Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Teológia tela - otázky
 Moze Cirkev riesit moralnost umeleho oplodnenia?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Kňaz suspendovaný kvôli porušeniu celibátu Téma Next Topic: Povinné očkovanie detí - katolícky morálne?
Strana: z 7

Luther

Stav: offline

Odoslaný - 07 júl 2016 :  15:08:59  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Vidíš Mx. Napíšeš, že som to pochopil správane. Tú prvú vetu. Napísal si to jasne. Teraz ale už zrazu je ok, mať sex bez potomstva. Tak ako Raz to ok nie je a raz je. Raz to je hriech a raz to je dar od Boha. Toto si napísal TY: Umelé oplodnenie je proti prirodzenému poriadku paradoxne v tom, že oddeľuje dve zložky plodenia od seba preto, aby sme dosiahli jednu z nich. Je to opačný extrém antikoncepcie. Boh rozhodol, že potešenie z pohlavného styku a plodenie budú patriť k sebe, to je prirodzený poriadok. Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.

Rozmieme si hej? Nie ja ale ty a len ty.

Význam slova abstinencia si taktiež naštuduj len ty. To že ty vnímaš absenciu ako abstinenciu je tvoj problém a to sa ti snažím povedať už dlhšie. Tieto dva pojmy nie sú totožné. Abstinencia - celkovo zdržanie sa. Keď budem vynechávať v základnej škole hodiny matematiky. Tak budem dieťaťom ktoré sa vyhýba určitému predmetu. Keď budem vynechávať školu celkovo som záškolák. Prvým vyjadrujem svoj postoj k matematike, druhým celkovo postoj k škole. Čo myslíš, postihuje zákon oba tieto správania rovnako? Nie nepostihuje.

Potom napíšeš, že si spájam svoje fantasmagórie. To že je najvyššou úlohou manželstva plodenie napísal samotný Hadec. Nespájam svoje fantasmagórie. A tých plodných dní nie je dostatok na to aby si tú lásku medzi sebou upevňovali? Koľko je pre teba dosť?

A prečo sa ma pýtaš na toto?: Pretože ak majú sex počas neplodných dní, páchajú hriech, tak ako to vysvetlil Mx
Veď si to jasne napísal: Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.
Ako môže žena otehotnieť keď je neplodná? Dúfam, že si uvedomuješ, že poučeniami sa stávajú manželia vedomými o tom ako to funguje. Vedia, že keď nemá žena plodne dni, dieťa nebude. Sú teda priamo zodpovední za to ako s tým naložia.

A áno, prirodzené metódy sú morálne indiferentné. Preto ak niekto túto metódu používa ako antikoncepciu tak je to antikoncepcia. Keďže vieme, že deti sa rodia menej a slovensko vymiera, tak si táto metóda titul antikoncepčná môže kľudne aj naďalej ponechať. Je na to priamo využívaná.

Mx rozmýšľajme spolu. Keď WHO uznáva túto metódu ako metódu kontroly pôrodnosti tak to nie je antikoncepcia? A čo iné pre pána Boha tu na zemi je antikoncepcia ak nie metóda kontroly pôrodnosti?! Naozaj potvrdzuješ, že pojmom nedostatočne rozumieš.

Keď poznáš priveľa lekárov ktorí sa pomýlil tak nemaj problém spochybňovať tých ktorí sa zmýlili. Ja poznám veľa kňazov ktorí sa pomýlili a preto tiež nespochybňujem celú Cirkev. Veď ani ty nie, tak čo tu používaš dvojitý meter.

Keď používaš túto tvoju definíciu: Antikoncepcia je niečo, čo zasahuje do prirodzeného poriadku vecí, či už mechanicky, chemicky, či akokoľvek inak s cieľom získať potešenie a zabrániť počatiu. Nejak ti asi uniká, že plne pod túto definiciu spadá aj Bilingson. Takže si si zas strelil gól do vlastnej brány.

Najväčší šperk môjho príspevku je toto: Sú to rozvité Tvoje myšlienky, ktoré s mojimi majú spoločné len to, že si tam dosadil moje meno a odvolávaš sa na mňa, no nie sú to moje myšlienky. Tvrdíš, že sú moje no ignoruješ, že som Ti už viackrát napísal, že si ma vôbec nepochopil.

Tak si to zopakujme: Umelé oplodnenie je proti prirodzenému poriadku paradoxne v tom, že oddeľuje dve zložky plodenia od seba preto, aby sme dosiahli jednu z nich. Je to opačný extrém antikoncepcie. Boh rozhodol, že potešenie z pohlavného styku a plodenie budú patriť k sebe, to je prirodzený poriadok. Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.

No to som asi musel napísať ja. Lognúť sa do tvojho účtu, uškodiť ti a potom to ešte proti tebe použiť. Už len čakám, kedy ma označíš za Putinovho agenta.

A ešte jedná myšlienka z tvojej produkcie: Lebo na rozdiel od Teba, oni čítajú, čo som napísal a nevymýšľajú si. Ty si vymyslíš, čo vraj tvrdím a potom proti tomu bojuješ.
Toto som si vymyslel? Toto som si ako tvoju odpoveď neprečítal? Ah ho: Boh rozhodol, že potešenie z pohlavného styku a plodenie budú patriť k sebe, to je prirodzený poriadok. Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.
Jasne tam píšeš potešenie a plodenie patria k sebe. Žiadnu inú možnosť tam nepripúšťaš. Nič také o tom, že jedno bez druhého je ok. A potom my ešte napíšeš nasledovné:A toto je jediné, čo si z môjho písania pochopil správne a tak ako som to aj napísal.
Následne ma obviníš, že som to ja, kto nerozumie tomu čo si napísal. Napísal si to Mx veľmi jednoducho. Vyjadril si sa jasne.

