

To si nemyslí sv. Pavol, ale ja. Nie je manželstvo bez nezhôd. A z tých čo vydržali, väčšinou preto, že žena ustúpila. Keď niekoho milujem, tak urobím, čo bude chcieť. Alebo sa aspoň o to budem snažiť. Takže podriadim sa. Podriadim svoje túžby túžbam niekoho iného. (vlastne si to neviem celkom predstaviť :) , nie je to také jednoduché).

Pôvodne zaslal giggi - 05 november 2012 :  17:24:23

[/quote]

"A sv. Pavol píše, že žena má väčšie predpoklady prispôsobiť sa.". citujem.. takže cieľom je len "vydržať"? veď aj týraná žena vydrží so svojím tyranom.. škoda že to takto nevnímajú obe strany, ja ako žena by som taký vzťah nasilu neťahala.. nezhody nás majú učiť a posilniť, a nie urobiť z nás dvoch bojujúcich.. a treba hľadať kým takého muža človek nenájde :)

Mimimi

Odoslaný - 05 november 2012 :  20:33:14  Zobraziť profil  Pridať Mimimi do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal giggi - 05 november 2012 :  09:06:33

giggi, na tú prísahu som vypísal súťaž, a inak sa divím sám sebe, že sa divím tomu, že giggi nevie nič o protikatolíckosti takého nezmyslu ako je tzv. feminizmus... a poprosím aby ste mi ho nezredukovali na také blbosti a akcidenty ako je vraj volebné právo a pod. (to potom socializmus bol o lacných rožkoch a predmanželských pôžičkách) takže giggi aký zločin sa spáchal na ženách tzv. feminizmom?

Pôvodne zaslal mino - 05 november 2012 :  17:18:14

Milí Mino ,
Ján Pavol II .bol tiez sovjimi názormi mozno tzv. feminista (podla vasich povrchnych sudov) , vy by ste si mali nieco prestudovat ak chcete hovorit o feminizme ze existuje x druhov vln feminizmu , nie je feminizmus ako feminizmus- je to nieco ako krestanstvo existuje viacero cirkvi ale kazda sa moze v podstatnych veciach dost odlisovat. opakujem feministkou nie som, iba zasatavam zdravy rozum bez toho aby som s ahalsala k enjekej ideologii. a som katolicka zena ...
takze precitajte si teraz slova od Jana Pavla II - vidim ze ste papezskejsi ako sam papez
3. Vím ovšem, že díky nestačí. Jsme bohužel dědici dějin, které značně nepříznivě ovlivnily a ve všech dobách a na každém místě ztížily cestu ženy, které byla upírána její důstojnost, jejíž přednosti byly deformovány, která byla často diskriminována nebo zotročována. To jí často bránilo být zcela sama sebou a ochudilo tak celé lidstvo o ryzí duchovní bohatství. Nebylo by jistě snadné poukazovat na konkrétní odpovědnost, neboť je třeba brát v úvahu sílu kulturních návyků, jež během staletí utvářely mentalitu a instituce ve společnosti. Jestliže ale přitom, zvláště v určitých historických souvislostech, selhala objektivní odpovědnost mnohých synů církve, upřímně toho lituji. Toto politování ať se stane v celé církvi podnětem k úsilí o obnovení věrnosti k podnětům evangelia, která právě k otázce osvobození žen od jakékoliv formy zneužívání a poroby přináší trvale aktuální poselství, založené na postoji samého Krista. Ježíš navzdory tehdy platným předpisům měl k ženám otevřený postoj plný úcty, pochopení a něžnosti. Tímto způsobem ctil v ženě důstojnost, která je trvale zakotvena v Božím plánu a v Boží lásce. Hledíme-li na Něho na konci tohoto druhého tisíciletí, samovolně vyvstává otázka: Co z jeho poselství bylo skutečně přijato a uskutečněno? Ano, je na čase, abychom se s odvahou ohlédli a s otevřeným přiznáním odpovědnosti zhodnotili dlouhé dějiny lidstva, k nimž ženy nejen že většinou přispěly ve srovnání s muži nikoliv méně, ale navíc často tak musely činit v mnohem obtížnějších podmínkách. Myslím zvláště na ženy, které milovaly kulturu a umění a věnovaly se mu, přestože začínaly v méně výhodných podmínkách, často vyloučené z rovnocenné výchovy, vystavené podceňování, zneuznání, ba popírání jejich intelektuálního přínosu. O mnohostranném působení žen v dějinách se dá velmi málo zjistit prostředky vědecké faktografie. Naštěstí navzdory tomu, že čas pohřbil prokazatelné stopy tohoto působení, nelze přehlédnout jeho blahodárné proudění v životní míze, která utváří bytí generací, jež přicházely jedna za druhou až do naší doby. Vůči tomuto velikému a nezměrnému ženskému přínosu má lidstvo nesmírný dluh. Kolik žen bylo a je dosud ceněno více pro tělesný vzhled, než pro kompetenci, odbornost, pro díla jejich inteligence, pro bohatství jejich citu a konečně pro samu důstojnost jejich bytí!