Teraz nesúhlasíš sám so sebou ale sú to moje fantasmagórie. Keď nesúhlasiš sám so sebou tak potom nerozumiem s čím v tvojich príspevkoch súhlasí napr. taká slovenka. Toto je mimo moje možosti.

Človek ktorý nemá sex do konca života so svojou manželkou sa predsa správa cudne a drží celibát. Zas nesprávny súd o tom, že to je celkoživotná antikoncepcia. Nepísal si to ty na tej stránke náhodou?

Nikde som nič neotočil. Keď raz niekto nemá sex počas plodných ženských dní z objektívneho dôvodu tak o antikoncepciu nejde. Nikde nehovorím o tom, že existuje niečo ako celoživotná antikoncepcia - v zmysle prístupu k veci. Podsunuté tvrdenie z tvojej strany.

A nikde som nenapísal ani že to tak je ako som uviedol tie veci od teba a hadeca. Len som napísal úvahu založenú na vašich predstavách. Hlavne na tvojej. Lebo ty si sa vyjadril najkonkretnejšie.

Mx ponúkam ti priateľku ruku. Urob nasledovné. Popri čo si povedal a si z toho vonku. Lebo kým to nespravíš tak tu nebojuješ so mnou ale len so sebou samým.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 108  ~  Člen od: 07 marec 2016  ~  Posledná návšteva: 12 september 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 07 júl 2016 :  15:13:30  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Guliver budeš taký dobrý a vyjadríš svoj názor na tieto dva výroky od Mx-a? Sú alebo nie sú protichodné? Vopred ti ďakujem. To je taká mala súkromná anketa.

1. My katolíci ale vravíme, že Boh nám vyšiel v ústrety a aby sa manželia navzájom neodcudzili, dal nám neplodné dni, počas ktorých môžu byť manželia spolu a síce nemajú 100% istotu, že nepočnú, ale keďže sa nebránia počatiu úplne ale len na čas, tak je to v poriadku.

2. Boh rozhodol, že potešenie z pohlavného styku a plodenie budú patriť k sebe, to je prirodzený poriadok. Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 108  ~  Člen od: 07 marec 2016  ~  Posledná návšteva: 12 september 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 07 júl 2016 :  15:38:36  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Guliver budeš taký dobrý a vyjadríš svoj názor na tieto dva výroky od Mx-a? Sú alebo nie sú protichodné? Vopred ti ďakujem. To je taká mala súkromná anketa.

1. My katolíci ale vravíme, že Boh nám vyšiel v ústrety a aby sa manželia navzájom neodcudzili, dal nám neplodné dni, počas ktorých môžu byť manželia spolu a síce nemajú 100% istotu, že nepočnú, ale keďže sa nebránia počatiu úplne ale len na čas, tak je to v poriadku.

2. Boh rozhodol, že potešenie z pohlavného styku a plodenie budú patriť k sebe, to je prirodzený poriadok. Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.

Pôvodne zaslal Luther - 07 júl 2016 :  15:13:30

Luther musím ťa sklamať - tvoja anketa nemá zmysel. Náboženstvá sú preto náboženstvá, lebo neobsahujú fakty, ale "zjavené pravdy" a preto nemá význam o nich diskutovať, môžeš ich len prijať alebo odmietnuť. Skús diskutovať napr. s mormónmi o Smithovej zlatej knihe... Takže si ujasni, čo vlastne chceš: chceš presvedčiť katolíkov, že veria "nezmysly", alebo si racionalizuješ dôvody, prečo už nie si katolík?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 730  ~  Člen od: 13 marec 2009  ~  Posledná návšteva: 13 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 07 júl 2016 :  17:53:09  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Luther, napísal som, čo som napísal a stojím si za tým. Mrzí ma, že v tých formuláciách rozdiel nevidíš, ja hej.

Napríklad: "kontrola pôrodnosti" je širší pojem než sa tu snažíš podsúvať, nie je to len antikoncepcia. Zahŕňa v sebe nielen zabraňovanie počatiu, ale aj pravý opak. Aj keď uznávam, že elity tlačia viac menej len na tú jednu stránku.

Stručne ešte raz. Odpovedz mi, prosím Ťa, ako do prirodzeného, Bohom daného priadku manželského spolužitia a plodenia zasahujú manželia, ktorí sú spolu len cez neplodné dni? Keď mi dal dobrotivý Pán Boh dve ruky a ja používam primárne len jednu ťažko hreším? Boh nás stvoril tak, že máme rozum a slobodnú vôľu a taktiež, keďže vie, že výchova detí nie je jednoduchá záležitosť, tak upravil aj plodnosť tak, aby žena nerodila každý mesiac.

Mrzí ma, že tam nevidíš ten rozdiel. Prirodzené metódy plánovania rodičovstva nikdy nemôžu byť hriešne. Som rád, že sa v tomto zhodneme.

V čom sa ale nezhodneme, je obviňovanie tých metód z toho, že ich ľudia zneužívajú. To je podobne ako s našou slobodnou vôľou.

Mimochodom, zhodneme sa aj v tom, že ak manželia majú zo sebeckých dôvodov iba jedno, dve deti, tak ja osobne si myslím, že sa za to budú pred Bohom zodpovedať, ale toto je tak silne individuálne záležitosť, že ja si netrúfam povedať, kto áno a kto nie. Môžem ťa upokojiť, že to nie je môj prípad.

Zhrniem to asi takto, lebo mám pocit, že Ti ide celú dobu o toto:

1) Manželia, ktorí z akéhokoľvek sebeckého dôvodu, z pohodlnosti, alebo iných nešľachetných dôvodov využívajú plodné a neplodné dni:
A) nehrešia používaním metódy, ktorá je prirodzená a v poriadku
B) hrešia proti láske k Bohu, sebe navzájom a aj proti cieľu manželstva

2) Manželia, ktorí z akéhokoľvek sebeckého dôvodu, z pohodlnosti, alebo iných nešľachetných dôvodov používajú antikoncepciu:
A) hrešia používaním metódy, ktorá je hriešna sama v sebe
B) hrešia proti láske k Bohu, sebe navzájom a aj proti cieľu manželstva

3) Manželia, ktorí z akéhokoľvek vážneho dôvodu využívajú plodné a neplodné dni:
A) nehrešia používaním metódy, ktorá je prirodzená a v poriadku
B) nehrešia ani proti láske k Bohu, sebe navzájom a aj proti cieľu manželstva

4) Manželia, ktorí z akéhokoľvek vážneho dôvodu využívajú plodné a neplodné dni:
A) hrešia používaním metódy, ktorá je hriešna sama v sebe
B) nehrešia ani proti láske k Bohu, sebe navzájom a aj proti cieľu manželstva

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 07 júl 2016 :  20:10:39  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Guliver trošku si odbočil. Ja mám v tom čo píšem jasno a som katolík jak repa. Len tvrdím, že bez ohľadu na to ako sa to podáva v cirkvi je táto metóda antikoncepciou a netvrdím to len ja.

A anketa nebola o náboženstve ale o tom, či si Mx protirečí. A on si naozaj protirečí.
Mx, k tebe sa vyjadrím neskôr ak ti to nevadí.

Luther

Odoslaný - 08 júl 2016 :  07:03:05  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
To rozdelenie je pre mňa tak nejasné, že to komentovať ani radšej nejdem. Napíšem to stručne. V tom čo som ti vypichol si si protirečil. Lebo si úplne vyradil možnosť byť spolu len za cieľom lásky. Síce potom uvádzaš iné, ale popieraš to predtým.

Bilingsonová ovulačná metóda je antikoncepčná. Tvrdím to ja a aj rôzny odborníci na túto tému. Je jedno koľko dôkazov pridám, budeš ich odmietať. Problém nie je vo mne ale u teba.

Najvyššou úlohou manželstva je plodenie. Súhlasím s hadecom. Preto ak sa manželia nevenujú plodeniu v plodných dňoch ženy, stavajú sa proti účelu manželstva a tým proti Bohu. Je iné ak na to majú objektívne dôvody. Teda, že chcú plodiť ale jednoducho to nie je možné. Iné je ak môžu ale tieto dni nevyužijú. Nie je to abstinencia, je to absencia.
Celoživotné odmietanie sexu je celibát a zdržanlivosť, nie antikoncepcia. Milovanie sexu bez umožnenia splodenia je antikoncepčné správanie využivajúce všetky prirodzené a iné metódy k tomuto cieľu.

Cirkev nemá právo riešiť morálnosť umelého oplodnenia. Len biznis ľudí ktorí túto možnosť poskytujú. Túžba po dieťati je normálna vec a ak sa niekto miluje, využíva všetky plodné dni a jednoducho sa im nedarí, tak je to prirodzené, že sa dvaja milujúci rozhodnú pre umelé oplodnenie. Lebo v princípe sa NIČ nemení. Na konci tohoto procesu stojí zas len pán Boh ktorý požehná alebo nepožehná. Umelé oplodnenie nie je 100%.

Teraz by ma zaujímala slovenka aké služby to jej manžel vlastne poskytuje. Hovorí alebo nehovorí tvoj manžel slovenka klientom, že umelé oplodnenie je proti Bohu a preto by to robiť nemali a on sa odmieta na niečom takom podieľať?

My z guliverom čakáme na tvoje odpovede.

Guliver

Odoslaný - 08 júl 2016 :  07:29:26  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:

My z guliverom čakáme na tvoje odpovede.

Pôvodne zaslal Luther - 08 júl 2016 :  07:03:05

Na ziadnu odpoved s tebou necakam, preco klames?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 730  ~  Člen od: 13 marec 2009  ~  Posledná návšteva: 13 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 08 júl 2016 :  07:38:18  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Guliver trošku si odbočil. Ja mám v tom čo píšem jasno a som katolík jak repa. Len tvrdím, že bez ohľadu na to ako sa to podáva v cirkvi je táto metóda antikoncepciou a netvrdím to len ja.

A anketa nebola o náboženstve ale o tom, či si Mx protirečí. A on si naozaj protirečí.
Mx, k tebe sa vyjadrím neskôr ak ti to nevadí.

Pôvodne zaslal Luther - 07 júl 2016 :  20:10:39

Ak si katolik potom by ti malo byt jasne, ze:

11. Kto nás učí tomu, čo Boh zjavil?
Tomu, čo Boh zjavil, nás učí Cirkev Kristova.

(Detsky katechizmus)

Cirkev nieco uci, ak sa s tym nestotoznujes, nie si katolik. A je jedno ci to akceptujes alebo nie.