4. A co pak říci o překážkách, které dosud v tolika částech světa brání ženám, aby se plně zapojily do společenského, politického a hospodářského života? Stačí jen pomyslet, jak často bývá žena spíše trestána než odměňována za dar mateřství, kterému vděčí lidstvo za své přežití. Jistě je třeba ještě mnoho vykonat, aby byla zcela překonána diskriminace žen a matek. Je nezbytné všude dosáhnout opravdové rovnoprávnosti žen, tedy rovnosti v odměňování za stejnou práci, ochrany pracující matky, spravedlivého postupu v kariéře, rovnosti mezi manžely v rodinném právu, uznání všeho, co je spojeno s právy a povinnostmi občana v demokratickém systému. Jde o akt spravedlnosti, ale také o naprostou nutnost. Současné tíživé problémy požadují pro budoucnost stále větší zapojování ženy: volný čas, kvalita života, vystěhovalectví, sociální služby, eutanázie, drogy, zdravotní péče, ekologie atd. Ve všech těchto oblastech se silnější společenská angažovanost ženy ukáže jako velmi cenná, neboť přispěje k překonávání rozporů společnosti, která zatím staví pouze na měřítcích výkonu a produktivity, a bude naléhavě potřebovat vypracování zcela nových systémů ve prospěch hlubší humanizace v rámci „civilizace lásky“.

List Jana Pavla II. ženám (1995)

Thats me ...

giggi

Odoslaný - 06 november 2012 :  08:23:35  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov

"A sv. Pavol píše, že žena má väčšie predpoklady prispôsobiť sa.". citujem.. takže cieľom je len "vydržať"? veď aj týraná žena vydrží so svojím tyranom.. škoda že to takto nevnímajú obe strany, ja ako žena by som taký vzťah nasilu neťahala.. nezhody nás majú učiť a posilniť, a nie urobiť z nás dvoch bojujúcich.. a treba hľadať kým takého muža človek nenájde :)

Pôvodne zaslal dostojevskij - 05 november 2012 :  17:56:31

[/quote]

Tak to som si tak vysvetlila. Toto sv. Pavol nepíše. A k týraniu: žena nie je povinná vydržať v takomto manželstve, pretože to už neslúži na spásu mužovi a ju to iba poškodzuje. Musíme mať radi aj sami seba. Ide skôr o spory týkajúceho sa bežného života. V manželstve by mali muž a žena ťahať jedným smerom, len nie vždy to tak je. Takže niekedy keď chce ísť jeden na východ druhý na západ tak nepomôže keď pôjdu na sever.
Sv. Pavol píše, že muž má milovať svoju manželku ako Kristus miluje Cirkev. Takže keď mi bude chcieť muž umývať nohy tak sa podriadim a ani nebudem okolo toho robiť drahoty ako sv. Peter. :)

mino

Odoslaný - 17 november 2012 :  15:39:09  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
giggi a opačne, keď bude chcieť umyť nohy on?

Strana: z 3 Previous Topic: Stúpajúca rozvodovosť nie je krízou rodiny Téma Next Topic: Kto uhadne, aky je toto obraz?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06