Mx

Odoslaný - 08 júl 2016 :  14:46:12  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
To rozdelenie je pre mňa tak nejasné, že to komentovať ani radšej nejdem. Napíšem to stručne. V tom čo som ti vypichol si si protirečil. Lebo si úplne vyradil možnosť byť spolu len za cieľom lásky. Síce potom uvádzaš iné, ale popieraš to predtým.
OK, takže mi z toho plynie, že mi nerozumieš, tak sa Ti ospravedlňujem, za prípadné invektívy. Bohužiaľ si neprotirečím, tlmočil som Ti učenie katolíckej Cirkvi.

citácia:
Bilingsonová ovulačná metóda je antikoncepčná. Tvrdím to ja a aj rôzny odborníci na túto tému. Je jedno koľko dôkazov pridám, budeš ich odmietať. Problém nie je vo mne ale u teba.
Billingsová ovulačná metóda nie je antikoncepčná a keď už si taký odborník, tak sa aspoň pozri, ako sa to presne píše. Je to to isté ako povedať, že kuchynský nôž je vždy vražedná zbraň. Môže sa ňou stať, ale nie je to jeho primárny cieľ. Rovnako mnoho lekárov a gynekológov tvrdí, že hormonálna antikoncepcia má zanedbateľné vedľajšie účinky. Ale už nepovedia, že len v prípade, že sa neberie dlhodobo. A o vedľajších účinkoch očkovaní sa už ani nebavme. Je málo naozaj zodpovedných a dobrých lekárov. Aj z toho sa už bohužiaľ stal biznis. Takže dúfam, že chápeš moju skepsu ohľadom používania slova antikoncepcia na prirodzené metódy (zjednodušuje im to argumentáciu klientkám, keď ich tlačia do hormonálnej antikoncepcie, z čoho majú nemalú províziu).

citácia:
Nie je to abstinencia, je to absencia.
Absencia je neprítomnosť niečoho alebo niekoho a abstinencia je skutok pri ktorom si človek niečo odopiera. Takže v manželstve môže absentovať sex a manželia môžu abstinovať od sexu (alkoholu, čohokoľvek). Alebo lepšie abstinent je ten komu niečo absentuje, či už dobrovoľne alebo nie.

citácia:
Celoživotné odmietanie sexu je celibát a zdržanlivosť, nie antikoncepcia. Milovanie sexu bez umožnenia splodenia je antikoncepčné správanie využivajúce všetky prirodzené a iné metódy k tomuto cieľu.
Stále si mimo. Využívaním neplodných dní ja ničomu nebránim ani nič nevylučujem, preto metóda ako taká nemôže byť antikoncepčná. Ale súhlasím, že aj takúto (morálne neurčitú) metódu môžu ľudia zneužiť.

citácia:
Cirkev nemá právo riešiť morálnosť umelého oplodnenia.
Cirkev nemá právo, to je pravda, Cirkev má povinnosť riešiť morálnosť aj umelého oplodnenia. A chvála Pánu Bohu, že to aj robí.

citácia:
Len biznis ľudí ktorí túto možnosť poskytujú.
Cirkev nepotrebuje riešiť biznis, musí riešiť morálnosť ľudských činov. Cirkev má dve poslania z tohto pohľadu, učiť vieru a mravy.
citácia:
Túžba po dieťati je normálna vec
S týmto súhlasím.
citácia:
a ak sa niekto miluje, využíva všetky plodné dni a jednoducho sa im nedarí,
stáva sa
citácia:
tak je to prirodzené, že sa dvaja milujúci rozhodnú pre umelé oplodnenie.
a toto už nie je prirodzené, toto je ten problém. Možno ti to príde logické, alebo normálne ale ani jedno z toho to nie je. Nie je to ani logické a ani normálne a ani prirodzené. Dieťa nie je niečo, na čo máš nárok. Keďže sa chytím Tvojej vety, že dieťa je dar, tak dar je niečo, načo nemáš nárok. Nemáš pred Bohom právo mať dieťa, lebo potom by Boh mal povinnosť Ti ho dať a to On nemá.
Umelé oplodnenie má minimálne dva problémy:
A) k oplodneniu neprišlo prirodzenou cestou
B) pre zaručenie úspešnosti sa to robí s viacerými vajíčkami, čiže vznikne viac embrií a tie zvyšné sa buď zamrazia alebo použijú na výskum. Sú to nemorálne pokusy na ľuďoch a vraždy, lebo oplodnené vajíčko je už človek.
C) Odtiaľ je len kúsok k pokusom o genetickú modifikáciu ľudí (čo sa samozrejme už dávno deje)

citácia:
Lebo v princípe sa NIČ nemení.
Mení sa veľa. Nerešpektuje sa Boží zákon a poriadok.
citácia:
Na konci tohoto procesu stojí zas len pán Boh ktorý požehná alebo nepožehná.
Nie je celkom pravda, Boh nebude porušovať vlastné zákony, ktoré do prírody vložil len preto, aby nám zabránil konať zlo. Len nám to jedného dňa všetko spočíta, ak v tom budeme pokračovať.
citácia:
Umelé oplodnenie nie je 100%.
Samozrejme, že nie je a to je práve tiež jeden z obrovských problémov. Vyzerá to, že argumentuješ ako pomýlený humanista a nie kresťan katolík.

citácia:
čakáme na tvoje odpovede.
Pôvodne zaslal Luther - 08 júl 2016 :  07:03:05
Odpovedí si dostal toľko, že len si vybrať, lenže ty nechceš odpovede, ty chceš, aby sme ti odobrili, schválili a pochválili Tvoj morálny experiment byť sám sebe Bohom (určovať si, čo je správne) a zároveň si hovoriť katolík. Ale takto to môj zlatý nefunguje. Alebo si katolík a poslúchaš autoritu, alebo si mysli a rob, čo chceš, ale potom sa nenazývaj katolíkom.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 10 júl 2016 :  06:58:40  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Vidíš Guliver a ja že čakáš na odpoveď Slovensky. Asi som sa zmýlil. Ja ale na odpoveď čakám. Keď aj po dovolenke na ktorú sa asi pobrala.
Som katolík a hovor si čo chceš. V tomto sa proti učeniu Cirkvi búriť budem, lebo je to len frflanie a kafranie do života ľudí. Najskôr od nudy len aby bolo o čom, keď aj o ničom. Niekedy ma mrzí, že v katolíckej Cirkvy sú tak slabo intelektuálne a filozoficky založení.
Pán Boh stojí pri zrode života, on odobruje čo bude. Keď sa mu niečo nepáči tak to nemá podporovať a požehnávať.
Odmietam takého hranie sa na Boha. Keď bude mať pár problém otehotnieť, lebo sa na ňom prejavia hriechy ich rodičov tak nemajú žiadne právo pokúšať sa o deti? To je ako keby si ty nemal žiadne právo chodiť do kostola, lebo by tvoji rodičia boli dajme tomu komunisti.
Ak si o tomto, že to je 100% ok presvedčený tak to je hlboko úbohé.

Mx mne stačí. Opakovať sa nebudem. Nepresvedčíš ma. Je to antikoncepčná metóda presne tak ako uvádzajú aj iní odborníci. A nie nôž nie je vražedná zbraň ale môže sa ňou stať. Presne tak ako sa ňou stala táto metóda. Pozri sa do sveta. Slovensko ale aj Európa vymiera. Tá kresťanská európa. Ty si len nechceš priznať, že sa nôž naozaj stal prevažne vražednou zbraňou. Pri počatí a plodení sa dnes už nikto neodvoláva na Boha a na jeho nevyspytateľné cesty. Ľudstvo kontroluje všetko a všade. Ani sa nedivím, že pán Boh napriek hnevu Cirkvi vdychuje život do umelého oplodnenia. Chce mať deti, chce mať nasledovateľov ale Cirkev nie.

Takže nasledovateľov Cirkev mať nechce a teraz ešte asi príde k odobreniu homosexuálov a pozývaniu Islamistov. Nedá sa to inak nazvať len ako úplný úpadok.

A nie ste katolícke fórum. Vy tu odmietate fakty a realitu.

Mx

Odoslaný - 11 júl 2016 :  10:15:04  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
A nie ste katolícke fórum. Vy tu odmietate fakty a realitu.
Pôvodne zaslal Luther - 10 júl 2016 :  06:58:40
Presne tak, nie sme a nikdy nebudeme katolícke fórum podľa Tvojich predstáv.

A k tomu vymieraniu EU a západného sveta. Nie je to problém Cirkvi. Cirkev stále vyzýva katolíkov, aby sa nebáli prijať nový život. Lenže hriech je aj medzi členmi Cirkvi, ktorí neposlúchajú ani Boha a ani Cirkev. Rovnako ako TY. Tiež si myslíš, že si pápežskejší než pápež. A pritom ani nepoznáš učenie Cirkvi. Hrdíš sa tu ako katolík a nespĺňaš základné predpoklady (nevieš, čomu má katolík veriť a koho usmerneniami sa riadiť a ani netušíš prečo).

Takže pokojne si ostaň katolíkom podľa svojho gusta, ale vedz, že nie si členom Katolíckej Cirkvi, ktorú založil Kristus na spásu ľudí a ktorej dal prisľúbenia, že ju nikdy neopustí a pekelné brány ju nepremôžu. Sám si sa vylúčil.

RKC

Luther

Odoslaný - 11 júl 2016 :  16:38:50  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Ale no tak Mx. Som katolík a ty na tom nič nezmeníš. Akurát ma už hnevá takéto mudrovanie do niečoho, čo je medzi človekom a bohom samotným.

Ak raz organizácia ktorú pán Boh založil káže opačné ako pán Boh požehnáva tak niečo nie je v poriadku. Keby pán Boh nechcel, tak umelé oplodnenie nepožehná a dieťa sa nenarodí. Ty to zjavne stále nechápeš.

Ak niekto vytvorí organizáciu, dá jej inštrukcie, napíše manuály a tí sa nimi následne riadia tak je to ok. Ale ak samotný šef napriek tomu rozhodne, že to bude na konci inak. Tak kto koná alebo nekoná v súlade s Bohom? No zjavne tu niekto asi nechápe, čo je alebo nie je ok.
Načo ten povyk, keď Boh na konci aj tak vec odobrí? A ako si to pozná Cirkev vlastného Boha keď ona vraví nie a Boh áno?
Ja sa nečudujem, že vy to nie ste schopní pochopiť, keď nie ste schopní pochopiť ani najzákladnejšie veci ktoré chápu už deti na základnej škole. A už si radšej nejdem ani klásť otázku komu toto všetko slúži. Ale zvodca je len jeden a bol už dávno pomenovaný. Vy mu robíte medvediu službu a ešte sa búchate do pŕs aký ste fundovaní a nábožní.

Tak ako Mx. Požehnáva alebo nepožehnáva Boh život? Vyjadri sa.

hadec

Odoslaný - 11 júl 2016 :  22:35:04  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
Tvoje premisie nie su spravne. Bohom zjavena pravda je, ze ciel nesvati prostriedky. Tym, ze nieco odignorujes nepotvrdis svoju pravdu(vid predchadzajuce prispevky). Ak teda niekto znasilni zenu a jej sa narodi dieta -cize podla teba z toho vyplyva, ze znasilnenie bol dobry skutok lebo Boh pozehnal plodenie ako aj narodenie.
Takze ak sa pri umelolom oplodneni zavrazdia nenarodeni, ktorým Boh požehnal zivot oplodnenim tak je to v poriadku? Za vsetko je zotpovedný Boh vsakze. Ak By chcela nejaka herecka dieta, tak si ho necha uniest od pravych rodicov a kedze sa to cele podari, tak je to bohom pozehnane = Bozia vola a basta.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 06 február 2010  ~  Posledná návšteva: 07 november 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 12 júl 2016 :  02:11:22  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Keď Luthera niekto zastrelí a celé sa to podarí, tak to bola Božia vôľa a ten kto písal desatoro si to len vymyslel, lebo Boh to na konci požehnal, keďže akcia sa zdarila, tak sa na takúto akciu prikázanie "nezabiješ" nemôže vzťahovať a štát by nemal takéto "vraha" vôbec stíhať. Keď sa zlý skutok podarí, tak ho predsa Boh musel chcieť. Fúúú, zažil som všeličo, ale toto je už silné aj na mňa.

Ale aby sme, hadec, neboli takí zlí, tak skúsim ešte inak. Hlavne pre tých hľadajúcich.

Boh nám hovorí cez svoje Zjavenie, že jeho dary sú neodvolateľné. Boh dal mužovi a žene plodnosť a uzákonil, že keď sa spojí vajíčko so spermiou, tak Boh požehná nový život. Diabol to dobre vie a snaží sa to čo najviac zneužívať. Zabíjanie detí a nenarodených je tak ťažkým hriechom, že Boh pre to necháva padnúť celé civilizácie a my sa tu ideme hrať na to, že to požehnal?
Ale aby to nevyznelo tak, že dieťa narodené zo skúmavky nie je Bohom milované, musíme povedať, že Boh miluje každého človek nekonečne, aj dieťa, ktoré sa narodilo z umelého oplodnenie, ale rovnako miluje aj tie ostatné, ktoré vznikli pri umelom oplodnení a boli buď zabité alebo použité na vedecké účely a do krémov na tvár prominentov. Všetci, čo v tom majú prsty sa budú z toho zodpovedať, aj rodičia, ktorí nerešpektujú Božiu vôľu, keď im Boh nejaký čas nechce požehnať ich vlastné dieťa (možno preto, lebo je ich povolaním venovať sa niečomu inému, alebo si adoptovať). Ak sa chceme hrať na Boha, dopadneme ako Adam s Evou, budeme sa skrývať s holou riťou.

Pre mňa veda, ktoré nerešpektuje morálku prestáva byť vedou.

A aby som sa vrátil k tej organizácii - Ježiš jasne povedal, kto vás počúva, mňa počúva, kto vami pohŕda, mnou pohŕda a kto pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal. Cirkev nehovorí, že Boh nedá dušu a nepožehná dieťa, keď príde k oplodneniu. Cirkev hovorí, že také konanie je proti prirodzenosti, proti tomu, ako to stvoril Boh a preto je to hriešne. Prirodzene je tak, že počas pohlavného spojenia muža a ženy, ktorý sú v manželstve, príde k spojeniu spermie a vajíčka. Akékoľvek zasahovanie do tohto procesu je hriešne. Či už bránenie sa počatiu (lebo my nechceme dieťa, chceme si len užiť a je nám jedno, čo chce Boh), alebo vynechanie spojenia muža a ženy, len preto, aby sme mali istotu, že k spojeniu vajíčka a spermie dôjde, lebo my chceme dieťa a je nám jedno, čo chce Boh.
Ak mám dobré informácie, tak Cirkev hovorí, že umelé oplodnenie je hriešne dokonca aj v takom prípade, ak ide o vajíčko a spermie manželského páru a ak príde k odobratiu spermií nehriešnym spôsobom. Dôvodom je, že aj také konanie je neprirodzené a teda proti prírode. Človek nie je zviera, človek je hmotno-duchovná bytosť podobná Bohu a práve preto je potrebné rešpektovať Stvoriteľa. Keby Boh chcel, aby sme boli zo skúmavky, dal by nám ich na chrbát aj tucet.

A aby som sa ešte vrátil k téme, lebo je zaujímavá - cirkevný hodnostári majú niektoré práva a medzi nimi aj právo prikazovať ale samozrejme len členom Cirkvi (rovnako ako riaditeľ firmy môže rozkazovať svojím zamestnancom). Pokiaľ ide o prikazovanie, čo je a čo nie je dovolené, to by som tak nenazval. Cirkev a jej hodnostári, keď to tak chceme nazvať, majú povinnosť ohlasovať a učiť, čo Boh cez Cirkev ľuďom hovorí, lebo v opačnom prípade by ľudia nemohli byť spasení. Cirkev má teda povinnosť hlásať vhod či nevhod. Iná vec je, ako sa konkrétny človek v danej veci rozhodne. Cirkev ho za to nebude prenasledovať, nanajvýš ho vylúči zo svojho lona (ak to samým skutkom nespravil už sám) a bude sa k nemu správať ako k pohanovi, kým sa z neho nestane kajúcnik a nebude sa chcieť vrátiť.

RKC

Luther

Odoslaný - 13 júl 2016 :  07:56:51  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Nejak ste mi neodpovedali na otázku.

Dáva dieťa pán Boh alebo nedáva?

Mx

Odoslaný - 14 júl 2016 :  11:58:39  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Odpoveď som dal.

Mimochodom, teraz som si všimol, že som jednu perlu:
citácia:
Ale no tak Mx. Som katolík a ty na tom nič nezmeníš. Akurát ma už hnevá takéto mudrovanie do niečoho, čo je medzi človekom a bohom samotným.

Protirečenie v priamom prenose. Katolík totiž verí, že je jediný prostredník medzi Bohom a ľuďmi a to je Ježiš Kristus a ten založil Cirkev, aby ho zastupovala na zemi. Stačí čítať Sv. Písmo, keď už niet doma katechizmu a skúsiť pochopiť, že napríklad moc kľúčov a moc zväzovať nie je myslená ako otváranie nejakých fyzických dverí a hranie sa so špagátikmi. Moc a právomoc učiť v Ježišovom mene zase neznamená, že nás má Cirkev učiť písať a čítať.
Inak povedané a nie je to z mojej hlavy:" Nemôže mať Boha za otca ten, kto nemá Cirkev za matku!" Nemôžeš byť katolíkom a nepatriť do katolíckej Cirkvi.

RKC

Luther

Odoslaný - 14 júl 2016 :  19:02:15  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
No keďže si taký múdry jak rádio Mx, určite nebude pre teba problém dať niečo z Biblie alebo Nového zákona o tom ako sa stavať k umelému oplodneniu. Čo na to Ježiš? Máš niečo od neho? Lebo asi si nepochopil o čom hovorím.
Tak čo na to pán Ježiš?

mak

Odoslaný - 15 júl 2016 :  09:38:10  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
citácia:

Veď si to jasne napísal: Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.
Ako môže žena otehotnieť keď je neplodná? Dúfam, že si uvedomuješ, že poučeniami sa stávajú manželia vedomými o tom ako to funguje. Vedia, že keď nemá žena plodne dni, dieťa nebude. Sú teda priamo zodpovední za to ako s tým naložia.

Pôvodne zaslal Luther - 07 júl 2016 :  15:08:59

Len jedinú vec si nezdôraznil, prehliadaš a zámerne obchádzaš: Akékoľvek oddeľovanie za účelom dosiahnuť len jedno z nich bez toho druhého je preto hriešne.
V tom je podstata toho že Billingsova metóda a všetky ostatné prirodzené metódy nie sú primárne antikoncepčné pretože u nich nedochádza k oddelovaniu plodenia od manželského aktu. Kým nepochopíš čo je oddelovanie nepochopíš nič.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 15 júl 2016 :  13:14:25  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Mak prepáč a mrzí má to, ale nemáš pravdu. K oddeľovaniu tehotenstva v Bilingsonovej metóde dochádza.
Na linku je to jasne uvedené v kategórii tri. Avoid Pregnancy. Tá kolonka nie je o tom ako nemať sex, ale ako mať bezpečný sex (chápaj bez následkov). Preto sa mýliš a ja tomu rozumiem až moc dobre. Túto metódu my objasnili na poučeniach a ešte dávno predtým som bol o tejto metóde poučený na vyučovaní od lekárky, ktorá nás v tejto téme veľmi podrobne školila. S Bilingsonom je to dnes takto. V prvom rade je to antikoncepčná metóda a až v druhom rade metóda zameraná na plodenie. A to v pomere v priemere 2: x na N-tú. Pretože 2 deti sú dnešný priemer na populáciu a ostatné sú prípady, kedy bol Bilingson použitý inak. To číslo dva je ale tiež len orientačné, lebo určite boli milovania bez splodenia napriek tomu, že to bolo za účelom plodenia.

Ešte k hadecovi. Nerozumel si my. Znásilnenie je o tom, že potlačíš druhého slobodnú vôľu a v podstate sa presadíš na úkor druhého. Je v tom odpor a samotný čin je preto odporný a správne aj trestaný. Umelé oplodnenie je až o trojnásobnom áno. Odborník povie áno, žena povie áno, a ešte aj manžel povie áno. Nie je to proti nikoho slobodnej vôli, nie je to o donucovaní. Je to o túžbe a pomoci. Stále to však nie je 100% a dieťa požehnáva pán Boh.
A prípad s tou herečkou nie je správny. To je totižto únos a nie umelé oplodnenie. Je jasné, že to je proti vôli dieťaťa aj rodičov a nevzniká pri tom nový život tak ako pri umelom oplodnení. Takže áno, účel nesvätí prostriedky, no podľa mňa, ako stále tvrdím a o čom som presvedčený, nemá Cirkev do toho čo moralizovať. Je to v poriadku.

Mx

Odoslaný - 15 júl 2016 :  14:34:26  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
No keďže si taký múdry jak rádio Mx, určite nebude pre teba problém dať niečo z Biblie alebo Nového zákona o tom ako sa stavať k umelému oplodneniu. Čo na to Ježiš? Máš niečo od neho? Lebo asi si nepochopil o čom hovorím.
Tak čo na to pán Ježiš?

Pôvodne zaslal Luther - 14 júl 2016 :  19:02:15

Ďakujem, osobne ma to uráža, lebo podľa mňa rádio nie je múdre. Ak si to teda myslel úmyselne, určite budeš vedieť, proti ktorému prikázaniu si sa prehrešil. Ale ja sa nebudem znižovať na Tvoju úroveň, porazil by si ma skúsenosťami.

Už som zjednodušené odpovede dal. Ale keď chceš citáty, tu sú niektoré referencie.

Lk 10;16
Jn 16;12-14
Jn 20;21-23
Mt 16;17-19
Mt 28;18-20
Hebr13;17
Mt18;17-18
Jn21;15-17

Z tohto vyplýva všetko potrebné pre priznanie, že Cirkev má právomoc hovoriť v Božom mene. Daj argumenty zo Sv. Písma, ktoré to moje vyvracajú. Ježiš nebol a nie je hlupák, vie, že sa nedá za 30 rokov naučiť apoštolov všetko, čo bude potrebné až do konca sveta (jednak by to nepochopili a jednak by si to aj tak nezapamätali) a jednak "Jn 21;25" (z čoho mimochodom vyplýva, že, keď už to chceš brať doslova, na opísanie toho, čo povedal, by bolo treba ešte viac miesta). Svätopisec nerieši, čo všetko Ježiš povedal alebo urobil. Jasne píše, že to nie je dopodrobna. Je tam len to najpodstatnejšie. Ostatné bolo zverené apoštolom a Cirkvi. A tak Ježiš rieši, čo je to vražda z morálneho hľadiska a pomenovať konkrétne skutky ako vraždu už necháva na Cirkev a jej "hodnostárov", nakoľko im udelil súdnu moc a nie laikom.

Tak čakám na protiargumenty, nech sa teda niekam môžeme pohnúť. Ja som dal argumenty, kde je jasne uvedené, že Cirkev má právo rozhodovať vo veciach spásy. Morálnosť konania je vec spásy, lebo za morálne činy budeme buď odmení alebo potrestaní (Boh je spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých trestá). A morálnosť umelého oplodnenie je tým pádom jednoznačne parketa pre Cirkev, aby ľuďom sprostredkovala Božiu vôľu aj v tomto konkrétnom prípade.
Takže dokázal som citátmi, že Cirkev má právomoc rozhodovať, alebo aj inak povedané učiť o morálnosti činov. A jednoduchou úvahou je možné dôjsť aj k poznaniu, že umelé oplodnenie spadá pod kategóriu ľudských morálnych činov. Teda - Cirkev sa má právo vyjadrovať k morálnosti umelého oplodnenia.

PS: Pre všetkých, Cirkev nemusí zdôvodňovať, prečo niečo je alebo nie je hriechom. Má právomoc jednoducho to vyhlásiť. Ale keďže nie sme pre Cirkev hlúpe stroje určené k bezmyšlienkovitému vykonávaniu príkazov, tak uvádza aj dôvody, prečo je niečo hriechom.

No obávam sa, že som toto všetko možno písal zbytočne, lebo platí Pavlovo - 1Kor;14-16

Ešte dva komentáre k Tvojmu poslednému príspevku.
1) Cirkev má právo moralizovať, dal jej ho Boh. Dokázal som vyššie.
2)
citácia:
Umelé oplodnenie je až o trojnásobnom áno. Odborník povie áno, žena povie áno, a ešte aj manžel povie áno. Nie je to proti nikoho slobodnej vôli, nie je to o donucovaní. Je to o túžbe a pomoci. Stále to však nie je 100% a dieťa požehnáva pán Boh.

Protirečíš si. Nie je to o 3 násobnom ale o 4 násobnom "áno" a tým znásilneným je Boh, lebo umelé oplodnenie je proti Jeho vôli. Jeho vôľa je normálnemu katolíkovi jasná. Dieťa sa má počať prirodzeným spôsobom ako dôsledok manželského spojenia muža a ženy, čo sa pri umelom oplodnení nedeje.
Z iného pohľadu, Boh to plodenie stvoril bez odborníka, takže ten je tam navyše, podobne ako sused, suseda, alebo ktokoľvek iný.

A akceptuj, prosím, že Boh neporušuje svoje zákony, ak fungujú dobre. Keď na teba vystrelím a zdevastujem ti tým srdce, Boh nespraví zázrak aby si mohol žiť aj bez srdca. Nedeje sa to, lebo Boh dal prírodné zákony a tie sú dobré. Boh, keď stvoril svet, tak akceptoval, že my, jeho stvorenia budeme môcť svoju slobodnú vôľu zneužívať aj na konanie zla. Ježiš nám ukázal, ako sa má chovať správny katolík zoči voči zlu. Rovnako hriešne je počať dieťa mimo manželstva ako ho "vyrobiť" umelým oplodnením.

RKC

Luther

Odoslaný - 16 júl 2016 :  20:09:06  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Umelé oplodnenie nemá nič s morálkou. Takže cirkev k tomu nemá čo kafrať. A áno, je tam ako vravíš až 4x áno. Manžel, manželka, lekár a pán Boh ktorý dieťa požehná.

Na argumenty nečakaj, lebo k veci si neuviedol nič. A ako sa staviaš k faktom si už predviedol. Pre teba nie je žiaden fakt dostatočne faktický. Si náboženský fundamentalistia na polkroku k náboženskému radikalizmu. Si fanatik a berieš písmo od slova do slova ako kus kameňa. Presne kvôli takým prišiel Kristus aby sa stalo jeho učenie živé a nie len zmesou prikázaní a zákazov.

hadec

Odoslaný - 16 júl 2016 :  21:43:27  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
Podla mna ste jasny kandidat na ban. Prispevky od vas su obycajny trolling

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 06 február 2010  ~  Posledná návšteva: 07 november 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 17 júl 2016 :  07:05:33  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Len dúfam, že si rovnako aktívny, keď sa na tomto fóre uráža Cirkev, katolík a slušný človek. Vlastne nie, nie si.

slovenka

Odoslaný - 18 júl 2016 :  19:33:08  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
citácia:
Umelé oplodnenie nemá nič s morálkou. Takže cirkev k tomu nemá čo kafrať. A áno, je tam ako vravíš až 4x áno. Manžel, manželka, lekár a pán Boh ktorý dieťa požehná.

Luther, keď to čítam, už ma hneváš. Si nepoučiteľný, zaslepený tupec. Načo sem chodíš, keď sa ani nechceš dať poučiť. Pravdu nemáš, ak ti ju niekto vysvetľuje, považuješ to za fanatizmus...jednoducho si na hony vzdialený od pravdy, toho, čo káže katolícka cirkev.
A pre ostatných opakujem, už mu neodpovedajte, nezaslúži si to, nezoberie si z toho nič užitočné. Zatiaľ nedozrel. On len potrebuje iritovať....

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovenka

Odoslaný - 18 júl 2016 :  19:36:59  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
citácia:
Umelé oplodnenie nemá nič s morálkou. Takže cirkev k tomu nemá čo kafrať.

Prosím vás- tupca, čo vypisuje tieto veci, už konečne ignorujte. Nehádžte perly pred svine....

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 7 Previous Topic: Kňaz suspendovaný kvôli porušeniu celibátu Téma Next Topic: Povinné očkovanie detí - katolícky morálne?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06